2014.03.05.
18:57

Írta: Dr. Tóth Zoltán

A betűformák döntenek arról, hogy ki lehet jelölt és ki nem?!

Folyóírással vagy nyomtatott nagybetűvel?

Újabb botrányos döntések születtek egyes választási irodákban és egyéni választókerületi bizottságokban. Korábban a regisztrációnál a második utónév hiánya, betűhibák miatt tagadták meg a választójog gyakorlását külföldön élő választópolgároktól. A Nemzeti Választási Bizottság a nevüket leírni nem tudó képviselőjelöltjeinek „hivatalból” kijavította a neveket a nyilvántartásba vételkor, de megtagadták a hibázó választópolgároktól a javítás lehetőségét.

A mai napon (2014. 03.05) egyes választási bizottságok utasítanak el jelölteket a nyilvántartásba vételtől, mert egyes aláírásgyűjtők egyik íven folyóírással, a másik íven nyomtatott nagybetűvel írták alá a nevüket. Az így érvénytelennek nyilvánított ajánlások miatt csökkent 500 alá egyes jelöltek ajánlásainak a száma, és ezért nem kerülnek fel a szavazólapra.

A hivatalos indokolás a Ve. 122.§ (2) bekezdésére hivatkozik: „…Az ajánlóívet az ajánló választópolgár saját kezűleg aláírja.” Aki ebből az anyagi jogi rendelkezésből azt az eljárási követetést vonja le, hogy a saját kezűleg folyóírással aláírt gyűjtőív vagy a nyomtatott betűvel saját kezűleg aláírt ajánlóív érvénytelen, az nem a törvényességet, hanem a részrehajlást képviseli. Sőt, a tudatlanságot hatalmi arroganciával lelplezi.

ISMÉT CSAK A BÍRÓSÁGOKBAN BÍZHATUNK.

Szólj hozzá!

Címkék: választás demokrácia közigazgatás pártok kormánypárt jóállam 2014 Magyarország 2014 abécé választásokra választópolgár kérdez

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr975844880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása