2012.10.21.
11:56

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Javaslat a demokratikus ellenzék vezetőjére

http://nol.hu/belfold/20121020-a_mi_korunkban_

 

Lengyel László cikke a Népszabadságban, amely Bajnai Gordont ajánlja a demokratikus ellenzék vezetőjének.

http://nol.hu/belfold/20121020-a_mi_korunkban_

 

 

 

3 komment

Címkék: választás demokrácia pártok Bajnai 2014 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr824860735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Innovátor 2012.10.21. 17:16:07

„A választásokon pártok és független jelöltek is indulhatnak. A civil szervezetek tagjai számára lehetővé kell tenni az együttműködést a demokratikus pártokkal, független jelöltekkel.”

Ha a választási törvény jelenleg hatályos szövege lehetőséget nyújt 106 független jelölt állítására – tehát olyanokéra, akik nem pártlistán szerepelnek (ha jól értem) –, akkor ezzel nem valósul meg az a kívánalom, hogy a civilek is szerzhessenek/kaphassanak mandátumot? Hiszen így például egy egyesület – nem is kell, hogy párttá alakuljon – delegálhatja a választottjait, azaz a szimpatizánsok sokaságának szavazatával jelölheti az(oka)t, aki(ke)t a feladatra alkalmasnak lát, és csak a szavazaterőtől függ, hogy sikerül-e bejuttatni a szószólóját. S ez mind a 106 helyre igaz (ha elég nagy a mozgalom). Vagy ez a független jelöltség csak a körzetekre érvényes, tehát ott kell(ene) kellő számú szavazóval rendelkezni ahhoz, hogy esélye legyen a független jelölteknek? Ez persze nehézség, de még így se teljesen kizárt, hogy sikerülne a dolog...

Dr. Tóth Zoltán 2012.10.21. 23:54:14

@Innovátor: A civil szervezetek indíthatnak jelöleteket a 106 egyéni választókerületben. Az éppeni szabályok szerint 1-1 jelöltnek csak 200 ajánlás kell és felkerül a szavazólapra. A választás 1 fordulós, relatív többségű. LÁTSZÓLAG NAGYON DEMOKRATIKUS, DE ESÉLYÜK NINCS.

Innovátor 2012.10.22. 00:37:29

@Dr. Tóth Zoltán: Köszönöm a gyors választ. Meggyőződésem, hogy ezek az esélyek megsokszorozhatók (nem abban az értelemben, hogy a nullának a szorzata is nulla:). Ha kapok Öntől a nextsteps@freemail.hu címre egy olyan címet, ahol részletesen is megtehetem, szívesen kifejtem bővebben a koncepciót. Köszönöm.
süti beállítások módosítása