2015.07.28.
10:09

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Az elnök emberei: film és nem a valóság

Az újdonság erejével hatott a tv filmsorozatok között Az elnök emberei[i], amikor megjelent Magyarországon. A szappanoperáktól eltérően kitűnő színészekkel, cselekményes/pörgő képekkel, értelmes politikai és emberi konfliktusokkal vonta be a tv nézők tömegeit a vonzáskörébe.

Hitelesnek tűnő képet vetített a hétköznapi emberek szeme elé a politikai, hatalmi kulisszatitkokról, a szigorúan titkos akciókról. A jó politikusok nagyon jók, és a rossz politikusoknak is van valami sármja, valami belevalósága, amellyel az eltérő érdekeket szolgálják.

Az elnök kimagaslik a többi szereplő közül. Mindig a választókat tartja szem előtt, és ha néha hibázik, akkor is becsületesen jár el. Az ellenzékkel kemény kézzel bánik, de kompromisszumra kész. Az elnök emberi esendősége is csodálatra késztet mindenkit.  A király is esendő ember, juthat eszünkbe Ferenc József vagy VIII. Eduárd barátnőjéről, vagy Mária esetleg Sziszi királynő nehéz sorsáról, amelyet más filmsorozatokból ismerünk. Olyan jó kisemberként azt látni a filmekben, hogy a hatalmasok és gazdagok is lehetnek boldogtalanok!

Az állami ügyek intézésének a legfontosabb helyszíne a folyosó, ahol gyors menet közbeni beszélgetésekben hoznak határozatokat a politikusok, mert dinamikusak, és azonnali döntések kellenek a konfliktusokban. Munkaideje csak a takarítónőnek van, mindenki más éjjel-nappal dolgozik az „ügyért”. Az elnök és ellenzék között hezitáló politikusok emberileg is gyengék, és isznak (még jó, hogy nem dohányoznak, mert az a vég!).

A 2014. évi választási kampányban a Fidesz egyik politikusa szerint a szocialista képviselők szájtátva bámulják Az elnök embereit. Valószínűleg azt akarta az illető mondani, hogy a Fidesz és annak vezetője már mindent megtanult a hatalomgyakorlás technikájából, mert a 7 évadnyi sorozatot előbb nézték meg külföldi tv csatornákon, mint az ellenzékük az ATV-n.

Az elnök embereinek (a látható és hallható filmeken túl) van olyan üzenete is, amelyről nem beszélnek a politikusok, a kritikusok és az esztéták. A filmsorozat a kétpárt rendszernek állít dicsőséget, és elvet minden olyan politikai megoldást, amely a két párton kívül van. A filmben a két párt úgy jelenik meg, mint a választások útján állami kongresszusi és szenátusi tagokká választott képviselők. A civil szervezetek igaz ügyért küzdenek, és a kormány mindig támogatja az igaz ügyeket.

A kétpárt rendszerben szükséges az egyfordulós, egyszerű többséges választási rendszer. Egy szó sem esik Az elnök embereiben arról, hogy a világban nem csak Westminster típusú (pl. Nagy-Britannia, USA) választási-politikai rendszerek vannak, hanem a sokpárt rendszerre épülő, arányos választási rendszerek is. A diktátorságot kedvelő politikusok azért hozatnak a parlamenttel olyan választási törvényt, hogy a sokpárt rendszer a kétharmados parlamenti többséghez elegendő legyen a szavazatok 30% is.

A filmsorozat legfontosabb tanítása az embereknek és a politikusok, hogy a két párton kívül nincs élet, a kongresszuson és a szenátuson kívül nincs képviselet. Nincsenek korrupt politikusok, minden politikus felelősen viseltetik a saját választói iránt. Optimistán néznek a világba még a vesztesek is. 

Amikor Az elnök embereit nézzük, ne felejtsük el, hogy filmet nézünk, és nem a valóságot látjuk.

 http://nepszava.hu/cikk/1064699-az-elnok-emberei

 


 

 

komment

Címkék: választás demokrácia pártok elsőválasztók filmszínházirodalom Népszava 2015 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr877660176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.