2015.06.30.
18:58

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Budaörsi Olvasókör 2015. július 8.

 

Meghívó

 

a Budaörsi Olvasókör rendezvényére

 

2015. július 8-án, szerdán, 14,00 órától tartja következő rendezvényét a Budaörsi Olvasókör.  A rendhagyó rendezvényünk színhelye a fejér megyei Velencei tó partján levő Sukoró, az evezős pálya.

 A találkozás színhelye a Budaörsi Könyvtár épülete előtt (2040 Budaörs, Károly király utca 20.) Megközelíthetőség és térkép http://www.budaorskonyvtar.hu/kapcsolat.php#

Aki autóval jön, azt kérjük arra, hogy az üres helyekre vegyen fel olyan olvasóköri tagot, aki gyalog vagy autóbusszal érkezik a találkozó helyszínére. Aki egyenesen Sukoróra jön, az érkezzen 15 órára:

 Székesfehérvár felől érkezve a Velencei Mol töltőállomásnál kell a kút mögötti kijáratból jobbra felfelé kijönni, a kereszteződéhez kiérve jobbra kell kanyarodni, száz méteren belül,  az autópálya felüljáró előtt kell balra kanyarodni, tovább haladva 500 méter megtétele után a második leágazást balra megjelöljük májusfa szalagokkal, Ön megérkezett és már csak balra kell bekanyarodnia  a VVSI sporttelepére.

 • Velence felől Sukoró irányába haladva az M7 autópálya felüljáró előtt kell balra kanyarodni, tovább haladva 500 méter megtétele után a második leágazást balra megjelöljük májusfa szalagokkal,  Ön megérkezett és már csak balra kell bekanyarodnia  a VVSI sporttelepére.

 Az Olvasókörünk jutalmul kapja ezt a kirándulási és sárkányhajózási lehetőséget azért a munkáért, amelyet a 2015. május 13-ai rendezvényen kifejtettünk a mozgássérültek segítéséért. Emlékeztetőül a korábbi rendezvényről néhány híradás:

 

https://www.youtube.com/watch?v=7ntLruXJzFM&feature=youtu.be

 

http://www.fehervartv.hu/video/index/13621

 

http://feol.hu/sport/mindenki-nyertes-volt-1701611

 

https://www.youtube.com/watch?v=r_jYSjImXKA&feature=share

 

https://www.youtube.com/watch?v=y2GlUu5fUE0&feature=player_embedded

 

Program július 8-án:

 

14,00     Találkozó a könyvtár előtt

 

14,15     Indulás Sukoróra

 

15,00     Frissítő a sárkányhajózás előtt

 

15,15     Sárkányhajózás, csapatkapitány: Nagy János, kísérők: Nton csapat

 

17,15     Estebéd, a fakanálnál Tóth Zoltán és önkéntesek

 

18,00     Örkény egypercesek és más felolvasások

 

19,30     Indulás hazafelé

 

Terveink:

 

Augusztus 12. Buday Péter, sztárszakács a Vendéglátó és Kereskedelmi Múzeumban

 

Szeptember 9. Kukorelly Endre, író a Budaörsi Könyvtárban.

 

 

 

http://olvasokor-budaors.blogspot.hu/  https://www.facebook.com/groups/1580145892197093/

 

 

 

Filipszky István, könyvtár igazgató                                                         Tóth Zoltán, olvasókör vezető

 

Szólj hozzá!

Címkék: Budaörs olvasókör 2015 Magyarország

2015.06.20.
20:57

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Nyári kocsonya – marhahúsból

Miskolci kocsonya, disznófül kocsonya, karácsonyi kocsonya közismert ételek – közismert megoldásokkal. Nyári kocsonya – marhahúsból már kevésbé ismert étel, azonban szakértő barátaim lekezelőleg nyilatkoztak róla addig, amíg meg nem kóstolták. Hangosan emlegették a halkocsonyákat, a látványkocsonyákat (aszpikban megfaragott zöldségek) fensőbbségét.

Nos, a nyári kocsonya lényege ugyanaz, mint a téli kocsonyáé: ronggyá főzött hús, amelyet csontokból kifőzött ízletes lében helyezünk el, és egy kis természetes ragasztóanyaggal erősítünk meg, konkrétan zselatinnal.

A marhalábszárból pörköltet készítünk: hagymát pirítunk olajban/zsírban és sóban, kevés zöldpaprika és paradicsom kerül mellé, a kockázott húsokat forró tűzön kifehérítjük, majd lecsendesített lángon puhítjuk (1 kg hús 1 óra). Ha a levét elforrja, akkor kevés alaplével/forró vízzel pótoljuk a levet, de nem levest készítünk! Hűlni hagyjuk egy kicsit és kockázott sárgarépát, zellert adunk a hűlő pörkölthöz. Mielőtt teljesen kihűlne, egy kg húsra számítva 4 teáskanál zselatint adunk hozzá langyos lében, amit a húsból veszünk ki. Összekeverjük az egészet, hogy egyenletesen oszoljék el a zselatin a pörköltben.

A nyári kocsonyát egy olyan edénybe töltjük, amely formát ad az ételnek: szilikonból vagy fémből készült őzgerincbe, kuglófsütőbe öntjük. Kb. 6-8 óra szükséges a kocsonya jó állagának a kialakuláshoz. Ha nem találtuk el pontosan a szükséges mennyiségű zselatint, akkor hűtőszekrénnyel pótoljuk. Ha még mindig folyik, akkor választhatunk: felmelegítve pörköltként vidáman felfaljuk, vagy melegítés és további zselatinozás után újra kihűtjük, és újra próbálkozunk a kocsonyásítással. Ha ez sem sikerül, akkor harmadszori felmelegítéssel kockára vágott krumplival gulyáslevest készítünk belőle, és éhen halt vendégseregnek egy lábosban sok kanállal szolgáljuk fel: őseink így ettek! felkiáltással. A vendégek vidáman kanalazzák a harmadszor melegített marhapörköltet, mert mire elkészültünk, addigra már mindent megittak, amit találtak a házban: bort, sört, pálinkát. (Másnap a feleséged azon kérdésére, hogy „hol van a kölni?”, nem válaszolsz, és az általad fellelt üres kölnisüveget egy zacskóban elhelyezed a kuka aljára.) Duzzogva visszamegyünk a konyhánkba és zsíros kenyeret készítünk magunknak karikázott vöröshagymával.

A nyári kocsonyához kovászos uborkát szolgálunk fel, esetleg fehér kenyérrel.

Jó étvágyat!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv 2015 Magyarország Rádió Bézs

2015.06.20.
19:15

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Friss sajt - otthoni készítése

 

A Rádió Bézs hallgatói főzték!  

Hallgatóink közül Edit készítette a Rádió Bézsnek a friss sajtot. Az ízesítés lehet különböző, az alapok azonban egyszerűek és azonosak.

Végy két rész kefirt és egy rész joghurtot. (A konkrét példa szerint 2 pohár kefirt és egy pohár joghurtot.) A régi (nosztalgia) gyermekpelenkák közül egyet vagy egy laza pamut konyharuhát vegyél elő; tölts bele a kefirt és a joghurtot egy mély tál fölött, majd egy darab zsinórral, madzaggal, gumi pertlivel, vagy ami erre alkalmas, készíts egy batyut, amelyből könnyedén kifolyik az író. Ha ügyes vagy, akkor a konyhaszekrény illetékes gombjáról egyenesen a mosogatóba csöpög a fölösleges lé. Ha kevésbé vagy ügyes, akkor készülj fel arra, hogy a fel kell mosnod a konyhakőről a mellé csurgott levet, miután hanyatt estél rajta a sikamlós papucsodban.

Max. 6 óra múlva „kiszárad” az alapanyag, és a legkellemesebb, natúr friss sajtot teheted át egy keverő edénybe.

Ha egy családi diktátor vagy, akkor magad határozod meg, hogy a friss sajtot milyen ízesítéssel tálalod összes családtagjaidnak. Nagyon kevés többletmunkával azonban demokrata is lehetsz: minden egyes kívánságra külön-külön ízesítést készíthetsz! Egy – egy kávés vagy teás pohárban ízesítheted a kívánságok szerint a friss sajtot. Készíthetsz pucér (natúr) friss sajtot: vagyis ne tegyél semmit az alapanyaghoz. Készíthetsz snidlingeset, kaprosat, petrezselymeset, zöld erős paprikást, sőt, chilist vagy bármit, amit a konyhapolc fűszerrésze tartalmaz. Ha GAZDAGÍTANI AKAROD A FRISS SAJT TARTALMÁT, akkor vágj apró kockákra fél/kemény sajtot vagy füstölt sonkát és keverd össze az egészet. Szezonális gyümölcsöket is keverhetsz a kavarcshoz.

A friss sajthoz adhatsz friss pirítóst vagy kétszersültet, esetleg friss bagettet. Ha gondolod, hogy a családod már megszerette a szénhidrátmenetes étkezés, vagy éppen most akarod rávenni őket, akkor vastag szelet almákra (körtékre) kend rá a friss sajtot, és soron kívüli nassként kínáld fel a tv nézés közben. Tekintettel arra, hogy a tv néző családtagok kizárólag rágóizmaikra koncentrálnak, így észrevétlenül szoktathatod rá őket az egészséges étkezésre.

Edit kommentárja szerint a friss sajt tízóraira, uzsonnára, ebéd és vacsora előételeként is szervírozható.

Kedves Edit! Köszönjük a Rádió Bézs hallgatói nevében a receptet!

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv 2015 Magyarország Rádió Bézs

2015.06.18.
19:39

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Balatonszárszó - 2015

A Népszava tudósítása Farkasházy Tivadar által szervezett 14. találkozóról. Tóth Zoltán a pártok és a civil szervezetek fogalmáról és az előválasztás szükségességéről beszélt - röviden.

http://nepszava.hu/cikk/1060341-szarszo---szomoru-talalkozo-jo-hangulatban

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás demokrácia pártok előválasztás Népszava 2015 Magyarország

2015.06.18.
19:22

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Demokratikus pártok nélkül nincs demokratikus állam

 Mandátum c. műsorában a Klubrádióban Szentpéteri Nagy Richard, Tóth Zoltán, Wiener György beszélgetett a török választási eredményekről, a pártok belső működésének demokrácia deficitjéről, a társadalom politikai tagoltságáról és az első választókról.

 http://www.klubradio.hu/index.php?id=205%23c 

 1. rész 7 perctől végig

 2. rész elejétől végig

 3. rész elejétől 3 percig

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás demokrácia pártok kormánypárt Klubrádió választópolgár kérdez 2015 Magyarország

2015.06.16.
18:21

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Rádió Bézs: Tóth Zoltán

 Főzzünk együtt a Rádió Bézsben!

 2015. március 10. (kedd) óta minden kedden Tóth Zoltán főz az internetes rádióban. Klikk!

 http://www.radiobezs.hu/radiobezs/dr-toth-zoltan

 Ha van ideje, akkor meghallgathatja visszamenőleg az összes műsort! Ha csak belehallgat, akkor is jók a zenék és a rövid receptek!

 A Rádió Bézs egy olyan rádió, amely nőknek és férfiaknak készít műsort!

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv Budaörs 2015 Magyarország Rádió Bézs

2015.06.15.
16:51

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Nyitnikék pince 2014-ben: Hosszú Lánykérés

A Nyitnikék pince 2014 évi borai között találkoztam a Hosszú Lánykérés fantázianevű borral. Nosza, azonnal ráugrottam az internetre, hogy mit is jelenthet az, hogy Hosszú Lánykérés. Lánykérés ügyben 1 millió 200 ezer találat volt, azonban „hosszú” egy sem. A lánykérés özönből néhány kiragadott példa: tengerparton, lesiklópályán, helikopteren, búvárkodás közben, apróhirdetésben, sőt még extrémebb körülmények között is, amelyet nem bír el a nyomdafesték…

Ha borról van szó, akkor szűkítsük az internetes keresés körét: bor és lánykérés. Itt is van néhány ötlet, de túl hétköznapiak a felvetések: lánykérés előtt igyál bort, lánykéréshez vegyél bort. Távolabbi találat, amely a lánykérés utánra okoskodik: borban az igazság, borban a vigasz…

Vissza a palackhoz! A már szokásos kellemes címke-dizájn, decens színek, szép betűtípus, érthető mondatok és egy rövid lényegkiemelés: muskotály és szürkebarát házasítás! A muskotályt muscat ottonel szőlő adja, a szürkebarát szőlőből száraz(!) szürkebarát bor lesz. Kétféle szőlőből és kétféle borból egy féle jó bor lesz! Helymeghatározásként a címkén Budaörs – Badacsony szerepel.

Összességében: igazi női bor!

A női borról már írtam egyszer, és azóta a véleményem szofisztikáltabb lett.

http://tothzoltan.blog.hu/2014/10/01/noi_bor

Mi jellemzi a női bort? Elsőre: az illata édes, a korty száraz. Másodjára: a fehérbornak nevezzük, de színe inkább a bézsbe hajlik. Harmadjára: könnyen a fejedbe száll, de utóhatása hosszújáratú. Negyedjére: átlátszónak tűnik, de megtöri a fényt a pohárban. Ötödjére: könnyednek ígérkezik, de tartósan leköti a figyelmedet. Hatodjára: könnyedén megnevettet, de a végén az nevet, aki utoljára nevet.

Hetedjére: A hetedik Te magad légy[i]!

Miután nem sikerült ezzel a női bor jellemzők felsorolásával sem megfejteni a „hosszú” lánykérés titkát, így a művészetek felé kellett fordulnom. Könnyedén adta magát az internetes képkereső, amely a bor – Bacchus – bacchánsnő összefüggést egy képre fókuszálta, amely a Szépművészeti Múzeumban alkalmanként látható[ii]. A bor általános fogyasztására utal Poussin olajfestményének bal oldala, amely egy gyermek (Ámor?) ibrikjébe egy anyányi hölgy szőlőlevet csepegtet. A kép közepén férfiak örülnek egymásnak és bornak, majd a majd ugyanezt teszik hölgyekkel a bor utóhatása alatt a jobboldali képmezőben.

Hahó! A „hosszú” lánykérés időbeliséget jelenthet? A szőlőcseppektől a beteljesülésig?! Lehetséges opció ez a megfejtés is! A rövid és hosszú lánykérésnek egyaránt (bor)házasítás a vége?!

József Attilát olvasva, Hobót hallgatva, barokk Poussin képeket nézegetve, valóban hosszúra nyúlik a lánykérés.

A bor Szigeti Andrea munkája. Köszönjük!

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv Budaörs Bor 2014 Magyarország

2015.06.15.
11:42

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Nyitnikék pince 2014. - olaszrizling

Egy évvel ezelőtt már írtam egy rövidet a Nyitnikék pince első boráról.

http://tothzoltan.blog.hu/2014/10/02/bordivatok_valtozasai

Minden kívánságom így teljesülön: a 2014. október 2-án kelt írás végén megemlítettem, hogy a várom a következő bort, és tényleg megszületett!

Kezembe veszem a Badacsony – Budaörs helymegjelölést tartalmazó palackot, és már a külcsínen látom a fejlődést. A címke elegánsabb, de nem hivalkodó. A színek decensek, de kiemelik a szöveget. A spirál alakban felragasztott címkét valószínűleg grafikus tervezte és nem a tulajdonosi önkény. Szigeti Andrea jegyzi a bort, amelynek szőlője Cserjésláp dűlőn termett. A zárókupak csavaros, ami pontosan megfelel az átlagos igényeknek, kivéve, ha külön borfiú vagy sommelier áll rendelkezésre. (Akkor persze levegőztetni kell a bort egy másik nagyöbű üvegpalackban. Olyan magas pohárba töltik ki a bort 1 óra múlva, amely azonnal felborul, a legkisebb érintésre is.)

Kinyitom a kupakot, és elsőre visszaigazolja az illat a címkén levő állítást: olaszrizling. Röviden, olaszrizling illatú. Aki nem ivott még egy pohár olaszrizlinget, azon nyeretlen kétévesek számára igyekszem érthetően – kerülve a borszakmainak nyilvánított halandzsákat, hogy milyen illat az olaszrizling?! Enyhén savanykás, citromos illat, amelyben egy csepp keserédes részlet is vegyül. Az íze üde, friss benyomást tesz a kortyolóra. Ha valaki szereti a kagylót, és már evett citromcsöppentéssel vagy anélkül, annak nem kell sokat magyarázni ezt a könnyű ízt. Távol áll az „Utolsó csepp” fantázia nevű bor a budaörsi három emberestől. (Gyengébbek kedvéért ezt a háromemberest csak egy ember issza, a másik kettő lefogja, hogy el ne szaladjon a kínálás elől.) A bor állaga egy kicsit a fröccsre emlékeztet távolról, köszönhetően az enyhe pezsgésnek.

Ha pozitíve kifejtettem, hogy mi jellemzi az az olaszrizling illatát és zamatát (ízét), akkor negatíve is meg kell határozni: nem édes bor, nem desszertbor és nem női bor. Száraz bor. Férfias bor, kvaterkázó bor, társaságban kellemesen múlatja az időt, partnere a beszélgetésnek és nem csap fejbe azonnal. A borszabályzat szerint a bor színét is elemezni kell. Nos, fehérbor, kissé sárgás színnel. Inkább citrom sárga, mint bézs színű. A poháron nem hagy nyomot, nem tükrös, nagyon könnyed bor.

Szigeti Andrea borát jó érzéssel meg lehet inni. Az utolsó csöppig.

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv Budaörs 2015 Magyarország

2015.06.10.
15:53

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Spiró György a Budaörsi Olvasókörben

 Úr ír.

 Feledhetetlen emlékem az első osztályból, hogy 1957-ben Marika néni az I./c. osztály tanító nénije az írás-olvasás órán ezt tanította meg nekünk elsődjére (44 gyermek a Ratkó korszakból, délelőtt/délutáni iskolai rendben). Pedagógia szempontból nem tudom, hogy ez volt e a helyes metódus, de a mai napig emlékszem erre a mondatra.

Úr ír.

Spiró György formailag és tartalmilag megfelel minden vonatkozásban Marika néni tanításának.

Úr ír.

Budaörsön van egy Olvasókör, amely Spiró Györgyöt (is) olvas. Olvasunk együtt Jókait, Ulickaját, Karinthyt, Örkényt (is). 2014. szeptemberében találtunk egymásra a Budaörsi Könyvtár folyóirat olvasó termében. Már megnyertük egy beszélgetésre Erdős Virágot, és egy opera ária éneklésre Ágoston Lászlót.

Konszenzussal kialakított döntésünk szerint, tisztelettel felkérjünk Önt egy beszélgetésre.

 

 1. Az életrajza nagyon szűkszavú a családja és a felmenők vonatkozásában: Apja mérnök, anyja színésznő. Valami oka van, hogy nem publikusak a felmenők? A családból mit hozott magával?

 2. Kik voltak emlékezetes „nagy tanárok” az általános és középiskolában?

 3. Magyar-orosz-szerb-horvát szakon szerzett bölcsész diplomát 1970-ben? Miért?

 4. 30 éves korában már professzor az egyetemen és dramaturg a Nemzeti Színházban? Mire fel a kettős pálya, a párhuzamosság? Egy fizetésből nem tudott megélni?

 5. A legtermékenyebb drámaíró, írják a kritikusok. 70-80-as években Ön miatt jártunk színházba, különösen a Katonába. A Színházi Adattár szerint 79 színdarabját mutatták be. Mely drámai műveit tartja korszakváltásnak a saját munkásságában?

 6. A Kaposvári színház dramaturgja volt a „nagy korszakban”. A színészekre szabta a drámákat?

 7. Vers, próza, dráma. Miért váltogatja a műfajokat? Szerződések miatt?

 8. A magyar irodalomból kiktől tanult, vagy nem tanult senkitől, csak önmagától?

 9. Kiket tanított a magyar írók, költők közül?

 10. A világ sok országában kapott ösztöndíjat. Mit tanult az egyes országokban?

 11. Hogyan választja ki a fordításra érdemeseket? Vagy ez egy foglalkozás?

 12. A magyarról-magyarra fordítást is javasolta Jókai esetében. Miért?

 13. Nagyon sok irodalmi egyesületnek a tagja. Miért lépett ki a Magyar Írók Szövetségéből a rendszerváltás előtt? Politika vagy szakmai okok miatt?

 14. Extrém témaválasztások. Feleségvásár.  A különlegesség egyben periferikus általában. Ön mégis a legnépszerűbb író. Ön egy Vátesz vagy Cassandra, aki megjósolja a szörnyű véget?

 15. Még filmet készített. Zenét nem akar írni polihisztorként?

 16. Gorkij a legnagyobb író? Miért?

 17. Katonai zsargonban szólva Ön a legszebben dekorált író. Összesen 25 díjat kapott: politikai, szakmai és üzleti díjakat. Melyikre a legbüszkébb?

 18. A családja is büszke Önre?

 19. Egy oldalt felolvasna nekünk a legújabb könyvévéből? Mi az a Diavolina? (már nem lehet kapni a boltokban!)

Úr ír!

Kérjük, dedikáljon nekünk!

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: Budaörs választópolgár kérdez olvasókör 2015 Magyarország

2015.06.10.
12:11

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Zelleres krumplipüré

A krumplipüré neve is vitát válthat ki! Pórias beszéd a burgonyát krumplinak nevezni? A szakácskönyvek is megosztottak ebben a kérdésben: vannak, akik a hivatalos „burgonya” megnevezést használják, mások a köznapi krumplit, de egyesek a kolompér, csicsóka, esetleg – régiesen – a földi alma megnevezést használják.

A zeller társítása is megoszthatja a közvéleményt. „A paprikáskrumpli legyen paprikáskrumpli!” – jelentette ki egy régi politikus, aki a gyalogosok pártján állt.

Nos, a lehetséges vitát is vállalva, társítsuk a zellert a krumplival.

Azon mennyiségben használunk a kétféle zöldségből, 4 főre elegendő 1-1 kg. Megtisztítjuk (megpucoljuk) a kétféle zöldséget és egy nagy lábosban, bő hideg vízben, sok sóval feltesszük főni. (A hideg víz azért szükséges, mert így több keményítő oldódik ki a vízbe a krumpliból, ami felesleges szénhidrát.) A puhára főtt zöldségekről leöntjük a forró vizet (esetleg felfogjuk főzelék vagy leves sűrítőjének). Hagyjuk száradni a zeller-krumpli párost, mivel a távozó párával egy kicsit sűrűbb lesz a pürénk, anélkül, hogy valami sűrítő anyagot használnánk. Botmixerrel összekeverjük a duettet, miközben egy kevés vajat teszünk a masszához. A vaj mennyiségét a Káma Sutra szerint a gyakorlat tanítja! Ibi néni (kedvenc középiskolai tanárom) szerint vaj helyett libazsírt kell a püréhez adagolni. A szakács iskolában azt tanultam, hogy botmixert nem használunk, mert „szíjas” lesz a püré.

Miután a vitát magunkban lefolytattuk, és a többségi álláspont győzelmét megünnepeltük egy pohár borral, előveszünk egy kuglóf sütőt. Ezt a sütő edényt felismerjük arról, hogy a közepén egy kiemelkedő henger vagy piramis formájú betüremkedés van, és ettől a sütés után egy nagy és szabályos alakú lyuk lesz a sütemény közepén. Nos, ezt a sütőformát kivajazzuk. (A vajazásra azért van szükség, hogy a sütés után „kicsússzon” az edényből a sülemény, anélkül, hogy erőszakot kellene tenni rajta.

A kivajazott kuglóf sütő oldalára és aljára zabpelyhet hintünk, hogy „kéreg” süljön a pürére. Ha nagyon híg volna a pürénk állaga, akkor bele is hintünk a zabpehelyből. A jó állaga a pürének az, ha inkább kenni kell, mint hogy magától folyjon.

Feltöltjük a sütőformát a zelleres burgonya pürével, és a tetejére is zabpelyhet szórunk. A sütőben a pürét inkább szárítjuk, mint sütjük, hiszen az alkotóelemeket már vízben puhára főztük.

Ha a sütőformát jól kivajaztuk, és egy bátor mozdulattal egy nagy tányérra borítjuk a kuglóf sütőt, akkor a fényképen látható szép formában tálalhatjuk a zelleres krumplipürét.

A püré mellé sült húst tehetünk, de kovászos uborkával önmagában is megfelelő vacsora lehet a családnak vagy éhes barátainknak.

Az ünnepi asztalra a Nyitnikék pince (Badacsony – Budaörs) borait kínálhatjuk: férfiaknak „Utolsó csepp” olaszrizlinget, hölgyeknek „Hosszú leánykérés” muskotály-szürkebarát házasítást.

Jó étvágyat!

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv 2015 Magyarország Rádió Bézs