2016.07.18.
09:31

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Civil Rádió FM 98 Bornai Tibor

 

Civil Rádió FM 98 Bornai Tibor.

2016. július 18-án, hétfőn 20-21 óra között Bornai Tiborral beszélget Tóth Zoltán, zenéről, festészetről, regényekről, politikáról (nem pártpolitikáról). Megtudhatjuk, hogy Bornai Tibor milyen alapon választ magának pártot, de nem mondja meg, hogy melyiket. Vannak-e ma is besúgók az állam alkalmazásában közöttünk? Új dalt is hozott magával a Bornai Tibor.

 

http://myonlineradio.hu/civil-radio

 

Szólj hozzá!

Címkék: filmszínházirodalom Civil Rádió 2016 Magyarország

2016.07.07.
14:46

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Szörényi Levente - Ne vágj ki minden fát

 

„Ne vágj ki minden fát!” – javasolja Szörényi.

Mi egyetértünk Szörényi javaslatával! „Ne vágj ki minden fát!”

Hallgassuk is meg együtt!

https://www.youtube.com/watch?v=CTscQF0qdE0

 

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia Budapest jóállam fogyasztó védd magad! 2016 Magyarország

2016.07.07.
10:55

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Heti Betevő Egyesületnek főztünk - budaörsi önkéntesek 2016 július 3.

 

Heti Betevő Egyesületben főztük: tótok levese.

 

https://www.youtube.com/watch?v=l25Fwlh2CQg

Tótok levese

A tótok leves sűrű palóc leves, amely jobb, mint a palóc leves. A levest ettől az egytálételtől az különbözteti meg, hogy sűrítjük a levesként elkészült palócot, habarással vagy rántással, esetleg zabpehellyel, keményítővel. Az ízesítése is meg különbözteti: sok kaporral és tárkonnyal készítjük. A szalonnát kiolvasztjuk, és megdinszteljük rajta a hagymákat. A húst kifehérítjük a forró zsírban (olajban), és pirítjuk. A mikor a levét elforrta, akkor fűszerezzük, és felöntjük a zöldbab levével. Amikor már majdnem puha a hús, akkor tesszük bele a zöldbabot. Hőkiegyenlítéssel habarjuk. Újra melegítjük, nem forraljuk! Korrigáljuk a fűszerezést.

Bevásárló lista 136 adagra

20 kg kiskockára vágott sertéscomb

2   kg füstölt szalonna

2  kg zsír 

10 kg üveges/konzerv zöldbab

5   kg vöröshagyma

10 kg hámozott kockázott burgonya

14 kg kenyér

1  kg paradicsompüré

4  kg tejföl (20%)

6 x 0,02 kg őrölt fekete bors (vagy 10 dkg nagyobb kiszerelésben)

0,10 kg őrölt pirospaprika

0,04 kg őrölt köménymag

0,10 kg étkezési keményítő

4 fej fokhagyma

4 csomag kapor

Az étel jellege:  Egytálétel

Az étel állaga:    Közelebb a főzelékhez, mint a leveshez

Az étel színe:     Világos sárgás - barnás mártásban húscsíkok, zöldbab zöldje/sárgája

Az étel illata:      A hús illata mögött a tejfölös savanykás illat érződik

Az étel íze:          Enyhe fűszeres, savanykás hús íz

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv Budaörs Rádió Bézs Heti betevő 2016 Magyarország

2016.07.07.
09:12

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Bojkott vagy szavazás?

Alaptörvény ellenes népszavazást tűzött ki a köztársasági elnök.

Menjünk szavazni vagy nem? Tóth Zoltánnal beszélgetett az október 2-ai népszavazásról Bíró Marianna (Népszava).

 http://nepszava.hu/cikk/1099108-kamunepszavazas-nyolcmilliardbol

 

4 komment

Címkék: választás demokrácia pártok Népszava országos népszavazás Alkotmány Alaptörvény 2016 Magyarország

2016.07.05.
23:11

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Őszibarack nem válik vízzé

Őszibarack

Indulni kell kisunokám! – rázta meg a vállamat a nagymamám.

Nagyapád már a kocsin ül! – suttogta a nagymamám, és én úgy ugrottam bele a pesti rövidnadrágomba (gatya nélkül), mint aki darázs csípett meg.

Lassan baktatott a lovacska, Nagyapám, az első kortyot itta meg a csatos üvegből. ( A másfél liter fröccsnek délig kellett kitartania.)

Rázott a kocsi a földúton, nagyot rántott ló, amikor gyorsabb volt a kocsi, mint a ló, és vissza kellet fogni a huppanó végén a kocsit.

Jánosnak szólították a napszámosok a Nagyapámat. A napszámbér 3 Ft volt. A napszám reggel 6-tól este 6-ig tartott, de a pénzhez járt a früstök és az ebéd, továbbá egy liter kocsisbor. A reggeli 9 óra körül volt (kenyér, szalonna, paradicsom, vöröshagyma), az ebéd csak a kijelölt szőlőtőke forduló végén, de legkorábban 12 órakor kezdődhetett. A napszámosok parikáskrumplit kaptak (szalonnával), Nagyapám ugyanazt kolbásszal, a pesti unoka sült kacsacombot, a többi unoka a sült kacsa egyéb nemesebb részein osztozott. A Nagymamám (Mami) a püspökfalatját tartotta meg magának. (30 év múlva tapasztaltam meg, hogy a legjobb falat a püspökfalat, amikor az én unokáim a kacsacombokért küzdöttek.)

Früstök után a napszámosok beálltak újra a sorokba. Nagyapám engem szőlősorok közepén levő barackfához vitt. „Duráncki!” – mondta és jelentőségteljesen Mamira utalt: „Ő ezt teszi el télire befőttnek a húsok mellé!” Szedtünk az apró, kemény, zöld barackból két vödörre valót. „Megkóstoltad?” Szó nélkül beleharaptam/volna a kőgolyóba, de kicsúszott a fogaim közül és még keserűnek is éreztem.

„Champion! – vitt el egy szomszéd szőlősbe a vidéki unokatestvérem. Fogdostuk a kőkemény barackokat, mire nagynénink hátulról egy hatalmas nyakast adott az unokatestvéremnek, velem beérte egy fenékreveréssel. „Öcsi barackosában  a zöld után koslattok, amikor ott van a miénk?!”

„Mariska!” – mondta az unokanővérem, és bevitt a házba, a fürdőszobába. Az ingeket le kellett venni a kád előtt. A hatalmas, hamvas, sárgás-zöldes őszibarack vastag és szőrős héját alig lehetett átharapni. Azonban, ha sikerült a vastag és szőrös héjon átharapni magadat, akkor eljött a menyország: édes, savanykás, acélos, puha, lédús, aromás lé csurgott le a szájad két oldalán az inged helyett a melledre, a hasadra és a kádba.

Karácsonyra megérkezett egy duráncki befőtt Pestre. Szakértőként mondtam Édesanyámnak: „Duráncki! A hús mellé való!” A zöld és keserű barackgolyó selymes és édes finomsággá változott. A Mami keze és szeretete tette azzá. A karácsonyfa mellett ma is egy-egy pillanatra gondolok a Championra és a Mariskára is.

Az őszibarack nem válik vízzé.

 

Szólj hozzá!

Címkék: tavasz Unokáimnak Két kor gyermeke Emberi kérdések 2016 Magyarország

2016.06.26.
17:37

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Ünnep a Petőfi utcában

Vízcső-javítási ünnep a Petőfi utcában. 

Budaörsön a Petőfi utcában a lakók közéleti találkozójának a színtere a csőtörés helyszínén kiásott gödör – volt.

 18 alkalommal nyújtott lehetőséget az utca lakosainak a spontán (civil) jellegű találkozójára a csőtörés. A lakosok már kezdeményezést nyújtottak be az önkormányzathoz utcanév-változtatásra, melyben a „Petőfi Sándor – vízcsőtörések utcája” elnevezést kérték megadni. A közérdekű indítványunkra semmilyen válasz nem érkezett.

Ámde egy szép nap hajnalán dörömbölnek a mi kapunkon (is), és hangosan beszélőn adják a tudomásunkra, hogy estig nem lesz víz. Aktív közéleti emberként azonnal felkészültem a 19. vízcsőtörési ünnepségre. Kilépve a kapun, azonban azt láttam, hogy az utca hosszában gépek állnak és lezárják a forgalmat az autósok előtt.

A házunk előtt a vízcső-bekötés helyét krétával jelölte ki egy munkás. A főnökétől megtudtuk, hogy új vízcsővezetéket fektetnek le végi, sőt, a házakhoz vezető bekötéseket is kicserélik!

HERUÉKA! Kiáltottak fel az utca lakói, és sanda szemmel kezdték méregetni egymást, hogy vajon ki hol fog parkolni az autójával az utca lezárásának az idején.

Az építési munkálatotok ütemesen folytak. Szombat-vasárnap is dolgoztak a dolgozók, sőt 33 fokban is tették amit kellett.

Az utca lakói között azonban egyre elkeseredettebben folyt a háború a parkolóhelyekért. Az egyik szomszédom kihívta a rendőrséget, mert az ő kapuja előtt állt meg valaki, bunkónak, állatnak nevezte a szomszédját egy idős hölgy, „kimegyek, de akkor véged lesz!” ordította egy középkorú férfi megszakítva a sportközvetítés élményének élvezetét.

A Csőfek Kft. dolgozói azonban dolgoztak és rendszeresen tájékoztatták a Petőfi utca lakóit, hogy miképp változik a közlekedési rend, mikor lesz elzárva a víz.

A fejlődésnek vannak áldozatai! – mondta egy reggelen egy szomszédom, amikor az autója oldalán levő hosszú karcolást szemlélte meg.

A fejlődésnek vannak eredményei! Amíg az ásatások folytak a régi vezetéken újabb három csőtörés következett be, de nem kellett hívni a javítókat, hiszen helyben voltak folyamatosan. 21 csőtörést éltünk át, és most itt az új!

Az utolsó szombati munkán (két nap múlva az új vezetéken jön a víz) kérdeztem a főnököt: tudják már, hogy hol dolgoznak majd a jövő héten? „Kispesten, Újpesten, Csepelen is várnak ránk!”- hangzott a válasz. Egy társaság, ahol rendesen dolgoznak. Ritkaság. Gratulálunk a főnököknek és a dolgozóknak!

Lapzártakor érkezett a hír, hogy az utca elején szivárog a gáz! Csak annyit mondtam: egy.

http://tothzoltan.blog.hu/2015/05/18/budaorson_utcanev_valtoztatasi_kerelem

http://tothzoltan.blog.hu/2014/12/13/17_vizcsotores_budaorson_a_petofi_utcaban

http://tothzoltan.blog.hu/2014/11/24/unnepi_vizcsotores_budaorson

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: Budaörs fogyasztó védd magad! 2016 Magyarország

2016.06.23.
19:56

Írta: Dr. Tóth Zoltán

A színház kiválasztja nézőit - POSZT 2016

„Sok pénzt és energiát fordított a kormányzat a POSzT-ra!” Midőn ezt a kormánypolitikusi mondatot hallottam a rádióban, rögtön a megvásárolt jegyek eladása jutott eszembe. Utóbb – belátom – előítéletesen gondolkodtam, mert a kormányzat általános politikáját és annak elborzasztó eredményeit láttam bele a POSzT-ba. A pécsi hirdetések szerint 100 rendezvényt tartottak a Pécsi Országos Színházi Találkozó idején, és ebből csupán kettőt láttunk együtt barátainkkal, így nem ajánlom az olvasóknak, hogy ebből a kettőből általánosítsanak a POSzT egészére.

Az olaszliszkai. Már a cím is hátborzongató a média félmúlt eseményeiből felidézve. Lincselés. Egy közlekedési baleset: egy autó elsodor egy labdázó gyermeket az úttesten, aki nem sérül meg, de nyilván nagyon megijed. Az autót egy tanár vezeti, és az autóban ül a tanár két gyermeke is. A labdázó gyermek felnőtt ismerősei, akik szintén cigányok, meglincselik a baleset elkövetőjét a gyermekei szeme láttára. A brutális fizikai jelenetek után következnek a horrorisztikus lelki megnyilvánulások a rendőrség, az ügyészség és a bíróság és börtön viszonyai között. Közjátéknak tűnik, hogy a vidéki elhurcolt és elpusztított zsidóság emlékeit kutatja egy ember, és a dráma szerzője keretjátékként elbeszéli szülei meggyilkolásának a történetét. 

Lélekpusztító a történet, félelmet keltenek a párbeszédek, sírásra késztetnek a forró érzelmek.

Az előítélek tombolnak, a gyanúsítások rettenetesek, a következtetések primitívek. Ilyen korban élünk, ilyen kortársak között élünk. Megfogalmazódik bárkiben is, hogy MI IS ILYENEK VAGYUNK?! Vagy a tükörbe nézünk, de ott nem magunkat, hanem másokat látunk?

A kriminológusok szerint a lincselésben részt vevőknek két csoportja van: az első csoportba a fizikai elkövetők tartoznak (rúgnak, lőnek, taposnak, szúrnak, fojtogatnak, ütnek, köveznek, sebeznek, karmolnak, tépnek), a másik csoportba a lelki elkövetők: a körbeállók, a nézők, a drukkerek, a buzdítók, az ordítók, a lelkesítők tartoznak. Aki nem ért egyet a lincseléssel, az elmenekül a helyszínről, és örökre hallgat.

Jogi kérdés annak eldöntése, hogy a lincselők közül ki tartozik az első és a második csoportba. A jog lehatárol, szigorú keretet ad, elválasztja egymástól a bűnöst és a nem bűnöst. Justicia bekötött szemmel ítél, az osztó igazság elve alapján, nem kicsinyeskedve méricskél: valaki elítélt bűnös, és van, aki jogilag bűntelen. A cezúra visszavonhatatlan, az ügyészség vádmonopóliuma eleve határt von: aki ellen nincs vád, az akkor sem lehet jogilag bűnös, ha egyébként mindenki tudja, hogy bűnös.

Erkölcsi kérdés, a társadalmi felelősség azonban finomabban vizsgál: milyen okai voltak a bűn elkövetésének, és azért az okért, amely kívül esik a jog oksági láncolatán, azért ki/kik a felelősek? A körbeállók, a nézők, a drukkerek, a buzdítók, (stb.) is bűnösök, ha a jog nem is vonja őket jogilag felelősségre. Az államalkotó többség diktatúrája tisztességes lehet-e az ártatlanul kisebbségi bűnösnek kikiáltott emberek megítélésében?

Politikai kérdés, hogy egy színházi versenyben ki/kik lesznek a győztesek. Ennél sokkal fontosabb kérdés, hogy 2018-ban ki/kik indulnak az egyéni választókerületetekben, és kik kerülhetnek be az országos listára. A legfontosabb kérdések megbeszélésére mi sem alkalmasabb, mint a színház büféje: behatárolt résztvevők, szűk helyszín, keretbe szorított idő. A nemzeti konzultáció alatt libamájas szendvics és pezsgő.

Színházi kérdés, hogy miképpen tud megfelelni a jogi, az erkölcsi és a politikai kérdéseknek úgy, hogy közben „színház” tudjon maradni.

A Katona József Színház társulata egyidejűleg képes a többoldalú kihívásoknak megfelelni. Máté Gábor rendező biztos kézzel választott kortárs drámát. Borbély Szilárd drámájának emberi konfliktusai a klasszikus görög/angol/francia drámákéval azonos súlyúak, azonban aktualitásánál fogva magyarabb. Nem kell a múltba révednünk azért, hogy meglássuk az életünk jelenlegi súlyos tragédiáit: a diszkreditációt, a rasszizmust, az emberi egyenjogúság semmibevételét.

A Nyíregyházi Színház társulata Bohumil Hrabal drámájában ugyanezeket az erényeket csillogtatja: cigányozás, zsidózás és általános emberi problémák kavarogva jelennek meg.

A társulatok az egyéni alakításokban ás a közösségi megjelenésekben bravúrosakat alakítanak. Természetesen vannak főszereplők és a kórus, de közös a teljesítményt kell értékelnünk: katartikus erőt.

Ha az ember csak azért megy színházba, hogy „szórakozzon”, akkor nem kell megnézni sem a Katona József, sem a Nyíregyházi Színház előadását. Lehetséges, hogy a POSzT további 98 rendezvénye ezt a célt szolgálta – nem tudom.

Egy szórakoztató rendezvényt volt alkalmunk látni Pécsett: az Európa Bajnokság nyitó mérkőzése előtti rendezvény-szerűséget a sörpadokkal és nagykivetítővel. Sajnálom azokat, akiknek csak ez jutott.

A kormánypolitikusok a focit bámulják - kötelezően.

A színház kiválasztja a nézőit.

Lehet, hogy a jelenlegi kormány hiába költ kultúrára? Nekik csak a foci jut!?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia filmszínházirodalom olvasókör 2016 Magyarország

2016.06.19.
12:21

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Hétfőn este 8 órakor: Erdős Virág

Olvasókör a Civil Rádióban hétfőn este 8 órakor. A Civil Rádió egyszerre sugárzó rádió (FM 98) és internetes rádió http://myonlineradio.hu/civil-radio  (katt ide).

Az olvasókör első vendége Kukorelly Endre volt, a jövő héten Kerékgyártó István lesz a vendégünk.

Erdős Virág saját verseiből olvas fel, és a megzenésített dalait énekli, és megtudjuk, hogy hogyan kell megszólítani egy költőt.

A szerkesztő-műsorvezető Tóth Zoltán.

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: filmszínházirodalom Civil Rádió 2016 Magyarország

2016.06.14.
09:46

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Végre hasznosul a Várkert bazár...

Jól szervezett tüntetés volt a Várkert bazárnál szombaton délután.

A tüntetés nyitányának a pillanatától ömlött az eső. Orbán nevének hallatára villámlott és mennydörgött az ég. Megyünk a következő tüntetésre is, ahol az egészségügyiekért állunk helyt.

http://nol.hu/belfold/radikalizalodnak-a-szulok-1619521

Fotó: Népszabadság.

 

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia egészségügy kormánypárt Budapest 2016 Magyarország

2016.06.13.
15:37

Írta: Dr. Tóth Zoltán

2016. június 13-án, hétfőn, 20 órakor Olvasókör a Civil Rádióban

 

Az "Olvasókör"-ben, a Civil Rádió FM 98 műsorában az első vendég Kukorelly Endre, író.

Az Olvasókör c. műsor a művészet, a művészek világát kívánja a hallgatókhoz közelebb hozni. Sokan mondogatják, hogy a „magas kultúra” képviselői elefántcsonttoronyban élnek, és műveik megértéséhez különleges képzettség szükséges. Az Olvasókör bizonyítja, hogy a művészek ugyanolyan emberek, mint mi, a kultúra fogyasztói, csak alkalmat kell adni nekik, minden hétfőn 20-21 óra között a Civil Rádióban, hogy ezt bebizonyíthassák – mindannyiunknak.

A rádió folyamatosan hallgatható napi 24 órában Budapesten és környékén az FM 98,0 MHz-es ultrarövid hullámú frekvencián, a UPC kábeltévé-hálózatán az FM 106,3 MHz-en, illetve az interneten.

Az Olvasókör szerkesztő-műsorvezetője dr. Tóth Zoltán, jogász, 64 éves, közigazgatási és választási szakértő, aki rendszeresen publikál a Népszavában, az Élet és irodalomban, továbbá saját blogjában http://tothzoltan.blog.hu. A Szalay kör tagja. 62 éves korában szakácsvizsgát tett, amely érvényes az Európai Unió valamennyi éttermében, és a Heti Betevő Egyesület VIII. ker. istápoltjainak rendszeresen főz, mint önkéntes. Szabadidejében könyvmoly.

A fotón baloldalon Kukorelly Endre író, jobbra Tóth Zoltán szerkesztő-műsorvezető. A fotót Tóth Mónika készítette a Civil Rádió Stúdiójában.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: filmszínházirodalom Civil Rádió 2016 Magyarország