2017.08.20.
11:01

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Budaörsi omlett

Nyári vacsora

Orvosi dörgedelmek, fogyókúrás figyelmeztetések, dietetikusi jótanácsok figyelmeztetnek mindenkit, hogy könnyű vacsorát kell enni. Már a magunk eszétől is tudjuk, hogy ez nem a szalonna, nem a sertéssült és nem a dobostorta. Azonban a kivitelezése a jótanácsoknak már nehezebb. Próbálkozzunk egy tojásomlettel!

A könnyűség titka: sok zöldség, sok tej, kevés tojás, zabpehely és mutatóban egy kis vaj, kevés só és őrült pirospaprika! Fűszeres, laktató és szép látványt is nyújt az omlett.

Bevásárlólista 2 főre

3 tojás

0,3 l tej

1 marék zabpehely

1 kisméretű cukkini

1 csomag újhagyma zöldje

1 db paradicsom

1 db paprika

2 dkg vaj

2 szelet sajt

Zöldfűszerek, só

őrült pirospaprika díszítésnek

Metódus

A hagyma zöldjét felaprítjuk, és a vajon megpirítjuk. 3 tojást összekeverünk 0,3 l tejjel. Nem kell simára verni, elegendő lazán összekeverni. Sózzuk, zöldfűszerezzük. A tojás-tej keveréket ráöntjük a forró zöldhagymára, és levesszük a tűzről, akkor, amikor a közepe még folyik, de az alja már kérget kapott. Ráhintjük a zabpelyhet a még folyékony keverékre. A sütést az előmelegített sütőben fejezzük be. A maximumra állított sütőben is idő kell ahhoz (kb. 10 perc), hogy a tojásos tej összesüljön a zöldségekkel. Meglepő, de az omlettünk jóval magasabb lesz, mint a sima rántotta, és hidegen sem esik össze.

A budaörsi omlettet őrült pirospaprikával díszítjük, és kovászos uborkával tálaljuk. Fokhagymás kétszersültet adhatunk hozzá (1 db korong!).

Miért budaörsi? Azért mert minden budaörsi ételben van tej vagy vaj vagy túró!

Jóétvágyat!

 

 

 

 

 

 

 

komment

Címkék: szakácskönyv Budaörs 2017 Magyarország

2017.08.19.
10:19

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Augusztus 20: vasárnapi nyári ebéd

Már csütörtökön elhúzott vidékre Budapestről, aki tehette. Legalább is a budaörsi autópályszakasz (M1-M7) ezt a képet mutatta. De a vidékiek sem restek, és húztak befelé a fővárosba. Így már csütörtökön a péntek délutáni – szombat délelőtti dugó-dugó hátán volt Dél-Budán.

Korábban azt terveztem, hogy majd a főváros híres piacainak a valamelyikén vásárolok a hétvégére (Fehérvári út, Fény utca, Lehel tér, Bosnyák tér stb.), de bölcs döntést hoztam feleségem határozott tanácsára: helyben vásároltam a 26 budaörsi pláza egynémelyikében. (Nem voltam egyedül, mert karácsonyi forgalom volt mindenütt.)

Még tart a nyár (vége), így szezonális ebédre gondoltam (vasárnap jönnek az unokák). Pöffeszkedő fürtös paradicsomok halmaiban válogathattam, sárgán pompázó tv paprikák garmadából szemezhettem, és a sárgák mellé vörös kápia paprikákat is beválogattam a hideg lecsóba. Egy főre paprikából és paradicsomból együtt 20 dkg-ot számítottam. (Újhagyma opcionális, szabadon választható a család összizlése szerint.)

A hideg lecsó igazi nyári étel: apróra vágott paradicsom és paprika, sok-sok kefir, néhány főtt tojás a lé sűrítésének. A hűtőszekrény a hideg lecsó főzésének az eszköze: főzés helyett hűtés érleli össze az ízeket (óránként kavarjuk meg a fridzsiderben.) Természetesen nem felejtettem el a sót sem, de mivel bizonytalan, hogy az unokáink mikor jönnek pontosan, ezért csak közvetlenül a tálalás előtt sózom meg a hideg lecsót, mert egyébként a só vizet nyom ki a paradicsomból és a paprikából, amely meglágyítja az étel alkotórészeit, és jobb, ha roppanósak maradnak.

A húspultokat is megszemléltem. Az unokáim a zsírtalan húsokat kedvelik, így a szűzpecsenyére esett a választásom. Fejenként 16 dkg-ot vettem számításba, mert a sütésnél veszít a súlyából, és egyébként is egy főre az éttermi szakácstáblázat szerit 16 dkg hús dukál mindenkinek a vasárnapi ebédre. (Ha marad belőle, akkor éjfélkor, nyitott fridzsider ajtónál, kovászos uborkával hirtelen felfalható a maradék.)

A szűzpecsenyék karcsú, hosszúkás húsok, amelyek mentesen a zsíroktól és csontoktól. (A gerinc túlsó oldalán található a karaj, közöttük a gerinccsont, amelyből pompás orjaleves főzhető télen.)

A szűzpecsenyéket adagokra vágom (0,16 kg), sózom és lisztben meghempergetem. A liszt a zsírfröccsenés és a szósz sűrítés miatt szükséges. A pihenés alatt készítem a hideg lecsót. A pecsenyéket elősütöm: nagyon forró zsírban (napraforgó olajban, kókusz zsírban) hirtelen - még a két végét is állítva - minden oldalát megsütöm. A kérget kapott húsokat erősen zöldfűszerezem, egy kevés kefirt öntök alá, és készre párolom fedő (alufólia) alatt. Max. 15 perc, 120 fok C. Az utolsó 5 percben sajtszeleteket helyezek a húsokra és szószra. A sajt bármilyen lehet, jó alkalom a sajtmaradékok felhasználásra.

A fénykép is jó eligazodást nyújthat az étel jellegére, állagára, színére, de sajnos az illata és az íze csak saját készítésben élvezhető.

Jó étvágyat!

 

komment

Címkék: szakácskönyv Budaörs Unokáimnak 2017 Magyarország

2017.08.18.
11:33

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Választási földrajz

Az uralgó kormánypártok a győzelmüket a demokrácia megkurtításával, a választási törvények kifacsarásával, a demokratikus eljárások céljainak és eszközeinek kiforgatásával, divernyák módszerekkel érik el.

http://nepszava.hu/cikk/1137787-foldrajzzal-gyoznek

 

komment

Címkék: választás demokrácia USA elnök magyar választások története Országgyűlési választás 2018 2017 Magyarország

2017.08.13.
23:02

Írta: Dr. Tóth Zoltán

2017 augusztus 13 Heti Betevő budaörsi önkéntesek

140 gombóc paprikába töltve, 140 gombóc pucéran paradicsommártásban megfőzve. Legközelebb 2017 október 15-én főzünk!

komment

Címkék: szakácskönyv Budaörs Heti betevő 2017 Magyarország szakácskönyv születik?!

2017.08.12.
18:02

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Zöldpaprika és ....(1)

A zöldpaprika és a honvédek

Kezdetben nem becsültem sokra a zöldpaprikát. Édesanyám főztjében megettem a lecsó alkatrészeként, vagy a nyaraláson a nagymamámnál a zsíroskenyérhez. Egyszer azt is megkérdeztem édesanyámtól, hogy miért zöldpaprika a neve, amikor sárga a színe?! Magyarázatul csak annyit kaptam, hogy minden paprikának zöldpaprika a neve, kivéve a piros paprikát, amit megőrölnek. Bele is nyugodtam ebbe a magyarázatba, míg nem Kalocsán a 37. sz. Forradalmi Ezred géppuskás rajparancsnokaként lényegesen bővültek a paprika-tudományi ismereteim. 

Fűszerpaprika 

A tudományos műveltségem növelését Pláyer Eduárd örgy. szd. pk indította el: „Jobb-ra át! Feküdj! Irány a paprika föld közepe! Kuszás, in-dulj!”

A jogi karra előfelvett, már bizonyos tapasztalatokkal rendelkező honvédként, értetlenül ácsorogtunk a Kalocsa-Foktő közötti földúton. Szeptember vége volt, és gyönyörűen piroslottak a fűszerpaprikák a bokrokon, és senki nem értette, hogy miért kellene kúsznunk, teljes menetfelszerelésben, a paprikaföldön. Pláyer Eduárd, már túl volt a reggeli 2 dl-es kisüstin, így rövid káromkodások között megparancsolta Farkas hdgy. szd.pk.h., 1. szk. pk-nak, hogy tanítsa meg a sok büdös tudósnak, hogy „Mi a magyarok Istene!” Farkas hdgy. élt a felhatalmazással, és „rábeszélt” minket a parancs teljesítésére. Képzelhetik mi maradt a 80 emberrel végrehajtott fűszerpaprikák megmászása után.

Az esti nyugvás előtt Szlahucska Géza örm. szolg. vez. h. felvilágosította az 5. szd. személyi állományát – visszatérőben a szolg. vez. feleségének kétszeri illetése és a Piros Arany szálloda bárjának italozással egybekötött megtekintése után -, hogy vezérkari pcs., továbbá szerződés kötelezi a honvédséget a „polgári lakosságnak a kiképzés során elkerülhetetlenül okozott károk megtérítésére”. Nos, ennek a pcs-nak és a kalocsai szerződés tartalmának az ismeretében minden évben a kiképzési tervbe szerepel egy „az ellenség megközelítése nyílt terepen kuszással” megnevezésű gyakorlat, amelynek kárait a 37. Forr. Ezr. PK felterjesztésére a Kiskunmajsai Dandár PKság. Hadtáp. helyettese kifizetni rendel a károsul tulajdonos számára. Szlahucska örm. közérdekű tájékoztatása szerint, a kár törvényes megtérítése után Pláyer örgy. jogosult a következő évi kár kifizetéséig minden szolgálatban eltöltött munkanapon 2 dl kisüsti pálinka elfogyasztására az érseki palotával szemközti, a kalocsai hadtáppk melletti un. legényszállás épületében működő „bundapálinka” megnevezésű helyiségben elfogyasztani. Az érintett szpk-nak arra is joga volt, hogy a kúszásért cserébe – egyszeri alkalommal – a beosztott tisztek, tiszt-helyettesek méltó módon megemlékezhessenek a fűszerpaprika előállítás nehéz munkájáról. Mire idáig ért a történetével – igaz vagy sem? – Szlahucska örm., addigra a 35 személyes körletben az emberek többsége már aludt, és arról álmodott, hogy milyen is lehet kétszer egymásután illetni egy nőt.

De reggel csak arra ébredtek, hogy megismétlik a paprika-föld megmászását Farkas hdgy. vezetésével.

 

 

 

 

komment

Címkék: szakácskönyv szakácskönyv születik?!

2017.08.04.
19:19

Írta: Dr. Tóth Zoltán

A Jobbik lábbal tapossa a választójogot

A Jobbik az írástudatlan/iskolázatlan emberektől félti a közéletet, és ezért meg akarja fosztani őket a választójoguktól. Nem a rasszistáktól, a közpénztolvajoktól, a divernyákoktól, a disznózó és választási csalást szervező politikusoktól félti a társadalmunkat, hanem az iskolázatlanoktól. A Fidesz-Jobbik koalícióban törekszenek az iskolázatlanok számának a növelésére. A végén azok akarnak nevetni, akik Fidesz-Jobbik pártagkönyvvel rendelkeznek.

Tisza István 1912-ben 10 analfabétának adott volna együtt 1 szavazati jogot ígért. A Jobbik még ennél is szűkkeblűbb: semmit sem adna a közéletből az elesett társadalmi csoportoknak. A Jobbik úgy húz "középre", hogy lábbal tapossa az emberi és politikai szabadságjogokat!

Simon András beszélgetett erről az Atv-ben Tóth Zoltánnal:

http://www.atv.hu/videok/video-20170803-toth-zoltan

 

komment

Címkék: demokrácia magyar választások története 2017 Magyarország

2017.08.03.
19:03

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Fogyasztó védd magad a Vision Express ellen is!

Fogyasztó védd magad!

Eltörött a szemüvegem szára a kapocsnál. Egy pillanat alatt eszembe jutott: irány a Vision Express!, https://vision-express.hu/uzleteink/?varos=Buda%C3%B6rs , mert ott vettem a szemüvegemet 2 évvel ezelőtt. Sőt a nejem még azt is felidézte, hogy „biztosítást” is kötöttem a szemüvegre, azonban az már idén májusban lejárt.

Ifjú hölgy szólított meg a budaörsi Vision-ban, hogy miben segíthet? Bátran mutattam, hogy eltörött a szemüvegem szára, és szeretném, ha megjavítanák. A hölgy kedves mosollyal kérte a szemüveg vásárlás papírjait. Bevallottam, hogy már májusban lejárt a szemüveg biztosítása, így pénzért kívánom a javítást. További kedves mosollyal is a javítás feltételének szabta az ifjú hölgy a vásárlás papírjainak az átadását. Miután nem tudtam produkálni a vásárlási dokumentációt, mentő javaslatot tettem: 2 héttel ezelőtt már itt jártam, és segítettek a szemüveg két szárának az összeszorításával, hogy ne csúszkáljon az orromon. A segítség előtt belenéztek a számítógépükbe, és személyazonosítás után megállapították, hogy valóban a budaörsi Visonban vásároltam a szemüveget, és elvégezték a szemüveg szárak összeszorítását, ingyenesen.

„Gondolom elég bizonyíték a szemüveg papírjai helyett a Vision saját számítógépes adatbázisa, amely tanúsítja a vásárlást és a személyazonosságomat!” – próbálkoztam új érvvel, de sikertelenül.

„Vegyek új szemüveget?” – kérdésemre a válasz igenlő bólintás volt.

 Elkullogtam, mert nem terveztem új szemüveg vásárlását egyenlőre. Helyette elmentem a budaörsi maszek látszerészhez, ahol 2000 Ft-ért megjavították a szemüvegemet.

Már csak arra vagyok kiváncsi, hogy a Vision Express mit csinál a számítógépes adatbázisában a személyes adataimmal? A Nyári Vásár reklámját küldözgeti nekem? https://visionexpress.hu/ Egyenlőre nem tervezem, hogy vásárolok bármit is a vision express-nél.

Sőt, amit ott vásároltam azt sem ott javíttatom meg!

Mivel érdemben nem tudok semmit tenni a sportszerűtlen ügyfélkezelés ellen, ezért ezúton megtiltom a Vison Expressnek a személyes adataim kezelését! Most jó nekem?

 

komment

Címkék: fogyasztó védd magad! 2017 Magyarország

2017.08.01.
15:06

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Civil Rádió: Erdélyi üzenet

A Civil Rádióban Tóth Mónikával megbeszéltük az ERDÉLYI ÜZENETET. Itt hallgathatod meg:

http://www.civilradio.hu/archivum.php

páratlan hét  hétfő 117 perc 16:30-17:00 közötti részben 3 perc 30-tól 11 perc 30-ig

 

komment

Címkék: demokrácia Románia 2017 Magyarország

2017.08.01.
10:23

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Rádió Bézs: Duna Intercontinentál 1969

 

2017-08-04 13 óra Magyarország első 5 csillagos szállodája a Duna Intercontinentál volt. 1969-ben kezdte meg működését  a Duna-parton. Ebben a szállodában dolgozott Gergely János is, aki pincér volt az 1969. december 31-ei nyitórendezvényen, és megőrizte az eredeti étel és itallapokat is. A szálloda építés és az üzemeltetés történetei mellett az eredeti étlapról hallhatunk recepteket: libamáj pástétom, vajas pástétom királynő módra, borjúbordák papírhüvelyben, beefsteak a la Medici és Zsuzsanna palacsinta (Crepes Susette). A szállóda első séfjének tortája – az Egon torta – is a menüben szerepel. Természetesen a zenék is a kort tükrözik: az Omega, az Illés, a Hungária, a Metró és Bródy János dalait hallgathatjuk meg. (Ismétlés hétfőn 02-03 óra között.) Fotó: egykor.hu

 

komment

Címkék: szakácskönyv Budapest Rádió Bézs 2017 Magyarország

2017.07.30.
18:57

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Üzenet Erdélyből

Üzenet Erdélyből

„Tisztelt Orbán Viktor és magyarok: amikor az „erős hazafias nemzetállam” mellett álltok, akkor a magyar kisebbség léte ellen foglaltok állást.

Amikor a civileket idegen ügynököknek nézitek, akkor a mi évtizedes érdekérvényesítői munkánkat is megbélyegzitek.

Amikor azt hirdetitek, hogy a politikai korrektség lejárt, akkor megengeditek, hogy az erdélyi magyarokat nyugodtan lehessen rágalmazni, „bozgorozni”.

Amikor az emberi jogokat hülyeségnek nézitek, akkor elveszitek a mi eszközünket is, hogy saját jogainkat érvényesíthessük.

Amikor a tüntetést, a saját vélemény melletti kiállást „fizetett provokációnak”, „drogos fiatalok ámokfutásának” nézitek, akkor az erdélyi magyar kiállás eszközeit hiteltelenítitek el.

Amikor a terroristák ellen akarjátok felvenni a harcot, akkor jusson eszetekbe, hogy Romániában a magyarok a "terroristák".

Amikor ezt a szöveget elintézitek annyival, hogy egy Soros-bérenc pénzért megírta a tutit – akkor egy erdélyi magyar kisebbségi megszólalási lehetőségét veszitek el.

Amikor azt hiszitek, hogy ez pártoskodás, hogy ez politika: akkor elfelejtitek, hogy a kisebbség létével (is) szórakoztok.

Abban hittünk, hogy Magyarország a jövőnk, most azt érezzük, hogy talán mi vagyunk Magyarország jövője – egy békésebb, toleránsabb, nyitottabb, szolidárisabb Magyarország számára, aki talán végre tudatosítja, hogy Erdély, és a kisebbségi lét nem játék. Hanem egy biztos pont. Biztosabb, maradandóbb, mint a mindenkori politika.” - a Transindex.ro portálról

 

komment

Címkék: demokrácia pártok kormánypárt Románia 2017 Magyarország