2019.09.18.
19:38

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Esküt tettem a Budaörsi Választási Bizottságban

Esküt tettem a Budaörsi Választási Bizottságban. A Budaörs Fejlesztéséért Egyesület delegált tagja vagyok a mai naptól. Képviselem Wittinghoff Tamás polgármester jelöltet, továbbá a Budaörs Fejlesztéséért Egyesület 10 választókerületi jelöltjét a bizottságban.

Az eskü a törvényesség megtartásáról és megtartartasáról szól.

Készültem az eskütételre, továbbá az első ülésre. Felidéztem magamban az elmúlt évtizedek találkozóit, amikor kormánypárti és ellenzéki delegált tagokkal - a törvény erejétől - kellett személyes kapcsolatot teremtenem.

Kezet fogtunk, beszélgettünk, készítettünk közös fotót.

Nos, ez elmaradt, a Fidesz-Kdnp nem delegált tagot a helyi választási bizottságba. Hiába vettem fel fehér inget, hiába vittem fényképezőgépet a közös fotóhoz...

Bízom benne, hogy az országos kormánypárt helyi szervezete Budaörsre is delegál választási bizottsági tagot...Ha már polgármester jelöltet állított!

Még van idő... Várom a helyi ellenzéki párt képviselőjét a választási bizottságba!

 

 

komment

Címkék: választás demokrácia elsőválasztók Budaörs választópolgár kérdez 2019 önkormányzati választás 2019 Magyarország Budaörsi Napló

2019.09.17.
08:45

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Köszönöm a szülinapi jókívánságokat!

Kedves Barátaim!

Köszönöm a születésnapi jókívánságokat! A kertünkben készült a fénykép, virágok között. A feleségem, Katalin készítette a fényképet.

Üdvözlettel: Zoltán

komment

Címkék: Ünnepek 2019 Magyarország

2019.09.15.
20:00

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Mikor kezdünk felkészülni 2022-re?

Horányban, a Bal Sziget rendezvényének a meghívására tartottam előadást és beszélgetést a résztvevőkkel "Mikor kezdjük a felkészülést a 2022. évi választásokra címmel. 45 perc, ha van ideje. 

komment

Címkék: választás videó demokrácia kormánypárt elsőválasztók Európai Unió Civil Rádió Alkotmány Alaptörvény magyar választások története 2019 Magyarország

2019.09.15.
17:00

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Dávid Ferenc: Levélváltás a Miniszterelnökkel

 

Dr. Dávid Ferenc       |
2019. szeptember 6. 13:17 2019. szept. 6. 13:17

„Tisztelt Nyugdíjas Honfitársam!

Azért írok Önnek, mert a magyar gazdaság 2019-ben is jobban teljesít, így újra minden nyugdíjast kedvezően érintő döntést hoztunk! Szeretném Önt arról tájékoztatni, hogy idén szeptemberben 9 ezer forint értékű rezsiutalványt juttatunk el minden nyugdíjashoz. A rezsiutalvány felhasználható a gáz –és villanyszámlák kiegyenlítésére. (…) Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke”

 

Tisztelt Miniszterelnök Honfitársam!

Megkaptam levelét és a 9.000 forint értékű rezsiutalványt, amit persze hálásan köszönök, de a célnak megfelelően nem tudom felhasználni.

 

Nem, mert

- hajléktalan vagyok, és az év nagy részét az utcán töltöm. Se vezetékes gáz, se villanyszámla nem érkezik a nevemre, nekem a meleget a Nap (vagy az aluljáró) adja, a fényt a közvilágítás biztosítja. Lehet, hogy utalványomat annak fogom adni, aki a legtöbb pénzt dobja a koldus kalapomba.

- idősotthonban (ápolási otthonban) élek évek óta, a gyermekeim/unokáim már hosszú ideje felém sem néznek. Nekik tehát nem tudom adni, de nem is érdemlik meg. Az intézmény (jogi személy), ahol vigyáznak rám, nem használhatja fel a tikettet. Valószínű, hogy a legkisebb fizetésű és legkedvesebb ápolónak/gondozónak fogom átadni a nekem juttatott rezsi-cetlit. De, miért is nem neki küldték közvetlenül? Rajta legalább segítettek volna!

- idős tanyasi emberek vagyunk Bács-Kiskun megyében, vezetékes gázzal és vezetékes villannyal nem rendelkezünk. Nyugdíjunk rendkívül alacsony. Gyermekeim az ország másik végében élnek, nekik egyébként semmi szükségük a 2x9.000,-- forint támogatásra. Azért adták ezt a kékes papírt, hogy szegény tanyasi szülő támogassa módos gyerekét? Kocsmába nem járok (messze is van), így a csaposnak sem tudom (akarom) odaadni fél áron az utalványt. Ha karácsonykor eljön a szintén csóró öcsém Borsodból (ő városon él), majd neki adjuk ajándékba a szép vízjeles szelvényeket.

- München közelében élünk három éve a gyerekeinkkel/unokáinkkal, Magyarországon nincs már ingatlanunk. Ezek a fránya bajorok nem fogadják el rezsiutalványt, azt mondják, váltsam át otthon euróra, vagy küldjem vissza annak, aki küldte. Ez utóbbi javaslat megfontolandó!

- Szégyen, ami szégyen: öreg nyugdíjas csavargó vagyok, közel annyit tartózkodtam sitten, mint szabadlábon. Most is be vagyok zárva. Nincs szabadságom, de nincs villany – és gázórám se, hisz’ a családomat/lakásomat/mindenemet régen elvesztettem már. Van viszont cellám, priccsem és most már utalványom is. Itt egyébként nem fázom, este tízig is tudok olvasni és a börtön által biztosított orvosi ellátás esetenként jobb, mint odakinn. De most tényleg: adjam oda a 9.000 forintos kupont a háromgyerekes smasszernak? A végén még ő kerül bajba, ha egy vén zárkatölteléktől elfogad valamit!

Tisztelt Miniszterelnök Honfitársam!

A fenti – élethelyzetekre vonatkozó - felsorolást még tudnám folytatni. Nem teszem, csak annyit kérek, hogy a jövőben úgy adjanak választási ajándékot a nyugállományban lévőknek, hogy legalább egy pillanatra elhihessük, hogy tényleg fontosak vagyunk az Önök számára.

Sokak nevében, őszinte nagyrabecsüléssel.

Dr. Dávid Ferenc 

 

komment

Címkék: jóállam magyar választások története 2019 önkormányzati választás 2019 Magyarország

2019.09.09.
16:15

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Rádió Bézs új műsora: Alkoss!

Minden második kedden 12 órakor új műsorral jelentkezem a Rádió Bézsben: Alkoss! a sorozat címe. Az új sorozat első adása 2019. szeptember 10-én jelentkezik Perényi Péter: Építsünk vitorlást! címmel.

komment

Címkék: Rádió Bézs 2019 Magyarország

2019.08.28.
19:47

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Balogh Roland megmérte a MÁV-ot

Az Üllő-Nyugati pályaudvar szakaszon tavaly a 428 utazásból 107-szer indult, 16-szor érkezett időben a vonat. Csak a késések miatt több mint 7 munkanapnyi idő esett ki az életéből.

„A munka- és a lakhelyem között vasúttal járok nap, mint nap. 2018 tavaszán valami elszakadt bennem a MÁV minősíthetetlen szolgáltatásával kapcsolatban. Ezért egy éven keresztül feljegyeztem az induláskori és az érkezéskori késés időtartamát. A méréshez a Vonatinfó (újabban MÁV) alkalmazást és az órámat használtam” – írta Balogh Roland okleveles közlekedésmérnök az "Elegem van a mávból" Facebook-csoportban.

Engedélyével néhány adatot közlünk a „kutatásából”.

• 428 utazás Üllő – Nyugati Pályaudvar / Nyugati Pályaudvar – Üllő viszonylatában;
• Megtett távolság: 12.412km/1 év;
• Menetidő: 35’ (menetrend szerint);
• Utazási költség: 256 800 Ft/év (12 db havi bérlet ára);
• Késés összesen: 2 nap 8 óra 56 perc. Ez valamivel több, mint 7 nyolcórás munkanap.

Balogh úr tehát több mint negyedmillió forintot fizetett ki a vasúttársaságnak a szolgáltatásért, ami feleslegesen elvett az életéből 56,96 órát. „Ezt az időt csak hasznosabban tölthettem volna el, dolgozhattam volna, családommal lehettem volna, pihenhettem volna stb.” – írja, s megjegyzi, hogy a késésnek bármi lehet az oka, de a MÁV sosem vallja be, hogy hibázott volna.

Az adatok alapján tovább is számolt a mérnök úr, kiderült, hogy minden megtett utaskilométerre átlagosan 17 másodperc késés jutott, a 29 km-es távolságon átlagosan közel 8 perc.

A 428 utazásból 107 alkalommal esett meg, hogy időben indult (25%), 16 utazás volt, amikor időben érkezett (3,7%) a szerelvény. Volt 9 eset, amikor nem késett sem induláskor, sem érkezéskor (2,1%).

A KSH szerint tavaly 150 millió utas volt a magyarországi vasutakon, ők 7770 millió utaskilométert tettek meg, az országban a vasutak hossza közel 8000 kilométer. Ezekre az adatokra kivetítve az Üllő és Nyugati között tapasztaltakat (bár, megjegyzi, nem biztos, hogy mindenütt ilyen késéseket produkálnak a vonatok, lehet, hogy máshol jobb, de lehet, hogy rosszabb a helyzet) azt a megdöbbentő értéket kapta, hogy tavaly összesen a magyar vonatokon utazók 4068,5 év késést voltak kénytelenek elszenvedni.

Ha átlagos óradíjjal (1990 forinttal) számolunk, akkor „mérnöki becsléssel, talán egy kis ráhagyással kijelenthető, hogy a teljes késésállomány 50%-a hozható közvetlen kapcsolatba a munkából való kieséssel. 2034 év ezzel az órabérrel 33,85 milliárd forint veszteséget jelent, a 2018-as GDP 0,08 százalékát.

Az anyagi veszteségen túl rengeteg kellemetlenség éri az utast a vasúton. Ezeknek nagytöbbsége nem feltétlenül anyagi ráfordítás kérdése, hanem odafigyelés, jobb szervezés, fegyelem kérdése – jegyzi meg végül Balogh Roland.

Kimaradó vontok, brutális késések, tömött szerelvények - az érintett vonalnak külön csoportja is van a Facebookon, ahol számtalan történet igazolja Balogh Rolnad tapasztalatait.

 

 

 

 

komment

Címkék: kormánypárt jóállam fogyasztó védd magad! választópolgár kérdez 2019 Magyarország

2019.08.21.
20:33

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Paradicsomsaláta - új módon

 

Paradicsomsaláta - másképpen

 

A paradicsomsaláta minden főételhez lehet kiegészítő. Húshoz, krumplihoz egyaránt. A hagyományos paradicsomsaláta: paradicsom, hagyma, ecet-só-cukor öntet, petrezselyem szórással a tetején.

 

Próbáljunk ki egy olyan paradicsomsalátát, amely a sült/grill hús mellé önálló köretként léphet fel, és nem csak kiegészítő szerepet tölt be!

 

Az első lépés a paradicsom kiválasztása. Sok féle paradicsom kapható a piacon, és ne sajnáljunk kellő időt a megismerésükre: a parasztparadicsom mérete óriási és befőzésre a legjobb; a mini-gömbölyű a reggelihez a legalkalmasabb; a szerelmi légyottra a legalkalmasabb a közepes-gömbölyű, mert megtölthetjük bármilyen krémmel (torma, krémsajt, tonhal, füstölt sonka). A mi célunknak a legmegfelelőbb a kecskeméti (Lucullus) paradicsom, mert kevés benne a folyadék, sok benne paradicsom és nincs sárga-kemény közepe, nincs vastag héja, amelyek a nyers fogyasztást kellemetlenné tehetik. Érdemes megküzdeni a számunkra legmegfelelőbb paradicsom kiválasztásáért, mert ez az alap indítja el a többi tevékenységünket.

 

Ha dűlőre jutottunk a paradicsomunkkal (fejenként 0,1 kg, magyarán 10 dkg), akkor kezdjünk meg a további hozzávalók kiválasztását. A hagyományos vöröshagyma helyett indokolt a lila, még inkább a francia hagyma (póré) használata, de nagyon kellemes lehet a „fehér” hagyma, de még inkább a (magyar)  újhagyma zöldjének a használata.

 

Ha dűlőre jutottunk a hagymával, akkor jöjjön a zeller kiválasztásnak a gondot okozó problémája. Zellerszár vagy a zeller zöldje? Én az utóbbi mellett szavazok, feltéve, ha a zeller friss szedésű, és a zöldje nem alákonyuló omlatagként mutatja be magát a piacon.  (A zellerszár és a zeller zöldje közötti döntést megkönnyíti az árkülönbség megtekintése is.)

 

Ha dűlőre jutottunk a zellerrel is, akkor újabb döntési ponthoz érkezünk: mivel savanyítsuk a paradicsomsaláta levét? Hagyományos ecet vagy újszerűként citrom? Újabban a citromra szavazok, de csak azért, mert az idősödő gyomornak jobban esik a citromsav[i], mint a korábban kedvelt ecetsav[ii].

 

Ha dűlőre jutottunk a savanyító anyagról, akkor döntenünk kell az édesítő szerről is: cukor, méz vagy pótlóanyag (nyírfa, enterit, stb.)? Mindegyik alkalmas lehet, még a kanadai juharszirup is: kérdés az ízlés (mérték) és az egészségügyi korlátok, amelyet az orvosunk szab meg.

 

Ha dűlőre jutottunk a savanyító-édesítő anyagról is, akkor egy vitathatatlan tétel következik: só.

 

Javasolom, hogy külön-külön kezeljük a zöldségeket és az ízesítő vizes anyagokat. Csak az utolsó pillanatban – tálalás előtt – keverjük össze őket, mert a túl sok együtt töltött idő látványosan csökkenti a zöldségek frissességét: lekonyulnak. (Ezt a folyamatot már élethelyzetből is ismerhetjük.)

 

A húst, az esetleges kolbászt, párhuzamosan készítjük elő a salátával. Lényeges, hogy minden húst kétszer süssünk: először erős tűzön pirítsuk meg hirtelen (nyitott ablak mellet), majd a sütőben kevés vízzel pároljuk almával, sárgarépával együtt.

 

A külön-külön elkészített húst és paradicsomsalátát csak a tányéron egyesítsük.

 

Jó étvágyat!

 

 

komment

Címkék: Budaörs szakácskönyvből kimaradt 2019 Magyarország

2019.08.20.
21:27

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Budaörs 2019 augusztus 20

Ünnep Budaörsön:  a polgármester, a római katolikus plebános és a görög katolikus parókus beszédet mondott az ünnepen. A politikusok beszédei közben Szent István tevékenységét idézte fel a Múzsa Társaság. A Civil Rádiót a helyszínen Tóth Zoltán képviselte, mint helyi lakos.

komment

Címkék: videó Budaörs Ünnepek 2019 Magyarország

2019.08.19.
22:43

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Radnóti díj 2019 Nyírbátor

Radnóti Miklós antirasszista díj átadása Nyírbátorban. A civil Rádió műsora (57 perc). Laudáció: Hegedűs D Géza.

komment

Címkék: videó demokrácia filmszínházirodalom Civil Rádió Ünnepek választópolgár kérdez Két kor gyermeke 2019 Magyarország

2019.08.19.
20:00

Írta: Dr. Tóth Zoltán

2019. augusztus 20: ünnepelünk

 Mit ünnepeljünk augusztus 20-án?

 Már megértem 66 augusztus 20-át, és nyugodtan válaszolom meg a költői kérdést: változó okok miatt ünnepeljük a családommal ezt a napot.

 Könnyű dolog úgy ünnepelni egy napot, hogy munkaszüneti nap is van hozzá; az én életemben eddig még augusztus 20 mindig munkaszüneti nap volt. (Ki tudja mi lesz jövőre a munkaszüneti nappal?)

 Könnyű dolog úgy ünnepelni, hogy a család is ünnepnek tekinti azt a napot! (Azért ez ritkán van!)

 Nem ünneplünk olyan munkaszüneti napon, amely családunk nézeteivel, családi szokásainkkal ellentétes tartalmú alapokon nyugszik.

 Ünnepnapnak tekintünk - munkaszünet nélkül is - minden olyan alkalmat, amelyen családtagunk iránti örömünket, megbecsülésünket fejezhetjük ki. Sőt, ünnepnap az is amikor a családon túlnyúló nagyobb közösséggel fejezhetjük ki egyetértésünket és szolidaritásunkat!

 Az ünnepet akkor tudjuk megélni, ha megszervezzük saját magunknak, családunknak, barátainknak, egy nagyobb közösségnek. Az ünnepnap nem attól ünnep, ha politikusok távoli tribünről integetnek a népnek, a templomi körmeneten a pap után kullognak, televíziókban szenteskednek és átírják a történelmi múltunkat. Magunknak kell gondoskodnunk arról, hogy az ünnepet megélhessük és átélhessük személyesen.

 A saját ünnep elsődleges kelléke az azonosulás, a szolidaritás értékének a felmutatása a velünk együtt ünneplők számára. Ennek végtelen sok formája lehet: vers, ének, tánc, sőt, még akár (rövid) ünnepi beszéd is.

 A saját ünnep elengedhetetlen kelléke a közös élménynek a közös fogyasztási része (evés, ivás), amely nem szavakkal, hanem a természetes emberi igények elismerésével közösen zajlik.

 A politikai ünnepek leggyalázatosabb formája, hogy a nép meghallgathatja a politikai beszédeket, majd a kivételezettek - az adófizetők pénzén - mulatoznak, a népet elküldik … a búcsúba. Ajánlom mindenki szíves figyelmébe Charles Dickens: Két város regénye[i]  c. művét. Pontos elemzését adja a társadalom végzetes kettészakadásának következményeiről: a Basteille-t nem a szavazatok ereje rombolta le.

 Mit ünneplek én és családom augusztus 20-án?

 Az államalapítás ünnepét: történelmi emlékezetünket.

 Az Alkotmány ünnepét: családunk társadalmi felemelkedésének a kezdetét.

 Az új kenyér ünnepét: unokáink jövőjébe vetett bizodalmunkat.

 2019. augusztus 20-án ott leszünk az ünnepségen Budaörsön.

 Mások más miatt ünnepelnek?! Sajnáljuk azokat, akik nem találják meg saját okukat az ünneplésre. (Azoknak legalább van egy fizetett munkaszüneti napjuk).


komment

Címkék: demokrácia Budaörs Ünnepek Alkotmány Alaptörvény Unokáimnak Két kor gyermeke Emberi kérdések 2019 Magyarország Budaörsi Olvasókör