2015.04.03.
19:06

Írta: Dr. Tóth Zoltán

11:2 a Nemzeti Választási Bizottság javára (folyt. köv.)

 

Országos népszavazást kezdeményezett 19 kérdésben egy civil csoportosulás annak érdekében, hogy a kormány elé tükröt tartson: nem a választópolgárok érdekeit és akaratát képviselik.

A népszavazás első lépcsője a „kérdések” törvényességének a megállapítása. A 19 kérdést valószínűleg 3 csomagban tárgyalja az NVB. A háromból eddig két csomagot tárgyaltak meg: az első csomagot 4:2, a második csomagot 7:0 arányában nyerte az NVB a népszavazást kezdeményezők ellen. Még 6 kérdés vár elbírálása, de a számszaki eredmény már azt mutatja, hogy a civilek vesztettek, akármilyen gondosan készítették elő kérdéseiket. Az NVB mindig talál egy gumiszabályt a népszavazási törvényben, hogy elutasíthassa az adott kérdés engedélyezését.

A 19 kérdésben már csak az a kérdés, hogy az NVB által már engedélyezett 2 kérdésben lesz-e népszavazás, vagy a népszavazási eljárás további állami szereplői (Kúria, köztársasági elnök, Országgyűlés) a már engedélyezett a kérdéseket is törlik, így a népszavazás elmarad.

A Fidesz kormánypárt kétharmados többségével olyan országos népszavazási törvényt alkottak, hogy a jelenlegi kormánypárt támogatása nélkül nem lehet népszavazást tartani. Ha a Fidesz frakció – valamely ok miatt felrobban – akkor nyílik lehetőség országos népszavazás megtartására. Ha ez a politikai feltétel bekövetkezik, akkor lesz kb. 1 év múlva országos népszavazás Magyarországon.

Emlékezetes, hogy az első szabad parlamenti választás előtt, 1989-ben a „4” kérdéses népszavazás, illetőleg a 2008. évi „300 Ft vizitdíj” népszavazás főpróbája volt az 1990., illetőleg a 2010. évi rendszerváltó parlamenti választásoknak. Ha 2016-ban lesz népszavazás, az a főpróbája lehet a 2018. évi újabb rendszerváltó népszavazásnak.

 

komment

Címkék: választás demokrácia kormánypárt OVB országos népszavazás magyar választások története 2015 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr787337082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.