2012.03.27.
20:56

Írta: Dr. Tóth Zoltán

OVB a párt ökle - az LMP alárásgyűjtésése ellen

Aláírásgyűjtés és aláírás.

 

Kipróbáltam egy 12 éves gyermeken: „Mi a különbség az aláírásgyűjtés és az aláírás között?” A válasz habozás nélküli volt: „A gyűjtő azt akarja, hogy értsél vele egyet, az aláíró azt mondja: egyetértek.” Lám-lám egy kiskorú gyermek pontosan tudja azt, amit az Országos Választási Bizottság tagjainak a többsége nem tud: törvény tesz különbséget a gyűjtés és az aláírás között a népszavazási eljárásban. A aláírásgyűjtő a gyűjtői tevékenységéért pénzt (ajándékot) fogadhat el megbízójától (párttól vagy magánszemélytől), míg az aláíró (vagy rokona, ismerőse) számára a pénz vagy ajándék elfogadása szigorúan tilos az aláírásgyűjtőtől vagy 3. személytől.

A jogászok se reklamáljanak a gyermek határozott válasza miatt, ezért ide másolom az 1997. évi C. törvény alkalmazott szabályát. „48.§ (3) Az ajánlásért az ajánlónak vagy rá tekintettel másnak előnyt adni vagy ígérni, valamint az ajánlásért előnyt kérni, illetőleg előnyt vagy annak ígéretét elfogadni tilos.” A kodifikációs ismeretekkel nem rendelkező olvasóknak tájékoztatásul: idézett rendelkezés a szakmailag két részből áll.

Az első rész az aláírásgyűjtőnek állít tilalmat: "Az ajánlásért az ajánlónak vagy rá tekintettel másnak előnyt adni vagy ígérni …tilos”. Pontosan megtudjuk ebből a rendelkezésből, hogy a gyűjtőnek „Disznózni tilos!” Nem vehetsz aláírást másoktól pénzért. Viszont a gyűjtői munkádért pénzt (ajándékot) kaphatsz a megbízótól.

Az idézet második része az aláíró számára tartalmaz tilalmat: „…az ajánlásért előnyt kérni, illetőleg előnyt vagy annak ígéretét elfogadni tilos.” Ez a mondatrész a következőt jelenti az aláíró kötelezettségeként: „Disznózni tilos!”  Az egyetértésedért nem kérhetsz pénzt (ajándékot).

Ha egy 12 éves gyermek képes a lényeget megkülönböztetni, akkor teljesen érthetetlen több OVB tagtól elfogadni a törvényszöveg értelmetlen interpretációját.

Vagy arról van szó, hogy az OVB a párt ökle? Aki lesújt az ellenfelekre, mielőtt azok kárt okozhatnak a pártnak? 

http://nol.hu/belfold/az_ovb_szerint_jogellenes_az_lmp_alairasgyujtesi_akcioja

komment

Címkék: választás OVB

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr674344454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.