2017.09.09.
09:14

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Budaörsi Olvasókör - Richard Tames - Shakespeare Londonja

Tames, Richard: Shakespeare Londonja - napi öt garasból

(Scolar kiadó, 2010, fordította: Jutai Péter)

Csupa nagybetűvel hirdeti magát a könyv: ÜDVÖZÖLJÜK SHAKESPEARE ÉS ERZSÉBET KIRÁLYNŐ VÁROSÁBAN! 

A XVI. század végén, a XVII. század elején mutatja be a Londont a könyv. Így nem találjuk meg azokat az épületeket és nevezetességeket, amelyek később épültek. Azonban Shakespeare és Erzsébet korában már minden olyan épület állt és funkcionált, amely miatt turisták milliói utaznak Londonba: többek között a London-híd, a Tower, a Királyi Tőzsde, a Szent Pál-katedrális, a Whithall, a Westminster apátság. A korabeli utazók és a mai turisták is a szállás és étkezés lehetőségével kezdik, amelyek kapcsán a megpróbáltatások és a tapasztalatok nem nagyon különböznek egymástól. A híres londoni köd és nyirkos, szitáló eső mindig jellemzi Londont, akármikor határozzuk is el utazásunkat.

A kulturális és politikai műemlékek megtekintése után mindenki szerét ejti a vásárlás lehetőségének, a könyvből jó tanácsokat kapunk, hogy hol és mit (holmit) érdemes vásárolni, megismerhetjük a piacokat, sőt, a londoni divatot is.

A korabeli helyszíneken a bédekker életképeket is megmutat nekünk: milyenek voltak a szórakozás helyszínei, a színházak, a zene és a sportolás lehetőségei.

A könyv korabeli dokumentumokkal mutatja be a jelen olvasójának a kereskedelmi hirdetéseket, a Shakespearéről és Erzsébetről terjesztett pletykákat, a ponyván árult könyveket.

A napi öt garas nagyon szűkös megélhetést tett lehetővé már abban a korban is, és hozzá kell szoknia a mai utazónak a magas árakhoz, különösen ami a szállásköltségeket illeti.

Richard Tames színes leírással teszi hangulatossá a virtuális utazásunkat Londonban. És ennek a virtuális utazásnak a díszletei mai is állnak: az olvasónak kedve támad egy valódi londoni utazásra is.

Tóth Zoltán

 P.S. Jöjjön el a Budaörsi Olvasókörbe, és beszéljük meg, hogy a helytállóak-e a szerző leírásai és elfogadhatók-e véleményei?!

 

komment

Címkék: Budaörs filmszínházirodalom olvasókör 2017 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr1012809930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.