2012.06.06.
20:40

Írta: Dr. Tóth Zoltán

A választójogosultak számának csökkentése és növelése

Választók importja külföldről és itthoni választójogosultak egy részének a megfosztása a választójogtól

 

Közismert tény: a kormányzat külföldön élők számára biztosít választójogot a 2014. évi országgyűlési választásra. Ugyanakkor a szakmai közvélemény már megismerhette a kormány azon határozott szándékát, hogy a Magyarországon élő választópolgárok egy részét meg akarja fosztani a választójogától.

A kormány választójogosultakat importál külföldről azok közül, akik soha nem éltek Magyarországon, soha nem fizettek adót a magyar államnak. Viszont megfosztják a Magyarországon élő magyar állampolgárok egy részét a választójogtól, akik mindig Magyarországon éltek, és ha volt munkahelyük vagy jövedelmük, akkor adót fizettek az államnak.

A Magyarországon élő, önmagukat nemzetiséginek vallók nem szavazhatnak pártlistára, csak a kormánybarát - 2011-ben megválasztott – nemzetiségi önkormányzatok által állított listára. Ez különösen vonatkozik a cigány/roma emberekre.

Az általános választójog csökkentése az un. regisztrációval egy kormányzati politikus kijelentése alapján a „vadbarmok” megfosztását jelenti a választójogtól. A vadbarmok kirekesztése valóban fontos elem volna a kormányzati politikusok közül. Azonban az, hogy akár 1 millió választópolgárt távol tartsanak a választástól, az 1910. évi jogfosztó, a választói cenzust felerősítő Tisza-féle törvény felmelegítését jelenti.

A választójog egyenlőségének a nemzetközi és alkotmányos elvét sértő tervek, az egyéni választókerületek átrajzolását megvalósító „választási földrajz” a választási szakma által 100 éve feltárt visszaélési módszer. A XXI. században visszatérni ehhez a méltatlan és nyilvánvalóan a választók akaratát csorbító módszerhez csak azok módszere, akik diktatúrát árasztó szovjet utódállamok (pl. kazah) valamelyikét tekintik követendő példának.

Az új külföldi választópolgárok nyilvánvalóan örülnek, hogy beleszólhatnak a hazai belpolitikába, de gondoljanak arra,hogy az itt élő választópolgárok egy részét a kormány megfosztotta ettől a lehetőségtől.

Hogyan lehetséges az autokrata, unortodox választási törvény ellenére a szavazatok erejével győzni a demokratikus pártoknak a következő valamelyik parlamenti választások egyikén? E kérdésre csak a választópolgárok és a demokratikus pártok adhatnak választ.

 

 

9 komment · 1 trackback

Címkék: választás demokrácia pártok kormánypárt előválasztás

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr474570096

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Népszavi 2012.06.20. 10:19:04

Mint tudjátok, a "civil kontroll" a mániám (1.Népszavazások + 2.Korporatív felsőház + 3.Törvényhozástól független alkotmányozó testület - nemzetgyűlés + 4.Pártmentes települési önkormányzatok). Nos, ezúttal a népszavazásról mondok el két észrevételt. ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tibapó 2012.06.07. 16:47:46

Nem is tudom az ATV-n Kósa, vagy a Hírtévén Kövér mondta-e, elég logikusan hangzott, hogy az előzetes regisztrációra azért van szükség, mert akik külföldön élnek (vagy határon túli magyarok, vagy külföldi munkavállaló csonkamagyarok) még/már nem rendelkeznek mo-i állandó lakcímmel, így nem szerepelnek a népesség-nyilvántartásban, ezért célszerű, ha regisztráltatják magukat. Mégis csak az ATV-ben lehetett, mert a riporter erre riposztozott (hírtévén aligha történt volna ez meg) szóval aszongya erre a szpíker, hogy de akkor miért nem csak az állandó mo-i lakcímmel nem rendelkező, a népesség-nyivántartásban nem szereplő egyedeknek kötelező az előzetes regisztráció? És tényleg! Miért nem csak nekik?
Na jó, engem az előzetes regisztráció olyan nagyon nem érint, és nem zavar, mert úgyis elmegyek magamat regisztráltatni. Ámde engem is nagyon zavar ez a dolog, mert szerintem sokszázezer honfitársam épp az utolsó 3 hónapban eszmél majd rá, hogy mégis csak el kéne menni szavazni erre, vagy arra a jelöltre (szándékosan írtam "jelölt"-et és nem "párt"-ot). Nos, ők valóban ki lesznek rekesztve. Hovatovább az utolsó 3 hónapban nem sok értelme lesz a kampánynak így.
És hát amit a kisebbségi szavazatokkal művelnek, az tényleg kiver minden demokratikus biztosítékot, maga a szavazati jog korlátozása is, meg az össz. maradék szavaztok ekképpen hígítása is.
Nincs egy grémium, szervezet, méltóság, aki az Alkotmány..., bocs "Alaptörvénybíróság"-hoz fordulhatna?

Dr. Tóth Zoltán 2012.06.09. 00:23:12

@tibapó: A szpiker részéről a "tudatlanság boldog optimizmusa" ! Aki magyar állampolgár, illetőleg aki mostanában lett magyar állampolgár, annak az állampolgársági eljárás kapcsán minden adata a magyar hatóság (pl. a választójogosultak nyilvántartását készítő hivatalnak) a rendelkezésére áll. Sőt, sokszorosan a magyar hatóságok rendelkezésére áll: idegenrendészeti eljárás, állampolgársági eljárás, eskü letételi eljárás, söt a diák és munkavállaói igazgatási eljárások is lehetségesek. Miért kell nekik egyedi regisztráció? A többiben egyetértünk.

tibapó 2012.06.10. 08:31:00

Most ismételték a tévében az a riportot, amire hivatkoztam. Azt mondja Kósa: "Gondoljon bele szerkesztő úr, hány megy hány postaládára van kiírva, hogy nem kérünk semmilyen szórólapot..."
Nos, ha elfogadjuk Kósa úr ezen érvelését, akkor oda jutunk, hogy azoknak kéne előzetesen bejelentkezni, akik nem kívánnak elmenni szavazni (mint ahogyan a magánnyugdíj-pénztérból kilépéssel kapcsolatban is azoknak kellett nyilatkozni, akik nem kívánták az átlépést). Szóval ezer sebből vérzik ez a fidesz-okoskodás. Nem kéne annyiban hagyni. Hogyan lehetne ezt elérni?????

tibapó 2012.06.17. 21:54:53

Ha bevezetik az előzetes regisztrációt, márpedig nagyon akarják, akkor mehetünk az Alkotmánybíróságra, hogy a jogegyenlőség elve alapján vezessék be a népszavazásra is, és akkor a fidesz-alkotmány népszavazást érintő legnagyobb szigorítása lenne bajban, de nagyon! Nevezetesen az, hogy a népszavazás csak a szavazásra jogosultak több mint 50 %-ának részvétele esetén érvényes. Eddig ugyanis akik nem mentek el szavazni, mind a kezdeményezést ellenzők malmára hajtották a vizet.

Most azonban, az előzetes regisztráció esetén fordulna a kocka, hiszen egyértelmű, hogy egy népszavazás előtt leginkább azok mennének el regisztrálni (ergo ők lennének a szavazásra jogosultak), akik szavazatukkal támogatni akarják a kezdeményezést. Szóval a Fidesz a saját csapdájába esne, és azt hiszem inkább elvetnék-visszavonnák magát a választásra vonatkozó előzetes regisztráció javaslatát. :)

Dr. Tóth Zoltán 2012.06.18. 20:54:37

@tibapó: Egyetértek a javaslattal,már csak annyi a kérdés, hogy miképp lehet megvalósítani? A gondolkodás önmagában is érték. Gratulálok a gondolathoz.

tibapó 2012.06.18. 22:05:16

@Dr. Tóth Zoltán:
Köszönöm. Mindjárt beírom a saját blogomba is. :) www.reszvetem.blog.hu

Dr. Tóth Zoltán 2012.06.19. 14:12:58

@tibapó: Megkíséreltem a reszvetem.blog.hu -ra kommentárt írni, de de csak tetsziket lehet jelölni. Így ide írom a két észrevételem:
ad 1. A jelenlegi magyar kormánypárt abban az értelemben is európai unió ellenes, hogy az unió a magyar népi kezdeményezéshez hasonló tartalmú intézményt vezetett be az unióban: ha egy meghatározott kérdésben összegyúlik 1 millió támogató aláírás az unió tagországaiban, akkor abban a kérdésben a Bizottság köteles jogszabálytervezetet készíteni. A magyar parlament meg hatályon kívül helyezte a népi kezdeményezés intézményét.
ad 2. Javasolom az átmeneti rendelkezéseket is áttekinteni.

tibapó 2012.06.19. 17:21:12

@Dr. Tóth Zoltán: Nem értem miért nem sikerült kommentelni, a beállítás szerint, akinek van nickje a blog.hu-n, az hozzá tud szólni, feltéve ha belépett. :)
süti beállítások módosítása