2013.06.17.
22:51

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Indokolás a „Nemzeti Válogatottam”-hoz.

Az ember, amikor írja a cikket az általa fontosnak tartott témában, akkor beleesik abba a hibába, hogy elhiszi magának: jövendő olvasói ugyanazon a gondolat-meneten haladnak.

Tévedés. Az olvasó joggal várja el, hogy az író fejtse ki gondolat-menet indítékait, mert - egyébként nem ismerve a szerző szándékait – saját tapasztalatai alapján saját gondolatai mellett indul el egy másik úton. Természetesen vannak olyan emberek is, akik egy adott indokolás megléte mellett is más úton járnak, mert szuverenitásuk fontosabb, mint a másik ember gondolatanának a megismerése.

Bocsánatot kell kérnem nagyszámú olvasómtól, akik hiányolták az indokolást a „Nemzeti Válogatott”-am címmel megjelent írásomhoz.

Olvasóimat elsődleges arról tájékoztatom, hogy nem a személyekből indultam ki. Elveket tűztem ki a személyi javaslatok kialakítása előtt:

·         Kik azok a politikusok, akik gondolkodnak, és ennek hangot is adnak?

·         Kik azok a politikusok, akik tanultak az 1988. óta bekövetkezett eseményekből?

·         Kik azok a politikusok, akik nem jártak lopni?

·         Kik azok a politikusok, akik szakértelemmel is rendelkeznek?

·         Kik azok a politikusok, akik már kinyilvánították, hogy tisztelik az emberi jogokat?

·         Kik azok a politikusok, akik képesek csapatjátékosok lenni? (Nem vezér típusúak.)

·         Kik azok a függetlenek, akik értenek ahhoz a szakmához, amit csinálnak?

·          Kik azok a függetlenek, akiknek demokratikus elkötelezettségük fontosabb, mint a pozíciójuk?

·         Kik azok a függetlenek, akik lojálisak az alkotmányhoz/alaptörvényhez?

·         Kik azok a függetlenek, akik szolgálni akarják az embereket és nem uralkodni/pénzt gyűjteni akarnak?

Az elvek kialakítása után igyekeztem az állami pozíciókat kialakítani, csoportosítani. Elsőként az un. közjogi méltóságok pozícióját vettem számba, és igyekeztem ebben a kategóriában a függetleneket és a demokratákat előnyben részesíteni, figyelemmel egy 2014. évi lehetséges demokratikus választási győzelemre. Világosan elhatároltam egymástól a lista vezető, a köztársasági elnök, a miniszeterelnök és a választáson győztes pártelnök szerepét, aki egyben a parlamenti többségi frakció vezetője is lehet. Ezek teljesen különböző, önmagában is egész embert és munkaidőt igénylő feladatok nem látható el egy személy által. Ha egy személyben látja el valaki, akor annak a megnevezése: diktátor.

Második csoportként a kormányt vettem fókuszba. A kormánynak a koalíciós jellegét, szakmai hozzáértést elsődlegesnek tekintem, mert a parlamenti többségi frakciónak van kormánya, és nem a kormánynak van pártja. (Sajnos ebben a kérdésben sok politikai ellentét van: egyes pártok úgy gondolják, hogy akié a politikai többség, azé a társadalmi hatalom. Tévedésüket nyögjük ma is.) Fontosnak tartom a jövendő kormány koalíciós jellegét, vagyis több párt egymást ellenőrizze a kormányzati hatalomban. Ugyanakkor elengedhetetlen az a követelmény, hogy a miniszternek legyen polgári foglalkozása is. (Legyen hová visszamennie egy kudarc esetén.) Kiemelkedően fontos, hogy a nők jelen legyenek a parlamenti és a kormányzati hatalomban. A fiataloknak helye van a kormányzati hatalomban, de nem azért, hogy janicsárok legyenek. A tapasztalatok begyűjtésének a hierarchia aljáról kell kezdődnie, mert a nagyon gyors karriert "valakik" a háttérből mozgatják. Kiemelkedően fontos az un. független intézmények vezetői helyeinek a betöltése. A célom az volt, hogy a pártkatonákat kerüljem, ugyanakkor a folytonosságot a jogállamiság részének tekintem.

Négy miniszterelnököt, kilenc minisztert szolgáltam. Mindig az alkotmányhoz voltam hű, nem a személyekhez. Volt olyan főnököm, aki a személyi hűséget igényelte. Ennek felmondtam. Voltak olyan politikai főnökeim, akik nem értettek a politikához. Ők a közigazgatási parancsolgatásban kerestek pozíciót a politizálás helyett. Őket nem vettem be ebbe a listába.

Azon olvasóktól kell elnézést kérnem, akik fasisztának, nemzetszocialistának vallva magukat, teljes értetlenségüket fejezték ki a cikkem kapcsán. Valóban! Nem nekik írtam ezt a listát. Érthetetlennek tartom, hogy miért olvasták el blogomon ezt a bejegyzést. Ezúton tájékoztatom a fasisztákat és nemzetszocialistákat, hogy nem olvasom az általuk írt blogokat, újságokat, és a parlamenti felszólalásaikat is a napi sajtóból való rövid tájékozódásra szorítom. Teszem azt azért, mert a mondanivalójuk egysíkú és gondolatoktól mentes, így a legalantasabb és G. B. Show által emberállatnak nevezett mocskolódásokról szólnak, amely méltatlan az olvasásra.

Köszönöm a több ezer olvasómnak a figyelmet. A többség olvasója volt a „Nemzeti Válogatott”-am c. cikkemnek, azonban nagyon sokan pozitív javaslatot is tettek az egyes funkciókat betöltő személyekre.

A lényeg azonban az, hogy 2014-re legyen közös egyéni jelölt a 106 választókerületben, és egy közös országos lista a demokratikus ellenzéki pártok, civil szervezetek és függetlenek számára!

 

10 komment · 1 trackback

Címkék: választás demokrácia rendszerváltás életrajz pártok elsőválasztók LMP Európai Unió Alkotmánybíróság Bajnai Bokros 2014 Magyarország Együtt 2014 Kuncze Szabadság és Reform Intézet Alkotmány Alaptörvény Szabadelvű Polgárok Egyesülete Szövetségben Együtt Magyarországért Demokratikus Koalíció magyar választások története 2014 abécé választásokra nemzetközi megfigyelés Szavazatszámlálók Modern Magyarország Szalaykör

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr325366419

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Indokolás a „Nemzeti Válogatottam”-hoz 2013.06.27. 21:54:11

Kiemelkedően fontos az un. független intézmények vezetői helyeinek a betöltése. A célom az volt, hogy a pártkatonákat kerüljem, ugyanakkor a folytonosságot a jogállamiság részének tekintem.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

states1 2013.06.28. 05:59:50

Most már csak azt kellene tudni, ki kérte fel Tóth Zoltánt a "szövetsgi kapitányi" posztra. Tartok tőle, hogy senki...

states1 2013.06.28. 07:06:56

Ki más hivatott összeállítani az új magyar kormányt, mint az a Tóth Zoltán, aki 10 évig Kádár János választási szakértője volt. Tudjátok, amikor mindig 99.9 százalékos volt a részvétel, és ugyanilyen arányban választották meg a Párt és a Hazafias Népfront jelöltjeit. Azóta is fúrja az oldalam, mit szakérthetett akkoriban a jó Tóth Zoli...

sárospataki 2013.06.28. 10:09:49

"Kiemelkedően fontos az un. független intézmények vezetői helyeinek a betöltése."

Te istenverte kérődző, teeeee. Itt bukik a kommunizmus kísértete, a húsz év alatt sem múló kommunista reflexek szépen domborodnak.

A független intézmény azért független, mert független, politikától és tanácsadóktól. A független színház is azért független színház, mert független, nem azért, mert csak az egyik politikai oldallal van jóban. És még sorolhatnám.

Egyszó Mintszáz 2013.06.28. 15:43:37

A baj az, hogy a baloldalnak már bizonyosan - vagy a gyógyszere gurult jó messzire, vagy olyan távol állnak a magyar valóságtól, hogy azt nem lehet szavakkal kifejezni. Ezek a nevek, mint kormányzati tényezők? Ezek a nevek, mint szakértők? Ezek a nevek, mint korszakváltók?! Ugyanmár!!!
egyhang.blog.hu/2013/06/27/toth_zoltan_nemzeti_valogatottja

Zb74 2013.06.28. 18:26:47

Hogy őszinte legyek, teljesen tanácstalanul állok a jelenség előtt: vajon mi késztethet alapjában véve értelmesnek látszó embereket arra, hogy ilyen bornírt ötletekkel álljanak elő? Tavaly Heller Ágnesék gondolták úgy, hogy nekik kell megalkotniuk az ún. "Demokratikus Újrakezdés Kormányának" a névsorát - ellenszek.hu/index.php/szerzoink/1180-heller-agnes-a-demokratikus-ujrakezdes-kormanya -, nemrégiben pedig Tóth Zoltán hozakodott elő valami hasonlóval. Minek, az Istenért?

Egyrészt: ők is pontosan tudják, hogy az efféle listák - pláne koalíciós kormányzás esetén - hosszas személyi alkudozások nyomán véglegesítődnek. Az szép gondolat, hogy mindenkinek legyen beleszólása a dolgokba, két választás között is, de hogy ennek pont az efféle listák megalkotásában kellene manifesztálódnia, azzal... nos, azzal semmit sem tudok kezdeni. Ez nem "előválasztás", ahogy Tóth doktor egy kommentelőnek magyarázta korábbi bejegyzése alatt. Az előválasztás teljesen más, és ezt pont egy választási szakértő ne tudná? Egy-egy ilyen lista legfeljebb játék, gondolatkísérlet lehet; ehhez képest viszont túlságosan is komolyan veszi a szerző azt, amit írt - s félek, saját magát is.

Másrészt: nem az a legsürgetőbb dolog most az ellenzék számára, hogy kitalálja, melyik miniszteri posztra kit tart alkalmasnak. Árnyékkormányt ugyan lehet(ne) alakítani - vannak országok, ahol ennek az intézménynek komoly hagyománya van -, de csak azt követően, hogy megalkották a programot, amelyet a(z árnyék)kormány képviselni hivatott. Márpedig ez hiányzik. A fontos kérdés most az, hogy mire is kér mandátumot az ellenzék? Magyarán: mit óhajt kezdeni az országgal? Az ország legfontosabb problémáival: a tőkehiánnyal, a két évtizede alacsony szinten megrekedt foglalkoztatással, a fenyegető energia- és erőforrásválsággal, a növekvő jövedelmi és társadalmi szakadékokkal, a cigánykérdéssel - amely még a hvg Kapitalizmus blogja szerint is létezik; lásd: kapitalizmus.hvg.hu/2013/01/07/ciganykerdes-ez-hosszu-menet-lesz/ -, a világban betöltött szerepünk kapcsán érzékelhető koncepciótlan sodródással stb. Amíg minderre nincs egy koherens és megvalósíthatónak látszó program, addig minek agyalni azon, hogy ki milyen miniszter legyen?

Persze egy ilyen program megalkotása sem lehet egyedül Dr. Tóth Zoltán feladata. Ő mint választási szakember - ha már ennyire buzog benne a tettvágy - leginkább azzal segíthetné az általa preferált oldalt, hogy kidolgozza egy új választási törvény koncepcióját. Tudtommal a mostanit nem tartják jónak arrafelé, a régihez meg már csak azért sem lehet visszatérni, mert az már egy hosszú évekkel ezelőtti Ab-döntés szerint sem volt kóser. Persze nem akarom én megmondani, hogy mit csináljon, de nem volna-e ez egy szép, testhezálló feladat? Mindenesetre értelmesebbnek tűnik, mint holmi haszontalan politikuslisták összeállítása.

Már csak azért is, mert a kormánytagok listájának a megalkotását megelőzi pl. a kormányzati struktúra kialakítása is. Amit viszont többek között a kormányprogram súlypontjai határoznak meg. Ha - mondjuk - a turizmusfejlesztésnek kiemelt szerepet szán a kormányprogram, akkor valószínűleg szükség lesz külön idegenforgalmi minisztériumra. Ha fontos - márpedig igen fontos - a foglalkoztatás bővítése, akkor kellhet egy önálló munkaügyi minisztérium. Stb.

Mindenesetre a derék doktor, úgy látszik, nem nagyon gondolkodott struktúrákban. Példának okáért minek az önálló önkormányzati minisztérium, ha egyszer van belügyminisztérium? (Csak emlékeztetőül: önkormányzati minisztérium 2006-tól 2010-ig volt Magyarországon, amikor is a bm-et megszüntették, és a feladatait kétfelé bontották.) Ha van mezőgazdasági [sic! mint a régi "szép" időkben] minisztérium, akkor miért nincs ipari (vagy általános gazdasági) minisztérium? S végül a kínzó kérdés: mit csinál a "megmondó" miniszter?

Ja, hogy ez az egész csak vicc? Akkor meg ne tessék már ennyire komolyan venni :)

Dr. Tóth Zoltán 2013.07.04. 15:34:54

@states1: A saját nemzeti válogatottját mindenki összeállíthatja. Van aki képes rá, van aki nem.

Dr. Tóth Zoltán 2013.07.04. 15:37:19

@states1: Mocskolódni nagyon könnyű. Az ír ilyeneket a választási eredményről, aki élenjárt a szavazásban, amitől ilyen lett az eredmény. Tájékoztatom a névtelen blogolót, hogy én akkor is dolgoztam és vállaltam a nevemet, vállalom most is.

Dr. Tóth Zoltán 2013.07.04. 15:40:35

@sárospataki lány: A névtelenségbe burkolódzó tahóság jó jellemzés a sárospataki lányra.

A 2. bekezdésben szereplő gondolatot vajon ki írhatta? Mert nem lehet ugyaz a személy, aki az első írta.

Dr. Tóth Zoltán 2013.07.04. 15:44:06

@Egyszó Mintszáz: A cikkemhez írt észrevétele alaposan kidolgozott, részletes és elemző. Önt minősíti.

Dr. Tóth Zoltán 2013.07.04. 15:50:15

@Zb74: A névtelenségbe burkolódzás lehetősége miatt Önt elkapja a saját indulata és olyan hangon és stílusban ír, amelyre a nyilvánosság előtt nem vállakozna, mert szégyelné magát.

A jótanácsát köszönöm, hogy írjak egy új választási törvény javaslatot. Tetszik tudni már készen van. Hamarosan mindenki olvashatja. Addig olvassa el a nemzeti válogatotthoz fűzött indoklást még egyszer. Hátha rájön arra is, hogy struktúrában (is) gondolkodom. Ha normális emberi hangon ír legközelebb a blogomra, akkor érdemi válaszokat is írok.
süti beállítások módosítása