2019.06.23.
14:22

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Közös születésnap 2019

Diós pogácsa. Boldog születésnapot!

komment

Címkék: Budaörs Ünnepek 2019 Magyarország

2019.06.20.
09:30

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Vörös T Károly a Civil Rádióban

Vörös T Károly a Népszabadság volt főszerkesztője, jelenleg kurátor kulturális alapítványoknál. Június 24-én, hétfőn 20-21 óra között beszélgetek Vele a pályafutásáról, a Civil Rádióban.

komment

Címkék: demokrácia rendszerváltás filmszínházirodalom Civil Rádió 2019 Magyarország

2019.06.20.
09:22

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Asbót Kristóf a Rádió Bézsben norvégul főz

Asbót Kristóf a Rádió Bézsben norvégul főz.

komment

Címkék: Rádió Bézs szakácskönyvből kimaradt 2019 Magyarország

2019.06.18.
20:37

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Bíró Ibolya és csapata Budaörsön 2019

Bíró Ibolya és pedagógus társai rendszeresen beszélgetnek egymással és közéleti emberekkel. Manapság is rendszerváltók ezek a találkozók. Az éves munka fáradalmait Budaörsön pihenik ki, immár 4. éve, június valamelyik szombatján. Főzök Nekik valami finomat, és tanácsokat fogadok meg gyakorlott háziasszonyoktól/háziférfiaktól. 2020-ban is várjuk Budaörsre Ibolyát és csapatát!

komment

Címkék: videó demokrácia előválasztás Európai Unió Ünnepek Demokratikus Koalíció Heti betevő 2019 Magyarország

2019.06.17.
21:02

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Mécs Imre ünnepi megemlékezése Nagy Imre újratemetésének 30 évfordulóján

A Budaörsi Olvasókör vendége volt Mécs Imre 1956-os halálra ítélt, aki kegyelemből életfogytiglant kapott. 1963-ban amnesztiával szabadult. Fejlesztő mérnökként 60 szabadalom tulajdonosa. A rendszerváltást előkészítő politikai szervezetek alapító tagja.

komment

Címkék: videó demokrácia 2019 Magyarország Budaörsi Olvasókör

2019.05.29.
22:43

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Kármentési beszámoló

Kármentési beszámoló

a sárkányhajó fesztivál elmaradásáról

1500 sérült gyermek és 1500 egészséges felnőtt részvételével Nagy János (főszervező) 2019. május 28. kedd 12 óráig minden előkészületet megtett munkatársaival együtt a rendezvény sikeréért: félépítették a sátortábort, előkészíttették a nagyszínpadot, kibérelték a 10 db nagy sárkányhajót, megszervezték az önkéntes segítőket. Elvégezték a biztonsági előírásoknak megfelelő információs és menekülési útvonalakat katasztrófa/baleset/ esetére. Szerény PR hírelést szervezetek. Előkészítették az autós/motoros, dzsúdós, énekes, táncos szereplők és opera énekesek fellépését a nagyszínpadon. Megszervezték az érdeklődő gyermekeknek a Deák Ferenc életéről szóló könyvek átadást. A munkát neves magyarországi cégek támogatták: erkölcsileg és anyagilag is.

 A Budaörsi Olvasókör és a Heti Betevő Egyesület budaörsi önkéntesei - szerény létszámban - étkezés elkészítését vállalták, és bevásárolták a szükséges élelmiszereket, és előfőzték a szakmailag kontrollált és szállítható alapanyagokat.

 A rendezvény napja előtti kedden 15 óra 40 perckor érkezett a rendezvény lemondásáról szóló hír. A felépített sátortábort elfújta a vihar, a nagyszínpad lényegesen megsérült. „A gyermekek biztonsága nem valósítható a Velencei-tó partján és vízen.”

A bekövetkezett anyagi kár milliós nagyságrendű. A legnagyobb kár a sérült gyermekek lelkében keletkezett: készültek a programra, lelkesedtek, csapatokat szervezetek, előre drukkoltoltak a sárkányhajózásra.

 Nagy János főszervező felelősségteljes döntést hozott a gyermekek érdekében: törölte a programot. A kármentés érdekében csapatával a helyszínen maradt, és mentették a menthetőt.

A Budaörsi Olvasókör és a Heti Betevő Egyesület budaörsi tagjai is elkeseredve hallották a rendezvény törléséről szóló értesítést. Azonban az önkéntes munka közös lendítő erejét meghaladó kármentési gondolat született: a befektetett munkát és anyagi erőforrásokat – lehetőség szerint – meg kell menteni. A pénzügyi támogatók – soron kívül – lehetővé tették, hogy a fagyasztó ládát vásároljuk az előfőzött ételek tárolására. Önkénteseink saját – átmeneti – fagyasztó kapacitást ajánlottak fel az ideiglenes megoldásra. Mindenki jelentkezett – soron kívüli – szállítási (cipekedési) feladatokra. A hosszabb távon nem tárolható élelmiszereket a VIII. Dankó u. 9. (Iványi Gáborék) közösségi épületben adtuk át a rászorultak problémáinak az enyhítésére.

 „Bajban mutatkozik meg, hogy ki jó barát, hisz jó körülmények közt van barát elég.”

 Euripidész

 A rendezvény egészét érintő kár felmérése folyamatban van. A pusztulásról készült videón látható szivárvány és a sérült gyermekek igénye egy sárkányhajó versenyre reménnyel tölt el minket: szeptemberben megrendezzük a sárkányhajó fesztivált – vihar nélkül!

 2019 május 29. Tóth Zoltán

 

komment

Címkék: vészhelyzet Budaörs Heti betevő 2019 Magyarország Budaörsi Olvasókör

2019.05.27.
18:40

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Heti Betevő Egyesület budaörsi önkéntesek: olasz ragú fusilivel

140 adag ételhez vegyünk 21 kg húst, 5 kg hagymát, 3 kg sűrített paradicsomot, majorannát, borsot, őrült paprikát. 15 kg  száraz tészta elég lesz. Végy hozzá 20 önkéntest, beszélgess vidáman, és vitasd meg, hogy kire szavazzanak május 26-án az Európai Parlament magyarországi választásán. Pártállásra tekintet nélkül az ételt készítsd el és add át a Gólya csapatnak (8. ker.), akik átadják az éheseknek.

komment

Címkék: választás videó demokrácia Budaörs 2019 Európai Parlamenti választás 2019 Magyarország

2019.05.24.
13:41

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Dobrev Klára – Kálmán Olga: Erős szövetséget!

Vasárnap kire szavazzunk? DK=Dobrev Klára!

komment

Címkék: videó Budaörs Demokratikus Koalíció 2019 Európai Parlamenti választás 2019 Magyarország

2019.05.24.
12:07

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Ipolyság Sahy 2019

Ipolyság városában (Sahy, Szlovákia) egy zsinagógában találkoztak a kulturális és politikai programokon a helyi lakosok, Pozsonyból, Budapestről, Veresegyházáról érkezett vendégekkel. A négy napos rendezvényen a művészek és tudósok mellett a helyi gimnázium tanulói is felléptek dallal és zenével. A Civil Rádió műsorát Tóth Zoltán készítette.

komment

Címkék: videó demokrácia Szlovákia Budapest Budaörs filmszínházirodalom Civil Rádió 2019 Magyarország Budaörsi Olvasókör

2019.05.21.
20:40

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Paul Lendvai Radnóti díjat kapott Budapesten

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége Radnóti Miklós díjat adományozott Paul Lendvainak. A laudációt Tóth Zoltán olvasta fel. Nagyváradi Szűcs Mihály verssel köszöntötte az ünnepeltet. Hanti Vilmos, elnök adta át a díjat Paul Lendvainak.   A Bécsben élő kitüntetett 17 könyvet írt Közép- és Kelet-Európáról. Az újságíró, kortörténész elmondja véleményét a jelenleg magyarországi kormánypártról, a miniszterelnökről, az ellenzéki politikusokról és pártokról. Az osztrák alkancellár botrányáról a demokrácia sikereként beszél. Az osztrák demokrácia védelmezője jelenleg Alexander Van de Bellen köztársasági elnök.

komment

Címkék: videó demokrácia Európai Unió Ausztria jóállam Demokratikus Koalíció nemzetközi megfigyelés 2019 Magyarország Budaörsi Olvasókör