2018.02.11.
20:03

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Kinek a jelöltje vagyok?

Sok-sok választópolgár kérdezi tőlem az utcán, a piacon, rendezvényeken, hogy „kinek a jelöltje” vagyok?

Sokan azonnal megértik, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) jelölt engem, és a jelöltségemet támogatja az MSZP, a Párbeszéd, Karácsony Gergely miniszterelnök és a Szolidaritás.

Azonban magyarázatra szorulhat a „jelölt” és a „támogat” kifejezés.

A választáson az indulhat (az kerül fel a szavazólapra), akit legalább 500 választópolgár az aláírásával ajánl. A választópolgárok bármely párthoz tartozhatnak, lehetnek civil szervezetek tagjai, vagy bárki, akinek szimpatikus vagyok.

Jogilag egy pártnak azonban csak az lehet a jelöltje, akit egy párt írásban a jelöltjének nyilvánít. A pártnak ez az írásos nyilatkozata olvasható minden ajánlóíven, amelyekre gyűjtik az aláírásokat. Hogy a jogi nyelvezetet tovább csűrjék-csavarják a jogászok a pártot nem pártnak nevezik a választási törvényben, hanem „jelölő szervezetnek”.

A „támogat” kifejezés jogilag azt jelenti, hogy egy párt által „jelölt” képviselőt, jelen esetben engem, más pártok, civil szervezetek és szimpatizánsok is támogatnak két féle módon is:

1. akik a kampányban mellettem állnak, dolgoznak, szerveznek, szórólapoznak, interneteznek, részt vesznek a lakossági fórumokon, stb,

2. mindenki, aki a szavazólapon rám szavaz (X) 2018. április 8-án.

A jelölt egy jogi, a „támogat” egy politikai szakkifejezés, amelynek a tartalma eltér egymástól. A támogatás azt jelenti, hogy szűkebb csoport (párt) által javasolt személyt egy tágabb társadalmi csoport is elfogadhatónak tart a maga számára is. Hasonlatként a család állítható: a szűkebb család az anya, apa és gyerekek, de nagyobb családban a szülők testvérei és unkatestvérei is beletartoznak, sőt a szülők szülei és nagyszülei is támogatják a szűk család tagjait céljaik elérésében.

A választási törvényekben való tájékozatlanság, továbbá a politikai rosszindulat összekeveri a jogi és a politikai fogalmakat. A jelöltet támogató pártokat hamisaknak tekinti, vagy csalásnak nyilvánítja a jelképeik kinyomtatását a kampány szórólapján.

A tiszta beszéd esetemben a következő:

 

  1. A Demokratikus Koalíció (DK) jelöltje vagyok. Ha összegyűjtök legalább 500 érvényes választópolgári aláírást, akkor a szavazólapon ez szerepel: Dr. Tóth Zoltán Demokratikus Koalíció.

  2. A kampányban támogat az MSZP, Karácsony Gergely miniszterelnök jelölt, a Szolidaritás és a Párbeszéd pártja, civil szervezetek és állampolgárok csoportjai.

 Tiszta vizet a pohárba és fejekbe!

BÉKESSÉG ÉS FEJLŐDÉS!

 Dr. Tóth Zoltán, Pest m. 2. sz. vk.

 

komment

Címkék: kampány választás demokrácia MSZP Budaörs Demokratikus Koalíció Országgyűlési választás 2018 2018 Magyarország Képviselőjelölt:Tóth Zoltán

2018.02.11.
18:44

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Képviselőjelöltek vitája Budakeszin

Találkozó a képviselőjelölt társakkal.

 2018. február 5-én a Budakeszi Művelődési Házban került sor a jelöltek vitájára. Császárné Kollár Tímea (Jobbik), Szél Bernadett (LMP) Szemző Áron (Momentum) és én elfogadtuk a meghívást, és részt vettünk a vitában. Csenger-Zalán Zsolt (Fidesz) és Szabó Mona (MKKP) nem jelentek meg a rendezvényen.

Fontosnak tartottam a képviselőjelöltek személyes találkozóját, én még egyiket sem ismertem korábbról. A vita leginkább helyi ügyekről szólt (MO nyugati körgyűrű építése, Álomvölgy és Vastelep fejlesztése. Minden jelölt társnak volt legalább egy mondata, amellyel egyet tudtam érteni.

Éles konfrontációra nem kerülhetett sor, mert a Fidesz jelöltje nem jelent meg.

Valamennyi jelölt egyetértett abban, hogy a jelenlegi kormányt le kell váltani. A közönséget leginkább az érdekelte, hogy visszalépek-e Szél Bernadett javára. Határozottan kifejtettem véleményemet: a választási törvény alapján a jelölttel a párt rendelkezik. Ha az LMP és a DK megegyezik a visszalépések csomagjáról, akkor készen állok Szél Bernadett mögé állni a kampányban – a kölcsönösség alapján. Amíg visszalépési döntés nincs, addig én a DK jelöltje vagyok az MSZP, a Párbeszéd, a Szolidaritás támogatásával.

BÉKESSÉG ÉS FEJLŐDÉS!

(Fotón balról jobbra: Wittinghoff Tamás, Tóth Zoltán, Keller László a rendezvény után.)

komment

Címkék: kampány választás demokrácia MSZP Budaörs Demokratikus Koalíció Országgyűlési választás 2018 2018 Magyarország Képviselőjelölt:Tóth Zoltán

2018.02.11.
18:35

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Találkozó Keller Lászlóval és Keleti Györggyel

Találkozók volt országgyűlési képviselőkkel.

Elsőre próbálkozom a választási kampánnyal, így szükségesnek tartottam találkozni a térség korábbi országgyűlési képviselőivel.

Keller László három választáson át nyerte el a parlamenti helyet. Hasznos beszélgetést folytattunk a képviselőnek az országos és a helybeli munkájának az arányáról, a párt és a jelölt, a párt és a képviselő kapcsolatáról. Egyetértettünk abban, hogy a lakossági kapcsolatok ápolása nem csak a kampány időszakában fontos, hanem az folyamatos feladat. Közösen körbejártuk a választókerületbe tartozó települések egy részét, és elmondta, hogy az eredmények mellett még – szerinte – milyen fejlesztéseket kellene megvalósítani.

Keleti György a képviselőség mellett miniszter is volt. Közös közigazgatási múltunkat csak röviden idéztük fel, mert a kampány módszerekről folytattunk tartalmas eszmecserét. Hasznos tanácsokat kaptam Tőle a lakossági és a párt kapcsolatok fenntartására.

 

komment

Címkék: kampány választás demokrácia MSZP Budaörs Demokratikus Koalíció Két kor gyermeke Országgyűlési választás 2018 2018 Magyarország Képviselőjelölt:Tóth Zoltán

2018.02.11.
18:29

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Találkozó Győri Ottiliával, Budakeszi polgármesterével

 

Dr. Csutoráné Dr. Győri Ottilia Budakeszi polgármestere.

 

Budaörsi létemre gyakran járok Budakeszire, mert a barátom ott lakik és a feleségem néha ott vásárol. Így tapasztalataim vannak a két város közötti közlekedési problémákról, sőt a lakossági ellátási szint különbségeiről is.

Bemutatkozó látogatásra fogadott Győri Ottilia polgármester, és hamar rátaláltunk a közös hangra, mert mind a ketten a közigazgatási pályafutásunkat az V. ker. tanácsban kezdtük, Ő a postabontóban és lakcímnyilvántartóként. Nem sokat töltöttünk azonban nosztalgiázással, mert a Budakeszi előtt álló feladatok sürgetők. A megvalósult eredményes fejlesztések (iskola, lakóparkok, stb.) mellett egyetértettünk abban, hogy a legfontosabb kérdés a közlekedés problémája. Budakeszi esetében egyidőben jelentkeznek az országos, a regionális és a helyi közúti problémák megoldása. Egyetértettünk abban is, hogy a nagyszabású ingatlanfejlesztésektől elmaradtak az infrastruktúrális beruházások. Érintettünk néhány helyi problémát (Álomvölgy, Vastelep), és abban is egyetértettünk, hogy ezeknek a megoldása a lakosság többségének a támogatásával a polgármester és a képviselőtestület feladata. Végül gratuláltam a „Idősbarát önkormányzat” díj elnyeréséhez, de megemlítettem, hogy ezen díj alapítása közigazgatási államtitkárként - annak idején - az én feladatom volt.

BÉKESSÉG ÉS FEJLŐDÉS!

 

komment

Címkék: kampány választás demokrácia MSZP Demokratikus Koalíció 2018 Magyarország Képviselőjelölt:Tóth Zoltán

2018.02.11.
18:23

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Találkozó Wittinghoff Tamással, Budaörs polgármesterével

 

Találkozó Wittinghoff Tamással, Budaörs polgármesterével

 

Budaörsi lakos vagyok 30 éve, így az első hivatalos utam a választási kampányban Budaörs polgármesteréhez vezetett. Nem kellett bemutatkoznunk egymásnak, mert 1991 óta ismerjük egymást személyesen, amióta Budaörs polgármestere. Hetedik ciklusát tölti be a tisztségben és kétharmados többséggel választotta meg a lakosság 2014-ben is. Egyetértettünk abban, Budaörs Budapest kapuja Bécs felől nézve, amely sok lehetőséget, de még több felelősséget rak a képviselők és a polgármester vállára. Egyetértettünk abban is, hogy az önkormányzatoktól az elmúlt időszakban alapjogokat vett el a jelenlegi kormány, amelynek vesztesei a lakosok: a választási győzelem után helyre kell állítani az önkormányzatok jogait, emelni kell a közszolgáltatások színvonalát a lakosság számára. Egyetértettünk abban, hogy az Orbán kormányt le kell váltani.

 

BÉKESSÉG ÉS FEJLŐDÉS!

 

komment

Címkék: demokrácia Demokratikus Koalíció 2018 Magyarország Képviselőjelölt:Tóth Zoltán

2018.01.16.
12:59

Írta: Dr. Tóth Zoltán

2018 01 10 Budaörsi Olvasókör Kóra Zsuzsa

A Budaörsi Olvasókörben Kóra Zsuzsa pedagógus bemutatott egy alternatív oktatási módszertant. A budaörsi POSTART kulturális színtéren megtartott rendezvény nagy sikert aratott a hallgatóságnál.

2018. február 14-én, szerdán 17 órakor Radnóti Sándor lesz a vendégünk.

komment

Címkék: videó Budaörs olvasókör 2018 Magyarország

2018.01.15.
18:57

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Budaörsi Olvasókör 2017 december 14 Dési János

A Budaörsi Olvasókörben Dési János újságíró mutatta be 15 könyve közül a legújabbakat. Az olvasókör tagjai megköszönték a Budaörsi Könyvtárnak, hogy eddig helyet biztosított a rendezvényekhez. A jövőben az olvasókör a vendégeit a POSTART épületében mutatja be az érdeklődőknek. A következő beszélgetés 2018. január 10-én lesz, Kóra Zsuzsa pedagógus egy alternatív oktatási módszertant mutat be nekünk.

komment

Címkék: videó olvasókör 2018 Magyarország

2018.01.14.
20:34

Írta: Dr. Tóth Zoltán

2018 01 14 Heti Betevő Egyesület budaörsi önkéntesek

A Heti Betevő Egyesület budaörsi önkéntesei 140 adag zöldborsós borsos tokányt főztek a rászorultaknak. Az ételt kiegészítve süteménnyel és gyümölccsel a Gólya közösségi házban osztották ki. Legközelebb február 25-én főzünk!

komment

Címkék: videó Budaörs olvasókör Heti betevő 2018 Magyarország

2018.01.02.
10:45

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Rádió Bézs: Munkaszüneti napok 2018-ban

Mit főzzek a hosszú hétvégeken? 

13 munkaszüneti nap lesz 2018. január 2 – 2019. január 1 között, a hivatali munkaidőben dolgozók számra (a szokásos szombat-vasárnapok mellett). A kormány átrendezi ebben az évben is a hétvégéhez közel eső munkanapokat, amelyeket szombaton kell ledolgozni. A hosszú hétvégek alkalmat adhatnak a családoknak több együtt töltött időre, esetleg utazásra, ha jut rá pénz. A hosszabb hétvégeken több időt tölthetünk főzéssel is, amelyhez jó recepteket ajánlok, szép muzsika mellett.

Mit főzzek? - minden péntek 13-14 óra között.

http://www.radiobezs.hu/radiobezs/dr-toth-zoltan


 

 

komment

Címkék: Rádió Bézs 2018 Magyarország

2018.01.02.
08:55

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Mellár Tamás Civil Rádió 2018. január 1.

 

Mellár Tamás kutatóval és egyetemi oktatóval beszélgetett Tóth Zoltán a Civil Rádió Olvasókör c. műsorában a pályafutásáról. Mi a véleménye a különböző kormányok gazdasági tevékenységéről?

 

komment

Címkék: Civil Rádió olvasókör 2018 Magyarország