2015.08.26.
11:46

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Zene és beszélgetés

A Civil Rádióban Tóth Mónika beszélgetett Tóth Zoltánnal a szakácskodásról, és együtt hallgattak zenét. Ha van 48 perce „háttér-rádiózni”, akkor kattintson ide:

http://www.hbcnews.hu/2015/01/dr.html

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv Civil Rádió 2015 Magyarország

2015.08.22.
19:22

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Mi a különbség Magyarország, Malajzia és Szingapur között? (2)

 

Elsőre a szép és színes fényképek tetszettek meg nekem a Malajzia, Szingapur c. könyvben, azonban sok más olvasnivaló „beelőzött” a könyv elé. Másodjára még az is eszembe jutott, hogy én is voltam Malajziában 1,5 órán át, és az Euróban dühöngő dohányzási tilalom után jól esett egy „európai” repülőtéren, Kuala Lumpurban dohányozni.

Gyerek módra álltam neki a könyv olvasásának. Nézegettem a fényképeket és a fényképaláírásokat, majd egy kicsit irigykedtem arra a 6 fős csapatra, akik három hétig gyönyörű természeti és műemléki környezetben és hipermodern új világban járhattak.

Ágh Attila és Varga Gyula könyve (szerkesztő Csák Erika) eltér a hagyományos bédekkertől, többet mond az általános útleírásoknál, utazási tanácsoknál. A Kossuth Kiadónál megjelent könyv társadalmi, politikai, gazdasági és történelmi-kulturális elemzését adja a maláj-kínai-indiai (tamil) együttélésnek.

Malajzia és Szingapur is fiatal állam, az előbbi 1957-től, az utóbbi 1965-től nevezheti magát nemzeti államnak. Az előző 500 évet portugál, majd holland, továbbá angol gyarmatként volt a terület az európai és ázsiai kereskedelem fókuszában.

A szerzők a kulturális szivárvány országainak nevezik Malajziát és Szingapurt, mert a sokszínű és soknyelvű népesség mellett a gyarmatosító országok is letörölhetetlen nyomot hagytak a mai államszerkezeten, politikán és kultúrán is.

A szerzők őszinte ámulattal tekintenek a fiatal állam teljesítményeire: a folyamatos gazdasági (GDP) növekedésre, a világszínvonalú technológiai, közlekedési és építészeti megoldásokra, ugyanakkor népek együttélésének a stabilitására. Megismerhetjük a szerzők nyomán azt az árat is, amelyet 28 millió lakosú Malajziának és az 5 millió legális, 5 millió illegális lakosú Szingapurnak ezért fizetnie kell. És ez a fizetség nem kevés: gyakorlatilag nincs társadalmi mobilitás, a születési státusz élethossziglan megmarad. Malajziában az etnikai többség a maláj, Szingapurban a kínai, és az etnikai többség előjogait az állam megvédi, sőt preferálja az etnikai kisebbségekkel szemben. Az oktatás komoly állami támogatásban részesül, de a társadalmi-jövedelmi különbségek 27-szeresek a különböző néprétegek között. A politikában, a pártokban és az állami szervezetekben gyakorlatilag egypárt-rendszer van, a demokráciának csak a nyomai láthatóak. Malajziában a politikai hatalom a maláj elit, a gazdasági hatalom a kínai elit kezében, ott ez az árok választja el az eliteket.

A szerzők szerint európai gondolkodásmóddal érthetetlen, hogy miképpen tud ilyen viharosan fejlődni a gazdaság és változatlan maradni a társadalmi szerkezet.

A könyvet ajánlom mindenki szíves figyelmébe: aki tervez egy utazást ebbe a térségbe, annak számára bédekkerként használható; aki kényszerül megelégedni távoli országok fényképalbum útján való megismerésével, az jó forrásra talál a könyvben. Aki a jelenlegi magyarországi állam tevékenységét jobban, mélyebben kívánja megismerni, annak különösen ajánlom a könyv elolvasását, mert megértheti, hogy miképpen tud egy hatalmi elit úgy uralkodni népeken, hogy a gazdaság fejlődik, a gazdagok még gazdagabban, a szegények még szegényebbek lesznek.

Jelenthet-e Magyarország számára mintát Malajzia és Szingapur gazdasági virágzása és társadalmi-állami szerkezete? Európaiként szemlélve és megélve Magyarországot ez az út csak azok számára járható, akik magukat a hatalmi elitbe beharcolták. A társadalmi szolidaritás elve lassabb fejlődést eredményez, de gyermekeinkre nem akarjuk az urak-szolgák társadalmát hagyni, ha már egyszer ebből sikerült kiverekedni magunkat.

Tóth Zoltán, Népszava, 2015. augusztus 22. Szép Szó melléklet, 3. oldal

http://nepszava.hu/cikk/1067121-a-kulturalis-szivarvany-orszagai  

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia filmszínházirodalom Népszava 2015 Magyarország

2015.08.22.
09:50

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Házi kechup (pörköltalap)

Nyáron könnyű és olcsó egy kis házi kechup (pörköltalap) összeállítása. Minden van a zöldségesnél és nem kell személyi kölcsönt felvenni a Cofidis reklám-lányoktól, hogy a Készítsünk egy kis húsalávalót.

Ősszel, télen és kora tavasszal azonban nagyon jól jön egy kis saját készítésű pörköltalap, hogy a hús alá tegyük zaftként, ízesítőként vagy szószalapként.

Miért kechup a neve? Elsődlegesen a színe és állaga miatt. Élénk piros a színe és folyékony. Lassú folyással folyik, úgy, mint a hivatalos ketchup. Másodlagosan az összetétele olyan, mint a hivatali kechupé: fele paradicsom, a másik fele egyéb zöldség (+ hagyma, de erről később).

Miért nevezzük pörköltalapnak? Elődlegesen azért, mert a magyar konyha szerint a pörkölt nevű ételben a húst pörkölik, és a pörkölt nevű étel alá teszik a paradicsomos masszát. A pörköltalap színe piros, a pörköltalap tartalma fele paradicsom és a másik fele zöldség (+ hagyma, de erről később).

A házi kechup (pörköltalap) összetétele egyszerű: az összmennyiség fele paradicsom. Azonban nem mindegy, hogy milyen paradicsom. A gondos szakács legalább kettő olyan paradicsomfajtát ismer, amely a befőzésre: az egyik a Lucullus, a másik a paraszt paradicsom. Míg a Lucullus hosszúkás szilva formájú, addig a parasztparadicsom tenyérnyi nagyságú és gömbölyű-totyakos kinézetű. (Ennek a leírásnak az alapján a kezdő befőzők is könnyen felismerik a piacon. Aki még ennél is kezdőbb, annak az árak adnak eligazítást: ez a két fajta a legdrágább a paradicsomra hasonlító paradicsomok közül.) A pozitív paradicsom meghatározás után adjunk egy nem ajánlott listát is: ne vegyünk befőzésre koktél, fürtös, sárga, fekete, zöldcsíkos, háromszögletű és bikaszív paradicsomokat, mert ezek a látványkonyha részei és nem a befőzésé. Így is elég gondja lesz a befőzőnek, hogy a Lucullus és a parasztparadicsom között döntenie kell!

Az összmennyiség másik fele már divergáló (eltérő) egyedekből áll. Zeller a zöldjével, savanyú (nyári) alma, sárgarépa úgy, hogy súlyra nagyjából egyenlő legyen. (A patikamérleg mellőzése kéretik!)

A fele-fele eldöntése után következik az utolsó összetevő: a vöröshagyma. A széplelkeknek megemlítjük, hogy nem medvehagyma, nem újhagyma, nem mogyoróhagyma, nem francia (fehér) és nem póréhagyma. Egyszerű (ha lehet makói) vöröshagyma[i] legyen a kechupban, pörköltalapban. Mennyi legyen a hagyma mennyisége az összmennyiséghez képest? Maximum az összmennyiség 1/5-e (pl. 5 kg összmennyiség esetén 1 kg.) Miért változik a hagyma mennyisége? Azért mert a különböző emberek különböző gyomrai különbözően reagálnak a hagymára. Pl. a vegetáriánusok nagyon sok hagymát tesznek az ételükbe, hogy ízes legyen a nem húsétel. A húsevők sok hagymát tesznek a húshoz, hogy sok-sok finom szaft (zaft) körítse a húst. Akiknek a gyomra a savakat nem bírja, vagy más egészségügyi megfontolásai vannak, az ne tegyen bele sok hagymát a kechupba, pörköltalapba.

Bevásárlási lista egy 5 literes befőttesüvegnyihez:

 

2,5 kg    Lucullus paradicsom

 

1,0 kg új zeller (zölddel együtt)

 

0,5 kg nyári alma

 

1,0 kg sárgarépa

 

1,0 kg vöröshagyma

 

Az 5 literes befőttesüveg azért praktikus, mert a hűtőszekrényben könnyen elfér. Amikor az ősztől megbontjuk az nagyüveget és főzünk belőle egy kicsit és követelődző barátainknak bébi ételes üvegbe töltünk egy kisebb kóstolót, akkor a kechupot, pörköltalapot áttölthetjük kisebb üvegcsébe, hogy ne az üresedő befőttesüveg foglalja a nagyobb helyet a hűtőszekrényünkben.

 Metódus

Az alkotóelemeket megmossuk, meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk. Elsőre a paradicsomot tesszük a lábosba, mert önmaga levet enged, majd a többi elemet és a fűszereket: só, szegfűbors, kevés fahéj. A forrástól számítva 5 percig főzzük, kavargatjuk, hogy ne égjen le az alja. Botmixerrel turmixoljuk, de nem kell krémesre.

A forró anyagot (5 literes) üvegbe csurig töltjük, azonnal lezárjuk. a zárókupakot nagy erővel rászorítjuk az üveg szájára. A tűzforró üveget fejjel lefelé fordítjuk. A veszélyes művelet azért szükséges, hogy a fölösleges levegő kiszoruljon az üvegből, így a kechupunk (pörköltalapunk) tovább eláll.

 

Felhasználás

 

Elsőre ajánlott ételízesítőnek használni, szinte bármilyen ételbe, amelybe egyébként vegetát, fűszersót, más ételízesítőket szoktunk tenni.

Másodjára hús- és krémlevesekbe ajánljuk, mert a zöldséget jól helyettesíti, hiszen maga is zöldség.

A sütés előtt a húsokhoz ajánlatos egy-két kanállal az olajba/zsírba tenni, a pörköltekhez elengedhetetlen a nagyobb mennyiség.

Szószok ízesítéséhez is meg kell próbálni: én megpróbáltam, és érdemes.

Jó étvágyat!

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv 2015 Magyarország Rádió Bézs

2015.08.19.
12:31

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Szociáldemokrata staféta a Klubrádióban

Szentpéteri Nagy Richard Műsora a Klubrádióban az Athenaeum. A műsorsorozatban már volt konzervatív és liberális staféta, most a szociáldemokrata váltó van soron. Egy-egy váltó 12 részből áll, és minden csütörtökön 14-15 óra között hallgatható. A korábbi műsorok a Klubrádió Archivumából érhetőek el.

Az Archívum elérhetősége: http://www.klubradio.hu/bview.php?bid=archiv_n

Klubrádió Athenaeum című sorozata:

1. adás 2015. július 2. 14 – 15 óra

 A mellékelt képen látható, hogyan kell kitölteni a Klubrádió Archívumában a keresést, a dátumot és a 14 órát kell kikeresni. A 13:58-kor kezdődő részben 7 perctől kezdődik a Tóth Zoltánnal Szentpéteri Nagy Richárd beszélgetése. A következő rész egésze, a harmadik rész eleje a beszélgetés.

2. adás 2015. július 9. 14 – 15 óra

Lendvai Ildikó és Tóth Zoltán beszélgetése: az Archívumba a dátumot és a 14 órás sávot kell kikeresni, a továbbiak megegyeznek a fentebb leírtakkal.

Az Archívumban való keresést egy fotóval is segítjük.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás demokrácia rendszerváltás kormánypárt MSZP Európai Unió Klubrádió magyar választások története 2015 Magyarország

2015.08.18.
10:15

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Mi a különbség? (3)

Olimpiát rendezni hálás politikai célkitűzés. Az olimpia fogalmát mindenki ismeri, a népnek nem elmagyarázni drága állami pénzen a köztelevízióban. Mindenki tudja, hogy az olimpia nagyberuházásokkal jár, amelyek a gazdasági életet fellendítik. A gazdasági fejlődést sem kell hosszan magyarázni a népnek: munkahely, életszínvonal.

Olimpiát rendezni nehéz dolog. Ugyanakkor a kis országok nagy terveket kovácsolhatnak, ha vannak olyan politikusok, akik a jövőbe menekülés útját választják a szavazatok megnyerésének. Nézzünk egy konkrét példát: egy súlyemelő elhatározza, hogy felemel egy 250 kilogrammos súlyt. A jó politikus azzal kezdi a feladat megvalósítását, hogy bejelenti a sajtónak: 2024-ben a súlyemelő 250 kg-ot fog felemelni. A sajtó azonnal felkapja a hírt, és a nép buzgón helyesel: 9 év van még az edzésre! Egy újságíró kideríti, hogy a kijelölt súlyemelő 2015-ben 50 kg-nál tart, mire a híres politikus azonnal pörölyként csap le a fanyaló újságíróra: 9 év alatt csak 200 kg-ot kell javulni, és a tervekben 300 kg javulás is szerepel! Elérkezik a versenyre való benevezés időpontja 2017-re: a súlyemelő már javult, de a javulás mértékét nem közlik a néppel, mert az titkos. Még csak azt kéne, hogy az újságírók fanyalogjanak, és ezáltal lerontsák a súlyemelő önbizalmát. Egyébként is a 2017-es dátum csak a pályázat beadására vonatkozik, és azt papíron kell teljesíteni, színes és szélesvásznú kampányfilmmel, csinos lányokkal fűszerezve.

2018-ban parlamenti választások lesznek. A választási kampányban nagyon jó eszköz egy győztes pályázatra való hivatkozás lehetősége: lám-lám, az egész világ elhitte, hogy a kis ország súlyemelője 250 kg-ot fog felemelni. Ha netalán nem sikerül a pályázat, és a világ gonoszabb része legyőzi a jót akaró híres politikust, akkor is a kész a kitűnő kampányeszköz: titkos féreg foga rágta el a nagyotemelés lehetőségét! A titkos féreg a magyartalan ellenzék, akik már 2015-ben rágták az igaz magyarokat.

Az olimpia rendezésének a hírelése egy előrehozott választási kampány 2018-ról! A jelenlegi kormányt egyáltalán nem érdekli, hogy lesz-e 2024-ben olimpia vagy sem, hanem egy szavazatszerzési manőverbe kezdett. Az ellenzéki pártok csapdába kerültek már 2015-ben az olimpia szavazásnál a magyar parlamentben. A kormány egy nappal a szavazás előtt adta át az olimpia rendezéséről szóló hatástanulmányt, és az ellenzéki képviselők szétszavaztak. A jelenlegi kormány olimpia rendezést támogató ellenzéki képviselő azt mondta: ő a fejlődésre szavazott. Ezek szerint hamarosan átlép a kormánypártba, mert az ellenzéki képviselők a fejlődés ellen szavaztak!

Egyébként lehetne pályázni az Olimpia rendezési jogára. Ha kormány együttműködne a régió országaival, akkor jelentősebb gazdasági erőt lehetne felmutatni a pályázatban. De hát mit tegyünk, ha a jó magyar kormánnyal nincs jóban a rossz román, szlovák, osztrák kormány.

Lehetne az éves költségvetési tervezésbe belesimítani az olimpia rendezéséhez szükséges költségek egy részét, ha a jó kormányunk együttműködne a rossznak nevezett ellenzékkel. De hát nem működik együtt!

Lehetne az Európai Uniótól kapott pénzügyi forrásokat összeilleszteni az olimpia költségeivel, de mit tegyünk, a jó magyar kormányt üldözi az unió!

Hamarosan megtudjuk a kormánypárti sajtóból, hogy minden magyar olimpiát akar. Aki nem akar olimpiát rendezni az nem magyar. A jelenlegi kormány az olimpiát rendezni nem akaró emberek adóját is az olimpiai előkészületekre, a 250 kg-os súly felemelésre fordítja.

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kampány kormánypárt jóállam 2015 Magyarország Mi a különbség?

2015.08.18.
09:59

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Együtt a menekültekkel: Görögországtól Magyarországig

 Kakuk György magyar újságíró 12 napon át együtt gyalogolt menekültekkel Görögországtól Magyarországig. Az utazás tapasztalatairól rendszeresen beszámolt a Facebokon és az Átlátszó blogján. Az utazásának az El Camino Balkan elnevezést adta.

A Magyarországra való érkezésről itt olvashat:

http://vilagterkep.atlatszo.hu/2015/08/13/a-szerb-magyar-zoldhataron-mindenki-fizetos-igy-ert-veget-az-el-camino-de-balkan/

Aki a kerítésen túl is látni akar valamit, javasolom, hogy olvassa el ezt az írást, és a korábbi 11 beszámolót. Aki csak a kerítésen belül akar kormánypropagandán élvezkedni, annak most mindegy, majd máskor javasolok nekik valamit.

 

Szólj hozzá!

Címkék: vészhelyzet kormánypárt Emberi kérdések 2015 Magyarország

2015.08.16.
12:59

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Zöldborsós tokány

 

Zöldborsós tokány, hagymás tört krumplival

 

 

 

Bevásárló lista 100 főre 2015 08 16

 

14 kg                     sertés apróhús                                tokányra vágva

 

1 kg                       füstölt szalonna                               nem kell drága

 

3,0 kg                    sertés csont                      alapléhez

 

3,0 kg                    zöldborsó                           lehet fagyasztott is, hüvelyesen 6 kg

 

2 fej                       fokhagyma

 

5,0 kg                    vöröshagyma

 

5 dkg                     őrölt bors

 

0,5 kg                    paradicsompüré              fémdobozos

 

0,5 kg                    zsír

 

1,0 l                       olaj

 

18,0 kg                 burgonya                            csomagolástól függően lehet 20 kg is

 

Opció:                  kovászos uborka

 

 

 

Étel jellege: húsevőknek egytálétel.

 

Étel állaga: az egyes alkotórészek megőrzik önállóságukat, inkább főzelék sűrűségű, mint a leveshez hasonló. A zöldborsó harapható, de nem kemény. A burgonya darabos, részben pürésített.

 

Étel íze: a tokány a pörkölthöz hasonló ízű, de nincs benne pirospaprika, harmonizál a zöldborsóval. A főtt burgonyán átérződik a dinsztelt hagyma jellegzetes íze.

 

Étel színe: a tokány barnás-pirosas színű (pirítástól és paradicsompürétől), a fehér burgonya színét sárgítja az olajon dinsztelt hagyma.

 

Metódus: A dinsztelt hagymát sózzuk és felengedjük egy kevés alaplével. Beforraljuk. A tokányra vágott apróhúst fehér színűre pirítjuk a hagymán. Zsírjára sütjük. Kevés alaplével felengedjük, majd zsírjára sütjük. (Szakaszos pirítás még kétszer.) Paradicsompürével, sóval, borssal ízesítjük. A zöldborsót hozzáadjuk, és alaplével puhára pároljuk az egészet. Beállítjuk az ízeket. A megpucolt és kiskockára vágott burgonyát a maradék alaplével felöntjük egy nagylábasban. Ha kevés az alaplé, akkor vízzel pótoljuk. Sózzuk és puhára főzzük. Ha kész, akkor a levet kiöntjük, száradni hagyjuk a főtt burgonyát. A kiskockára vágott füstölt szalonnát megpirítjuk, majd karikára vágott vöröshagymát ezen a zsíron/+ olajon dinszteljük. A főtt burgonyát és a dinsztelt hagymát összeöntjük. A burgonyát félig összetörjük, de nem burgonyapürét készítünk.

 

Tálalás: alulra a hagymás törtburgonyát, reá a tokányt helyezzük. Nem kell összekeverni.

 

Jó étvágyat!

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv 2015 Magyarország

2015.08.15.
13:29

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Budaörsi Olvasókör 2015. szeptember 9.

 Meghívó

 a Budaörsi Olvasókör találkozójára

A Budaörsi Olvasókör egy éve, 2014. szeptemberében alakult meg, és minden hónap második szerdáján tartja rendezvényeit a Budaörsi Városi Könyvtárban.

Az Olvasókör célja, hogy lehetőséget adjon az olvasmányélmények megosztására minden érdeklődővel, akik esetleg nem is olvasták az aktuális könyvet. Beszéltünk már Jókairól, Szabó Magdáról, Karinthyról, Örkény Istvánról, Ulickajáról, vendégünk volt Erdős Virág költő, Dr. Bodó Miklós és Ágh Attila professzorok. Spiró György is megtisztelt minket beszélgetéssel.

A nyári programunk „vizes” volt, mert a Sukorói kajak-kenu pályán önkénteskedtünk mozgássérültek számára, majd egy sárkányhajóval száguldottunk a vízben. Augusztusban Krúdy Gyulára emlékeztünk az óbudai Vendéglátó Múzeumban.

Kukorelly Endre író, elfogadta az Olvasókörünk meghívását. A találkozóra a Budaörsi Városi Könyvtárban kerül sor,  (Budaörs, Károly király u. 20.) 2015. szeptember 9-én, szerdán 17 órakor.

Kukorelly Endre regényi közül az Országházi divatokat ajánljuk, de bármit lehetséges Tőle olvasni: https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorelly_Endre . Várjuk régi és új tagjainkat a találkozóra!

 

Terveink

 

Dr. Dragomán György író, elfogadta felkérésünket egy beszélgetésre.  A találkozóra a Budaörsi Városi Könyvtárban kerül sor, 2015. október 14-én, szerdán 17 órakor. Dragomán írásai közül a Fehér királyt ajánljuk, de bármit lehetséges: http://gyorgydragoman.com/?lang=hu

 

Kerékgyártó István író, BUDAÖRSI lakos, már tervezi, hogy meglátogatja Olvasókörünket novemberben. http://www.kerekgyarto-istvan.hu/fooldal.html

 

Ágh Attila professzort tervezzük ismét meghívni - 2015. karácsonya előtt: Újra Buddha! címmel.

 

Várjuk az Olvasókör tagjainak a javaslatait 2016-ra!

 

Budaörs, 2015. augusztus 15.

 

Filipszky István, könyvtár igazgató                                      Tóth Zoltán, olvasókör vezetője

 

Szólj hozzá!

Címkék: Budaörs filmszínházirodalom olvasókör 2015 Magyarország

2015.08.12.
12:21

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Meghívó a Budaörsi Olvasókörbe - 2015. augusztus 12.

 

Meghívó

 

a Budaörsi Olvasókör találkozójára

 

A Budaörsi Olvasókör 2014. szeptemberében alakult meg, és minden hónap második szerdáján tartja rendezvényeit a Budaörsi Városi Könyvtárban.

 

Az Olvasókör célja, hogy lehetőséget adjon az olvasmányélmények megosztására minden érdeklődővel, akik esetleg nem is olvasták az aktuális könyvet. Beszéltünk már Jókairól, Szabó Magdáról, Karinthyról, Örkény Istvánról, Ulickajáról, vendégünk volt Erdős Virág költő, Dr. Bodó Miklós és Ágh Attila professzorok. Legutóbb Spiró György tisztelt meg minket beszélgetéssel.

 

A nyári programunk „vizes” volt, mert a Sukorói kajak-kenu pályán önkénteskedtünk mozgássérültek számára, majd egy sárkányhajóval száguldottunk a vízben.

 

2015. augusztus 12-én, szerdán, 17 órakor találkozunk

 

Buday Péter sztárszakáccsal, https://hu.wikipedia.org/wiki/Buday_P%C3%A9ter

 

a Magyar Kereskedelmi Vendéglátó Múzeumban (Budapest, III. ker. Korona tér 1.), a Kéli Vendéglő és Étterem közelében.

 

Belépődíj 800 Ft, nyugdíjasok 400 Ft, Ingyenesen 70. életévét betöltött személy, fogyatékkal élő személy és egy kísérője, közoktatásban dolgozó pedagógus érvényes pedagógus igazolvánnyal.

 

http://www.mkvm.hu/

 

Térkép:

 

https://www.google.hu/maps/place/Magyar+Kereskedelmi+%C3%A9s+Vend%C3%A9gl%C3%A1t%C3%B3ipari+M%C3%BAzeum/@47.538689,19.0432167,15z/data=!4m2!3m1!1s0x0:0x3ea55dac87d2818a

 

Terveink

 

Kukorelly Endre író, elfogadta az Olvasókörünk meghívását. A találkozóra a Budaörsi Városi Könyvtárban kerül sor, 2015. szeptember 9-én, szerdán 17 órakor. Kukorelly Endre regényi közül az Országházi divatokat ajánljuk, de bármit lehetséges: https://hu.wikipedia.org/wiki/Kukorelly_Endre

 

Dr. Dragomán György író, elfogadta felkérésünket egy beszélgetésre.  A találkozóra a Budaörsi Városi Könyvtárban kerül sor, 2015. október 14-én, szerdán 17 órakor. Dragomán írásai közül a Fehér királyt ajánljuk, de bármit lehetséges: http://gyorgydragoman.com/?lang=hu

 

Kerékgyártó István író, BUDAÖRSI lakos, már tervezi, hogy meglátogatja Olvasókörünket novemberben. http://www.kerekgyarto-istvan.hu/fooldal.html

 

Ágh Attila professzort tervezzük ismét meghívni - 2015. karácsonya előtt.

 

Várjuk az Olvasókör tagjainak a javaslatait 2016-ra!

 

Budaörs, 2015. július 19.

 

Filipszky István, könyvtár igazgató                                      Tóth Zoltán, olvasókör vezetője

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv olvasókör 2015 Magyarország

2015.08.12.
09:03

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Mi a különbség a közfoglalkoztatás és a közmunka között?

 

Mi különbség a közfoglalkoztatás és közmunka között? Az első fogalom mögött 2005-ös, a második mögött 2010-es kormány- és pártpolitika áll.

Szakmailag nincs különbség a szocialista kezdeményezésű közfoglalkoztatási program[i] és fideszes közmunka program[ii] között. Aki nem hiszi, az járjon utána a lábjegyzeteknek.

A szocialista és fideszes kezdeményezés szakmai lényege ugyanaz: munkanélküliek számára pénzügyi támogatás nyújtása – konkrét munkavégzés alapján – az önkormányzat szervezésében állami finanszírozásból.

A fordulat az Alkotmánybíróság azon korábbi döntésével való szembefordulást jelentette, hogy a „segély nem köthető munkavégzési feltételhez”. Időben elsőként a szocialisták, majd egy ciklus (4 év) után a fideszesek ellene fordultak az Alkotmánybíróság korábbi politikai – nem szakmai - jellegű döntésének. A költségvetési szűkösségből, továbbá a munkanélküliséget a munkátlanság társadalmilag és pszichológiailag romboló hatásait gyógyítandó módszerként gondolták kialakítani az új állami eszközt a különböző politikai színű kormányok.

Ellentététes politikai és társadalmi célok álltak az azonos szakmai indíttatású jogszabályok mögött. A szocialisták a közfoglalkoztatással a hátrányos helyzetű kistérségek (pl. Borsod, Szabolcs, Baranya, Zala megyéken belül) teljes munkanélküliséggel sújtott községi lakosságát akarta közmunkához és ezáltal jövedelemhez juttatni. Fidesz nyilvánossá tett célja - ezen deklarált célon túlmenően - a kis- és középvállalkozások (magyarán a privátcégek) olcsó munkaerővel való ellátása volt. A Fidesz az első perctől kezdve jogszabályilag azt deklarálta, hogy a saját klientúrájának a cégei állami pénzből, önkormányzati szervezésben, közmunkásokat kapnak, akik magánhasznot termelnek az érdemdúsak cégei számára.

A szakmaiság álarca mögött a fideszesek kiterjesztették új területekre is a közmunkát[iii], amely már nyilvánvalóan az értelmiségiek legyalázását szolgálta: a kulturális szolgáltatásokra kiterjesztették akaratukat: aki eddig közszolgálati munkaviszonyban volt, az lehet közmunkás. A szavak hasonlósága megtévesztő lehet a politikában járatlan emberek számára. De, aki tegnapig közalkalmazott volt, mától pedig a polgármester döntése alapján közmunkás, abba az emberbe belevág a menkő! Itt már mindent lehet?

Ne legyünk szemérmesek a fideszesek társadalmi-politikai titkos céljainak a nyilvánosságra hozásában: 1,4 millió szavazó áll a saját oldalukon, akik gazdagok, hatalmasok, a másik oldalon megelégszenek 6 millió közmunkással, akik nem mennek el szavazni. A maradék 600 ezer ellenszavazó pedig nyugodtan igazolhatja a külföldiek számára, hogy szabad a választás: 5 ellenzéki párt közül bármelyikre szavazhatnak.


 

 

Szólj hozzá!

Címkék: pártok kormánypárt MSZP Népszava 2015 Magyarország Mi a különbség?