2017.04.25.
17:35

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Wellingtonné

A húsok hadseregében a tábornok a bélszín. A megszólítása: Wellington tábornok. Nos, találkoztam a konyhában Wellingtonnéval. A tábornok felesége, - látva, hogy mit készítettem -, decens úrinőként csak annyit mondott: „Fújj, a bélszínt már az esküvőnkön sem ettem meg!”

Mit tesz ilyen speciális helyzetben egy szakács? Falhoz vágja a Wellington bélszínt, és gondolkodni kezd. Mi a baja Wellingtonnénak? Nincs baja a levelestésztával, nem hibáztatja a spenótot, nincs problémája a gombapéppel, csak a bélszínt utálja!

HEURÉKA! A bélszínt kihagyjuk (egyébként is nagyon drága!), és a marhát erős ízű, kemény sajttal és füstölt sonkával helyettesítjük. Miközben a falról lassan lefelé csorog Wellington bélszínje (zöld csíkot húz maga után a spenót), újult erővel munkához látunk.

Bevásárló lista 4 személyre:

1 csomag levelestészta (friss vagy hűtött)

4 nagy szelet füstölt sonka (prágai stb.)

4 nagy szelet erős ízű keménysajt (ementáli stb.)

0,4 kg fagyasztott spenót

0,4 kg gomba

0,1 l 30%-os tejszín

1 tojás

Olvasztott vaj

1 maréknyi zabpehely

1 fej fokhagyma (krém vagy por alakban)

1 fej vöröshagyma (krém vagy por alakban)

Só, bors

Metódus

Előző este kivesszük a spenótot a fagyasztóból, és egy szűrőbe tesszük, hogy a leve elfolyhasson. Másnap erősen kinyomjuk a maradék levét, és (sok!) fokhagymán megdinszteljük. Kicsit sózzuk, és felforraljuk a tejszínnel, majd zabpehellyel besűrítjük. A gombát egy másik edényben dinszteljük egy kevés olajon/zsíron vöröshagyma krémmel vagy porral és borssal ízesítve. Turmixoljuk.  A spenót és a gombakrém állaga a sűrű betonhoz hasonlítson, éppen folyik, de még kenhető!

A leveles tésztát közvetlenül a felhasználás előtt kivesszük a hűtőből. Egy nagy tepsi alját vastag alufóliával letakarjuk (gondolunk előre a mosogatás megkönnyítésére!), majd kihengerítjük a tészták úgy, hogy a papírja alatta maradjon. A tésztára helyezzük a szelet sonkát, majd rákenjük a gombapépet és jöhetnek a füstölt sajtszeletek, a végső kenet a spenót. A papír segítségével hosszában feltekerjük a tésztát, úgy mintha bejglit készítenénk. (Aki még nem készített bejglit, az keresztelje el az összetekert tésztát úgy, amira a legjobban hasonlít: pl. domboldal, hegyoldal, távoli hömpöly). A mű befejezéséhez még dolog szükséges: villával megszurkálni a tészta tetejét, hogy a gőz szabadon távozhasson, továbbá megkenni a tésztát a felvert tojás és olvasztott vaj keverékével, hogy szép pirosra süljön.

200 fok C-on 25 percig sütjük. A sütő ajtaját nem nyitogatjuk! Sátáni kacaj keretében szervírozzuk a Wellingtonnét, miközben távoli emlékképet idézünk föl egy tábornokról, aki alezredesként kezdte egykoron!

Jóétvágyat!

 

komment

Címkék: szakácskönyv Rádió Bézs 2017 Magyarország

2017.04.25.
11:44

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Rádió Bézs: Skócia

2017-04-28 13 óra Rádió Bézs: Nagy-Britannia 300 évvel ezelőtt jött létre, és ezzel a Skócia önálló állami léte megszűnt. A skótok új döntési helyzet előtt állnak: önálló államként tagjai maradnak az Európai Uniónak vagy Nagy-Britannia részeként kilépnek az unióból? Amíg eldöntik, addig mi skót ételek receptjeit hallgatjuk meg Lévai Margittól, és a skót költészet és filmgyártás részleteivel ismerkedhetünk meg Kiss Katalin segítségével. (Fotó: skót zászló)

http://www.radiobezs.hu/radiobezs/dr-toth-zoltan


 

 

komment

Címkék: szakácskönyv Nagy Britannia Rádió Bézs 2017 Magyarország

2017.04.23.
21:38

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Arányos választási rendszer

 

Arányos választás – igazságos választási eredmény

 

Tóth Zoltán az arányos választási rendszer fogalmáról – 3 percben

 

https://www.youtube.com/watch?v=006wLQp-lxU

 

komment

Címkék: választás videó demokrácia pártok Országgyűlési választás 2018 2017 Magyarország

2017.04.18.
15:54

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Arányos választási rendszer lehet egyéni választókerületekben is

 

Tóth Zoltán: Kétpólusú pártrendszerben az egyéni választókerületek választási eredménye arányos a mandátumok szempontjából.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/uj-valasztasi-rendszert-akarnak-1393125

Az egész tv hiradó

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/uj-valasztasi-rendszert-akarnak-1393125

 

komment

2017.04.17.
16:45

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Egy értelmes követelés!

 

Aki arányos választási rendszert akar, az tisztességes választást követel!

 

 

http://www.atv.hu/videok/video-20170416-kora-esti-hirado-2017-04-16

 

 

3,30-tól

 

4,20-tól TZ

 

5,55-ig

fotó: Index.hu

 

 

 

komment

Címkék: választás demokrácia Országgyűlési választás 2018 2017 Magyarország

2017.04.17.
09:20

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Török népszavazás: csalásra alapított alkotmányreform?

 

Csalások a török népszavazáson?

 

Az ellenzék csalást kiált a 2017. április 16-ai népszavazáson. A hírek szerint a kormánypárt a szavazatok 51%-t érte el.

 

A népszavazás tétje az „elnöki” rendszer bevezetése a parlamentáris államforma helyett.

 

Az ellenzék által bejelentett csalások sok területre terjednek ki: népszavazási névjegyzék összeállítása, kampányban esélyegyenlőtlenség, szavazás napi csalások.

 

51%-os többségre nem lehet tisztességes államreformot alapozni, mert a 49%-os „kisebbség” bármikor átváltozhat többséggé.

 

komment

Címkék: választás Törökország külföldi választás nemzetközi megfigyelés

2017.04.16.
19:10

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Újra és újra megyünk tüntetni...az unokáinkért!

 

Szombaton, kedden, szerdán újra megyünk!

 

Szorgalmasan járunk tüntetésre. Hol a pedagógusokért, hol az egészségügyért, hol az internet adó ellen, hol magunkért. Most az unokáink miatt a CEU és a civil szervezetek elleni törvények ellen tiltakozunk. Hallgatjuk a gyatra gitározókat, a még gyengébb „verseket” a pódiumról, az izzó hangzó beordításokat, hogy lelkesítsenek minket. Örülünk, ha sokan vannak a tüntetéseken, szomorkodunk, ha „megint kevesen vagyunk”. Nézzük a Hír TV-ben az éjszakai tudósításokat az éjszakai békés sétákról, és drukkolunk, hogy ne legyen gyújtogatás, verekedés a vége. Nem aljasulhatnak le a 2006. évi gyújtogatók és Kossuth téri sátorozók szintjére a 2017. márciusi-áprilisi tiltakozó fiatalok.

 

A SZABADSÁG hirdetése a francia forradalom nyílt szembeszállása volt a feudális hierarchia ellen: az alávetettség, amely a társadalom 97%-át súlytotta, véresen leszámolt a kivételezett uralkodó osztály tagjaival. Az ancien régime a társadalom 3%--nak biztosított minden jogot. A szabadság elvének az érvényesítést kizárólag magának akarja a jelenlegi politikai-állami hatalom Magyarországon. Ők a mai társadalom  3%-át jelentik: joggal lépünk fel ellenük, a diktátor, az állami hatalomgyakorlást személyes és családi-rokoni hasznukra fordító bagázs ellen. A társadalom 97%-nak a szabadságáért küzdünk nap, mint nap.

 

Az EGYENLŐSÉG elve (mai nyelvre fordítva a francia forradalom másik jelszavát): egyenjogúságot és jogállamiságot jelent. Szorgosan hallgatjuk és olvassuk a demokratikus ellenzék maradék politikai és kulturális médiáinak – egyre szűkölülő – tudósításait az egyenlőség elvének rehabilitációjának igényéről.

 

A SZOLIDARITÁS  elve az (a francia forradalomban testvériségnek nevezték), amely arra késztet minket, hogy elmenjünk a tüntetésekre, esőben ázzunk esernyő alatt, kockás , majd kék inget viseljünk, megtanuljuk a mobilunk világító fényének a bekapcsolását és felmutatását a médiának.

 

A társadalom fizikai többsége elvesztette politikai akaratát, mert szegény, mert iskolázatlan, mert szolgasorban van. A politikailag aktív fiatalok, akik ma az utcán vannak, nem akarnak sem szabadságot, sem egyenlőséget, sem szolidaritást. Egyetértenek a társadalom szétszakításával, feltéve, ha ők a győztesek közé tartoznak. Ezt akarja a Fidesz: amely a társadalmi javak kisajátítója. Ezt akarja a Jobbik: sorban áll a Fidesz utáni örökségért. A mai tüntető fiatalok saját jövőbeni hatalmuk elvesztése, saját kecsegtető társadalmi pozícióinak elvétele miatt aggódik, és ezért tüntetnek.

 

Érdek nélkül nincs politika. Érdekérvényesítés nem lehetséges a nyilvánosság ereje nélkül.

 

A választás a demokratikus politikai akaratnyilvánítás békés eszköze: mi nem akarunk polgárháborút. Beérjük a szavazatok erejével!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

komment

2017.04.10.
19:42

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Csasztuska Jánosra

Háromszáz a meleg lángos,

Aláírta: Áder János!

komment

Címkék: demokrácia kormánypárt jóállam 2017 Magyarország

2017.04.04.
16:28

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Aranyanyu: Bíró Ibolya, tanár

Bíró Ibolya, tanár.

Én Ibi néninek szólítottam. Sokan Tanító néninek vagy Tanárnőnek hívták. A történelemórán vagy a szakkörön a ráutaló magatartás is elég volt: ha jelentkeztem, akkor kiváratta a soromat – és azt mondta: „Te következel!”.

Már a nézésével elfogadott az első órán. Ha jót válaszoltam a kérdésre, akkor mosolygott rám, ha rosszat, akkor segített rájönni a jó válaszra vagy csak tovább lépett a padomtól és megsimította a fejemet. A hangjával erősítette lelkemet: „Mondd el a problémádat és segítek rajtad!” Tudott a hangja simogatni, követelményt támasztani, határozottan ellentmondani és keményen elutasítani. Vidáman göcögöt, ha elementáris hülyeséget mondtam és felszabadultan tudott nevetni, ha megláttam a dolog fonákját.

Történelem tantárgy keretében hit- és erkölcstant oktatott. Ha Ibi néni nem tanít engem, akkor soha nem vettek volna fel az egyetemre. Kemény kézzel bepótoltatta velem az egyetemi felvételire a korabeli hiányosságaimat.

A Reáltanoda utcai Eötvösben a IV/b osztálynak Bíró Ibolya, tanár, javasolt jelmondatot: Non scolae, sed vitae discimus!

Ibi néni minden tanítványára név szerint emlékszik az elmúlt 50 évből! Ibi néni ma is dolgozik, igazi pedagógus. Saját Váci utcai lakásásán „akadémiát” működtet, amelyen művészek, tudósok, közéleti szereplők magyarázzák a világot a régi és az új tanítványoknak. Én is ott ülök és hallgatom az előadókat és Ibi nénit.

(A képet Kiss Katalin készítette az Eötvös gimnázium (Reáltanoda utca) előtt. A kép címe: Bíró tanárnő az öreg diákok között.)

Az Aranyanyu díjra jelöltem Bíró Ibolyát egy pályázaton. Aki támogatja a jelölést az hamarosan szavazhat a pályázaton a  www.aranyanyu.hu honlapján. Kérek minden 5-vös öregdiákot, támogassa Ibi nénit a szavazataival! 


komment

Címkék: életrajz 2017 Magyarország Aranyanyu Bíró Ibolya

2017.04.01.
17:26

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Budaörsi gömbakácok

 

Budaörsi gömbakácok

 

A budaörsi utcák zöldjeinek gondozója (az illetékes önkormányzati szerv) minden évben megcsonkítja az utcákon levő fákat. A gyakran kíméletlen és hozzáértés nélküli csonkolás oka, hogy a fák lombja, ágai átnövik a villanyvezetékeket, amelyek így veszélyesek a lakosságra. Évekig igyekeztem tavasszal résen lenni: a fanyűvőket szép szóval korlátozni a fák szükségtelen csonkolásában, de többnyire sikertelen voltam. Egy szép tavaszi napon jött egy nadrágos ember (aktatáskával), és arról tájékoztatta az érdeklődő lakosokat, hogy az önkormányzat bölcs döntést hozott: az utcákból hiányzó fákat gömbakáccal pótolják, amelyek nem érnek az égig, így nem növik be a villanydrótokat sem. Tehát megszűnik a fanyűvés! (A gömbakácoknál, de a többieknél folytatódik.)

 

Heuréka! Kiáltott fel egy emberként a Petőfi utca lakossága. (Az az egy ember én voltam, mert én voltam kinn az utcán.)

 

ÉS TÉNYLEG!

 

Következő évben jöttek a faültetők, és a hiányzó fák helyébe gömbakácokat ültettek. Eltel 2 év, és kipusztult gömbakácok helyett, új gömbakácokat ültettek, és becsöngettek a lakóknak: „Tessék locsolni a gömbakácokat, mert egyébként kipusztulnak!” A lakók természetesen nem locsoltak az utcán, de a gömbakácok növekedni kezdtek, sőt benőtték - átnőtték a villanyvezetékeket is!

 

Aki nem hiszi, az nézze meg a fényképeket. Aki a fényképeknek sem hisz, az jöjjön el a Petőfi utcába (és a környező utcákba), és megláthatja: a gömbakácok égig érnek.

 

Várjuk, hogy jövő tavaszra jönnek a gömbakácok fanyűvői is…

 

komment

Címkék: Budaörs fogyasztó védd magad! 2017 Magyarország