2017.11.29.
10:02

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Karácsonyi reggeli

Karácsonyi előkészületek

Egy hónap múlva már túl leszünk a karácsonyon, és a szilveszteri programon törhetjük a fejünket. A karácsony nagy ételei, menüsorozatai előtt egy szerény reggeliben gondolkodjunk. A karácsonyi reggeli jelmondata legyen: „Keveset, de finomat!”

A hal, a karácsony szokásos alapélelmiszere. Minden családban az asztalra kerül halászlé, natúr sült vagy rántott hal (a maradékból marinírozott hal) formájában.

A karácsonyi reggelit kezdjük egy kevés füstölt hallal. A hal maga lehet sprotni, makréla konzervből vagy natúr pisztráng vagy angolna pénztárcánk szerint. (Fejenként legfeljebb egy kis vékony szeletet vegyünk számításba.) A füstölt hal nagyon jó testvére egy vékony szelet fekete (vagy teljes kiörlésű) kenyér, egy pici vajjal, és sok csepp citromlével vagy egy citromkarikával. Aki a mustárt jobban szereti, az lecserélheti a citromot francia sós, angol csípős, német mézes, orosz gorcsica vagy magyar hentes mustárra. (Én a legjobban a magyar hentes mustárt szeretem (uniliver), mert a gyermekkoromban a Globus néven ezt adta a hentes a meleg kétforintos kolbász mellé egy kanállal az 5 literes befőttesüvegből. (Újszülötteknek: egy kg lecsókolbász ára 2 Ft volt. Lecsókolbászt ma is lehet kapni, az ára 600 Ft/kg.)

Következzen egy szelet kecskesajt, retekkel. A kecskesajt lehet kemény-füstölt vagy krémes-fehér. A reteknek is sok fajtája közül válogathatunk a karácsony előtti csúcsban: a leglátványosabb a piros hónapos retek, de a legfinomabb (és legolcsóbb) a hámozott-szeletelt és előre megsózott fekete retek. Vajretek, jégcsapretek is választható, ha piacon vagy bevásárlóközpontban tolongunk 23-án délelőtt. A reggelire elég az egy szelet sajt, egy vékony szelet kétszersült (pirítós) és egy db retek fejenként.

Magunk készítsük az avokádó krémet! (L: fotó) A zöld vagy fekete avokádót (hogy melyik a jobb, azt a Káma Szútra tanítja) egy héttel karácsony előtt már megvásárolhatjuk, és több nappal előbb elkészíthetjük. A lényeg egy jól záródó doboz, amelyben nem barnul meg a krémünk. A receptet lásd: http://tothzoltan.blog.hu/2012/12/08/avokado-krem_az_aminek_nevezik

Egy fél kiflire (hosszában és nem keresztben elvágva) egy evőkanál avokádó-krémet számítsunk, és egy db paradicsomot fejenként. (A paradicsom ára fordítottan arányos egy paradicsom nagyságával: minél kisebb a paradicsom, annál drágább!) Egy egész avokádó legfeljebb 4 félbevágott kiflihez elegendő.

Ha valaki megeszi reggelire a füstölt halat, a kecskesajtot és az avokádó-krémet, az már nyugodtan várhatja a karácsonyi ebédet! Sőt, reggeli után szabad egy kicsit visszamászni az ágyba, de ne felejtsünk el valakit megbízni a kávé bekészítésével! Reggeli pótalvás (stb.) után nincs jobb, mint egy jó kávé/tea/cukor/rum/bumm!

Jóétvágyat!

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv Ünnepek Unokáimnak 2017 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr413403113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása