2015.05.22.
17:07

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Rádió Bézs: Ne várj másra!

 

 

SAJTÓANYAG

 

2015 március 30-án a Rádió Bézs - Fodor János ötlete alapján -, meghirdette a NE VÁRJ MÁSRA, " Tiszta, kulturált mosdót! " – kampányt.

 A Rádió Bézs munkatársai úgy döntöttek, hogy a maguk lehetőségeivel megpróbálnak ott és azokon segíteni, ahol a leggyorsabban és leginkább tudnak.

Elhatározták, nem várnak másra. Megmutatják, hogyan lehet  tenni…Ahhoz, hogy valami praktikusabb, szebb, tisztább, komfortosabb, barátságosabb vagy éppen használhatóbb legyen, néha egy egészen apró dolog elég. Mondjuk egy fogas a mellékhelyiségben.

A felhívás eredményes volt. Egyre többen és több helyről jelezték - pl. az I. Bézs Kör Győrben - hogy Ők is csatlakoztak és elkezdtek az emberek segíteni. Fúrtak, faragtak. Közben több cég is felajánlotta támogatását.

Nekik is köszönhetően, a Rádió Bézs koordinálásával,

 

- a Bethesda Gyermek Kórház intenzív és égési osztály ablakaira elkészülhetett a külső elektronikus alumínium redőny. 100 db. gyermek lepedőt varrattunk, valamint fél tucat multi funkciós WC deszkát is kap a kórház!

 

- A Sportkórházban a Rádió Bézs segítségével megújult egy vizesblokk, 13 kórteremben a felszerelt, általunk beszerzett s varratott sötétítő függönyök elviselhetőbbé teszik a betegek és az egészségügyi dolgozók életét.

 

Talán felmerül a kérdés: Ez akkora dolog?

 

Akkor, amikor kígyózó sorok állnak egy labor előtt és a mellékhelyiségekben a gyors „ügyintézés” érdekében a kabátot, a táskát nem tudjuk hova akasztani, akkor ez nagy dolog!

 Akkor, amikor az égési sérült és állapotuk miatt „megmozdíthatatlan” gyerekeket a betegágyon süti a nap, amikor a kis beteget kell vizsgálni, de az erős napsütésben a vizsgáló berendezés monitorját még az orvos sem látja, mert nincs függöny az ablakon …akkor ez nagy dolog!

Akkor, amikor jól jön még néhány lepedő …akkor ez nagy dolog !

Akkor, amikor néhány WC deszkának is örülnek egy kórházban …akkor ez nagy dolog!

Akkor, amikor omladozik a vakolat és teljes felújításra szorul a vizesblokk…akkor minden egyes darab csempe, nagy dolog !

Nagyon sok helyen elkelne a segítség…

A Rádió Bézs munkatársai azt mondják, NE VÁRJ MÁSRA! És ők is ecsetet fognak, s egy kórházban festenek, mázolnak.

A Rádió Bézs az üzeni, sok kórház, sok rendelőintézet van, de másutt is tehetsz valamit! Keressétek meg, hol tudtok segíteni, gondolkodjatok bézsül! Megteheted Te is! Ne várj másra! Segíts, hogy legyen minden mellékhelyiségben táskatartó és kabátfogas! Hölgyek, lányok! Fogjátok kézen a férfit a családban, fúrjon és csavarozzon fel egy fogast! Kezdjük a kórházakban, rendelőintézetekben! Egy mellékhelyiséget tán Ti is kitudtok festeni! Ne várjatok a csodára, ne várjunk másra!”

AKIK EDDIG SEGÍTETTÉK EZT AZ AKCIÓT: 

Piknik Wellness Hotel.

Több vég sötétítő függönynek való anyagot ajándékozott. (Érték  500.000 Ft.) 

Venezia Áruház 

Kétfunkciós (gyermek-felnőtt) WC deszkákat adott. (Érték 66.000 Ft.)

Míves Tanoda Kft

Sportkórház vizesblokkjának teljes átépítési munkálatainak összefogása. Helyszíni felmérés, műszaki szakértés és ellenőrzés, tételes költségvetési kiírás készítése, 100 db. lepedő anyag vásárlása. Érték (250.000 Ft. )

Remmers Kft

Építési anyagok. (Érték 100.000 Ft.)

Peter’s Lakástextil Kft

Textilanyag (Érték 35.000 Ft.)

Cera Com Kereskedelmi képviselet

90 négyzetméter járólap ajándékozása, és annak helyszínre szállítása. (Érték 500.000 Ft.) 

Bethesda korház alapítványa

Redőnyök beszerzése (Érték 150.000 Ft.)

Rebiar Bt 

Redőnyök gyártása (Érték 43.000 Ft.)

Smart Home 

Redőnyök gyártása (Érték 24.000 Ft).

Casaba Kft.  

Redőnyök gyártása (Érték 45.000 Ft.)

Tryo Bt     

Redőnyök gyártása és szerelése (Érték 65.000 Ft)

EPH Árnyékolástechnikai Kft

Redőnyök szerelése (Érték  38.000 Ft.) 

Önkéntesek

Függöny és lepedő varrás. (Érték 200.000 Ft. )

Befizetések, adományok

12.000 Ft

Az összes érték, amit a Rádió Bézs előteremtet, meghaladja a 2 millió forintot, a saját munkáját és költségeit nem számolva.

 

Segíts, hogy legyen minden közintézmény mellékhelyiségében táskatartó, kabátfogas, vagy lepedő a kórtermekben… mert talán holnap neked lesz rá szükséged! Ne várj másra!

 

Ha önök is úgy akarják, még több ember tud majd erről és talán a saját erőnkből, a saját életünk miatt is… holnaptól, egy kicsit minden jobb lesz!

Üdvözlettel,

Rádió Bézs 
 

 

Budapest, 2015. május 18.

 

 www.radiobezs.hu 

 

https://www.youtube.com/watch?v=3DX_W2MzPq8 – Ne várj másra!

 

További információk: radio.bezs.press@gmail.com – Szabó Gabi

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: Emberi kérdések 2015 Magyarország Rádió Bézs

2015.05.22.
10:01

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Törvényes és igazságtalan egyszerre

 

A Klubrádió Mandátum c. műsorában Szentpéteri Nagy Richard kérdezi Szigeti Pétert és Tóth Zoltán a demokrácia és a pártrendszer összefüggéseiről. Lehet egy választás „törvényes” és egyben igazságtalan? Hogyan pótolhatja a demokratikus ellenzék előválasztással az egyfordulóssá tett parlamenti választásokat?

http://www.klubradio.hu/index.php?id=205%23c           

 

  1. rész 7 perctől végig

  2. rész elejétől végig

  3. rész elejétől 2 percig

 

 

 

1 komment

Címkék: választás demokrácia pártok kormánypárt előválasztás elsőválasztók Klubrádió választópolgár kérdez 2015 Magyarország

2015.05.18.
12:14

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Budaörsön utcanév változtatási kérelem

Utcanév változtatási kérelem a Budaörsi önkormányzathoz!

Szombaton (2015. május 16.) délután 4 órakor érkezett a kérdés az unokáimtól: Lehet-e fürdeni az utcán? A gyermeki kérdés elbizonytalanított, de azért elindultam a lakásomból az utca irányába, és azonnal jogosnak nyilvánítottam a gyermeki kérdést! Budaörsön a Petőfi utcában (Szabadság út – Baross utca közötti szakasz) lehetséges lett volna a gyermekek fürdése. Azonban a nagyszülői felelősségtől áthatva azonnal megtiltottam az unokák fürdését, mert autók és buszok magasra fröcskölve hasították a hömpölygő vizet, mint a Dunán a turista úszó-buszok.

A születésnapi ünnepséget hátrahagyva, részt vettem a Petőfi utca lakóinak vízcsőtörést pertraktáló konferenciáján. Elsőre röviden áttekintettük az első 17 vízcsőtörés történetét. Mire az édes-bús és vidám-szomorú történeteknek a végére értünk, addigra megérkezett a Fővárosi Vízművek hibafeltáró és elhárító részlegének a nagy és a kis teherautója. Hamarost begázolt a vízbe egy nagyobb méretű markoló is. Elsőre megszüntették az utcai fürdést lehetővé tevő hömpölyt (ekkor az unokák reményveszetten visszatértek az udvarba), majd a légkalapács kezdett ütemesen munkába. A 3x1,5 méter széles feltáró árok a legjobb helyre készült: pontosan oda ásták, ahol eltörött a vízcső!

A Petőfi utca lakói megünnepelték a 18. utcai csőtörésüket!

 Midőn a dolgozók szorgosan dolgoztak, addig a lakosok megtekintették okos telefonjaikon a korábbi blogbejegyzéseket a Petőfi Utca csőtöréseiről:

 http://tothzoltan.blog.hu/2014/12/13/17_vizcsotores_budaorson_a_petofi_utcaban

 A konferenciát folytatva az egyik hozzászóló dicsérőleg említette meg a kormány tevékenységét, hogy 2014. decembere óta nem volt csőtörés a Petőfi utcában. Egy fanyalgó lakos azonban ellentmondott a dicséretnek, mert 2015. március közepén volt csőtörés a Petőfi utca és a Szabadság út sarkán. A konferencia résztvevőinek többsége kétharmados többséggel úgy döntött, hogy mivel a csőtörés nagyobbik része a Szabadság útra esett, ezért nem ékeskednek idegen tollakkal, és visszautasítják a Szabadság út sarkára eső csőtörés kisajátítását.

 Kiemelkedően fontos javaslat is szóba került. Szombat délutáni egyéni kezdeményezésre az önkormányzat hétfői napon változtassa meg a Petőfi utca nevét „Vízcsőtörés utca”-ra! A nagy üdvrivalgással fogadott javaslattal szemben azonban felmerült egy észérv is: Petőfi Sándor soha nem járt a Petőfi utcában, és mégis így hívják az utcát 50 éve. Ezzel szemben a vízcsőtörés már 18. alkalommal jár a Petőfi utcában, így elkerülhetetlen a megemlékezés.

 A társadalmi vita szombaton estefelé konszenzussal zárult: „Petőfi Sándor – Vízcsőtörések utcája” legyen az új megnevezése az utcának. Így a költő neve megmarad, és azok is haza találhatnak, akik válás, alkoholos befolyásoltság, külföldi munkavállalás, stb. okok miatt már régen nem jártak a Petőfi utcában, de az utca neve is a valósághoz igazodik. A helyi lakosság bizottmányt alakított, amely bizottmány kezdeményezi az önkormányzatnál az utcanév kiegészítés hivatalossá tételét.

 A bizottmány a „Petőfi a vízcsőtörésekről” nevet vette fel, és azonnal további javaslatot készít elő: a budaörsi uszoda kiegészítő intézménye legyen a Petőfi utca, ahol az unokák a vízcsőtörések idején biztonságosan fürdőzhetnek.

 A „Petőfi a vízcsőtörésekről” bizottmány előkészületeket tesz a 20. (jubileumi) vízcsőtörés megünneplésére.

A konferencia és a bizottmány tevékenységét megzavarta a helyi munkavezető kijelentése: „Én még csak 10 csőtörésen dolgoztam itt, nem kellene nagyzolni a tizennyolcadikkal!” Az őslakosok visszakérdeztek: „Mióta tetszik ide járni csőtörést megszüntetni?”. A válasz nagyon halkra sikeredett: 5 éve. A halk választ hangos hahota fogadta, de a jelenlevők ezt pozitívra változtatták! „Innét megy majd nyugdíjba kedves csőtörés megszüntető helyi vezető!”, és az éj beálltával mindenki hazament aludni a víztelen lakásokba.

Éjszaka a 2 órakor a gépjárművek nagy brummogások közepette elhagyták a „Petőfi Sándor - a vízcsőtörések utcája”. Újra lett víz! Nem az utcán, a lakásokban! Az utcai fürdésre az unokáknak még várniuk kell, amíg az önkormányzat az új utcanevet és a fürdést engedélyezi.

 

Szólj hozzá!

Címkék: Budaörs fogyasztó védd magad! 2015 Magyarország

2015.05.18.
09:15

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Mit főzzünk? Válassz!

 

Mit főzzünk a Rádió Bézsben 2015. május 19-én?

„Mit főzzünk? Válassz!” – a fakanálnál Tóth Zoltán. Mai műsorunkban Buday Péter, sztárszakáccsal marhahúst sütünk. Bátri Mária, dietetikus a zsírok és olajok helyes használatához ad javaslatokat. Szépírók főzték c. rovatunkban Galkó Balázs verseket mond nekünk. Az Opera elixírben Ágoston Lászlótól megtudhatjuk, ki az az énekes, aki egy operában négy szerepet énekel: gyermek, apa, rémkirály, narrátor hangján. Egy olvasónk recept-javaslatára is sor kerül: két rész kefir, egy rész joghurt + egy szűrő. Az eredményt a fényképünkön láthatják!

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv 2015 Magyarország Rádió Bézs

2015.05.12.
19:46

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Angyal Ádám: A nemzeti konzultáció új generációja

 

Most, hogy ismét elsöprő siker vár a nemzeti konzultáció levelező tagozatára, itt az ideje, hogy megújuljon ez a miniszterelnök által kedvelt politika igazoló közakarat. A jövőben bevezetjük a telefonos konzultációt, mely olcsóbb, gyorsabb, hatékonyabb és környezettudatosabb a papír alapú véleménynyilvánításnál. Magyarország ebben is jobban teljesít. A jövőben elég lesz egy kormányzati telefonszámot beütni (vezetékes és mobil, külföldi és belföldi hívásokat egyaránt fogad, IOS és Android applikációi is lesznek). A hívás után azonnal hallható és olvasható lesz a következő szöveg:

 

Köszönjük, hogy felhívta Magyarország miniszterelnökét. Tájékoztatjuk, hogy hívószáma azonosításig Balog tiszteletes, az emberi erőforrások főpásztora imáját hallgathatja, melyben az egészségügy, az oktatásügy, a szociális ellátás és a kultúra senyvedőiért könyörög. Tájékoztatjuk, hogy hívásával Ön egyben támogatja a rezsicsökkentést, a magyar nép szabadságharcát és a paksi atomberuházást. Az ima végén telefon nyomógombjai segítségével választhat a következő menüből:

Egyes gomb: elégedett a kormány és a miniszterelnök munkájával. Itt 24 órán keresztül hallhatja a miniszterelnök személyes üzenetét, melyet forrón szeretett nemzetéhez intéz aktuális ötleteiről. Képjátszásra alkalmas eszközökön ezalatt pávatáncban gyönyörködhet.  Ezzel a választással Ön részt vesz a folyamatosan megújuló közigazgatás állásainak kisorsolásában is. Fődíj egy helyettes államtitkári vagy megyei rendőr-főkapitányi állás egy egész hónapra.

Kettes gomb: szeretné megtakarításait a kincstárra bízni. A résztvevők között október 23.-án magas állami kitüntetéseket sorsolunk ki. Akiknek nem jut kitüntetés, azok utalványt kapnak, amely családi közreműködés nélküli szociális temetésre jogosít.

Hármas gomb: elégedett életével, munkájával, jövedelmével, az időjárással vagy bármivel, vagyis boldog. A résztvevők ingyenes ellátásra jogosultak a hazai állami pszichoterápiás hálózatban. Ezt a gombot a munkanélküliek, hajléktalanok és létminimum alatt élők, ha kétszer megnyomják, részesülhetnek a Legyen Minden Felnőtt Jóllakott alapítvány szórólapjából.

Négyes gomb: egyetért azzal, hogy a miniszterelnök vonja közvetlen erőterébe a törvényhozást, a labdarugó kupa eredményét és az alkotmányozást. A válaszolók lefényképeztethetik magukat a korona másolatával a fejükön, melyeket az Országgyűlés hivatala hitelesít és az alaptörvény asztalára kitehető.

Ötös gomb: Egyetért azzal, hogy aki több adót fizet, az magasabb szintű iskolázásra és egészségügyi ellátásra legyen jogosult. A legmagasabb adózók, a virilisták részesülhessenek az esélyegyenlőség jegyében szociális ellátás ingyen konyha ebédjében is, ha azt igénylik. Az ingyen leves ugyan úgy megilleti a gazdagot, mint a szegényeket. A házhoz szállítást közmunkások oldják meg, ezzel növelve e foglalkoztatás szükségességét.

Hatos gomb: Támogatja, hogy a kormányfő vitát kezdeményezzen minden olyan merész álmáról, amire ébredés után még emlékezik. Ilyen a gazdasági kivándorlás tiltása, a szegregált iskolák mellett gettósított lakóhelyek létesítése, a kötelező eutanázia beépítése a büntető törvénykezésbe, a koedukált iskolai képzés megszüntetése, a poligámia bevezetése vagy a nagykorúsítás engedélyhez kötése.  A részvevők szabad felhasználású Nemzeti Közszolgálati Egyetem diplomát igényelhetnek, ami feljogosít állami egyetem rektori pályázatán indulni.

Hetes gomb: Szeretné, hogy a nemzeti fejlesztési terv végrehajtása igazságosan és átláthatóan elbírálásra kerülő versenytárgyaláson valamely kormány közeli cég valósítsa meg. A résztvevők közfoglalkoztatási igazolást kapnak, amivel törleszthetik a közlekedési szabálysértési bírságokat. Kisorsolásra kerül közöttük továbbá a Quaestor eddig nem értékesített kötvény pakettje is.

Nyolcas gomb: ha olyan korrupciós jelenségről tud, amiben állami alkalmazottak és politikusok nem jutottak előnyhöz, itt bejelentheti. A részleteket emelt díjas szolgáltatás keretében mondhatja el, aminek bevételével támogatja a házi zsiráftartás engedélyezéséért küzdő civil szervezeteket.

Kilences gomb: Egyetért azzal, hogy az adó és egyéb tartozások elengedéséről az adóhatóság vezetője saját hatáskörben dönthessen. A menüpontot választók adóbevallását a NAV különösen fontos stratégiai partnerek csoportja fogja ellenőrizni, amelyik a kaszinó koncessziókra és kormánytagokra kivetett negatív adók feldolgozását is ellátja.

Nullás gomb: a Nemzetellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság élőhangú vonala, amelyen bármely ellenzéki személy vagy szervezet lejáratását vagy kompromittálását szolgáló gyanúsítást és látomásokat közölhet. A bejelentéseket a közrádió Kólika című műsora is közzé teheti. Ugyancsak itt lehet jelentkezni a Magyarok Határok Nélkül mozgalomba, amely tagjai közt a Tömjén Zsolt Vadásztársaság oroszlán-kilövési engedélyét sorsolja ki.

Tisztelt Nemzettársak, Magyar Emberek, köszönjük, hogy részt vettek a konzultáción. Véleményük, bármi is legyen az, de megerősíti politikai szándékainkat. Minél több válasz gombot nyomtak meg, annál inkább biztosak lehetünk elhatározásainkban. A szavazás végeredményét a kettős kereszt lenyomásával már menet közben megtudhatja. Ha ismét szavazni akar, nyomja meg a csillag gombot és kezdheti, előröl. A végeredménnyel megegyező szavazatot leadó honfitársaink jogosultak éjszakai kokárdaviselésre is. Hajrá Magyarország!

 

1 komment

Címkék: demokrácia kormánypárt 2015 Magyarország Progress Alapítvány

2015.05.12.
19:18

Írta: Dr. Tóth Zoltán

A nap kérdése a Népszavában: módosítják-e választási törvényt?

  A Népszava kérdésére Tóth Zoltán válaszolt.

http://nepszava.hu/cikk/1056550-valaszol-toth-zoltan-valasztasi-szakerto

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás demokrácia kormánypárt jóállam választópolgár kérdez Országgyűlési választás 2018 2015 Magyarország

2015.05.11.
13:08

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Progress Alapítvány nyitánya

 

Tunyogi László: Kedves új tavaszban hívők[i]!

 Nekem eddig nem sűrűn adatott meg, hogy ilyen rangos közönség előtt morfondírozhassak a magunk, értsd: a haza sorsán.

Magányosan éltem meg eddig a saját közéletemet, önként, négy fal közé zártam justisomat a murmurandisomhoz. Van ugyan egy határozott, mégis kecsesnek mondott mozdulatom, ahogy gombóccá gyűröm a Népszabadságot, ha olvasván a „nemzeti konzultáció” szóösszetételéig eljutok. Bele is rúgok olykor az ártatlan papírgombócba. Ordítozok. Felmenőket és nemi szerveket idézek. A jelzős szerkezetek maguktól jönnek. Finoman szólva nem a hókarú Nauszika viszi a prímet. Választékosan bájos nyelv a magyar. Romlok. Néha már a „nemzeti” szó is elég. Szegény Nemzeti Színház!... Vagy itt a halálbüntetés. „Ezzel még nem tettetek sokat!” – idézgetem fenyegető hangon a lánglelkűt, farkasszemet nézve a gyűrött arcúval, aki a lap első oldalán, hajtás fölött néz vissza rám. Ha pedig egy Habony nevű embernek látszó lényt látok a TV-ben, máris habozik a szám. Hogy másokról ne is beszéljek.

A négy falon túl azonban semmi nem látszik, nem hallatszik ebből az én privát, szabadidős puffogásomból. Ki gépen szállna fölébem – (az én, mint kulturális antropológiai táj: hagyjuk…), azt látná csak, mintha engem mit sem érdekelne az ezred sorsa. Én ugyanis magyar nemes vagyok, kérem szépen, vagy, ami még rosszabb, magyar ál-értelmiségi. Mintha. Vagy zsebmagyar. Mintha tényleg szíjat lehetne hasítani a hátamból, csak nemzeti színű legyen – ahogy a nemzet nagy költője mondja. De ha már hát, meg szíj, akkor látogassunk tiszta forráshoz: mintha meg sem érezném, ha szíjjal vernek örvénylő dühvel, mintha már annyira kemény vón a bőr a hátamon a sok veréstől. Vagy – örvénynél maradva: mintha hiába rúgnának seggbe, miközben saját síromat ásom is, mintha még akkor sem lenne elegem az egészből... Minthákból Dunát lehetne nálam rekeszteni, de már így is értve vagyok… Ilyen minthákkal van tele az ország, azt veszem észre. Ezért mintha hallgat.

Egy közbeszerzéssel foglalkozó negyedosztályú zenebohóc áll előttetek, aki ráadásul többnyire külföldre van szakadva. Aztán persze, mint a föl-földobott kő, újra meg újra jön az itt élned-halnod, ahogy a kollégák helyesen megírták.  

Így aztán ritka, az életemben, mondhatni kivételes esemény, ezért bennem némi izgalommal jár a nyilvános megnyilatkozás. Akkor is, ha előttetek, barátok előtt teszem. Ám hogy rögtön másra hárítsam a szólhatás felelősségét, ahogyan dicső nemzetünk illiberálisan inkorrekt keményen dolgozó nemtudommijéhez, (régebben polgárához) illik – ezennel pökhendin följelentem Kocsis Andrist, ő tehet ugyanis mindenről, kellett neki egy éve felelőtlenül fölemelni engem a porból és magas köreibe befogadnia!... Hasonló tényállást jelentek be egy Ágh Attila nevű közismert célszemélyről is, aki előre megfontolt szándékból, sanda módon megkörnyékezett és ártatlanságomat kihasználva rábírt, hogy legyek pótapja az ő édes gyermekének. Így lettem a Progress Alapítvány névleges alapítója. Közös gyermekünk ép és egészséges, a Cégbíróság lankadó figyelmét bizonyítja, hogy anyakönyvezve is lett már több mint egy hónapja. (Nagy tapsot kérek!)

Szóval, hogy szerintem miért élünk mi így? Nem ők, a nemzeti együttműködők, hanem mi, magunkban duzzogók. Miért néma ma ez a tartomány? És mit tehet ilyenkor egy alapítvány, ha már Progress a neve. Erről szeretnék beszélni.

Induljunk ki abból, hogy aki ma teheti, elindul innen. Máshová. Ha teheti, külföldön próbál megélni. Az út szabad – nem úgy, mint 1848-ban, vagy 1956-ban. Elhúznak innen, mint a szél. Ezért sem a pesti utcán forr a dal (a „nemzeti”), inkább magukat marcangolják, ki, ahol. Akik túl próbálnak lépni ezen a mai kocsmán, mert szabad ésszel nem akarják tovább adni a szolga ostobát. Nézzetek szét Londontól Vallettán át Sydneyig, bárhol! Jól képzett, diplomás, jó arcú magyar srácok és csajok csapolják a sörödet, takarítják a szállodai szobádat, szolgálják föl a vacsorádat. Haza vágynak, de ritkán járnak haza. És akkor sem közélnek, jönnek, de csak a család, a barátok miatt. Magánduzzognak, mint én, itthon is csak négy fal között. Maximum. Az orvosok a mérnökök, zenészeink kutatók – ha szakmájukban a legjobbak is, többnyire lenézik, alábecsülik odakinn. De tűrik, ha a fene fenét eszik, akkor is. Vagy ha cigánygyerekek potyognak az égből. Pedig nagyon sokan nem a pénz miatt hagyják el az országot! Azok is elmennek, akik itthon meg tudnának keresni annyit, hogy tisztes színvonalon megéljenek. Akiknek lenne pénzük lakásra, kajára, kocsira, és meg tudnának venni egy könyvet, vagy színházjegyet, ha kell. Még üdülni is el tudnának menni egy-két hétre. Ami elhajtja őket innen, az a totális modortalanság és az erkölcstelenség. Nem a pénz hiányzik nekik, hanem az erkölcs. Az taszítja ki őket innen: a tudatlanságból és félelemből táplálkozó dzsentroid pökhendiség és a huszadik századi diktatúrák szép emlékeit idéző pusztító agresszivitás.

Fejétől bűzlik az ország. De mennyire - és nincs, aki szellőztessen…

Aki a képedbe röhög, mert elhitted, amit egy napja mondott, az csak hitvány ember lehet. Hiteltelen. Aki pofozza a feleségét, az politikusnak is szemét. Aki belerúg a járókelőbe, ha lassan megy át az úttesten, az – közkeletű terminus technicusszal – egy nemzetet is kész rugdosni. Rugdossa is. Aki focira többet áldoz az adózók pénzéből, mint az éhezőkre, annak nincs erkölcse. Aki az adózók pénzét piramisjátékba fekteti, a hasznot magára költi, a veszteséget viszont mással fizetteti meg, arra már találjatok ti stigmát.    

Az ember vagy etikus, vagy nem. Nincs középút.

Egy parlamenti képviselőnek nemrégen hatvan jelző jutott eszébe az alávalótól a gengszterállamon át az ütődöttig. Kis hazánkban momentán nem a kétharmad, de nem is Felcsútdoboz hőse uralkodik, hanem a káosz, a széthúzás, a körkörös rettegés, és a tömény hazugság. Semmi sem az, aminek látszik.  Néró talán égő fáklyákról álmodik, Brutus és Cassius már egymásra találtak, a vazallusok keresik az egérutakat. Azért még közben kicsit kifosztanak, megaláznak és hülyének néznek minket. És korántsem biztos, hogy ez a végjáték. Ha veszítenek is, győzhetünk-e mi? Ma még aligha.

Kérdezhetitek: mi jogon hánytorgatom fel ezt épp előttetek?  Nem ti, éppen ti teszitek, tettétek talán a legtöbbet azért, hogy aki odafigyel rátok, aki hallgatja az egyetlen hallgatni érdemes rádióadót, aki olvassa az írásaitokat, hallgatja az előadásaitokat, megértse, mi folyik körülötte? Hogy ebből a hazugság gombócból, ami behálóz mindnyájunkat, kihámozza az igazság magját? Talán ti nem szenvedtek itthon éppen eleget? De igen. Az itthonlét elviselhetetlen kalandvágya tréfából lesújtó valósággá változott. Csút gyermeke jókedvünk nyarát sötét  téllé változtatta át. Fantázia legyen a talpán, ha előre látta ezt az elmútötévet.

Éppen ezért hozom szóba éppen Nektek. Mert úgy gondolom, azon nem lesz köztünk vita, hogy ma azok is, akik már a határainkon túlra szaladtak, de főképp azok, akik még ebben a hazában élnek, nemzedékek, szakmák, indulatok, érdeksérelmek, csöndben, egyre elkeseredettebben, de igenis keresik az utat egymáshoz. Most többé-kevésbé mindenhol erős bizalmatlanság mutatkozik a pártokkal, a politikával, a képviseleti demokráciával szemben. Nektek mondjam?... Az új formák viszont még nem látszanak. A civil struktúrák békés együtt munkálkodása… mintha ilyen irányt lenne jó venni. Mintha. Talán egy felsőház, vagy efféle, ahol a felséges nép, civil társaságok, akár szakszervezetek méltóztatnának üstöllést jól tökön rúgni az önérdekektől megmámorosodott politikusokat, akik zsebpénzükként szórják a közvagyont, vagy/és akik mint fészket, ütik le a demokrácia cseperedő intézményeit. Elkőne már egy kis rúgkapa… De mennyit érnek a mai demokratikusnak mondott ellenzéki pártok mozgolódásai? Válthatnak-e valaha kormányt, önmagukat és egymást marcangolva? Ennek megítélésére vannak itt nálam százszor illetékesebbek. Van-e a mai civil szervezetekben, mozgalmakban annyi tudás, erő, hogy új vezetőivé váljanak ennek az országnak? Nézzük meg, hogyan szerepelnek szónokaik? Hogyan kopik el a tömeg mögöttük! Hová lett a régi 48-asok virtusa? Hová az 56-osok elszántsága? Láttuk, mit hozott az ősz. Civilek százezreit vitte az utcára a düh, aztán csak tízezreket, ezreket, később már csak százakat… Mert hiányzott a szervezői rutin, tapasztalat, és egy program, vagy annak legalább az ígérete, hogyan fogunk valahogy kimászni ebből a szakadékból, amibe talán már perceken belül beleesünk.

 De még vannak ebben az országban – és nyilván külföldön is -  nagyon klassz és tehetséges, ambiciózus magyar fiatalok – meg vagyunk néhányan idősebbek is - akik készek és képesek is arra, hogy okos háttértanulmányokkal, online szolgáltatásokkal, képzésekkel, pályázatokkal is segítsék az öntudatra ébredő civil mozgalmak, szervezetek vezetőinek felkészítését a jövőre. Sziszifuszi meló, de e nélkül nem megy. Kérlek Benneteket, azon túl, amit amúgy is tesztek, abban a térben ahol éltek és dolgoztok, ahogyan tudtok, segítsetek nekik, nekünk! Ez a kis szellemi műhely akár az ország vezetésére alkalmas, következő nemzedék egyik fontos iskolája is lehet. Egy olyan nemzedéké, melynek végre a tetteik is igazolják a szavaikat – és viszont.

 Nincs mese, május 9.- én valamiféle győzelemről, a béke időszámításának kezdetéről kellene beszélni. Győzelmet kellene ma valami felett aratni, diadalt ülni, örülni, kerül, amibe kerül! Igaz, Kárpát-medence örökös ura a béke szót is harcra cserélte az újbeszéd-szótárban. Neki harcból is harcba kell mennie, csapatszemlére itt nincs idő. Ellensége az eddigi barátja, a hanyatló nyugat, a felségsértésig pimasz rongy civil összeesküvők, éhezőknek álcázott fogyókúrázók, rabló multik, uzsorás bankok, utcán csavargó ingyenélők, bevándorlók, úgy általában mindenki, aki visszamer pofázni neki. Durch Krieg zum Sieg, ahogy a művelt francia mondja, vagy, ahogy néhai nagyanyám százéves vasmozsarán ma is olvasható. És ebben a harcban épp úgy, mint az elmúlt 25 évben, benne vagyunk, te is, én is, mindannyian. No, nem azért, mert aki magyar, vele kell, hogy tartson, hanem, mert minden ostrom szedi az áldozatait. Megsarcol, fosztogat, meggyötör. Hogy a munkahelyedtől foszt meg, vagy a vagyonodtól, a barátaidtól, a hazádtól, a hitedtől, a reményeidtől, az egészségedtől, vagy netán az életedtől, - tessék egyéni leltárt készíteni.

 Nézzünk körül. Számunkra nem hogy győzelem nincs sehol, sereg sincs, amivel ma bárhol győzelmet arathatnánk. Ha magunkba szállunk, ott, ott belül… ott talán igen! Ha legyőzzük a közönyt, defetista önmagunkat, a csüggedésünket! Ha meggyőzzük a jobbik énünket, hogy nem kell egyenként a levesbe mennünk, nem kell szégyellni magunkat lassan bárhol a világban – az máris győzelem! Talán a legnagyobb, ami ma elérhető…

 


 

[i] A Progress Alapítvány alapítója Tunyogi László. Az alapító beszéde elhangzott az Alapítvány jogerős bírósági bejegyzése utáni találkozón, Budaörsön, 2015. május 9-én.

 

Szólj hozzá!

Címkék: 2015 Magyarország Progress Alapítvány

2015.05.11.
12:10

Írta: Dr. Tóth Zoltán

2015-ben már készül az új választási törvény 2018-ra

 A kormány készül a választási törvény módosítására. Lázár János miniszter tagadja a Népszava állításait. „A kormány minden intézkedését azzal kezdi, hogy tagadja.” – mondta Tóth Zoltán a Népszavának.

 „Az átszabott rendszer lényege az lesz, hogy a legtöbb szavazatot elért (egyetlen) párt helyett, a kettő legtöbb szavazatot elért pártot premizál majd a választási törvény.” A demokratikus ellenzéknek nem kedvez ez a rendszer sem, mert a jelenlegi helyzetben a két legtöbb szavazatot elérő párt a Fidesz és a Jobbik volna…

 http://nepszava.hu/cikk/1056569-ujraszabhatjak-a-rendszert

 

5 komment

Címkék: választás demokrácia kormánypárt elsőválasztók jóállam választópolgár kérdez Országgyűlési választás 2018 2015 Magyarország

2015.05.11.
09:17

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Olvasókör Budaörsön 2015 május 13.

 

MEGHÍVÓ

 

 

 

2015. május 13-án, szerdán 17 órakor a Budaörsi Könyvtár Olvasókörében főpróbát tartunk.

 

 

 

Örkény István egyperces novelláiból.

 

 

 

A főpróba célja, hogy eredményesen tudjunk szerepelni a mozgássérültek számára rendezett

 

 

 

SÁRKÁNYHAJÓ VERSENYEN,

 

2015. MÁJUS 20-ÁN, SZERDÁN, SUKORÓN.

 

 

 

Kérjük az Olvasókör tagjait, hogy hozzanak magukkal egy-egy kötet Örkény egypercest, hogy a felolvasáson mindenki a saját példányából tudjon olvasni.

 

A Budaörsi Olvasókörbe új tagok jelentkezését is várjuk a Könyvtár honlapján

 

http://www.budaorskonyvtar.hu/kapcsolat.php

 

Olvasókörünknek a honlapján és fb oldalán is lehet jelentkezni.

 

http://olvasokor-budaors.blogspot.hu/

 

https://www.facebook.com/groups/1580145892197093/?fref=ts

 

Az Olvasókörünk következő rendezvényére 2015. június 9-én, szerdán kerül sor. A vendégünk várhatóan Spiró György lesz. Az olvasásra ajánlott könyvet közösen fogjuk kiválasztani

 

 

 

2015. május 13-án, szerdán, 17 órakor a Budaörsi Könyvtárban (Károly király u. 20.)

 

Spiró Györgyről itt olvashat: http://hu.wikipedia.org/wiki/Spir%C3%B3_Gy%C3%B6rgy

 

 

 

Filipszky István, a könyvtár igazgatója                                                  Tóth Zoltán, az Olvasókör vezetője

 

Szólj hozzá!

Címkék: Budaörs olvasókör 2015 Magyarország

2015.05.10.
21:04

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Mit főzzünk? Válassz! Rádió Bézs

 „Mit főzzünk? Válassz! A fakanálnál Tóth Zoltán!” A választási szakértő és szakács minden héten hallgatható a Rádió Bézs műsorában. 2015. március 10-e óta minden kedden 13-14 óra között egyenes adásban, az ismétlés minden kedden 22-23 óra között hallgatható meg.

 A műsor szereplői Buday Péter sztárszakács, Bíró Kriszta színésznő, Galkó Balázs előadóművész, Bátri Mária dietetikus, Kelemen Tibor vendéglős, és … sokan mások. A zene Bee Gees, Beatles, Koncz Zsuzsa, és …sokan mások.

http://www.radiobezs.hu/radiobezs/dr-toth-zoltan

Hallgassuk meg innét újra!

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv Rózsakert 2015 Magyarország Rádió Bézs