2019.10.23.
13:27

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Wittinghoff Tamás ünnepi beszéde

Az 1956-os forradalom kitörésének ünnepén, 2019. október 23-án, Wittinghoff Tamás polgármester mondott beszédet Budaörsön. A civil szervezetek között a Budaörsi Olvasókör tagjai is elhelyezték koszorújukat az emlékműnél.

komment

Címkék: videó demokrácia Budaörs Klubrádió Civil Rádió Ünnepek 2019 Magyarország Budaörsi Olvasókör

2019.10.22.
12:24

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Lesz még magyar köztársaság!

A köztársaság napja

Nekem a köztársaság napja október 23-a. Az 1956-os forradalom kitörésének a hivatalos ünnepe is október 23.

1989. október 23-án lépett életbe az új (módosított) alkotmány, amely lehetővé tette a jelző nélküli (nép) köztársaság kikiáltását.

A köztársaság kikiáltásán személyesen is jelen voltam a Kossuth téren. Az országház oroszlános oldalán egy erkélyről hangzott el az ünnepi beszéd. A tömeg miatt a 2-es villamos forgalmát leállították. Én a Belügyminisztériumból gyalog mentem a Fehér Házba, és csak a Földművelési Minisztérium árkádjai előtt tudtam haladni. A nemzeti kerekasztal tárgyalások már befejeződtek, csak egy munkacsoport működött még, amely az első szabad választásokra készítette el az egyéni választókerületek földrajzi behatárolását. Ennek a munkacsoportnak én voltam a vezetője, tagjai voltak Tölgyesi Péter (SZDSZ), Áder János (FIDESZ), Torgyán József (FKGP), Tóth András (MSZP), Somogyvári István (Ig. Min) és Farkas lajos (ÁNH). (A munkacsoport karácsony előtti napon fejezte be a munkáját - konszenzussal.)

Napos, de hűvös idő volt, a hónom alatt egy dossziéban vittem a következő tárgyalási fordulóra a térképeket és a választókerületek leírását. Mire feloszlott a tömeg, én már visszafelé gyalogoltam a Roosevelt tér irányába. Nem is akartam elhinni, hogy a nemzeti kerekasztal tárgyaláson közösen leírtuk azt a szót, hogy „köztársaság” és a parlament erkélyéről is azt hallottam, hogy Köztársaság!

A köztársaság napjáról törvény született, és ezen a napon ünnepeltük 2010-ig az 56-os forradalom napját is. A Fidesz eltörölte a köztársaság napjának a megünneplését, és már ott tartunk, hogy a miniszterelnök az 56-os forradalom ünnepén sem jelenik meg. Valószínűleg focimeccset néz külföldön.

Sokakban - és bennem is - él a köztársaság eszméje, és október 23-án csendesen megünnepeljük magunkban a rendszerváltást.

Hallgassuk meg együtt Bródy János dalát: Lesz még magyar köztársaság! https://www.youtube.com/watch?v=6hF-dQrhv3A

komment

Címkék: videó demokrácia elsőválasztók Ünnepek Alkotmány Alaptörvény magyar választások története Unokáimnak 2019 Magyarország

2019.10.21.
19:27

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Gulyásleves 140 adag

Már a görögök is segítettek a rászorultaknak. A nyár közepén is főztünk, mint budaörsi önkéntesek, gulyáslevest!

komment

Címkék: videó Budaörs Heti betevő 2019 Magyarország Budaörsi Olvasókör

2019.10.17.
18:40

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Zuglói húskockák - összefogással

2019. szeptember 28-án, Zuglóban Jótékonysági Gasztrofesztivált rendeztek. D' Artagnan (Mórocz János) vezette a Három testőr főzőcsapatainak az összefogását: Athos, Portos, Aramis. Athos (aki elvégezte a feladatot és hazament vidékre) néven én vezettem azt a csapatot, akik Zuglói húskockákkal indultak a versenyben. Az oklevél is mutatja, hogy II. helyezést értünk el. A 25 főre készített marhahúsos étel és a köretként felszolgált Trikolor saláta vinegrett öntettel (Csilla) a következő recept szerint készült el:

Zuglói húskockák vinegrett salátával

Magyar hagyományok egészséges formában!

Ki nem szereti a marhapörköltet? Hogyan szerettessük meg a zöldségeket a húsevőkkel? Fontos kérdések, különösen választási kampányokban, amelyben a húsevők és vegák kibékíthetetlen harcban állnak egymással!

A mi főzetünk a békés egymás mellett élést hirdeti. Adjuk meg a testnek a húst, a léleknek a zöldségeket. Csökkentsük a koleszterin szintet, csökkentsük az kalória bevitelt, és növeljük az élvezti értékeket és az anyagcsere gyorsaságát!

Az étel látványa

                Barna húskockák piroskás lében, továbbá harsogó zöldségek sárgás-zöldes lében

Az étel állaga

                Sűrű szaftban harapható/omlós húskockák, al dente zöldségek a fogak között

Az étel íze

                Fűszeres ízek a húskockán (paprika, bors, zöldfűszerek), könnyű szőlőíz a salátán, enyhe citromos beütéssel

Az étel illata

                Visszafogott hús illat keveredik zöldség felhővel, citrom-olaj köd a saláta fölött lebeg

Az étel tálalása

                A húskockák leveses tányérban, közepes lében, kanállal kerülnek a terítékre, és kovászos kenyeret mellékelnek. A vinegrett saláta külön tányéron, villával kerül szervírozásra. Díszítésként (külön tányéron) vékonyra szeletelt erős zöldpaprika, citromkarikák és tejföl kerül az asztalra.

Bevásárló lista (20 főre)

                Zuglói húskockák

5 kg marhalábszár

1 kg vöröshagyma

1 kg sárgarépa

0,5 kg paszternák

0,5 kg paradicsom

0,5 kg kápia paprika

Olaj, fűszerek, víz

Leveses tányér, szalvéta, kenyér, kanál, gázzsámoly, gázpalack, szerszámok, bogrács, fakanál, szedőkanál

                Metódus

A húst felkockázzuk és egy bográcsban – nagyon kevés olajon – kifehérítjük. Egy másik edényben olajon hagymát pirítunk, majd hozzákeverjük a zöldségeket. Fűszerezzük. A két bogrács tartalmát egyesítjük. Lassú tűzön forraljuk. Pótoljuk az elfőtt levelet és utóízesítünk.

                Vinegrett saláta

Fehér retek szeletelve

Zöldsaláta csíkokra tépkedve

Paradicsom karikára vágva

A trikolor formára elhelyezett zöldségeket tálalásnál lelocsoljuk a francia (vinegrett) öntettel.

Jó étvágyat kívánunk!

 

 

komment

Címkék: Budapest szakácskönyvből kimaradt 2019 Magyarország

2019.10.16.
08:47

Írta: Dr. Tóth Zoltán

2019. október 13 - rajt 2022-re!

Tóth Zoltán: Önkormányzati választás Magyarországon

2019 október 13.

Előzmények

Magyarországon a szovjet befolyási övezetből való kiszakadás folyamatában kialakult a sajtószabadság, majd 1990-től  megteremtődtek a többpártrendszerre, a hatalommegosztás alkotmányos elveire, az államban a fékek és egyensúlyok rendszerére, a tulajdonformák egyenlőségére, a piacgazdaságra, az emberi és politikai szabadságjogok érvényesülésére épülő államszerkezet alapjai, törvényei és intézményei. 1990-2010 között rendszeresen voltak parlamenti, önkormányzati választások, 2004-től Európai Parlamenti választások is, amelyek a nemzetközi közvéleményben „szabad, tisztességes és átlátható” minősítést kaptak.

2010-ben a parlamenti választáson a Fidesz 2/3-os parlamenti többséget szerzett. A Fidesz kormányzat az Alkotmányt hatályon kívül helyezte és a helyébe lépő Alaptörvényben és a törvényekben gyakorlatilag megszüntette a fékek és ellensúlyok rendszerét, formálissá tette az egészséghez, oktatáshoz, a szociális ellátáshoz való jogokat, eltörölte az önkormányzatokat megillető alapjogokat. A Fidesz kormányzat gazdaságpolitikája érdemben a multinacionális cégek számára nyújtott kedvezményekre, egy új „magyar”, ezen belül saját oligarcha családok felépítésére irányul. Ennek fő eszköze az állami és önkormányzati közbeszerzési rendszerben a gazdasági verseny megszüntetése, és a győztesek előre való kijelölése. Az adó-oktatási-egészségügyi és nyugdíjrendszerekben a szolidaritás elvét a kormányzat következetesen megtagadja, a középosztály arányát folyamatosan csökkenti és a helyébe egy feltétlenül lojális új társadalmi csoportot léptet. A Fidesz kormányzat folyamatosan támadja az Európai Uniót, és külpolitikai törekvéseiben Kínát, Orosz- és Törökországot tekinti követendő példának.

A világgazdasági válság enyhülésével, és a 2012-től Európában is beindult növekvő gazdasági élénkülés jótékony hatásait eredményesen fordította a maga javára a Fidesz. Új választási törvényeket fogadott el a magyar parlament, amelynek a lényege a legtöbb szavazatot elért párt szavaztok nélküli „prémium” mandátumokkal való jutalmazása, a választási garanciális szabályok törlése, illetőleg csökkentése, a kampányszabályok enyhítése, a választási kampányfinanszírozásban a fekete pénzek szabad beáramoltatása, a kormánypártok folyamatos népszerűsítése közpénzből, az adófizetők pénzéből történik. A választási törvényeken kívül olyan média törvény is született, amely Budapest kivételével megszüntette a sajtószabadságot, így a választópolgárok 80-% kizárólag a kormánypárti televíziókból, rádiókból informálódhat. A nyomatott sajtó 480 orgánumát egy szervezetbe tömörítette (KESMA), alig maradt egy tucat független újság. Az internetes térben  is a kormánypárti információk uralkodnak, mert az ellenzéki pártoknak és civil szervezeteknek alig van pénzük az internetes kampányra.

A választási törvények megszüntették a választás tisztaságát biztosító független választási szerveket, és a tagjait Fidesz szimpatizánsokra cserélték ki. A politikai nyomás alatt levő bíróságok, a Kúria – ritka kivételekkel – mindig a kormánypártok javára ítélt a választási vitákban.

Az ellenzéki pártok tevékenysége

2010-ben a jelenlegi ellenzéki pártok nem érték el a parlamenti mandátumok 1/3-át, így a parlamenti tevékenységük jelentéktelenné vált. A politikai rendszerben az ellenzéki pártok elvesztették társadalmi kezdeményezési képességeiket is. Az ellenzék vezető ereje - a szocialisták - képtelenek voltak a többi ellenzéki párttal együttműködni, így önmagában és összességében is radikálisan csökkent a befolyásuk a választókra. A 2014. évi parlamenti választáson a Jobbik nevű szélsőjobboldali párt vált a kormánypárt után a legjelentősebbé (2. hely). A baloldali-liberális pártok elvesztették politikai innovációs képességüket. Bár már 2012-ben megszületett az első javaslat az előválasztás intézményének a felállítására az ellenzéki oldalon[i] a következő 6 évben hatszor bukott el a nemzetközileg elfogadott  kezdeményezés az ellenzéki pártok értetlenkedő vitáiban. A 2018. évi parlamenti választáson a Fidesz ismét 2/3-os parlamenti többséget ért el, mivel az LMP (Szél Bernadett) kiugrott az együttműködésből, pedig nem lett volna Fidesz „világraszóló” győzelme megismételhető. Az ellenzéki pártok megosztottak maradtak a közös választási fellépésben 2019 januárjáig. Ekkor született közös döntés az ellenzéki pártok vezetői  részéről az együttműködésről.

Az ellenzéki pártok közötti együttműködést a pártok tagsága és szimpatizánsai kényszerítették ki a pártvezetőkből. A pártvezetők saját belátásból soha nem léptek volna koalícióra egymással.

A 2019 tavasszal megtartott előválasztáson végül Karácsony Gergely (Mszp-Párbeszéd) győzött. Ennek ellenére az Európai Parlament választásán (2019. nyara) minden ellenzéki párt önálló listával indult, és súlyos vereséget szenvedtek a Fidesz-től, amely megszerezte a szavazatok 52%-val a mandátumok több mint 60%-át. Az ellenzéki pártok összességében ugyanannyi szavazatot értek el, mint a 2019. nyári EU választáson, azonban az ellenzék belső tagozódása átalakult: az ellenzék új vezető ereje a Demokratikus Koalíció és a Momentum lett, az Mszp összezsugorodott, az LMP és a Liberális Párt gyakorlatilag megsemmisült.

Az ismételt közös vereség utat nyitott végre az ellenzéki együttműködésnek, és megegyezés született abban, hogy 2019 őszi önkormányzati választások előtt „előválasztással” ( Budapest főpolgármester- és Budapest IX. ker.  polgármester-jelöltje), továbbá pártközi és civil szervezetekkel közös (titkos) tárgyalásokon alakítják ki a „egy Fidesz jelölt – egy ellenzéki jelölt” megegyezéseket. Az önkormányzati országos ellenzéki kampány vezetője Karácsony Gergely lett.

A kampány jellemzői a Fidesz oldalán:                   Vidékre koncentrált aktivitás

                                                                                              Adófizetők (köz) pénzének felhasználása pártcélokra

                                                                                              A lakosság 80%-nak kizárólagos informálása

                                                                                              Állami és önkormányzati vezetők hivatalos kampánya a

Fideszért

Ismeretlen harmadik személyek plakátozása, támogatása

                                                                                              „Önkéntesek” toborzása pénzért végzett munkára

                                                                                              „Soros”-ozás és migránsozás a fő téma

                                                                                              Az ellenzéki települések nem kapnak állami támogatást

Szex videók bemutatása Fideszes(!) és ellenzéki jelöltekről, mocskos kampány szervezése

Választási szervek és egyes bíróságok politikai nyomás alá helyezése

Szervezettség és központi irányítás a kampányban

A kampány jellemzői az ellenzéki oldalon:            Budapestre és a nagyvárosokra koncentrált aktivitás

                                                                                              Szűkös anyagi források önkéntes támogatóktól

                                                                                              A lakosság 20%-nak alternatív informálása városokban

                                                                                              Önkéntesek szervezése munkára támogatásra

Korrupciós cselekmények feltárása (többségében leleplezés kísérletek „eredmény” nélkül)

Az Európai Unió aktív és elkötelezett tagja vagyunk

A legeredményesebb az együttműködés az ellenzéknek az a formációja, amikor választási „ernyőszervezet” alakul, pl. Budaörs

Szervezetlenség és helyi viták a jelöltek között

Ajtóról - ajtóra kampány egyes városokban

A 2019 október 13-ai önkormányzati választás konkrét eredményei (országos szinten értékelve)

                Budapest főpolgármestere ellenzéki oldalhoz tartozik

Budapesti közgyűlésben ellenzéki többség (visszacsapott a Fidesz választási rendszere)

                Budapest 23 kerületéből 14 ellenzéki polgármester

                Nagyvárosok (megyei jogú városok) 23-ból 10 ellenzéki

                Kisvárosokban 35 ellenzéki győzelem a 170-ből

Falvakban és falusiak által választott területi önkormányzatokban 100%-os Fidesz győzelem

A Fideszre leadott szavazatok száma a városokban nem csökkent, az ellenzéki új pozíciók a növekvő részvételből adódtak.

Összesen 3 millió lakos élhet ellenzéki politikai vezetés alatt a 9,7 millió lakosból (korábban 0,5 millió)

A 2019 október 13-ai önkormányzati választás perspektivikus eredményei 2022-re

                A Fidesz elvesztette a legyőzhetetlenség nimbuszát

Megteremtődtek a 2022. évi parlamenti választások önkormányzati „bástyái” és „szigetei” az ellenzék számára

Általánossá lehet az előválasztás intézménye az ellenzéki oldalon

A „kétpárt-rendszer” kialakulása reális lehetőség lesz a magyar politikai rendszerben.

Megkezdődhet a vidéki Magyarország visszafoglalására való felkészülés

komment

2019.10.14.
21:04

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Budaörs: Wittinghoff Tamás

2019. október 13. az önkormányzati választáson polgármester lett újra Wittinghoff Tamás.

komment

Címkék: választás demokrácia Budaörs 2019 önkormányzati választás 2019 Magyarország

2019.10.11.
09:45

Írta: Dr. Tóth Zoltán

2019. október 13. vasárnap - Megyünk szavazni!

Lestyánszky Ádám készítette a videót az október 13-ai önkormányzati választásokról (11 perc). A videó a Szabadhang c. blogon is megjelent. :  https://szabadhang.blog.hu/2019/10/10/etetnek_es_itatnak_bennunket_toth_zoltan_a_kampanyrol 

komment

Címkék: videó kormánypárt elsőválasztók 2019 önkormányzati választás 2019 Magyarország

2019.10.08.
20:06

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Szabadon élni – Heller Ágnes 1929-2019

Szabadon élni – Heller Ágnes 1929-2019

Heller Ágnes életére emlékeztünk 2019. október 9-én, az MTA könyvtárában abból az alkalomból, hogy a Noran Libro Kiadónál megjelent, 40 szerző tollából készült könyv: Szabadon élni címmel.

Heller Ágneshez fűződő személyes emlékekről szólt a rendezvény, amely a magyar temetési-megemlékezési hagyományoktól gyökeresen eltért: derűs, bölcs és jókedélyű pillanatokat idéztek fel a szerzők Heller Ágnes életéből. Természetesen a megemlékezés „zsűrijében” ülők uralták a terepet, hiszen a 40 szerzőből övék volt a szellemidézés joga, de voltak bátor hozzászólók, akik beszóltak egymásnak.

Nekem egyikre sem volt lehetőségem, de vannak személyes emlékeim, amelyeket érdemesnek tartok felidézni Heller Ágneshez fűződő 10 éves kapcsolatomból.

Heller Ágnes írásait mindig olvastam, és nyilatkozatait hallgattam a rádiókban. Már amikor megjelenhetett a magyar médiában. Bitó László „klubjában” találkoztam először személyesen Vele, és azt kérdezte tőlem: Mi lesz a választás eredménye szerinted?! (Letegezett a sokkal idősebb jogán, de ezt megtiszteltetésnek vettem.)

A 2014. évi választás előtt – egy-egy  pohár bor társaságában – azt kérdezte: kiket tartasz érdemesnek győzelem esetén állami vezetőknek? Majd leültünk egy asztalhoz egy-egy pohár víz mellé és a következő névsort állítottuk össze[i]:

Győzelem esetén a kormányzati munkában azok vegyenek részt, akik előkészítették a demokratikus erők összefogását, szövetségét. Aki hallja, adja át!

Demokratikus ellenzék listavezetője és szószólója:      Kálmán Olga, független

Köztársasági elnök:                                                       Kéri László, független

Országgyűlési többség frakcióvezetője:                        Mesterházi Attila, MSZP

Országgyűlés elnöke:                                                    Lendvai Ildikó, MSZP v. elnöke

Miniszterelnök:                                                               Bajnai Gordon, Együtt 2014

1.    Gazdasági miniszter:                                             Petshnig Mária Zita, független

2.    Európai uniós ügyek minisztere:                            Bokros Lajos, MOMA

3.    Államkincstár miniszter:                                         Vámosi-Nagy Szabolcs, független

4.    Belügyminiszter:                                                     Kuncze Gábor, független

5.    Alkotmány - és igazságügyi miniszter:                   Bárándy Péter, Együtt 2014

6.    Külügyminiszter:                                                     Balázs Péter, Együtt 2014

7.    Mezőgazdasági miniszter:                                      Molnár Csaba, DK

8.    Honvédelmi miniszter:                                            Vadai Ágnes, DK

9.    Önkormányzati miniszter:                                       Szabó Tímea, Együtt – PM

10. Kulturális miniszter:                                                 Ungvári Tamás, független

11. Oktatási miniszter:                                                   Hiller István, MSZP

12. Egészség- és nyugdíjügyi miniszter:                       Csehák Judit, független

13. Megmondó miniszter:                                              Parti Nagy Lajos, független

Alkotmánybíróság elnöke:                                                Paczolay Péter, független

MNB elnöke:                                                                     Surányi György, független

Költségvetési Tanács elnöke:                                           Róna Péter, LMP

Médiahatóság vezetője:                                                    Majtényi László, független

EP magyar demokratikus pártjainak koordinátora:            Göncz Kinga, MSZP

Ombudsman:                                                                      Szabó Máté, független

Főpolgármester jelölt:                                                        Botka László, MSZP

 

A következő említésre méltó személyes élmény a 2018. évi országgyűlési választás előtt történt. Egyik könyvének a bemutatóján nem reagált a gratulációmnak, hanem határozottan és élesen nekem szegezte a kérdést: milyen összefogás kell az ellenzék győzelméhez? Megpróbáltam a 2012. februárja óta publikált javaslataimat összegezni röviden, de erre a válasza a következő volt: Ne az összefogás következményeit magyarázd, hanem a választási törvény matematikáját! Átállítottam az agyamat és a beszédemet az Övére: 2,5 millió Fidesz szavazatot kell ellensúlyozni! „Tehát minden ellenzéki erőre szükség van!” Másnap az újságok címoldalán Heller Ágnes szerepelt, mint aki a Jobbikkkal való összefogás szükségességét követeli. Az ellenzék azonnal bedőlt az újságok címeinek, mert az indokolását el sem olvasták. Pedig Heller Ágnes Winston Churchill-re és a Márciusi Frontra hivatkozott.

Heller Ágnes három alkalommal volt a Budaörsi Olvasókör vendége, amelyeken szabadon kérdezhettük és válaszolt a kemény kérdésekre is.  https://tothzoltan.blog.hu/2019/07/20/in_memoriam_heller_agnes

Külön megtiszteltetés számomra, Herman Zsuzsa felkért Heller Ágnes 90. születésnapjára egy videó elkészítésére és bemutatásra: https://tothzoltan.blog.hu/2019/05/11/heller_agnes_szuletesnapja

Heller Ágnes beírta magát a világ, a magyarok és a budaörsi polgárok az emlékezetébe is!

 

 

komment

Címkék: videó demokrácia előválasztás elsőválasztók Budaörs Bajnai Civil Rádió olvasókör Országgyűlési választás 2018 2019 Magyarország Budaörsi Olvasókör

2019.10.01.
10:35

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Göncz Árpádra emlékezünk Budaörsön

A Budaörsi Olvasókör virágot helyez el Göncz Árpád emlékére 2019. október 6-án, Budaörsön, az Önkormányzat (polgármesteri hivatal) épületénél, a Göncz Árpád sétányon. (Buszmegálló neve: Budaörs Városháza).

Szeretettel várunk mindenkit a rövid megemlékezésre, aki tiszteli Göncz Árpád emlékét!

Az országos megemlékezést a Göncz Árpád Alapítvány kezdeményezte, a következő levéllel.

"2019. október 6.

 Emlékezés a négy éve elhunyt Göncz Árpádra


A Magyar Köztársaság volt elnöke 2015. október 6-án hunyt el. A Nemzeti Gyásznapon még koszorút küldött  1848-49 mártír hőseinek.


Azóta Göncz Árpád emlékét számos hely őrzi az országban. A fővárosban, a III. kerületben, egykori lakhelyén, a Bécsi úti házon emléktábla, a közeli Óbudai Egyetem parkban a Göncz Árpád Baráti Kör által ültetett fácska és a Jovánovics György által készített mellszobor, a XIII. kerületben a Göncz Árpád Városközpont és Erős Apolka szobra, Budaörsön a Göncz Árpád utca, Százhalombattán a Göncz Árpád tér, Szegeden az egyetem parkjában a Göncz Árpád sétány, Komlón a város díszpolgárainak fasorában a közelmúltban ültetett fa és emléktábla bizonyítja, az ország, az emberek nem felejtik a Magyar Köztársaság egykori elnökét.  


A Göncz Árpád Alapítvány  2019. október 6-án, a szabadságharc hős vértanúi mellett, emlékezik a négy éve elhunyt Göncz Árpádra is, és kezdeményezte, hogy minden emlékhelyen virággal fejezzük ki tiszteletünket.

 

A megemlékezések helye és ideje:

 

Szeged Göncz Árpád sétány  2019. október 4. 11.30

(A  József Attila Tanulmányi és Információs Központ (TIK) és a Bölcsészettudományi kar között)  Emlékezés és virágok elhelyezése

 

Budapest, III. kerület Bécsi út 88-90. 2019. október 6. 10.00

Egykori lakhelyénél, az emléktáblánál. Néma tiszteletadás és virágok elhelyezése Innen együtt sétálunk  át a szomszédos Óbudai Egyetem parkba, a Göncz Árpád Baráti Kör által ültetett fácskához és a Jovánovics György által készített mellszoborhoz. Virágok elhelyezése

 

 Százhalombatta Göncz Árpád tér 2019. október 6. 10.00

Az Egészségügyi Központ előtti téren faültetés és virágok elhelyezése

 

Budapest, XIII. kerület Göncz Árpád Városközpont 2019. október 6. 11.30

Árpád hídi metróállomás északi, Duna felőli kijáratánál, a Váci út elején a Dagály utca felé

Az Erős Apolka által készített szobornál  virágok elhelyezése

 

Budaőrs Göncz Árpád utca  2019. október 6. 15.00

Az Önkormányzat épületénél virágok elhelyezése

 

Komló Arborétum Díszpolgárok sétánya Göncz Árpád emlékkövénél és emlékfájánál 2019. október 6. 15.30

Emlékezés és virágok elhelyezése"

 

komment

Címkék: demokrácia Budaörs Göncz 2019 Magyarország Budaörsi Olvasókör

2019.09.25.
16:32

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Rádió Bézs: Nem kell mindig kaviár!

A kémek még főzni is tudnak! A „Nem kell mindig kaviár” c. 1981-ben készült német kém filmsorozat poénja mindig egy főzés, egy recept, amelynek megevése közben lépre csalják az áldozatot. A mai műsorunk fő helyszíne Portugália, amely állam a II. világháború alatt végig semleges maradt, így nyüzsöktek területén a háborús felek kémjei. Thomas Lieven kém és szakács három titkosszolgálatnak is dolgozik és mindig főz valami finomat. 1940-es slágereket hallgathatunk főzés közben. A műsor végén magyar előadók francia sanzonokat énekelnek - lazításként.

A Rádió Bézs Mit főzzek? - Válassz! c. műsorát Tóth Zoltán készíti. A 2019. szeptember 27-én, pénteken 13-14 óra között hallgatható résznek a címe: Nem kell mindig kaviár! Élő adás az interneten https://www.radiobezs.hu/radiobezs/rolunk

A filmsorozat magyarra szinkronizált első részét itt nézheted meg

 https://www.youtube.com/watch?v=J7P0K7ZD1Sg

komment

Címkék: Rádió Bézs 2019 Magyarország