2013.06.02.
15:50

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Ma melyik választási törvényt kell alkalmazni?

boritek_msn_topsztori_1_1370180735.jpg_464x260

Három választási eljárási törvény egyidejűleg?

Igen jelen pillanatban három (3) választási eljárási törvény (Ve.) van kihirdetve, sőt, a pénteki napon egy rövid, mintegy 30 oldalas módosítást is benyújtott egy országgyűlési képviselő a harmadikhoz.

Egy kis jogtörténet:

1.       1997-ben az Országgyűlés elfogadta a Ve.-t, amely – többek között – szabályozta a kampánycsend időtartamát.

2.       2011-ben az Országgyűlés módosította az 1997-ben elfogadott Ve.-t, amely – többek között -  lecsökkentette a kampánycsend időtartamát, egyébként a tartalma változatlan maradt.

3.       2013-ban az Országgyűlés új Ve.-t fogadott el, amely teljesen új szabályokat állapít meg a kampánycsendre. Azonban az új Ve. a jelenlegi időközi választásokra a korábbi Ve. szabályait rendeli alkalmazni.

Az ügy, amelyben alkalmazni kell a Ve.-t:

Monorierdőn az időközi választás reggelén (2013. június 1-én) rendben kezdődött a szavazás. A délelőtt folyamán az egyik jelölt aktivistái észlelték, hogy a két másik jelöltet népszerűsítő molinó/k kerültek kifeszítésre a település utcáin, illetőleg a szavazókör bejárata előtt, továbbá a jelöltek fényképével ragasztották be a környék villanyoszlopait.

A helyi választási bizottsághoz kifogást nyújtottak be kampánycsend sértés ügyében az érintettek.

Az ügy elbírálása folyamatban van, ezért konkrétan nem ismertetetem a pártok nevét és nem adok az interneten sem tanácsot, hogy milyen döntést kellene hozni, hiszen kampánycsend van (?!).

De az általános kérdést felteszem a szakmai irányító szervezetek számára: melyik Ve.-t kell a konkrét esetben alkalmazni?

Hétfő reggelre talán megtudjuk, hogy mit tettek konkrétan?!

Az információt egy kollégától kaptam, aki tagja a Számoljuk együtt a szavazatot mozgalomnak!

2 komment

Címkék: kampány választás demokrácia pártok kormánypárt 2014 Magyarország fogyasztó védd magad! Szavazatszámlálók

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr705340406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Tóth Zoltán 2013.06.02. 20:56:19

Illúzióink nincsenek (már)! Azért küzdünk, hogy hogy nyílt színvallásra kényszerítsük őket vagy tisztességre. Az utóbbi jobb volna.
süti beállítások módosítása