2016.02.09.
09:45

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Rádió Bézs a nőkért szól, nem csak nőknek - kedd, 13 óra

 

 

 

2016. február 9-én, kedden 13 órától a Rádió Bézsben Bécsbe látogatunk, ezért egy bécsi zenével kezdünk és Bécs nevezetességeit látogatjuk meg, bécsi szeletet eszünk, majd bécsi tányérhúst főzünk.

 

 

 

Főszakácsunk, Buday Péter a stúdiónkban így kiáltott fel: Miskolci kocsonya!

 

 

 

Hallgatóink főzték rovatunkban József takarékosan, finomat főz!

 

 

 

A Heti Betevő Egyesület VIII. kerületi önkéntesei képviseletében 130 adag pincepörköltet főztem múlt szombaton a szegény családoknak.

 

 

 

Benke László, olimpiai bajnok szakács téli főzeléket feltéttel készít a Rádió Bézs hallgatóinak!

 

 

 

Nemzetközi tudósítónk Trembácz Éva Zsuzsa tudósít a kínai újévről.

 

 

 

A Motiváció Alapítvány mozgássérült vendégeinek maffin alakú szilikonban sütök krumplit, sajttal.

 

 

 

Johann Strauss Kék Duna keringőjét, majd a Radetzky indulót hallgathatjuk meg. Beatles, Rolling Stones, zenél, majd Ajtay Andor a budai hársfákról nosztalgiázik, és Koncz Zsuzsa énekel.

 

www.radiobezs.hu

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: Rádió Bézs 2016 Magyarország

2016.02.06.
14:53

Írta: Dr. Tóth Zoltán

A szabad, a tisztességes és az átlátható választásokért!

Tóth Zoltán portréja, 18 percben.

Szólj hozzá!

Címkék: választás videó demokrácia elsőválasztók magyar választások története 2014 abécé választásokra nemzetközi megfigyelés 2016 Magyarország

2016.02.03.
20:15

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Unokáinkért tüntettünk - Budaörsön is!

Budaörsön, 2016. február 3-án, a Herman Ottó általános iskola kertjében a tüntetésre gyülekeztünk. Szakadt az eső, már egy órája. Előbányásztuk a feleségemmel (vagyis ő kereste elő) azt az esőkabátot, amelyet a new yorki Szabadságszobor meglátogatáskor kaptunk a belépőjegy mellé. (Egy lyuk van rajta a fejednek, a többi a majdnem a földig ér.) A budaörsi tüntetés a szabadságért szólt.

A szép nagy tömegben ácsorogva bogoztam magamban, hogy miért vagyunk itt a tüntetésen? Megsimogattam az esőkabátot:

Ugyanazért, amiért a Szabadságszoborhoz mentünk New Yorkba!

Ugyanazért, amiért a szabad, tisztességes és átlátható választásokért dolgoztam 38 évig!

Ugyanazért, amiért az első szabad magyar választásokért tettünk 1990-ben sok millióan!

Ugyanazért, amiért Magyarország Európai Uniós csatlakozásért tettünk a feleségemmel együtt: az unokáinkért!

Budaörs még nem látott ilyen tömeget politikai tüntetésen soha! Hosszú sorokban mentünk a Herman Ottó iskolától a Károly király útig, majd vissza. A rendőrség kitett magáért: nem verte meg a tüntető tömeget, 2 db villogó rendőrautó lassú gyászlépésekkel vezette a tüntetők első sorát, majd a tüntetők utolsó sorát gyalogos rendőrök zárták le.

Védelem alatt mehettünk a szabadságért tüntetni. Kitől féltette a rendőrség a tüntetőket? Erre a kérdésre nincs válasz.

----

A tüntetők soraiban több volt a fiatal, mint az idős. A tüntetők soraiban több volt a diák, mint a pedagógus. A tüntetők soraiban több volt a nem pedagógus, mint a pedagógus. A szónok ismertette az öt pontba foglalt követelést. Természetesen támogatjuk az 5 pontot.

Az egyértelműségért: az unokáinkért tüntettünk a kormány és a kormánypártok ellen. A kormány és kormánypártok kizárólag saját családjukért és saját zsebre gyakorolják a közhatalmat.

A budaörsi tüntetők a Magyarország és Európa minden családjának az unokáiért álltak ki ország és a világ előtt!

 

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia kormánypárt Budaörs jóállam 2016 Magyarország

2016.02.02.
16:21

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Amerikai előválasztások

Megkezdődtek az előválasztások az Egyesült Államokban. Pontosabban az előválasztások folyamatosan zajlanak, mert nem csak a most kezdődő előválasztásokról van szó, amelyen az Egyesült Államok elnök jelöltjeit lehet megválasztani, hanem a helyi, területi és állami képviselők is itt indulnak el először megmérettetni.

Sokaknak meglepetést okozhat, hogy az USA sok államában a seriffet is a lakosság választja, sőt a seriff jelölteket előválasztáson is megméri a lakosság. (A választások kiterjednek a bírók és ügyészekre is.)

Raphaël Kempf írt egy érdekes cikket e tárgyban, melyet Kristóf István fordított magyarra.

http://www.magyardiplo.hu/index.php/2072-amerikai-elovalasztasok-a-fekete-tobbsegu-hinds-megye-seriffet-valaszt

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás előválasztás elsőválasztók külföldi választás USA elnök

2016.01.29.
15:29

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Sárga kontra uberes taxik

A sárga taxi lényege egy állami monopólium, amely egy alacsony szintű (2-10 millió ft) beruházásra képes társadalmi kiscsoportot nagy haszonnal való kecsegtetéssel, a „nyereség lefölözése” c. játékra szerveznek össze.

Az állami monopóliumot a kétharmados parlamenti többség, a minisztériumok korlátlan végrehajtó hatalma és fővárosi önkormányzat politikusainak az önérdekeltsége alapozza meg.

Az állítólagos korábbi taxis káosz megszüntetése beletartozik a kormányzat „csend, rend, fegyelem” sárga-taxi politikájába, amely egy szűk politikai és gazdasági kör haszonszerzési érdekeit szolgálja. A sárga taxival kirekesztették a tömegközlekedés rendszeréből, a szélesebbkörű lakossági használat köréből a taxit.

Költői kérdés: Miért probléma az, hogy sok a taxi a szabad versenyben?

A tömegközlekedési eszközökön igényesen és olcsón lehet utazni? Azon a tömegközlekedésen, amelyért ugyanezek az állami monopóliumot alakító politikusok felelősek?

A Fidesz kidolgozta a kormányzása alatt a közpénzek magánzsebbe kormányzásának az átfogó módszerét:

- önérdekű parlamenti jogalkotás a saját klientúra számára;

- hatalmas média propaganda a közérdek felmutatására, amely kizárólag a magánérdeket szolgálja;

- helyi politikusok rácsatlakoznak a központi kezdeményezésre, és lelkesítik a haszonesőket;

- a klientúra lelkesedik a kormány által kijelölt közérdekért, amely a saját zsebüket tölti fel.

Az állami monopólium kialakítása hatósági előírásokon (sárga fólia, gépkocsi típus meghatározás, üzemeltetési előíráson) alapul, melyre az előzetesen kiválasztotti kör (klientúra) hajthatott rá.

Az állami monopólium gazdasági eszköze a Fidesznek az a kormányzati tudása, hogy a benzin árak csökkenni fognak (l: rezsicsökkentés), amely egy magasan megállapított hatósági ár esetén extraprofitot eredményez a sárga taxisoknak és az őket támogató kormányzati politikusoknak.

Csalatkoztak a Fidesznek az állami monopóliumot alapító politikusai, és azok a kisbefektetők is, akik befektettek a sárga taxiba! A sárga taxisok örömtáncot lejtettek a benzin árak csökkenésének (a fix hatósági ár miatt), de a forgalomcsökkenés (a megrendelések csökkenése) miatt megharagudtak az uberesekre és a kormányra!

A hatósági árak „atyuskái” nem csökkentették a hatósági árat, de az uberesek az olcsóbb benzinnel, és a logisztikai költségek csökkenetésével lényegesen nehezebb helyzetbe hozták a Fidesz monopólium élvezkedőit!

Mi az UBER lényege? Épület vásárlása és üzemeltetése nélkül, kommunikációs és logisztikai humánerőforrás lényeges csökkentésével – egy számítógépes rendszer alkalmazással - a taxizás fogyasztót terhelő költségei csökkennek + a csökkenő benzin-ár a fogyasztói oldalon újra megrendelőket teremt a sárga taxi felső-középosztályi kiváltságosaihoz képest.

Szakszerűbben kifejezve: a piac nem igazodott az állami monopólium előre kalkulált költségeihez és nyereségtartalmához. Mint ahogy a szocializmusban sem igazodott a piac az állami monopóliumhoz.

A Fidesz társadalompolitikai célja – a saját klientúrájának bővítése érdekében – a gazdagok kiváltságává tenni a jó megélhetést biztosító sárga taxit, míg az uberesek törvényen kívül helyezésével megoldani a válságot. Közbeszólt azonban az a probléma, amely a fővárosi tömegközlekedés finanszírozása miatt alakult aki a Fideszen belül: kormányzati vagy fővárosi feladat a közlekedés megoldása? Ebben a költségvetési vitába trafáltak bele a sárga a taxisok. A főpolgármester azonnal bejelentette, hogy nem a sárga taxi nem fővárosi ügy, hanem a kormányzat ügye. A sárga taxisok kétfelé szakadtak: a monopólium őrzőire és tárgyalni akarókra. A szakszervezetetekkel nem tárgyal senki, az ubereseket a kormányzat egyenlőre nem tekinti partnernek. A sárga taxisok azonnal abbahagyták a Fidesz elleni tüntetést, amikor megtudták a kormányzattól, hogy az ellenségeik ellen harcol a kormányzat.

Itt tartunk most. Folyt. köv.

 

(fotó: origo.hu)

 

 

 

 

 

2 komment

Címkék: pártok kormánypárt jóállam fogyasztó védd magad! 2016 Magyarország

2016.01.25.
16:06

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Előzetes a Rádió Bézs műsorából 2016. január 26., kedd 13 óra

 

2016. január 26-án, kedden 13 órtól a Rádió Bézsben egy vituális Földközi tengeri körutat teszünk Olaszországban. A múlt héten Rómában és Genovában kalandoztunk, ma Nápolyba és a Messinai szorosba látogatunk.

 

Főszakácsunk, Buday Péter a stúdiónkban így kiáltott fel: Levesre magyar!

 

Hallgatóink főzték rovatunkban telefonon hívjuk Mariannt, aki gluténérzékeny gyermekeknek főz gyógyító ételt.

 

A Heti Betevő Egyesület VIII. kerületi önkéntesei képviseletében 130 adag pincepörköltet főzök szombaton a szegény családoknak.

 

Benke László, olimpiai bajnok szerint otthon is készíthetünk hurkát és kolbászt!

 

Nemzetközi tudósítónk Trembácz Éva Zsuzsa tudósít minket külföldi főzési szokásokról.

 

Katalin gyömbérrel főzi a leveseket a Rádió Bézs hallgatóinak.

 

A Motiváció Alapítvány mozgássérült vendégeinek sajtkrémhabot készítettem.

 

 

 

Műsorunkban Sofia Lorenre gondolva Vic Damon énekli: Viszontlátásra Róma!  Nápolyban egy nápolyi dalt hallgatunk meg Máté Pétertől. A messinai szorosban  a Hej, mambót együtt énekelhetjük az olaszokkal. Beatles, Bornai Tibor, Rolling Stones zenéiből válogattam be egyet-egyet, és Koncz Zsuzsa énekel.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv Rádió Bézs 2016 Magyarország

2016.01.22.
21:59

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Meghívó: Heller Ágnes a Budaörsi Olvasókörben

 

Meghívó a Budaörsi Olvasókörbe - 2016. február 11.

 

Örömmel tájékoztatom az Olvasókör tagjait, hogy a Budaörsi Könyvtár új igazgatója Csabay Károly megerősítette és támogatja az Olvasókörünk tevékenységét. Az új igazgató személyesen bemutatkozott az olvasókör tagjainak a január 20-ai rendezvényünkön.

Köszönettel tartozunk Filipszky Istvánnak, a nyugdíjba vonult könyvtári igazgatónak, aki lehetőséget adott 2014. szeptemberétől az Olvasókörünk működésére. Tisztelettel kívánunk Filipszky Istvánnak, nyugdíjas igazgatónak, Budaörs jeles, méltán népszerű és közismert helytörténészének boldogságot és egészséget! Az Olvasókör tagjainak egyhangú kérését tolmácsolom: Filipszky Istvánt meghívjuk a Budaörsi Olvasókörbe, mint szerzőt, az újabb helytörténeti kutatási eredményeinek az ismertetésére! 

Az Olvasókörünk célja, hogy lehetőséget adjon az olvasmányélmények megosztására minden érdeklődővel, akik esetleg nem is olvasták az aktuális könyvet. Beszélgettünk már Jókairól, Szabó Magdáról, Karinthyról, Örkényről, Ulickajáról, vendégünk volt Erdős Virág költő, Dr. Bodó Miklós és Ágh Attila professzorok. Spiró György és Kukorelly Endre, Horvát János is megtisztelt minket beszélgetéssel, Kerékgyártó István öt könyvét mutatta be nekünk. Kedves emlékünk, hogy Ágoston László (MOLTOPERA) öt opera áriával kápráztatott el minket a könyvtár kiállító termében. http://tothzoltan.blog.hu/2015/03/05/budaorsi_olvasokorben_a_moltopera

A 2015. évi nyári programunk „vizes” volt, mert a Sukorói kajak-kenu pályán önkénteskedtünk mozgássérültek számára, majd egy sárkányhajóval száguldottunk a vízben. Augusztusban Krúdy Gyulára emlékeztünk az óbudai Vendéglátó Múzeumban. A „Civilek éjszakáján” gyógyító ételeket főztünk a Motiváció Alapítvány vendégeinek.

2016. évi nyitó rendezvényünk vendége volt Faragó András és Dési János, akik az első köztársasági elnökről – Göncz Árpádról - készült könyvet mutatták be olvasókörünknek.

Következő rendezvényünk napja 2016. február 11, csütörtök, amely egy nappal - szervezési okok miatt - eltér a szokásos időpontunktól!

2016. február 11-én, csütörtökön, 17 órakor Heller Ágnes filozófussal találkozunk az olvasókörben.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Heller_%C3%81gnes

A könyvtár elérhetősége: http://www.budaorskonyvtar.hu/kapcsolat.php

Várjuk régi és új tagjainkat a találkozóra!

Terveink

Sas József színész, rendező, író, színházigazgató, humorista 2016. március 9-én, szerdán – ígérete szerint - meglátogatja olvasókörünket. https://hu.wikipedia.org/wiki/Sas_J%C3%B3zsef_(humorista)

Dr. Dragomán György író, elfogadta felkérésünket egy beszélgetésre.  A találkozóra várhatóan a Budaörsi Városi Könyvtárban kerül sor, egy később általa meghatározott időpontban. Dragomán írásai közül a Fehér királyt ajánljuk, de bármit lehetséges Tőle elolvasni: http://gyorgydragoman.com/?lang=hu

 Kuba folyamatosan az Olvasókörünk tagjainak az érdeklődését váltja ki, ezért 2016. áprilisában egy új Kuba könyvet beszélhetünk meg!

 Sárkányhajózásra készülünk 2016. májusában! A 2015-ben sikeres rendezvény fő szervezője 2016-ben is Nagy János. A tavalyi rendezvényről nézze meg a videót:

 https://www.facebook.com/nagy.janos.581525/videos/vob.100003403048416/10153334143882621/?type=2&theater

 Turczi István verseit, majd a Holokauszt emlékeit is tervezzük közelebbről megismerni.

: https://hu.wikipedia.org/wiki/Turczi_Istv%C3%A1n

 Várjuk az Olvasókör tagjainak a javaslatait 2016 további hónapjaira!

 

Budaörs, 2016. január 22.

 

Csabay Károly, könyvtár igazgató                                        Tóth Zoltán, olvasókör vezetője

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: Budaörs olvasókör 2016 Magyarország

2016.01.19.
21:51

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Sárga taxik a Fideszért tüntetnek

A Fidesz mellett tüntetnek a sárga taxisok. A sárga taxik bevezetésével saját klientúrájukat támogatta a Fidesz. A Fidesz politikusok hülyére veszik az embereket. Ennek első számú áldozata a fővárosi főpolgármester volt, aki személyesen ágált a sárga taxik kötelező bevezetése mellett.

Most, hogy a főpolgármester fasírtba került a Fidesz-szel, mutogat a központi hatóságokra, hogy neki ebben nincs illetékessége! Akkor volt illetékessége, amikor bevezették a kötelező sárga taxit, most meg nincs illetékessége, amikor a Fidesz klientúra reklamál az Uber taxi[i] ellen?!

A Fidesz politikai kormányzásának a lényege, hogy minden állami döntést kizárólag a saját személyes, a családi és a klientúra nyers (pénzügyi, gazdasági) érdekei alapján hoz meg. A közérdek jogcímén a saját maga vagyonszerzési érdekeit teszi a törvények és a jogszabályok alapjává. A magyarság nevében a saját gazdagjait gazdagítja és a társadalom többségét szegényíti.

Így történik az a sárga taxik esetében is. A Fidesz a saját fővárosi taxis klientúráját késztette pénzügyi beruházásokra, azzal kecsegtetve a sokadrangú klienseket, hogy jól járnak. Eszközként a főpolgármestert használták, aki szereti a buszokat kékre, a taxikat sárgára festetni.

Tüntetnek a sárga taxisok, hogy az olcsóbban közlekedési szolgáltatást nyújtó /nem sárga/ taxikat tiltsa be a fővárosi főpolgármester. A korábban hercigeskedő főpolgármester közölte, hogy nem illetékes. A Fidesz sárga taxi kliensek a fővárosban tüntetnek, lassítják a forgalmat.

A Fidesz politikusok kék villogó fénnyel húznak el az akadályozott belvárosi utakon.

A rendőrség kesztyűs kézzel bánik az útakadályozó sárga taxikkal. Várják a parancsot az Uber taxik ellen.

 

 

 

 

 

 

4 komment

Címkék: rendőrség demokrácia kormánypárt Budapest jóállam 2016 Magyarország

2016.01.19.
20:53

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Ha rosszat akarnak enni, akkor egyenek műanyagot!

Garabonciás kecskesajtkrém.

Ha tiszta műanyagot akarnak enni, akkor egyenek a garabonciás kecskesajtkrémet (zöldfűszerest)!

Már a csomagolása is vonzó, mert a „Magyar Brands 2014” jelvényt viseli. A dobozon nagyon sok felirat szerepel: 100 gr, Teljes Tejből, Összetevők: kecskesajt, tehénsajt, víz, tejszín (20 %), … forgalmazó: Alföldi Garabonciás Kft.

Nem javasolom Önöknek, hogy ebből a termékből vásároljanak. Véleményem szerint:

 

  • A sajtkrém emberi fogyasztásra nem alkalmas.

  • Kipróbáltam a macskán és elfordult.

  • Drágább volt a többi sajtkrémnél.

 

Miért vettem meg? Nem tudtam ezekről a tulajdonságairól, és azt hittem, hogy a magas ára hitelesíti a terméket. Önök már jártak úgy, hogy a drágább az rosszabb minőségű?

Kérem az olvasókat, hogy cáfolják meg véleményemet! Aki ezt teszi, annak kívánom, hogy vegyen sokat ebből a termékből, és egye is meg!

 

Szólj hozzá!

Címkék: fogyasztó védd magad! 2016 Magyarország

2016.01.19.
10:30

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Rádió Bézs, kedden 13 órakor

Mai műsorunkban a Rádió Bézsben, egy Földközi tengeri körutat teszünk Olaszország, Görögország és Izrael tengerparti városaiban és szigetein. Róma, Genova, Athén, Rodosz, Haifa, Jeruzsálem, Kréta a képzeletbeli utazásunk útvonala.

Főszakácsunk, Buday Péter a stúdiónkban így kiáltott fel: Miskolci kocsonya! Hallgatóink főzték rovatunkban Katalin tintahalas rizottót készít. A Heti Betevő Egyesület képviseletében 130 adag fasírtot főztem a szegény családoknak. Benke László, olimpiai bajnok szakács bejglit süt az elnöknek. Nemzetközi tudósítónk Trembacz Éva Zsuzsa Boszniából süteményekről tudósít minket. József takarékosan finom ételt készít a Rádió Bézs hallgatóinak. A Motiváció Alapítvány mozgássérült vendégeinek könnyű ételekből állítottam össze egy menüt.

 

 http://www.radiobezs.hu/radiobezs/radiobezs.main.page   

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv Rádió Bézs 2016 Magyarország