2014.11.22.
14:59

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Lemondott a választási bizottság és az iroda vezetője

Lemondott a lengyel választási bizottság elnöke és az országos választási iroda vezetője.

A lengyel önkormányzati választásokon nem sikerült országos szinten megállapítani 5 nap alatt a választási eredményeket. (Ez a probléma nem érintette a helyi választási eredmények megállapítását, azok rendben megtörténtek.) A lengyel miniszterelnök szerint gondok voltak az elektronikus rendszerrel, azonban az egyébként súlyos, de technikai probléma miatt nem kellett volna lemondaniuk. A köztársasági elnök is ellenezte a lemondást, amelyet parlamenti ellenzéki pártok követelték. Sőt, tüntetők betörtek a választási bizottság épületébe, emiatt az adatfeldolgozás szünetelt. A történetnek még nincs vége...

http://nepszava.hu/cikk/1040303-lemondott-a-lengyel-valasztasi-bizottsag-elnoke

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás demokrácia Európai Unió Lengyelország külföldi választás 2014 önkormányzati választások

2014.11.21.
17:16

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Rózsa a Rózsakertből - Budaörsön

img_6028_1416501232.JPG_3648x2736

Rózsa a Rózsakertben – cukkiniből.

Akinek sikerült Budaörsön (Szabadság út 46.) a Rózsakert Vendéglőbe eltalálnia, annak jó lesz a dolga.

http://tothzoltan.blog.hu/2014/11/18/rozsakert_salata_es_budaorsi_svab_sult_hus

Budaörs település és Rózsakert étterem története összefonódik.  A falusi főutcán, a templom és a községháza között félúton, mindig „vendéglő” volt. Nevezték kocsmának, étteremnek, diszkónak vagy bárminek, mindig étkezési és italozási szolgáltatást nyújtott.

Budaörs, a 100 kocsma faluja volt, és ma is az. A kocsmák lényege: alkohol fogyasztása - kora hajnaltól késő éjszakáig - a különféle társadalmi csoportokhoz tartozó vendégkörök számára.

A kocsma kategória legmélyebb pontja az un. bögrecsárda. Nyitás hajnali 5,30-kor, zárás 23,00 órakor. A bögrecsárda egy ablakból áll, amely az utcára nyílik: elhúzható oldalablak mögött 128 éves anyóka áll, aki utálja a világot, és a féldeci pálinka helyett 0,4 cl cseresznye/barack/törköly/vegyes(Hazafias Népfront) pálinkát lök ki az ablakon az érdemdús vevők számára.

Már kulturáltabb szolgáltatást nyújtanak az elegánsabb „Söröző”, „Borozó” elnevezésű, de lényegét tekintve olyan kocsmák, amelyekben a kármentő (l: Petőfi Sándor: A helyiség kalapácsa[i]) előtt egy-két asztal is található, 3-4 székkel. Kizárólag alkoholos italok nyerhetőek a kasszás feladatot is ellátó hölgy kezeiből, illő térítési díjért. (Étel és hitel nincs!)

A gyorsétkezdék színvonala esetenként változó: vannak meghízható/megbízható magyaros egytálételeket ebédidőben árusító helyektől, a tavaly karácsonyról megmaradt fasírtot minden nap áruba bocsátó bodegáig minden. Csak az egyéni tapasztalat és a pénztárca együtt tud dönteni arról, hogy melyikben vásároljunk meleg ételt.

Újabb lépés a színvonalban felfelé a dolgozók napközbeni étkezését szolgáló kisebb-nagyobb éttermek, gyorsbüfék, amelyekben a cafetéria (béren kívüli juttatás) megehető. Még egy felfele ívelő lépés az elegánsabb éttermekig, amelyek ebédet és vacsorát is felszolgálnak.

A nagy „gourmand”-ok azt állítják, hogy a „szem eszik elsőként”, amikor meglátjuk az elénk tálalt ételt, akkor – kóstolás nélkül - a látvány alapján eldönti az agyunk, hogy szeretjük vagy utáljuk a tányéron levő eledelt, esetleg abraknak tekintjük, amely erőd ad.

A Rózsakert a budaörsi elegáns éttermek kategóriájába tartozik.

Már egy dalt is írtak róla „Rózsakertben jöttem én a világra…[ii]

Komolyra fordítva a parafrázist, két mártást is ajánlanék az olvasóknak, amelyet a Rózsakertben ettem: a kapros-paprikás mártást és mustáros-mézes mázt. Azért gondoltam erre a kettőre, mert nagyon sok féle ételhez adhatóak, nagyon sok hús kiegészíthető ezekkel, sőt, otthon is elkészíthetőek egyszerűen, gyorsan és olcsón.

A kapros-paprikás mártást egy pörkölt alap elkészítésével kezdjük. Két kisebb (vagy egy nagyobb) fej hagymát felaprítunk, kevés olajban (zsírban, kókuszzsírban) megpirítjuk, pirospaprikával meghintjük, majd – szezon szerint – paradicsomot és paprikát (lecsókonzervet) teszünk bele. Kevés vízzel (alaplével) apránként felengedjük, és turmixban simára keverjük. A végén egy egész/fél csokor kaprot is turmixolunk hozzá. Megkóstoljuk és pótoljuk a hiányzó fűszereket: só, bors, erős paprika ízlés szerint. Tálalásnál egy evőkanál tejfölt teszünk a mártásra. Az elkészült húsokat félig beborítjuk a mártással.

A mustáros-mézes mázhoz elsőként kristálycukrot karamellizálunk (kezdőknek: forró serpenyőben hevítjük). Cukorbetegeknek lehet nyírfacukorból is készíteni. A megbarnult (nem megégett!) karamellhez mézet és mustárt keverünk, majd worcester (édes ízű) és szója szószt (sós ízű) öntünk bele. (E kétfajta öntet egyensúlyban tarja az ízeket, ha a szükséges arányt eltaláljuk.) Amikor felforrt a massza, akkor étkezési keményítővel sűrítjük be a folyós anyagot. Az első próbálkozás a mézes-mustáros máz elkészítésében általában gyakorló jellegű, és az eredmény a kukában köt ki. A zseniknek azonban azonnal sikerül! (Nekem harmadjára sikerültJ.) A sült húsokra és félig mellé öntjük a mártást – miután megkóstoltuk. Harmadik próbálkozásra mindenkinek minden sikerül!

A fényképen látható „rózsa” a Rózsakertben készült, és az ünnepi vacsorákat díszíti. Az ügyes kezű szakács egy cukkini végéből „faragta”, lehet próbálkozni otthon is rózsa készítéssel – akár sárgarépából is!


 

[i] http://magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/petofi/elso.htm

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv Budaörs 2014 Magyarország Rózsakert

2014.11.18.
20:23

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Rózsakert saláta és budaörsi (sváb) sült hús

Rózsakert Étterem Budaörsön.

Fontos tájékozódási pont Budaörsön a Rózsakert Étterem. Félúton van a templom és a városháza között, a főutcán.

„Ha Budapestről jössz kifelé az M1-M7 közös szakaszán (Magyarán elhagytad az Osztyapenkót), akkor húzzál ki a külső sávba, és gyere el a „Budaörs-Nyugat” feliratig. Az autópálya feletti emeletes körforgalomba jobbra tartva húzzál fel, és az emeletre felérve az első kihajtón jobbra gyere le Budaörs centrumába.

Megérkeztél a Budaörsre (!), az első villanyrendőr a Csata utcánál állít meg. A Csata utca egy fontos, történelmi pont Budaörs történetében: Károly (Habsburg) ezen a helyen akarta visszavenni királyságát Magyarország felett, holott már nem volt magyar király és nem is sikerült a királyságát visszaállítania.

A történészek erős vitában vannak a „csata” mértékét illetően: egyesek néhány puskalövés utáni ebédelésről tudósítanak, a mai Csata utca utca-Károly király út sarkán álló egykori étteremben, mások 69 halottról és sok sebesültről adnak tudósítást. Történelmi tény, hogy a király elhúzott Biatorbágy irányába, és király nélküli királyság lett Magyarország.

A Csata utcai kereszteződés után egyenesen haladhatunk a „centrum” irányába. Az utca neve hivatalosan „Károly király út”, azonban mivel két emberöltőn át Marx Károly út volt neve, ezért a köznyelv (és a buszsofőrök) Marx Károly Király útnak nevezik ezt az utcát. Így mindenki érti, hogy mikor kell leszállni, illetőleg hol jár a faluban.

Haladunk előre az egyenes úton a Rózsakert irányába. A Marx Károly Király út második villanyrendőrénél elérjük a Baross utcai kereszteződést. Újabb történelmi pont Budaörs térképén: hajdanában-danában Budapestről villamos vitt ki Budaörsre, és ennek emlékét őrzi a Baross közlekedési miniszter nevét őrző utca elnevezése.

A Marx Károly Király út és a Baross utca kereszteződése után már csak egy rövid ugrás az a körforgalom, amely a Rózsakert előtt körforog.

Mielőtt azonban a körforgalomba behajtanánk, két fontos budaörsi intézményt láthatunk a körforgalom előtti jobb és baloldalon (nem politikai minősítés!). A jobboldalon a Városi Fiatalok Klubja nyújtja szolgáltatásait, balra a Városi Múzeumot tekinthetjük meg (különös tekintettel a római korra). Ha még nem vagyunk éhesek, akkor érdemes időt szánni a két intézmény programjának a megtekintésére.

Na, végre! Elértünk a Rózsakert vendéglőhöz! A körforgalom túlsó végén tekinthetjük meg a vendéglő bejáratát és feliratát. Ha gyalog jöttünk (vagy omnibuszon), akkor egyenesen felléphetünk a lépcsőkön, azonban, ha autóval érkeztünk, akkor parkoló helyet kell keresnünk valahol a közelben vagy távolban (Budaörsön nem kell fizetni a parkolásért!). Sőt, a gyaloglás is ingyenes!

http://rozsakert-etterem.hu/

Mit is együnk a budaörsi Rózsakertben? Az étlap széles skálán mozog, de mivel hölgyek társaságában vagyok, ezért alkalmazkodnom kell a hölgyek (62, 38, 15, 8) igényéhez: a legkisebb közös többszörös a Rózsakert saláta.

A Rózsakert saláta alapja a Fitnesz saláta (400 gr), amely minden közép és a nagyobb bevásárlóközpontban kapható (megmosva, leszárítva). Továbbiak: szárított paradicsom (20 gr+saját oliva) juliannra , mozzarella (200 gr) csíkokra vágva, bazsalikom + kemény tojások + balzsam ecet.

Miután a hölgyek elegánsan elcsipegették a Rózsakert salátát, otthon a következő Budaörsi (sváb)  Sült Húst készítették el:

Fejenként egy nagy szelet tarja (a csontja alaplének kifőzve) klopfolva, sózva, lisztezve, és forró zsírban elősütve. Az elősütött tarja szeleteket legalább egy napig a hűtőben, az alaplével felöntve, letakarva, pácoljuk. A húsokat (1 kg + 0,25 kg 20%-os tejföl X 1,5  óra) 130 fok C –on egy nagy vas vagy jénai edényben megsütjük.

Miután elkészült a húsunk, akkor újra elmondjuk az ételünk nevét: Budaörsi (sváb) Sült Hús.

A Rózsakert saláta mellett a felfaljuk a készítményünket! Az első próbálkozásra ne hívjunk vendégeket. De a második próbálkozás mindig sikerül!

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv Budapest Budaörs 2014 Magyarország Rózsakert

2014.11.17.
05:24

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Új elnök Romániában

johannis_roman_elnok_2014_1416198219.jpg_290x174

 Románia új elnöke Klaus Johannis.

 A Keresztény-Liberális Szövetség jelöltje győzött valószínűleg az elnökválasztás 2. fordulójában. A 18 millió választójogosultból 62% szavazott. A szociáldemokrata Ponta telefonon gratulált a győztesnek.

 http://nol.hu/kulfold/egy-hajszal-donthet-romaniaban-1498893

http://nepszava.hu/cikk/1039698-romaniai-elnokvalasztas---victor-ponta-elismerte-hogy-veszitett 

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás demokrácia Európai Unió Románia külföldi választás

2014.11.14.
07:26

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Remegő Térdek Órája (4)

Diplomácia fokozatok a „kitiltás” előtt. A „kitiltás” egy adott országból a nemzetközi diplomáciai és titkosszolgálati tevékenység régi eszköze. Azonban a magyar kormányzati hírközlők és kommentátorok tesznek úgy, hogy ez egy új eszköz.

Nézzük meg azokat a fokozatokat, amelyek két ország (bilaterális) kapcsolati rendszerében alkalmazásra kerülnek egy fokozatosan kialakuló elhidegülés folyamatában.

Az elhidegülés első jele, hogy az adott ország nemzeti ünnepén a nagykövet nem jelenik meg személyesen, hanem egy másik diplomata prezentál.

  1. További jel, hogy a nagyszabású fogadáson a neheztelő országból minden diplomata az időjárásról beszélget a fogadó állam képviselőivel.

  2. Fontos elem a kapcsolatok elhidegülésében, ha a diplomaták a kézfogáskor a terem felső sarkaiba néznek, és nem egymás szemébe.

  3. Fokozódó helyzetet jelent, hogy diplomaták „üzengetnek” egymásnak más országok diplomatái által: „fokozódó aggodalommal…”, „nehezen értelmezhető az, hogy…”, stb.

  4. Erős konfliktusokat jelent két ország diplomatái között, hogy harmadik ország diplomáciai eseményén egymással nem fognak kezet, hanem egyszerű „biccentéssel” vesznek tudomást egymás jelenlétéről.

  5. Hivatalos konfliktust jelent, ha a külügyminisztérium/ban szóbeli jegyzéket ad át a másik félnek. A szóbeli jegyzék írásban kerül átadásra, amelyet a másik fél egyetlen szó nélkül tudomásul vesz, és távozik.

  6. Egy másik állam vezetőinek a kitiltásához még 100 további lépcsőfok vezet: a Kama Szútra szerint „EZT A GYAKORLAT TANÍTJA!”

http://nepszava.hu/cikk/1039453-remego-terdek-oraja-4

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia közigazgatás kormánypárt jóállam 2014 Magyarország fogyasztó védd magad! ... és ez nem vicc! Remegő Térdek Órája

2014.11.11.
07:56

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Remegő Térdek Órája (3)

Remegő Térdek Órájának ellenszerei.

A Vezér továbbra is hallgat arról, hogy mely kormányzati vagy/és vállalati vezetők nem utazhatnak be az USA-ba korrupciós okok miatt. A Remegő Térdek Órája (RTO) nem hat a Vezérre. Az Állami Kórház (VIP) szakmai vezetése előkészíti a VIP sürgősségi műtőjét. Nemzetbiztonsági érdekből – pályázat nélkül - CCCP feliratú (NATO kompatibilis) „térdmerevítő” acélbetétek kerülnek azonnal beszerzésre. A térdmerevítő acélbetétek beültetésének a műtéti tervét „ÁLLAMTITOK, SZIGORÚAN BIZALMAS”-nak minősítik az illetékesek.

A Vezér nagyon hallgat az USA kitiltások ügyében, de meghívásos közbeszerzési eljárásban a hű politikai marketingeseket megbízza, hogy a találjanak ki egy frappáns akciót! A győztes pályázat terjedelme három mondat: „Gumicsontot a népnek! Gumicsontot az ellenzéknek! Hívjuk meg Budapestre az azeri baltás gyilkost szabadon engedő azeri elnököt!” – és megint telibe találták a közvéleményt. A hű politikai marketingesek – ingyen – egy kiegészítő mondatot csatolnak a nyertes pályaművükhöz: „A következő meghívásos pályázat címe: Keleti nyitány, Nyugati csukány!”

Az RTO továbbterjed az állami alkalmazottak körében. Azzal nyugtatják a TEK-esek a BM-eseket, hogy „Senkit nem hagynak pácban!” A Nemzeti Fejlődési Minisztériumból azonban az hír jut el a Nemzeti Emberek Minisztériumba, hogy „az USA-ból kitiltottakat a NEM-ben fogják megtalálni”. A NAV (leánykori nevén APEH) vezetők autóparkolóit a portás fizető parkoló formájában a lakosság rendelkezésre bocsátja. A NAV épületének belső udvarán helikopter leszálló helyet létesítenek ismeretlen célból. Az építkezés ideje alatt a NAV működése zavartalan.

Az RTO továbbterjed az állami kliensek körében. Egy vezérigazgató megnyugvással veszi tudomásul, hogy meghívást kapott az Operaházban megrendezésre kerülő „Szilárdan állunk a lábunkon!” nemzeti ünnepi rendezvényre (megjelenés dresszkód: sötét öltöny, nyakkendő, illetőleg kiskosztüm).

Debrecen önkormányzati képviselőinek korábbi pozitív tapasztalatai alapján a magyar kormány a tisztviselői számára az USA-ban megtartott konferenciákra utazásokat szervez. Aki szerencsésen átlépi az USA államhatárát, az köteles egy fényképet készíteni magáról és azt fel kell tennie az internetre: „Na, ugye hogy beengedtek!” képaláírással. Ha valakit nem engednek be az USA-ba, akkor az utazás költségeit maga köteles fizetni, de – fájdalomdíjként – az érintett személy nevét ÁLLAMTITOKNAK nyilvánítják.

Coming out! - mondják az angolban a „nagy beismerést”! Hosszú ideig gondolkodott, külföldi szabadsága alatt, hogy mit tegyen. Bevallotta Vida, hogy a kitiltották az USA-ból!  Ugyanakkor megsértődött a Remegő Térdek Óráján (RTO) azért, mert a korrupciós minősítéssel illették az USA diplomatái. „Mocskot szórtak rám!” – mondta a NAV elnöke, midőn sértett grimasszal felveszi a milliós havi fizetését. Megsértődik egy állami vezető a Magyar Nemzetben? Vida miért nem szólt egy szót sem, amikor párttársai bilincsben vezettették el a politikai ellenfeleket a tv híradóban naponta ötször?! Vida miért nem kérte az ártatlanság vélelmét azokra, akiket a jogerős bírósági ítélet előtt, a választási kampányban mocskoltak, majd utána a bíróság ártatlannak nyilvánította őket?! Vidának külföldi nyaralás kellett 10 napig, hogy azt mondja:”Igen, kitiltottak!” Az RTO még hat Vidára: Feláldozzák-e vagy sem? Mert ha feláldozzák, akkor mehet a NAV (leánykori nevén APEH) volt elnökéhez, a jelenlegi magyar feltörekvő oligarchához egy kéréssel: „Főnök! Nincs egy hely a Cégben, ahol folytathatom?”

Öt párttárs coming out-ja még hátra van! Fizetésért gondolkodnak ők is, meg a kormány illetékese is, aki mindent tud!

http://nepszava.hu/cikk/1039086-remego-terdek-oraja-3

 

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia közigazgatás kormánypárt jóállam 2014 Magyarország ... és ez nem vicc! Remegő Térdek Órája

2014.11.10.
17:35

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Kétharmad nem nyilvánított véleményt Katalóniában

katalonia_terkep_1415637200.png_265x191

Népszavazás nem volt, de véleményt lehetett nyilvánítani Katalónia függetlenségéről.

Spanyolország egészében nem lehet véleményt nyilvánítani Katalónia függetlenségéről, mert ezt tiltja az Alkotmány.

Katalóniában nem lehet kötelező erejű népszavazást tartani Katalónia függetlenségéről, mert ezt megtiltotta spanyol Alkotmánybíróság.

Katalóniában a katalán kormány nem szervezhette meg a véleménynyilvánítást Katalónia függetlenségéről, mert megtiltotta a spanyol kormány.

Katalóniában a civil szervezetek szervezésében lehetett (nem kötelező érvényű) véleményt nyilvánítani Katalónia függetlenségéről. A rend fenntartásáról 8 ezer rendőr gondoskodott, 2014. november 9-én, vasárnap Katalóniában.

Katalóniában a választásra jogosultak 2/3-a nem vett részt a véleménynyilvánításban. Akik részt vettek, azok 80%-a a függetlenségre szavazott.

Ezeket a tényeket a Népszabadság úgy kommentálja, hogy a katalánok a függetlenségre szavaztak.

http://nol.hu/kulfold/a-fuggetlensegre-szavaztak-a-katalanok-1497571

Katalóniáról olvashat magyarul http://hu.wikipedia.org/wiki/Katal%C3%B3nia

Katalóniáról olvashat angolul http://en.wikipedia.org/wiki/Catalonia is.

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás demokrácia Európai Unió Spanyolország külföldi választás

2014.11.09.
14:22

Írta: Dr. Tóth Zoltán

2014. három választás összegezése

Mandátum. Klub Rádió.

Szentpéteri Nagy Richard műsorában Tóth Zoltán Wiener György összegzi a 2014. évi három választás társadalmi, politikai és számszerinti eredményét.

http://www.klubradio.hu/index.php?id=205

1. rész 6 perctől

2. rész

3. rész 1,10-ig

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás demokrácia pártok kormánypárt 2014 Magyarország magyar választások története Szalaykör választópolgár kérdez

2014.11.07.
20:21

Írta: Dr. Tóth Zoltán

„Kitiltott az USA ügyvivő!”

„Kitiltott az USA Kubából!” – állítja egy Fidesz politikus. Büszkén egészíti ki az Atv Egyenes beszéd c. műsorában szereplő versenyző, hogy a barátjával (Sz. Péter KKM miniszterrel) együtt tiltották ki. Nyitrai Zsolt, Fidesz versenyző, csak ismételt műsorvezetői kérdésre képes érthetően elmondani, hogy nem az USA-ból tiltotta ki Budapesten az USA ügyvivője, hanem azt „tanácsolták, hogy ne utazzon Kubába”.

Elindult egy új verseny Fideszben: kit és melyik országból tiltották ki?! Vida (NAV) nevezetű versenyző még Remegő Lábak Órájának (RTO) hatására 10 napig nyaralt külföldön annak érdekében, hogy nagy bevallást tegyen: kitiltották az USA-ból. Nyitrai nevű versenyző már „önként és dalolva” jelentkezik a Kubából kitiltottak listájára, maga mögé utasítva Sz. Péter minisztert, aki csak 2. helyezett lehet a kubai tiltó listán.

Kubatov lista készül a Fidesz kitiltott politikusairól!

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia kormánypárt jóállam 2014 Magyarország választópolgár kérdez

2014.11.05.
20:23

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Vida (NAV) maga vizsgálja saját ügyét!

A közigazgatási reform lényege: Vida maga vizsgálja ki az ellene irányuló gyanúsítást!

A Fidesz kormány 2010 óta már sokszor meghirdette a közigazgatási reformot, a „jóállam”  koncepcióját. A reformot hírelte Lázár miniszter és Rogán frakcióvezető személyesen is.

Vida NAV elnöktől végre megtudtuk, hogy mi a közigazgatási reform lényege. A közigazgatás bármely tevékenysége ellen irányuló panaszt, kifogást az vizsgálja ki, aki ellen az irányul!

A spanyol inkvizíció és sötét Rákosi kor államigazgatási gyakorlata volt az, hogy az ítélkezett a közérdekű bejelentést tevő felett, aki ellen a közérdekű bejelentést irányult.

A NAV elnöke maga vizsgálja ki a NAV elnöke ellen emelt korrupciós vádakat!

Szégyen és gyalázat! Mit várhatunk a 2015. évi közigazgatási reformtól?!

 

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia közigazgatás pártok kormánypárt jóállam 2014 Magyarország fogyasztó védd magad! USA elnök