2020.05.25.
18:06

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Heti Betevő Egyesület budaörsi önkéntesek 2020 május 24

A Heti Betevő Egyesület budaörsi önkéntesei 2020. május 24-én ismét főztek. 145 adag zöldséges pörkölt volt az egytálétel. Desszertnek feketeribizli csatnit és zabpelyhet csomagoltunk. 40 kg burgonyát és 40 családnak könyvet is adhattunk a Kossuth Kiadó támogatásával. Az ételt és az ajándékokat a HBE VIII. ker. csapata osztja ki. 10 csomag könyvet átadunk az Oltalom karitattív Egyesületnek. 2020. június 28-án ismét főzünk!

Szólj hozzá!

Címkék: videó Budaörs Heti betevő Budaörsi Olvasókör 2020 Magyarország

2020.05.25.
11:59

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Civil Rádió: Bartus László

Bartus László eddig 7 könyvet írt, és ebből a Civil Rádió Olvasókörében bemutatjuk a Fesz van és Az unió első fasiszta állama c. munkáit. Az író és újságíró az Amerikai népszavában rendszeresen publikál és az ott megjelent írásairól beszélget Tóth Zoltán szerkesztő- műsorvezetővel. A beszélgetésben szó esik Ungváry Rudolf, Vörös Imre és Tamás Gáspár Miklós gondolatairól is. 2020. május 25-én, hétfőn, 20-21 óra között az interneten a Civil Rádióban.

Szólj hozzá!

Címkék: kormánypárt jóállam Civil Rádió magyar választások története 2020 Magyarország 2022 országgyűlési választás

2020.05.18.
22:25

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Alaptörvény ellenes a felhatalmazási törvény?!

Alaptörvény ellenes a felhatalmazási törvény? A járvány idején alkalmazott kormányrendeletek is alaptörvény ellenesek? Vörös Imre akadémikussal, alkotmánybíróval beszélget Tóth Zoltán a Civil Rádió Olvasókörében. (32 perc)

Fotó: Kiss Katalin

Szólj hozzá!

Címkék: videó vírus Alkotmánybíróság Civil Rádió Alkotmány Alaptörvény 2020 Magyarország

2020.05.17.
17:16

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Opera Standup promo

Hábetler András operatársulata a Feramidó https://www.habetlerandras.hu/ 

Mindenkinek ajánljuk megnézni. Azért mondom többesszámban, mert a Budaörsi Olvasókör már többször tapsolt az operatársulatnak, sőt, egyszer már vendégeink is voltak az olvasókörben! Az egyik kiemelkedő élményünk Velük a Pozsonyi Pikniken volt, ahol egy Duna-parti erkélyről énekeltek opera slágereket. Gyerekelőadások is vannak, unokás program!

Szólj hozzá!

Címkék: videó Budaörs filmszínházirodalom olvasókör Budaörsi Olvasókör 2020 Magyarország

2020.05.15.
14:07

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Rádió Bézs: Tea a Buckinghamben

2020-05-18 12 óra A londoni Buckingham palota névadóját A. Dumas Három testőr c. regényéből ismerjük, akitől a francia királyné nyakékét kell visszaszerezni Athosnak, Portosnak, Aramisnak és D’Artagnannak. A járvány miatt a palota turistáknak nem látogatható, ezért egy korábbi teázásunkra emlékezve hívjuk meg hallgatóinkat egy kirándulásra. Milyen az angol tea „szertartása”? A Buckinghamban és Jamie Oliver teázójában is megkóstoljuk az uborkás szendvicset. Összehasonlítjuk a francia, a német és az angol reggelit. Készüljünk fel egy későbbi londoni hétvégére már most az interneten. A virtuális kirándulás alatt azért hallgatunk Beatles dalokat, mert 1965-ben mindannyian lovaggá üttettek II. Erzsébet által a Buckingham palota nagytermében, ahol ma Göncz Árpád ajándékai (is) láthatók, amelyet itt adott át a királynőnek.

Szólj hozzá!

Címkék: Rádió Bézs szakácskönyvből kimaradt 2020 Magyarország

2020.05.14.
21:27

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Bokros Lajos a Budaörsi Távolvasókörben 2020. május 13.

Szólj hozzá!

Címkék: videó Budaörs Civil Rádió olvasókör Budaörsi Olvasókör 2020 Magyarország

2020.05.12.
19:58

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Budaörsi Távolvasókör: Bokros Lajos

Budaörsi Távolvasókör 2020. május 13. szerda 17 óra kék linkre  kattintva

Kérdések Bokros Lajos közgazdászhoz, amelyekre válaszol élő műsorban:

1.       Kérünk egy rövid szakmai önéletrajzot!

2.       A nemzetközi tapasztalatokból melyek azok, amelyeket a legjobban tudod hasznosítani a munkádban?

3.       Milyen állapotban volt a magyar gazdaság 1988-90-ben? Szükségszerű volt-e a rendszerváltás gazdaságilag?

4.       Melyek voltak az Antall-kormánynak a gazdasági csődből kilábaló és újra előidéző gazdasági intézkedései?

5.       Miniszterséged idejéből melyek voltak a Horn-kormány ma is vállalható döntései?

6.       Lettél volna-e újra miniszter a Medgyessy – Gyurcsány kormányban?

7.       A Bajnai-kormány milyen állapotban adta át a gazdaságot Orbánéknak?

8.       Miért nevezted az Orbán-kormány gazdasági intézkedéseit kommunistának?

9.       Kik örülnek a szolidaritási elv feladásának 2010 óta?

10.   Miért nem látják az emberek tömegei, hogy “Fejjel a falnak” és “Reccsen a koponya”?

11.   A járvány gazdasági válságára van-e “Bokros-csomag”?

Kb. 40 perc után élőben (vagy a beszélgetés alatt írásban) kérdéseket lehet feltenni Bokros Lajosnak, amelyekre válaszol. Műsorvezető: Tóth Zoltán. Technikai vezető: Tóth András.

Szólj hozzá!

Címkék: videó demokrácia kormánypárt Budaörs jóállam Civil Rádió Budaörsi Olvasókör 2020 Magyarország Távolvasó Kör

2020.05.12.
12:12

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Tilos a népszavazás (is)

Tilos a népszavazás (is)

A felhatalmazási törvény[i] felülírja Magyarország jogállamiságát, egész jogrendszerét. A jelenlegi kormány felhatalmazást kapott saját parlamenti képviselőitől arra, hogy minden hatályos jogszabályt – beleértve tartalmilag az Alaptörvényt is – felülírjon, és a jelenlegi kormánypárt politikai-gazdasági érdekei szerint átírjon. A parlamenti ellenzéki pártok már felismerték és többször kijelentették, hogy a kormány a járványhelyzetet arra használja fel, hogy olyan szabályokat is bevezessen, amelyeknek semmi köze a járványhoz[ii], pusztán a pőre magánérdek, a saját klientúra hízlalása miatt teszik meg.

Vörös Imre, alkotmánybíró már megkezdte[iii] a felhatalmazási törvény alkotmányellenességének a vizsgálatát, amelyet folytatni fog. A felhatalmazási törvény hatályon kívül helyezése az országgyűlés jogköre, míg a veszélyhelyzet megállapítása a miniszterelnöké. Nincs szoros összefüggés a felhatalmazási törvény hatály és a veszélyhelyzet időtartama között. A veszélyhelyzetet a miniszterelnök akkor is fenntarthatja, ha az országgyűlés a felhatalmazási törvényt hatályon kívül helyezné. (Ez utóbbi jelenleg elképzelhetetlen.) A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet rendkívüli szabályait a jelenlegi kormány 2015 óta már hétszer hosszabbította meg[iv], anélkül, hogy migránsok volnának Magyarországon. A járvány okozta veszélyhelyzet fenntartása járvány nélkül is lehetséges a jelenlegi kormányzat képzelménye szerint.

Ezzel az írással arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a felhatalmazási törvény tiltott tevékenységgé nyilvánította az országos és a helyi népszavazást és az időközi választásokat is[v].

Mivel a veszélyhelyzet megszűnését – az előbbiek szerint – miniszterelnök állapítja meg, ezért azt is indokolt megvizsgálni, hogy a milyen járványügyi, egészségügyi oka lehet a népszavazás megtiltásának? Nyilvánvaló, hogy a járvánnyal összefüggő egészségügyi okai nem lehetnek, hiszen a jelenlegi köztársasági elnök és a jelenlegi kormány nem kezdeményezne népszavazást a felhatalmazási törvény tilalma nélkül sem. A pártok és a választópolgárok – a tilalom hiányában - kezdeményezhetnének országos vagy helyi népszavazást, mert az aláírásgyűjtés során betartanák a korlátozó szabályokat: maszk és kesztyű viselése, távolságtartás stb. Ráadásul az aláírásgyűjtéshez nem kell rendőrségi engedély sem, így még a dudálással kapcsolatos rendőri zaklatások is elmaradnának (vagy nem).

Nincs járványügyi, egészségügyi oka az országos és helyi népszavazás kezdeményezésének és megtartásának tilalmára. A tilalom oka kizárólag politikai indíttatású, és kizárólag az ellenzék eszköztárának a szűkítését szolgálja.

A gyakorlatban kisebb jelentőségű, de a demokratikus hatalomgyakorlást elvileg ugyanolyan mértékben sértő és alaptörvényellenes rendelkezés az önkormányzati időközi választások megtiltása. A Nemzeti Választási Iroda nagy örömmel jelentette be március 31-én, hogy elmarad minden időközi választás, sőt, az ügyfélfogadás is szünetel. Bizonyára azon dolgoznak, hogy 2022-ben is elmaradnak a választások, mert még tart a veszélyhelyzet…[ii] L.: Diktatúra figyelő c. honlap

[v] 2020. évi XII. törvény 6.§ (3) A veszélyhelyzet megszűnését követő napig országos és helyi népszavazás nem kezdeményezhető, a már kitűzött országos és helyi népszavazások elmaradnak. A népszavazás kezdeményezéséről, az európai polgári kezdeményezésről, valamint a népszavazási eljárásról szóló 2013. évi CCXXXVIII. törvény II-IV. Fejezetében meghatározott valamennyi határidő megszakad. 

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás vírus kormánypárt jóállam országos népszavazás 2020 Magyarország

2020.05.11.
15:51

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Félidőben vagy tetőzés után?

Félidőben vagy tetőzés után a járvány? Erre a kérdésre Komáromi Zoltán házi orvos és egészségügyi szakpolitikus válaszol a Civil Rádió Olvasókör c. műsorában 2020. május 11-én, hétfőn, 20-21 óra között. Megpróbálunk kiigazodni a járványügyi statisztikai adatok között, ami azért nehéz dolog, mert alapadatok nem publikusak. Meddig tarthat még Budapesten és Pest megyében a korlátozások szigorúsága, miközben már vidéken már elindult a lazítások folyamata?! Az államnak egészségügyi problémának kell-e tekintenie a járványt, miközben katonai feladatokat tolnak az előtérbe? Lesz-e második járvány hullám, és mikorra várható? Szerkesztő-műsorvezető Tóth Zoltán.

Szólj hozzá!

Címkék: vírus vészhelyzet Civil Rádió 2020 Magyarország

2020.05.08.
17:46

Írta: Dr. Tóth Zoltán

A BÉKE kettős ünnepe: Május 8-9

Az ünnepeknek a naptárakban megjelölt időpontja nem változik. Amit manapság karácsonynak nevezünk, az alig több mint százéves. A pogány időszakban (amely elnevezést a keresztény egyház adott ellenfeleinek) másképpen hívták, pl. napfordulónak[i]. A zsidó hagyományban a hanuka elnevezés (a fény ünnepe) több ezeréves, és csak néha pontosan egybe esik a karácsonnyal, de tartalmilag ez is téli napfordulót jelent. A keresztény egyház más ünnepekkel is hasonló (elutasító) módon lépett fel, de napjainkra a köznyelvben a karácsony helyébe a szeretet/család ünnepe elnevezés kezd teret nyerni. A szimbolikus politizálás lényege az ünnepnapok és az utcanevek megváltoztatása. A pártpolitika is keményen képes fellépni az ünnepek elnevezésében, Rákosiék az augusztus 20-át keresztelték át az „alkotmány ünnepére”, a Fidesz a nők napját, április 4-ét, a május 1-jét ignorálja, új munkaszüneti napként  pünkösd pénteket részesíti előnyben - a katolikus papok egy része ellenében.

 

 

Május 8 - a Győzelem napja Európában[ii], amelyet a II. világháborúban győztes hatalmak alakítottak ki. (A Győzelem napjának árnyékában meghúzódik a Vöröskereszt és a Vörös Félhold ünnepe is.)

 

Május 9 - az Európa nap[iii], amelyet 1985 óta ünnepelünk, mint az Európai Unió jogelődjének a létrejöttét.

 

A két ünnep a szó gyakorlati értelmében kezd összemosódni, mert az állam- és kormányfők naptárát nehéz összeegyeztetni. Azonban mégis marad egy éles különbség a két ünnep között és ez az orosz államfő rész vétele az ünnepségeken. Oroszország elismeri az unió tagállamait egyesével, sőt bizonyos gazdasági együttműködéseket is unióval, de hivatalosan ellenfele az uniónak, sőt, katonai értelemben ellenségként állnak szemben egymással. A Győzelem napi főünnepségen nem biztos az orosz részvétel, illetőleg a meghívás.

 

A magam részéről a két nap ünnepségeit egy név alatt összevonom: május 8-9 együtt a BÉKE ünnepe. Május 8-án azt a békét akarom ünnepelni, amellyel véget ért a második világháború és a győztes koalíció legyőzte a fasizmust és a nácizmust.

 

Május 9-én azt a békét akarom ünnepelni, amely a jövőre nézve jelent garanciát a béke megőrzésére.

 

Azonban realistának kell lennünk: újraéledhet a fasizmus és a nácizmus, és vannak, akik a bújtatott rasszizmust nyílt politikává akarják tenni, a háborút új formában akarják újrateremteni a járvány ürügyén.

 

Teremtsünk új hagyományt, kettős ünnepnek tekintve május 8-át és 9-ét. Lépjünk eszmei szövetségre mindazon szervezetetekkel, csoportokkal és egyes emberekkel, akik a háború és a rasszizmus új formái helyett a BÉKÉT választják!

 

Rajz: Békegalamb[iv]

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia Európai Unió Ünnepek 2020 Magyarország