2015.02.22.
10:06

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Kétharmadoznak

Kétharmadozik a Fidesz, kétharmadozik a KDNP, kétharmadozik a parlamenti ellenzék, továbbá kétharmadoznak a pongyola újságírók (tisztelet a kivételnek), a kétharmad a közbeszéd része lett: úton és útfélen, közterületen és magánházakban mindenki használja, mert azt hiszi, hogy tudja pontosan: mit jelent a kétharmad.

A kétharmadozás, mint köznyelvi kifejezés a Fidesz politikai retorikájának a terméke: a választási eredmények győzelmi jelentései úgy tálalták a választás eredményét, hogy az „a magyarok kétharmadának akaratából” született. A győzelmi mámorban az „elsöprő győzelem” bejelentésében – szándékosan - elfeledkeztek arról, hogy a választópolgárok 39%-a nem szavazott: 8 millióból 5 millió választó ment el szavazni. A Fidesz politikusai arról sem beszéltek, hogy a leadott szavazatok 44%-val győztek: 2,2 millió szavazattal megszerezték a parlamenti mandátumok (199) több mint kétharmadát (133), míg 2,8 millió ellenzéki szavazat a parlamenti mandátumoknak összesen csak egyharmadát (66) eredményezte.

A Fidesz kétharmadozása a választópolgárok kb. egynegyedén alapult, és ha a Fidesz retorika szerinti „magyarságot tekintjük” 15 millióval, akkor 15%-nak felel meg a valóságban.

Számmágia, amely összekapcsolódott a média kormánypárti uralmával: „Röviden beszélünk, hogy az egyszerű ember is megértse!” Ennek a politikai-médiai sulykolásnak köszönhetően a közvélemény többsége elhitte, hogy kisebbségben van.

Fordul a kocka. Az ellenzéki pártok és megbomlott Orbán-Simicska médiahatalom újdondászai újabb időben „a kétharmad elvesztéséről” beszélnek. Az új számmágia és a média többségi képviselőinek szokásává vált inkorrektség: a veszprémi 6. sz. (Navracsics) után a 3. sz. egyéni választókerület (Lasztovicza) is megüresedett, és már kétharmadoznak[i] – most ellenkező előjellel.

Alaptörvény és sarkaltos törvények

Az Alaptörvény elfogadásához és módosításához az összes országgyűlési képviselő kétharmadának az egyetértő szavazata szükséges a parlamentben: 199 képviselő kétharmada 133 képviselő.

A sarkaltos törvények megalkotásához és módosításához az Országgyűlésben jelenlevő (nem az összes!) parlamenti képviselő kétharmadának az egyetértése szükséges. Azonban az Országgyűlés csak akkor alkothat törvényt, ha a képviselők több mint a fele jelen van az ülésen (199:2=100, mivel 99,5 képviselő nincs). Az Országgyűlés határozatképességéhez a minimum 100 jelenlevő képviselő szavazatából legalább 66 képviselő egyetértő szavazata kell: így a sarkalatos törvények módosításához – ha a parlamenti ellenzék nincs jelen – akkor elegendő 66 Fidesz-KDNP szavazógép gombját megnyomni!

Az egyszerű többségű törvények megalkotásához elegendő a jelenlevő képviselők „egyszerű többségének” a támogatása: a határozatképes létszámból 51 képviselő támogató szavazató, ha az ellenzék nincs jelen.

Ha a parlamentben nincs az ellenzék jelen, akkor a szó jogi értelmében (!) a kormánypártok bármiről bármilyen tartalmú törvényt alkothatnak, még a saját képviselőik egy részét is szabadságolhatják a törvényalkotás folyamatából.

Parlamenti matematika után

A parlamenti matematikai alapfogalmak után következhet a parlamenti pártpolitika: Mely pártnak lehet frakciója, és melyiknek nem? Lehet-e kötelezni a képviselőket a frakció álláspontjának a támogatására? Milyen magatartásért lehet megbüntetni a képviselőt? Mi a frakcióból való kilépés politikai, társadalmi és anyagi következménye? Hogyan lehet egy parlamenti képviselő szavazatát megvásárolni? Lehet-e kormánypárti frakcióból „átülni” ellenzéki frakcióba? Ellenzéki képviselőből hogyan lehet kormánypárti képviselővé válni? Mi kell egy Alaptörvény módosításhoz szükséges ellenzéki képviselői szavazat „bevásárlásához”? Miért lépne ki a kormánypárti frakcióból egy (két-három, stb.) képviselő az ellenzék padsoraiba? Miért nem képesek az ellenzéki pártok közös frakció létrehozására?

Jogilag nagyon fontos a Veszprém megyei 1. és 3. sz. egyéni választókerületben a választás eredménye, de mi lesz azzal a képviselővel, aki bekerül az Országgyűlésben? Magára akaszthatja a „Megszűnt a kétharmad!” táblát, az ellenzék onthatja magából a „Megtörtük a kétharmadot!” jelmondatokat.

A közvélemény figyelmébe ajánlom: a Fidesz támogatottsága 900 ezer szavazóval csökkent. A parlamenti ellenzéki pártok közül a Jobbiké nőtt.

A választáson való részvétel minden választópolgár erkölcsi kötelessége!



 

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: választás demokrácia kormánypárt 2015 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr327196267

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tóth Zoltán: Kétharmadoznak 2015.02.22. 15:26:01

A Fidesz kétharmadozása a választópolgárok kb. egynegyedén alapult, és ha a Fidesz retorika szerinti „magyarságot” tekintjük 15 millióval, akkor 15%-nak felel meg a valóságban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása