2017.10.19.
22:31

Írta: Dr. Tóth Zoltán

2017 október 18 Horvát János

Horvát János tv-személyiség másodszor vendége a Budaörsi Olvasókörnek. Első beszélgetésünk arról szólt, hogy milyen Kuba 2015-ben, 2017-ben pedig arról beszélgettünk, hogy milyen Kuba Castro után?

komment

Címkék: demokrácia Budaörs olvasókör 2017 Magyarország

2017.10.17.
22:59

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Szép remények. A választási törvény módosítása 2018-ra

A választási törvény módosítása

A Közös Ország Mozgalom, 8 ellenzéki párt együttműködésével, módosítaná a választási törvényt 2018-ra. Tóth Zoltán a Hírtv-ben Kálmán Olga kérdésére azt válaszolta: a javaslat 10 pontban előnyös és 9 pontban hátrányos a demokratikus ellenzék számára. „Szép remények” a beszélgetés címe, és együtt álmodozott a műsorvezető és a riportalany.

http://hirtv.hu/egyenesen/szep-remenyek-1405623

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

komment

Címkék: választás videó demokrácia magyar választások története Országgyűlési választás 2018 2017 Magyarország

2017.10.16.
21:51

Írta: Dr. Tóth Zoltán

2017 október 15 budaörsi önkéntesek

Császár ragu, olasz tésztával

140 főre

Császárhús vagy hasaalja? Szakmai érdeklődésemre csak a harmadik hentes tudott gyakorlatilag is értelmes választ adni. A császárhúson - a szalonna mellett (alatt/fölött) - van malacbőr és hús is, a hasaalja szalonnáról mind a kettőt leoperálják a húsfeldolgozók. Az erdélyi (húsos) szalonna is a császárhúsból készül. Az oldalas egy részét a hentes hozzákanyaríthatja a császárhúshoz, és ebből készül a főtt-füstölt császárhús, amelyben finom porcok/csontok is találhatóak. Mitől császári a császárhús? Az internet bután és tudatlanul áll a kérdés előtt, de aki történelemből, irodalomból tudja, hogy a „kövér”, a „zsír”, a „szalonna” a paraszti társadalmakban a jólétet, a gazdagságot és a vagyont jelképezte, az könnyen rátalált a magyarázatra: a császárhús a malac legfinomabb részét jelenti. (Hasonlóan a csirke püspök falatjához.)

Az egészséges ételeknek természetes része a zsír, a szalonna, mert a zsír a gondolkodás képességének, az agynak a legfőbb tápláléka. Azonban a zsírbevitel mértékét korlátozni kell az ételben, mert a túlzott fogyasztása - mozgás hiányában - elhízáshoz vezet, az pedig a betegségek melegágya. A csökkentett zsírmennyiséget zöldségekkel és gyümölcsökkel pótoljuk, amelyeknek a hiánya szintén betegségekhez vezethet. Az ember mindenevő, azonban az egyensúlyra ügyelni kell az egyes élelmiszerfajtáknál: a változatosság gyönyörködtet[i]. Közismert, hogy mindig a csonthoz közeli hús a legízletesebb, továbbá a fűszerek hatóanyagainak a többsége zsírban oldódik, ezért a császárhús egy kiváló alapanyag a raguhoz. A zöldségek és gyümölcsök aromái kellemesek az étel illatában és ízében, a elfőtt zöldségek és gyümölcsök lazítják és selymessé teszik a ragu állagát.

Az olasz tészta durumbúzából (ami egy búzafajta) készül teljes kiőrlésű technológiával (a búzamag héja is beleőrlődik a lisztbe). Sajnálatos hátránya a durumbúzából készült teljeskiőrlésű lisztnek, hogy rendkívül drága, az átlagos lisztnek legalább ötszöröse. További hátrány, hogy a liszt (így a kenyér, tészta) színe sötétbarna, amely az emberek többségét a nélkülözésre, a szegénységre és a háborúra emlékezteti. Így a kereskedők és a fogyasztók is a „a fehérkenyeret/lisztet” részesítik előnyben, amely esztétikusabb és olcsóbb(!) is. Az üzletekben a fehér kenyér/tészta mellett már kapható a durum és a rozs különböző variációi, pénztárcánk és tudatosságunk dönti el, hogy melyikből vásárolunk és főzünk. A tészta formája nem kardinális [ii]kérdés, de olyan tésztát célszerű vásárolni vagy készíteni sajátkezűleg, amely a ragu levéből többet képes felvenni, mint az egyszerű, lapos, sima felületű tészták, ezért a belül lukas, vagy csavart vagy kagyló formájúak ajánlatosabbak.

Bevásárló lista 140 főre

14 kg császárhús

14 kg tészta (pl. szarvacska, orsó)

8 kg alma

4 kg vegyes zöldség (sárgarépa, zeller)

4 kg vöröshagyma

2 l olaj

1 l paradicsomlé

Majoranna, bors, fokhagyma, só

Metódus

A nagyméretű táblákban megvásárolt császárhúst egészben abáljuk. (nagyméretű edényben hideg vízbe tesszük a húst, felforraljuk, majd főzzük. A főzés idejét sok minden befolyásolja, a lényeg az, hogy a felszínről a zsír kioldódjon és egy villát erőlködés nélkül bele tudjunk szúrni a húsba. (Nem kell puhára főzni, mert sütni is fogjuk a húst.) A húsokat kihűtjük, a főzővizet kiöntjük, másra már nem használjuk. Másnap reggel a kihűlt húst kockázzunk (apró kockák!) és dinsztelt hagymán sütjük. Fele fűszerrel sütjük. Mielőtt teljesen készre sül, azelőtt egy másik edényben (kisült zsír egy része+nagyon kevés víz+paradicsomlé+ fele fűszerek) előfőzött kockázott zöldségeket, gyümölcsöket hozzákeverjük. Összekeverés után erősen melegítjük, hogy a levesre hasonlítóan felesleges víz gyorsan elpárologjon, de a ragunak maradjon sűrű leve!

Másik edényben megfőzzük a tésztát. A tésztát lobogó forró vízbe tesszük és azonnal megkeverjük, hogy ne ragadjon le. A főzővízbe tegyünk egy kevés olajat is az összeragadás ellen. A tésztát leszűrjük és egy kevés olajat öntünk rá azért, hogy gurulós maradjon.

A húst a tésztával az adagolásnál öntjük össze. Ennek az az oka, hogy ha a főtt tészta folyamatosan benne áll a raguban, akkor szétázik és deguszta lesz.

Az étel jellege: egytálétel.

Az étel színe: a rózsaszínes léből kilátszanak a sárga tészták és zöldségkockák, a piros húsok.

Az étel állaga: főzelék sűrűségű, amelyben önállóan harapható a répa és a hús, a tészta al dente, az alma beleolvad a selymes, simogató ragu levébe.

Az étel illata: a hús uralja az illatot, háttérben az alma savanykás illatával.

Az étel íze: fűszeres, savanykás hús íze az uralkodó.

Jóétvágyat!

 [i] Egyes irodalmárok szerint Cicero, mások szerint Julius Caesar mondása a „varietas delectat”.

 

komment

Címkék: videó szakácskönyv Heti betevő 2017 Magyarország

2017.10.10.
17:02

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Váradi Roma Café - Fel fel messze el - VISSZATÉRTÜNK -

 

2017-10-13 13 óra Nemti (Nógrád megye) kisebbségi cigány önkormányzat roma ünnepséget szervezett 2017 szeptemberében. Németh Gézáné, a kisebbségi önkormányzat elnöke a falu életének a problémáiról és az ünnepéről beszél a Rádió Bézs hallgatóinak, miközben a Váradi Roma Café dalait hallgathatjuk. Az ünnepi menü csülkös babgulyás volt, de recept ízelítőt kapunk a lecsóhoz a bodag készítéséről, a hasított tészta egyszerű titkáról. Az elnökasszonytól azt is megtudjuk, hogy 4 számítógéphez keresnek támogatókat, mert a saját könyvtárhoz már többen jelentkeztek könyvadományokkal.

 

komment

Címkék: videó szakácskönyv Rádió Bézs 2017 Magyarország

2017.10.10.
15:07

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Civil Rádió: Latinovits és Ruttkai

Férfi és nő a Shakespeare tragédiákban

„Férfi és nő” címmel hangoskönyv készült Magyar Fruzsina előszavával és szerkesztésében 1995-ben. Rómeó és Júlia; Hamlet; Othello; Lear király; Macbeth; Antonius és Cleopatra; Athéni Timon; Szeget szeggel; Troilus és Cressida; VI. Henrik c. Shakespeare tragédiákból hallgathatunk meg részleteket Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva előadásában. A szünetben J. S. Bach “G moll toccata és fuga” hangzik el, amelyet a műsor végén zongora változatban Luo Ni adja elő. A műsort 2017. október 16-án, hétfőn, 20-21 óra között hallgathatják meg a Civil Rádió Olvasókör c. műsorában. (Ismétlés csütörtök 11-12 óra között.) Fotó: Nicafe.hu
 

 

komment

Címkék: filmszínházirodalom Civil Rádió 2017 Magyarország

2017.10.08.
12:07

Írta: Dr. Tóth Zoltán

2017 káposztás nyúl Újpesten

Káposztás nyúl

Káposztás nyúl. Ilyen receptet csak egyet találtam az interneten, de az egy másik étel[i].  Az én káposztás nyulam két részből áll: leveses nyúlból és káposztás rétesből. Így már érthetőbb az ételnek az általam adott fantázia neve?!

Régi szokás, hogy az egytálételnek tekinthető étel inkább leves, mint főzelék állagú eledel mellé adnak egy kiegészítőt, amely sokszorozza a szájban az ízeket, és szilárdítja a gyomorban a lét.  Nézzünk néhány példát erre: gulyásleves pogácsával, borscs pampuskával[ii], halászlé fehérkenyérrel, francia hagymaleves sajtos kiegészítővel[iii].

Kecskére bízzák a káposztát a politikusok, de a nyúl is nagyon szereti a káposztát. Jelen esetben a főzést kezdjük a káposztás rétessel. Ha elkészült, akkor szobahőmérsékleten hűtsük le, és utána tekerjük be kiszáradás ellen alufóliába. A rétes elkészítését már a nyúl megfőzésének napja előtt elvégezhetjük. Ha elkészítettük a leveses nyulat, akkor a káposztás rétesünket csak enyhén kell melegíteni, és mellékelni.

Bevásárló lista 18/20 főre

3 kg tisztított nyúl (eleje, hátulja, melle, comjai), csonttal, kockázva

1 l napraforgó olaj

0,5 kg vörös hagyma, kockázva

1,5 kg leveszöldség, kockázva

0,4 l tejszín (min 20%)

1 db burgonya, reszelve

2 db tv paprika, kockázva

2 db paradicsom, kockázva

Só, bors, balzsamecet

5 l víz

Hőálló vagy 2 db/fő műanyag leveses tányér

Műanyag kanalak

Szalvéták

0,4 l merőkanál

Nagyméretű fakanál

Vágódeszka, kések

Min. 14 l bogrács, gázzsámoly, gázpalack, bográcsállvány, gyufa

Metódus

A káposztás rétest én készítem, és készen viszem a rendezvényre. (A helyszínen technikailag nincs lehetőség az elkészítésre.)

A leveses nyulat a vöröshagyma dinsztelésével kezdjük. Rátesszük a megmosott nyulat és a reszelt burgonyát. Fűszerezzük, majd kevés vízzel főzzük. Félidőben hozzáadjuk a zöldségeket. Amikor a hús megpuhult, akkor sűrítjük a tejszínnel. Ha szükséges, akkor keményítővel kevert tejszínnel tovább sűrítjük.

Az étel állaga: a leveses nyúl leves inkább, mint főzelék. A káposztás rétes sütemény jellegű, de képlékeny.

Az étel illata: fűszeres, borsos, savanykás, amelyből bizonytalanul jön ki a szokásos hústól eltérő illat.

Az étel színe: a leveses nyúl fehéres-sárgás lében, sötétbarna színű rétes.

Az étel tálalása: 0,4 l hőálló vagy 2 db egymásba helyezett műanyag leveses tányérban, továbbá papírszalvétán a rétes.


 

[i] http://malnakonyha.blogspot.hu/2012/02/kaposztas-nyul-sutoben-sutve.html

komment

Címkék: szakácskönyv Budapest Demokratikus Koalíció 2017 Magyarország

2017.10.07.
06:16

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Göncz Árpád szobra

 

Felavatták Göncz Árpád szobrát. Az Óbudai Egyetem parkjában áll a szobor. Rendszeres találkozóhelye lesz az embereknek.

Fotó: euronews.com

 

komment

Címkék: demokrácia rendszerváltás Ünnepek magyar választások története 2017 Magyarország

2017.10.05.
18:40

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Egészséges ételek: sajtos karfiol

Sajtos karfiol

Keveset, de finomat! A tartós eredményre vezető fogyókúra és egészséges ételek fogyasztásának ez a jelmondata nagyon kifejező. Persze nehéz megvalósítani, mert, ha valaki (pl. én), aki életének első szűkös 15 éve után hozzászokott 50 évig a szénhidrátban és zsírban bőséges étkezéshez, annak komoly elhatározásra és következetességre van szüksége ahhoz, hogy azt meg is valósítsa.

Lehet kompromisszumokat is kötni: a „keveset, de finomat!” helyett, „a sok zöldséget!” jelmondat is elfogadható a súlycsökkentés érdekében. Nézzünk egy ilyen receptet, amelyből bármennyit megehetsz, nem fogsz tőle hízni, sőt, minél többet eszel, annál nagyobb az esélyed az egészséges életmódra való rátérésre. Ennek azonban az a feltétele, hogy amit eszel, az ízletes, fűszeres és gusztusos legyen!

A sajtos karfiol lényege a sok karfiol, de liszt nélkül, krumpli nélkül, (bármilyen szénhidrát nélkül) zabpehellyel, tejföllel, sajttal és sóval. A karfiolt vízbe teszem, és a vizet felforralom, majd ezt a vizet kiöntöm. (A karfiol gyomorpuffasztó hatását ezzel lényegesen csökkentjük és ez a célja a későbbi köménymagnak is.)

A második, sós, vízben puhára főzzük a karfiolt és sok köménymagot teszek bele. A karfiol puhaságát a vastag ágakon kell kipróbálni. A második vízből megtartunk egy pohárral, hogy a tepsi (lábos, jénai) aljára öntsük, mert ezzel kiváltjuk a tepsi aljának beolajozását (zsirozását, vajazását). A rózsáira bontott karfiol szétterítjük a tepsiben, és a rózsák tetejére a fele tejfölt rákenjük. A másik fele tejfölbe belekeverjük a zabpelyhet, és 1 egész tojás, kicsit sózzuk, majd ezt a keveréket is elsimítjuk a puha karfiolon.

Egyesek a karfiolt pirított zsemlemorzsával dúsítják, de azt javaslom, hogy szilárd jellemként ezt a kísértést utasítsák vissza! (Pedig nagyon finom a szénhidrátnak ez a fajtája - is.)

A tepsiben levő fűszerezett karfiolt 20 percig 250 C fokon pirítjuk. Az aranysárgára pirult ételt éles késsel kockázzuk és egyenes lapáttal tálaljuk, majd a kockák esetleg sérült éleit a helyére illesztjük. A tejföl szerelmeseinek további tejfölt teszünk az asztalra, sőt, a chili kedvelőknek por vagy pehely formájában adunk erősítési lehetőséget. Ha az erőspaprikát és a fokhagymaport a tejfölbe keverjük, akkor az étel neve kiegészül egy szóval: „sajtos karfiol - legényesen”.

Íme, az ehető zöldség, amely ízletes, fűszeres és gusztusos!

A bevásárlásnál vegyük figyelembe, hogy a karfiol 40%-át, a héjazatot, csak a tengerimalac eszi meg. Már többször láttam, hogy a bevásárló központokban egyes vásárlók a héjazatot a szemétbe dobják, és csak a héjtalan karfiolt mérik le e mérlegen. Viszont már olyan pénztárost is láttam, aki ezt észrevette, és nehezményezte.

Bevásárló lista 4 személyre

1 kg       karfiol (héjtalanul)

 0,85 kg tejföl 20% (egy nagy doboz)

 0,1 kg    zabpehely

 0,4 kg    zsíros sajt (trapista)

 Só, köménymag, chili por/pehely                                                                                           Jóétvágyat!

 

komment

2017.10.05.
08:45

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Rossz, közepes és jó megoldás

 

Rossz, közepes és jó megoldás

 

A demokratikus ellenzék pártjai jelenleg a közepesen eredményes megoldást választanák a szavazataik mandátumra váltásában a 2018. évi választásokra. Tóth Zoltán, választási és közigazgatási szakértőt a HírTV kérdezte. Szingli, koordinált vagy közös jelöltek?

 

Hírtv Híradó 2017. 10. 04. 19 óra

 

http://hirtv.hu/videok/191803

 

4 perc 10-től

 

 

 

komment

Címkék: választás videó demokrácia magyar választások története Országgyűlési választás 2018 2017 Magyarország

2017.10.03.
18:14

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Civil Rádió: Pozsonyi piknik

Pozsonyi piknik a Civil Rádióban is.

A 12. Pozsonyi pikniken riportot készítettem Rédei Évával, a Láng téka könyvesbolt (Pozsonyi út 5.) vezetőjével, Bíró Ibolya történelemtanárral, Bitó László kutató orvossal, íróval, Farkasházy Tivadar Hócipőssel, Gergely Beatrix színházi fotóssal, Kerékgyártó István íróval, Kocsis András Sándor festő-szobrász-könyvkiadóval, Kőrössi P. József író-könyvkiadóval, Sándor Márta muzeológussal, Hadas Júlia civil önkétessel. Közösségi eseménnyé vált a Pozsonyi piknik, amelyről egy színes és értelmes műsort hallgathatnak meg, sok zenével.

A műsort meghallgathatják október 03-17 között a Civil Rádió archívumában, 2 részben, az olvasókör 20-21 óra alatt.

http://kronika.civilradio.hu/?page_id=1670

 

komment

Címkék: demokrácia szakácskönyv filmszínházirodalom Civil Rádió Ünnepek 2017 Magyarország