2014.04.23.
13:00

Írta: Dr. Tóth Zoltán

2014-ben másodszor választunk

Azonosságok és különbségek a magyar országgyűlési és az európai parlamenti választások között. Az Atv Híradója Tóth Zoltánt kérdezte.

http://www.atv.hu/videok/video-20140422-esti-hirado-2014-04-22

2. perctől

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás videó demokrácia Európai Unió 2014 Magyarország 2014 abécé választásokra választópolgár kérdez

2014.04.22.
14:40

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Frei Tamás kérdése: Milyen kávét kérsz?!

Ózdon láttam meg Frei Tamás kávézóját először. Kíváncsian mentem be, mert teljesen elütött a kávéház külső kinézete a lepusztult környezettől. Disztingvált portál és elegáns belépő, majd visszafogott, de mégis extravagáns berendezés. A sokféle kávéfajta nagyon vonzó azoknak, akik szeretik a kávét. Cukor nélkül, rövidre főzve. A pincérnek csak annyi mondtam: ristretto[1]! És nem bámult rám elkerekedő szemekkel, hanem átnyújtott egy tájékoztatót a Frei kávézókban feltalálható kávéfajtákról. Amíg vártam a ristretto-ra (egész adag sötétre pörkölt és a főzés előtt őrölt kávé, nagy nyomás alatt főzve, fele annyi vízzel[2], mint az eszpresszó), nézegettem a prospektust és meglepődve láttam a „milánói kávét[3]”. A lényege az, hogy a kávéba nem cukrot, hanem – valamilyen módon - citromot tesznek.

Rómában[4] találkoztam a kávéval - egy barátom javaslatára - a római Pantheon[5] melletti Tazza D’ Oro [6] teraszán. Egy ristretto, amelynek a csészéjére egy fél karika citromot akasztottak fel. A kávé neve „római” volt.

Moszkvában[7] a GUM áruházban[8] találtam rá másodjára a citromos kávéra: „bogatij” (gazdag, bőséges) névvel illették, és szerencse, hogy nem nekem kellett kifizetni, mert az ára az orosz kőgazdagokhoz volt szabva.

Debrecenben[9] a Szabó Magda Könyvesboltban[10]találkoztam a citromos kávéval, nagyon szofisztikált előadásban: a kávéscsésze peremét citromkarikával bedörzsölték, és egy vékony csík citromhéjat dobtak bele az eszpresszóba.

Fellelkesedve a honi citromos kávé terjedésén, több kávézóban is érdeklődtem az összeállítás iránt. Vegyes fogadtatásban volt részem: egyes helyeken megkérdezték, hogy „fáj a feje?”, másutt semmibe vették kérésemet, de volt ahol akceptálták a kérést és hoztak egy eszpresszót citrommal.

Frei Tamás jól kávézói jól működnek, terjesztik a kávé kultúrát. És a pénzedért az kapsz, amit rendeltél! Kivételes lehetőség ez ma honunkban. 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv 2014 Magyarország fogyasztó védd magad!

2014.04.22.
09:54

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Arányos, egyfordulós, egyszavazatos választási rendszer

images_1398153266.jpg_266x189

Európai Parlament magyarországi tagjainak választása

A háborúk megakadályozása és a gazdasági együttműködés európai kialakítása volt a célja az Európai Szén – és Acélközösségnek, amelyet hat nyugat-európai állam alapított meg 1951-ben. Az eredményes együttműködés 1957-ben kibővült az atomenergiával. 1973-ban új államok kérték felvételüket a szervezetbe. A kibővült államok köre a gazdasági tevékenységek további bővítése mellett a politikai integrációt is erősítették azzal, hogy közvetlen lakossági választással létrehozták az Európai Parlamentet. 1976-2002 között az európai unió választópolgárai saját államuk által meghatározott szabályokkal választhatták meg nemzeti képviselőiket a közös Parlamentbe. A politikai integráció további erősítése érdekében 2002-től egységes elvek alapján történik az Európai Parlament képviselőinek a megválasztása.

A Magyar Köztársaság 2004-ben vált hivatalosan az Európai Unió teljes jogú tagjává és választhatnak a magyar választópolgárok képviselőket az Európai Parlamentbe. Az első ilyen választásra 2004-ben, a másodikra 2009-ben került sor. Az unió parlamentjének a megbízatása 5 évre szól, így 2014-ben ismét választások lesznek.

Az Európai Parlamentbe 28 tagállam 400 millió állampolgára választhat meg – összesen - 750 képviselőt. (A 751. helyet az kapja meg, akit elnöknek választanak.)

Az Európai Unió kormányát Bizottságnak nevezték el az alapítók, és ezen a megnevezésen nem változtattak az elmúlt évtizedekben sem. A Bizottság tagja a biztosok, akiknek a feladata a miniszterekhez hasonlítható.

2014-re politikai újdonság, hogy a Bizottság elnökét és a biztosokat, a választás eredményének a figyelembe vételével a tagállamok állam- és kormányfői jelölik, és az Európai Parlament egyszerű többséggel (376) választja meg.

Az Európai Parlament feladatai és hatáskörei jelentősen nőttek az elmúlt 20 évben. Lassan-lassan hasonlítani kezd egy Európai Egyesült Államokra. Azonban vannak olyan tagországok – köztük 2010 óta Magyarország jelenlegi kormánytöbbsége is – amely ezt az integrációs folyamatot visszájára kívánja fordítani, és ázsiai államok támogatását keresi az Európai Unió ellenében. Az európai parlamenti választásnak tehát, gazdasági és politikai tétje is van. Merre tart a jelenlegi magyar kormánytöbbség és merre tartanak a jelenlegi ellenzéki pártok Európa és Ázsia államai között?

A 400 millió európai választó számára jelölteket kizárólag a pártok állíthatnak – listán. Minden párt indulhat, amely 2014. április 22-ig legalább 20 ezer ajánlást tudott gyűjteni.

A választás egyfordulós. A magyarországi kampánynak és a pártpénzeknek gyakorlatilag nincsenek szabályai, mert az a magyar Országgyűlés ilyeneket nem alkotott.

Az Európai Parlament választáson – ellentétben a magyar országgyűlési választással – a választási rendszer arányos. Minden párt, amely meghaladja az 5%-os küszöböt, olyan arányban küldhet az Európai Parlamentbe, mint az általa elért szavaztok aránya. Ez a módszer alapjában eltér attól, amelyet április 6-án megtapasztaltunk, amikor a szavazatok 44%-val a az országgyűlési képviselői helyek 66%-át lehetett elnyerni!

Minden magyar választópolgárnak joga van az országgyűlési választásokhoz hasonló módon a külképviseleti névjegyzékbe bejelentkezni 2014. május 17. 16,00 óráig, továbbá május 16-án 16, 00 óráig átjelentkezést kérni a tartózkodási hely szerinti szavazáshoz.

2014. május 25-én, vasárnap, a szavazás reggel 6 órától este 19 óráig tart. A szavazás módja az országos listához hasonló: egy x vagy + jelet kell elhelyezni a szavazólapon.

A jelenlegi magyar kormány azért különítette el az országgyűlési és az európai parlamenti választás napját (április 6. – május 25.), hogy a választópolgárok megnyugodva az országgyűlési választás eredményében ne menjenek el szavazni az Európai Parlament választásra.

Az Európai Parlamenti választáson a részvétel önkéntes. A választáson való részvétel minden választópolgár erkölcsi kötelessége.

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás demokrácia 2014 Magyarország magyar választások története 2014 abécé választásokra Szavazatszámlálók választópolgár kérdez 2014 Európai Parlament

2014.04.22.
09:20

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Május 25-én, vasárnap ismét szavazunk!

europai_unio_zaszloja_1398151134.jpg_426x285

Egy honlap az Európai Parlament választásáról. A választópolgárok sok kérdésre találnak itt választ.

http://www.elections2014.eu/hu

Nyelvet lehet választani a bal felső sarokban.

Szólj hozzá!

Címkék: választás demokrácia Európai Unió 2014 Magyarország magyar választások története 2014 abécé választásokra Szavazatszámlálók választópolgár kérdez 2014 Európai Parlament

2014.04.20.
16:39

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Húsvéti családi vacsora

img_3291_1398004412.JPG_3648x2736

Húsvéti családi vacsora.

Különböző időpontokban tartják a különböző húsvéti vacsorákat. A lényeg az együttlét, amelyet a húsvéti étel is ünnepivé tesz. A családi együttlét örömeiről mindenki maga gondoskodik, azonban az ünnepi vacsorához néhány ötletet adunk.

Búcsú a téltől.

A tél egyik jelképe a narancs – a mi négy évszakos időjárásunk szerint. A narancs a karácsony egyik jelképe, sokan még a karácsonyfára is aggatnak belőle – az almák mellé. A frissen facsart narancs a család minden tagjának a kedvence, egy pohár narancsléhez legalább kettő egész narancsot számoljunk. További nagy előnye a narancslének, hogy jó előre elkészíthető, nem kell a vacsora előtt kapkodni vele, továbbá az akciós narancs nagyon finom (a pénztárcánknak is).

Tavaszköszöntő spárga/brokkoli krémleves.

Egy vékony húslevessel indítjuk a zöld spárga/brokkoli krém levest. Olcsó vagy maradék húsokból, sőt, csontokból készítünk egy levest, némi fűszerrel, esetleg kevés zöldséggel. Ez a húsleves már 2-3 nappal korábban elkészíthető (hűtőszekrényben tárolható), így ez is csökkenti az ünnepi vacsora előtt munkaterhet. Egy adag spárgához/brokkolihoz kb. 1 liter leves szükséges 4 főre. (Egy tányér leves 0,2-025 deciliter.) A feldarabolt spárgát/brokkolit 5 percig forraljuk, majd csendesen főzzük max. 5 percig. Botmixerrel simára krémesítjük, ha túl sűrű, akkor egy kevés vízzel hígíthatjuk. Ha tányérból kínáljuk, akkor pirított magokat (mogyoró, szezámmag, stb.) a tányérban megszórjuk. Érdekesebb, ha friss zsemle tetejét vékonyan levágjuk, a zsemle belsejét kiszedjük, és az asztalnál az üres zsemlébe töltjük a forró levest.

Húsvéti báránysült.

A bárányok néhány héttel a húsvéti ünnep előtt jönnek a világra, így érthetően zsenge és lágy a húsuk. A sült bárány íze és zamata kárpótol a macerás előkészítésért, és az áráért! Ünnepi étel, amelyet egy évben egyszer eszünk.

A vacsora előtt legalább 2 nappal korábban kell szert tenni a bárányrészletre. Azt nem firtatjuk most, hogy ki hogyan szerzi be a szükséges (és elégséges) bárányhúst, de arra legyünk figyelemmel, hogy a megtisztított bárányból fejenként legalább 30-40 dkg-ot szükséges számításba venni. Ennek oka az, hogy a bárányhús a sütés folyamán veszít a súlyából, mert kisül a zsiradék és a víz, ami elengedhetetlen a friss húsban. „Nincsen bárány csont nélkül!”, minden bárányban sok-sok helyen vannak csontok. Az igazi ínyencek a csont közeli húsokat szeretik igazán, a fiatalok a zsírmentes és csontnélküli húst kedvelik, az idősebb korosztály a szaftosabb részeket részesíti előnyben. Még szerencse, hogy a bárányban mind a három féle hús megtalálható!

A sikeres bárányrészlet beszerzése után azonnal meg kell kezdeni meg az előkészületeket (már csak 1,5 nap van hátra a vacsoráig!). 10 tagú családunknak 3 kg (1 báránylapocka-1/4 borda-1/4 gerinc). 4-6 gerezd fokhagymát megpucolunk, a húsba kb. 2-3 cm mélyen benyomjuk. A húshoz elsőként a pácot kellett összeállítani: 0,2 l olaj, egy nagy ág friss rozmaring/morzsolt rozmaring, petrezselyem, borókabogyó, majoránna, só, őrült bors, citromlé. (Az arányokat a Káma Sutra szerint a gyakorlat tanítja!) A pác állaga olyan, mintha az egy olajos zöldfőzelék lenne.

A pácot egy ecsettel rákenegetjük a hús minden részére. Az eleganciánkat lényegesen emeli, ha az ecsetelés közben a kisujjunkat meredeken eltartjuk az ecsetelés irányára merőlegesen. De ha jót akarunk, akkor egy darab zsírpapírral/nylonzacskóval/konyhai kesztyűvel „beledolgozzuk” a húsba a pácot. Ezt a tevékenységet 4 óránként megismételjük, midőn a húst lefedve a hűtőszekrényben tartjuk. Az éjszakai alvás folyamán gondoskodjunk helyettes bedolgozóról, ennek hiányában magad uram, ha… Az utolsó bedolgozás után, már nem szükséges a frizsider, a szobameleg húst kezdjünk sütni.

A megdolgozott húst egy akkora hőálló alkalmatosságba tegyük, hogy beleférjen. Ami kilóg a sütőedényből az elég! Legalább 10 db fokhagyma gerezdet – héjával együtt! – elhelyezünk a sütőedényben. A sütőedénybe öntsünk legalább 2-3 deciliter hideg vizet.

Beborítjuk az egészet alufóliá/k/val. Szorosan zárjuk a húsra, hogy csak kevés gőz és pára távozzon a sütőtálból!

Előmelegített sütőbe tesszük a sütőedényt: maximális (250 fok C) hőmérsékleten legalább 20 percet sütjük, majd 3 órán keresztül 130 fok C-on puhítjuk a húst. A 3 óra alatt nem kell megnézni, nem kell megszurkálni a húst, hogy megsült-e?! Amikor lekapcsoljuk a sütőt (sőt, ha automatán volt, akkor otthon sem kellett lennünk!), akkor biztosak lehetünk benne, hogy a hús leválik a csontról és ízletes, mint az illik egy ünnepi főfogáshoz!

A hozzá nem értők, itt abbahagyhatják sütést, és tálalhatják a vacsorát.

A hozzáértők számára most kezdődik a szakácsmesterség csúcsának a meghódítása! A húst kiszedjük egy másik tálba, és így a sütőtálban marad egy kevés olaj és sok-sok fekete „égett” maradék, amelyről a hozzá nem értők azt gondolják, hogy „nehéz lesz elmosogatni”. Alapvető tévedés! Ez a fekete katyvasz a legfinomabb része a következő szósznak.

A sütőedényt finoman melegítjük. Mielőtt valóban szénné válna a „maradék” a forralástól, beletöltünk a sütőedénybe bármilyen – kevés - alkoholt: bort, sört, pálinkát. A forró katyvasz hirtelen sistergése közepette elkezd forrni, midőn és miáltal felolvasztja a fekete katyvaszt! Egy fakanállal elősegítjük ezt a folyamatot: óvatosan felszedjük a leragadt katyvaszt a sütőedény aljáról, és a maradék levessel felöntjük hígra az alkoholos katyvaszt. Íme, előállítottuk a legfinomabb „szószt”, amelyet a tányérban levő húsra – kiskanállal – locsolgatva vidáman tunkolhatunk: fehér kenyérrel.

A szósz felét egy másik lábosba töltjük és friss/mirelit zöldborsót dinsztelünk rajta.

A megpuhult zöldborsót a bárányrészlet köré öntjük, lefényképezzük a húsvéti sültet a zöldkörettel, majd családilag vidáman felfaljuk!

Túros pogácsa - desszertnek

Sokan az édes desszertet szeretik: próbálják meg egyszer a túrós pogácsát desszertnek. A túrós pogácsa tervezője és kivitelezője a feleségem, ezért a továbbiakat tőle olvashatják.

Túrós pogácsa

25 dkg túrót, 25 dkg margarint, 25 dkg lisztet és 1 teáskanál sót egy tálba tenni, összegyúrni. Hideg hozzávalókkal, a túrót kicsit megnyomkodva villával gyorsan összeáll.

A tésztát 3-szor nyújtani és hajtogatni, hűtőben 10 percig pihentetni hajtogatások után. Kinyújtani ½-1 cm vastagra, kiszaggatni pogácsaformára, tepsibe rakni, bekenni pici tejföllel kikevert tojássárgájával, szezámmaggal megszórni. 10-15 perc alatt 180 fokon megsütni.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: életrajz Ünnepek Unokáimnak

2014.04.19.
15:48

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Húsvéti jókívánság és saját készítésű locsolóversek

Locsoló versek 2014. Húsvét Hétfőre

Évek óta járunk locsolni Húsvét Hétfőn Danival. Az idén is megyünk négy családhoz locsolkodni, és mind a négy helyen különböző saját verset adunk elő! A verseket a meglocsolandó/k/hoz alakítottuk ki. A locsoló eszközöket a versek tartalmazzák.

Minden kedves rokonunknak, ismerősünknek, barátainknak, minden olvasómnak

KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET ÉS JÓ LOCSOLKODÁST KÍVÁNUNK!

Első vers

Húsvét hétfőt minden napra!

Meglocsollak – illatosra!

Kölni-e vagy szódavíz?

Nem várom meg, hogy meghívsz!

                Szabad-e locsolni?!

Második vers

Dániel és Zoltán,

Húsvét Hétfő napján,

Rózsavíz vagy szódavíz?

Választhatsz, ha jókat bírsz!

                Szabad-e locsolni?

Harmadik vers

Dani és Zolti!

Szabad-e locsolni?

Piros tojás,

Nyuszi fül,

Megvárjuk,

Míg nyuszi ül!

                Szabad-e locsolni?

Negyedik vers

Jeles nap a Húsvét Hétfő!

Gondolkodni so’se késő!

Rózsavíz vagy szódavíz?

Locsolkodót hogyha hívsz,

Gondoljál e büszke napra,

Meglocsollak, nőjél nagyra!

 

4 komment

Címkék: tavasz életrajz Ünnepek Unokáimnak

2014.04.14.
10:29

Írta: Dr. Tóth Zoltán

A tisztességtelen választás egyik bizonyítéka

Idea Intézet: A Fidesz parlamenti kétharmadot a prémium töredékszavazatok eredményezték. Magyarán tisztességtelenül.

Aki a győztesre szavazott egyéniben, annak a szavazata a listán is mandátumot eredményezett prémium töredékszavazatként.
http://ideaintezet.blog.hu/2014/04/13/dontott_a_toredek

 

4 komment

Címkék: választás demokrácia kormánypárt elsőválasztók 2014 Magyarország magyar választások története nemzetközi megfigyelés

2014.04.14.
09:46

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Tóth Zoltán tájékoztatója az Európai Parlament választásáról

nador_13_1397461409.JPG_935x632

Európai Parlament választása 2014. május 22-25.

Magyarországon 2014. május 25-én, vasárnap választjuk meg az Európai Parlament magyarországi képviselőit. http://europa.eu/about-eu/basic-information/eu-elections-2014/index_hu.htm

A választásról többet tudhat meg április 14-én, hétfőn 17 órakor a Centrál Bisztróban (Budapest, V. Nádor utca 13.).

Előadó: Bokros Lajos, a „Modern Magyarországért” elnöke https://www.facebook.com/momapart

Közszolgálati tájékoztató a választásokról: Tóth Zoltán, választási és közigazgatási szakértő.

 Térkép

https://www.google.hu/maps/place/1051+Budapest,+N%C3%A1dor+utca+13/@47.5002974,19.0505578,17z/data=!4m2!3m1!1s0x4741dc150bf071c1:0xae23d09f9b5cc056?hl=hu

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia elsőválasztók Európai Unió 2014 Magyarország magyar választások története Modern Magyarország 2014 Európai Parlament

2014.04.08.
21:09

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Szavazatok és mandátumok arányossága és/vagy aránytalansága a szakmában és egyes politikusok beszédeiben.

A www.atv.hu újságírója 2014. április 8-án hívott telefonon, hogy a jelenlegi miniszterelnök a Bloomberg  kérdésére milyen választ adott.

Az újságírói kérdésre valóban az idézett választ adtam.

http://www.atv.hu/belfold/20140408-de-on-honnan-jott-otszor-kerdezte-orban-az-ujsagirot

Azonban azt is elmondtam az újságírónak, hogy a van tudományos alapja a kijelentésemnek. Ezt a kijelentésemet az atv.hu nem közölte. Ím, az alátámasztás. (Politikatudományi Szemle/1994.)

http://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=8&ved=0CFYQFjAH&url=http%3A%2F%2Fwww.poltudszemle.hu%2Fpdf%2F1994%2F1994_3%2Ffk.pdf&ei=2A5EU-DAF6n8ywPl_YCYDA&usg=AFQjCNG1fB5E6MzA3FR8YCB1ghItSjDk6w&sig2=W6n6iC3cIzun1wuKtn0EEQ&bvm=bv.64367178,d.bGQ

„Szakmaiatlan állítás, hogy a 2014. évi magyarországi választások eredménye alapján az Egyesült Királyságban a szavazatok 44%-a alapján a parlamenti mandátumok 90%-t nyerte volna el a legtöbb szavazatot elért párt.”  Továbbá azt is nyilatkoztam az újságírónak, hogy a szakmai megnevezése a miniszterelnöki odavetés cáfolatának: arányossági együttható. Ezt a közlést is elmulasztotta az újságíró.

Valóban buktató kérdés a választástudományi diszciplína hallgatóinak az olyan válasz a vizsgán, amelyben összekeverik a politikai vágyakat a kétpárt-rendszer  kialakítására, midőn a sokpárt-rendszerre adekvát arányos választási rendszerek alkalmazását szónokolják. Ezt a nyilatkozatomat sem közölte az újságíró.

Végül is az újságíró ugyanazt a hibát követte el, mint a miniszterelnök: konfliktust és zavart akart kelteni a hangzatosság kedvéért. A tiszta beszéd és az érvelés megalapozottsága lényegtelen – szerintük.

Szerintem a tiszta beszéd, a kijelentések valóságtartalma az elsődleges.

Az újságíró még tanulhat ebből az írásomból. A politikusok többsége nem tanul/t semmit.

 

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia 2014 Magyarország 2014 abécé választásokra

2014.04.08.
12:57

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Első összegezés a választásokról

 

Országgyűlési választás után a Pacsirta Rádióban Fodor János főszerkesztő, Lipovecz Iván műsorvezető, Tóth Zoltán választási szakértő és Vörös Károly, a Népszabadság volt főszerkesztője beszélgetnek az eredményekről. (10-12 óra között, a hangszóróra kell kattintani.)

 

http://www.pacsirtaradio.hu/wp/?page_id=1622

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás demokrácia pártok 2014 Magyarország magyar választások története