2014.07.22.
15:30

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Lakner Zoltán: Négy fordulat

Lakner Zoltán: Négy fordulat.

A politikai közép, a baloldal számára készített egy stratégiát a megújuláshoz, a jobboldallal való versenyképesség visszaállításához Lakner Zoltán. Véleménye szerint nincs visszaút a rendszerváltást követő demokráciához, egyetlen előrevivő út van a „demokratikusabb demokrácia” útja. A szerző négy pontban foglalja össze javaslatait.

Érdemes egy kis időd rászánni a cikk elolvasására, érdemes arra is, hogy beszéljünk róla, megvitassuk téziseit.

http://nol.hu/velemeny/negy-fordulat-1473697

 

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia pártok elsőválasztók 2014 Magyarország

2014.07.22.
10:43

Írta: Dr. Tóth Zoltán

8:7 arányban alkotmányos a fővárosi választási rendszer

Az Alkotmánybíróság döntött az önkormányzati választási törvény budapesti választási rendszeréről. 8:7 arányban született meg a döntés. Az alkotmánybíróság elnöke különvéleményt fogalmazott meg a többséggel szemben.

http://www.origo.hu/itthon/20140721-a-szakerto-szerint-az-ab-dontes-utan-is-jogserto-a-valasztasi-szabalyozas.html

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás demokrácia kormánypárt Budapest Alkotmánybíróság jóállam Alkotmány Alaptörvény magyar választások története választópolgár kérdez

2014.07.19.
22:24

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Nézzünk együtt repülőgépeket!

Andrassew Ivánnal beszélgettünk a Szabadság téren az egyik este, a gyalázatos emlékműnél. Érdeklődtem arról, hogy miképp viselte a betegségét? (Az ember persze magára gondol ilyen kérdésnél: ő hogyan bírna egy ilyen gyógykezelést?! Azt a váratlan választ kaptam, hogy unta a betegséget és a kezelést, mert hosszadalmas volt, nem történt semmi, ami lekötötte volna a figyelmét; így az interneten repülőgépeket nézegetett.

Értettem a szavakat, amelyeket Andrassew Iván mondott, de nem értettem a válasz tartalmát és nem értettem azt az internet címet sem, amelyet elhadart. A tartalmat azóta már értem, mert magam is részese vagyok (kísérőként) egy ilyen kezelés sorozatnak, ahol előtte és utána várni kell hosszú-hosszú ideig, majd a kezelés alatt sem történik semmi, csak a fehér falakat látni, zümmög valami.

Viszont a maláj gép lelövése kapcsán a Népszavában olvastam egy cikket Andrassew Ivántól, amely a korábban elhadart honlapcímet tartalmazza, amely a polgári repülőgépek mozgását mutatja az egész világon.

Ha kattintottál az alábbi linkre, akkor feljön egy a földünk egészét megmutató térkép, amelyen a keresőbe beírhatod annak a városnak a nevét, amelynek a repülőgép-forgalmát látni kívánod.

http://www.flightradar24.com/#47.44,19.26/8?&_suid=140579882125509439750126807773

Én beírtam, hogy Budapest, mire választ kapta azonnal, hogy „Liszt Ferenc” repülőtér. Megjelent Magyarország térképe és egy csomó mini méretű sárga repülőgép modell. 2-3 percig értetlenül bámultam a kis sárga repcsiket, mire rájöttem, hogy ezek a sárgák „mozognak”. Sőt ha rákattintasz újra, akkor feljön egy táblázat, amely tartalmazza az összes repülőgép adatait, továbbá, hogy honnét hová repülnek.

Egy újszülöttnek minden vicc új. Én egy újszülött vagyok a repülőgépek interneten való figyelésében.

Valakik már nagyon gyakorlottak, és képesek egy maláj repülőgépet megfigyelni, hogy mikor ér Ukrajna légterébe…és durr… mindenki halott! Ilyet már megéltünk 1983-ban egy dél-koreai repülőgép estén is. Akkor 2 hét kellett, hogy a világ közvéleménye érdemben valamit megtudjon a repülőgép lelövéséről.

Fejlődik a világ! Most azonnal megtudtuk, hogy egy repülőgépet lelőttek és mindenki meghalt. De nem tudunk semmit arról, hogy ki és miért lőtte le. Még fejlődnie kell a világnak…

 

Szólj hozzá!

Címkék: vészhelyzet Ukrajna

2014.07.19.
16:37

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Burgonya – hús háromféle módon

img_4213_640x480_1405780663.jpg_640x480

Az eredeti ételt Endrődön (Viharsarok, Békés megye, mai neve Gyomaendrőd) a Nagymamámtól ismertem meg. Pesti gyerekként 1956-1971 között a szüleim minden évben nyaralni küldtek nagyszüleimhez, legalább 3 hétre, de volt, hogy hosszabb időre is. A nagyszüleim földműveléssel foglalkoztak, ezért „dologidőben” nyáron, hajnali 4 órakor felkeltek, a „hűvösben” mentek dolgozni. Amíg ők a ház mögötti ólakban, illetőleg a közeli földeken dolgoztak, addig én aludtam a tisztaszobában, majd akkor ébredtem fel, amikor hasamra sütött a nap. Elsőként a hajnali munkából a Nagymamám tért haza, 8 óra körül, és feltette az előző este megpucolt krumplit és vöröshagymát sülni a nagy kotlárban a sparheltre (öntött vasból készült nagyméretű lábas a fafűtéses tűzhelyen). A burgonya és a hagyma „laskára” volt vágva, és két-három fakanálnyi tepertős zsírt tettek alája. Durvaszemű kősót szórtak az ételbe – és ennyi. Mire a Nagypapám is előkerült a hajnali munkából, addigra gyönyörűen megpuhult és megpirult a burgonya. Mindenkinek volt saját kanala és a kiszékre kitett kotlárból kanalazott mindenki kedvére. Az asztalt a Nagymamám naponta az estebédhez, továbbá minden vasárnap és télen minden étkezéshez terítette meg, mert a nyári munkák üteme csak a nagyon gyors étkezést tette lehetővé. Az ünnepi, vasárnapi ebédnek azonban mindig megadták a módját. Különösen, ha vendég is volt, akkor a déli harangszóra már asztalon volt a húsleves (csigatésztával), továbbá a rántott csirke krumplipürével és ecetes zöldsalátával. Az aratás idején (Péter-Pál napja környékén) a vasárnapokra egy másik húsétel járta, és ez a krumplis pucor.

A pucor nagyon értékes húsnak számított, mert karácsony óta őrizgették a szellős padláson, hogy aratáskor az unokák számára felvágják a kolbászhúsból készült gömböcöt.

http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/4-769.html

A gömböcből vékony szeleteket vágott Nagyapám, és a kotlárban sülő hagymás-krumplihoz keverte Nagymamám a fenséges ízű szárazkolbászt. (A pucort/gömböcöt „kulen”-nek nevezik a sváb vidékeken.) A pucor szeletek kiengedték magukból a paprikás-fűszeres ízüket, levüket, és máig felejthetetlenné tették számomra a krumplis pucort!

Brassói aprópecsenye receptből az interneten 5500 receptet találtam.

http://www.nosalty.hu/recept/eredeti-brassoi-apropecsenye

Az étel megnevezése az erdélyi Brassóra utal, amely város az osztrák-magyar monarchia idején határváros volt Románia felé. Ha a brassói aprópecsenye lényegét nézzük, akkor az ugyanaz, mint a krumplis pucor: burgonya, hagyma, zsír, pirospaprika és hús. A külön-külön elkészített sültburgonya és pörkölt utóbb egy tepsibe kerül, és rövid pirítás után egyben teszik az asztalra. Esetleges eltérés lehet a brassóinál a hozzáadott jelentős mennyiségű zúzott fokhagyma, de ez tájanként és családonként változik. A brassói aprópecsenyét nevezhetjük a krumplis pucor „polgári” vagy szofisztikáltabb[1] változatának is.

Budaörsi burgonyás hús

A budaörsi burgonyás hús az Endrődhöz és Brassóhoz is köthető krumpli-hús ételfajta továbbfejlesztett változata. Mitől budaörsi a jellege? Attól, hogy megjelenik benne a paradicsom és a tökmagolaj, mint sváb jellegzetesség, továbbá a burgonya mennyisége uralja az ételt a húshoz képest. Fontos budaörsi jellegzetesség az is, hogy feleségemmel Budaörsön élünk, további gyermekein és unkáink Budaörsön eszik ezt az ételt.

Az összetevők közül először a burgonyát készítjük el. A burgonyák közül javasolom, hogy az un. salátaburgonyát válasszuk (újabban „C” jelű a bevásárló központokban). Azért javasolom a saláta krumplit, mert ennek a fajtának a legalacsonyabb a keményítő tartalma, továbbá sütés után nem esik össze, megtartja szilárdságát. Kétségkívül a „C” jelzésű burgonya a legdrágább a piacon, ezért a sokkal olcsóbb „A” jelű burgonyából is készíthető a salátaburgonyához hasonlóan jó sültkrumpli, csak többet kell vele dolgozni. Akinek sok ideje van (pl. egy gyorsétteremnek), ott előző nap megpucolják a dolgozók a krumplit és 24 órán át hideg vízben áztatják a hasábra felvágott burgonyát. (Időnként megkeverik.) A szárazra törölt krumplit bő olajban sütik, de kizárólag a vevőnek való átadás előtt.

Ha nincs ennyi időnk, és nincs annyi olajunk, hogy egy sütéshez elhasználjunk 1 liter olajat, akkor marad a másik megoldás: a megtisztított és kockára vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük. Ezzel távozik a felesleges keményítő a burgonyából. A megszárított burgonyakockákat sütőpapíron egy nagy tepsibe tesszük (ne legyen több réteg egymáson!), és ízlés szerint mellékelünk héjas fokhagymát. Nem sózzuk! Nem olajozzuk! A sütő grill funkcióját alkalmazva 250 fok C-on sütjük (1 kg) 15 percig. (Ha nincs grill funkció, akkor légkeverést alkalmazunk, ha az sincs, akkor többször megkeverjük a burgonyát.) A sütőből kivett forró burgonyára tökmagolajat locsolgatunk. Friss zöldfűszereket (petrezselyem, zeller zöld, stb.) szórunk és keverünk a még meleg krumpliba.

Másodjára a húst készítjük el. A hús fajtáját tetszés szerint választjuk ki. Eredetileg sertéshúsról szól a recept, és a comb „dió” elnevezésű részéből. Ha szaftosabb húst akarunk a sertésből, akkor tarjából, ha zsírtalan húsra vágyik valaki, akkor karajból vagy szűzpecsenyéből (ez a legdrágább) is készítheti.

Csirkéből is nagyon finom az étel, a mellehúsa szárazabb, a felső combja zaftosabb. (A bőrt le kell húzni a húsról.) Kedvünkre válogathatunk a hús fajták (marha, borjú) között, csak arra ügyeljünk, a strucc húsa nagyon száraz, mindenképpen igényli a szalonna jelenlétét.

A húst egyben sütjük meg elsőre: alig olajon vagy olaj nélkül. A cél az, hogy a bezáródjanak a hús külső pórusai, benn rekedjenek a hús nedvei. Természetes, hogy az így sütött húsnak égett illata lesz, ezért a konyhai szagelszívót kapcsoljuk be, vagy az ablakot tárjuk ki, de a legjobb, ha az erkélyen vagy a kertben erős tűzön grillezzük a húsokat. A hús felülete fekete pöttyős-foltos lesz, de ez ne zavarjon minket, mert hozzá tartozik a „szertartáshoz”. Ha a kifehérített-megpirított húsdarabot kettévágjuk, akkor a belső része még piros-véres színű! Azonnal hagyjuk abba a hús égetést, és tegyük félre hűlni.

Ha a megpirított nagy darab húsok meghűltek, akkor vékony és kicsi „lapocskákra” szeleteljük a húst, hasonlóan, mint a görög gyrost.

Az apróhúst egy kevés paprikás-hagymás zsíron újrasütjük. Magas hőmérsékleten, rövid ideig, 2-3 percig, sok fűszerrel! Só, bors, SZÁRÍTOTT PAPRADICSOM (!), erős paprika, bármi, ami a konyhaszekrényben van, feltéve, hogy ízlésünk szerint való.

Ne menjünk el a szárított paradicsom mellett szó nélkül! A szárított paradicsom is normális paradicsom, de ott ahol a napsütés hosszantartó, ott régi módszer a szárított gyümölcsök mellett a szárított paradicsom készítése is. A szárított paradicsomot nagyon drágán lehet kapni elegáns delikáteszekben vagy bevásárlóközpontok különleges élelmiszerek pultjánál: olívaolajban árulják, ára a csillagos égben van! Sokkal olcsóbb, ha a szárított paradicsomot szárazon vásároljuk és egy kis zárható üvegben helyezzük el, ráöntözve egy kis Oliva olajat. Az összeaszott barnás-piros valamiről nehéz feltételezni, hogy rendkívüli és ismeretlen íze van: pikáns, fűszeres íz, és ahogy ráharapunk, akkor a kagyló állagához hasonlít.

/Szárított paradicsom helyett egy kis munkával ízben és állagban közel álló fűszert magunk is előállíthatunk: 3 db nagyobb paradicsom héját lehúzzuk (forró vízzel vagy hámozással). A pucér paradicsomokat kettévágjuk, és a magokat eltávolítjuk. (Nem kidobjuk, hanem másként hasznosítjuk, pl. bármilyen turmixba belekeverjük.) A megmaradt paradicsom-húst ujjnyi szeletekre vágjuk és a szárított paradicsom helyett a húshoz keverjük. Érdemes megpróbálni!/

Harmadjára következik a sült krumpli és a hús összevegyítése egy jó nagy tepsiben. Legfeljebb melegítsük, de más ne süssük semmiképpen. Sőt, ha lehet ne is melegítsük, mert a vékony hússzeletek gyorsan kiszáradnak. Ha sok időnk van, vagy nagyon mutatósan akarjuk szervírozni, akkor kis edényekbe személyenként külön-külön is szervírozhatjuk.

Nyáron kovászos uborkát, télen tzatzikit tehetünk egy jó nagy tálba mellé. Tavasszal és ősszel bármit kitalálhatunk körítésnek vagy savanyúságnak!

Bevásárló lista (4 főre)

Burgonya                                           1,2 kg                    120 Ft (idényben)

Hús                                                       0,4 kg                    700

Hagyma                                              0,3 kg                      50

Tökmagolaj                                       0,05 liter              100

Szárított paradicsom                      0,1 kg                    400

Petrezselyem                                   1 csokor                 50 (idényben)

Só, paprika, bors, zsír                                                   100

Összesen:                                                                         1500 Ft kb. (idényben)

A krumpli-hagyma-olaj-paprika-hús háromféle elkészítési módja 3 ételt eredményez. Holott ugyanarról van szó mind a három estben. Jó étvágyat!

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv 2014 Magyarország Ünnepek Gyermekétkeztetési Unokáimnak

2014.07.18.
10:12

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Olvassuk a Népszavát digitálisan!

diginepszava_1405671087.jpg_144x53

Támogassuk a Népszavát!

A Népszava megújította az internetes kiadását. Úgy lehet olvasni a digitális Népszavát, mint egy papír újságot! Kattintson az alábbi linkre, ha megnyilt, akkor regisztráljon, majd egy hétig ingyen olvashatja a digitális Népszavát!

https://digitalstand.hu/kiadvanyok/_kiadvany/_sajat_kiadvanyok 
 

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás demokrácia informatika pártok elsőválasztók magyar választások története

2014.07.15.
10:42

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Megsemmisíti-e az Alkotmánybíróság az alkotmányellenes önkormányzati választási szabályokat?

Lencsés Károly a Népszabadságban az Alkotmánybíróság lehetséges döntéseit latolgatja az önkormányzati választásokat módosító törvény miatt. A beadványt 57 parlamenti képviselő nyújtotta be az Alkotmánybírósághoz, kérve a módosítások megsemmisítését. Tóth Zoltán és Szoboszlai György is elmondja véleményét az alkotmánysértő rendelkezésekről.

http://nol.hu/belfold/alaptorveny-ellenes-a-torveny-1474137

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás pártok kormánypárt Budapest Alkotmánybíróság jóállam 2014 Magyarország Alkotmány Alaptörvény nemzetközi megfigyelés választópolgár kérdez 2014 önkormányzati választások

2014.07.14.
18:48

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Megdícsérték a szavazatszámlálókat

Nemzetközi jelentés az országgyűlési választásokról.

Dési János - Klubrádió – kérdezte Tóth Zoltánt az EBESZ/ODIHR jelentés tartalmáról és a véleményéről.

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=176668

A nemzetközi jelentés a szavazatszámlást tisztességesnek tartja, minden másban talált lényeges kifogást.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kampány választás demokrácia közigazgatás pártok határon túli magyarok kampányfinanszírozás kormánypárt elsőválasztók Európai Unió jóállam 2014 Magyarország magyar választások története nemzetközi megfigyelés Szavazatszámlálók választópolgár kérdez

2014.07.08.
22:48

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Felkészülés az önkormányzati választásokra

 Titkos a fejlesztés, titkos az összeomlás, viszont nyilvános az eredmény: nem működtek az okmányirodák. Az állami vezetők nem nyilatkoznak, de felveszik a fizetésüket arra az időre is, amikor nem működik a rendszer.

 http://www.hir24.hu/belfold/2014/07/08/meg-sosem-volt-ekkora-uzemzavar-az-okmanyirodakban/

 

Szólj hozzá!

Címkék: videó informatika 2014 Magyarország 2014 önkormányzati választások

2014.07.07.
16:46

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Olasz sült hús - Budaörsről

„Nem” a zsírra, „nem” az olajra, attól függően, hogy melyik élelmiszergyártó cég „tudományos” értekézéseit olvassuk a szakácskönyvekben, hallgatjuk a rádiók vagy nézzük a televíziók főzőműsoraiban. Az emberiség az első tízezer évében nagyon jól főzött zsírral vagy olajjal, de újabb időkben a reklámok főzik nekünk az ételeinket.

Most nem kívánok részletes vitába bocsátkozni az élelmiszergyártók által fizetett reklámok készítőivel, beérem annyival, hogy nyilvánossá teszem a határozott szakmai álláspontomat: nagyon jól lehet húst sütni zsírban és/vagy olajban (is).

Jelen írás erről az (is)-ről szól. Mert, másban is nagyon jól lehet húst sütni. Vegyük például az „olasz sült hús” esetét. Miben sül az olasz módra elkészített hús? PARADICSOMBAN!

Kezdjük azonban az elején az olasz sült hús elkészítését.

Milyen húst válasszunk? Fontos kérdés, hogy ebben előzetesen döntést hozzunk, mert egyébként feltartjuk a sort a hentesnél, vagy reménytelenül kóborlunk a hűtőpultok között. Sok érv szól a csirke mellett: olcsóbb, mint a többi hús; gyorsabban megsül, mint a többi hús; „fehér” hús és nem „vörös” hús… stb. Ha a hentest vagy engem megkérdeznek, akkor a válasz egybehangzó: sertés tarjából készül a legjobb sült hús! Persze, ha „Wiener snitzlit” sütnek, akkor borjúcombot vegyenek, és csirkepaprikás sem készíthető másból, mint tanyasi csirkéből. Kérdezzenek meg egy sztárszakácsot, hogy miből készül a legjobb sült hús, és a válasz rövid és egyértelmű lesz: Melyik cég fizeti a reklámot? Ha döntöttünk, akkor már vehetjük is a bankkártyánkat és a bevásárló kosarunkat, indulás!

Elmegyünk egy henteshez vagy egy bevásárló központba és kinézünk egy szép csontnélküli tarját. (A csontos tarja is nagyon jó, mert a csontot felhasználhatjuk leveshez vagy egy mártás alaplevének.) Az olasz sült húst fejenként egy szelettel elég számolni, mert az az egy szelet az alábbi jellemzőkkel bírjon: legalább 2 cm vastag (lehet 3 cm is!), és legalább egy felnőtt tenyérnyi nagyságú legyen. Ez súlyban azt jelenti, hogy 20-30 dkg legyen egy szelet hús, azaz 4 főre számolva legalább 1 kg mennyiségű. (A hentes úgyis legalább 1,5 kg húst ad, ha nem szólunk kifejezetten és hangosan a pénztárcánk védelmében.) Ha más hús mellett döntöttünk, akkor a mennyiség változhat: csirkéből és borjúból többet vegyünk, mert sokat veszít a sütés kapcsán a súlyából, marha, strucc és tevehúsból kevesebb is elég, mert a húsuk kevesebb vizet tartalmaz.

A bevásárlás után következő fázis a pácolás (érlelés). A pácolás többjelentésű szó[1], amely a műbútorasztalosoknál azt jelenti, hogy a nyers faanyagot bevonják egy csillogó-barna páclével, ami fényessé teszi a felületet. A szakácsoknál a pácolás a nyershús puhítását, ízesebbé és egyneműbbé tételét jelenti. Nézzük a páclét: ha nincs időnk, akkor varázspácot veszünk a boltban. Ha van időnk vagy spórolni szeretnénk, akkor a hússzeleteket egyszerű (olcsó) mustárral és étolajjal bekenjük. Javasolom legalább 24 órát a pácolt hús a hűtőszekrényben tartani, és 6 óránként a szeleteket megforgatni. Fontos figyelmeztetés! Hajnali 2-3 óra között nem indokolt a feleségünket felkelteni abból a célból, hogy forgassa meg a pácban a szeleteket. Más célok lehetségesek e hajnali órán, de ha túl vagyunk a más cél teljesülésen, akkor se küldjük ki a hűtőszekrényhez húst forgatni a pácban.

Semmi baj nem történik, ha a hús sütését másnapra hagyjuk (immár 48 óra a pácban!), mert a hús még porhanyósabb lesz. Ebből az időtávból is látható, hogy előre gondolkodást igényel az olasz sült hús sütése: legalább 3 nappal korábban tudnunk kell, hogy hány emberre kell a húst elkészíteni, bevásárlás, pácolás… Ha mégsem kerül sor a pácolt hús megsütésére valami vis major (akaratunkon kívül álló és elháríthatatlan ok) következtében, akkor sem kell megijedni, mert a pácolt húst lefagyasztjuk, és amikor szükséges elővesszük és megsütjük. Mindössze azzal kell ez esetben számolnunk, hogy a hús „foszlós” lesz, és egy zsírjára lesütött pincepörköltre hasonlít majd az állaga, mint egy karakán „szelet húsra”.)

A megérlelt húst (2-3 szeletenként) egy forró lábosban elősütjük. Nem kell a hús alá semmi más, csak a forró tűzhelyen lábas. Minden hússzeleten van annyi mustár és olaj, hogy csak „fekete foltos” lesz a hús, de a valóságban nem ég oda. (Ne tegyünk túl sok húst egyszerre a lábosba, mert akkor lehűl a lábos, és a hús nem sül, hanem főni kezd!) Az elősütés oldalanként max. 2-2 percig tart. Füst és spriccelés szükségszerűen együtt jár ezzel a hőkezelési eljárással. A célja az, hogy a hús felületén levő rácsozat bezáródjon, és a későbbiekben a húsba zárt nedvesség ne folyjon ki belőle.

Az elősütött szeleteket egy másik edénybe, egymásra rétegzetten elhelyezzük, úgy, hogy minden réteget önállóan bevonunk paradicsommal, és minden szeletre kerüljön egy darab sajt. Jelen esetben paradicsomon boltban vásárolt paradicsom pürét vagy általunk készített (olcsóbb) paradicsommártást értünk. Sajt alatt bármilyen sajtot érthetünk, különösen alkalmas lehet ez a sütés a kiszáradt, maradék sajtok felszámolásra a hűtőszekrényből. Amikor a húsrétegezéssel készen vagyunk, akkor még öntönk rá annyi paradicsomot, hogy ne lógjon ki a paradicsom alól egy kis darab hús se. Ügyeljünk rá, hogy a paradicsommártás fűszeres legyen: só, fehérbors, bármilyen zöldfűszer (pl. bazsalikom). Ne felejtsük el, hogy az elősütő lábasunkban még ott van a legértékesebb íz anyag, az a leragadt fekete kulimász, amelyet át kell mentenünk a húshoz: egy kevés bármilyen alkoholt öntünk erre a fekete masszára, egy kicsit melegítjük, és az miközben az italban levő alkohol elpárolog, az edény alján levő íz anyag szépen feloldódik a maradó vízben. Ezt a levet hozzáöntjük a paradicsomhoz.

A sütés két részből áll. Elsőre felforraljuk az egészet úgy, hogy zubogva forrjon az egész lábas. Majd csendesebbre kapcsoljuk a tűzhelyet (170 fok C) és a hús súlyához igazítjuk a főzési időt: 1 kg hús 1 órát igényel. Ez idő alatt nem kell kevergetni, kóstolgatni, nyugodtan beállíthatjuk a csörgő órát, és mással foglalkozhatunk. Megkóstoljuk a húst. Ha nem vaj puha, akkor első mérgünkben szidjuk a receptet. Nyugalmunk visszanyerése után, ismét melegítsük az ételt 170 fok C-ra és adjunk neki egy újabb 20 percet. Az immár vaj puha húst nyugodtan tálalhatjuk bármilyen körettel vagy savanyúsággal, szezonban kovászos uborkával!

Mitől olasz ez a sült hús? Paradicsom, sajt, bazsalikom!

Bevásárló lista 4 emberre

4 szelet vastagra vágott és tenyérnyi hús            1,2 kg                                   1600 Ft

Paradicsompüré vagy mártás                                    1 liter                                    500

6 szelet sajt                                                                      0,3 kg                                   400

Elősütéshez 0,5 l olaj, fűszerek                                                                               200

Összesen                                                                                                                          2700 Ft

Ha az olasz konyha más (alkat)részleteire is kíváncsi, akkor itt lehet megnézni:

http://player.vimeo.com/video/70776419
 

Jó étvágyat!

 

 

 

 [1] A „Horgász a pácban!” c. francia film gyerekkorom egyik kedvence, amely egy harmadik jelentést hordoz.

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv Budaörs 2014 Magyarország

2014.07.06.
14:15

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Miről beszélgessünk a Budaörsi Olvasókörben?

4255111121051325_budaors_varosi_konyvtar-1_1404648946.jpg_800x600

Budaörs Város Könyvtára Olvasókört indít azok számára, akik olvasási élményeiket szóban is szeretnék megbeszélni, olvasni szintén szerető emberekkel. Filipszky István a könyvtár igazgatója az Olvasókör vezetésére Tóth Zoltán kérte fel, aki a könyvtár régi olvasója. Az első olvasóköri rendezvényre 2014. szeptember 10-én, szerdán, 17,30-19,00 óra között kerül sor. A rendezvény helyszíne a könyvtár épületében található „folyóirat-olvasó” helyiség. (Budaörs, Károly király u. 20. sz. alatt.)

Az első beszélgetésre a könyvtár munkatársai a számítógépes statisztikai rendszerükből Jókai Mór: A kőszívű ember fiai c. regényét választották ki. E döntés oka az, hogy Budaörsön, a könyvtárból ezt a regényt kölcsönözték ki a legtöbben. A havonta megtartásra kerülő rendezvény további tematikáját az Olvasókör tagjai közösen alakítják ki. Annak érdekében, hogy az olvasók véleménye megismerhető legyen egy felmérést lehetővé tevő kérdőívet készítettünk. A kérdőívet kitöltheti elektronikusan a következő linkre kattintva. (A kattintás előtt nyomja meg a CTRL gombot a számítógépe billentyűzetén, baloldalt a legalsó!)

Kitöltési útmutató

Kérem, vegyék figyelembe, hogy első alkalommal készítettem ilyen on-line kitölthető kérdőívet, így technikai nehézségekkel küzdök!

Sajnos nem tudtam a kérdéseket beszámozni.

További nehézséget okozhat a kérdőív kitöltésében, hogy minden kérdésnél az alapbeállítás a „nem” válasz. Ha „igen”választ adna, akkor le kell nyitni az ablakot, és az „igen” válaszra kell kattintania.

Ajaj! Nehéz az élet, de tanuljuk meg együtt az elektronikus levelezést, és utána könnyebb lesz a kommunikáció! (Az élet továbbra is nehéz marad!)

https://onedrive.live.com/redir?page=survey&resid=2A1DBE652A3EC5E1!19006&authkey=!APyVoLYOVVYZDZ8&ithint=file%2c.xlsx

Várom szíves elektronikus válaszaikat!

Ha Ön a hagyományos felmérés híve, akkor a könyvtárban (Károly király u. 20.) kézzel is kitöltheti ezt a kérdőívet!

Beszélgessünk együtt a könyvekről! Találkozzunk 2014. szeptember 10-én, szerdán, 17,30-kor a könyvtárban!

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: Budaörs filmszínházirodalom olvasókör