2014.04.24.
08:54

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Sikerült-e megmérni a választókat?

Közvélemény-kutatók mértek a választások előtt. Erről szól a mai rendezvény programja.

http://www.muosz.hu/programok.php?id=4774

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás elsőválasztók 2014 Magyarország magyar választások története választópolgár kérdez

2014.04.23.
22:23

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Egy választópolgár köszönete

Egy választópolgár, aki végig követte a 2014. évi országgyűlési választásokat - benne a munkámat is - megköszönte azt, ezzel a videóval!

Köszönet a köszönetért!

Szólj hozzá!

Címkék: választás videó demokrácia életrajz pártok határon túli magyarok MSZP Bajnai Bokros 2014 Magyarország Együtt 2014 MÚOSZ Szövetségben Együtt Magyarországért Demokratikus Koalíció nemzetközi megfigyelés Szavazatszámlálók Modern Magyarország választópolgár kérdez Unokáimnak Két kor gyermeke

2014.04.23.
18:06

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Cseh Tamással emlékezzünk Shakespeare-re

img_1156_480x640_1398269761.jpg_480x640

Shakespeare ma lenne 450 éves. Az egész világon rá emlékeznek a kultúra kedvelői. A megemlékezéshez egy dallal csatlakozhatunk, amelyet Cseh Tamás és Bereményi Géza szerzett: „Dal a nagy ravasz Shakespeare Williamről” címmel. A dal Hamletet, Otellót és II. Richardot idézi fel.

https://www.youtube.com/watch?v=Vm6gnUvMF3Y

Shakespeare szobrát a pesti Duna-korzón nézhetik meg, az Erzsébet és a Lánchíd között.

Szólj hozzá!

Címkék: videó filmszínházirodalom 2014 Magyarország Ünnepek

2014.04.23.
13:00

Írta: Dr. Tóth Zoltán

2014-ben másodszor választunk

Azonosságok és különbségek a magyar országgyűlési és az európai parlamenti választások között. Az Atv Híradója Tóth Zoltánt kérdezte.

http://www.atv.hu/videok/video-20140422-esti-hirado-2014-04-22

2. perctől

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás videó demokrácia Európai Unió 2014 Magyarország 2014 abécé választásokra választópolgár kérdez

2014.04.22.
14:40

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Frei Tamás kérdése: Milyen kávét kérsz?!

Ózdon láttam meg Frei Tamás kávézóját először. Kíváncsian mentem be, mert teljesen elütött a kávéház külső kinézete a lepusztult környezettől. Disztingvált portál és elegáns belépő, majd visszafogott, de mégis extravagáns berendezés. A sokféle kávéfajta nagyon vonzó azoknak, akik szeretik a kávét. Cukor nélkül, rövidre főzve. A pincérnek csak annyi mondtam: ristretto[1]! És nem bámult rám elkerekedő szemekkel, hanem átnyújtott egy tájékoztatót a Frei kávézókban feltalálható kávéfajtákról. Amíg vártam a ristretto-ra (egész adag sötétre pörkölt és a főzés előtt őrölt kávé, nagy nyomás alatt főzve, fele annyi vízzel[2], mint az eszpresszó), nézegettem a prospektust és meglepődve láttam a „milánói kávét[3]”. A lényege az, hogy a kávéba nem cukrot, hanem – valamilyen módon - citromot tesznek.

Rómában[4] találkoztam a kávéval - egy barátom javaslatára - a római Pantheon[5] melletti Tazza D’ Oro [6] teraszán. Egy ristretto, amelynek a csészéjére egy fél karika citromot akasztottak fel. A kávé neve „római” volt.

Moszkvában[7] a GUM áruházban[8] találtam rá másodjára a citromos kávéra: „bogatij” (gazdag, bőséges) névvel illették, és szerencse, hogy nem nekem kellett kifizetni, mert az ára az orosz kőgazdagokhoz volt szabva.

Debrecenben[9] a Szabó Magda Könyvesboltban[10]találkoztam a citromos kávéval, nagyon szofisztikált előadásban: a kávéscsésze peremét citromkarikával bedörzsölték, és egy vékony csík citromhéjat dobtak bele az eszpresszóba.

Fellelkesedve a honi citromos kávé terjedésén, több kávézóban is érdeklődtem az összeállítás iránt. Vegyes fogadtatásban volt részem: egyes helyeken megkérdezték, hogy „fáj a feje?”, másutt semmibe vették kérésemet, de volt ahol akceptálták a kérést és hoztak egy eszpresszót citrommal.

Frei Tamás jól kávézói jól működnek, terjesztik a kávé kultúrát. És a pénzedért az kapsz, amit rendeltél! Kivételes lehetőség ez ma honunkban. 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv 2014 Magyarország fogyasztó védd magad!

2014.04.22.
09:54

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Arányos, egyfordulós, egyszavazatos választási rendszer

images_1398153266.jpg_266x189

Európai Parlament magyarországi tagjainak választása

A háborúk megakadályozása és a gazdasági együttműködés európai kialakítása volt a célja az Európai Szén – és Acélközösségnek, amelyet hat nyugat-európai állam alapított meg 1951-ben. Az eredményes együttműködés 1957-ben kibővült az atomenergiával. 1973-ban új államok kérték felvételüket a szervezetbe. A kibővült államok köre a gazdasági tevékenységek további bővítése mellett a politikai integrációt is erősítették azzal, hogy közvetlen lakossági választással létrehozták az Európai Parlamentet. 1976-2002 között az európai unió választópolgárai saját államuk által meghatározott szabályokkal választhatták meg nemzeti képviselőiket a közös Parlamentbe. A politikai integráció további erősítése érdekében 2002-től egységes elvek alapján történik az Európai Parlament képviselőinek a megválasztása.

A Magyar Köztársaság 2004-ben vált hivatalosan az Európai Unió teljes jogú tagjává és választhatnak a magyar választópolgárok képviselőket az Európai Parlamentbe. Az első ilyen választásra 2004-ben, a másodikra 2009-ben került sor. Az unió parlamentjének a megbízatása 5 évre szól, így 2014-ben ismét választások lesznek.

Az Európai Parlamentbe 28 tagállam 400 millió állampolgára választhat meg – összesen - 750 képviselőt. (A 751. helyet az kapja meg, akit elnöknek választanak.)

Az Európai Unió kormányát Bizottságnak nevezték el az alapítók, és ezen a megnevezésen nem változtattak az elmúlt évtizedekben sem. A Bizottság tagja a biztosok, akiknek a feladata a miniszterekhez hasonlítható.

2014-re politikai újdonság, hogy a Bizottság elnökét és a biztosokat, a választás eredményének a figyelembe vételével a tagállamok állam- és kormányfői jelölik, és az Európai Parlament egyszerű többséggel (376) választja meg.

Az Európai Parlament feladatai és hatáskörei jelentősen nőttek az elmúlt 20 évben. Lassan-lassan hasonlítani kezd egy Európai Egyesült Államokra. Azonban vannak olyan tagországok – köztük 2010 óta Magyarország jelenlegi kormánytöbbsége is – amely ezt az integrációs folyamatot visszájára kívánja fordítani, és ázsiai államok támogatását keresi az Európai Unió ellenében. Az európai parlamenti választásnak tehát, gazdasági és politikai tétje is van. Merre tart a jelenlegi magyar kormánytöbbség és merre tartanak a jelenlegi ellenzéki pártok Európa és Ázsia államai között?

A 400 millió európai választó számára jelölteket kizárólag a pártok állíthatnak – listán. Minden párt indulhat, amely 2014. április 22-ig legalább 20 ezer ajánlást tudott gyűjteni.

A választás egyfordulós. A magyarországi kampánynak és a pártpénzeknek gyakorlatilag nincsenek szabályai, mert az a magyar Országgyűlés ilyeneket nem alkotott.

Az Európai Parlament választáson – ellentétben a magyar országgyűlési választással – a választási rendszer arányos. Minden párt, amely meghaladja az 5%-os küszöböt, olyan arányban küldhet az Európai Parlamentbe, mint az általa elért szavaztok aránya. Ez a módszer alapjában eltér attól, amelyet április 6-án megtapasztaltunk, amikor a szavazatok 44%-val a az országgyűlési képviselői helyek 66%-át lehetett elnyerni!

Minden magyar választópolgárnak joga van az országgyűlési választásokhoz hasonló módon a külképviseleti névjegyzékbe bejelentkezni 2014. május 17. 16,00 óráig, továbbá május 16-án 16, 00 óráig átjelentkezést kérni a tartózkodási hely szerinti szavazáshoz.

2014. május 25-én, vasárnap, a szavazás reggel 6 órától este 19 óráig tart. A szavazás módja az országos listához hasonló: egy x vagy + jelet kell elhelyezni a szavazólapon.

A jelenlegi magyar kormány azért különítette el az országgyűlési és az európai parlamenti választás napját (április 6. – május 25.), hogy a választópolgárok megnyugodva az országgyűlési választás eredményében ne menjenek el szavazni az Európai Parlament választásra.

Az Európai Parlamenti választáson a részvétel önkéntes. A választáson való részvétel minden választópolgár erkölcsi kötelessége.

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás demokrácia 2014 Magyarország magyar választások története 2014 abécé választásokra Szavazatszámlálók választópolgár kérdez 2014 Európai Parlament

2014.04.22.
09:20

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Május 25-én, vasárnap ismét szavazunk!

europai_unio_zaszloja_1398151134.jpg_426x285

Egy honlap az Európai Parlament választásáról. A választópolgárok sok kérdésre találnak itt választ.

http://www.elections2014.eu/hu

Nyelvet lehet választani a bal felső sarokban.

Szólj hozzá!

Címkék: választás demokrácia Európai Unió 2014 Magyarország magyar választások története 2014 abécé választásokra Szavazatszámlálók választópolgár kérdez 2014 Európai Parlament

2014.04.20.
16:39

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Húsvéti családi vacsora

img_3291_1398004412.JPG_3648x2736

Húsvéti családi vacsora.

Különböző időpontokban tartják a különböző húsvéti vacsorákat. A lényeg az együttlét, amelyet a húsvéti étel is ünnepivé tesz. A családi együttlét örömeiről mindenki maga gondoskodik, azonban az ünnepi vacsorához néhány ötletet adunk.

Búcsú a téltől.

A tél egyik jelképe a narancs – a mi négy évszakos időjárásunk szerint. A narancs a karácsony egyik jelképe, sokan még a karácsonyfára is aggatnak belőle – az almák mellé. A frissen facsart narancs a család minden tagjának a kedvence, egy pohár narancsléhez legalább kettő egész narancsot számoljunk. További nagy előnye a narancslének, hogy jó előre elkészíthető, nem kell a vacsora előtt kapkodni vele, továbbá az akciós narancs nagyon finom (a pénztárcánknak is).

Tavaszköszöntő spárga/brokkoli krémleves.

Egy vékony húslevessel indítjuk a zöld spárga/brokkoli krém levest. Olcsó vagy maradék húsokból, sőt, csontokból készítünk egy levest, némi fűszerrel, esetleg kevés zöldséggel. Ez a húsleves már 2-3 nappal korábban elkészíthető (hűtőszekrényben tárolható), így ez is csökkenti az ünnepi vacsora előtt munkaterhet. Egy adag spárgához/brokkolihoz kb. 1 liter leves szükséges 4 főre. (Egy tányér leves 0,2-025 deciliter.) A feldarabolt spárgát/brokkolit 5 percig forraljuk, majd csendesen főzzük max. 5 percig. Botmixerrel simára krémesítjük, ha túl sűrű, akkor egy kevés vízzel hígíthatjuk. Ha tányérból kínáljuk, akkor pirított magokat (mogyoró, szezámmag, stb.) a tányérban megszórjuk. Érdekesebb, ha friss zsemle tetejét vékonyan levágjuk, a zsemle belsejét kiszedjük, és az asztalnál az üres zsemlébe töltjük a forró levest.

Húsvéti báránysült.

A bárányok néhány héttel a húsvéti ünnep előtt jönnek a világra, így érthetően zsenge és lágy a húsuk. A sült bárány íze és zamata kárpótol a macerás előkészítésért, és az áráért! Ünnepi étel, amelyet egy évben egyszer eszünk.

A vacsora előtt legalább 2 nappal korábban kell szert tenni a bárányrészletre. Azt nem firtatjuk most, hogy ki hogyan szerzi be a szükséges (és elégséges) bárányhúst, de arra legyünk figyelemmel, hogy a megtisztított bárányból fejenként legalább 30-40 dkg-ot szükséges számításba venni. Ennek oka az, hogy a bárányhús a sütés folyamán veszít a súlyából, mert kisül a zsiradék és a víz, ami elengedhetetlen a friss húsban. „Nincsen bárány csont nélkül!”, minden bárányban sok-sok helyen vannak csontok. Az igazi ínyencek a csont közeli húsokat szeretik igazán, a fiatalok a zsírmentes és csontnélküli húst kedvelik, az idősebb korosztály a szaftosabb részeket részesíti előnyben. Még szerencse, hogy a bárányban mind a három féle hús megtalálható!

A sikeres bárányrészlet beszerzése után azonnal meg kell kezdeni meg az előkészületeket (már csak 1,5 nap van hátra a vacsoráig!). 10 tagú családunknak 3 kg (1 báránylapocka-1/4 borda-1/4 gerinc). 4-6 gerezd fokhagymát megpucolunk, a húsba kb. 2-3 cm mélyen benyomjuk. A húshoz elsőként a pácot kellett összeállítani: 0,2 l olaj, egy nagy ág friss rozmaring/morzsolt rozmaring, petrezselyem, borókabogyó, majoránna, só, őrült bors, citromlé. (Az arányokat a Káma Sutra szerint a gyakorlat tanítja!) A pác állaga olyan, mintha az egy olajos zöldfőzelék lenne.

A pácot egy ecsettel rákenegetjük a hús minden részére. Az eleganciánkat lényegesen emeli, ha az ecsetelés közben a kisujjunkat meredeken eltartjuk az ecsetelés irányára merőlegesen. De ha jót akarunk, akkor egy darab zsírpapírral/nylonzacskóval/konyhai kesztyűvel „beledolgozzuk” a húsba a pácot. Ezt a tevékenységet 4 óránként megismételjük, midőn a húst lefedve a hűtőszekrényben tartjuk. Az éjszakai alvás folyamán gondoskodjunk helyettes bedolgozóról, ennek hiányában magad uram, ha… Az utolsó bedolgozás után, már nem szükséges a frizsider, a szobameleg húst kezdjünk sütni.

A megdolgozott húst egy akkora hőálló alkalmatosságba tegyük, hogy beleférjen. Ami kilóg a sütőedényből az elég! Legalább 10 db fokhagyma gerezdet – héjával együtt! – elhelyezünk a sütőedényben. A sütőedénybe öntsünk legalább 2-3 deciliter hideg vizet.

Beborítjuk az egészet alufóliá/k/val. Szorosan zárjuk a húsra, hogy csak kevés gőz és pára távozzon a sütőtálból!

Előmelegített sütőbe tesszük a sütőedényt: maximális (250 fok C) hőmérsékleten legalább 20 percet sütjük, majd 3 órán keresztül 130 fok C-on puhítjuk a húst. A 3 óra alatt nem kell megnézni, nem kell megszurkálni a húst, hogy megsült-e?! Amikor lekapcsoljuk a sütőt (sőt, ha automatán volt, akkor otthon sem kellett lennünk!), akkor biztosak lehetünk benne, hogy a hús leválik a csontról és ízletes, mint az illik egy ünnepi főfogáshoz!

A hozzá nem értők, itt abbahagyhatják sütést, és tálalhatják a vacsorát.

A hozzáértők számára most kezdődik a szakácsmesterség csúcsának a meghódítása! A húst kiszedjük egy másik tálba, és így a sütőtálban marad egy kevés olaj és sok-sok fekete „égett” maradék, amelyről a hozzá nem értők azt gondolják, hogy „nehéz lesz elmosogatni”. Alapvető tévedés! Ez a fekete katyvasz a legfinomabb része a következő szósznak.

A sütőedényt finoman melegítjük. Mielőtt valóban szénné válna a „maradék” a forralástól, beletöltünk a sütőedénybe bármilyen – kevés - alkoholt: bort, sört, pálinkát. A forró katyvasz hirtelen sistergése közepette elkezd forrni, midőn és miáltal felolvasztja a fekete katyvaszt! Egy fakanállal elősegítjük ezt a folyamatot: óvatosan felszedjük a leragadt katyvaszt a sütőedény aljáról, és a maradék levessel felöntjük hígra az alkoholos katyvaszt. Íme, előállítottuk a legfinomabb „szószt”, amelyet a tányérban levő húsra – kiskanállal – locsolgatva vidáman tunkolhatunk: fehér kenyérrel.

A szósz felét egy másik lábosba töltjük és friss/mirelit zöldborsót dinsztelünk rajta.

A megpuhult zöldborsót a bárányrészlet köré öntjük, lefényképezzük a húsvéti sültet a zöldkörettel, majd családilag vidáman felfaljuk!

Túros pogácsa - desszertnek

Sokan az édes desszertet szeretik: próbálják meg egyszer a túrós pogácsát desszertnek. A túrós pogácsa tervezője és kivitelezője a feleségem, ezért a továbbiakat tőle olvashatják.

Túrós pogácsa

25 dkg túrót, 25 dkg margarint, 25 dkg lisztet és 1 teáskanál sót egy tálba tenni, összegyúrni. Hideg hozzávalókkal, a túrót kicsit megnyomkodva villával gyorsan összeáll.

A tésztát 3-szor nyújtani és hajtogatni, hűtőben 10 percig pihentetni hajtogatások után. Kinyújtani ½-1 cm vastagra, kiszaggatni pogácsaformára, tepsibe rakni, bekenni pici tejföllel kikevert tojássárgájával, szezámmaggal megszórni. 10-15 perc alatt 180 fokon megsütni.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: életrajz Ünnepek Unokáimnak

2014.04.19.
15:48

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Húsvéti jókívánság és saját készítésű locsolóversek

Locsoló versek 2014. Húsvét Hétfőre

Évek óta járunk locsolni Húsvét Hétfőn Danival. Az idén is megyünk négy családhoz locsolkodni, és mind a négy helyen különböző saját verset adunk elő! A verseket a meglocsolandó/k/hoz alakítottuk ki. A locsoló eszközöket a versek tartalmazzák.

Minden kedves rokonunknak, ismerősünknek, barátainknak, minden olvasómnak

KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET ÉS JÓ LOCSOLKODÁST KÍVÁNUNK!

Első vers

Húsvét hétfőt minden napra!

Meglocsollak – illatosra!

Kölni-e vagy szódavíz?

Nem várom meg, hogy meghívsz!

                Szabad-e locsolni?!

Második vers

Dániel és Zoltán,

Húsvét Hétfő napján,

Rózsavíz vagy szódavíz?

Választhatsz, ha jókat bírsz!

                Szabad-e locsolni?

Harmadik vers

Dani és Zolti!

Szabad-e locsolni?

Piros tojás,

Nyuszi fül,

Megvárjuk,

Míg nyuszi ül!

                Szabad-e locsolni?

Negyedik vers

Jeles nap a Húsvét Hétfő!

Gondolkodni so’se késő!

Rózsavíz vagy szódavíz?

Locsolkodót hogyha hívsz,

Gondoljál e büszke napra,

Meglocsollak, nőjél nagyra!

 

4 komment

Címkék: tavasz életrajz Ünnepek Unokáimnak

2014.04.14.
10:29

Írta: Dr. Tóth Zoltán

A tisztességtelen választás egyik bizonyítéka

Idea Intézet: A Fidesz parlamenti kétharmadot a prémium töredékszavazatok eredményezték. Magyarán tisztességtelenül.

Aki a győztesre szavazott egyéniben, annak a szavazata a listán is mandátumot eredményezett prémium töredékszavazatként.
http://ideaintezet.blog.hu/2014/04/13/dontott_a_toredek

 

4 komment

Címkék: választás demokrácia kormánypárt elsőválasztók 2014 Magyarország magyar választások története nemzetközi megfigyelés