2016.08.27.
19:16

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Pénztárgépet politikusok zsebére!

Pénztárgépet  politikusok zsebére!

Nagyon egyetértek a gazdaság kifehérítésének azzal a módszerével, hogy a pénztárgépek egyenesen a NAV-hoz legyenek bekötve.

JAVASOLOM, HOGY A POLITIKUSOK ZSEBE LEGYEN BEKÖTVE A NAV-HOZ 2016. SZEPTEMBER 1-TŐL.

Minden politikus legyen köteles egy elektronikus számítógépet vásárolni, amelynek ára 1 milliárd Ft, és amelyhez nem kaphatnak állami támogatást. A mulasztó politikusnak napi 1 millió Ft késedelmi pótlékot kell fizetnie, amelyet az állami oktatás és egészségügyi ellátás céljaira kötelező fordítani.

Várom a pénztárgépek bekötésére vonatkozó további javaslatokat!

 

komment

Címkék: demokrácia kormánypárt 2016 Magyarország

2016.08.25.
10:03

Írta: Dr. Tóth Zoltán

2 X október 2-án

2 X október 2-án, a népszavazáson? 

Hogyan szavazzunk 2016. október 2-án, a népszavazáson? A Fidesz és a Jobbik a NEM-re, a Liberális Párt az IGEN-re szavaz, az MSZP együtt a DK-val a bojkottálna. (Bojkott: távolmaradás a szavazástól.) Az LMP megosztott a szavazás módjában: szimpatizánsainak egy része az igen, másik része a bojkott mellett hezitál.

Tóth Zoltán már két hónappal ezelőtt a 2 X szavazást ajánlotta. Az indokokról Simor András kérdezte Tóth Zoltán, választási szakértőt az Atv. Egyenes beszéd c. műsorában.

http://www.atv.hu/videok/video-20160824-toth-zoltan

 

komment

Címkék: választás videó demokrácia pártok országos népszavazás 2016 Magyarország

2016.08.25.
00:55

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Kopaszok és bojkott

Dési János a Klubrádió 7-es stúdió c. műsorában kérdezte Tóth Zoltán a kopaszok szerepéről a választási eljárásban, továbbá a bojkott következményeiről 2016. október 2-án, a népszavazáson. A Klubrádió Archívumában nem egyszerű keresni, de érdemes egy kis munkát befektetni.

http://www.klubradio.hu/bview.php?bid=archiv_n

Klubrádió Archívum

Keresett időpont: 2016. 08. 20. 15:00

Keresett időponton belül14:50-től 27:40-ig

 

komment

Címkék: választás demokrácia országos népszavazás 2016 Magyarország

2016.08.20.
11:10

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Fényes a hajnali ég - 1956

Szöveg és zene: Bornai Tibor, ének: Paja Bea

komment

Címkék: videó filmszínházirodalom Ünnepek Unokáimnak 2016 Magyarország

2016.08.14.
21:11

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Ellenségek aláírnak hibásan

180 ezer hiteles aláírás – kevés egy országos népszavazáshoz?

Hogyan kell hiteles aláírásokat gyűjteni? Szándékosan hibás adatokat adnak meg a politikai ellenségek? Rónai Egon Atv. kérdezte Tóth Zoltán választási szakértőt.

http://www.atv.hu/videok/video-20160812-toth-zoltan

 

komment

Címkék: választás videó demokrácia pártok OVB országos népszavazás 2016 Magyarország

2016.08.07.
11:50

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Budaörsi bucka

Budaörsi buckát süssünk vasárnap!

A muffin[i] eredetileg angolul édes süteményt[ii] jelentett. A muffin sütőben nem csak édes süteményeket lehet készíteni, hanem bármilyent, így a kezdeti édes irány kiegészült sós változatokkal is. Én a muffin sütőt fasírt elkészítésére is használom, sőt, halat is lehet benne készíteni.

A muffin sütő a mérete miatt kiválóan alkalmas előételek készítésére, kerti partikon kiegészítők felszolgálására, gyermekzsúrokon a pocsékba menő mennyiségek csökkentésére. A muffin sütő kelyhe általában tapadásmentes, így nem szükséges olajjal/zsírral kikenni. A papírból készült muffin kapszli alá elegendő a szokásos tepsit tenni.

A pirog[iii] a szláv konyha sajátja, a szó orosz eredetű. A kisebb méretű pirozski lehet előétel, utcai étel vagy desszert is, sós és édes töltelékeket egyaránt tartalmazhat. Az ukrán konyha a céklaleves[iv] mellé elengedhetetlennek tartja a pampuskát[v], amely kelt tészta fokhagymás olajjal sütve.

Palóc leveshez kerestem olyan kiegészítőt, amellyel együtt gyakorlatilag egytálétellé változik Mikszáth Kálmán „A jó palócok”[vi] levese.

Első ötletem a krumplis pogácsa[vii] volt, amely hagyományosan adható a tartalmas levesek (pl. gulyás) mellé. A krumpli, mint hagyományos tót-palóc alapanyag nehézebbé teszi a tésztát, ezért könnyedebb megoldást kerestem. Így akadtam a tejfölre, amely könnyíti a tésztát, és a tejföl - a tót - sváb hagyomány szerint – bármilyen ételhez/ben adható, főzhető, süthető.

A bucka[viii] a muffin és a pirozski hagyományok ötvözete, csekély újítással. A bucka szó eredetileg halmot, dombot jelent magyarul, és ha rápillantanak a fényképre, akkor valóban hasonlítható egy kicsi halamhoz, ugyanúgy, mint a muffin vagy a pirozski. A tészta összetevőinek egy része is azonos: liszt, sütőpor (élesztő), folyadék a gyúrhatósághoz. A liszt kiválasztásában a „kétszerfogós”-t[ix] részesítettem előnyben. Ez a lisztfajta a szemcseméretben különbözik a többi liszttől, és a hagyomány szerint ez a legalkalmasabb a pogácsa félék  sütésére. A tölteléket nem a kinyújtott tésztába kell beletenni és azt összezárni, hanem a tésztába kell belegyúrni. A döntésünk szerint sütnivaló kolbász húst vagy fűszerezett daráthúst süssünk meg egy serpenyőben, és a zsírt elhagyva keverjük a tésztához. A sajtot nagylyukú reszelőn engedjük át, majd az kövesse a kolbász/darálthús útját. Akik kedvelik, azok csiliport vagy erőspistát is keverhetnek hozzá, ízlés szerinti mennyiségben.

A sajtos-kolbászos bucka a keresztségben a „budaörsi” jelzőt kapta, mert itt készítettem először a buckát.

A sajtos-kolbászos bucka bevásárló listája:

Liszt                                       0,40 kg

Tejföl                                    0,40 kg

Vaj                                         0,20 kg

Kolbász/darált hús             0,30 kg

 Sajt                                      0,30 kg

 Sütőpor                               2 csomag

                                           nagy csipet

 Metódus

 Az bevásárló lista szerint összekerek mindent (kézzel vagy géppel). Muffin sütőbe adagolom a buckát úgy, hogy ne legyen csurig (a sütőpor dolgozni fog!). 20-25 perc alatt megsütöm 180 fok C-os sütőben. Ha lehetőségünk van rá, akkor melegen-langyosan tálaljuk a palóc leves mellé. Hidegen alkalmas előételnek, tízórainak, uzsonnának, vagy éjfél után a hűtőszekrény nyitott ajtajánál altatónak.

Jóétvágyat!

 


 

 

komment

Címkék: szakácskönyv Budaörs Rádió Bézs 2016 Magyarország

2016.08.05.
15:33

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Érvénytelen aláírások a népszavazáson

Érvénytelen aláírások tömegesen vannak a választási jelölésekben, népszavazási kezdeményezésekben.

Az érvénytelenség okainak döntő többsége szándékos, kisebb része gondatlanság eredménye. Több mint kettő évtized szakmai tapasztalatai alapján tipizálhatóak az érvénytelen aláírások okai és az okozói:

 

A politikai ellenségek, ellenérdekű felek párt-utasításra vagy egyéni aktivitásból érvénytelenséget eredményező adatokat közölnek az aláírás gyűjtőkkel ajánlóíveken/kezdeményezéseken.

 

Az érvénytelenségi okok nagyon könnyen megvalósíthatóak szándékosan és gondatlanul is.

 

 • A személyazonosító jel utolsó két számának „eltévesztése”

 • A lakcímadat hibás közlése

 • Jogilag valótlan név közlése (álnév, művésznév, stb.)

 

Elkerülhetőek volnának az ilyen érvénytelenségi okok, ha az aláírásgyűjtők nagyon precízen ellenőriznék, személyi okmányok (személyazonosító igazolvány, vezetői engedély, útlevél ÉS lakcímkártya) alapján a személyazonosító adatokat.

A szervezők részéről a szakszerű ellenőrzés gyengeségének több oka is van:

 

 • a pénzért gyűjtők előbb kapják meg a „fizetésüket”, mint az aláírásgyűjtés jogi eredménye megszületik. Az érvénytelenségi okok elemzése nincs összekapcsolva a „gyűjtők” személyével (hiába kell a gyűjtőnek aláírni az ajánló ívet, nem lehet visszajelzést kapni arról, hogy kik dolgoztak csak darab-darabra, és kik végezték becsületesen a gyűjtést).

 • nincs érdemi oktatás az aláírásgyűjtők – sem az aktivisták, sem a pénzesek - számára a jelölő szervezetek részéről.

 • a szervezők nincsenek felkészülve arra, hogy az választási irodák és bizottságok shakespeare-i módon „packáznak” és fizikai támadással is fenyegetettek lehetnek „ismeretlen” 3. személyek részéről.

Nagyon lelkesen írnak alá bármilyen aláírásgyűjtő ívet:

 

 • nem magyar állampolgárok, akik magyarul is beszélnek.

 • választójoggal nem rendelkező fiatalkorúak

 • választójog gyakorlásától eltiltott személyek

 Országos népszavazás kezdeményezéshez, aláírásgyűjtéshez minden szervező részéről

 

 • 1,5 évig kitartó komoly elhatározás és pénzügyi fedezet szükséges

 • stabil  projekt menedzsmentet kell felépíteni

 • a szervezést hálózati szemlélettel kell folytatni

 • a 106 választókerületet kell bázisnak tekinteni

 • informatikai, távközlési feltételeket előre kell biztosítani

 • oktatást kell biztosítani minden aláírásgyűjtőnek és szavazatszámláló bizottsági tagnak.

Aki tud jobbat, az úgy csinálja! 

 

 

komment

Címkék: választás demokrácia pártok kormánypárt 2016 Magyarország

2016.08.05.
15:30

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Töltött tök: tegnapi maradékból

 

A tegnapi vacsorából maradt még jócskán marhapörkölt. A legfontosabb, hogy az éjszaka nem mentem ki a hűtőszekrényhez, hogy a maradék marhapörköltből néhány kanállal felfaljak (kovászos uborkával), így reggel óta tervezgethetem, hogy mit együnk vacsorára. Ma estére töltött tököt készítek. Reggeli után (kefir őrölt szőlőmag-liszttel, vékonyra szelt füstölt sonka csíkozva, lucullus paradicsomok) azonnal a kedvenc piacomra (Fehérvári út) mentem, és kedvenc zöldségesemnél (középen hátul az utolsó) egy kisméretű, friss tököt vettem. Kettőnknek 1 db tököcske bőven elegendő. Augusztus a Mariska c. őszibarack hónapja is, ezért vettem belőle kettőt (a nejemnek ugyanennyi nektarint). Azért csak kettőt, mert az őszibarack könnyen és gyorsan utóérik, és akkor plöttyedt lesz. Két nap múlva újra jövök Mariskáért és cukkiniért.

A tököt erősen megmossuk és kettébevágjuk. A végeit lecsapom egy késsel, és egy kanállal kikaparom a hosszában a magházat (azt kidobom). A tököt ebben a primőr időszakban nem kell meghámozni, olyan vékony a héja, mint a kígyóuborkáé vagy a cukkinié.

Fontos kérdésekben kell döntést hozni, miközben kezet mosunk:

Vegeta[i] vagy nem vegeta? A töknek saját íze nincs (legfeljebb olyan az íze, mint a töknek), így én a vegeta mellett mellett döntök. A félbevágott tökök belső részét finoman (!) megszórom vegetával.

Olaj (napraforgó[ii]/oliva[iii]) vagy zsír (mangalica[iv]/kókusz[v]) legyen-e a serpenyőben? A kerti sütéshez nagyon jó a mangalica zsír, mert van saját nagyon finom íze. A zárt térben való sütéshez alkalmasabb a kókusz zsír, mert magas hőmérsékleten is szagtalan marad, így nem kell szellőztetni a sütés után.

Alulról vagy felülről kezdjük-e a tök sütését a serpenyőben? Én felülről kezdem sütni egy kevés zsiradékon, mert fordítás után könnyebben tudom megtölteni a tökcsónakot a marhapörkölttel.

A megtöltött tököket lassú tűzön, fedő alatt pároljuk. Ha előbb kezd leégni, akkor egy kevés vízzel tovább lassítjuk a sütést, és növeljük a gőzt a serpenyőben. A friss tök nagyon gyorsan puhul. Nem szabad magára hagyni a töltött tököt sütés közben! A magam töltött tökcsónakjára egy kevés csili port vagy erőspaprikát is szórok.

A tálalás egyszerű: két szedőlapáttal támasszuk meg a töltött tököt, mert így gusztusosan helyezhetjük át a serpenyőből a tányérra.

Mákos fehérkenyérrel a legjobb!

Jó étvágyat!

 

 

 

 

komment

Címkék: szakácskönyv Rádió Bézs 2016 Magyarország

2016.08.04.
20:35

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Nyáresti vacsora

 

Nyáresti vacsora

 

Éjszaka még zuhogott az eső, reggelre kifújta a szél a párát, mielőtt elindult a nap, már jó kis reggeli várt az asztalon:

 

 • Egy pohár kefirben elkavart szőlőmag liszt (segíti, gyorsítja az emésztést).

 • Egy juhtúrós kenyér szelet, paradicsommal. (A paradicsom nagyon egészséges.)

 • Egy szelet vékonyra csíkozott füstölt sonka, kápia paprikával. (A finomságok elengedhetetlenek!)

 • Néhány szem meggy, mert anélkül nem megy.

 

A reggelihez hozzájárultam egy-egy csésze eszpresszó kávéval. Indulhat a nap!

 

Gyorsan telik a délelőtt, mert van mit csinálni. Tízórakor – tízórai. Egy félig kemény – félig puha őszibarack és egy pohár kefir. (A családi dietetikusunktól tanultuk, aki a menyünk.) Inget kell cserélnem, mert a baracklé nem jön ki másképpen az ingből.

 

A programok szorításában a bevásárlóközpont egyik gyorséttermében ebédelünk: ketten egy adag levest és egy adag második fogást (a kiszolgáló megvetőleg néz végig minket).

 

Uzsonnára a reggeliből megmaradt másik szelet füstölt sonkát csíkozom kettőnknek egy-egy fél zsömlével.

 

Este 6 után már nem tanácsos vacsorázni, és főleg nem sokat! Ezért egy egyszerű vacsora főzéséhez látok neki: marhapörkölt, kovászos uborka, gyökérkenyér.

 

A marhapörkölt elkészítésének két időigényes folyamata van: a hús kiválasztása és a puhítása. A hús kiválasztása azért nehéz, mert ma magunknak főzők a feleségemmel, de holnap az unokáink jönnek ebédre. Ha magunknak készítem, akkor marhalábszárból, ha csak az unkáimnak főzöm, akkor marhacombból főzném a pörköltet. A kompromisszum: marhacomb + erdélyi szalonna, amelyet csíkokban főzök és könnyen kiemelhető a kész ételből (magunknak).

 

A pörkölt attól pörkölt, hogy az apró kockákra vágott húst egy kevés olajon/kókusz zsíron/mangalicazsíron önmagában, tűzforró serpenyőben megpörköljük. Ha tehetjük, akkor a kertben pörköljük a pörköltet vagy nyitott ajtó-ablaknál, mert erős gőz-füst és hanghatásokkal jár együtt. (Köténnyel védjük fehér ingünket vagy pucér mellkasunkat a kellemetlenségektől.)

 

Egy kislábosban kiskockára vágott vöröshagymát dinsztelünk (forró zsiradékban!) Midőn összeesik a hagyma, akkor apróra vágott paradicsommal és zöldpaprikával sütjük együtt, amelyhez sót adunk és őrölt pirospaprikával fejezzük be. (Ezt az együttest pörkölt alapnak nevezzük.)

 

Összekeverjük a kifehérített húskockákat a pörkölt alappal. Mielőtt odaégne az egész, forró vízzel felengedjük, kicsi lángra vesszük, lefedjük, és más dolog után nézünk a lakásban. 5 percenként kavarjuk, forró vízzel felengedjük és fél kiló húsonként 1 órát puhítjuk a lassú tűzön. A vége előtt egy csilit vagy erős paprikát teszünk bele  az íze kedvéért.

 

A pörkölt színe: barnás-vörös, állaga: sűrű, inkább főzelékre, mint levesre hasonlít, íze domináló hús mellett selymes lecsó kiegészítéssel, illata: markáns.

 

A kész pörkölt szaftját kismértékben szaporíthatjuk forró vízzel vagy alaplével. A pörköltet kistányérban tálaljuk, kiskanállal. Melléklet: kovászos uborka és kedvenc kenyerünk. Jó étvágyat!

 

komment

Címkék: szakácskönyv Rádió Bézs 2016 Magyarország

2016.08.02.
20:12

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Érvénytelen szavazat és az 50% - október 2.

Kedves Zoltán!

Légy szíves segíts!

Terjed az a nézet, hogy?

Elmenni a szavazni és érvénytelenül szavazni, vagy a szavazólapot nem bedobni ugyan annyit ér, mint szavazni nem elmenni. És még annyiban előnyösebb is, hogy így anonim módon nem veszünk részt a szavazásban.

Igaz-e ez?

Nem úgy van-e, hogy aki elmegy és aláír az már bele számít az 50%-os részvételbe, akár hogy is szavaz illetve szavaz-e egyáltalán?

Segítségedet előre is köszönve, tisztelettel: választópolgár

Kedves Választópolgár!

A konkrét kérdésre: a hatályos szabály szerint az országos népszavazás jogilag akkor érvényes, ha az összes szavazó több mint 50 %-a érvényesen szavazott.

Elméleti megközelítésben: a hatályos szabály szakmai tévedésen alapul, mert összekeveri a népszavazás érvényességi (részvételi) és eredményességi kritériumait (az győz, aki az érvényes szavazatok több mint 50-át megkapta).

Politikai megközelítésben: a Fidesz olyan szabályt épített be a törvénybe, amely a legmagasabb követelményt állít egy lehetséges ellenzéki népszavazás elé.

Államfilozófiai megközelítésben: a népszavazási törvény egyéb intézményei (aláírások ellenőrzésének a szűkítése, határon túliak részvételi joga, külföldön élők eliminálása, alkormányellenes kérdés, kampányszabályok stb.) gyakorlatilag kizárják – a kormány által kezdeményezett népszavazás kivételével – az eredményes népszavazás lehetőségét.

Választási szakértőként soha nem fogom azt mondani, hogy a “bojkott”, de ha valaki elmegy szavazni, akkor kettő x-t húzzon be a kettő karikába (körbe), mert minden más módszer lehetőséget ad a csalásra a szavazszámlálás alkalmával.

Ha nem voltam érthető, akkor várom a további kérdéseket vagy ellenvéleményeket.

Üdv Zoltán

 

 

 

 

 

 

 

komment

Címkék: választás demokrácia elsőválasztók országos népszavazás választópolgár kérdez 2016 Magyarország