2014.12.23.
15:17

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Karácsonyra velencei halleves

Karácsonyra halleves.

Nem halászlé, hanem halleves! Néhány betű az eltérés, de egy másik ételről van szó! A halászléhez általában passzírozzák a hal egy részét, hogy a lé, jó sűrű és tartalmas legyen. (Már hallom a dunai /bajai/ halászlé kedvelők hangorkánját: nem is passzírozzák! Tegyük hozzá: náluk nem, de mindenütt másutt, igen!)

A karácsonyra készített halleves receptjét Velencében (először az olaszországi, másodszor a magyarországi Velencében) tanultam. Természetesen megtanulni egy étel készítését csak úgy lehet, hogyha ettünk is belőle, mert a virtuális ételrecept az bármilyen rossz is lehet. Egy jó szakács minden ételt megkóstol, amelyet a kezei közül kibocsát.

Mi a különbség az olasz és a magyar Velence hallevese között? A hal. Olaszországban általában tengeri halat esznek, Magyarországon folyami, tavi halak járják az edényekben.

Mitől halleves a halleves? Attól, hogy a levesben nem passzírozzák a hal egy részét sem, továbbá halfejből, uszony, farok, halgerincből és –csontokból, továbbá törmelékhalakból, valamint vöröshagymából + só főzik a leves alaplevét. Miután a kötelességüket megtették az említett halrészletek és hagymákok, távozhatnak a szomszéd kutyája, macskája tányérjába, vagy egy lezárt nylonzsákban a kukába. (Ne felejtsük el a nylonzsákot lezárni, mert a csak az ünnepek után viszik el a kukát, és a 2. napon már nagyon fertelmes szagú a kuka környéke 30 méteres sugarú körben!

A halleves alaplevét akár rögtön hasznosíthatjuk, akár bedobozolva mélyhűtőben tárolhatjuk, mert több hónapot is kibír.

A forrásban levő alaplébe beletesszük az általunk szeretett halak alkatrészeit: kiskockára vágott lazacot (50%), rákot (25%) és kagylót (25%). Természetesen a pénztárcánk határozza meg, hogy mennyit és milyen tengeri származékot teszünk a hallevesbe: lehet óriásrákot kapni 10 ezer Ft/kg, de én beérem (és finom!) a 3 ezer forintos koktélrákkal is. Főzési idő: forrástól számított 5 perc.

Ha a magyar Velencét tekintjük irányadónak, akkor fekete harcsa, ponty kiváló alkotóeleme lehet a hallevesnek, de aki tiszai harcsából és kecsegéből akarja készíteni, az vastag pénztárcával menjen a halashoz vásárolni.

A halászlénél és a hallevésnél ősi vita a szakértők között, hogy szabad-e az alaplébe egy-egy sárgarépát, burgonyát beletenni? Nos, én úgy járok el, hogy nem teszem közhírré, hogy egy sárgarépát és krumplit belefőzök az alaplébe, és a halcsontokkal együtt eltávolítom őket. Ha nagyon nyaggatnak, hogy van-e az alaplében valamilyen zöldség, erre a kérdésre rövid a válasz: egy mákszemnyi.

A kész velencei hallevest még lehet a són kívül mással is fűszerezni: pirospaprika, erős paprika (zöld vagy chili), bors, ízlés szerint. Esetleg korhelyeknek egy csepp ecet vagy néhány citrom karika és egy kiskanál tejföl.

Milyen a halleves színe? Mivel nincs benne paprika, ezért nincs miről nagyon beszélni róla. Az íze viszont nagyon finom: a két-három féle hal (tengergyümölcse) összeolvad a hagyma és a só dominánsabb ízével és együtt alkotnak egy harmonikus, de karakteres ízt. Nagyon fontos tudni, hogy a hallevesnek nincs „halszaga”, ami sok arra érzékeny embert eleve elriaszt a megkóstolástól. De azért a főzés időtartamára célszerű azon családtagjainkat eltávolítani a lakásból (pl.: mozi, bevásárlás, nézd meg, hogy udvaron vagyok-e?), aki nem szeretik a halszagot.

Mivel karácsonyra készítjük a hallevest, így nem szükséges a bevásárló listát beárazni. Spórolni ráérünk a következő évben – végig. Jó étvágyat!

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv 2014 Magyarország Ünnepek

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr817006783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása