2016.09.26.
18:26

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Hogyan ellenőrizzük azt, hogy nem népszavaztunk?

Hogyan ellenőrizhetjük azt, hogy nem vettünk részt a népszavazáson? A népszavazáson való részvétel vagy távolmaradás írásos dokumentuma a választói névjegyzék aláírása vagy annak hiánya. Ha felmerül a gyanúnk, hogy helyettünk más szavazott, akkor alanyi jogunk van arra, hogy a ellenőrizhessük saját aláírásunkat a választók névjegyzékében.

Mindenkinek joga van ahhoz, hogy jogorvoslattal éljen az Alaptörvény és a Választási eljárási törvény alapján a szavazás szavazóköri eredménye ellen. A jogorvoslati kérelem beadása nem egyszerű, mert a kormány olyan népszavazási törvényt alkottatott az Országgyűléssel, amelynek célja  a lakossági/választópolgári ellenőrzéstől való megszabadulás. Nagy fába vágja a fejszéjét, aki élni akar alkotmányos ellenőrzési jogával.

A szavazás napját követően, legkésőbb október 3-án, hétfőn, munkaidőben a helyi választási iroda vezetőjénél (jegyzőnél) kell kérni a választói névjegyzékbe való betekintés jogának a gyakorlását: aláírta-e valaki helyettem a szavazólap átvételét?

A helyi választási iroda valószínűleg megtagadja a betekintési jog gyakorlását. A megtagadás okai számosak lehetnek. Elutasítás esetén helyben kérjük jogorvoslatot az elutasító határozat ellen.

A jogorvoslati kérelemben meg kell jelölni a bizonyítási indítványt és a jogalapot. A saját aláírás megtekintésének alkotmányos adatvédelmi jogára kell hivatkozni és a választási tisztaságának az alapelvére.

Célszerű a médianyilvánosság és a helyi szakértők bevonása a folyamatba.

Nemzetközi megfigyelők nem lesznek.

 

 

komment

Címkék: választás demokrácia kormánypárt elsőválasztók jóállam országos népszavazás magyar választások története választópolgár kérdez 2016 Magyarország

2016.09.26.
15:05

Írta: Dr. Tóth Zoltán

A Civil Rádióban: Ágh Attila professzor

A Civil Rádióban: Ágh Attila professzor

2016. szeptember 26-án, hétfőn 20-21 óra között Dr. Ágh Attila filozófus egyetemi tanárral beszélget Tóth Zoltán műsorvezető–szerkesztő. Hogyan jutott el Ágh Attila az egyetemi katedrára és hogy járta be vendégprofesszorként a világ több tucat országát? Nyugdíjas létére is aktív közéletet él: létrehozta a Progress Alapítványt http://progressalapitvany.hu/ , amely egyetemisták és fiatal kutatók támogatásával foglalkozik.

Hallgassa a Civil Rádiót az FM 98-on vagy interneten: http://myonlineradio.hu/civil-radio .

 

komment

Címkék: Civil Rádió Progress Alapítvány 2016 Magyarország

2016.09.20.
10:35

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Rádió Bézs: Az indián nyár ételei

Rádió Bézs: Mit főzzek?- Válassz! 2016 szeptember 20-án kedden, kedd 13 órakor. Műsorvezető Tóth Zoltán.

Galkó Balázs mondja el mai mottónkat. Indián nyár ételei – szezonzárás a zöldborsóból és a fejtett babból: Kiss Katalin. Almával sült kolbász és sült körte tokánnyal. Beatles és Rolling Stones. Miért eszünk? Válasz a családi szakácsből. Illés és Fonográf.  Az ételek és italok összhangja a családi szakácskönyvből. Bródy János és Koncz Zsuzsa.

http://www.radiobezs.hu/radiobezs/radiobezs.main.page

 

 

 

komment

Címkék: szakácskönyv Rádió Bézs 2016 Magyarország

2016.09.19.
11:44

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Hogyan szavazzak október 2-án?

A népszavazási kérdés alkotmányellenes, a kampány tisztességtelen a kormány részéről. A kampányfinanszírozás átláthatatlan. A választási szervek elfogultak, és egyes helyeken csalni fognak a NEM – ek javára. A fényképen látható szavazólap értelmezések bebizonyítják a csalási szándékot.

A demokratikus ellenzék egyetlen delegálásra jogosult pártja nem küld a szavazatszámláló bizottságokba tagokat (sajnos).

A népszavazáson részt kell venni, hogy számszerűsíthető legyen az érvénytelen szavazatokkal az aktív ellenzők köre.


komment

Címkék: választás demokrácia szavazólap országos népszavazás magyar választások története 2016 Magyarország

2016.09.19.
10:40

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Civil Rádió: Gönczöl Katalin egyetemi tanár

Gönczöl Katalin kriminológus, egyetemi tanár, ombudsman, állami vizsgáló bizottság vezetője 2006-ban a tüntetések és a tv-székház ostroma után.

A Civil Rádió Olvasókör c. műsorában Tóth Zoltán beszélget Göncöl Katalinnal a pályafutásának kiemelkedő pontjairól, a Gönczöl Bizottság jelentésének a tartalmáról és következményeiről.

http://www.gonczolbizottsag.gov.hu/jelentes.html

2015-ben jelent meg Gönczöl Katalin tanulmánya A büntető populizmus térnyerése Magyarországon, 2010–2014., amely szakmai kritikáját adja  a jelenlegi jogalkotásnak.

A műsor 2019. szeptember 19-én, hétfőn hallgatható a Civil Rádióban 20-21 óra között.

http://myonlineradio.hu/civil-radio

 

komment

Címkék: jóállam Civil Rádió 2016 Magyarország

2016.09.15.
09:27

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Klubrádió: Bojkott vagy 2 X ?

Klubrádió 2016. szeptember 15. csütörtök 14 óra – népszavazás.

Szentpéteri Nagy Richard Mandátum c. műsorában Kajdi József és Tóth Zoltán beszélget arról, hogy miképpen lehet és célszerű szavazni az október 2-ai népszavazáson. Bojkott vagy 2 X?

 

komment

Címkék: demokrácia pártok Klubrádió országos népszavazás 2016 Magyarország

2016.09.12.
09:53

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Civil Rádió: Bíró Ibolya, történelemtanár

Bíró Ibolya történelemtanár ma este, 2016. szeptember 12-én, a Civil Rádió „Olvasókör” c. műsorának a vendége. A műsorvezető-szerkesztő Tóth Zoltán, aki az Eötvös gimnáziumban Ibi mama tanítványa volt 1967-70 között: „Döbbenten hallgattam Ibi mamától, hogy 1957 márciusában az Irányi utcai fiú általános iskolában a 7. osztályos gyerekek életveszélyesen megfenyegették, szabályosan terrorizálták a tanárokat. Azok a kisfiúk, akik 1956-ban porig égették a Váci utcai könyvesboltot. Én a könyvesbolttal szemben laktam szüleimmel. Ez is részese kell hogy legyen az emlékezetünknek”. Ibi mama pedagógiai hitvallása: „Szeretni kell a gyerekeket!”

http://myonlineradio.hu/civil-radio

Minden hétfőn 20-21 óra között Olvasókör a Civil Rádióban. Az Olvasókör korábbi vendégei: Schmidt Péter alkotmánybíró, Baranyi Ferenc költő, Vámos Tibor akadémikus, Sas József humorista, Simon Attila előadóművész, Matuscsák Tamás író, Bornai Tibor zeneszerző, Kerékgyártó István író, Erdős Virág költő, Kukorelly Endre író.

 

komment

Címkék: Civil Rádió 2016 Magyarország

2016.09.10.
20:14

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Rádió Bézs a nőkért szól, nem csak nőknek - kedd, 13 óra

Közép-Európa: földrajzilag, történelmileg, politikailag létezik-e ilyen fogalom? Mely országok tartozhatnak Közép-Európához? Németország, Lengyelország, Ausztria, Csehország és Szlovákia? Magyarország hová tartozik földrajzilag, történelmileg, és politikailag? Mit jelent, amikor a Lajtán innen és túl meghatározást halljuk? Létezik-e közép-európai konyha? Ring Éva egyetemi tanár válaszol a kérdésekre és javasol ételeket, recepteket a térségből.

Német állami himnuszt, lengyel sörhimnuszt, Oláh Ibolyát, csehszlovák tánczenét, osztrák tiroli ugrálóst hallgatunk zenében.

Königsberg, Poroszország korabeli fővárosának legfinomabb ételét bemutató dallamokkal indulunk. Az étel neve ”königsberger klopse”.

 

komment

Címkék: Rádió Bézs 2016 Magyarország

2016.09.08.
18:53

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Polgári engedetlenség és erőszakmentes ellenállás kézikönyve

Polgári engedetlenség és erőszakmentes ellenállás kézikönyve

Könyvbemutatóra hívom az olvasókat.

Misetics Bálint szerkesztette a Napvilág Kiadónál megjelent „kézikönyvet”: Polgári engedetlenség és erőszakmentes ellenállás

A könyvbemutató másik kötete:

Sebály Bernadett és Vojtonovszki Bálint (szerk.) (Napvilág kiadó, 2016) A hatalom társadalma vagy a társadalom hatalma? A közösségszervezés alapjai c. tanulmánykötetet.

A könyvbemutató 2016. szeptember 15-én, csütörtökön 17.00 órakor lesz a Kossuth Klub (1088 Bp. VIII. Múzeum u. 7.) I. emeletén a Nemerkényi teremben.

Részletek: http://progressalapitvany.hu/hirek/meghivo-konyvbemutatora/

(Fotó: Index.hu Misetics Bálint)

 

komment

Címkék: demokrácia Progress Alapítvány 2016 Magyarország

2016.09.05.
11:22

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Civil Rádió FM 98 Baranyi Ferenc költő

Baranyi Ferenc költő a Civil Rádióban

Petőfi, József Attila és Váci Mihály költői útján halad Baranyi Ferenc: „Használni akarok, nem ragyogni!” 2015-ben jelent meg „Ballada a hunyászkodókról” c. verskötete. Beszélő cím. Szerelmes versei nem légből kapottak, hanem megélt élményekről szólnak.

Civil Rádió FM 98 hétfő este 20-21 óra között. Műsorvezető-szerkesztő Tóth Zoltán.

http://myonlineradio.hu/civil-radio

 

komment

Címkék: filmszínházirodalom Civil Rádió 2016 Magyarország