2022.05.22.
14:27

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Olvasókörben: Ljubov Nepop ukrán nyagykövet

A Budaörsi Olvasókör vendége volt Ukrajna nagykövete.

Szólj hozzá!

Címkék: videó demokrácia vészhelyzet Oroszország Budaörs Ukrajna Budaörsi Olvasókör Budaörsi Napló Budaörsi Városvédő Egyesület 2022 Magyarország

2022.05.22.
10:15

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Elhunyt Schmidt Péter. Gyászjelentés

“Volt emberek.

Ha nincsenek is, vannak még. Csodák.

Nem téve semmit, nem akarva semmit,

hatnak tovább.” (Kosztolányi Dezső)

A gyászoló család, az Alkotmánybíróság és az ELTE

Állam- és Jogtudományi Kara megrendülten tudatja, hogy

Dr. Schmidt Péter

volt alkotmánybíró, egyetemi tanár életének 96. évében elhunyt.

Búcsúztatóját 2022. május 31. napján délután 17:00 órakor tartjuk

Nagykovácsiban a Teleki-Tisza-kastély dísztermében. Ezt követően kísérjük

utolsó útjára a nagykovácsi temetőbe.

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia in memoriam 2022 Magyarország

2022.05.21.
13:18

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Olvasókörben: Ukrajna nagykövete 2022 május 17.

A Budaörsi Olvasókör vendége volt Ukrajna nagykövete. A felvétel hossza 1,5 óra. A videót Tóth András Mihály készítette.

Szólj hozzá!

Címkék: videó vészhelyzet Oroszország Ukrajna Civil Rádió 2022 Magyarország

2022.05.20.
15:54

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Alternatíva a diktátor ellen

Tóth Zoltán: az orbáni diktatúra alternatívája egy kollektív vezetésre épülő rendszer lehet

Millei Ilona2022. május 16. 08:20

Ha az ellenzéki pártelnökök alternatívát akarnak az orbáni diktatúrával szemben, akkor egy kollektív vezetésre épülő rendszert kell kialakítaniuk – nyilatkozta a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő. Szövetségeket kell létrehozni, de nem szeretet, hanem érték és érdek alapon. A pártoknak föl kell építeniük azt a szakpolitikai rendszert, civil hálózatot, amelytől elvárják, hogy szakpolitikákat csináljon a számukra, és nekik a civil szervezetek által kidolgozott szakpolitikák tengeréből kell összeszedniük azt a csokorra valót, amit átfogó társadalmi, politikai gazdasági alternatívává integrálnak.

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több oknyomozó, tényfeltáró cikkel tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom a Hírklikket 

– Ön szerint Magyarországon azok döntötték el a választást 2022-ben, akik a zsebükön át szavaznak. De kik ők, és miért szavaztak a Fideszre?

– A nagyon gazdagokat, mint a rendszer alkotóelemeit, nem nagyon kell indokolni, de a középosztály és a legszegényebbek is – és ez a legszörnyűbb –, a Fideszre szavaztak. A szavazóbázis csere úgy ment végbe, hogy az ellenzéki szavazók nagyon szép számban otthon maradtak, ezzel szemben azok, akik eddig nem szavazók voltak, a legszegényebbek elmentek szavazni, és a Fideszre adták le a voksukat.– Miért?

– Mert nem láttak más reményt a saját helyzetük javulására. Az ellenzék nem ígért nekik semmit, a kormány pedig konkrétan adott nekik pénzt. A nyugdíjasoknak emelt nyugdíjat, emellett volt minimálbér-emelés, és a szociális szférába is adtak pénzt. Az emberek igenis értékelték azt, hogy a Fidesztől kaptak, az ellenzéktől viszont még ígéreteket sem.

– Ez értékek vagy érdekek melletti szavazás volt?

– Ez érdekek menti szavazás volt, mert az anyagi érdekeltség egyértelmű. Ebben a vonatkozásban értékek nincsenek.

– Ezzel szemben ön azt állítja, igenis értékek és érdekek mellett kell szavazni. Ez miben lenne más, mint a Fidesz kínálta érdek?

– Abban, hogy a társadalmi szolidaritás elvét mindenképpen a gondolkodás részévé kell tenni. Vagyis, miközben saját anyagi jólétükön munkálkodnak, a legszegényebbekre is kell gondolniuk. Olyan társadalmi közérzetet kell kialakítani, amelyben az emberek elfogadják egymást. Olyat, amelyben nem egymás ellenségeivé tesszük a különböző társadalmi csoportokat, hanem elfogadják egymás másságát. Ettől nem kell átalakulni mássá.

– Ön azt mondja, ha az ellenzék alternatívát akar az orbáni diktatúrával szemben, akkor egy kollektív vezetésre épülő rendszert kéne kialakítani. Hogyan?

– Nem szeretni kell egymást, hanem olyan emberekkel kell politikai szövetségre lépni, akik azt mondják, egyek akarnak lenni az ellenzékben  az egyenlők között. Szövetségeket kell létrehozni, de nem szeretet, hanem érték és érdek alapon.  

– Nem erről szólt az ellenzéki összefogás?

– Ez a koalíció nem működött se érdek, se érték alapon. Igazából most kezdem sajnálni, hogy nem támadtam jóval előbb, akkor kellett volna. De, ha akkor teszem, ellene mentem volna az egész összefogás-folyamatnak. Márpedig, mivel az összefogás folyamatát én találtam ki, ez célszerűtlen lett volna. Azt azért zárójelben megjegyezném, hogy én 2012-ben nem azt az előválasztást találtam ki, amit megcsináltak. Az én verziómban egyéni választókerületekben kellett volna preferenciális szavazáson pártonként minimum két-két jelöltet indítani, és pártlisták indultak volna. Szó sem volt arról, hogy miniszterelnök-jelöltet kell választani. Aki ezt kitalálta, azért találta ki, mert ő akart Orbán nagy riválisa lenni. De nincs szükség Orbán-típusú ellendiktátorra. Kollektív vezetésre van szükség.

– Mi az odavezető út?

– Át kell alakítani a pártok feladatait a társadalmi felelősségi rendszerben. A pártoknak föl kell építeniük azt a szakpolitikai rendszert, civil hálózatot, amelytől ők elvárják, hogy szakpolitikákat csináljon a számukra. Nem a pártoknak kell nyugdíjpolitikát, népességszaporulati politikát csinálniuk, nem nekik kell az adóreformot kidolgozni. Körülbelül ezer szakpolitika van, ezeket rá kell bízni a népből létrejött civil szervezetekre. Ha úgy tetszik, minden pártnak egy témán belül versenyeztetnie kell a civil szervezeteket. Mert minden szakpolitikának lehet jobboldali, baloldali, szociáldemokrata vagy konzervatív megközelítése, és ezekkel a különböző megközelítésekkel kell a pártnak kialakítani a saját, országos, átfogó társadalmi, gazdasági, politikai integrációs tervét. Ma ez fordítva van. Bármelyik pártból annak egyik tagja azt hiszi, hogy ő a szakpolitika, neki kell megmondani például, hogy mi az egyetem, a középiskola, az alsó tagozat funkciója. El kell fogadni, hogy ezen a területen működő civil szervezetek alakítsák ki a saját nézetük szerinti szakpolitikákat.

– Minden egyes pártnak külön-külön kell így eljárnia?

– Igen.

– De hát minden egyes párt ugyanazt a civil szervezetet fogja megtalálni, nem?

 – Ha egy területen csak egy civil szervezet van, akkor igen. De ez alapvető hiba, mert – ahogy mondtam –, egy szakpolitikának sokféle megközelítése lehet. Lehet ideológiai, politikai, jobb- és baloldali, lehet konzervatív és szociáldemokrata megközelítése. Elég szörnyű, ha egy társadalomban egy szakpolitikai kérdésben csak egy civil szervezet működik. Egyébként ezt csinálja a Fidesz. Minden szakpolitikában létrehozza a saját civil szervezetét, és csak azzal tárgyal, senki mással. Így van ez a felsőoktatásban, a nyugdíjasok, a színészek, a rendezők viszonyában, és még sorolhatnám. A civil szférában a „virágozzék száz virág” elvét kell követni, és a pártoknak a civil szervezetek által kidolgozott szakpolitikák tengeréből kell összeszedniük azt a csokorra valót, amit ők egy átfogó társadalmi, politikai gazdasági alternatívává integrálnak. Ha ezt valamelyik párt nem teszi meg, hanem maga akar szakpolitikát kidolgozni, akkor ezzel leszűkíti a saját társadalmi bázisát.

– Ez lenne a kollektív vezetés?

– Nem, a civil társadalom új szereppel való felruházása az a kollektív vezetés talpazata. A pártoknak egy teljesen új szerepfelfogást kell kialakítaniuk: ők integrátorok, országos, átfogó integrátorok a szakpolitikában. A kollektív vezetés pedig azt jelenti, hogy a pártnak nem egy felkent vezetőt kell kiválasztania, aki a párt elnöke, egyben ő a miniszterelnök, a fő stratéga, az „atyaúristen”, ő osztja el a költségvetést, ő mondja meg, hogy kik lehetnek a jelöltek a választásokon, hanem közös vezetést kell kialakítani, amelynek már ma is megvannak a pozíciói. Csak ezeket most mind Orbán-hű emberekkel töltötték be.

 – Mik ezek a pozíciók?

– Szerintem a miniszterelnök pozíciójával legalább egyenértékű az, hogy ki az Európai Unióban a magyar nagykövet. Az az ember jobban ismeri az egész unió politikai rendszerét, kapcsolati rendszerét, mint a magyar miniszterelnök. A másik ilyen rendkívül fontos szerep a pénzügyminiszteré, aki egyben gazdasági miniszter is. Neki kell kialakítani az állam gazdaságpolitikáját, az állami vállalatok feletti tulajdonosi felügyeleti rendszert, az adózás rendszerét, a lakossági és a vállalati adórendszereket. Ezek megint százféle módon jól kitalálhatóak. De nálunk ezt mindig rábízzák valami „elmebetegre”, aki soha életében nem foglalkozott ilyen dolgokkal. A harmadik ilyen pozíció a külügyminiszteré. Hiszen nem csak uniós ügyek vannak, és az európai ügyeket is összhangban kell kezelni a külügyminiszteri pozícióval, tehát ennek egy másik embernek kell lennie, aki a „világ többi részéért” felelős. A következő ilyen rendkívül fontos terület a munka világának a rendszere. Hogy létezik az, hogy a munka világával, a társadalmi érdekegyeztetés mechanizmusával miniszteri szinten az ég egy adata világon nem foglalkozik senki? Ez volt az a szerep, amit korábban az MSZP-s Kiss Péter újpesti országgyűlési képviselő töltött be. Tovább menve, független „figuraként ott van az Alkotmánybíróság. Az Alkotmánybíróságot nem vazallus szerepre kell kényszeríteni, és például arra, hogy gazdasági ügyekben ne bíráskodhasson. Miért ne tehetné? A Horn-kormány alatt még képesek voltak elgáncsolni Bokros Lajost öt-hat kérdésben. A maiak ezt nem tehetnék meg, mert ez a Fidesz érdekeivel ellentétes lenne. De menjünk tovább. Az Országos Választási Bizottság elnöke minden demokratikus országban független nagyhatalom. A Fidesz uralkodása alatt nem az. Tehát legalább tíz olyan pozíció van, ami ugyanolyan fontos, mint a miniszterelnöké. De, szerintem a miniszterelnök szerepe nem lehet más, mint első az egyenlők között. Meg kell keresni azt az embert, aki az egyenlők között képes az első pozíciót elfogadni. Kollektív vezetésre van szükség. Ha az ellenzéki pártok alternatívát akarnak az orbáni diktatúrával szemben, akkor olyan kollektív vezetésre épülő rendszert kell kialakítaniuk, amelyben az ő egyéni egzisztenciális érdekeik sem homlok egyenest ellentétesek a társadalmi elvárásokkal.

 

Szólj hozzá!

2022.05.20.
15:40

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Hibák és felelősök

Hibák és felelősök

HírKlikk2022. május 17. 16:50

Félig szabad, tisztességtelen és átláthatatlan választás volt Magyarországon 2022 április 3-án. A tények: hárommillió választópolgár elégedett a Fidesz 12 éves tevékenységével. Lejtett a pálya: a választási törvény szabályaival 28 mandátumot csalt el a Fidesz a saját javára. A döntetlenhez is 1 millió szavazó hiányzott az ellenzéki oldalon.

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több oknyomozó, tényfeltáró cikkel tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom a Hírklikket 

Az elégedettek

Hárommillió választópolgár elégedett a Fidesz kormányzásával és gazdaságpolitikájával. Az elégedettek a zsebükön keresztül szavaztak: a NER lovagok és hűbéreseik, továbbá akik aranyban, földben, ingatlanokban, bankban tartják a megtakarításaikat, valamint akiknek a 27 százalékos áfa nem fáj, mert van miből fizetni; akik visszakapták a 2021-ban befizetett adójukat és akik (váratlanul) teljes adómentességet kaptak. A nyugdíjasok szinte egyhangúan nagyon örültek a 13. havinak! Ezen társadalmi csoportok elégedettsége érthető. Az is érthető, hogy az Orbán-rajongók, az agymosottak, a diktátor-nyalogatók miért szavaznak csodálatuk tárgyára. De miért szavaztak rájuk olyanok, akik szegények, elesettek, közmunkából tengődnek? Talán mert nem várhatnak segítséget az ellenzéki koalíciótól?!Kétmillió választópolgár változást akart a kormányrúdnál, de még a döntetlenhez is hiányzott 1 millió szavazó. Az ellenzéki pártelnökök a szavazókban keresik a felelősöket. A Fideszre leadott szavazatok száma kismértékben nőtt (200 ezer), az ellenzékre leadott voksoké 800 ezerrel csökkent 2018-hoz képest. Az ellenzéki (koalíciós) pártelnökök a népet akarják felelőssé tenni a kudarcukért. Különösen a Jobbik volt szavazóit vádolják a távolmaradással, és a maradék felelősséget Márki-Zay Péter nyakába varrják. Egy becsületes politikus a hibát, a vereség okait elsődlegesen magában keresi. De az ellenzéki politikusainknak mennyivel könnyebb másokban keresni a hibát! És büszkén ülnek tovább a pártelnöki és a parlamenti vagy fő/polgármesteri székekben. Orbán sem mondott le a pártelnökségi székről soha, amikor vesztett a Fidesz a választásokon. Sikerült egy szintre kerülni vele?!

800 ezerrel kevesebb

A Fidesz kommunikációja szerint „történelmi győzelmet” arattak az ellenzék fölött, és nem csak a negyedik kétharmadot érték el a parlamentben. A valóságban – stagnáló választási részvétel mellett – a Fidesz nagyon csekély számban tudta növelni szavazótáborát: 3 millióra, 2018-ban 2,8 millió volt.

Az ellenzék 800 ezerrel kevesebb listás szavazatot kapott, mint 2018-ban. Ami a tényleges szavazótábor radikális csökkenését jelenti. Hová lett 800 ezer szavazó? 2018-ban és 2022-ben is a választási részvétel mintegy 70-70 százalék volt. A 800 ezer szavazó elvesztése csak úgy lehetséges, hogy más társadalmi csoportok nem vettek részt a választáson 2018-ban, mint akik otthon maradtak 2022-ben.

A parlamentbe bekerült „Mi Hazánk” hat országos listás mandátumával több mint 300 ezer szavazót kerített be a fasiszta eszmékkel. Őket nem kell keresni sehol, megtalálták a helyüket. A 30 százaléknyi otthon maradó választópolgár-csoportok kicserélődtek 2018-22 között: mások nem mentek el szavazni a két időpontban. Nyilvánvaló, hogy az ellenzéki koalícióra nem szavazókat a 30 százalékon belül kell keresni, míg a Fideszre szavazó 200 ezer új választópolgár a hagyományosan „nem szavazó” társadalmi csoportokból, valamint a határon túli szavazókból került ki. A Fidesz-kampánycunami azokat sodorta be a választók közé, akik anyagi helyzetük miatt a leghátrányosabbak: munkanélküliek, alacsony jövedelműek, képzetlen munkaerő; továbbá akik a pénzeső kedvezményezettjei, akikre a legnagyobb hatással van a „folytatjuk” szlogen, mert a Fidesz rezsim eddig is kivételezetten bánt velük. Magyar választás-szociológiai fogalommal: akik a zsebükön át szavaznak (nem értékek és érdekek mentén), azok döntik el a választást. Amerikai választási politológusokat Idézve: 1 szavazat = 1 dollár. …és a Fidesznek van pénze, többek között az ellenzéki adófizetők pénzéből fizeti a Fidesz pártkampányát.

Íme, a nagy titok nyitja, hogy hová tűnt az ellenzéki oldalról 800 ezer ellenzéki szavazó.

28 mandátum kerestetik

Az ellenzéki pártelnökök politikai és szakmai hibák sorozatát követték el az elmúlt évtizedben a választás állami szabályozásába való belenyugvással. Az egyfordulóssá tett választás elleni lehetséges gyógyszert, az előválasztást tíz évig húzták-vonták. Az előválasztás intézményét nem a pártelnökök racionális belátása, hanem az ellenzéki szavazópolgárok kényszerítették ki. A választási eljárás ellenőrzése a civil szervezetek eredménye volt a szavazatszámláló tagok delegálásának megszervezésével. A pusztító erejű médiafölény ellen csak a „Nyomtass Te is!” civil mozgalom tett valamit (saját benzin, saját papír). A kisszámú ellenzéki média üzemeltetéséhez szükséges pénzügyi feltételeket az ellenzéki szavazók adták össze a saját zsebükből. A magyar parlament csatlakozott Oroszországhoz, Belorussziához, hogy a választást a választási törvény megalkotásával és Fidesz-hű állami, önkormányzati, és választási apparátussal kell megnyerni. A parlamenti ellenzék még akkor sem emelte fel a hangját, amikor a Fidesz a közös listaindítás feltételét drámaian megnehezítette: 27-ről 71-re (!) növelték a közös egyéni jelöltek törvényi minimumát! Az ellenzéknek számos lehetősége volt a tisztességtelen és átláthatatlan választási törvényi szabály megváltoztatására, amikor beálltak a Fidesz mögé néhány morzsáért cserébe, és nem tiltakoztak semmilyen igazságtalan módosítás ellen.

A Fidesz a 2022-es választáson összesen 135 helyet (mandátumot) szerzett meg magának az Országgyűlésben (a mandátumok 68 százalékát). Ebből 88 mandátumot értek el az egyéni választókerületekben, az országos listán 47 parlamenti helyet szereztek: ez adja ki a 135 mandátumot. Meg kell azonban vizsgálnunk azt is, hogy az országos pártlistára szavazók száma szerint mennyi mandátum illetné meg a Fideszt egy tisztességes arányos választási rendszerben. A Fidesz országos listájára hárommillió szavazat érkezett. Ha elvégezzük a szavazók száma és az arányos mandátumelosztás matematikai műveletét, akkor kiderül, hogy a Fidesz 28 mandátummal többet kapott, mint ami egy tisztességes választási törvény matematikájának alapján megilletné. Az országos listás (tényleges) szavazatokat figyelembe véve, csak 54 százalék a járandóság! Ha a 135-ből levonjuk a tisztességtelen választási matematikával elért mandátumok számát (28), akkor marad 107 parlamenti hely, amely jogosan illeti meg a Fideszt. 28 mandátum szemfényvesztés és csalás!

Mi a forrása a 28 parlamenti helynek? A választási törvény tisztességtelen szabályai és a szabályok önérdekű alkalmazása. Összegezzük ezeket a forrásokat: a választási szabályok folyamatos módosítása, az egyéni választókerületi határok saját érdekű átrajzolása, a töredékszavazatok (prémium töredékszavazatok) mandátummá alakítása, D’Hont mátrix alkalmazása, a határon túli szavazatokkal való visszaélés folyamata, a külföldön élők szavazásának akadályozása, a Fidesztől személyileg függő választási bizottságok és irodák alkalmazása. Íme a választási matematika, amely lehetővé teszi, hogy a fideszes – jogos – abszolút többség a parlamentben alaptörvényes kétharmaddá varázsolja magát.

Áder János – távozó elnök – a miniszterelnöki felkérés közlésekor azt mondta az országgyűlés alakuló ülésén: a 2022-es választás megfelel az alaptörvénynek és a választási törvénynek.

Véleményem szerint azonban az alaptörvény és a választási törvény nem felel meg a társadalmi igazságosságnak. 

Tisztességtelen volt a választás, mert Magyarországon nincs sajtószabadság. Átláthatatlan volt a választási eljárás, mert a Fidesz a saját pártkampányát az adófizetők – részben az ellenzéki adófizetők – pénzéből finanszírozta.

A 2022-es (a 2014. és 2018. évi választásokat is) azért tekinthetjük félig szabadnak, mert a Fidesz nem a szavazás napján hamisítja meg a választás eredményét, hanem olyan helyzetbe hozza a gazdaság- és társadalompolitikájával függő helyzetben levő szavazókat, hogy a zsebükön keresztül szavazzanak, elvetve a társadalmi szolidaritás elvét.

Tóth Zoltán választási szakértő

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás demokrácia kormánypárt előválasztás Diktatúra 2022 országgyűlési választás 2022 Magyarország

2022.05.16.
11:07

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Olvasókörben: Inotai András közgazdász

Inotai András közgazdásszal a 2022 évi magyar választásokról és orosz háború ukrajnai következményeiről beszélgetünk az Olvasókörben. Szerkesztő-műsorvezető Tóth Zoltán.

Szólj hozzá!

Címkék: videó demokrácia Ukrajna Diktatúra magyar választások története Budaörsi Olvasókör 2022 országgyűlési választás 2022 Magyarország

2022.05.03.
19:45

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Budaörsi Olvasókör áprilisi rendezvényei voltak

Meghívó a Budaörsi Olvasókör

2022. április 13. szerda 16 órai és április 27. szerda 16 órai internetes rendezvényére

Az Olvasókörünk célja, hogy mindenkinek lehetőséget adjon művészeti és olvasmányélményeinek a megosztására másokkal. Minden hónap 2. szerdáján találkozunk a budaörsi PostART kulturális színtér épületében. Cím: Budaörs, Clementis László utca és Ébner György köz sarok.

Áprilisban még internetes rendezvényeink vannak, de májustól megnyílik a személyes találkozók lehetőségei is!

Minden egyes rendezvényünkön lehetőség van arra, hogy a résztvevők saját véleménnyel egészítsék ki az elhangzottakat.

2022. április 13-án, szerdán 17 órakor megbeszéljük az április 3-ai országgyűlési választás és országos népszavazás személyes tapasztalatait. Különösen várjuk azon olvasóköri tagok megszólalását, akik önkéntesként, szavazatszámlálóként, call centeresként, szórólapterjesztőként vagy más módon vettek részt a folyamatban.

Csatlakozás számítógépen vagy mobilappon

Kattintson ide az értekezlethez való csatlakozáshoz

2022. április 27-én, szerdán, 16 órakor tartjuk meg a Költészet Napja ünnepi rendezvényünket. Vendégünk Parti nagy Lajos író, költő, aki saját verseiből olvas fel nekünk.

Csatlakozás számítógépen vagy mobilappon

Kattintson ide az értekezlethez való csatlakozáshoz

Természetesen lehetőség van arra is, hogy a költőnek kérdéseket tegyünk fel pályafutásáról, más írásairól. Az írónak most jelent meg egy kötete, amelyet ajánlok mindenki figyelmébe: Árnyékporocska + Szakácskönyv. https://bookline.hu/product/home.action?_v=Parti_Nagy_Lajos_Arnyekporocska_Kner_&type=22&id=329832&gclid=CjwKCAjw3cSSBhBGEiwAVII0ZxbOOU7xef1QdTQ0PXZGoMRlhoLauVuQBOIWY1Lqk7Ab9Gqrul7loBoCp2UQAvD_BwE

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Aki a korábbi olvasóköri tevékenységünket kívánja megismerni, az itt tájékozódhat: https://www.youtube.com/channel/UCclfF0MBd771-QYXx7Svzsg

***********************************************************

Aki adományt kíván adni az orosz háború miatt az ukrajnai menekültek számára azt kérjük arra, hogy értesítsen 0630 9 64 66 77 mobilon az átadás megbeszélésére. Az adományokat fajtánként kérjük külön csomagolni, és minden csomagra egy listát készíteni a tartalomról. Aki készpénzt kíván adományozni, az kérem ide utalja: Közíró Nonprofit Kft. 11742173-26042280 A Megjegyzés rovatban: „támogatás-ukrán”-t kell beírni.

 

TERVEINK

2022. május 11-én kirándulás Szentendrére a Papírmerítő Múzeumba Vincze László vezetésével. (Program előkészítés alatt) https://www.vinczemill.hu/hu/papermaking

2022. júniusában kirándulás Maglódra a Petőfi Múzeumban (előkészítés alatt).

Kukorelli Endre új könyvének bemutatójára időpont egyeztetést folytatunk. A rendezvényre a PostArt-ban kerül sor.

Várjuk a további javaslatokat!

Megvalósult programjaink

2014. szeptemberében alakult meg az Olvasókörünk. Beszélgettünk már Jókairól, Szabó Magdáról, Karinthyról, Örkényről, Ulickajáról, vendégünk volt Erdős Virág költő, Dr. Bodó Miklós és Ágh Attila professzorok. Spiró György és Kukorelly Endre írók, Horvát János tv-s személyiség. Kerékgyártó István író, Ágoston László (Moltopera) áriákat énekelt a könyvtárban. http://tothzoltan.blog.hu/2015/03/05/budaorsi_olvasokorben_a_moltopera.

2015. év nyarán a Sukorói kajak-kenu pályán önkénteskedtünk mozgássérültek számára, majd egy sárkányhajóval hasítottunk a vízen. Augusztusban Krúdy Gyulára emlékeztünk az óbudai Vendéglátó Múzeumban. A „Civilek éjszakáján” gyógyító ételeket főztünk a Motiváció Alapítvány vendégeinek.

2016 januárjában vendégünk volt Faragó András és Dési János, akik az első köztársasági elnökről – Göncz Árpádról - készült könyvet mutatták be. Februárban Heller Ágnes beszélgetett velünk a jó és a rossz ember fogalmáról, az olvasónapló írásának a szépségéről. Márciusban Simon Attila Mozart dalokat énekelt. Áprilisban Sas József mesélte el az életének mókás és szomorú eseményeit, majd a Holocaust Emlékközpontban Várady Júlia könyvével ismerkedtünk meg. Indonéziában készült fotókat nézhettünk meg (Jáva és Bali) Kocsis András Sándor – olvasókörünk tagja – előadásában. Májusban újra sárkányhajóztunk Sukorón, Nagy János – olvasókörünk tagja - szervezésében. Budapesten, az V. ker. Deák Ferenc téri Evangélikus Templomban J. S. Bach műveiből hallgattunk meg egy hangversenyt, Tóth Mónika barokk hegedűművész, olvasókörünk tagjának meghívására. Júniusban Benda László, külpolitikai szakíró és tv-s személyiség válaszolt kérdéseinkre Dél-Kelet Ázsia kapcsán. A Budaörsi Könyvtár nyári szünetében meglátogattuk a Petőfi Irodalmi Múzeumot, ahol az állandó kiállítás mellett megnézhettük – idegenvezetővel – a múzeum zárt részeit, és az időszaki kiállítást az írók gasztronómiai élvezeteiről. 2016. július 31-én a Heti Betevő Egyesület budaörsi önkénteseiként 136 adag ételt főztünk az egyesület istápoltjainak.

http://tothzoltan.blog.hu/2016/07/07/heti_betevo_egyesuletnek_foztunk_budaorsi_onkentesek_2016_julius

2016 szeptemberében meglátogattuk Gergely Beatrix és 4 kollégája fotókiállítását, és meghallgattuk a Budaörsi Könyvtárban Bornai Tibor történeteit. Októberben Matuscsák Tamás a Tesla c. könyv és a Rejtő Jenő életrajzának írója a volt a vendégünk, és a Vigadóban barokk zenét hallgattunk a Miszla Barokk kamarazenekar előadásában. Novemberben Szabó T. Anna költő olvasott nekünk verseket, írásaiból részleteket. Decemberben Hábetler András operaénekes rengette meg a könyvtár falait áriákkal, majd 2017 januárjában énekes társaival együtt az Óbudai Társaskörét, amelyen szintén ott voltunk.

2017. januárjában Olvasókörünk vendége volt Baranyi Ferenc költő és Dinnyés József zenész. Telt ház előtt vastaps köszöntötte, majd az előadás végén búcsúztatta a művészeket. Februárban Turczi István költő, műfordító olvasott fel verseiből a könyvtárban, a közös fényképet megnézhetik a blogunkon. Simon Attilát hallgattuk meg a Fészek Klubban mozART előadásában. A MU Színházban megnéztük az „Emlékeink 1956-ról” c. előadást, amelyben olvasókörünk tagjai is szerepeltek. Márciusban Péterfy Gergely író volt a vendégünk az Olvasókörben. Áprilisban Bitó László orvos és író életével és könyveivel ismerkedhettünk meg. A Kamaraerdei Ifjúsági Parkban a Budaörsi „Esély” Szociális Központtal közösen 50 rászorult gyermek és szüleik számára főztünk a „Családi Nap” -on ünnepi ételt és Szabó T. Anna költő, valamint Simon Attila színész verselt és dalolt számukra. Májusban Ághné Dr Ring Évával beszélgettünk a magyar történelem XVI-XVIII. századi migrációs eseményeiről. Május 31-én, ismét részt vettünk a Sukorói Sárkányhajózáson, amelyet mozgássérülteknek szerveznek Olvasókörünk támogatásával. 200 főnek főztünk budaörsi paprikáskrumplit. Június 7-én „Színház az egész világ!” címmel Magyar Fruzsinával, dramaturggal beszélgetünk az Olvasókörben a színházi foglalkozásokról. Júliusban a Vendéglátóipari Múzeumba látogattunk, az „Ügynök a bárpultnál” c. kiállításra. Augusztusban az Uránia Filmszínházban néztük meg az „Ötven tavasz” c. francia filmvígjátékot. Szeptemberben Gerendás Péter zenész, énekes, zeneszerző volt a vendégünk, akinek a dalain pirosra tapsoltuk a tenyerünket. Októberben az Örkény Könyvesboltban Kocsis András Sándor festő és szobrászművész Kiállítását nézzük meg együtt, a művész tárlatvezetésével. Horvát János tv-s személyiség Kuba - Castro után címmel adott elő. Mozgássérülteknek rendezünk kulturális estet Nagy János szervezésében: Babinszky László költő és Simon Attila zenész részvételével. Novemberben Galkó Balázs előadóművész Erdei Ferenc Néprajzi ínyesmesterség c. könyvéből olvasott fel részleteket, majd József Attila verseket hallgattunk. Erdei Ferenc életútjáról Varga Gyula, a Kaposvári Egyetem tanára emlékezett meg. Decemberben Dési János újságíró új közéleti könyveit mutatta be az Olvasókörben.

2018-tól a Civil Rádió minden olvasóköri rendezvényt közvetít az interneten.

2018. januárjában Kóra Zsuzsa pedagógus egy alternatív pedagógiai módszertant mutatott be az olvasókör tagjainak. Februárban vendégünk volt Radnóti Sándor esztéta és Heller Ágnes filozófus, akikkel a világban fellelhető filozófiai iskolákról beszélgettünk. Márciusban Wolf Péter zeneszerzővel beszélgettünk a könnyű- és a komolyzene ellentmondásos helyzetéről és a zeneoktatás iskolai hiányosságairól. Áprilisban Szabó János költő, tavaszi verseiből olvasott fel nekünk, zongorán kísérte Gárdos Éva zongoraművész. Májusban vendégünk volt Gábor György, aki „Mi az azonosság és a különbség Mózes törvényei és Jézus Hegyi-beszéde között?” címmel tartott előadást. A gyermeknapot a Budaörsi Uszodában ünnepeltünk 50 gyermek részvételével, majd Sárkányhajóztunk Sukorón, ahol 200 gyermeknek főztünk ebédet. Júniusban Szentpéteri Nagy Richard politológus volt a vendégünk, aki az Alaptörvény lehetséges módosításairól adott elő. Júliusban Bolgár György újságíróval beszélgettünk, nem a Klubrádióról, hanem a Shakespeare-i és a Woody Allen-i drámáiról. Augusztusban Vácott meghallgattuk Beer Miklós előadását püspöki jelmondatáról, valamint Ferenc pápa támogatóinak és ellenzékének a vitáiról. Szeptemberben ismét vendégünk volt Heller Ágnes filozófus, akinek előadását a Budaörs Tv is közvetítette. Októberben Hábetler András operatársulatának (Fá-re-mi-dó) első előadásán vettünk részt, az újonnan épített Újpesti Kulturális Központban. A PostArtban vendégünk volt Ráday Mihály műemlékvédő építész. Novemberben ismét vendégünk volt Spiró György író, aki a Shakespeare életútját mutatta be és a drámáit elemezte nekünk. Részt vettünk Kocsis András Sándor könyvének bemutatóján az Örkény könyvesboltban. Elfogadtuk a meghívást Bitó László „Sámson a vadon fia” c. könyvének a bemutatójára. 2018. év zárórendezvényére elfogadta meghívásunkat Dr. Vörös Imre v. alkotmánybíró, aki a történeti alkotmány és az alaptörvény összefüggéseit mutatta be.

2019. januárjában az olvasókörben debütált az RTP gitárzenekar egy oratóriummal, továbbá Szabó János költő a verseiből olvasott fel nekünk. Februárban Kamarás István vallásszociológus, az Isten bohócai szerzetesrend megalapítója volt a vendégünk, akivel az új könyvéről beszélgethetünk: Ferencpápisták egyházreformjai Csereháton. Februárban az Örkény könyvesboltban megnéztük (a Budaörsi Olvasókör tagjának) Gergely Beatrixnak fotókiállítását. Márciusban Huncik Péter pszichiáter, író, politikus, aki „Rezervátum vagy integrálódás a határon túli magyarok sorsa?” címmel tartott előadást. Áprilisban Szunyogh Szabolcs író, meseíró, szerkesztő Bibliai mesék címmel beszélgetett az olvasókör tagjaival. Májusban Iványi Gábor, a John Wesley Főiskola lelkész-elnöke az egyházi szervezetek történelmi átalakulásáról adott elő. Júniusban Mécs Imre 1956-os halálraítélt volt a vendégünk, aki Nagy Imre mártír miniszterelnökről emlékezett meg. Júliusban Tóth Zoltán „Két kor gyermeke” és „Civil a konyhában” c. könyvei kerültek bemutatásra. Augusztusban Pitti Zoltán közgazdász beszélgetett velünk az önkormányzatok gazdasági helyzetéről a 2019. évi választások előtt. Szeptemberben Parti Nagy Lajos író, költő a könyveiről beszélgetett velünk, és verseit olvasta fel. Októberben Szegvári Katalin újságíró, tv-s személyiség új könyvét mutatta be. Megemlékezünk Göncz Árpád köztársasági elnökről a róla elnevezett sétányon. Október 23-án megkoszorúztuk az 56-os forradalom emlékművét. Novemberben Lendvai Ildikó „Csendes ulti” és „Civilkönyv” c. könyveit mutatta be. Decemberben Hegedűs D Géza, színművész olvasott fel részleteket Kertész Imre Nobel-díjas író esszéjéből.

2020. januárjában Horváth István diplomata, volt bonni és bécsi nagykövet volt a vendégünk, aki a rendszerváltás külpolitikai feltételeiről beszélgetett velünk. Februárban Kárpáti János külpolitikai szakújságíró volt a vendégünk, akivel az Európai Unió aktuális problémáiról beszélgethettünk. Március 15-én virtuálisan megkoszorúztuk a budaörsi Kossuth szobrot. A Budaörsi Távolvasókör keretében találkoztunk áprilisban Spiró Györggyel és májusban Bokros Lajossal. Májusban elmaradt A Sárkányhajó Fesztivál is. Júniusban Dés László zeneszerző volt a vendégünk az internet útján. Júliusban Székesfehérváron voltunk a helyi olvasókör vendégei, majd a belváros nevezetességeit tekintettük meg. Augusztusban Budapesten a Wekerle munkás-lakótelepet néztük meg Szunyogh Szabolcs vezetésével. Szeptemberben a járvány második hulláma miatt az interneten keresztül beszélgettünk Komáromi Zoltán háziorvossal az egészségügyi rendszer működéséről. Októberben Göncz Árpád emlékestet rendeztünk az interneten. Novemberben Markó Béla költővel és politikussal beszélgettünk versekről és az Erdélyi magyarok életéről. Decemberben Kéri László jogász, politikai elemző összefoglalta nekünk a 2020. év társadalmi, politikai és gazdasági eseményeit.

2021. januárjában két vendégünk is volt: Dr. Gáspár Lajos, az orvostudomány kandidátusa, aki a járvány megelőzéséről tartott előadást, és Turczi István költő, aki kéréseink alapján verseiből olvasott fel a rendezvényen. Februári vendégünk Beregi Péter színész volt, akivel a pályafutásáról beszélgettünk és „színész-sztorikat” mesélt nekünk. Márciusban Sz. Bíró Zoltán Oroszország szakértő adott elő a Szovjetunió felbomlásáról és a jelenlegi USA-Oroszország kapcsolatokról.  Áprilisban Petschnig Mária Zita közgazdász és Kéri László jogász-politológus összefoglalta a 2020-21 járványidőszak legfontosabb társadalmi, gazdasági és politikai eseményeit. Májusban Kamarás István vallásszociológus volt a vendégünk. Előadásának a címe: József a Bibliában és a művészetben. Júniusban az Olvasókör tagjai egymással beszélgettek: Hogy éltük túl a járványt? címmel. Júliusban a Napraforgó utcai kísérleti lakótelepre kirándultunk, ahol a Kiscelli Múzeum főigazgató helyettese Csáki Tamás tartott építészettörténeti előadást.  Szeptemberben Spiró György két új könyvéről beszélgetünk: Mikor szabad ölni? és A sajnálatos események c. regényekről. Októberben vendégünk volt Németh György gitáros, aki Bródy János dalokat énekelt és multinacionális cégvezetői tapasztalatairól beszélgetett velünk. Wolf Péter hegedűversenyét meghallgattuk a Campus Művelődési Centrumban és sokat tapsoltunk a zeneszerzőnek és a zenekarnak. Novemberében Závada Pál író két könyvéről beszélgethetünk: Wanderer (A régi Budaörs) és a Hajó a ködben (Weiss Manfréd) c. kötetekről. Decemberi évzáró találkozónkon Bitó Lászlóra emlékeztünk, és közösen megbeszéltük a 2021. évi tevékenységünket, és 2022. évi terveinket.

2022. januárjában jóváhagytunk a Petőfi 200. elnevezésű projektünk tervét, amely eredményinek a publikációjára felkértük Kóra Zsuzsát. Döntöttünk arról is, hogy találkozóinkon megosztjuk egymással olvasmányélményeinket, és folytatjuk az Olvassunk! és Főzzünk! projektünket. Februárban Kóra Zsuzsa bemutatta az általa létrehozott Petőfi 200 blogot, majd tagjaink olvasmányélményeiket adták közre. https://www.youtube.com/channel/UCclfF0MBd771-QYXx7Svzsg . Márciusban Kerékgyártó István olvasta fel kedvelt Petőfi verseit. Kóra Zsuzsa beszámolt a Petőfi 200 projekt előrehaladásáról. Iványi Gábor megköszönte munkánkat egy Dankó utcai rendezvényen, amelyet az Olvassunk és Főzzünk! projekt keretében végeztünk.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

2022.05.03.
19:37

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Ukrán menekültek támogatása

Beszámoló

az ukrajnai menekültek támogatásáról

2022. március - április

Az Ukrajna ellen indított orosz háború menekültjei számára Budapesten a Dankó utcában szállást ad az Oltalom Karitatív Egyesület. A Budaörsi Olvasókör elnevezésű civil szervezetet részt vállal abban, hogy a menekültek számára meleg ételt szállít a Dankó utcába. A főzés anyagi feltételeit az Olvasókör biztosítja, az ételt az Oltalom osztja el.

Az Olvasókör március-április hónapban minden hétfőn 70-80 dobozolt meleg ételt készített a menekülteknek, összesen több mint 600 adagot.

Projektünk neve: Fakanállal küzdünk a putyini hadsereg ellen!

https://www.youtube.com/watch?v=p4v97TTfVcM&list=PL5u4SWktj4KUqTY46j5u8N1WoTh44EVeZ

https://www.youtube.com/watch?v=erkGM0cq7Cg&list=PL5u4SWktj4KUqTY46j5u8N1WoTh44EVeZ&index=2

Az Olvasókör ruhát, cipőt és taneszközöket gyűjt a menekültek számára. A menekültek kisiskolás gyermekeinek a tanítására önkéntes tanárt szervez.

Az Olvasókör vállalja az „Oroszország háborúja Ukrajna ellen” c. kiadvány megjelentetését magyar és angol nyelven.

Az Olvasókör angol nyelven megjelenteti Iványi Gábor és Tóth Zoltán közös tanulmányát „OLVASSUNK! és FŐZZÜNK! címen angol nyelven.

A civil szervezetek vezetői megállapodtak az együttműködés folytatásában.

 

Budapest, 2022. április 30.

Iványi Gábor és Tóth Zoltán

Szólj hozzá!

Címkék: Budaörs Ukrajna Iványi Gábor Budaörsi Olvasókör Budaörsi Városvédő Egyesület 2022 Magyarország

2022.04.29.
20:22

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Anyák Napja 2022

Anyák Napja 2022

Európában gyakran volt háború az elmúlt évezredben. 10 éves, 30 éves, 100 éves…, az áldozatok száma 10, 100, ezer, 100 ezer, millió, 60 millió…

Az európai anyák büszkék voltak fiaikra/férjükre, akik millió számra öltek embereket a gyarmatosítás jegyében, mint felvilágosító programban. Senki nem gondolt arra Európában, hogy más kontinensen élő/megölt embereknek is van édesanyjuk.

Senki nem köszöntette fel világ egyetlen országában sem az anyákat az Anyák Napja alkalmából, legfeljebb néhányan Hős Anya kitüntetést kaptak a regnáló királytól/elnöktől vagy más senkiktől.

Millió számra hányták egymást kardélre/szuronyra a „hős gyermekek” Európában, míg eljött a „korszerű” tömeggyilkos hadviselés módszertana: bomba, atomba.

A XX. század elejére-közepére kialakult egy új politikai gyakorlat: az anyák maguk küldjék gyermekeiket a halálba! A pályaudvarokon a nőrokonok boldog éljenzéssel küldték fiaikat/vőlegényüket/férjüket a „dicsőséges győzelembe”, majd otthon rettegve várták a hadügyminisztérium halotti értesítését gyermekük/gyermekeik/vőlegényük/férjük hősiességéről.

Más kontinenseken folytatódtak a háborúk, és az anyák eltűrték, hogy fiaikat/vőlegényüket/férjüket a halálba küldjék a gyilkoló államok: az Usa, a Szovjetunió, Nagy-Britannia, Franciaország, egyes arab, dél-amerikai és afrikai országok diktátorai…

Többen is azt hittük, hogy a II. világháborúval Európában a gyilkoló államok megszűntek, és a többé nem lesz háború. A Jugoszlávia szétosztása és annak a háborúja csak gyengeség és kisiklás volt normálisok részéről. Tévedtünk!

2022. május 1-jét az európai Anyák Napját úgy köszöntjük, hogy ukrán anyákat és gyermekeiket orosz anyák gyermekeik ölik halomra!

Az az orosz katona, aki tegnap ukrán katonákat és civileket ölt meg, hogyan köszönti fel saját édesanyját az Anyák Napján?! „Más emberek gyilkosaként is szeretlek Anyám, mert életet adtál nekem”?!

A „hős katonák” nem gondolnak mások életére, csak a saját dicsőségükre. …és ha egyszer ők is hősi halottak lesznek, akkor ki gondolhatnak saját édesanyjukra?

Putyinnak nem kell Anyák Napján saját édesanyjára gondolnia, mert ő mások életére adhat ki gyilkos parancsokat. Véleményem szerint az édesanyja szégyenli a saját fiát!

...és mit gondoljunk arról, aki Putyin legnagyobb külföldi barátja, és támogatja az ukrán katonák és civilek (anyák és gyermekeik) megölését?

Az Anyák Napján én felköszöntöm a családunk idősebb és fiatalabb édesanyáit, és viszek egy csokor virágot az eltávozottak sírjára. Mindannyian hisznek/hittek a háború mentes életben!

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

2022.04.28.
18:35

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Fakanállal küzdünk a putyini hadsereg ellen!

Beszámoló

az ukrajnai menekültek támogatásáról

2022. március - április

Az Ukrajna ellen indított orosz háború menekültjei számára Budapesten a Dankó utcában szállást ad az Oltalom Karitatív Egyesület. A Budaörsi Olvasókör elnevezésű civil szervezetet részt vállal abban, hogy a menekültek számára meleg ételt szállít a Dankó utcába. A főzés anyagi feltételeit az Olvasókör biztosítja, az ételt az Oltalom osztja el.

Az Olvasókör március-április hónapban minden hétfőn 70-80 dobozolt meleg ételt készített a menekülteknek, összesen több mint 600 adagot.

Projektünk neve: Fakanállal küzdünk a putyini hadsereg ellen!

https://www.youtube.com/watch?v=p4v97TTfVcM&list=PL5u4SWktj4KUqTY46j5u8N1WoTh44EVeZ

https://www.youtube.com/watch?v=erkGM0cq7Cg&list=PL5u4SWktj4KUqTY46j5u8N1WoTh44EVeZ&index=2

Az Olvasókör ruhát, cipőt és taneszközöket gyűjt a menekültek számára. A menekültek kisiskolás gyermekeinek a tanítására önkéntes tanárt szervez.

Az Olvasókör vállalja az „Oroszország háborúja Ukrajna ellen” c. kiadvány megjelentetését magyar és angol nyelven.

Az Olvasókör angol nyelven megjelenteti Iványi Gábor és Tóth Zoltán közös tanulmányát „OLVASSUNK! és FŐZZÜNK! címen angol nyelven.

A civil szervezetek vezetői megállapodtak az együttműködés folytatásában.

Támogatóinknak KÖSZÖNJÜK a támogatást! A folytatáshoz: Közíró Nonprofit Kft. Számlaszám: 11742173-26042280. A Megjegyzés rovatban: Támogatás-t kell beírni

A civil szervezetek a munkájukhoz állami támogatást nem kapnak.

Budapest, 2022. április 28.

Iványi Gábor és Tóth Zoltán

Szólj hozzá!

Címkék: videó Oroszország Budaörs Ukrajna Iványi Gábor olvasókör Budaörsi Olvasókör Budaörsi Városvédő Egyesület Krumplihámozók klubja Olvassunk! és Főzzünk! 2022 Magyarország

süti beállítások módosítása