2015.07.12.
15:42

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Vitányi Iván 90. születésnapja

Vitányi Iván eszmeisége szociáldemokrata. Lehetne szocialistának, liberálisnak, demokratának is nevezni, azonban világnézetileg azok közé tartozik, akik elfogadják a tőkés gazdasági rendet, de nem fogatják el annak társadalmi, politikai és jogi igazságtalanságát, mert szociális gondolkodásúak és az egyenjogúság mellett a társadalmi egyenlőségért küzdenek.

Vitányi Iván több rendszerváltást is megélt – személyesen. Ha állami vezetők nevével könnyebb jellemezni a politikai korszakokat, akkor Horthy, Rákosi, Kádár után most Orbán neve lehet jelzője annak, amit végigélt Vitányi Iván. Soha nem hágott az állami-politikai élet csúcsaira a szó szervezeti életében. Nem volt miniszter, nem volt pártelnök, vagy más korifeus.

Vitányi Iván mindig politikus volt, a szónak az igazi értelmében: közügyekkel foglalkozott, részt vett a baloldali mozgalmak érdek és érték választó munkájában. Dolgozó politikus volt. Szerény volt a magán életében, de bátor és nagyratörő a gondolkodásban.

A 1989-es rendszerváltás előtt – felismerve a korszak gazdasági és politikai hibáit – az általa igazgatott népművelési intézetben adott helyt (irodát és adminisztrációt) azon politikusoknak, akik a rendszerváltás előtt a rendszerváltásért dolgoztak: az alagsorban Antall József és Csurka István kapott helyett, a középső szinten az Új Márciusi Front (Nyers Rezső) a felső szinten a Szabad Kezdeményezések Hálózata dolgozhatott. Vitányi Iván megértette a változás szükségességét, és tevőlegesen munkát vállalt érte.

Vitányi Iván a 90. születésnapján mondott rövid összegző beszédében gondolatilag újra a szociáldemokrácia mellett foglalt állást, és felhívta a demokratikus ellenzéki politikusokat arra, hogy elemezzék és nyíltan vállalják a rendszerváltás óta elkövetett gazdasági és politikai hibákat. Politikai hatalom nem létezhet a politikusok, az értelmiségiek rendszeres és mélyreható párbeszéde nélkül.

Vitányi Iván 90 éves korában új nyitányról beszélt. Optimista ember!

Lelkemből beszélt – köszönet érte!

A rendezvényszervezők akarata ellenére készíthettem egy közös fényképet Vitányi Ivánnal - köszönet érte! 

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia életrajz pártok elsőválasztók Budapest Unokáimnak 2015 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr837620200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása