2017.01.14.
18:15

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Civilek hatalma - elméletben és gyakorlatban

Civilek hatalma – a politikai tér visszafoglalása

 

A Progress Alapítvány támogatásával született meg 14 szerző gyűjteményes kötete, amely a civil szervezetek elméleti és gyakorlati kérdéseiről szól. A könyv a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg. Szerkesztő: Antal Attila, szakmai lektor Ágh Attila.

 

http://progressalapitvany.hu/

 

Gondosan tanulmányoztam a kötetbe foglalt tanulmányokat és mindezek alapján a civil szervezetek fogalmát – összevetve a pártok fogalmával – a következőképpen alakítottam ki.

 

A párt fogalma: A párt egy átfogó gazdasági, politikai és társadalmi alternatívát megfogalmazni és képviselni képes szervezet, amely integrálja a civil szervezetek és a választópolgárok által kialakított szakpolitikákat. A párt a hatályos alkotmány keretei között közjogi, kormányzati hatalmat kíván szerezni - választások útján - az általa kialakított alternatíva alapján.

A független civil szervezet fogalma: A civil szervezet egy-egy szakpolitikai kérdést és az arra adott választ megfogalmazó szervezet, amely az adott szakpolitikában követelményeket állít egy párttal/kormánypárttal szemben az általa képviselt érdek/érték csoportok véleménye alapján. A független civil szervezetek/vezetői nem azért dolgoznak, hogy pártpolitikusok/kormánytagok legyenek, hanem az általuk képviselt érdekek, értékek megvalósulását akarják elérni.

Állami civil szervezet fogalma: állami civil szervezet az a civil szervezet, amely tevékenységét a kormányzat/kormánypártok politikai és/vagy pénzügyi támogatásával folytatja. Az állami civil szervezetek vezetői a politikusok tartalékhadserege.

A szakpolitika fogalma: a társadalom egészének az érdek és érték tagoltságát kifejező részalternatíva, amely egy szakma, egy foglalkozási csoport, egy társadalmi csoport, egy jogvédő csoport, egy földrajzi egység, egy kulturális identitás mentén elméletileg és gyakorlati követelményként törvényalkotási/módosítási igényeket fogalmaz meg, vagy a törvény végrehajtási módjának lényeges módosítását igényli az államigazgatástól.

Ajánlom szíves figyelmébe az olvasóknak a Kossuth Kiadó és a Progress Alapítvány által gondozott kötetet. A Civil Rádióban 2017. január 16-án, hétfőn, 20-21 óra között hallgathatják meg Ágh Attila és Tóth Zoltán beszélgetését a kötet részletes tartalmáról.

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia 2017 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr4012125857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása