2017.06.23.
18:29

Írta: Dr. Tóth Zoltán

II. Erzsébet és I. János Károly

Erzsébet királynő EU színekben

A brit parlament ünnepélyes ülésén Erzsébet királynő a korona nélkül és EU színekben öltözve[i] mondta el királynői programbeszédét, amely a miniszterelnök jogalkotási tervét tartalmazta.

A korona mellőzése arra utalt, hogy a konzervatív kormány kisebbségi kormányt alakít, az EU színek pedig egy finom jelzés arra, hogy Erzsébet királynő az Európai Unió híve, ellentétben a régi/új miniszterelnökkel, aki az Európai Unióból való kilépésen munkálkodik.

II. János Károly[ii], a híres spanyol puccskísérletben[iii] a demokráciát választotta, ellentétben a francóista spanyol hagyatékkal. Erzsébet jelzést adott egész Európának, hogy betartja a brit alkotmány szabályait, de nem ért egyet a kilépéssel. 

Két király már demokratikusabban gondolkodik, mint ahogy a magyar miniszterelnök teszi magát.

 


[iii] 1981. február 23.

 

 

komment

Címkék: demokrácia Spanyolország Nagy Britannia

2017.06.22.
09:35

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Esélyek 2018-ban

Harmadszor a XIII. kerületi MSZP-ben

Bizonytalan voltam, hogy a meghívást elfogadjam-e? Az ok egyszerű: a pártok általában elutálják azokat a szakértőket, akik nem a párt dicsőségét zengik. De végül meggyőztem magam, hogy megpróbálom: őszinte hangot fogok megütni a 2018. évi választási esélyekről, legfeljebb kifütyülnek. Mély csöndben hallgatták az előadást, értő hozzászólások voltak utána. 

Érdemes volt elfogadni a meghívást a részemről. Érdemes volt végig hallgatniuk a véleményemet. Remélem. Holott az esélyek szerények.

 

komment

Címkék: demokrácia pártok MSZP Országgyűlési választás 2018 2017 Magyarország

2017.06.21.
19:15

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Szakácskönyv születik?!

Szakácskönyv születik?!

- A kézirattól a megjelenésig -

A Két kor gyermeke c. könyvem a családomról és a közigazgatási pályafutásomról szólt. Korábban csak szakmai publikációm[i] és egyetemi tankönyvem[ii] jelent meg, így a „Két kor gyermeké”-vel közíróként debütálhattam 2012-ben. A szakácskönyv írás ötlete akkor fogalmazódott meg bennem, amikor az ELTE-ről – 16 évi vezető tanári tevékenység után – kirúgtak, és a letettem az európai uniós követelményeknek is megfelelő szakácsvizsgát. A vizsgára készülés jegyében 106 ételreceptet főztem meg, úgy, ahogy a szakiskolában tanítják.

Azt vettem észre a szakácskodás tanulása közben, hogy sokkal jobban főzök, ha saját kezűleg leírom a receptet, mert a „könyvből főzés” gyengébben ment. Így hát a sok gyakorlás alatt sok-sok receptet írtam kézzel, sőt, amikor fejből főztem a családnak, a barátaimnak, akkor utólag a receptírással igazoltam a főzésem finomságát. Két nagy doboznyi recept cédula gyűlt össze az évek alatt, míg a szakácskönyvírás ötlete átfordult konkrét elhatározássá.

Aki figyelemmel kísérte A szavazatok erejével c. blogomat[iii] - több ezer olvasóm volt és van -, az megfigyelhette, hogy a választási és közigazgatási szakértői eredeti szakmám mellett egyre többször főztem elektronikusan. Nos, a kézírásos cédulákból, és a blog posztokból alakult ki a szakácskönyvem törzsszövege. Aki már látott egy kazalnyi cédulát és több mint ezer blogbejegyzést, az könnyen elképzelheti a rendcsinálás sziszifuszi munkáját! A rendrakásban, a struktúra és végsősoron a tartalomjegyzék elkészítésében nagy segítségemre volt feleségem, Kiss Katalin.

Ma reggel, 10 órakor a kinyomtatott kézirattal lefényképezkedtünk, és elindultunk a kiadóba.

A Noran Libro kiadó[iv] vezetője Körössy P. József fogadott minket és a kéziratot. Röviden ismertettem a szakácskönyv koncepcióját (van ilyen?), és elszánásunkat arra, hogy a negatív kritikát is pozitívan fogadjuk. Csöndes bíztatás volt a válasz. Egy rövid udvariassági látogatásra fogadott minket Kocsis András Sándor a Kossuth Kiadó igazgatója is. „A szakácskönyvek piacán túlkínálat van…” fogalmazta meg elsőre az álláspontját, amellyel nem okozott lelki gyönyöröket nekünk.

A kézirat ott maradt, mi hazajöttünk, és várjuk az írásban érkező választ a megjelenésre.

A ma megkezdett „Szakácskönyv születik?!” sorozatot addig folytatom, amíg a szakácskönyv megjelenik vagy …?!

 [i] Pártok és választások, 1990.

 

[ii] Választás és választási rendszerek, 2000.

 

komment

Címkék: szakácskönyv születik?!

2017.06.13.
16:04

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Molnár Piroska, színész, a Civil Rádióban

 Molnár Piroska a Civil Rádióban

 civilftp.civilradio.hu/0612_2000_Olvasokor.mp3

 A Civil Rádióban Molnár Piroska színésszel beszélgetett Tóth Zoltán.

 

komment

Címkék: filmszínházirodalom Civil Rádió 2017 Magyarország

2017.06.11.
21:27

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Aranyanyu Bíró Ibolya 2017

Aranyanyu díjra jelöltük Bíró Ibolyát! Miért? A válaszok a videón!

komment

Címkék: videó Budaörs 2017 Magyarország Aranyanyu Bíró Ibolya

2017.06.01.
15:44

Írta: Dr. Tóth Zoltán

2017 május 31 Sukoró

A Budaörsi Olvasókör tagjai 2017. május 31-én Sukorón főztek összesen 250 adag ételt (budaörsi paprikáskrumpli kolbásszal és savanyú uborkával) a rászorultaknak. A sárkányhajózás fő szervezője Nagy János volt. 2018-ban újra segítünk!

komment

Címkék: videó Budaörs olvasókör Heti betevő 2017 Magyarország

2017.05.29.
14:20

Írta: Dr. Tóth Zoltán

193 párt

193 párt

http://lanchidradio.hu/videok/182460

A Lánchíd Rádió kérdéseire válaszolt Tóth Zoltán: a biznisz és kamupártok is készülnek a 2018. évi választásokra?

 

komment

Címkék: választás videó pártok Országgyűlési választás 2018 2017 Magyarország

2017.05.29.
13:49

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Hagyományos ételek - megújulva

Budaörsi sajtos gombóc, tejszínes zöldséglevessel

Mitől budaörsi a gombóc? Jogos a kérdése azoknak, akiknek nem volt sváb felmenőjük vagy Budaörsön házuk az Ófaluban.

Budaörsön 1720-tól sváb bevándorlók, gazdasági menekültek telepedtek le, mert a török uralom alatt a helyben élő szerb lakosságot elpusztították vagy elmenekültek a lakosok arra, amerre a szemük látott.

A betelepülő svábok alakították ki a falu szerkezetét, az utak, ma is arra vezetnek, amerre ők kitaposták, a templom is ott áll, ahová építették.

 A budaörsi sváb telkek és a rajta álló házak zártak. A házak elülső fala az utca szélén áll, nincsenek előkertek. A kerítések tömörek, nem látni be az utcáról se a kertbe, se a tiszta szobába. A telek hosszúkás, elöl a lakóház, hozzáragasztva a nyári konyha, mögötte az istálló, majd a veteményeskert. Az istállóban a szegényeknek egy, a tehetősebbeknek több tehene kérődzött.

A nagymamám azt mondta mindig: „Addig jó, amig nem kell a szomszédba menni a tejért!” Így válik érthetővé, hogy mit jelent a budaörsi módra készült étel. A gyerekek reggel meleg tejet ittak, a férfiak este aludttejet kaptak, paprikáskrumplit a végén tejjel hígították, a pulykahúst tejben áztatták, a főzeléket liszttel-tejföllel sűrítették, az ecetes fejes salátára tejfölt kanalaztak, a főtt tésztára túrót tettek, a maradék tejből sajtot készítettek, a vajat (a tojással együtt) a piacra vitték.

A svábok másik alap élelmiszere a krumpli volt. Minden kertben megtermelték a burgonyát saját fogyasztásra és a disznónak. Krumpli önmagában, a levesben, a főzelékben, a tésztában!

Nemzeti ételeket alkot a burgonya: sváb, német, szlovák, tót, horvát, szerb, román, holott csak azt jelenti, hogy a szegény emberek eledele.

A krumpligombóc elkészítése egyszerű: a hámozott és kockázott krumplit megfőzzük, leszűrjük és kihűtjük. (A főzőléből egy litert félreteszünk.) Összetörjük a krumplit, egy kevés lisztet adunk hozzá, 1-2 tojást belekeverünk. Gyúrjuk vagy kerítünk egy embert, aki gyúrja helyettünk. Annyi lisztet teszünk hozzá, hogy ne ragadjon a tészta a kezünkhöz. Ha túl keményre készítettük, akkor hozzáadunk a főzőlisztből egy keveset. (Ha most híg lett, akkor lisztet adunk hozzá, ha újra kemény lesz, akkor a falhoz vágjuk, és új projektet kezdünk.) Kis gombócokat (max. 2 cm átmérőjűeket) kerekítünk a tésztából. A főzővízben – forrás után – 2 percig forraljuk a gombócokat. (Sok idő nem kell, mert főtt krumpliból készítettük a gombócokat, csak a lisztnek kell átfőnie.)

A gombócokat egy lapos edénybe vagy tepsibe helyezzük. Bőségesen teszünk rá tejfölt (25%), majd nagy marék reszelt sajtot összekeverünk 2 egész tojással, és a gombok tetejére simítjuk. 250 fok C melegen sötét sárgára – világos barnára pirítjuk.

A tejszínes zöldségleves elkészítését azzal kezdjük, hogy megpucoljuk és kockázzuk a sárgarépát, a zellert, a paszternákot, és ami a kezünk ügyébe esik. Kevés olajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd felengedjük vízzel. Ha megpuhult, akkor hozzáadjuk az 1-2 dl tejszínt (30%). Teáspohárban, levescsészében tálaljuk kísérőnek a budaörsi sajtos gombóc mellé.

Jó étvágyat!

 

komment

Címkék: szakácskönyv Budaörs 2017 Magyarország

2017.05.28.
09:35

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Gyermeknapra: májusi reggeli

Májusi reggeli: jóindulatú világ

„Serkenj fel kegyes nép,

 Mosolyog az hajnal,

 Aranyszál tollakkal,

 Repdes, mint egy angyal!”

 https://www.youtube.com/watch?v=2VZy7X0Ftac

Ha jókedvűen ébredtél fel és süt a nap, akkor nézz ki a kiskertbe, hogy alkalmas-e az idő egy vasárnapi reggelire. Kapcsold be a youtube-ot és hallgasd meg ezt az ovis dalt. 1,5 perced legyen a GYEREKNAPON az ovisok dalát meghallgatni. Az unokáink egy része a 2018. évi választáson már szavazólapot kap a kezébe, de gondolunk a majdan megszületendő dédunokáinkra is: megérjük-e, hogy az ő ovijukban is meghallgathassuk a Serkenj fel…-t?

Addig is menjünk a hűtőszekrényhez és tartsunk terepszemlét: juhtúró (éljen), kecskesajt (hurrá), füstölt marhanyelv (de jó), vaj és olívás gyökérkenyér. (A smaragdzöld sonka kuka!) Nézzük meg a zöldségrekeszt is, mert tegnap voltunk a piacon: vajretek, fürtös paradicsom (de jól élünk), erős zöldpaprika (ez csak az enyém!) 2 napja felvágott lilahagyma karikák. (Egyhetes salátalevelek az egyik unokánk tengerimalacának spájzolva.)

A reggelit hagyományosan EGY joghurttal kezdjük KETTEN. 43 éve folytatjuk ezt a reggeli nyitányt, egyelőre nem változtatunk rajta. (A fényképet a tányérról a joghurt után készítettem!) Sok-sok zöldség, kevesebb tejtermék, és még kevesebb hús. (A marhanyelvet elfelejtettem a fényképezett tányérra rátenni!)

Süt a nap, enyhe szellő lengedez, friss kávé illata a reggeli után, távoli harangszó. Szarka üldözi a kismadarat a mi kiskertünkben: mi a kismadár pártján vagyunk.

A Kodály Zoltán gyűjtötte Serkenj fel-ben szerepel az angyal. Tegyük konkrétabbá, legyen a neutrális helyett egy angyallány (V’ Motorok).

 https://www.youtube.com/watch?v=uRK2eZw99xw

 Aki másképpen akarja, az három angyalt is láthat a végén:

 Chubby Checker, Little Richard - Let's Twist Again (Sexy)

 https://www.youtube.com/watch?v=gdEVW5OMMf0

 Jó hír: jóindulatú a világ!

  

 

komment

Címkék: szakácskönyv filmszínházirodalom Ünnepek Unokáimnak 2017 Magyarország

2017.05.24.
07:21

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Bizniszpártok: 2018-ban újra?

 

Tóth Zoltán: Tisztátalan és átláthatatlan

 

A Népszavában Bíró Mariann kérdezte Tóth Zoltán a bizniszpártok, kamupártok ügyéről. Milyen volt 2014-ben és mi várható 2018-ban?

 

http://nepszava.hu/cikk/1130182-kamupartok-jogerosen-megusszak

 

komment

Címkék: választás demokrácia pártok kormánypárt elsőválasztók Országgyűlési választás 2018 2017 Magyarország