2020.04.01.
16:26

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Szociális és humanitárius katasztrófa fenyeget

A Társadalmi Kerekasztalba tömörült civil szervezetek állásfoglalása a koronavírus-válsággal szembeni védekezésről

 

Szociális és humanitárius katasztrófa fenyeget

 

Tisztelt Döntéshozók!

 

Már ma látható, hogy a koronavírus okozta válság nemcsak egészségügyi válsághelyzetet, hanem elhúzódó gazdasági és szociális krízist is okoz. Drámai mértékben nőhet a munkanélküliség, az egzisztenciális bizonytalanság, a társadalmi feszültség. Ebben a helyzetben szó szerint élet-halál kérdésekről dönt a kormány!

A békeidőben is szenvedők hangja rajtunk keresztül szól hozzátok: félreverjük a harangokat!

A legszegényebb családok tömegei fognak éhezni, ha nincs azonnali önkormányzati feladatellátás, államigarancia-, és felelősségvállalás.

A nyomorban élő családokban másokénál sokkal több a krónikus beteg, mind a gyerekek, mind a felnőttek körében. Ha a vírus a zárt közösségekbe betör, felfoghatatlan mértékű emberi szenvedést és pusztítást fog okozni.

A kijárási tilalomból adódó tehetetlenség és nyomor, az éhezés, a családtagok elvesztése külön-külön is égbekiáltó szenvedés, de együtt robbanásveszélyes!

Minden magyar állampolgár nyugalmáért és tisztességéért tegyen azonnali intézkedéseket a kormány a rászoruló családok biztonságos járványügyi védekezésére: tájékoztassa a legalapvetőbb higiénés teendőkről, lássa el őket a hiányzó élelmiszerekkel, biztonságos folyóvízzel, megfelelő tisztítószerekkel és védőfelszerelésekkel.

Kérjük, tegyék ingyenessé az internetet, biztosítsák a megfelelő eszközöket, hogy a távoktatásnak esélye legyen a szegény településeken is!

Az állam akadályozza meg, hogy a kistelepülési önkormányzatok bezárjanak, illetve bármilyen alapon különbséget tegyenek a szegények között!

Ezek a tűzoltás eszközei.

Mivel elhúzódó lesz a válság, olyan kezelésmódot kell találni, amely teljeskörűen képes szociális nyugalmat teremteni. Ez pedig egy veszélyhelyzeti alapjövedelem bevezetése vagy a szociális juttatások jelentős emelése.

Végül: teljes körű összefogást várunk el a felelős kormánytól, minden állami intézménytől, párttól, civil szervezettől és önkormányzattól, ahogy a társadalom jóérzésű önszerveződései erre már példát mutatnak, többek között az élelmiszer-adományok, a maszkkészítés, az idősgondozás területén.

Elengedhetetlenül fontosnak tartjuk a társadalom összetartó, egészséges működésének erősítését, hiszen ez az egyik legfontosabb feltétele annak, hogy Magyarország kevesebb áldozattal élje túl a válságot.

Budapest, 2020. 03. 30.

komment

Címkék: vészhelyzet MEASZ 2020 Magyarország

2020.04.01.
14:36

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Töltött csirkecomb

Töltött csirkecomb - nagy családnak főzünk.

Az egész csirkecomb a legolcsóbb nemes csirkehús, kb. 5-600 Ft egy kg. Egy ebédre vagy vacsorára egy főre elég egyet számításba venni, bárha egy családtagunk nagyon étkes, akkor sem kell kettőnél többet számítani. Egy egész csirkecomb súlya kb. 0,2 kg, így egy 4 tagú családnak egy kg elegendő. Mivel töltött is a csirkecomb receptje, ezért számítsuk hozzá a tölteléket is. A bevásárlásnál döntsük el, hogy mivel akarjuk a bőrös combot megtölteni? Zöldséggel, darált hússal, májjal, sajttal vagy kolbászhússal? Az egy csirkecombra eső tölteléknek a súlya ne haladja meg az 5 dekagrammot, 4 egész csirkecomb esetén 0,2 kg-ot.

Zöldséges töltelék: 2 sárgarépa, egyharmad zeller, egy kanál zsír vagy vaj, 1 egész tojás, 1 evőkanál zabpehely, só, bors. A répát és a zellert nagylyukú reszelőn lereszeljük és összekeverjük a többi hozzávalóval. Állni hagyjuk 30 percet.

A darált húst összekeverjük zabpehellyel, sóval és borssal, állni hagyjuk 20 percet a hűtőben.

A darált vagy elkapart májat zöldfűszerrel (majoranna, petrezselyem, stb.), reszelt sárgarépával és zabpehellyel összekeverjük.

A reszelt trappista sajtot összekeverjük egy kis doboz krémsajttal, amelybe zabpelyhet keverünk.

Kolbászhús: sütnivaló kolbászt veszünk, amelynek a töltelékét kinyomjuk a burkolatból. Zöldfűszerrel (majoranna, petrezselyem, stb.), reszelt sárgarépával és zabpehellyel összekeverjük. Állni hagyjuk 30 percet.

Amíg a töltelékünk pihen, addig a bőrös csirkecombról leitatjuk a vizet konyhai papírtörlővel. A bőrt finom mozdulatokkal felemeljük a húsról és helyet készítünk a tölteléknek úgy, hogy a bőr ne szakadjon le a húsról. (Barlangot készítünk a tölteléknek.) A kisebb baleseteket majd elkerüljük a második főzésnél.

Benyomjuk a tölteléket a barlangba és a tenyerünkkel laposra igazítjuk a húson. A maradék tölteléket (a képen a kolbászt) a tepsibe tesszük és együtt sütjük a csirkével.

Egy tűzálló tepsibe helyezzük a csirkecombokat, a tetejüket zsírozzuk/olajozzuk. (Vajat ne tegyünk rá, mert az gyorsan megég.) A tepsibe öntünk egy nagy pohár vizet vagy alaplét. 200 fok C-on egy kg csirkecombot 35 percig sütünk fólia vagy fedő alatt. Levesszük a fedőt és 5-10 percig grillezzük vagy 250 fok C-on pirítjuk. Természetesen, ha gyorsabban kezd barnulni-feketedni a teteje, akkor korábban kivesszük a sütőből. A csirke bőre ropogósra sül, a hús és a töltelék belül omlós lesz.

Köretnek ajánlhatunk mellé a csirkecombbal együtt sült zöldséget vagy burgonyát. Ha külön köretet készítünk, akkor párolt lilakáposzta és/vagy tócsni is készíthető hozzá.

Jó étvágyat!

Fotó: Kiss Katalin

komment

Címkék: vészhelyzet Budaörs szakácskönyvből kimaradt 2020 Magyarország

2020.03.29.
18:38

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Rádió Bézs: Lencsét főzünk!

2020-03-30 12 óra Részleges kijárási tilalom van, de már hetek óta otthon vagyunk. Arra is volt időnk, hogy bevásároljunk, még sokat is. A lencse a könnyű tárolhatóság miatt népszerű a tömeges felvásárlásban, ezért kezdjük el apasztani a készleteket. Elsőre főzzünk egy alaplevet a lencseleveshez., mert van időnk bőven pepecselni is a konyhában. A leves után jöjjön egy lencse főzelék, de kérdés, hogy a hagyományos vagy egy modern sűrítési eljárással. Kedvezni akarunk a vegetáriánusoknak is! A lencsesaláta után már nem főzzük meg a lencsegulyást, csak szóbahozzuk. Ügyeljünk az elfogyasztott ételek mennyiségére, tornázzunk is egy keveset. A receptek közben régi és új slágerek váltogatják egymást. Műsorvezető: Kiss Katalin

komment

Címkék: vészhelyzet Budaörs Rádió Bézs szakácskönyvből kimaradt 2020 Magyarország

2020.03.29.
13:11

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Iványi Gábor a Civil Rádióban

Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke, lelkész lesz a Civil Rádió Olvasókörének a vendége 2020. március 30-án, hétfőn, 20-21 óra között. Iványi Gábor a Bibliában olvasható járványokról, azok megelőzéséről és a védekezés módjairól beszélget Tóth Zoltán szerkesztő-műsorvezetővel. A műsorban elhangzik, hogy milyen szabályok és ajánlások vonatkoznak a jótékonysági főzésre, amely szabályokat a Dankó utcai Fűtött utcában, a Heti Betevő Egyesület, továbbá a Krisna hívők főzésein is alkalmaznak Gáspár Lajos orvos, járványügyi szakorvos és Komárom Zoltán háziorvos szakvéleménye alapján.

Fotó: Civil Rádió

komment

Címkék: vészhelyzet Civil Rádió Oltalom Karitatív Egyesület 2020 Magyarország

2020.03.25.
21:39

Írta: Dr. Tóth Zoltán

A magyarok áldozatok

A koronavírust külföldiek hurcolták be a magyarok közé. A kormány közlemények szerint kezdetben csak szíriaiak betegedtek meg, később csak külföldön tartózkodó magyarok lettek vírusosak, és a mai nap egy angol betegedett meg koronásan Magyarországon. A magyarok ártatlanok. A magyarok áldozatok.

Milyen oka lehet a jelenlegi kormánynak, hogy mindenért más a felelős? Azért, mert azt gondolják, hogy csak ők, a kormányzati klientúra az igazi magyar. Még hátra van az a statisztika, hogy az ellenzékiek terjesztik a vírust! Már készül a statisztikai törvény módosítása, amely szerint a sajtóközleményben meg kell jelölni az ellenzéki vírusterjesztőket és áldozataikat a hős kormánypártiakat! A hősöket kiemelt erkölcsi és anyagi elismerésben részesítik! Az ellenzékieket a temető kerítésen kívül közös sírban mésszel leöntik.

Fotó: origo.hu

komment

Címkék: vészhelyzet jóállam 2020 Magyarország

2020.03.24.
20:53

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Katonák járőröznek az utcákon

Budapesten, a Petőfi laktanya előtt már megszoktuk, hogy két marionett figura áll fegyveresen őrt a laktanya bejárata előtt. Újabb időkben itt gyakorlatoznak „vigyázz állást” a parlamenti őrök, a díszszázad emberei, az országzászló felhúzásán ácsorgó deli legények. Ha Londonban járunk turistaként, akkor lehet, hogy valaki lefényképezi Londonban a medve kucsmásokat a Buckingham palota előtt, vagy az őröket Moszkvában a Lenin mauzóleumnál, megcsodálja a muszklis tengerészgyalogosokat az USA képviseltében. Nekem még soha nem támadt kedvem a Petőfi laktanya vagy a Kossuth téri díszfiúk fényképezésére.

A jelenlegi kormány új alkalmazást talált ki a díszfiúk gyakorlatozására és egyben az emberek megfélemlítésére. Katonai járőrök cirkálnak az utcán, hogy megvédjenek minket, a népet, a vírustól. Kalocsán, amikor katona voltam, gyakorlatoztattak minket éleslövészeten: „Cél, az alsó-széle-közepe!” hangzott Farkas hadnagy parancsa, és kacsintott egyet hozzá, mert a dugta a Kellner őrmester feleségét. (Azt nem tudta, hogy Kellner őrmester az ő feleségét dugja, és egyik sem tudta, hogy Szlahucska honvéd mind a kettőben örömét lelte.) A katonai járőrök mosolyogva járnak-kellnek az utcákon, ők vajon kire gondolnak, miközben keményen tartják felfelé a fegyverüket?

Gondoltam rá, hogy lefénykepezem a járőröző fiúkat, de ismerve a törvényeket leváltó kormányrendeleteket: elrémültem! Hátha ellenszegülésnek minősítik a fényképezést, netalán migráns támogató cselekménynek, és azonnal karcerba visznek[i].

Újra sikerült a jelenlegi kormánynak egy népellenséget találni: a járványt támogató ellenzéket!

A jelenlegi tábornok kar ismét felcsatlakozott a Horthy és Kádár korszak tábornoki karához! Mindegy, hogy mit kell csinálni, de újra vagyunk valakik! „Vigyázzba állunk az ünnepségen és parancsolunk a kiskatonáknak!”

A kiskatonák arra gondolnak: „Cél, az alsó széle-közepe!” És vidáman járőröznek az utcán.

Miközben értelmes dolgokat is lehetne végeztetni a hadsereggel. A tábornokok beérik a parádéval. Mindig ilyenek voltak, az első és a második világháborúban és 1956-ban is. Tisztelet a kivételnek.

Fotó:Szerző: honvedelem.hu / MTI | Fotó: Krizsán Csaba / MTI | 2020. 03. 23. 13:40 

 

komment

Címkék: vírus vészhelyzet jóállam 2020 Magyarország

2020.03.22.
15:31

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Radnóti díj

2020-ban a Radnóti Antirasszista díj kitüntetetjei: Auróra közösségi ház, Brandt Viktor, Erdős André, Filippo Giffrida, Gajdó János, Hegedűs Judit, Heti Világgazdaság, Horváth Csaba, Inotai András, Karsai László, Kotroczó Róbert, Kovács Gábor, Kronstein István, Lovas Tamás, Lengyel László, Mohácsi János, Pápai Gábor, Szénási Sándor.

A díjat A magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége 20. alkalommal adta át. A nyilvános ünnepség később lesz megtartva.

Gratulálunk!

 

 

 

komment

Címkék: MEASZ Ünnepek 2020 Magyarország

2020.03.22.
14:30

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Oltalom Karitatív Egyesületnek főztünk

2020. március 22-én Istvánnal, Enikővel és Annával egyött 230 gyermeknek székelykáposztás főztünk az Oltalom Karitatív Egyesületnek (Iványi Gábor). Az elkészült ételt egy másik csapat osztotta ki.

komment

Címkék: Oltalom Karitatív Egyesület

2020.03.21.
17:54

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Civil Rádió: Járvány megelőzés és gyógyítás

Gáspár Lajos orvos és katasztrófa szakértő válaszol a Civil Rádió Olvasókörében a kérdésekre. Rejtő Jenő, Robert Merle és Jókai Mór sokat írt a járványokról, és ezeken a könyveken általában nevettek az olvasók. A mostani járványon senki nem nevet, inkább a félelem uralja a közvéleményt. A Föld egész lakosságát érintően már voltak járványok? Hogyan lehet megelőzni nemzeti védekezéssel a Föld minden országát fenyegető vírust? Mit tegyenek az a munkáltatók és munkavállalók, akiknek akkor is dolgozni kell az emberek megmentésén, amikor kijárási tilalom van? Mi a gyógyszer a korona vírusra? Szerkesztő-műsorvezető Tóth Zoltán. Hallgassa a Civil Rádiót 2020. március 23-án, hétfőn 20-21 óra között (is) az interneten. https://onlinestream.live/civil-radio/online/3100-1

komment

Címkék: egészségügy vészhelyzet Civil Rádió 2020 Magyarország

2020.03.20.
19:58

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Radnóti díj 20 Töredék SZAB TV

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége 2020. március 21-én adta volna át a Radnóti Miklós antirasszista díjat. Az ünnepség - járványügyi kényszerűség miatt - halasztást szenved. Radnóti Miklós Töredék c. versének az elmondásával a korábbi Radnóti díjasok köszönettel emlékeznek az eseményre.

A videón bevezetőt mond: Hanti Vilmos a MEASZ elnöke.

A verset - soronként - elmondják: Tóth Zoltán, Láng Györgyi, Fischer Iván, Halász Judit, Garai-Edler Eszter, Garai Róbert, Beer Miklós, Bolgár György, Jánosi Katalin, Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Donáth László, Iványi Gábor, Vadai Ágnes, Zsolnai Júlia, Kardos Péter, Szunyogh Szabolcs, Lendvai Ildikó, Galkó Balázs, Iván Ildikó, Görgey Gábor.

A videót készítette: Róna Judit, Róna Péter, Róna Tibor. Zene: Dés László és Nemes István. Ének Tunyogi bernadett.

komment

Címkék: videó demokrácia Ünnepek 2020 Magyarország