2018.09.18.
15:46

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Önkormányzatiság. A baloldal esélyei az önkormányzati és az Európai Parlament-i választásokon

2018. augusztusában rendezte meg Horányban a "Szervezők a baloldalért" civil szervezet a Fesztivált, amelynek egyik témája az önkormányzatiság és a 2019. évi választások voltak. Debreceni János moderátor bevezetője után Avarkeszi Dezső, a Demokratikus Koalíció NVB tagja és Tóth Zoltán független választási szakértő előadása, majd vita következett.

komment

Címkék: demokrácia Demokratikus Koalíció 2018 Magyarország 2019 Európai Parlamenti választás 2019 önkormányzati választás

2018.09.04.
16:43

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Pozsonyi Piknik 2018

2018. szeptember 1-jén volt a Pozsonyi piknik, amelyen a Civil szakács c. könyvemet dedikáltam az érdeklődőknek. A fényképen Tóth Józseffel, a XIII. ker. polgármesterével állunk a sokadalom közepén. Megtiszteltetés volt az is, Trunkó Barnabás a Hócipő szerzője, a kabaré jelenetek és versek írója is dedikáltatta a könyvemet, de olyan gyorsan jött és ment, hogy nem volt időnk fényképet készíteni.

Köszönöm mindenkinek, aki megtisztelt a könyvem megvásárlásával és dedikáltatásával!

komment

Címkék: szakácskönyv Budapest szakácskönyv születik?! 2018 Magyarország

2018.08.24.
19:57

Írta: Dr. Tóth Zoltán

20180819 Budaörsi önkéntesek

Főztél már 140 adag töltött paprikát főtt krumplival? Legközelebb szeptember 16-án főzünk!

komment

Címkék: videó Budaörs olvasókör Heti betevő 2018 Magyarország

2018.08.17.
18:33

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Padlizsánkrém

Süssünk, grillezzünk zöldségeket (is).

 

  • Padlizsánkrém -

A mi ismerősi körünkben a nők hajlanak a zöldségek felé, - sőt egyesek vegák, - a férfiak a hús mellé már megesznek egy kis zöldséget, a gyerekek a virsli-sült krumpli mellé néha esznek faxnis (különleges erőfeszítéssel elkészített) zöldségeket is.

Mások ismerősi körében másként van: már csak kókusz olajban párolt zöldségeket esznek (só és bors nélkül), és nem nyitnak ajtót húsevőknek.

Megszerettem a zöldségeket akkor, amikor rájöttem, hogy a zöldség fogyaszthatóság lényege a fűszerezés. A nyers sárgarépát könnyedén fogyasztom fokhagymás kefirbe mártogatva, a spenótfőzelék lényege a fokhagyma, a reszelt zeller isteni dióval, a csíkozott zöldsaláta imádja a tökolajat borecettel, a sült padlizsán éltető eleme a szeletelt paradicsom.

Kezdjük a sült padlizsánnal: fejenként egy padlizsánt veszünk számításba. (Mindenkinek van annyi érzéke, hogy képes különbséget tenni nagydarab ember és filigrán személy/óriási padlizsán és nyeszlet változata között.) A padlizsánokat tűzforró sütőbe tesszük, de azonnal csökkentjük a hűfokot. 20 perc után egy villával beleszúrunk. Ha a villa, mint a „kés vajban” halad, akkor lekapcsoljuk a tüzet, és hagyjuk csukott sütő mellet száradni a padlizsánokat. Miután a megégett kezünket elsősegélyben részesítettük, a kihűlt padlizsánok héját eltávolítjuk. Egy keverő tálban gyűjtjük össze a padlizsán belsőket, és rákaparjuk a bőségesen adagolt fokhagymát. Egy darab padlizsánra 1-2 cl (egy evőkanál) olajat/szűzolajat öntünk. A képen látható, hogy én a padlizsánhoz kápia paprikát is kockáztam. Nem kell sajnálni a tört fehérborsot és egy fél citrom levét sem. A hideg padlizsánkrémet legalább 1 napig hűtőszekrényben tartjuk (csak életünk párja kóstolhatja meg) és a krém tetejére rátehetjük a fél citromot is (kesernyés ízt ad). Fogyókúrázók nagykanállal ehetik (só nélkül), egyébként reggelire vékony, vacsorára vastag kétszersülttel alapozhatják meg.

Éjfélkor a nyitott hűtőszekrény fényénél nagyon jól esik a maradék padlizsán krém egy pohár olaszrizling előtt. Közismert a padlizsánkrém horkolást megelőző hatása! Próbálja ki!

Jó étvágyat!

 

komment

Címkék: 2018 Magyarország szakácskönyvből kimaradt

2018.08.17.
11:26

Írta: Dr. Tóth Zoltán

A választási törvények íve 1945-1918

A választási törvények sorát elemzi Tóth Zoltán a Klubrádióban Szentpéteri Nagy Richard kérdései alapján.

http://www.klubradio.hu/bview.php?bid=archiv_n

2018. 08. 16. Klubrádió archívum

 18,50 8,50-től végig

 19,28 elejétől végig

 

komment

Címkék: választás demokrácia pártok Alkotmány Alaptörvény választópolgár kérdez 2018 Magyarország

2018.08.15.
12:55

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Szőlőszüret Budaörsön

Két évvel ezelőtt ültettem egy tőke Cabernet Sauvignon szőlőt. Tavaly még nem termett semmit, az idén már megmutatta magát. Szőlőszüretet tartottunk Budaörsön. Ősszel ültetek egy tő Zalagyöngye szőlőt!

komment

Címkék: videó Budaörs 2018 Magyarország szakácskönyvből kimaradt

2018.08.11.
18:58

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Rizottó kakashússal - főétel

Rizottó kakashússal

4 kg kakas érkezett a konyhánkba a feleségem jóvoltából. Tekintettel arra, kettőnk napi húsfogyasztása kb. 0,15 kg, így huzamosabb időre kellett berendezkednünk kakas evésre. Elsőre egy kiváló kakas levest főzött a feleségem a 4 kg kakasból, 1 kg zöldségből és 7 liter vízből (+só, bors, gyömbér). Második napon „palóc leves” készült belőle zöldbab, krumpli kockák és friss zöldség kiegészítésével, harmadik nap az alant szereplő rizottót készítettem el, a negyedik napon befagyasztottuk a maradék kakaslevest, egy a távoli jövő homályába burkolódzó étel alapleveként.

https://tothzoltan.blog.hu/2018/08/11/rizotto_kakashussal_foetel

A rizst mind a ketten szeretjük. A feleségem a „nyam-nyam” rizst, magyarán rizottó formájában, én a „gurulós rizs” alakjában is kedvelem. Tekintettel arra, hogy a kakas beszerzés a feleségem érdeme volt, így szóba sem kerülhetett a gurulós rizs készítése, kizárólag az olasz rizottó budaörsi nyam-nyam változata kerülhetett szóba.

„Minő szerencse, hogy a rizottó elkészítéséhez hús alaplé szükséges!” - kiáltottam fel, és nekünk még bőven volt az eredetileg 10 liternyi kakaslevesből.

A nyam-nyam és a gurulós rizs közötti különbséget mindenki tudja. Ha nem tudja, akkor érzékeli. Azonban tudják-e az elkészítés módjának a különbségét? (Vagy ahogy esik, úgy puffan?)

 Elsőre röviden tekintsük át a gurulós rizs elkészítésnek a módszerét: kevés olajon megpirítjuk a száraz rizsszemeket, miközben folyamatosan kavarjuk. A megpirult rizsnek más a színe, erről felismerjük. Ekkor felöntjük forróvízzel, úgy, hogy ellepje legalább 1 ujjnyi magasan. Felforraljuk, és amikor elforr annyira a víz, hogy a lecsökkent a rizs szintjére, akkor kikapcsoljuk a tüzet, lefedjük a lábost, és langyos helyre tesszük (pl. 80 fok C sütőbe). Amikor megpuhult, akkor 5-10 dkg vajat keverünk a rizsbe, ha sótlan, akkor nagyon kevés sót keverünk bele. Vásárláskor személyenként max. 10 dkg rizst vegyünk számításba.

 A nyam-nyam (rizottó) elkészítését kezdjük azzal, hogy alaplébe (kakasleves, erőleves, kocka-leves stb.) tesszük bele a fejenként 10 dkg rizottó rizst. A rizs rizottó jellegét onnét tudjuk meg, hogy ráírják a csomagolásra. Ha nincs ráírva, akkor az a lényeg, hogy a rizsszemek magas keményítő tartalmúak legyenek – ez a nyam-nyam egyik alapja. A másik az, hogy folyamatosan keverjük a rizst, és mielőtt odaragadna a lábos aljához, mindig öntsük hozzá egy szedőkanálnyi folyadékot. Bizony-bizony! Ott kell állni a tűzhely mellett kb. 30 percig és kavarni, kavarni, kavarni, felönteni egy kevéssel, majd kavarni újra… Fűszerezésnél ne sajnálják a kurkumát (sárgára színezi a rizst), a sáfrányt (pirosít és ízesít), spóroljanak a sóval, mert a levesben már van. A főzés utolsó 5 percére apróra vágott főtt kakashúst, nyers sárgarépa és zeller karikákat tegyenek a rizottóba. Honnét tudjuk, hogy kész a nyam-nyam? Egyrészt megkóstoljuk, és puhák a rizsszemek, másrészt megváltozik az egésznek az állaga: eddig szétfolyós főzelék állaga volt, ha kész van már, akkor a lábos széléről leválik és kúpként áll a lábas közepén. Ha Olaszországban ennék ilyet egy vendéglőben, akkor szórnék rá reszelt parmezánt is. A budaörsi nyam-nyam mellé egy pohár száraz fehér bor illik.

 A gurulós rizs az egy köret a hús vagy a zöldség mellé. A nyam-nyam rizs önmagában egy főétel (ha úgy akarjuk).

 Jó étvágyat!

 

komment

Címkék: Budaörs 2018 Magyarország szakácskönyvből kimaradt

2018.08.11.
18:57

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Kakas leves - feleségem jobban tudja

 Feleségem jobban tudja ….

 Szombat délelőtti séta a Fehérvár úti piacon[i], csak úgy. Konkrétan nem akarsz semmit se vásárolni, de ha valami megtetszik, akkor persze lehetséges. A parkolás a legkényelmesebb az Allé földalatti parkolójában. A -P3 szintről lift visz fel a 0. szintre és az Allé hátsó kijárata egyenesen a piac bejáratához vezet. Útközben egy tejivó terasza mellett megyek el: fiatalok tömege ücsörög egy kávé/kapucsínó – friss kifli mellett, beszélgetve. A piac alsó szintje virágárusokkal és zöldségesekkel zsúfolt, és nagyon kedvező, hogy óriási görögdinnyéket szeletelve is árulnak. (Visszafelé jövet veszek egyet!) A piac középső szintje a zöldségárusoké és henteseké.

 A mozgólépcső felvisz a kedvenc savanyúság és gyalult tök árusomig, aki már beletörődött, hogy 0,25 kg gyalult tököt vásárolok csak, de vigasztalásul mindig két csomó kaprot veszek tőle. „Kaporfőzelék tökkel!” – fogad kedves hangon az ismerős savanyúság árus. „Igen, és kérek két kovászos uborkát is!”. „Nagy lakoma készülhet, ha ilyen sok mindent vásárol!” Az évődő hang a valóságot mondja, mert valóban a két csomó kaprot a feleségem az én tökfőzelékembe teszi bele! 45 éve főzi nekem a tökfőzeléket, de még soha meg sem kóstolta! (…mert az óvodában…!) Viszont azt sem engedi meg, hogy én főzzem megamnak a tökfőzeléket, vagy beleszóljak, hogy miképpen kell főzni, MERT A FELESÉGEM JOBBAN TUDJA[ii]! És valóban jobban tudja, mert az utolsó cseppig felfalom a tökfőzeléket, feltét nélkül, vacsorára. Ha egy kevés mégis megmarad, akkor nincs finomabb, mint reggel a hűtőből kivenni a maradékot és állva a nyitott hűtőajtónál gyorsan bekanalazni! Tökfőzelék titkai: egy kanál vajon dinsztelt kevés fokhagyma, gyalult tök, 0,3 l kefir, két csokor apróra vágott kapor (melynek a szára is bele van vágva a főzelékbe). Köretnek max. egy kis szelet rozskenyér. A mi tökfőzelékünkben nincs semmi sűrítő anyag: se liszt, se keményítő. Vannak, akik másképpen főzik…[iii]

 Megyek tovább az árusok között, halmokban a nyári zöldségek, gyümölcsök. Azonban nem figyelek a szirénhangokra (lásd: Odüsszeusz[iv]), mert a piac középső szintjén koppanásig megyek végig Gyuláig, a nagy zöldségárusig. A „nagy” mind a két vonatkozásban megalapozott: nálam két fejjel magasabb, és a zöldségesek közül is a legkiválóbb minőséget tartja. Lassú mustra a felhozatalon: a leveszöldségek harsogóan frissek, a paradicsom paradicsom (!) ízű, a kápia paprika vérvörös és édes, a Mariska fehérhúsú, és a legjobb fürdőkádban enni. Pótlólag (jut eszembe – felkiáltással) még veszünk 2 db krumplit és 0,25 kg sárga színű zöldbabot. A pótlólagos vásárlás a feleségemnek jutott eszébe, mert a Gyula melletti standon egy kakast látott meg!

 Átlépünk a kakas árus hűtőpultjához és veszünk egy egész kakast. Aki már látott kakast (és a gyémánt félkrajcárját[v]), az tudja, hogy nem olcsó mulatság egy ilyen vásárlás, de megéri, mert két ember (mint mi) egy hétig is eheti. Midőn a feleségem ezt a kakas ügyet intézte, addig én (befelé, halkan, magamban) lemondtam az elképzelt a marinált karaj[vi] pácolásáról, és elkészítéséről.

 Kétség nem férhet hozzá, hogy a kakaslevest főzni a FELESÉGEM JOBBAN TUDJA. A konyhától tüntetően távol ültem a számítógépem mellett, és jegyzeteltem a feleségem főzését. A konyhakészre tisztított kakast feldaraboljuk. („Élesítsd meg légy szíves a kést!”) A 4 kg súlyú kakast egy 12 literes lábosba helyezzük (a feje a macskáé, a püspökfalatja a feleségemé, a combok az unokáké, a fehérhúsból majd én készítek rizottót). A leveszöldség 1 kg összsúlyú, kiegészülve sóval, szemesborssal és gyömbérrel. A lábost kétharmad részig megtöltjük vízzel („Légy szíves tegyél bele vizet!”), és lassan (!) forraljuk. A kakas kg-ként 45 perc a főzési idő. (4 kg=180 perc) Akkor van kész a hús, amikor lefordul a csontjáról. („Légy szíves kóstold meg!”) Nyáron a forró edényt hideg vízbe tesszük, és kiszedjük külön tálakba a húst és a zöldséget. Télen elég rányitni a konyhaablakot. A kihűlt levest betesszük egy éjszakára a hűtőbe, hogy feladja a zsírját, és könnyű legyen leszedni a tetejéről. Másnap újra összeállítjuk a leves alkatrészeit: lé, zöldség és hús, a kívánt arányban. Díszítésként friss petrezselymet szórhatunk a tányérokba. Figyelem, a húst, a zöldséget és lét mindig külön-külön edényben kell a hűtőszekrényben tárolni, soha nem egyben, mert elromlik a kakaslevesünk gyorsan. (Ez minden húslevesre igaz.)

 Aki egytálételként kívánja fogyasztani a kakast, az levesbetétként még tésztát (pl. lúdgége) is főzhet egy külön edényben, és a tálaláskor azt is az asztalra teheti.

A kakas leves a harmadik napon további kiegészítéseket kaphat: zöldbab és krumpli kockák. Ha az eredeti zöldség már elfogyott, akkor friss leveszöldséget is fűzünk a kakaslevesbe. Egy kanál tejföllel savanyíthatjuk az új levesünket.

Ha még mindig van a kakaslevesünkből, akkor üres tárolóedénybe töltjük, és berakjuk a fagyasztóba. Jó lesz főzelékekhez, sült húsokhoz alaplének!

 Jó étvágyat!

 

 

 

 

komment

Címkék: Budaörs 2018 Magyarország szakácskönyvből kimaradt

2018.08.08.
21:23

Írta: Dr. Tóth Zoltán

2018 08 08 Beer Miklós

A Budaörsi Olvasókör a váci püspökhöz látogatott.

komment

Címkék: videó Budaörs olvasókör 2018 Magyarország

2018.08.02.
11:23

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Sajtos csirkecomb - Budaörsről

Sajtos csirkecomb

 A nyári kánikulában könnyen jutunk olyan döntésre, hogy az ebédet kihagyjuk, és helyette görögdinnyét eszünk fagylalttal. Azonban néha szívesen eszik az ember egy kis húst is, ezért javasolom a sajtos csirkecombot ebédre vagy vacsorára. (Az éjszakai nyaralóknak a kettő össze is vonható délután 4 órakor: estebéd néven.)

 Fontos döntéseket kell meghoznunk még a bevásárlás előtt-alatt: alsó vagy felsőcomb, mellehúsa vagy egész csirke? Könnyű a helyzetünk, ha a boltban csak filézett felsőcomb kapható, mert akkor nem kell gondolkodni, a tények döntöttek helyettünk. Azonban indokoljuk meg, hogy miért jó a filézett felsőcomb: nincs rajta a bőre, nincs benne a csont és zaftosabb a húsa. Keressünk azonban néhány indokot a bőrös alsócomb (kapaszkodós) mellett is: a csonttal megsütött hús mindig ízesebb, mint a csont nélküli, a bőre ropogósra süthető, és a lerágott csontot nagy ívben tudjuk a hátunk mögé dobni a kutyánknak. Nincsnek indokok a csirkemell mellett? De vannak: a száraz hús a gyermekek kedvence, olyan formájúra vághatjuk, amilyenre az anyósunk szereti, gyorsabban megpuhul, mint a comb. Az egész csirke mellett is álljon néhány érv: az egész csirkének van szárnya és püspökfalatja (vajon miért hívják így?!), az egészben sült csirke látványa fényképre kívánkozik, a csirke üregébe még gyümölcsöket is beletehetünk az ízkavalkád fokozására.

 Nos, a döntés megszületett: filézett felső csirkecomb lesz ebédre. A bevásárló listában fejenként 2 db felső csirkecombot vegyünk számításba, gyerekeknek (mérettől függően 1-3 db). A kemény sajtok között pénztárcánk szerint válogathatunk, de én a trappistát ajánlom, kivéve, ha sors hozzájuttatott minket egy darab grana padano sajtot, amelyet Váncsa szakácskönyve és saját tapasztalatom alapján melegen ajánlok. Vegyünk egy nagy doboz – legalább 0,5 l - kefirt (joghurtot), aszerint, hogy az étkesek többsége a pikánsabb vagy simulékonyabb ízt kedveli-e. Ha maradék húslevesünk van, vagy netalán előre elkészített alaplevünk, akkor azt is vegyük számításba. Ha elfogyott a major anna, akkor ne felejtsük el a bevásárláskor, és jusson eszünkbe a fokhagymapor szükségessége is.

A főzésre rendelkezésre álló idő függvényében fontos döntés az is, hogy a csirkecombokat elősütjük-e vagy egyenest a tepsibe tesszük? A döntés meghozatalát könnyíti, ha az étkesek még a strandon vannak (most mobiloztak, hogy még egyet fürdenek!), akkor feltétlenül a hosszabb utat válasszák! Elsősütés kevés olajon. Az elsősütés legfontosabb kelléke a kötény, mert a tűzforró olajba/zsírba belett hús fröcsköl! Miután tejföllel bekentük megégett mellünket, máris felvehetjük a kötényt és folytathatjuk az elősütést. A filézett felsőcombról nem kell levágni a csirkezsírt és nem kell fűszerezni sem! A csirkezsír eltűnik az elősütéssel és a fűszerezés a tepsiben történik. A tepsiben alulra öntünk egy kevés olajat, amelyet nagy szemű sóval megsózunk. Az elősütött combokat belehelyezzük a tepsibe, rátesszük a major annát, a sajtszeleteket, és végül a felöntésre használt kefir/joghurt/húsleves/alaplé érje el a húsok 2/3-dát. 20 percig sütjük 230 fok C-on. A teteje lehet barna, de ha már fekete, akkor azonnal vegyük ki a sütőből!

Ha nincs időnk elősütésre, mert a fürdőzők már a kapuból jelzik hangosan, hogy „éhesek vagyunk!”, akkor a combokat azonnal a tepsibe rakjuk, fűszerezzük és felengedjük. A sütési idő így 30 perc. A csirke megsültéig görögdinnyével igyekszünk időt nyerni.

 Jó étvágyat!

 

komment

Címkék: Budaörs 2018 Magyarország szakácskönyvből kimaradt