2019.05.04.
20:45

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Magyarország 15 éve tagja az Európai Uniónak 3.

Gorbacsov (CCCP) és Reagan (USA) elnökök - 1988-ban - megegyeztek abban a világpolitikai (geostratégia) kérdésben, hogy Kelet- Európa kikerül a Szovjetunió befolyási övezetéből és átkerül az USA európai befolyási övezetébe. A hidegháború és a kétpólusú világrend ezzel véget ért. Erről azonban csak maroknyi politikus és tábornok és kém tudott a világon. Magyarországon csak a miniszterelnök és a Politikai Bizottság néhány tagja. A részletekről senki nem tudott semmit. A rendszerváltás úgy kezdődött el Magyarországon és a többi "volt" szocialista országban, hogy a helyi politikai erők saját maguknak tudták be a világpolitikai változás kezdeményezését és megvalósítását.

Miért bukott meg a Szovjetunió? Az első ok, hogy USA és NATO szövetségesei olyan katonai fegyverkezési versenybe kényszerítették bele a Szovjetuniót, amely belerokkant gazdaságilag a fegyverkezés költségeibe, a Varsói Szerződés katonai fenntartásába és befolyási övezeteinek (Kelet-Európa, Afrika, Dél-Amerika) pénzügyi/gazdasági támogatásába. A második ok az volt, hogy Gorbacsov egy racionális politikus volt, aki belátta, hogy a Szovjetunió belpolitikájának a lényege a "nép életszínvonalának folyamatos emelése" lehetetlen a kétpólusú világrendben folytatott versenyben.

A Szovjetunió összeomlása és az USA világelsősége az Európai Unió számára új bővülési lehetőséget teremtett: megnyílt a politikai-gazdasági bekebelezés lehetősége a volt szovjet csatlós államokra.

Mindezekről a világpolitikai (geostratégiai) folyamatokról a volt szocialista országokban semmilyen érdemi információ nem állt rendelkezésre. A politikusok törpe kisebbsége tudott a változásról, a kormányzatok és a nép a boldog tudatlanság állapotában leledzett.

Folyt. köv.

Szólj hozzá!

Címkék: választás Európai Unió választópolgár kérdez 2019 Európai Parlamenti választás 2019 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr4214805120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása