2013.09.27.
08:47

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Budaörsi körte csoki-szoknyában

img_1725_1380264312.JPG_3648x2736

 

Budaörsi körték csokoládé szoknyában

 

A Budaörsi Vigasságok-on (2013. szeptember 21-22.) egy desszertversenyt is meghirdettek. http://budaors.varosom.hu/programok/szabadido/Budaorsi-Vigassagok.html

 

A kiírás szerint bármivel lehetett pályázni, csak desszert legyen. Az unokáimmal már több versenyen indultunk (néhányat megnyertünk vagy dobogós helyezést értünk el), így a normális ügymenet részeként fogadták a hírt, hogy indulunk az édességek versenyén is. Rövid szakmai kupaktanács döntött arról, hogy a kertünkben levő (gyönyörűséges) körtefának alapvető feladata a nyersanyag szolgáltatása, majd az én feladatom a csokoládé beszerzése, cseppfolyósítása, továbbá én fogok mosogatni is.

 

Dani (11) a verseny napjának reggelén 16 db aranysárga körte leszedését kezdte meg 9 órakor. Ezzel a feladattal 9 óra 10 perckor végzett. Ekkor következett Sára (10), a minőségellenőr, aki a körték hibátlanságát ellenőrizte, majd következett Flóra (8), aki vizes, majd száraz törlővel megtisztította és víztelenítette a körték felületét. 9,30-kor készen álltunk a feladat megkezdésére.

 

Az csokoládé fajtájának a kiválasztása azonban komoly vitára adott okot. A többség a tejcsokoládé mellett kardoskodott, majd azonban a körte természetes édességének a demonstrálása után (Daninak újabb 5 körtét kellet leszednie a fáról), győzött az étcsokoládés tömörülés.

 

Miután beszereztem az étcsokoládé öntetet és forró vízben folyékonnyá tettem a tasak belső tartalmát, Zsófi (13) megkezdte az öntet rácsorgatását a körtékre. A folyamatot hangos és kollektív tanácsadás kísérte: „Jobbra!” , „Balra!”, „Ott kimaradt!” és egyéb érzelmi felkiáltások kísérték a csokoládé locsolását.

 

A csokoládé öntés folyamatát újabb minőségellenőrzés követte, amely után Dani újabb friss körtét kényszerült beszerezni a fáról. A friss körték a már ismert folyamaton estek át: minőségellenőrzés, tisztítás-víztelenítés, majd csoki-csorgatás.

 

A végső fázis a győztes 6 csokoládé-szoknyás körte kiválasztása volt. Csak hibátlan, a talpán szilárdan álló körte jöhetett szóba, amelyeknek  a kocsánya is mereven felfelé állt. Következett a csomagolás dizájnos szakasza. Győzött a piros pettyes és piros csíkos mignon papír. A háziversenyben győztes 6 körte büszkén indult a külső megmérettetés útjára. A lehetséges győztesek névsorát és névjegyét Sára készítette el.

A Budaörsi Vigasságok helyszínén pontban 14 órakor leadtunk a 6 győztesnek jelölt körtét, majd hazatérve (képviseleti alapon) rövid szunyókálást végeztem, míg unokáim társasjátékoztak.

A zsűri 15 órakor eredményt hirdetett: a mi csapatunk a „kreatív desszert” kategóriában díjat nyert.

A pódiumon a zsűri cukrász tagja gratulált a díjhoz, és kérdésemre, hogy mit jelent a kreatív, azt válaszolta: olcsó és szokatlan.

Ezek szerint az Oscar-díj átadásán és a nászéjszakára ajánlott módszert (csokoládés eper és pezsgő) sikert aratott Budaörsön is: friss gyümölcs és olvasztott csokoládé.  A pezsgőt majd az unokáim születésnapján kortyolgatom.

A díj az unokáim számára jegy a budaörsi színházba. Köszönjük az önkormányzat és a zsűri munkáját, és a színházjegyeket!

Én örülök az unokáimnak.

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv Budaörs 2014 Magyarország Ünnepek Unokáimnak

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr505535822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása