2014.06.04.
21:33

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Nem szabad, nem tisztességes, nem átlátható választások oktatása

 

Az ELTE Politológiai Intézetében, 2014 május 27-én, az egyetemi hallgatókat megfosztották a tisztességes választási törvény elkészítésének a megismerésétől. A 2014. évi őszi, új szemesztertől kizárólag a Fidesznek kedvező választási törvények dicsérete lesz hallható. Az egyetemistáknak abból a módszertanból kell vizsgázniuk, hogy hogyan lehet a választók akaratát kicselező, a kisebbséget kétharmados többségé nyilvánító választási törvényeket csinálni a parlamenti gombnyomókkal.

Az egyetemek a jövő tudás bázisának az alapjait teremtik meg. 1996-ig a magyar egyetemeken nem oktatták a választási rendszereket. A politikai kurzusok használták a „választástudományokat”, de ez olyan tudás volt, amelyet a pártpolitikai - állami berkek magukba rejtettek.

1996-ban az ELTE Politológia Tanszék - Bihari Mihály vezetésével - lehetőséget biztosított számomra egy új diszciplina, egy új egyetemi tantárgy alapítására, amely nyilvánosan és a tudomány követelményei szerint oktathatja a választással kapcsolatos ismerteket az egyetemi hallgatók számára. Két évig dolgoztam az új tantárgy megalapozásával és újabb két évig tartott az első tankönyv megírása.

Évente 100 hallgató tanulta ezt a tantárgyat. 1996-2014 között összesen 1500 egyetemista vizsgázott eredményesen a tantárgyból. A szabad, a tisztességes és átlátható választások előkészítésének, szabályozásának és megvalósításnak a tudományából.

2014. május 27-én egy e-mailt kaptam arról, hogy a többé nem oktathatok az ELTE Politológián. A politikai tudományoknak nem lesz része a pártsemleges és tudományos megközelítésű tantárgy, hanem helyette egy Fidesz közeli cég vezetője oktatja a hallgatókat. Az értesítés, amely megfoszt az oktatás lehetőségétől, azt is tartalmazza, hogy az „oktatási színvonal csökkenése” következik be, de kérik a „szíves megértésemet”, mert a költségvetés ….Mindezt a Politológia Intézet vezetője az ELTE ÁJK dékánjára hivatkozva teszi.

Köszönöm az egyetemi hallgatóknak, hogy 1996-2014 között dolgozhattam számukra azért a tudásért, amely a szabad, tisztességes és átlátható választásokat biztosítja, az olyan választási rendszerekért, amelyek megteremtik az általános, egyenlő, közvetlen és titkos választójogot.

Ez a tudás nem veszik el, legfeljebb várat magára, míg újra megvalósul!

 

15 komment

Címkék: választás demokrácia életrajz pártok kormánypárt elsőválasztók Európai Unió jóállam 2014 Magyarország Szalaykör Unokáimnak Két kor gyermeke

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr216279176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hallgatolány (törölt) 2014.06.04. 23:35:41

Nagyon sajnálom, amit a Tanár Úrral műveltek. Tisztességes órái, vizsgái és jegyei voltak. Mindig érthető volt. Sajnálom, hogy egy olyan világban, ahol a politológia lényege az lenne, hogy pártsemlegesen vizsgálódjunk, kutassunk, ott már ennyire nyilvánvaló a politika jelenléte... újabb ékes példa arra, hogy rég nincs itt demokrácia... az a demokrácia, aminek jelentését elsőnek tanultunk meg az egyetemen.....

Tengerár 2014.06.05. 01:57:32

Sajnálom, hogy ezt kell mondjam, de eddig sem volt párt-, vagy értéksemleges a tárgy oktatása. Mráz Ágoston Sámuel oktatói munkája során sokkal inkább képes elvonatkoztatni a pártszimpátiájától, mint Tóth Zoltán, ezért oktatási szempontból helyesnek tartom a döntést. Mindazonáltal Tóth Zoltánt is remek szakembernek tartom, kívánok neki további sok sikert!

Radarka 2014.06.05. 08:46:27

Én is teljes mértékben egyet értek az előttem szólóval. Tóth Zoltán óráról órára folyamatos kormányellenes propagandát folytatott és az aktuálpolitikát rendszeresen az óra részévé tette. Mráz Ágoston óráin viszont ennek nyoma sincsen, ő képes teljesen elvonatkoztatni az aktuálpolitikától és csak a szakmával foglalkozik. De ugyanez igaz Navracsics tanár úrra is, akiről ha nem tudnánk, hogy miniszter, észre sem lehetne venni az óráin, hogy politikus. Szerintem a sértődött üzengetés és az új oktató előzetes lejáratása helyett inkább saját magába kéne néznie és levonni a konzekvenciákat.

Arrigo Boito 2014.06.05. 11:33:00

Tóth Zoltánt nem ismerem. Az ő kirúgása már az oktatási struktúrában is gyökeret verő fasiszta diktatúra biztos jele. Tényleg csak idő kérdése, mikor fognak cigányokat és zsidókat a Dunába lőni. Hova juttatta ezt az országot a tömeg butasága és a politikusok gátlástalansága!

Radarka 2014.06.05. 11:40:33

@Arrigo Boito: Ez hülyeség, semmilyen fasizmus nincsen. Csupán a tanárnak alkalmatlan embereket kirúgják az iskolából - ez nem pártkötődés függő. Kár belelátni bármi ilyesmit. Elég csak az ehhez hasonló nevetséges megnyilvánulásaira gondolni:
www.youtube.com/watch?v=ippMIG8gqXU

Arrigo Boito 2014.06.05. 11:44:06

Daniel92: Ne legyen igazam. Egyebkent egyetertek azzal, ha valaki alkalmatlan, akkor ne tanitson. Vajon ki az aki megiteli? Es miert pont most tortenik? Vagy mindenki, aki baloldali, gondolkodo, az alkalmatlan?

Radarka 2014.06.05. 11:49:06

@Arrigo Boito: A Politikatudományi Intézet vezetőségének joga eldönteni, illetve a diákok is meg tudják ítélni, hogy milyenek az általa tartott órák minősége. Ha annyira jó, vagy a diákok szerint is nagy veszteség lenne Tóth Zoltán elvesztése, akkor valószínűleg tesznek is érte. Emellett a döntés valószínűleg korábban megszületett, a bejegyzésből is látható, hogy már múlthét elején értesítették erről a tanár urat.

Szoboszlay György · http://anyoos.blog.hu/ 2014.06.05. 12:12:21

Sajnálom, még ha meglepett nem is vagyok.

Bertalan Kiss 2014.06.05. 12:51:58

@Arrigo Boito: Nem tudom, Ön ezeket a marhaságokat hol olvassa! Talán honi és nyugati balliberális gyűlölködő sajtótermékekben, de közük sincs a valósághoz. Talán körül kellene néznie, hol is lőnek agyon zsidókat, hol is van kemény idegengyűlölet, hol is egyre népszerűbb egy kimondottan jobbszélső, idegengyűlölő párt. Érdekes a balliberális nyugati sajtó ezt jól elhallgatja, a magyar balliberálisok meg jól túllihegik a hazai szórványos atrocitásokat is. Ebben sajnos élenjár a hazai és a külföldön élő magyar származású zsidó értelmiség egy része is – jól sejthetően hatalmi és anyagi érdekekből. Ezzel tovább erősíthetik az antiszemitizmust, majd erre hivatkozva ismét minősítik a magyar népet – mintegy öngerjesztő folyamatként. Szégyenletes, hogy a magyar zsidóság nem veti ki ezeket a köreiből – nyilvánvalóvá téve, hogy nem értenek egyet velük. Nem tudom miért is probléma, ha egy nemzet büszke a múltjára, elismerve a hibákat is emlékezik a múltjára, hogy a jövőjét is építhesse a tapasztalatok birtokában. Az általam liberálfasisztáknak nevezett nyugati és hazai médiapatkányok és híveik sajnos hazugságaikkal teljesen félrevezetik a nyugati közvéleményt,a tájékozatlan embereket – idehaza ezzel már megbuktak, mint azt a választások bizonyítják!

hátakkorhogyanvanez? 2014.06.05. 14:38:55

@Bertalan Kiss: Jaj, de szomorú ez! Miért csak a pártpolitika szemüvegén keresztül lehet látni/megítélni a dolgokat? Miért nem lehet egyszerűen választ keresni arra, hogy Tóth Zoltán jó tanár volt vagy nem volt jó tanár? És ha jó tanár volt, akkor miért is szükséges kirúgni? És miért éppen egy - nyíltan, tudottan, vállaltan - FIDESZ-közeli/hívő... vagy tudomisén micsoda, személyt tesznek a helyére? Vagy miért rúgják ki épp most az Origo főszerkesztőjét, épp akkor, amikor olyan - valószínűsíthető - visszásságokra világított rá a portál az ő vezetésével, amelyek esetleg fellebbentik a fátylat az éppen regnáló hatalom visszaéléseiről. Lehet, hogy az elégséges indok Tóth Zoltán kirúgására, hogy közérthetően bár, de szakavatottan, a témáját igen alaposan ismerve adott elő az egyetemen - hát istenem! fellebbentve a fátylat az éppen regnáló hatalom mesterkedéseiről... Kérlek titeket, vonatkoztassatok már el a Fidesztől, MSZP-től, stb., és tekintsetek az életetekre/az ország életére nem érzelmi alapon, hanem racionálisan, a valóságot megvizsgálva. És akkor vajon lehet azt állítani, hogy ez egy igazságos, civil öntudatra sarkalló hely, ahol a hatalom alig várja, hogy az állampolgárai fenékbe billentsék, ha túlkap, mert az - állítólag - demokráciában úgy szokás? Ez egy ilyen hely? Te Bertalan Kiss, te is rövid szövegedben azonnal antiszemita toposzokat használsz, mert egyszerűen KÉPTELENEK vagyunk ezektől a szerencsétlen berögződésektől szabadulni!! Jaj, szegény, szegény nép...

Dr. Tóth Zoltán 2014.06.12. 16:11:37

@hallgatolány (törölt): Köszönöm, és sok sikert kívánok Önnek!

Dr. Tóth Zoltán 2014.06.12. 16:19:34

@Tengerár: Az oktatói munkám természetesen nem volt soha és nem is lesz értéksemleges! Az értékek az egyetemi oktatás alapjai. Pártsemleges nem lehet egy választási tantárgy a politológiai tanszéken, hiszen minden konkrét példa ennek vagy annak a pártnak "fáj". Aki valamely párt mellett elfogult, annak csak a "saját párt" szakmai hibájának felemlítése fáj, az ellenfél pártjának esetleges bírálatát örömmel hallgatja. Aki úgy oktatja a választás c. tantárgyat, hogy az pártsemleges, az legyen tanár jogpozitivista módszer szerint. (Igaz,ezzel a módszerrel nem ismerhető meg a világ, pusztán annak égi mása.)

Dr. Tóth Zoltán 2014.06.12. 16:29:43

@Daniel92: Javasolom újra olvassa el, hogy mit írt véleményként. Ez a "véleménynek" álcázott feljelentés közismert módszer volt 1950-75 közötti időszakban ezen az egyetemen. Nincs is szebb műfaj a névtelen feljelentgetésnél!Visszatérnek hát a régebbi idők! A tanítás szabadsága még él, azonban szűkül a tere.Ön a megítélője annak, hogy az egyetemen mi minősül kormányellenes propagandának? Ön csak egy feljelentő!

Radarka 2014.06.13. 13:56:16

@Dr. Tóth Zoltán: Nem vagyok semmilyen feljelentő, csupán egy diák aki átélte az egészet és ez a véleménye. 1950-75 között nem volt internet, most van és ennek megfelelően ilyen módon is ki lehet már fejezni a véleményem.

Dr. Tóth Zoltán 2014.06.21. 22:33:33

@Daniel92: Már az is egy eredmény, hogy egy feljelentő vállaja a nevét! Ugye Deák Dániel? Internettel és nélküle a feljelentés ugyanazt jelenti.
süti beállítások módosítása