2017.12.10.
14:55

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Független Hírügynökség

Fidesz párt már nincs

1-2-3-4 listán induljon-e a demokratikus ellenzék? Győzhet-e a Jobbik? A Független Hírügynökségnek, Kardos Ernőnek nyilatkozott Tóth Zoltán választási szakértő 2017. december 6-án.

http://fuhu.hu/fidesz-nevu-part-mar-nincs/

 

komment

2017.12.05.
13:05

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Rádió Bézs: Győrik Kinga 2017. dec. 8. 13 órakor

2017-12-08 13 óra A Rádió Bézs Mit főzzek? c. műsorában Győrik Kinga a vendégünk, aki a Motiváció Alapítvány fejlesztési részlegének a vezetője. Az alapítvány mozgássérült gyermekekkel és felnőttekkel foglalkozik, akik hátrányokkal élnek sérülésük, betegségük miatt. Győrik  Kinga dolgozik az Nton Alapítvánnyal is, a Budaörsi Uszodában kajakozni tanítják a fogyatékkal élő gyermekeket. A műsor közben újfajta rántott hús készítési receptet hallhatunk. A szürke ötven árnyalatának betétdalait és a Pink Floydot hallgathatjuk meg a műsor közben. 2018-ban a Motiváció és az Nton alapítványok nagyszabású nemzetközi nemzetközi mozgássérült találkozót szerveznek Sukorón, ahol sárkányhajózás lesz, és a Budaörsi Olvasókör főzi bográcsban az ételt a résztvevőknek. (Fotó: Gergely Beatrix)

 

komment

Címkék: Budaörs Sukoró olvasókör Rádió Bézs Motiváció Alapítvány 2017 Magyarország

2017.12.04.
21:48

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Karácsonyi előkészületek: a bejglin túl

 

Karácsonyi előkészületek: a bejglin túl

 

A világon a legjobb bejglit édesanyám sütötte. A lányom örökölte Tőle a receptet, sőt, még egy bejgli-sütő tanfolyamra is elment (2 szombat), hogy a gyakorlatban is kipróbálhassa az aranysárga-barna csíkos, nem repedezett felületű, hanem ragyogóan fényes, kopogóan kemény külső burkolatú,  belül omlós, de harapható, mákos-mazsolás vagy diós-mazsolás töltelékű, szinte tészta nélküli karácsonyi költeményt. A leányom azt is örökölte az édesanyámtól, hogy 8 rúd bejglit kell készíteni, a család különböző ágainak. Én ebből csak azt örököltem, dióst jobban szeretem, mint mákost, és amikor kiszáradtak a bejgli végek, akkor reggelire – teával – az a legjobb.

 

A jövőben is alanyi jogon igényeljük a mákos/diós – mazsolás bejgli rudakat, de az ünnep utánra már újdonságot is készítek magunknak: spenótos – ricottás/túrós bejglit.

 

A spenótnál (0,50 kg) az az alapvető kérdés, hogy télen milyen spenótot vegyünk a fagyasztóból: darált vagy leveles spenótot. Könnyű felismerni a leveles spenótot, mert kétszer annyiba kerül, mint a másik. Az ízükben nincs különbség, de az állagukban igen: a darált spenót krémes állagú, míg a leveles harapható (al dente) marad a főzés után is.

 

A ricotta és a félzsíros túró (0,50 kg) között az a különbség, hogy a ricottából kipréseltek minden zsírt és levet, ezért teljesen száraz, míg a félzsíros túróban maradt egy kis íz is.

 

Ha döntöttünk a vásárlás során, hogy melyiket vegyük, akkor még döntenünk kell arról is, hogy magunk készítsük a burkoló tésztát, vagy készen vegyünk a boltban. (Én az utóbbit javasolom a karácsonyi őrületben.)

 

Váncsától[i] tudjuk, hogy a tészta minősége döntő az étel szempontjából. Karácsonyra két tészta együttes alkalmazását javasolom: pizza és rétes tészta, (0,20—0,20 Kg) amelyeket félkész (friss) termékként készen vásárolhatunk meg a boltban. 1-1 tasak tartalmát 2 rúd újsüttetű bejgli készítéséhez használhatjuk fel.

 

Egy kis matek a bevásárló listához: összesen fél kiló spenót, fél kiló túró, kb. fél kiló tészta, 0,10 kg vaj, 1 tojás, 5 gerezd foghagyma, só, fehérbors.

 

A hűtött (nem fagyasztott) tésztákat kivesszük a fridzsiderbők fél órával a projekt megkezdése előtt. A fagyasztott tésztákat legalább 2 órával korábban kiengedjük szobahőmérsékleten.

 

A vajat 30” (másodpercre) a mikróba tesszük, és megsózzuk. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, és vajazzuk. A kibontott tésztalapokat elemeire kihajtogatjuk. Minden tésztaréteget vékonyan megkenünk az olvasztott vajjal. Az egymásra helyezett vajas tésztalapokra betöltjük a spenót-ricotta/túró keveréket. Enyhén sózzuk és borsozzuk. A vajas sütőpapír segítségével bejgli formára göngyöljük a tésztát. A 2 hengert bekenjük a maradék olvasztott vaj és a tojás keverékével.

 

200 fok C-on 25 percig sütjük a rudakat. Ha túl gyorsan barnulnak, akkor csökkentjük a hőt. A sütőt kikapcsoljuk és legalább 15 percig a melegben szárítjuk a rétesünket.

 

Juliann-ra rézsutosra vágjuk a rudakat.

 

Ami megmarad (ha marad), akkor hűtőbe tesszük (télen az ablakba, az erkélyre) és mikróban újra melegíthetjük (max. 30”).

 

Mindenképpen ragaszkodjunk a hagyományos bejglihez, de az ünnepek utánra jól jön egy kis lazítás!

 

Jó étvágyat!

 

 

 

 

komment

Címkék: szakácskönyv Ünnepek 2017 Magyarország

2017.11.29.
10:02

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Karácsonyi reggeli

Karácsonyi előkészületek

Egy hónap múlva már túl leszünk a karácsonyon, és a szilveszteri programon törhetjük a fejünket. A karácsony nagy ételei, menüsorozatai előtt egy szerény reggeliben gondolkodjunk. A karácsonyi reggeli jelmondata legyen: „Keveset, de finomat!”

A hal, a karácsony szokásos alapélelmiszere. Minden családban az asztalra kerül halászlé, natúr sült vagy rántott hal (a maradékból marinírozott hal) formájában.

A karácsonyi reggelit kezdjük egy kevés füstölt hallal. A hal maga lehet sprotni, makréla konzervből vagy natúr pisztráng vagy angolna pénztárcánk szerint. (Fejenként legfeljebb egy kis vékony szeletet vegyünk számításba.) A füstölt hal nagyon jó testvére egy vékony szelet fekete (vagy teljes kiörlésű) kenyér, egy pici vajjal, és sok csepp citromlével vagy egy citromkarikával. Aki a mustárt jobban szereti, az lecserélheti a citromot francia sós, angol csípős, német mézes, orosz gorcsica vagy magyar hentes mustárra. (Én a legjobban a magyar hentes mustárt szeretem (uniliver), mert a gyermekkoromban a Globus néven ezt adta a hentes a meleg kétforintos kolbász mellé egy kanállal az 5 literes befőttesüvegből. (Újszülötteknek: egy kg lecsókolbász ára 2 Ft volt. Lecsókolbászt ma is lehet kapni, az ára 600 Ft/kg.)

Következzen egy szelet kecskesajt, retekkel. A kecskesajt lehet kemény-füstölt vagy krémes-fehér. A reteknek is sok fajtája közül válogathatunk a karácsony előtti csúcsban: a leglátványosabb a piros hónapos retek, de a legfinomabb (és legolcsóbb) a hámozott-szeletelt és előre megsózott fekete retek. Vajretek, jégcsapretek is választható, ha piacon vagy bevásárlóközpontban tolongunk 23-án délelőtt. A reggelire elég az egy szelet sajt, egy vékony szelet kétszersült (pirítós) és egy db retek fejenként.

Magunk készítsük az avokádó krémet! (L: fotó) A zöld vagy fekete avokádót (hogy melyik a jobb, azt a Káma Szútra tanítja) egy héttel karácsony előtt már megvásárolhatjuk, és több nappal előbb elkészíthetjük. A lényeg egy jól záródó doboz, amelyben nem barnul meg a krémünk. A receptet lásd: http://tothzoltan.blog.hu/2012/12/08/avokado-krem_az_aminek_nevezik

Egy fél kiflire (hosszában és nem keresztben elvágva) egy evőkanál avokádó-krémet számítsunk, és egy db paradicsomot fejenként. (A paradicsom ára fordítottan arányos egy paradicsom nagyságával: minél kisebb a paradicsom, annál drágább!) Egy egész avokádó legfeljebb 4 félbevágott kiflihez elegendő.

Ha valaki megeszi reggelire a füstölt halat, a kecskesajtot és az avokádó-krémet, az már nyugodtan várhatja a karácsonyi ebédet! Sőt, reggeli után szabad egy kicsit visszamászni az ágyba, de ne felejtsünk el valakit megbízni a kávé bekészítésével! Reggeli pótalvás (stb.) után nincs jobb, mint egy jó kávé/tea/cukor/rum/bumm!

Jóétvágyat!

 

komment

Címkék: szakácskönyv Ünnepek Unokáimnak 2017 Magyarország

2017.11.25.
10:48

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Hétköznapi gyűlöletek

Hétköznapi gyűlöletek

(Megjelent a Népszava 2017. november 23-ai számában)

Az ünnepet megelőző este indulunk hazafelé a színházteremből. A nézőtér szűkös kijárati során a békésen toporgó emberek között hátulról előre csörtető izompacsirta tapos magának és kézen húzott partnerének utat. A ruhatárnál már gyakorlottak vagyunk és félrehúzódunk addig, amíg a kabátharcok csillapulnak, és békésen vehetjük át a sajátunkat. Az utcára kilépve szakad az eső, és a lépcsőn ácsorgó – és ázó – tömegben az esernyőjüket kinyitva egyesek utat törnek maguknak, kíméletlenül megszúrva esernyőjükkel az előttünk állók nyakát, fejét. A gyalogátkelő helynél a piros lámpával és a sötétséggel mit sem törődve szaladnák egyesek az autók között cikázva, hogy a parkolóban levő autójukat gyorsabban elérjék. A színházteremben még tapsoló és egyetértő tömegben megromlik az ünnepi hangulat, gyűlnek a vad indulatok a törtetőkkel, a csörtetőkkel szemben. A járdán még mindig sokan állnak, és felcsap a gyűlölet hangja, amikor a parkolóból kihajtó autók sorban spriccelik le az eső mocskával a még a járda szélén állók első sorát. Az első sorban állók hátrébb ugranak, de ott is állnak emberek, akik méltatlankodásuknak hangot is adnak.

Az ünnepi hangulat percek alatt átalakul hétköznapi gyűlölködéssé. Pedig ugyanazok az emberek szidalmazzák egymást, akik közösen szerették a színpadi szereplőket az ünnepi műsorban.

Már megszoktuk (bár hozzá nem szoktunk) a menekültek és a sorosok kormányzati gyűlöléséhez. Közpénzen a kormányzat gyűlöletet kelt egyes társadalmi csoportok ellen, a miniszterelnök az ünnepi beszédében is gyűlöletet szít. Hát még a hétköznapokon! A mészáros-sajtó állandóan kommunistázik, hazaárulózik. És erre jogosan mondja a demokratikus ellenzék, hogy …

A hétköznapi gyűlöleteknek van olyan szelete is, amely független a mészáros-sajtó uszításától.

Az utcánkban felújították a vízvezetéket.  3 hónapig tartott a munka, a Kétirányú forgalmat hol erre, hol arra egyirányúsították, a parkoló helyek a megszokott mennyiség helyett 20%-ra csökkentek. És pakolható helyek is sorozatosan változtak. A gyűlölet éjszakája hamarosan megérkezett: a csekély számú parkolóhelyek már délutánra elfogytak és másnapra már rikácsoló önkéntes parkolóőrök jelentek meg az egyes házak előtt. Üvöltéssé fajult egy-egy parkolóhely megpillantása és erőszakos elfoglalása.

Az utca lakói békés szomszédságban éltek az utcai vízvezeték kicseréléséig. Bár egyes szomszédok nem beszéltek egymással (Arany János füle müle pere szerint), de összességében segítettek a felborult kukák elvitelében, becsöngettek egymáshoz, hogy miért nincs áram. Nos, a parkolóhelyekért való küzdelem utcaháborúvá alakult. Klikkek jöttek létre a többiek kiszorítására, elsáncolásra, majd a klikken belül is harc alakult ki a 20 méterrel közelebbi parkolóért. A békésebb természetű utcalakók kivonultak a vízvezeték cserével sújtott területről, és a közeli utcák szabad parkolóiban kerestek átmeneti azilumot. Azonban a közeli utcák nyugdíjas lakói is másnap már ádáz ordítozással fogadták a szomszéd utcai betolakodókat: …(nem bírja el a nyomdafestéket)!

A bevásárló központban találkoztunk egy rég nem látott házaspárral. A szokásos bevásárlókocsi-csevej hirtelen tragikus fordulatot vett: …és akkor a gyerek azt csinálta, hogy…(nem bírja a nyomdafestéket), és akkor azt mondtam, hogy „soha ne lássalak többé!”. Kényszeredett mosoly, majd „ilyen az élet” válasz és a pénztár előtt kirakjuk a megvásárlandó holmikat, hogy véletlenül se érjenek minket utol a történetük folytatásával. A romantikus íróknál és a két világháború közötti, majd a rákosista magyar filmekben láttuk a szülői kitagadás, a gyermekek megátkozása történetét, de közöttünk élnek napjainkban is azok a szülők-gyermekek, akik nem beszélnek egymással, és még karácsonykor is letagadják egymást.

Hétköznapjainkban is tömegesen és mélyen bennünk él gyűlölet. A jelenlegi miniszterelnök ünnepi beszéde csak egy új lehetőségre mutat rá a háború fokozásában. Olaj a tűzre.

Én tűzoltó szeretnék lenni.

Tóth Zoltán

 

 

 

 

 

komment

Címkék: kormánypárt jóállam Emberi kérdések 2017 Magyarország

2017.11.25.
10:28

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Kis választási trakta (2018)

 

Tóth Zoltán, választási szakértő: Kis választási trakta[i]

 

  • A választási jogszabályok struktúrája és lényegi elemei

 

(Megjelent az Élet és Irodalom2017. november 17-ei számában.)

 

A magyar országgyűlési választási rendszer a pártokra épít, egyfordulós, kétszavazatos rendszerű, amely kizárólag a legtöbb szavazatot elért pártnak kedvez, a többieket bünteti a matematikai megoldással. A társadalmilag igazságosabb új választási törvény kimunkálása előtt célszerű megismerkedni a hatályos szabályozás lényegével. Az ördög a részletekben lakik, ezért nem lehet csupán egy-egy szóval összegezni a szükségszerűen bonyolult hatalomelosztási technikát: legyen a választási rendszer arányos?! A választási rendszer legalább 100 elemből áll. A szakmai elemek összesége, együttes hatása eredményezhet csak olyan törvényjavaslatot, amelynek alapján társadalmilag igazságos, az ország lakossága érdekeinek és értékeinek összességét tükröző Országgyűlést lehetséges megválasztani. A hatályos törvény távol áll ettől. Szembesülni kell azzal a ténnyel is, hogy Magyarországon megszűnt a törvények uralma (a választásokon is) és a nyers gazdasági, politikai, kormányzati érdekek közvetlenül hatnak a választás eredményére.

 

Milyen jogszabályok vonatkoznak a választásokra?

 

Alaptörvény, 8 törvény, 13 miniszteri rendelet, NVB 30 állásfoglalás = 3-4000 oldal terjedelem.

 

Minden hatályos jogszabály 2010 után született, társadalmi, szakmai vagy pártközi egyeztetés nem volt.

 

A jogszabályok határozatlan jogfogalmakra épülnek, a fő jogértelemző a Nemzeti Választási Bizottság.

 

Az országgyűlési és az önkormányzati választási jogszabályok „tartalmai” eltérnek az Európai Unióban szokásos tartalmaktól, mert ezen választások szabályozása tagállami hatáskör és a jelenlegi kormánypártok ebben sem akarnak hasonlítani Nyugat-Európára. Az Európai Unió Parlamentjének magyarországi választására vonatkozó szabályok EU konformok, mert azok kötelezőek a tagállamokra. Az országos népszavazási törvény alapján csak akkor lehet népszavazást tartani, ha a parlamenti többség egyetért a népszavazás megtartásával.

 

A jogszabályok nyelvezete távol áll a közérthetőségtől, szerkezete bonyolult, és országos szintű ügyekben ügyvédkényszer van.

 

Arányos vagy többségi?

 

Csak a politikusok tudnak ilyen leegyszerűsítő kategóriákban gondolkodni. Mind a két választási rendszer típus lehet demokratikus vagy igazságtalan. A választási rendszer önmagából a választási törvényből nem érthető meg: összefüggésbe kell hozni az adott állam politikai rendszerével, az induló pártok számával.

 

Nagy-Britannia és az USA alapvetően kétpólusú pártrendszerben működik, így az egyéni választókerületre épülő többségi választási rendszer arányos eredményeket tükröz. A kétpárt-rendszerben elegendő egy választási fordulót tartani, mert általában nincs szükség a győztes pártnak koalíciós partnerre.

 

A sokpárt-rendszerre épülő francia egyéni választókerületekben szükséges a kétfordulós választás, mert első forduló eredményének az ismeretében a pártok politikai koalíciót kötnek, és a második fordulóban már 50% feletti eredmény születik a megmaradt két jelölt között.

 

A listás választások (pl. Belgium) eleve arányos a választás eredménye – az induló pártok számától függetlenül -, mert minden párt annyi mandátumot kap a parlamentben, mint az általa elért szavaztok aránya. Az arányos választási rendszerben értelmetlen a kétfordulós választás, mert az arányos nem lesz arányosabb egy második fordulótól. Az arányos választási eredmények ismeretében a politikusok felelőssége, hogy politikai koalíciót kössenek a parlamenti többség (a kormány) létrehozására.

 

Magyarországon sokpárt-rendszer van, és egyfordulós választás, ami egyenlőre feloldhatatlan ellentmondás, amely társadalmi igazságtalanságot eredményez.

 

A többségi vagy arányos választási rendszer alkalmazására csak az adott állam politikai, pártpolitikai tagozódásának az ismeretében lehet értelmes, és társadalmilag igazságos döntést hozni. Magyarország jelenleg nem tartozik sem az értelmes, sem a társadalmilag igazságos államok közé.

 

Nem a választási törvénynek kell egy pártot, amely nem érte el a szavazatok többségét (51%) a parlamenti többség rangjára emelni, hanem a pártoknak, a politikusoknak kell biztosítani a kormányozhatóságot politikai koalíció megkötésével. Jelenleg nincsnek politikai koalíció kötésre alkalmas politikusok Magyarországon.

 

                Az választások időpontja

 

Az országgyűlési választásokra 4 évenként kerül sor, április vagy május hónapban, kötelezően vasárnap, és nem eshet ünnepnapra. A kitűzés joga a köztársasági elnöké, akinek gyakorlatilag nincs mozgástere. Magyarországon csak a Rákosi korszakban volt előrehozott választás, egyébként minden parlament kitöltötte a ciklusát, a 4 évet.

 

Az Európai Parlementi, továbbá az önkormányzati választásokra 5 évenként júniusban, illetőleg október hónapban kerül sor.

 

                Választási alapelvek

 

A választás érdemi (anyagi jogi) szabályait az ENSZ alapító okirata, az EU római alapító szerződés emberi és politikai alapjogok szabályai és a magyar Alaptörvény tartalmazza: a választójog általános, egyenlő, a szavazás közvetlen és titkos. A magyar (anyagi jogi) választási törvények a – a választójog egyenlőségének a kivételével – megfelelnek a nemzetközi követelményeknek. A választójog alkotmányos egyenlőségének az alapelvét sérti a külföldön szavazás módja, a kisebbségi szavazás rendszere, és a határon túli választójog szabályozása és gyakorlata.

 

A választás formai (eljárás jogi) szabályainak alapelveit az EU és az EBESZ (a választásra specializálódott összeurópai szervezet) állapította meg: a választási eljárás alapelvei: szabad, tisztességes és átlátható. A 2014-es nemzetközi megfigyelők az EBESZ összegző jelentésben 36 hibát állapítottak meg, amelyek mindegyikét visszautasította a magyar kormány. A hibák egy része már törvényi szabályozásnál elkövetődött, a többi a gyakorlatban valósult meg. Az EBESZ jelentés nyelvezete szándékoltan eufemisztikus volt, a szakmai elmarasztalás érdemben teljeskörű: félig-szabad, tisztességtelen és átláthatatlan volt a 2014. évi választás. Az angol nyelvű jelentés hivatalosan magyar nyelven sehol nem jelent meg.

 

                Választójog

 

Minden magyar állampolgár választó és választható, aki betöltötte 18. életévét és magyarországi lakóhelye van, továbbá azok a magyar állampolgárok is, akik határon túli magyarok, akik gyorsított eljárásban szereztek állampolgárságot és nincs lakóhelyük Magyarországon. Kettős állampolgárság is megalapozza a választójogot.

 

A magyarországi állampolgárok hivatalból a lakóhelyükön szavazhatnak, a külföldön élő magyarok a magyarországi lakóhelyükön való regisztráció után a nagykövetségen, a határon túli magyarok levélben regisztrálhatnak és szavazhatnak.

 

Választókerületek, szavazókörök

 

106 egyéni választókerület határait 2/3-os többséggel a parlament alkotta meg 2011-ben, majd kétszer is módosították még a választás előtt, annak érdekében, hogy a kormánypártoknak „testre szabják” (garrymandering). Az országban több mint 10 ezer szavazókör működik, azonban a külföldön dolgozó választópolgároknak 10-1000 km kell utazniuk, hogy szavazhassanak. A listás szavazásnál az ország egy választókerületet alkot és listán 93 képviselő választható meg.

 

Jelölés

 

Egyéni választókerületben független képviselőjelölt az lehet, aki az egyéni választókerületben összegyűjt 500 ajánlást. Egy polgár több jelöltet is ajánlhat.

 

Egyéni választókerületben párt képviselőjelölt az lehet, akit a pártja nevére összegyűjtött 500 ajánlással támogatnak. A választási iroda kizárólag adminisztratív ellenőrzést végez, az aláírások hitelességét nem vizsgálja, ezért rendszerszerűek a visszaélések, különösen a kamu/biznisz pártok esetében. A bűncselekmények után a rendőrség általában nem nyomoz.

 

Közös egyéni jelöltséghez a pártok közös nevére szóló 500 ajánlással lehet hozzájutni.

 

Egy párt országos listáján az lehet jelölt, akit a párt hivatalosan felvett a listájára. A választópolgárok akarata nem befolyásolja a lista sorrendjét (kötött lista).

 

Közös listához a pártok közösen jelölnek (politikai koalíció) közös jelölteket.

 

Egy párt csak egyféle formációban indulhat az országos listán: vagy önálló listán vagy közös listán. Közös listát kizárólag 27 közös egyéni jelölttel lehet megalapozni. Közös töredékszavazat csak közös egyéni választókerületi jelölttől származik.

 

                Választási kampány

 

Gyakorlatilag nincsenek választási kampányszabályok. A 4 éves ciklus alatt bármikor lehet kampányolni.

 

A kampányfinanszírozásnak gyakorlatilag nincsenek szabályai és nincsenek korlátai.

 

Az egyéni jelöltekre egy 1 millió Ft-os állami támogatási limit van, de nincs kimondva, hogy a párt nem finanszírozhatja az egyéni jelölt kampányelemeit és az egyéni jelölt nem finanszírozhatja saját vagyonából a kampányát. Az 1 millió Ft állami támogatással el kell számolni, és ha a jelölt nem érte a szavazatok 2%-át, akkor vissza kell fizetni. A harmadik személy korlátlanul kampányolhat egyéni jelölt vagy egy országos lista mellett. Az Állami Számvevőszéknek kevés jogi lehetősége van az ellenőrzésére, és annak gyakorlásával sem él.

 

A párok állami kampányfinanszírozásának (pártonként kb. 600 millió) összege bármennyivel kiegészíthető a kormánypárt melletti közpénzzel finanszírozott „társadalmi tájékoztatással”. Az állami támogatással nem kell elszámolni egyetlen pártnak sem. 2014-ben 8 bizniszpárt indult, amelyeknek a szavaztuk száma nem érte el az jelölésekhez gyűjtött hamis vagy halottak nevére gyűjtött „ajánlások” számát.

 

A média használati szabályok a kampányban gyakorlatilag nincsenek. Nem érvényesül az esélyegyenlőség elve. A szavazás napja előtti 18. naptól vannak látszólagos kiegyensúlyozó szabályok, de a szavazás napján is szabad a médiában kampányolni, a választópolgárok kisbuszokkal a szavazókörbe szállíthatók, és lefényképezhetők, megajándékozhatók.

 

Győztesek

 

Egyéni választókerületben – egy fordulóban – az lesz a győztes, aki a legtöbb szavazatot kapta (relatív többség: a győztes mindent visz.) Győztesek száma 106.

 

Ha egy egyéni választókerületben sok jelölt indul, akkor a szavazatok szétszóródnak, ezért már 20-30%-nyi szavazat elegendő lehet a győzelemhez. Ezért engedi meg a jelenlegi kormánypárt a törvényben és a gyakorlatban, hogy álpártok és áljelöltek is induljanak.

 

Az országos listán – egy fordulóban - a pártok a rájuk közvetlenül leadott szavazatok, továbbá az egyéni választókerületben vesztes töredékszavazatok, valamint az egyéni választókerület győztese és 2. helyezettje közötti prémium töredékszavazatok és a határon túli országos listás szavazatok összesített arányában, a D’Hont mátrix alapján kapnak szavazatot, feltéve, ha meghaladták az 5,10,15%-os parlamenti küszöböt. Győztesek száma 93.

 

Ha sok országos lista indul, akkor a szavaztok, a töredékszavazatok, a prémium töredékszavazatok szétszóródnak, így elveszik a sok szavazat halmozódó (kumulatív) hatása. Jelenleg egyedül a Fidesz-KDNP indít közös listát, így élvezi a választási matematika inkorrekt előnyeit.

 

Ha kispártok közös listát indítanak és nem érik el a szavaztok 15%-át, akkor egyetlen mandátumot sem kapnak. A kispártoknak nincs esélyük egyéni választókerületi győzelemre sem.

 

 

 

A választási eljárás alapvető szabályai

 

                A választási szervek létrehozása és működés

 

A választási szerveket (nemzeti, területi, egyéni választókerület, hely és szavazatszámláló bizottságok) a képviselői többség nevezi ki a belügyminiszter, illetőleg a polgármester javaslata alapján. A választási irodavezetőket (apparátus) a pártpolitikusi vezetők nevezik ki. A tisztségek betöltéséhez nem szükséges szakmai képzettség, gyakorlatilag kormányzati pártkatonák uralják a választási eljárást. A Nemzeti Választási Bizottság és Iroda 2010 óta egyetlen olyan döntést sem hozott, amely ellenzéki beadványnak vagy kezdeményezésnek helyt adtak volna.

 

A demokratikus ellenzéki pártok nem tudnak minden szavazókörbe szavazatszámláló bizottsági tagot delegálni, ezért az ország szavazóköreinek a felében nem tudják semmilyen módon ellenőrizni a kormánypártiak szavazatszámlálását.

 

                Névjegyzék

 

A választójogot a névjegyzék tanúsítja, aki nem szerepel a névjegyzékben, az nem szavazhat. A pártok hozzájuthatnak a névjegyzékhez, amelyhez a jelenlegi kormánypártok további Kubatov listákat készítenek a saját és az ellenségnek tekintett választók jellemzésével a kampány céljára.

 

A választói névjegyzék – a határon túliak kivételével – korlátozottan nyilvános. A határon túliak gyakorlatilag titkos névjegyzékben szerepelnek. A választások napján 19 óráig nem tudható meg, hogy hányan szerepelhetnek a névjegyzékben, és mely számhoz kell viszonyítani a győztes szavazatok számát.

 

                Jogorvoslatok

 

A választási szervek döntése ellen egyfokú bírósági jogorvoslatnak van helye. A Kúria kivételével nem született olyan bírósági döntés, amely az ellenzéknek adott volna igazat a vitatott csalások és visszaélések ügyében.

 

Nemzetközi megfigyelők

 

Az európai gyakorlattal szöges ellentétben a nemzetközi megfigyelők a magyar választásokon csak előzetes hatósági engedéllyel vehetnek részt. Az engedély bármikor, indokolás nélkül visszavonható, jogorvoslat nincs.

 

Módosítható-e 2018 előtt a választási törvény?

 

A Fidesznek már nincs 2/3-a az országgyűlésben, és az ellenzéknek sem. Valamilyen mandátumvásárlás vagy eseti koalíció szükséges a választási törvény módosításához. A Fidesznek csak akkor áll érdekében egy törvénymódosítás, ha meredeken esni kezd a közvéleménykutatásban a támogatottsága. Ebben az esetben a választási törvény arányosítására tesz lépést, hogy a 2/3-os aránytalan ellenzéki győzelmet megakadályozza.

 

 

 

Összegzés

 

A választási törvények matematikája kizárólag a legtöbb szavazatot elért pártot preferálja a mandátumok megszerzésében, mindenki más hátrányba kerül a megszerzett szavazatok alapján. (Az 1989. év választási törvény a két legtöbb szavazatot elért pártot támogatta, a kisebbek rovására.)

 

A választáson nem létező (kamu vagy biznisz) pártok is indulhatnak.

 

Három tömbös szavazás esetén (Fidesz, Jobbik, demokratikus ellenzék) az összes szavazatból a legtöbbet jelentő 31%-kal a parlamenti mandátumok 2/3-a megszerezhető. A másik két tömb együtt max.60%, külön-külön max. 30-30% szavazattal a mandátumok 1/3-át érheti el. A parlamenti küszöb miatt elvesző szavazatok száma min. 9%. Azonban a 9%-hoz tartozó listás szavazatokra eső mandátumokat a legtöbb szavazatot elért párt kapja meg a parlamenti küszöb alatt maradt pártok helyett. A prémium töredékszavazatok alapján újabb (legalább 5 mandátumot) kap a legtöbb szavazatot elért párt. A határon túli szavazatok alapján a jelenlegi kormánypárt két további mandátumra számíthat. A választási matematika kizárólag a legtöbb szavazatot elért pártnak kedvez, mindenki mást büntet.

 

A választási törvények uralma megszűnt a választási praxis felett, a Nemzeti Választási Bizottságon és Irodán keresztül a kormánypárt vezetői uralják politikai eszközökkel a választási folyamatokat. A választási kampány fő eszköze a titkosszolgálatok, a rendőrség, az ügyészség és a bíróság eljárásai az ellenzéki politikusok ellen.

 

A kormánypárti kampánynak már nem része a közhatalomra törő pártok jövőbeni kormányzati politikája, a lakosság nem tudhatja meg a kampányban, hogy mi tervez a legtöbb szavazatot elérő párt a győzelem után.

 

A kormánypárti kampány humánerőforrását az egzisztenciális függőségeben levő, összesen 1,8 millió állami alkalmazott (közszolgálat, intézmények, állami vállalatok) biztosítja.

 

A választás eredményét előre behatárolja média közszolgálati és piaci tulajdonú többsége és a közvélemény befolyásolásának a pénzügyi lehetőségei, amelyek a kormánypárti magyar és külföldi partner vállalkozóktól, továbbá az állami vállalatoktól származnak.

 

A jelenlegi kormánypártok az állami, önkormányzati költségvetésből is finanszírozzák politikai kampányukat.

 

Magyarországon az országgyűlési képviselői helyek megszerzésének a többsége 2018-ban nem a választópolgárok szabad akaratán múlik, a politikai kampány cunami felülírja a választási törvényt és a választópolgárok többségének az érdekeket is.

 

A választási törvény társadalmilag igazságtalan. A jelenlegi kormánypártoktól változtatás nem várható. A demokratikus pártoknak kell fordítani a helyzeten: ha nem áll a törvény demokrácia pártján, akkor politikai megoldást kell találni. „..ez a mi munkánk; és nem is kevés.” (József Attila: A Dunánál)

 

 

 

 

 [i] Többjelentésű latin szó. Itt: tanulmány

 

komment

2017.11.22.
09:27

Írta: Dr. Tóth Zoltán

2017 november Bátri család

Bátri Ferenc és Anikó 70. születésnapja.

komment

Címkék: 2017 Magyarország

2017.11.20.
23:31

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Heti betevő budaörsi önkéntesek 2017 november 19

A Heti Betevő budaörsi önkéntesei 140 adag székelykáposztát főztek rászorultaknak, melyet a Gólya közösségi központban osztottak ki 2017. november 19-én. Legközelebb december 19-én főzünk!

komment

Címkék: szakácskönyv Budaörs Heti betevő 2017 Magyarország

2017.11.20.
23:31

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Cukros nénik, cukros bácsik

Cukorbetegek kongresszusa

Mivel lehet jobban köszönteni a cukorbetegek gyűlését, mint beszámolni a gyógyulás egyik lehetséges útjáról?! Tudomásom szerint az idős/ebb kori (2. típusú cukorbetegségből) nem lehet kigyógyulni, de kellő elhatározottsággal és következetességgel kordában lehet tartani a betegséget, és még az evés élményétől sem kell teljesen megfosztani magunkat.

Önkéntesnek nem nevezhető az a döntés, hogy étrendemben lényeges változtatást kell megvalósítanom, mert a cukordoktornő, aki egy bájos és kedves hölgy, rideg hangon és mereven közölte velem, hogy jön az inzulin, és 6 (utolsó) hónapot szabott ki az „önkéntes” radikális változtatásra. A riasztó következményekkel való fenyegetés hatását tovább fokozta a vejem édesapjának a hosszadalmas, részletes elbeszélése a kiugróan magas cukráról, majd miközben ecsetelte a problémát, aközben megevett 2 nagy szelet tortát az unokákéból.

A Via Dolorosan[i] elindultam, és az korbácsolásnak azt a módszerét választottam, hogy kezdetben napi négyszer, később csak reggel éhgyomorra és este lefekvés előtt megmértem a vércukromat. Jelenleg csak reggel éhgyomorra és 30 perc intenzív gyaloglás után mérem a cukorfokomat. Aki azt gondolja, hogy varázsütésre történt a változás 12-ről tartósan 5-6 közöttre, az súlyosan téved: 3 hónapig jártam a via Dolorosan. Ez idő alatt voltak elbukások és HEURÉKA kiáltások, és azt is tudom, hogy minden nap újra meg kell küzdeni saját magammal. Hogy meddig kell küzdeni? Mint a bevezetőben említettem, a cukorbetegség nem gyógyítható betegség, csak kordában tartható.

Korábbi olvasmányaim és szakácstudományomat összeszedtem, továbbá dietetikus menyem tanácsára azonnal beszüntettem a nem teljes kiőrlésű kenyérféleségek fogyasztását, és a teljes kiőrlésűek mennyiségét is radikálisan korlátoztam. További segítséget adott számomra, hogy szeretem a kétszersültet, ezért a teljes kiőrlésű kenyeret, zsemlét vékony szeletekre vágtam, és csak másnap eszem meg, ámde rengeteg feltéttel: juhtúróval, sonkával, kolbásszal, amelyek elviselhetővé teszik a csizmatalp jellegű szárítmányt. 

Rizst és burgonyát nem eszem, helyette bevezettem a francia konyhából a zöldköretet, és a lisztmentes sűrítését a leveseknek, a főzelékeknek.

Lev Tolsztojnál olvastam, hogy az öregemberek (férfiak) fő eledele a kefir és a fekete kenyér. Midőn ezt olvastam, kb. harmincéves lehettem, és mély megvetéssel gondoltam az öregemberekre, sőt a saját öregségemre is. A mai nap, midőn éppen betöltöttem a 65. évemet, már elismeréssel tartozom Tolsztojnak, aki a Háború és béke után, a valláserkölcsi nézeteinek a kifejtése mellett dietetikai tanácsadással is foglalkozott. A kefirt minden formában és márkában fogyasztom, egy picike fekete kenyérszelettel, amelyet az Auchan orosz nemzeti boltjában vásárolok, és amely kenyeret Németországban sütnek és Németországból szállítanak ide. Rendszeresen, napi 1 probiotikus készítményt is megiszom, amelyet Tolsztoj[ii] még ebben a formában nem ismerhetett, de kaukázusiként ajánlotta.

A káposzta a cukorbetegek barátja. A titka abban van, hogy a káposztával bevitt energia (tápérték) kisebb, mint a feldolgozáshoz szükséges energia. Hogy a politikából hozzak egy hasonlatot: többet visz, mint amit hoz! A cukorbetegség gyógyításának az lényeges eleme, hogy csökkenjen a testsúlyunk, magyarán, fogyjunk le, de úgy, hogy a ne borítsuk fel az energiaegyensúlyunkat radikálisan, csupán állítsuk csökkenő pályára. Lassan fogyni: ez a fogyás lényege, és nem az, hogy megvonjunk magunktól minden ételt és italt, vagyis léptessük érvénybe az éhségsztrájkot.

A káposzta minden formában ehető: főzve, sütve, párolva, nyersen, savanyítva, buggyantva, (ki tud még mást is?). A káposzta lehet cukros, ecetes, sós, mézes, chilis, paradicsomos, paprikás, szalonnás, sonkás, tojásos, pörköltös, töltött vagy lucskos. A káposzta lehet előétel, leves, főétel, egytálétel, desszert vagy sör-, borkorcsolya, újévre, húsvétra, május 1-ére, születésnapra, névnapra, baráti bulira rétesnek vagy karácsonyra pulyka alá. A káposzta mellé tehetünk malac vagy disznóhúst, libát, kacsát, csirkét, marhát, vaddisznót, szarvast, őzet vagy békát, továbbá aszalt szilvát, körtét, narancsot, citromot, galagonyát, áfonyát, sárgarépát, paszternákot és zellert. A káposzta nagy barátja az alma. A káposzta imádja a pezsgőt, a vörösbort és a fehérbort. A lényeg az, hogy mindig több káposztát együnk, mint a köretként szolgáló húst, gyümölcsöt vagy zöldséget. Móricz Zsigmond is barátkozott a káposztával[iii], Romhányi József is megverselte a káposztát[iv]. A káposzta sokkal olcsóbb, mint bármilyen gyógyszer! A cukorbetegek is barátkozzanak meg a káposztával.

A cukorbetegek legnagyobb ellensége a titkos cukor. Könnyű elbírni a nyílt ellenséggel, mert tudjuk, hogy a cukor cukor, a méz az cukor, az édesség az cukor. De nem tudjuk a titkos cukrokról, hogy cukor, mert az a burgonya, a finom liszt, a rizs, mert ezek a szervezetben mind cukorrá alakulnak. A sok-sok evés – mindegy miből – sok-sok cukrot termel a szervezeten belül, kivéve, ha bányászok vagyunk, ha élsportolóként napi 8 órát edzünk, vagy kubikusként napi 6 köbméter földet lapátolunk vagy szövőgyári segédmunkásként 400x2,5 kg spulnit emelünk 2 m magasra. Mert ezekben az esetekben nagy szükség van a cukorra! Az elmúlt 50 éveben radikálisan csökkent a fizikai munkamennyisége, sőt, az élsportolók sem cukrot esznek, hanem doppingszereket, így nincs szükségünk a sok-sok cukorra, de az életmódunk lassabban változik, mint a szervezetünk cukorfelhasználása, így cukorbetegek leszünk. Betegre esszük magunkat anélkül, hogy tudnánk róla!

Az evésben berögződött szokások az életöröm maradékát is adják. Az idősödéssel, a szervezet általános renyhülésével, az érzékszervek tompulásával, a szellemi képességek fokozatos, de biztos gyengülésével, a szexuális képesség csökkenésével együtt jár az elbizonytalanodás biztos érzése is: rátértem az elmúlás útjára, a halál hírnöke az orvos, a véget jósolja a dietetikus, és a fiatalok is sajnálkozva nézik, hogy nem tudod kiemelni az autó csomagtartójából fél kézzel azonnal a vizespalackok tömbjét. (Persze nem segítenek és nem is engednéd, hogy segítsenek, ha akarnák se.) Végül is, az egyetlen örömforrás az evés marad, amely rajtad múlik: még telik sok-sok ételre, még az üzletben megválogathatod, hogy a pénztárcádba mi fér bele, ami kedvedre való. Nos, ezt az érzést kell megváltoztatni!

Kevesebbet, de finomat enni! Ez a nagy lecke! Hamlet könnyen mondta: Lenni vagy nem lenni, az itt a kérdés?! A valódi kérdés az: Enni vagy nem enni?!

A helyes válasz: Kevesebbet, de finomat enni! Lehet, hogy Hamlethez nem méltó ez a válasz, de legalább háromszorozását akarom élni a Shakespeare-i hősnek. Könnyű volt neki, mert kardélen végezte, de én nem akarok egészégügyi személyzet martalékaként vergődni, magam akarok változtatni a sorsomon, ha a nagyszüleimtől örökölt kulináris – nagyon finom és ízletes - hagyományokból kiszabadulok.

A média az étkezési reformban nem segíti a szerény sorsú embereket. A gazdagoknak kínál alternatívát: „Egyél tengeri herkentyűket, fúj a kövér disznóhúsnak, csak a szűzpecsenye az egyetlen ehető, a bélszínt médiumra kell sütni, és a tengeri hal az igazi!” A celebek kihívóan vihognak a főzős műsoraikban az egyszerű ételeken, és csak a drága, a drága az igazi! A társadalom „vezető” rétege megveti a szegénységet és ocsmányolja az ételeit.

Engem megacéloznak elhatározásaimban ezek a közösségileg elvetendő média remeklések. Kevesebbet, de finomat, pénztárcánkhoz mérten!

Az egyik legolcsóbb legfinomabb étel a sült paprika. Télen-nyáron lehet kapni a hegyes zöld erős paprikát 0,5 kg csomagolásban. A zöld paprika darabja 100 Ft-ba fáj, de 10 db 300 Ft műanyag dobozban. Persze a 10 darab nem olyan szép egyenként, mint a darabja 100 Ft, de ez utóbbi vagy erős vagy nem, addig, a 10-ből 7 db biztosan csípős. Egy nagyon kevés olajon/zsíron erősen süsd meg a paprikákat, majd hirtelen vedd le hőt, és lassan melegítsd. A paprika cellulóz bőre a nagy hőtől hirtelen felpattan és barna-fekete foltos lesz, de a lecsökkent hőtől a paprika húsa töppedni kezd. Zárd el a lábos alatt a hőt, hagyd kihűlni, és csöpögtessél (!) a paprikákra balzsam ecetet. Minden ételhez kitűnő köret a sült paprika: húshoz, zöldséghez, tejtermékekhez. Én minden reggel juhtúróval eszem egy szelet vékony fekete kenyérrel, ebédre grillezett hússal. (Azt gondoltam, hogy sült csípős paprikát én fedeztem fel szakács tehetségemmel, de az internetről megtudtam, hogy az emberiség több száz éve kedveli.)

A balzsam ecet nagy találmány! Persze, amikor az ember meglátja a polcon, hogy az ecet literje 150 Ft, a balzsamecet deciliterje ugyanannyi, akkor hátra hőköl! Mit tud ez a balzsamecet, ami 10x annyit ér? És képzeljék el, tud annyit! Egyrészt sokkal kevesebb kell belőle, mint az ecetből (csöpögtetni, nem önteni!), másrészt az íze fűszer és nem tartósítószer. Az ecettel a nagymamámnál ismerkedtem meg, mint általános ízestő szerrel. Évtizedekkel később tudtam meg, hogy a nagyszüleim nem ízesítőszernek használták, hanem általános gyomorfertőtlenítőnek, amelyre nagy szükség volt az egyszerű higiénés körülmények miatt. (A nagymamám ételeinek az ízei a mai napig a számban vannak!) A balzsamecet az más: fűszer, és ellát zsírlebontó funkciókat is. Vagyis elősegíti a fogyókúrát, és finom! Nyugodtan használják a balzsamecetet, de a használatát be kell gyakorolni. Olyan, mint a Káma Szutrában a más felesége: a gyakorlat tanítja!

A fahéj teát azonnal megkedveltem a feleségem utasítására. A teát mindig is szerettem, a fahéjat használtam a karácsonyi süteményen kívül a paradicsomszószban is, így egyszerű volt bevenni a cukorellenes hadjárat egyik eszközének. Nem tudom megmondani, hogy milyen a kémiai vegyülete, nem tudom, hogy mit tesz a hasnyálmiriggyel, de naponta kétszer megiszom és finom! És a feleségem nagyon örül!

Cukros nénik és cukros bácsik! Szívesen veszek mindenkitől javaslatot a cukor (és mellékhatásai) elleni harcban. Hátha tovább élünk egészségesebben. Meghalni csak egészségesen érdemes!

Jó munkát a kongresszusnak!

 


 

 

komment

Címkék: egészségügy 2017 Magyarország

2017.11.05.
09:46

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Simon Attila Budaörsön, PostArt

Simon Attila már többször járt a Budaörsi Olvasókörben, illetőleg a Kamaraerdei Ifjúsági Parkban megtartott, gyermekeknek szóló rendezvényünkön. 2017. november 3-án a Budaörsi PostArtba kapott meghívást a színész-zenész, és a Budaörsi Olvasókör tagjai ide is elkísérték. Vastapssal ünnepeltük a művészt.

komment

Címkék: videó Budaörs filmszínházirodalom olvasókör 2017 Magyarország