2017.11.20.
23:31

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Heti betevő budaörsi önkéntesek 2017 november 19

A Heti Betevő budaörsi önkéntesei 140 adag székelykáposztát főztek rászorultaknak, melyet a Gólya közösségi központban osztottak ki 2017. november 19-én. Legközelebb december 19-én főzünk!

komment

Címkék: szakácskönyv Budaörs Heti betevő 2017 Magyarország

2017.11.20.
23:31

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Cukros nénik, cukros bácsik

Cukorbetegek kongresszusa

Mivel lehet jobban köszönteni a cukorbetegek gyűlését, mint beszámolni a gyógyulás egyik lehetséges útjáról?! Tudomásom szerint az idős/ebb kori (2. típusú cukorbetegségből) nem lehet kigyógyulni, de kellő elhatározottsággal és következetességgel kordában lehet tartani a betegséget, és még az evés élményétől sem kell teljesen megfosztani magunkat.

Önkéntesnek nem nevezhető az a döntés, hogy étrendemben lényeges változtatást kell megvalósítanom, mert a cukordoktornő, aki egy bájos és kedves hölgy, rideg hangon és mereven közölte velem, hogy jön az inzulin, és 6 (utolsó) hónapot szabott ki az „önkéntes” radikális változtatásra. A riasztó következményekkel való fenyegetés hatását tovább fokozta a vejem édesapjának a hosszadalmas, részletes elbeszélése a kiugróan magas cukráról, majd miközben ecsetelte a problémát, aközben megevett 2 nagy szelet tortát az unokákéból.

A Via Dolorosan[i] elindultam, és az korbácsolásnak azt a módszerét választottam, hogy kezdetben napi négyszer, később csak reggel éhgyomorra és este lefekvés előtt megmértem a vércukromat. Jelenleg csak reggel éhgyomorra és 30 perc intenzív gyaloglás után mérem a cukorfokomat. Aki azt gondolja, hogy varázsütésre történt a változás 12-ről tartósan 5-6 közöttre, az súlyosan téved: 3 hónapig jártam a via Dolorosan. Ez idő alatt voltak elbukások és HEURÉKA kiáltások, és azt is tudom, hogy minden nap újra meg kell küzdeni saját magammal. Hogy meddig kell küzdeni? Mint a bevezetőben említettem, a cukorbetegség nem gyógyítható betegség, csak kordában tartható.

Korábbi olvasmányaim és szakácstudományomat összeszedtem, továbbá dietetikus menyem tanácsára azonnal beszüntettem a nem teljes kiőrlésű kenyérféleségek fogyasztását, és a teljes kiőrlésűek mennyiségét is radikálisan korlátoztam. További segítséget adott számomra, hogy szeretem a kétszersültet, ezért a teljes kiőrlésű kenyeret, zsemlét vékony szeletekre vágtam, és csak másnap eszem meg, ámde rengeteg feltéttel: juhtúróval, sonkával, kolbásszal, amelyek elviselhetővé teszik a csizmatalp jellegű szárítmányt. 

Rizst és burgonyát nem eszem, helyette bevezettem a francia konyhából a zöldköretet, és a lisztmentes sűrítését a leveseknek, a főzelékeknek.

Lev Tolsztojnál olvastam, hogy az öregemberek (férfiak) fő eledele a kefir és a fekete kenyér. Midőn ezt olvastam, kb. harmincéves lehettem, és mély megvetéssel gondoltam az öregemberekre, sőt a saját öregségemre is. A mai nap, midőn éppen betöltöttem a 65. évemet, már elismeréssel tartozom Tolsztojnak, aki a Háború és béke után, a valláserkölcsi nézeteinek a kifejtése mellett dietetikai tanácsadással is foglalkozott. A kefirt minden formában és márkában fogyasztom, egy picike fekete kenyérszelettel, amelyet az Auchan orosz nemzeti boltjában vásárolok, és amely kenyeret Németországban sütnek és Németországból szállítanak ide. Rendszeresen, napi 1 probiotikus készítményt is megiszom, amelyet Tolsztoj[ii] még ebben a formában nem ismerhetett, de kaukázusiként ajánlotta.

A káposzta a cukorbetegek barátja. A titka abban van, hogy a káposztával bevitt energia (tápérték) kisebb, mint a feldolgozáshoz szükséges energia. Hogy a politikából hozzak egy hasonlatot: többet visz, mint amit hoz! A cukorbetegség gyógyításának az lényeges eleme, hogy csökkenjen a testsúlyunk, magyarán, fogyjunk le, de úgy, hogy a ne borítsuk fel az energiaegyensúlyunkat radikálisan, csupán állítsuk csökkenő pályára. Lassan fogyni: ez a fogyás lényege, és nem az, hogy megvonjunk magunktól minden ételt és italt, vagyis léptessük érvénybe az éhségsztrájkot.

A káposzta minden formában ehető: főzve, sütve, párolva, nyersen, savanyítva, buggyantva, (ki tud még mást is?). A káposzta lehet cukros, ecetes, sós, mézes, chilis, paradicsomos, paprikás, szalonnás, sonkás, tojásos, pörköltös, töltött vagy lucskos. A káposzta lehet előétel, leves, főétel, egytálétel, desszert vagy sör-, borkorcsolya, újévre, húsvétra, május 1-ére, születésnapra, névnapra, baráti bulira rétesnek vagy karácsonyra pulyka alá. A káposzta mellé tehetünk malac vagy disznóhúst, libát, kacsát, csirkét, marhát, vaddisznót, szarvast, őzet vagy békát, továbbá aszalt szilvát, körtét, narancsot, citromot, galagonyát, áfonyát, sárgarépát, paszternákot és zellert. A káposzta nagy barátja az alma. A káposzta imádja a pezsgőt, a vörösbort és a fehérbort. A lényeg az, hogy mindig több káposztát együnk, mint a köretként szolgáló húst, gyümölcsöt vagy zöldséget. Móricz Zsigmond is barátkozott a káposztával[iii], Romhányi József is megverselte a káposztát[iv]. A káposzta sokkal olcsóbb, mint bármilyen gyógyszer! A cukorbetegek is barátkozzanak meg a káposztával.

A cukorbetegek legnagyobb ellensége a titkos cukor. Könnyű elbírni a nyílt ellenséggel, mert tudjuk, hogy a cukor cukor, a méz az cukor, az édesség az cukor. De nem tudjuk a titkos cukrokról, hogy cukor, mert az a burgonya, a finom liszt, a rizs, mert ezek a szervezetben mind cukorrá alakulnak. A sok-sok evés – mindegy miből – sok-sok cukrot termel a szervezeten belül, kivéve, ha bányászok vagyunk, ha élsportolóként napi 8 órát edzünk, vagy kubikusként napi 6 köbméter földet lapátolunk vagy szövőgyári segédmunkásként 400x2,5 kg spulnit emelünk 2 m magasra. Mert ezekben az esetekben nagy szükség van a cukorra! Az elmúlt 50 éveben radikálisan csökkent a fizikai munkamennyisége, sőt, az élsportolók sem cukrot esznek, hanem doppingszereket, így nincs szükségünk a sok-sok cukorra, de az életmódunk lassabban változik, mint a szervezetünk cukorfelhasználása, így cukorbetegek leszünk. Betegre esszük magunkat anélkül, hogy tudnánk róla!

Az evésben berögződött szokások az életöröm maradékát is adják. Az idősödéssel, a szervezet általános renyhülésével, az érzékszervek tompulásával, a szellemi képességek fokozatos, de biztos gyengülésével, a szexuális képesség csökkenésével együtt jár az elbizonytalanodás biztos érzése is: rátértem az elmúlás útjára, a halál hírnöke az orvos, a véget jósolja a dietetikus, és a fiatalok is sajnálkozva nézik, hogy nem tudod kiemelni az autó csomagtartójából fél kézzel azonnal a vizespalackok tömbjét. (Persze nem segítenek és nem is engednéd, hogy segítsenek, ha akarnák se.) Végül is, az egyetlen örömforrás az evés marad, amely rajtad múlik: még telik sok-sok ételre, még az üzletben megválogathatod, hogy a pénztárcádba mi fér bele, ami kedvedre való. Nos, ezt az érzést kell megváltoztatni!

Kevesebbet, de finomat enni! Ez a nagy lecke! Hamlet könnyen mondta: Lenni vagy nem lenni, az itt a kérdés?! A valódi kérdés az: Enni vagy nem enni?!

A helyes válasz: Kevesebbet, de finomat enni! Lehet, hogy Hamlethez nem méltó ez a válasz, de legalább háromszorozását akarom élni a Shakespeare-i hősnek. Könnyű volt neki, mert kardélen végezte, de én nem akarok egészégügyi személyzet martalékaként vergődni, magam akarok változtatni a sorsomon, ha a nagyszüleimtől örökölt kulináris – nagyon finom és ízletes - hagyományokból kiszabadulok.

A média az étkezési reformban nem segíti a szerény sorsú embereket. A gazdagoknak kínál alternatívát: „Egyél tengeri herkentyűket, fúj a kövér disznóhúsnak, csak a szűzpecsenye az egyetlen ehető, a bélszínt médiumra kell sütni, és a tengeri hal az igazi!” A celebek kihívóan vihognak a főzős műsoraikban az egyszerű ételeken, és csak a drága, a drága az igazi! A társadalom „vezető” rétege megveti a szegénységet és ocsmányolja az ételeit.

Engem megacéloznak elhatározásaimban ezek a közösségileg elvetendő média remeklések. Kevesebbet, de finomat, pénztárcánkhoz mérten!

Az egyik legolcsóbb legfinomabb étel a sült paprika. Télen-nyáron lehet kapni a hegyes zöld erős paprikát 0,5 kg csomagolásban. A zöld paprika darabja 100 Ft-ba fáj, de 10 db 300 Ft műanyag dobozban. Persze a 10 darab nem olyan szép egyenként, mint a darabja 100 Ft, de ez utóbbi vagy erős vagy nem, addig, a 10-ből 7 db biztosan csípős. Egy nagyon kevés olajon/zsíron erősen süsd meg a paprikákat, majd hirtelen vedd le hőt, és lassan melegítsd. A paprika cellulóz bőre a nagy hőtől hirtelen felpattan és barna-fekete foltos lesz, de a lecsökkent hőtől a paprika húsa töppedni kezd. Zárd el a lábos alatt a hőt, hagyd kihűlni, és csöpögtessél (!) a paprikákra balzsam ecetet. Minden ételhez kitűnő köret a sült paprika: húshoz, zöldséghez, tejtermékekhez. Én minden reggel juhtúróval eszem egy szelet vékony fekete kenyérrel, ebédre grillezett hússal. (Azt gondoltam, hogy sült csípős paprikát én fedeztem fel szakács tehetségemmel, de az internetről megtudtam, hogy az emberiség több száz éve kedveli.)

A balzsam ecet nagy találmány! Persze, amikor az ember meglátja a polcon, hogy az ecet literje 150 Ft, a balzsamecet deciliterje ugyanannyi, akkor hátra hőköl! Mit tud ez a balzsamecet, ami 10x annyit ér? És képzeljék el, tud annyit! Egyrészt sokkal kevesebb kell belőle, mint az ecetből (csöpögtetni, nem önteni!), másrészt az íze fűszer és nem tartósítószer. Az ecettel a nagymamámnál ismerkedtem meg, mint általános ízestő szerrel. Évtizedekkel később tudtam meg, hogy a nagyszüleim nem ízesítőszernek használták, hanem általános gyomorfertőtlenítőnek, amelyre nagy szükség volt az egyszerű higiénés körülmények miatt. (A nagymamám ételeinek az ízei a mai napig a számban vannak!) A balzsamecet az más: fűszer, és ellát zsírlebontó funkciókat is. Vagyis elősegíti a fogyókúrát, és finom! Nyugodtan használják a balzsamecetet, de a használatát be kell gyakorolni. Olyan, mint a Káma Szutrában a más felesége: a gyakorlat tanítja!

A fahéj teát azonnal megkedveltem a feleségem utasítására. A teát mindig is szerettem, a fahéjat használtam a karácsonyi süteményen kívül a paradicsomszószban is, így egyszerű volt bevenni a cukorellenes hadjárat egyik eszközének. Nem tudom megmondani, hogy milyen a kémiai vegyülete, nem tudom, hogy mit tesz a hasnyálmiriggyel, de naponta kétszer megiszom és finom! És a feleségem nagyon örül!

Cukros nénik és cukros bácsik! Szívesen veszek mindenkitől javaslatot a cukor (és mellékhatásai) elleni harcban. Hátha tovább élünk egészségesebben. Meghalni csak egészségesen érdemes!

Jó munkát a kongresszusnak!

 


 

 

komment

Címkék: egészségügy 2017 Magyarország

2017.11.05.
09:46

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Simon Attila Budaörsön, PostArt

Simon Attila már többször járt a Budaörsi Olvasókörben, illetőleg a Kamaraerdei Ifjúsági Parkban megtartott, gyermekeknek szóló rendezvényünkön. 2017. november 3-án a Budaörsi PostArtba kapott meghívást a színész-zenész, és a Budaörsi Olvasókör tagjai ide is elkísérték. Vastapssal ünnepeltük a művészt.

komment

Címkék: videó Budaörs filmszínházirodalom olvasókör 2017 Magyarország

2017.10.28.
21:34

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Mozgássérültek kultúrális estje

2017. október 26-án a Motiváció Alapítvány és a Budaörsi Olvasókör kulturális estet rendezett mozgássérültek számára. Az előadásban Babiczky László költő versei és Simon Attila színész-zenész műsora hangzott el.

komment

Címkék: videó Budaörs olvasókör Motiváció Alapítvány 2017 Magyarország

2017.10.26.
12:26

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Budaörsi Olvasókör - 2017. október 26. 18 órakor

 

Meghívó a Budaörsi Olvasókörbe

 

2017. október 26. csütörtök 18 óra

 

Az Olvasókörünk célja, hogy lehetőséget adjon művészeti és olvasmányélményeinek a megosztására mindenkinek. Az Olvasókör székhelye a Budaörsi Városi Könyvtár. (Budaörs, Károly király u. 20.)

 

2017. október 26-án, csütörtökön 18-20 óra között

 

mozgássérülteknek rendezünk kulturális estet Nagy János, olvasókörünk tagja szervezésében.

 

http://www.magnethaz.hu/hu/category/kapcsolat/

 

Műsor: Babinszky László költővel a két  - már megjelent - verseskötetéről beszélgetünk, továbbá Kiss Károly és Velancsics Gabriella Babinszky László verseket olvas fel, továbbá Simon Attila zenész és színész műsorát nézhetjük/hallgathatjuk meg. Gyógyító ételekkel kínáljuk meg a nézőket.

 

 Helyszín: Bp. VI. Andrássy út 98. Magnetbank, Közösségi Ház

 

Terveink

 

2017. november 8. szerda 17 órára elfogadta meghívásunkat Galkó Balázs, aki József Attila verseket mond nekünk a Budaörsi Könyvtárban (Károly király u.20.)

 

2017. december 13. szerda 17 órára elfogadta meghívásunkat Dési János, aki „Sajtóstul a házba” c. új könyvét mutatja be a Budaörsi Könyvtárban (Károly király u.20.).

 

2018. januárjára elfogadta meghívásunkat Kóra Zsuzsa, Olvasókörünk tagja egy iskolai pedagógiai módszertan bemutatására. Az időpont egyeztetés alatt. (Már 1000 olvasója van a fb-on!)

 

2018. telére elfogadta meghívásunkat Iványi Gábor, a John Wesley Főiskola lelkész-elnöke, aki az XVI-XIX.sz. egyházi szervezeteinek történelmi átalakulásáról tart előadást. Az időpont egyeztetés alatt.

 

2018. telére/tavaszára elfogadta meghívásunkat Ráday Mihály, aki az utcák-terek névváltoztatási dömpingjeit mutatja be a magyar történelem hullámzásában.

 

Elfogadta meghívásunkat Moldova György író, aki Nyugdíjasok c. szociográfia kötetét mutatja be. Az időpont egyeztetés alatt.

 

Elfogadta meghívásunkat Gábor György vallásszociológus, az időpont egyeztetés alatt.

 

Elfogadta meghívásunkat Szilágyi Ákos, író, költő, újabban énekes is, az időpont egyeztetés alatt.

 

Elfogadta meghívásunkat Lackfi János költő, az időpont egyeztetés alatt.

 

 

 

 

 

Megvalósult programjaink

 

2014 szeptemberében alakult meg az Olvasókörünk. Beszélgettünk már Jókairól, Szabó Magdáról, Karinthyról, Örkényről, Ulickajáról, vendégünk volt Erdős Virág költő, Dr. Bodó Miklós és Ágh Attila professzorok. Spiró György és Kukorelly Endre írók, Horvát János tv-s személyiség. Kerékgyártó István író, Ágoston László (Moltopera) áriákat énekelt a könyvtárban. http://tothzoltan.blog.hu/2015/03/05/budaorsi_olvasokorben_a_moltopera.

 

2015. év nyarán a sukorói kajak-kenu pályán önkénteskedtünk mozgássérültek számára, majd egy sárkányhajóval hasítottunk a vízen. Augusztusban Krúdy Gyulára emlékeztünk az óbudai Vendéglátó Múzeumban. A „Civilek éjszakáján” gyógyító ételeket főztünk a Motiváció Alapítvány vendégeinek.

 

2016 januárjában vendégünk volt Faragó András és Dési János, akik az első köztársasági elnökről – Göncz Árpádról - készült könyvet mutatták be. Februárban Heller Ágnes beszélgetett velünk a jó és a rossz ember fogalmáról, az olvasónapló írásának a szépségéről. Márciusban Simon Attila Mozart dalokat énekelt. Áprilisban Sas József mesélte el az életének mókás és szomorú eseményeit, majd a Holocaust Emlékközpontban Várady Júlia könyvével ismerkedtünk meg. Indonéziában készült fotókat nézhettünk meg (Jáva és Bali) Kocsis András Sándor – olvasókörünk tagja – előadásában. Májusban újra sárkányhajóztunk Sukorón, Nagy János – olvasókörünk tagja - szervezésében. Budapesten, az V. ker. Deák Ferenc téri Evangélikus Templomban J. S. Bach műveiből hallgattunk meg egy hangversenyt, Tóth Mónika barokk hegedűművész, olvasókörünk tagjának meghívására. Júniusban Benda László, külpolitikai szakíró és tv-s személyiség válaszolt kérdéseinkre Dél-Kelet Ázsia kapcsán. A Budaörsi Könyvtár nyári szünetében meglátogattuk a Petőfi Irodalmi Múzeumot, ahol az állandó kiállítás mellett megnézhettük – idegenvezetővel – a múzeum zárt részeit, és az időszaki kiállítást az írók gasztronómiai élvezeteiről. 2016. július 31-én a Heti Betevő Egyesület budaörsi önkénteseiként 136 adag ételt főztünk az egyesület istápoltjainak.

 

http://tothzoltan.blog.hu/2016/07/07/heti_betevo_egyesuletnek_foztunk_budaorsi_onkentesek_2016_julius

 

2016 szeptemberében meglátogattuk Gergely Beatrix és 4 kollégája fotókiállítását, és meghallgattuk a Budaörsi Könyvtárban Bornai Tibor történeteit. Októberben Matuscsák Tamás a Tesla c. könyv és a Rejtő Jenő életrajzának írója a volt a vendégünk, és a Vigadóban barokk zenét hallgattunk a Miszla Barokk kamarazenekar előadásában. Novemberben Szabó T. Anna költő olvasott nekünk verseket, írásaiból részleteket. Decemberben Hábetler András operaénekes rengette meg a könyvtár falait áriákkal, majd 2017 januárjában énekes társaival együtt az Óbudai Társaskörét, amelyen szintén ott voltunk.

 

2017. januárjában Olvasókörünk vendége volt Baranyi Ferenc költő és Dinnyés József zenész. Telt ház előtt vastaps köszöntötte, majd az előadás végén búcsúztatta a művészeket.

 

2017. februárjában Turczi István költő, műfordító olvasott fel verseiből a könyvtárban, a közös fényképet megnézhetik a blogunkon. Simon Attilát hallgattuk meg a Fészek Klubban mozART előadásában. A MU Színházban megnéztük az „Emlékeink 1956-ról” c. előadást, amelyben olvasókörünk tagjai is szerepeltek.

 

2017. márciusában Péterfy Gergely író volt a vendégünk az Olvasókörben.

 

2017. áprilisában Bitó László orvos és író életével és könyveivel ismerkedhettünk meg. A Kamaraerdei Ifjúsági Parkban a Budaörsi „Esély” Szociális Központtal közösen 50 rászorult gyermek és szüleik számára főztünk a „Családi Nap”-on ünnepi ételt és Szabó T. Anna költő, valamint Simon Attila színész verselt és dalolt számukra.

 

2017. májusában Ághné Dr Ring Évával beszélgettünk a magyar történelem XVI-XVIII. századi migrációs eseményeiről.

 

2017. május 31-én, ismét részt vettünk a Sukorói Sárkányhajózáson, amelyet mozgássérülteknek szerveznek Olvasókörünk támogatásával. 200 főnek főztünk budaörsi paprikáskrumplit.

 

2017. június 7-én „Színház az egész világ!” címmel Magyar Fruzsinával, dramaturggal beszélgetünk az Olvasókörben a színházi foglalkozásokról.

 

 

 

2017. júliusában a Vendéglátóipari Múzeumba látogattunk, az „Ügynök a bárpultnál” c. kiállításra.

 

2017. augusztusában az Uránia Filmszínházban néztük meg az „Ötven tavasz” c. francia filmvígjátékot.

 

2017. szeptemberében Gerendás Péter zenész, énekes, zeneszerző volt a vendégünk, akinek a dalain pirosra tapsoltuk a tenyerünket.

 

2017. októberében Örkény Könyvesboltban Kocsis András Sándor festő és szobrászművész kiállítását néztük meg együtt, a művész tárlatvezetésével.

 

Az olvasókör tevékenységét megismerheti a honlapunkon:

 

http://olvasokor-budaors.blogspot.hu/ és onnét átléphet az fb oldalunkra is.

 

Csabay Károly, könyvtár igazgatója                 Tóth Zoltán, olvasókör vezetője

 

komment

2017.10.22.
23:06

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Október 23-ai ünnepség: Bródy koncert

Október 23-ai ünnepség: Bródy koncert október 22-én.

Október 22-én vasárnap 19-22 óra között volt Bródy János „Ráadás” koncertje a Budapesti Kongresszusi Központban. A koncert a Sárikával kezdődött, amely 40 éve sláger, így méltán váltott ki nagy tapsot a zsúfolt házból. Meglepetésre, a műsor a régi, kevésbé ismert dalokkal folytatódott, és még nagyobb meglepetésre, áradtak az új dalok! Az új dalok tematikája és művészi színvonala a legnagyobb slágerekével vetekedett, a közönség vastapssal fogadta az újdonságokat. A 2,5 órás koncert végén 3 ráadást a közönség állva tapsolt végig, és együtt énekelt a zenekarral és Bródyval. A zenekart külön ki kell emelni a produkcióból, mert nagyon-nagyon fiatalok alkotják az együttest, és úgy játszák a dalokat, mintha ők is egyidősek volnának Bródyval.

A demokratikus ellenzék nem volt képes összehozni egy megtapsolható október 23-ai ünnepi rendezvényt. Bródy János méltóvá tette számunkra az ünnepet.

Köszönjük!

 

komment

Címkék: pártok filmszínházirodalom Ünnepek 2017 Magyarország

2017.10.19.
22:31

Írta: Dr. Tóth Zoltán

2017 október 18 Horvát János

Horvát János tv-személyiség másodszor vendége a Budaörsi Olvasókörnek. Első beszélgetésünk arról szólt, hogy milyen Kuba 2015-ben, 2017-ben pedig arról beszélgettünk, hogy milyen Kuba Castro után?

komment

Címkék: demokrácia Budaörs olvasókör 2017 Magyarország

2017.10.17.
22:59

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Szép remények. A választási törvény módosítása 2018-ra

A választási törvény módosítása

A Közös Ország Mozgalom, 8 ellenzéki párt együttműködésével, módosítaná a választási törvényt 2018-ra. Tóth Zoltán a Hírtv-ben Kálmán Olga kérdésére azt válaszolta: a javaslat 10 pontban előnyös és 9 pontban hátrányos a demokratikus ellenzék számára. „Szép remények” a beszélgetés címe, és együtt álmodozott a műsorvezető és a riportalany.

http://hirtv.hu/egyenesen/szep-remenyek-1405623

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

komment

Címkék: választás videó demokrácia magyar választások története Országgyűlési választás 2018 2017 Magyarország

2017.10.16.
21:51

Írta: Dr. Tóth Zoltán

2017 október 15 budaörsi önkéntesek

Császár ragu, olasz tésztával

140 főre

Császárhús vagy hasaalja? Szakmai érdeklődésemre csak a harmadik hentes tudott gyakorlatilag is értelmes választ adni. A császárhúson - a szalonna mellett (alatt/fölött) - van malacbőr és hús is, a hasaalja szalonnáról mind a kettőt leoperálják a húsfeldolgozók. Az erdélyi (húsos) szalonna is a császárhúsból készül. Az oldalas egy részét a hentes hozzákanyaríthatja a császárhúshoz, és ebből készül a főtt-füstölt császárhús, amelyben finom porcok/csontok is találhatóak. Mitől császári a császárhús? Az internet bután és tudatlanul áll a kérdés előtt, de aki történelemből, irodalomból tudja, hogy a „kövér”, a „zsír”, a „szalonna” a paraszti társadalmakban a jólétet, a gazdagságot és a vagyont jelképezte, az könnyen rátalált a magyarázatra: a császárhús a malac legfinomabb részét jelenti. (Hasonlóan a csirke püspök falatjához.)

Az egészséges ételeknek természetes része a zsír, a szalonna, mert a zsír a gondolkodás képességének, az agynak a legfőbb tápláléka. Azonban a zsírbevitel mértékét korlátozni kell az ételben, mert a túlzott fogyasztása - mozgás hiányában - elhízáshoz vezet, az pedig a betegségek melegágya. A csökkentett zsírmennyiséget zöldségekkel és gyümölcsökkel pótoljuk, amelyeknek a hiánya szintén betegségekhez vezethet. Az ember mindenevő, azonban az egyensúlyra ügyelni kell az egyes élelmiszerfajtáknál: a változatosság gyönyörködtet[i]. Közismert, hogy mindig a csonthoz közeli hús a legízletesebb, továbbá a fűszerek hatóanyagainak a többsége zsírban oldódik, ezért a császárhús egy kiváló alapanyag a raguhoz. A zöldségek és gyümölcsök aromái kellemesek az étel illatában és ízében, a elfőtt zöldségek és gyümölcsök lazítják és selymessé teszik a ragu állagát.

Az olasz tészta durumbúzából (ami egy búzafajta) készül teljes kiőrlésű technológiával (a búzamag héja is beleőrlődik a lisztbe). Sajnálatos hátránya a durumbúzából készült teljeskiőrlésű lisztnek, hogy rendkívül drága, az átlagos lisztnek legalább ötszöröse. További hátrány, hogy a liszt (így a kenyér, tészta) színe sötétbarna, amely az emberek többségét a nélkülözésre, a szegénységre és a háborúra emlékezteti. Így a kereskedők és a fogyasztók is a „a fehérkenyeret/lisztet” részesítik előnyben, amely esztétikusabb és olcsóbb(!) is. Az üzletekben a fehér kenyér/tészta mellett már kapható a durum és a rozs különböző variációi, pénztárcánk és tudatosságunk dönti el, hogy melyikből vásárolunk és főzünk. A tészta formája nem kardinális [ii]kérdés, de olyan tésztát célszerű vásárolni vagy készíteni sajátkezűleg, amely a ragu levéből többet képes felvenni, mint az egyszerű, lapos, sima felületű tészták, ezért a belül lukas, vagy csavart vagy kagyló formájúak ajánlatosabbak.

Bevásárló lista 140 főre

14 kg császárhús

14 kg tészta (pl. szarvacska, orsó)

8 kg alma

4 kg vegyes zöldség (sárgarépa, zeller)

4 kg vöröshagyma

2 l olaj

1 l paradicsomlé

Majoranna, bors, fokhagyma, só

Metódus

A nagyméretű táblákban megvásárolt császárhúst egészben abáljuk. (nagyméretű edényben hideg vízbe tesszük a húst, felforraljuk, majd főzzük. A főzés idejét sok minden befolyásolja, a lényeg az, hogy a felszínről a zsír kioldódjon és egy villát erőlködés nélkül bele tudjunk szúrni a húsba. (Nem kell puhára főzni, mert sütni is fogjuk a húst.) A húsokat kihűtjük, a főzővizet kiöntjük, másra már nem használjuk. Másnap reggel a kihűlt húst kockázzunk (apró kockák!) és dinsztelt hagymán sütjük. Fele fűszerrel sütjük. Mielőtt teljesen készre sül, azelőtt egy másik edényben (kisült zsír egy része+nagyon kevés víz+paradicsomlé+ fele fűszerek) előfőzött kockázott zöldségeket, gyümölcsöket hozzákeverjük. Összekeverés után erősen melegítjük, hogy a levesre hasonlítóan felesleges víz gyorsan elpárologjon, de a ragunak maradjon sűrű leve!

Másik edényben megfőzzük a tésztát. A tésztát lobogó forró vízbe tesszük és azonnal megkeverjük, hogy ne ragadjon le. A főzővízbe tegyünk egy kevés olajat is az összeragadás ellen. A tésztát leszűrjük és egy kevés olajat öntünk rá azért, hogy gurulós maradjon.

A húst a tésztával az adagolásnál öntjük össze. Ennek az az oka, hogy ha a főtt tészta folyamatosan benne áll a raguban, akkor szétázik és deguszta lesz.

Az étel jellege: egytálétel.

Az étel színe: a rózsaszínes léből kilátszanak a sárga tészták és zöldségkockák, a piros húsok.

Az étel állaga: főzelék sűrűségű, amelyben önállóan harapható a répa és a hús, a tészta al dente, az alma beleolvad a selymes, simogató ragu levébe.

Az étel illata: a hús uralja az illatot, háttérben az alma savanykás illatával.

Az étel íze: fűszeres, savanykás hús íze az uralkodó.

Jóétvágyat!

 [i] Egyes irodalmárok szerint Cicero, mások szerint Julius Caesar mondása a „varietas delectat”.

 

komment

Címkék: videó szakácskönyv Heti betevő 2017 Magyarország

2017.10.10.
17:02

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Váradi Roma Café - Fel fel messze el - VISSZATÉRTÜNK -

 

2017-10-13 13 óra Nemti (Nógrád megye) kisebbségi cigány önkormányzat roma ünnepséget szervezett 2017 szeptemberében. Németh Gézáné, a kisebbségi önkormányzat elnöke a falu életének a problémáiról és az ünnepéről beszél a Rádió Bézs hallgatóinak, miközben a Váradi Roma Café dalait hallgathatjuk. Az ünnepi menü csülkös babgulyás volt, de recept ízelítőt kapunk a lecsóhoz a bodag készítéséről, a hasított tészta egyszerű titkáról. Az elnökasszonytól azt is megtudjuk, hogy 4 számítógéphez keresnek támogatókat, mert a saját könyvtárhoz már többen jelentkeztek könyvadományokkal.

 

komment

Címkék: videó szakácskönyv Rádió Bézs 2017 Magyarország