2012.07.19.
20:19

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Rendőrök és jövedelmek

a033_c453_070555_4k169_2_1342721720.jpg_684x385

Szegény rendőrök…Hallani sokszor a közkeletű vélekedést, anélkül, hogy a sajnálkozó civilek bármit is tudnának a rendőrök jövedelméről. A bulvárnak is kedvenc témája: a hős rendőr milyen keveset keres. Az ilyen tartalmú cikkek valódi forrása a kisrendőr barátnője, aki valóban nagyon kevesli a barátja által reá költött pénz mennyiségét.

A nagyrendőrök (tábornokok, főtisztek) fizetése nem marad el a vezető kormányfiúk milliós havi fizetésétől. Lehet is reájuk irigykedni. A jelenlegi hatalomban levő tábornokok most nyomoznak a korábbi kollégiáik után, akik a rendes havi millió mellett még illegális millió/ka/t is vittek haza (vagy ki tudja hová?).

A rendőrök fizetése összességében az éves költségvetés személyi kiadások rovatából megismerthető. (Bár józan életű állampolgár nem akarja megismerni a költségvetés olvasásásának a tudományát.) Azonban ebből a számból csak annyit lehet megtudni, hogy az adófizetőknek mibe kerül a rendőrség összfizetése, az egyes rendőr fizetése ebből nem állapítható meg. A jelenleg kb. 40 ezer rendőrre szánt munkabér szerepel a költségvetésben, azonban ez a szám nem a valóságot mutatja, mivel általában a rendőri státuszok 5-10 %-a betöltetlen. Ennek a 2-4 ezer rendőrnek a fizetése azonban még soha nem maradt meg a költségvetésben, mert valamilyen jogcímen minden költségvetési forintot fel kell használni, különben jövőre csökkentené a költségvetés a fizetésre szánható összeget.

A rendőrök között tehát a parancsnokok elosztják az üres állásokokra jutó fizetést is. (A pedagógusoknál ez ugyanígy történik.)

A rendőri fizetés önmagában is bonyolult eljárással állapitható meg. Az alapfizetés (amelyet a sajtó emlegetni szokott, valóban alacsony) sem egy tételből áll, mert a beosztás és a szolgálatban eltöltött idő, valamint a rang  egyaránt befolyásolja az alapfizetés nagyságát. Ez az alapfizetés azonban a havi fizetés kb. felét jelenti, mert ezután jönnek a pótlékok: autóvezetésért, fegyverviseléséért, túlóráért, a vezetői beosztásért. A legtöbb rendőrnek ezek a pótlékok fontosabbak, mint az alapfizetés, mert összegszerűen is többet jelent. (A rendőri bérek kiszámítása egy külön tudomány még a rendőrségen belüli szakmák között is.) Külön számítanak a szolgálati idő után járó automatikus jutalmak és a rendszeres szakmai jutalmak.

Külön rendszere van a rendőrségen a külön munkáért járó külön fizetésnek.

A rendőrség - mint állami intézmény - az önkormányzatoktól többféle jogcímen jövedelemre tesz szert, a sportegyesületektől, koncert és rendezvény- szervezőktől rendszeres pénzügyi támogatást kap.

Az önkormányzatoktól szerzett rendőrségi jövedelmeket a költségvetési szakzsargonban „keresztfinanszírozásnak” hívjál, mivel ez a jövedelem nem a költségvetési elosztás eredménye, hanem a rendőri és önkormányzati vezetők „megállapodásán” múlik.

Az egyik önkormányzati támogatás fajta a rendőrségnek a rendőri tevékenység ellátásáért adják a polgármesterek (képviselőtestületek). Hiszen mindig kevés a rendőr, kevés az autó, nem jut az autóba benzin, nincs lakása a helyi rendőrnek, a külterületen még nem is láttak rendőrt soha, a belterületen sok a kocsma…indok mindig van arra, hogy a rendőrség kérjen és kapjon önkormányzati támogatást.

A másik önkormányzati támogatást a rendőrség a térfigyelő kamera-rendszert figyelő rendőrök fizetésére, továbbá a kamera-rendszer által közvetített eseményekre való reagálásra (rendőrjárőr, autó, benzin, stb.)

A sportrendezvények közül a focimeccsek finanszírozása külön is figyelmet érdemel. A veszélyesnek nyilvánított mérközésekre autóbusszal a rendőrség és a terrorelhárítók kíséretében utaznak a „szurkolók”. Más helyszínekre utaztatásnál a Metro is lezárásra kerül, illetőleg utcákat biztosít a rendőrség a vandálok kényelmes közlekedésére. Ezeket az embereket csak eufémizmussal lehet szurkolóknak nevezni, sokkal inkább az aljanépnek vagy más megbecstelenítő jelzőt érdemeltek ki rasszizmusukkal, erőszakosságukkal. Ezt a rendőrség – pénzért – asszisztálja, hogy verekedőpartnereiknek „szolgáljon”.

Jó üzlet a rendőrségnek a koncertek és egyéb rendezvények (autóversenyek, stb.) biztosítása, és a legújabb bevételi forrás az iskolák számára nyújtott védelem, amiért az önkormányzatoknak, illetőleg a magániskolák fenntartóinak fizetniük kell.

Bevétel a rendőrségnek a vagyonvédelmi cégek alkalmazottainak a képzése, a közterületfelügyelők és különféle biztonsági szervezetek tagjainak a vizsgáztatása.

Az egyes rendőrök nagy biznisze a szórakozóhelyek védelme, a kidobóemberi „szakma”. Egyes vélemények szerint a rendőrök ezért ragaszkodnak a névtelenséghez és a nyilvánosság előtti arctalansághoz, hogy a nappali szolgálaktuk után az éjszakai ténykedésben ne lehessen felismerni őket. Ez a jövedelemforrás már átvezet a korrupció területére. Míg korábban a gépkocsivezetéssel kapcsolatos korrupciós ügyek nagy nyilvánosságot kaptak, jelenleg az olajszőkítés régi ügyei és az abból származó jövedelem ma is folyó törvényesítése veri fel a port a politika és média területén.

Mindezek a jövedelemforrások a társadalom számára átláthatatlanul kerülnek az egyes rendőrök és főnökeik zsebébe. A törvényes is és a törvénytelen is…Nem is lesz addig átlátható a rendőrség és az egyes rendőr jövedelme, amíg közfeladatokat keresztfinanszírozással és magánpénzből (is) kell finanszírozni.

 

2 komment

Címkék: rendőrség kormánypárt jóállam

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr234666909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

piefke 2012.07.19. 22:40:01

Annak, hogy a rendszerváltás óta egyetlen kormány sem hozott létre magas szakmai színvonalon működő, hatékony, független és átlátható rendőrséget, csak egy oka van: egy ilyen rendőrség elsőként a politikai elitet vitte volna el.:-)

...Viszont egy átláthatatlan, politikafüggő, a szakmai standardokat, teljesítményt szubjektív elemekkel keverő rendőrség, ahol ráadásul a jövedelmi viszonyok és a bevételek is kaotikussá vannak téve, gyakorlatilag cselekvésképtelen kenyéradói, az országos és helyi hatalmasságokkal szemben.

Dr. Tóth Zoltán 2012.07.20. 21:57:40

Nagyon jó a felvetés, egyetértek. (Mindig kerülöm a politkusi réteg "elit" megnevezését, mert az szédelgő feldícsérés volna. Viszont egyes politikusok tisztességesek.
süti beállítások módosítása