2015.03.05.
22:59

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Fodor Ákos, költő, emlékére

Fodor Ákos verseivel először Vivien Fable (felnőtt) meséiben találkoztam először. A próza közé illesztett rövid, lényeglátó, de szofisztikált és szójátékokra épülő versek jól színesítették a (felnőtt) mesék néha kicsit homályos, ámde aktivista és néha ezoterikus világát. Önálló kötetekkel is megjelent Fodor Ákos, amelyek nyomot hagynak utána az emlékezetemben.

Fodor Ákosnak vannak közéleti versei is. Ezek közül választottam egyet búcsúzásul, hogy egy csokor virágként tehessem a sírjára az emberi emlékezet örökkévalóságának részeként.

https://www.youtube.com/watch?v=ZKF-2vi3Atk

 

Szólj hozzá!

Címkék: videó demokrácia életrajz in memoriam Budaörs filmszínházirodalom olvasókör Emberi kérdések 2015 Magyarország

2015.03.05.
17:55

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Budaörsi Olvasókörben a Moltopera

A Budaörsi Olvasókörben 2015. február 11-én énekelt a Moltopera vezetője, Ágoston László, spanyolul. Az Olvasókör azért kérte az operaénekest a spanyol nyelvű dal előadására, mert Dr. Bodó Miklós professzor élménybeszámolóját hallgattuk meg Kubáról. A kubai témához Horvát János könyve (Retro Kuba) volt az ajánlott olvasmány. A vidófilmet Révész György (olvasóköri tagtársunk) készítette. A dióssüteményt Zsuzsa asszony sütötte. Jól éreztük magunkat!

Szólj hozzá!

Címkék: Budaörs filmszínházirodalom olvasókör 2015 Magyarország

2015.03.04.
17:31

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Erdős Virág Budaörsön

 

Meghívó a Budaörsi Olvasókörbe

 

Hetedik rendezvényét tartja a Budaörsi Olvasókör a Városi Könyvtárban.

 

2015. március 11-én, szerdán 17-19 óra között a vendégünk

 

Erdős Virág költő.

 

Jókai, Szabó Magda, Örkény, Ulickaja, Karinthy prózája után a kortárs költők közül elsőként Erdős Virágot kértük fel, hogy verseit mutassa be, továbbá néhányat olvasson fel nekünk. Kérünk mindenkit, aki kérdezni akar a költőtől valamit, az szíveskedjen megírni előre az fb oldalunkra,

 

https://www.facebook.com/groups/1580145892197093/?fref=ts  hogy összerendezetten tudjuk egy csokorban átadni a költőnek a kérdéseket.

 

Gergely Beatrix tagtársunk a saját blogunkra is feltett egy Erdős Virág verset:

 

http://olvasokor-budaors.blogspot.hu/2015/01/erdos-viag-teli-tajkep-korcsolyazokkal.html

 

A költővel való első találkozásomról már minden Olvasóköri tag olvashatott egy írást:

 

http://olvasokor-budaors.blogspot.hu/search/label/Tal%C3%A1lkoz%C3%A1s%20egy%20k%C3%B6lt%C5%91vel

 

Aki hoz magával egy Erdős Virág kötetet, azok számára a költő dedikál is.

 

A rendezvényünk második részében megbeszéljük az április 8-ai programunkat, továbbá a május 20-ai különleges rendezvényünket. A Sukorói kajak-kenu pálya partján Olvasókörünk tagjai Örkény egyperceseket olvashatnak fel mozgássérültek számára. A programról Olvasókörünk tagja, Nagy János ad rövid tájékoztatást.

 

Szívesen látunk új tagokat is Olvasókörünkben. Mindenki hozzászólhat, aki olvasmányélményét kívánja megosztani másokkal. Azokat is szívesen látjuk a beszélgetésen, akik csendben lesznek, mert csupán mások véleményét kívánják megismerni.

 

Helyszín: Budaörs, Károly király u. 20. a Városi Könyvtár olvasóterme.

 

Filipszky István sk.                                                                                       Tóth Zoltán sk.

könyvtár igazgató                                                                                       olvasókör vezető

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: filmszínházirodalom olvasókör 2015 Magyarország

2015.02.26.
20:37

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Csak a blog szünetel

 

Tóth Zoltán blogján szünet van 2015. 02. 27. és 03.01. között.

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv

2015.02.26.
20:29

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Remegő Térdek Órája 9.

Őszinte beismerésben van a jelenlegi kormánypárt. Korábban cáfoltak, illetőleg agyonhallgattak minden olyan sajtóvéleményt, ellenzéki pártállítást vagy civil szervezeti megjegyzést, amely arra utalt, hogy az állami és önkormányzati közbeszerzések - még a pályázat kiírása előtt – eldőltek volna, valamely Fidesz közeli cég javára. Az átlátható és versenysemleges pályázati döntés indoklásában első helyen az állt, hogy tekintettel a nemzetbiztonsági érdekre, nem is kellett pályázatot kiírni, mert az Országgyűlés illetékes bizottsága felmentést adott a pályázat kiírása alól. A második indok az volt az érdemdús győztes mellett, hogy nem volt pályázatban olyan előírás, hogy csak a cégbíróságon már bejegyzett vállalat indulhat, így a bíráló bizottság jogszerűen járt el, amikor még be nem jegyzett céget hirdetett ki győztesnek. A pályázati győztes melletti kormányzati kiállás arra is utalt, hogy az elengedhetetlenül szükséges speciális szakismerettel csak a nyertes cég rendelkezett. Hasonló indokkal lehetett győzni egy pályázaton speciális műszaki tudás birtokában. További indok lehetett a közbeszerzés elkerülésében, ha az illetékes állami szerv megvásárolta a korábbi piaci szállítót, így a jó állam már nem versenyeztet állami szervet közbeszerzés keretében, hanem utasítja az adott tevékenység költségtakarékos és eredményes elvégzésére. Az idő szűkösségére való hivatkozás többször is lehetővé tette az időrabló pályázatok elkerülését, illetőleg az év december 24-én megjelent pályázat elbírálási határidejének még szilveszter előtti napra való megállapítását.

Ha ezek a módszerek még mindig kevésnek bizonyultak a megfelelő pályázati győztes kihirdetéséhez, akkor jött a „pályázati kiírás érvénytelenítése” c. állami döntés. Újra kiírták a pályázatot, amelynek új feltételei már tartalmazták a megfelelő korrekciót az érdemdús győztes számára.

A közbeszerzési atombomba a Paks 2. „Államtitok!”, „Szigorúan titkos!” jelzésekkel láttak el minden olyan információt (írásban, szóban, képben, digitalizálva, stb.) amely 30 évre meghatározza egy állami beruházás megvalósítóinak a körét. Nem szabad megtudnunk, hogy melyek azok a vállaltok, amelyek a beruházásokat megvalósítják. Magyar állampolgárok ezrei dolgoznak majd azoknál a vállaltoknál, amelyek az atomerőművet Pakson bővítik, de nem mondhatják gyermekeiknek, szomszédjaiknak, barátaiknak, hogy hol dolgoznak. Senki nem ismerheti meg a fizikai terveket, a technológiát, az eljárásokat, amelyeket alkalmaznak. Midőn Magyarország részese az Európai Uniónak, ezen belül az Euratomnak (melynek székhelye Bécs).

A jelenlegi kormánypárt társadalompolitikai célja, hogy a már háromba/négybe hasított országban egy újabb kivételezett társadalmi csoportot hozzon létre: a politikai hatalmát valamikor később elvesztőkből előre kijelölje a „gazdasági túlélők” még szűkebb családjait.

Azok a Fidesz közeli vállalkozók, akik korábban elsőbbséget élveztek a „közbeszerzési győztesek” csoportjában, most revízió alatt állnak. Eljött számukra a Remegő Térdek Órája.  A hamiskártyások új lapokat osztanak a régi és az új játékosoknak. A kibicek Remegő Térdekkel rohangálnak, hogy ki mögé álljanak.

Az új közbeszerzési győztesek Remegő Térdekkel várják, hogy nagyobb falathoz juthassanak a mi adóforintjainkból.

 

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia közigazgatás kormánypárt 2015 Magyarország

2015.02.26.
20:20

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Lesz-e együttműködés Tapolcán az időközi választáson?

Újpest és Veszprém utáni, Tapolca előtti időközi választásokról beszélgetett a Klubrádió Mandátum c. műsorában Szentpéteri Nagy Richard szerkesztő, Tóth Zoltán és Wiener György választási szakértő.

http://www.klubradio.hu/index.php?id=205%23c

1. rész 5,50-től

2. rész végig

3. rész 40 másodpercig

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás demokrácia kormánypárt MSZP 2015 Magyarország

2015.02.24.
16:36

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Veszprém előtt...

Veszprém előtt beszélgetett az időközi választásokról a Mandátum c. műsorsorozat 25. részében Szentpéteri Nagy Richard, szerkesztő, Szoboszlai György politológus és Tóth Zoltán választási szakértő.

 http://www.klubradio.hu/index.php?id=205%23c

1. rész 7 perctől

2. rész elejétől végig

3. rész 1 percig

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás demokrácia pártok elsőválasztók 2015 Magyarország

2015.02.22.
21:05

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Független jelölt győzött Veszprémben

Időközi választás Veszprém megyei 1. sz. választókerületben 2015. február 22-én.

Az időközi választáson (előzetes adatok) a jogosultak 42%-a vett részt. Győzött Kész Zoltán, független jelölt. Második Fidesz-KDNP jelöltje 33%-kal, a harmadik a Jobbik jelöltje 13 %-kal.

Az adatok aránya a végleges feldolgozásig már nem változik.

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás demokrácia pártok kormánypárt nemzetközi megfigyelés 2015 Magyarország

2015.02.22.
10:06

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Kétharmadoznak

Kétharmadozik a Fidesz, kétharmadozik a KDNP, kétharmadozik a parlamenti ellenzék, továbbá kétharmadoznak a pongyola újságírók (tisztelet a kivételnek), a kétharmad a közbeszéd része lett: úton és útfélen, közterületen és magánházakban mindenki használja, mert azt hiszi, hogy tudja pontosan: mit jelent a kétharmad.

A kétharmadozás, mint köznyelvi kifejezés a Fidesz politikai retorikájának a terméke: a választási eredmények győzelmi jelentései úgy tálalták a választás eredményét, hogy az „a magyarok kétharmadának akaratából” született. A győzelmi mámorban az „elsöprő győzelem” bejelentésében – szándékosan - elfeledkeztek arról, hogy a választópolgárok 39%-a nem szavazott: 8 millióból 5 millió választó ment el szavazni. A Fidesz politikusai arról sem beszéltek, hogy a leadott szavazatok 44%-val győztek: 2,2 millió szavazattal megszerezték a parlamenti mandátumok (199) több mint kétharmadát (133), míg 2,8 millió ellenzéki szavazat a parlamenti mandátumoknak összesen csak egyharmadát (66) eredményezte.

A Fidesz kétharmadozása a választópolgárok kb. egynegyedén alapult, és ha a Fidesz retorika szerinti „magyarságot tekintjük” 15 millióval, akkor 15%-nak felel meg a valóságban.

Számmágia, amely összekapcsolódott a média kormánypárti uralmával: „Röviden beszélünk, hogy az egyszerű ember is megértse!” Ennek a politikai-médiai sulykolásnak köszönhetően a közvélemény többsége elhitte, hogy kisebbségben van.

Fordul a kocka. Az ellenzéki pártok és megbomlott Orbán-Simicska médiahatalom újdondászai újabb időben „a kétharmad elvesztéséről” beszélnek. Az új számmágia és a média többségi képviselőinek szokásává vált inkorrektség: a veszprémi 6. sz. (Navracsics) után a 3. sz. egyéni választókerület (Lasztovicza) is megüresedett, és már kétharmadoznak[i] – most ellenkező előjellel.

Alaptörvény és sarkaltos törvények

Az Alaptörvény elfogadásához és módosításához az összes országgyűlési képviselő kétharmadának az egyetértő szavazata szükséges a parlamentben: 199 képviselő kétharmada 133 képviselő.

A sarkaltos törvények megalkotásához és módosításához az Országgyűlésben jelenlevő (nem az összes!) parlamenti képviselő kétharmadának az egyetértése szükséges. Azonban az Országgyűlés csak akkor alkothat törvényt, ha a képviselők több mint a fele jelen van az ülésen (199:2=100, mivel 99,5 képviselő nincs). Az Országgyűlés határozatképességéhez a minimum 100 jelenlevő képviselő szavazatából legalább 66 képviselő egyetértő szavazata kell: így a sarkalatos törvények módosításához – ha a parlamenti ellenzék nincs jelen – akkor elegendő 66 Fidesz-KDNP szavazógép gombját megnyomni!

Az egyszerű többségű törvények megalkotásához elegendő a jelenlevő képviselők „egyszerű többségének” a támogatása: a határozatképes létszámból 51 képviselő támogató szavazató, ha az ellenzék nincs jelen.

Ha a parlamentben nincs az ellenzék jelen, akkor a szó jogi értelmében (!) a kormánypártok bármiről bármilyen tartalmú törvényt alkothatnak, még a saját képviselőik egy részét is szabadságolhatják a törvényalkotás folyamatából.

Parlamenti matematika után

A parlamenti matematikai alapfogalmak után következhet a parlamenti pártpolitika: Mely pártnak lehet frakciója, és melyiknek nem? Lehet-e kötelezni a képviselőket a frakció álláspontjának a támogatására? Milyen magatartásért lehet megbüntetni a képviselőt? Mi a frakcióból való kilépés politikai, társadalmi és anyagi következménye? Hogyan lehet egy parlamenti képviselő szavazatát megvásárolni? Lehet-e kormánypárti frakcióból „átülni” ellenzéki frakcióba? Ellenzéki képviselőből hogyan lehet kormánypárti képviselővé válni? Mi kell egy Alaptörvény módosításhoz szükséges ellenzéki képviselői szavazat „bevásárlásához”? Miért lépne ki a kormánypárti frakcióból egy (két-három, stb.) képviselő az ellenzék padsoraiba? Miért nem képesek az ellenzéki pártok közös frakció létrehozására?

Jogilag nagyon fontos a Veszprém megyei 1. és 3. sz. egyéni választókerületben a választás eredménye, de mi lesz azzal a képviselővel, aki bekerül az Országgyűlésben? Magára akaszthatja a „Megszűnt a kétharmad!” táblát, az ellenzék onthatja magából a „Megtörtük a kétharmadot!” jelmondatokat.

A közvélemény figyelmébe ajánlom: a Fidesz támogatottsága 900 ezer szavazóval csökkent. A parlamenti ellenzéki pártok közül a Jobbiké nőtt.

A választáson való részvétel minden választópolgár erkölcsi kötelessége! 

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: választás demokrácia kormánypárt 2015 Magyarország

2015.02.21.
17:20

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Pulykacombok zöldségágyon

A pulyka vitatott a húskedvelők körében. Egyesek dicsérik a pulykahúst az alacsony zsírtartalom és a kedvező ár miatt, mások az íztelensége és szárazsága miatt kárhoztatják. A pulykahús kedvelők és elmarasztalók érvei egy jó szakács szemében előnyre fordíthatók: az alacsony zsírtartalom előnye vitathatatlanná válik, ha megfelelő fűszerezéssel jó ízessé tesszük a húst, továbbá bacon vagy füstölt szalonna körítésével és fokhagymás tejben előáztatással a hús természetes szárazságát enyhítjük. További segítségre lehet a pulykahús kiszáradása ellen, ha mintegy leveshúsként kezdjük el megfőzni, és nem a grillen próbáljuk tovább szárítani. (A grillezésre elsődlegesen a tarja ajánlható.)

A pulyka a méreteit illetően igen eltérő lehet: a köznyelvben az 5 kg-nál kisebb pulykát bébi pulykának, az 5-8 kg súlyú pulykát parasztpulykának, a 8 kg fölötti súlyút karácsonyi pulykának nevezik. (Ez utóbbi óriáspulykát amerikai karácsonyi vígjátékokban lehet látni leginkább, amelyre 20 vendéget hívnak, majd a füstöt okádja a tűzhely, de a vendégek azért jól érzik magukat és a vége happy and a házigazdáknak is.)

A pulyka húsa részenként igen eltérő: a melle a fehérhúsra (csirkére, tyúkra), a combja a vörös húsokra (pl. marhahúsra) hasonlít. A pulyka húsának az állaga is megoszlik a könnyebben főzhető mellhús, felsőcomb, és a több hőkezelést igénylő alsócomb között.  A combban olyan inak is találhatóak, amelyek más húsban nem léteznek, és amelyek a sütés után külön speciális eltávolítást igényelnek (állítólag a struccnak és emunak is vannak ilyen horgolótűhöz hasonlító inai, de én még nem főztem egyikből sem.)

Hogyan juthatunk a pulykahúshoz?

Ha ajándékba kaptunk egy egész pulykát, akkor miután felocsúdtunk az ájulásból, akkor egy komplex pulykaprojektre készüljünk fel. (Ez általában egy napi gondolkodási időt igényel a szakácsnak/háziasszonynak.) A filézett pulykamellből készíthető sült, töltött hús vagy darált hús, a csontos combok jól hasznosíthatóak sültnek vagy filézve apróhúsnak, a pulyka nyaka, mája, szíve, nagyon alkalmas levesbetétnek, míg az összes többi csont, bőr, láb, farhát mehet az alaplébe. Az alaplevet sok zöldséggel, hagymákkal, és sóval, borssal főzzük legalább 3-4 órán át (forralás után, lassú tűzön). Az elkészült alaplevet (zsírtalanítás után) két úton is hasznosíthatjuk: levest készítünk belőle vagy sült húsok párolásához (puhításához) vagy rizshez, pörköltekhez, főzelékekhez víz helyett adjuk hozzá „felengedésre”.

Ha magunktól vásárolunk pulykarészeket, akkor szabadon döntjük el, hogy főzési célunkhoz mely részek a passzolnak a legjobban.

Ha a budaörsi Rózsakert Vendéglőben főzőcskézel, akkor az étlap az irányadó és a chef határozza meg, hogy miből mit kell készíteni.

A „pulykacomb zöldségágyon” több szempontból is jó választás: a vörös hús jelleg a húsevőket is könnyebben elcsábítja, a zöldségágy arra utal, hogy nagyon egészséges, sőt, fogyókúrás ételt választottunk. Amikor kihozzák az ételt, akkor jóleső mosollyal állapíthatjuk meg, hogy az étel tetején pirosra sütött burgonyakockák is lakoznak, amelyeket már nem lehet visszaküldeni.

Bevásárló lista (4 személyre)

2 db egész pulykacomb (1,5 kg)                                               1.400 Ft

1 kg pulykaaprólék alapléhez                                        400

1 kg vegyes zöldség                                                          500

2 kg burgonya                                                                        400

Só, bors, fűszerek kevés olaj/zsír                                  300

Összesen:                                                                            3.000 Ft

A pulykacombot a forgójánál kettévágjuk: felsőcombra és alsócombra (ez utóbbi a „kapaszkodós” csontos rész). Ha mind a kettő részt megsütjük, akkor az két személyre is elegendő, bár vannak nagyon húsevők, akik a desszert helyett kérik a sült másik részét desszertnek. A húsokat enyhén sózzuk, majd pulyka-alaplében (ellepje) egy vastag lábosban feltesszük főni. Tanult kollégáimnak említem, hogy a pulykacomb nem igényel elősütést, inkább előfőzést. Amikor felforrt a lé, akkor tesszük bele a nagy darabokra vágott zöldségeket: nagy fej vöröshagyma, hámozott sárgarépa, vastag karikára vágott zeller. Visszaveszünk a főzés hevéből a csontos húst kg-ként egy órát főzzük. Onnét tudjuk, hogy a pulykacomb megfelelően puha, hogy a húsból kilógó inakat könnyedén ki tudjuk húzni a húsból. Ha nem lógnak ki az inak, vagy nem tudjuk könnyen kihúzni ezeket a horgolótűre emlékeztető (fogyasztásra alkalmatlan) rugalmas csontokat, akkor tegyük vissza nyugodtan egy további órára a pulyka részleteket, és nézzük meg az interneten a leveleinket.

Ha még további idő szükséges a pulykának, akkor pucoljuk meg a burgonyát, vágjuk kiskockára és tegyük fel sós vízben főni. Ha megfőtt, akkor leöntjük a forró vizet (egy pohárral elteszünk arra a célra, ha a comb alól elfőne a lé), és a burgonyakockákat kevés olajon/zsíron pirosra pirítjuk. Kevés sóval megszórjuk. A pirosságot elősegíti, ha a megsült burgonyára a végén egy kiskanál pirospaprikát hintünk, egyszer-kétszer kavarjuk és kész!

A tálaló edényben alulra helyezzük a sült zöldségeket és ráöntjük a comb alatt még meglevő zöldséges-húsos levet. Beletesszük a vaj puha csontos húsrészeket. Utoljára a sült burgonyát a húsok tetejére helyezzük. (A lé ne lepje el a húsokat, mert akkor a sültburgonya elázik a lében!)

Díszítésként a kapaszkodós combcsont végére alufóliából egy kis fogót készíthetünk, egy-két paradicsom cikkel, hegyes erős paprika vagy lilahagyma karikákkal egészíthetjük ki a „pulykacombok zöldségágyon”-t.

Jó étvágyat! 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv Budaörs Rózsakert 2015 Magyarország