2023.05.04.
15:59

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Biden elnök esküje előtt és után

In memoriam: Szimonisz László USA állampolgár

Elhunyt Szimonisz László, az USA külügyminisztériumának török, angol és magyar nyelvű tolmácsa. Kollégák voltunk, akik - más kollégákkal együtt - jártuk a világot és választási nemzetközi megfigyelők voltunk körülbelül 40 országban. "Szabad, tisztességes és átlátható választások!" Ennek a hármas jelszónak az érdekében végeztük a munkánkat. Elsődlegesen a Közép- és Kelet-európai térségben igyekeztünk híveket szerezni a demokráciának, elősegíteni a kormányzati és civil szervezeteknek azt a munkáját, amelyet a választási csalások megelőzése, illetőleg az elhárítása érdekében végezhetnek. A sikerek mellett néha kudarcokat is szenvedtünk (Belorussziában 5x1 hónapot töltöttünk, de jelenleg is csalnak a választáson). A munkánk fontos része volt, hogy Közép- és Kelet_Európai Választási Szakértők Szövettsége kibővülhetett összeurópai szervezetté. Komoly sikernek könyveltük el, hogy jelen lehettünk az IFES (Nemzetközi Választási Alapítvány, USA) elnökének Richard Soudriette-nek a támogatásával a Dél-Kelet Ázsiai (Fülöp-szigetek) és a Golf-áramlat (arab) országai választási szakértői szervezetének a létrehozásában.

Természetes dolog, hogy ha az ember sokat dolgozik valakivel azt egyre jobban megismeri, sőt hosszabb idővel a szakmai kapcsolat barátsággá mélyül. Így voltunk mi is. A barátságunk megmaradt azután is, hogy megszünt a nemzetközi választási megfigyelési tevékenységünk. Az óceánon át telefonon rendszeresen beszélgettünk, és jókedvűen emlékezhettünk vissza a közös utazások kalandjaira, a hivatalos fogadások mulatságos eseteire, a szabadidőben meglátogatott múzeumokra és éttermekre, és a diplomáciai adok-kapok ügyekre.

Úgy tudtam meg, hogy kiválóan beszél arab és pastu nyelven is, hogy amikor Irakban készítettük elő az első alkotmányukról szóló népszavazást, akkor konfliktusba keveredtünk egy helyi választási bizottsággal. Én próbáltam komolykodni, ő pedig megszólalt több helyi nyelven és vidám történeteket mesélt arról, hogy "mik nem történtek" más iraki városokban. A helyi választási bizottságban azonnal teával és székkel kínáltak minket és mindenről megkaptuk a szükséges információkat.

Az USA-ban és Oroszországban is voltunk megfigyelők, a munka után - a helyi sajátosságoknak megfelelően - whisky illetőleg vodka élvezete mellett megállapítottuk, hogy "minden országban csalnak a választáson, de a demokratikus országokban kisebbet".

A szüleivel hagyta el 1956-ban - kamaszként - Magyarországot, és a világ több pontján élt, mire otthonra és családra talált Washingtonban.

Szimonisz László igaz hazafi volt, Magyarországot soha nem illette igaztalan kritikával, és szeretett hazajönni a hazájába, de csak látogatóba. Megkérdeztem Tőle, hogy miért nem települ haza? A válasza az volt: "Nem vagyok magyar állampolgár, mert a korabeli Elnöki Tanács megfosztott a magyar állampolgárságtól, mert disszidensnek tartottak". Jogi tudásomat csillogtatva elmondtam, hogy kérje a BM-től a magyar állampolgárság megállapítást, de Ő ezt elutasította azzal, hogy "nem kérdeztek meg, hogy elvehetik-e az állampolgárságomat. Ha felajánják, hogy visszakapom, akkor szépen megköszönöm és elfogadom, de kérni nem kérek semmit!".

2021. elején Biden elnök beiktatása után egy beszélgetést rögzítettem Vele, amelyet a videón megnézhetnek. A videó technikailag gyenge színvonalú, de a tartalom miatt legyenek elnézőek velem. Minden mondata ma is helytálló!

Szimonisz László eltávozott és már a mennyekben teljesít tolmácsi faladatokat magyas rangú angyaloknak. Washintonban sok gyermeke és sok unokája, dédunokája van, akik gyászolják.

Én köszönettel tartozom Szimonisz Lászlónek a közös munkáért és barátságért. Magyarország állama adós neki egy magyar állampolgársággal.

Szólj hozzá!

Címkék: videó demokrácia jogállamiság jóállam Civil Rádió Budaörsi Olvasókör 2023 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr2418116710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása