2015.05.03.
15:16

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Mindenki süsse meg a pecsenyéjét!

 

Mi az étel neve?

 

                Erkélyi pálcás csirke – zöldekkel.

 

Hol sütögethetünk?

 

                Erkélyen, teraszon, udvaron, kertben, végső soron a konyhában.

 

Miben süthetünk?

 

                Elektromos, faszenes, fafűtéses vagy bármilyen sütőedényen süthetjük meg a sütnivalónkat. Eső esetére gondoskodjunk esernyőről az sütőedény védelmére!

 

Miből sütögethetünk?

 

Kockára vágott (bőrtelenített) csirkemell, kolbász karika, gomba cikk, uborka kocka, zeller csík, berlini fehérrépa karika, zöldpaprika lapka, karikázott vöröshagyma. Külön kívánságra füstölt szalonna hasábok.

 

Mivel fűszerezhetünk?

 

Só, őrült bors, fokhagymapor mindenkinek rendelkezésére áll.

 

Hogyan készítjük elő a sütést?

 

Az uniós alapelv általában a sajátkezűséget javasolja. Közismert ugyanakkor az a tény is, hogy vannak, akik nem szeretik a sajátkezűséget. Számukra egy másik (kisegítő) uniós alapelv alkalmazható: „Más kezével is lehet sütni!”, az önkéntesség elvének a betartásával.

 

Akár az „önkezűség”, akár a „más kezével” elvét alkalmazzuk, de a csirkemell kockákat és a darabolt zöldségeket egy hurkapálcikára kell felhúzni, átdöfni, átszúrni, rávarázsolni – kinek hogyan sikerül.

 

Hogyan pácoljuk az erkélyi pálcás csirkét?

 

                A felnyársalt (hurkapálcikára felfűzött) húsokat és zöldségeket egy nagyobb tepsiben elhelyezzük. A pácot előre összekeverjük: joghurt, kevés mustár (esetleg helyette citromlé), sok-sok majoránna, kevés só. A pácot ráöntjük a pálcás csirkére, úgy hogy minden pálcás hús-zöldség elmerüljön benne. Legalább fél órát áztatjuk a jövőbeni süttetményt.

 

Hogyan süssünk?

 

                A pácolt pálcás csirke-kolbász-szalonna-zöldség költeményünket a tűzforró sütőedénybe helyezzük, és hirtelen félreugrunk, hogy a kicsapó olaj a mögöttünk állókra essen. Lefedjük az edényünket, és kisebbre vesszük a hőt. Néha egy fakanállal tologatjuk a süttetményünket, és ne ijedjünk meg, hogy a joghurtos pác gyorsan feketedik. Rövid idő kell sütéshez, mert a csirke gyorsan sül! Az elkészült erkélyi pálcás csirkét egy tálba szedjük és ráöntjük a maradék pácot, szószként. Figyelmeztetés! Egyes éhesek gyorsabbak, mint a szakács, és a már megsült hurkapálcikát előbb kiragadják, mint ráönthetnénk a szószt. Lelkük rajta, úgyis finom!

 

Hogyan együk meg a süttetményünket?

 

Mielőtt a hogyan kérdésre válaszolnánk, tegyünk fel egy előzetes kérdést! Megegyük-e a süttetményt? Erre a kérdésre mindenki csak saját maga tud válaszolni! Miután az inputot saját kezűleg vittük be, és az output megszemlélése megtörtént: döntsünk. Ha a szemletárgy megtekintése bizodalmat keltő, akkor faljuk fel. Ha nyers maradt a sütés után, akkor pótsütésre is van lehetőség. Ha fekete és füstöl, akkor javasolt a kukába való kézbesítés, de újabb projekt nyitányon is gondolkodhatunk?!

 Aki porcelán étkészletből kívánja a süttetményét elfogyasztani, annak javallt a családi porcelán étkészlet előszedése a láda mélyéről. Aki beéri a családi (egyszerűsített) közbeszerzési pályázat útján biztosított műanyag étkészlettel, annak keveset kell mosogatni!

Aki nem szereti az erkélyi pálcás csirkét - zöldekkel, az főzhet másik főételt. Mindenki hozhat előételt, utóételt vagy desszertet, alkoholos vagy mentes italokat.

 Mindenkinek jó étvágyat az erkély partira!

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv 2015 Magyarország Rádió Bézs

2015.05.01.
08:39

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Tóth Zoltán és Hubai László a választásokról

 A Klubrádió Mandátum c. műsorában (szer. Szentpéteri Nagy Richard) Tóth Zoltán a választási igazgatás rendszerváltás utáni történelméről beszél, majd Hubai László a Horthy korszak választási igazgatási rendszerét ismerteti meg a hallgatókkal. A műsor harmadik részében a választások nemzetközi megfigyelésének a módszereiről és szervezeteiről (ENSZ, EBESZ, stb.) kapunk tájékoztatást Tóth Zoltán, majd a negyedik blokkban Hubai László ismertet meg bennünket az 1939. évi magyarországi választások visszaéléseivel.

http://www.klubradio.hu/index.php?id=205%23c

 

  1. rész 6 perctől végig

  2. rész elejétől végig

  3. rész elejétől 1,20-ig

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás demokrácia elsőválasztók magyar választások története választópolgár kérdez

2015.04.28.
16:44

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Majális a szavazatszámlálóknak

 

2013. május 1-jén a Városligeti Nagyréten találkoztak Tóth Zoltánnal a 2014 évi választások szavazatszámláló bizottságainak a tagjai.

2014-ben három választáson dolgoztak a szavazatszámlálók: az országgyűlési, az európai parlamenti, majd az önkormányzati választáson.

2015. május 1-jén ismét lehet találkozni, mert Tóth Zoltán választási szakértő várja a szavazatszámláló bizottságok tagjait élménybeszámolóra. Ki milyen tapasztalatot gyűjtött a 11 ezer szavazókör valamelyikében?!

2018-ban ismét országgyűlési választások lesznek. Hogyan készüljünk fel rá?

Beszéljük meg a Népszava sátorban, 2015. május 1-jén, 10-11 óra között!

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás pártok elsőválasztók magyar választások története Szavazatszámlálók választópolgár kérdez Országgyűlési választás 2018 2015 Magyarország

2015.04.26.
20:09

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Főzőverseny Budaörsön, 2015. április 25.

Petőfi Sándor utca - Ady Endre utca csapata

A főzőversenyen mindig és mindenki türelmetlen. A csapatok idegesek, hogy jó helyet kapnak-e a főzéshez? A csapatvezető még elszalajt valakiket valamiért, mert elfelejtkeztek több dolgokról is. A nézők már azonnal szeretnének enni, mielőtt még elkészül az étel. A zsűri mielőbb szeretne bírálni, mert egy másik zsűribe is kell még menni, még ma…A szervezők az órát nézik, hogy a mikor lesz már vége…? Az éhesek már bográcsról - bográcsra járnak, hogy mikor lehet kóstolni bárhol és bármit! A szomjasaknak saját poharuk van, amit a nyakukba akasztva hordanak, hogy mértékkel és tartózkodással olthassák szomjúságukat: mérték a vödör, tartózkodás az asztal alatt.

Egyedül a szakács nyugodt. Úgy állította össze a menüt, hogy az éhesek azonnal kapjanak (valami keveset), a szomjasaknak adatik 40 csepp (életmentés), a nézők olvashassanak valamit (ezt a receptet), a zsűri kapjon bájmosolyt és ígéretet a gyorsaságra, a szervezők tudják meg, hogy mindjárt elered az eső és mindenki hazamegy 10 perc múlva. Legjobban az éhesek járnak, hiszen a szakács készített előételt!

Előétel

Sült gomba medvehagymás krémsajttal. Közepes kalapméretű gombákat válasszunk. Kitörjük a gombák törzsét, úgy hogy a kalap sértetlen maradjon. A gombakalapokat olaj-vaj kavarékban lassan sütjük, úgy, hogy a kalap felfelé legyen nyitott (így benne marad a gomba leve). A félig megsült a kalapokat feltöltjük apróra vágott medvehagyma – krémsajt – fehérbors keverékkel. Lassan sütjük tovább a töltött gombát, majd hirtelen felfaljuk. Ügyeljünk rá, hogy a vendégeknek is jusson belőle, sőt a zsűrit is kínáljuk meg!

Főétel

Minden paprikás-krumpli hasonlít egymáshoz. A lényeg a krumpli (burgonya), zsír, hagyma és a pirospaprika. Mindezek az alapanyagok elengedhetetlenek, ha bárhol a világon paprikás-krumplit akarnak főzni. Ezután következnek a kiegészítések regionális – családi szokások szerint. Indíthatjuk a főzést füstölt szalonnával, befejezhetjük csipetkével – a szakács ízlése szerint.

Miben tér el a többi paprikás-krumplitól a Petőfi Sándor – Ady Endre utcai módra készült étel?

Először is a szakácsok személyében: a nagyszülőkkel együtt szakácskodik négy unoka is. Másodszor a paprikás-krumpli leve tejből készül és nem vízzel. Egyébként a hagyományos recepthez igazodik.

Bevásárló lista 10 személyre: 3 kg krumpli, 0,5 kg hagyma, 0,2 zsír, 1 kg kolbász (amilyenre telik a pénztárcádból), 1 db paprika, 1 db paradicsom, pirospaprika, só, 1 liter tej.

Főzés: 12 literes lábasban (bográcsban) felteszed a hagymát pirítani, majd az 1 db paprikát és paradicsomot. Lehúzva a tűzről beleteszed a pirospaprikát és gyorsan kevergeted, hogy meg ne égjen. A kolbászt, valamint hámozott és tetszés szerinti formára vágott krumplit beleteszed a lábosba, felengeded annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Sózod, és lassan forralod. Ha már majdnem puha a krumpli, akkor beleteszed a tejet és nagyon lassan forralod. Kóstolás után valószínűleg utána kell sózni, mert a tej édeskés ízűvé teszi az ételt. Erős paprika utólag és ízlés szerint!

Az étel jellege: egytálétel, amelynek hosszú leve van. Az étel színe: a piros teteje alatt fehér-rózsaszín lében fehér krumpli és barna-piros kolbászok kelletik magukat. Az étel származása: egy kereszteződésben született a budaörsi paprikás-krumpli: Egyik ágon a Viharsarokból származik, ahol a szegényparaszti (földművelő) és kubikus (földmunkás) világ a hagyományos magyaros alapanyagokat használta. Mai földrajzi területként a Körösök vidéke, Békés megye jelölhető meg. A másik ág a Mezőség (Fejér megye), a Székesfehérvár-Dunaújváros közötti területek, amelyek Mária Terézia óta sváb betelepítésekkel gyarapodtak, és a tejes, aludttejes habarásokat és a krumpli sokféle használatát tanította a meg a háziasszonyoknak, szakácsoknak.

2012 Budaörs szakácsverseny 020 (640x480)

A budaörsi főzőversenyen szurkolóként részt vesznek a „Budaörsi Olvasókör” résztvevői is. Aki a civil mozgalmunkhoz csatlakozni kíván, itt jelentkezhet: https://www.facebook.com/groups/1580145892197093/?fref=ts

A budaörsi paprikás krumpli készítéséről megnézhet mindenki egy videót is, amely a 2012. év budaörsi főzőversenyen készült:

http://tothzoltan.blog.hu/2013/05/16/szamoljuk_egyutt_a_bogracsban_a_kolbaszkarikakat

Desszert

Mindig vannak elkésők minden programról. Ha már annyit késtek, hogy a főételből sem jutott nekik, akkor még mindig elérhetik a desszertet. A nektarin dzsemet (jammot, lekvárt. chatnit) 2014 őszén készítettük feleségemmel közösen a kertünk termett nektarin barackokból. A dzsem nem tartalmaz hozzáadott cukrot, de egy kis pohárban, kiskanállal lehet megenni.

Várunk minden szurkolót!

Tóth Zoltán, http://tothzoltan.blog.hu

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv Budaörs olvasókör 2015 Magyarország Rádió Bézs

2015.04.26.
05:04

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Politikusok és közbeszerzések: tisztelet a kivételnek

Mottó: „Győzni akkor kell a tenderen, mielőtt kiírják!” ( Névtelen belügyi vezető)

 A politikusok általában visszaélnek az állami hatalommal, és az adófizetők pénzével (adóval). Nyugodtam írjuk le sok-sok egyetemi tanári nyitómondatot: „Már a görögök is….”

A rendszerváltás előtti korrupció döntően fogyasztási cikkek megszerzésére irányult. Kornai Jánostól és Hankiss Elemértől tudjuk, hogy a fogyasztási oldalról korlátozott „hiánygazdaság” azt eredményezte, hogy a magát kiváltságosnak tekintő politikai elit, a pozícióit kihasználva elsődlegesen az élvezeti cikkek, szabadidős programok, a kulináris, a vadászati (és azzal összekötött szexuális) élvezetek terén igyekeztek a tiltott gyümölcsökre szert tenni. A 70-es évek slágere a gyermek felvétele az egyetemre, és a nyugati utazás – belügyileg engedélyezett - lehetősége volt. A kivételes lehetőségeket a tanácsi bérlakás, a soron kívüli személygépkocsi kiutalás (Zsiguli), és a balatoni telek (max. 200 négyzetméter) bérlete, majd megvásárlása jelentette.

A rendszerváltás (1989), majd a 2010 után uralgó politikusok – tisztelet a kevés kivételnek - minden korábbi mértéket képesek meghaladni: az adófizetők pénzéből az utolsó hajléktalan forintot is képesek kifacsarni. A közvélemény előtt azonban szűznek akarnak mutatkozni. Midőn minden sarki kurva stricijének a szerepét marják el, a kuplerájban a madám szerepére törnek, és bordély tulajdonosaként az új lány kipróbálási jogát is maguknak követelik.

A szűzként való társadalmi megjelenést a politikusokra a demokrácia intézményrendszere kényszeríti rá. Diktatúrában lehet korruptnak lenni, lehetséges kliensként (udvari szállítóként) páváskodni, büszkén lehet viselni „a diktátor országos barátja vagyok” címet és kitűntetést. A diktatúrában jövedelmező szerep az „Én csak a főnök s…gét nyalom, de az enyémet sokan nyalhatjátok!” magatartás típus. Sőt, a családban közvetlen sikereket lehet aratni, és kit érdekel a gyermekek, az unokák megvetése, amikor külföldi egyetemeken tanulhatnak!

A piacgazdaság és az állam helytelen összeillesztése, a társadalmi szolidaritás gondolatának az egybehangzó elvetése eredményezi azt, hogy a kormánypártok kizárólag saját kiválasztott társadalmi csoportjaik meggazdagodásában, az ellenzéki politikusok személyes és családi körük túlélésében érdekeltek. A magyar államban kb. 1,4 millió ember érdekelt az Orbán rendszer fenntartásában: ők azok, akik egzisztenciálisan függnek a Fidesz kormánypárti politikusaitól. A maradék 8,5 millió ember akarhatna mást, de még nem képesek megtalálni saját társadalmi-gazdasági-politikai alternatívájukat felmutatni képes pártokat. Azt tudja a 8,5 millió ember, hogy jobban akarna élni, de nincs olyan párt, amely felmutatná ennek a módját számukra.

Jelenleg a Fidesz anyagi-erkölcsi függőségben élő emberek uralkodnak, ennek megváltozásáig nincs remény a változásokra.

Honnét vannak azok a pénzek (az adófizetők pénzei), amelyek biztosítják a Fidesz 1,4 millió szavazójának az átlag fölötti megélhetését? A forrás a közbeszerzések rendszere, az állami fogyasztás árának a magánzsebekbe való átforgatása.

Értékhatár alatt

Az un. értékhatár alatti közbeszerzések lényege, hogy 25 millió Ft alatti közbeszerzés nem minősül jogilag közbeszerzésének. Gyakorlatilag nem kell nyilvánosságra hozni a megvásárolt termékeket szállító cég vagy a magánszemély nevét. A szakmai zsargonban ezt a módszert WC papír beszerzésnek nevezik. Azonban a költségvetési szerv vezetője, aki egy kisvállalkozónál ennyi pénzt elkölt, az számíthat, és sokan számítanak is (!) „barátságos” támogatásra. Az értékhatár alatti üggyel azonos elbírálásra számíthatnak az ügyvédi irodák és az építési tervező cégek, hivatkozva „bizalmi viszonyra”. Az értékhatár alatti beszerzésekkel kevés pénzt lehet zsebre tenni, de a tömegességével általánossá teszi az érintettek részéről a korrupció elfogadottságát.

Utazzunk külföldre!

A korrupciónak a külföldi utazással való megvalósítása jelenleg általános a magyar államban. A máz, amivel álcázzák a korrupciót, annak mindig szakmai tanulás az elfedője: az orvosok, gyógyszerészek mindig szakmai konferenciára utaznak, a közlekedési beruházók mindig a hatékony megoldásokat tanulhatják külföldi nagyvárosokban, a köztisztviselők vezetői informatikai fejlesztések mélyülhetnek el. Nagy politikusok nemzetbiztonsági okokra is hivatkozhatnak a kéjutazásaik álcázására. Az alacsonyabb beosztású állami alkalmazottak általában szingliként utaznak a beszállítók költségére, de munkaidőben, míg a vezetők és a politikusok jelmondata: „Első osztályon repülünk, 5 csillagos szállodában lakunk, és megvetéssel nézzük a szállodai kurvákat!”

Egyszerűen készpénz

Primitív, de hatékony módszere a közbeszerzések korrupciójának. A döntésre jogosult személy a beosztottjait egy meghatározott győztes kihirdetésére kényszeríti (ösztönzi, presszionálja, utasítja, visszaél hatalmi pozíciójával, előléptetésben kecsegtet, stb.), és a győztes pályázótól készpénzt (ingatlant, részvényt, hitelt, stb.) követel ki: 5, 10, 15 vagy 20%. És meg is kapja.

Pótmunka

A legolcsóbb ajánlatra kiírt pályázatra az egyik cég mélyen a piaci (megvalósíthatósági) ár alatt tesz ajánlatot, és nyer. Majd a szerződéskötés után a pályázat kiírójával együtt többször is módosítják a szerződést „pótmunka” címén. A pótmunkához persze pótpénz is jár, így sikerül a megvalósításhoz szükséges összeget elérni, sőt, egy végső pótmunkával túlhaladni. A vesztes cégek meg nézhetnek az ügyre, mint ló a mozijegyre.

Műszaki előírások

A közvélemény megtévesztésnek könnyű módszere a közbeszerzési eljárások műszaki követelményeinek az előírása teljesítési feltételként: „Az a cég előnyt élvez a közbeszerzésben, amely képes 43000 mm féltengelyek közötti távolságot bizonyítani.” A szűk szakmai réteg kivételével senki nem érti, hogy miről van szó, azonban az a cég, aki ezt az előírást teljesíteni tudja, már a közbeszerzés kiírása után tudja, hogy csak ő nyerhet. Egy előre megbeszélt cégtől így könnyű az előre kialkudott számú, mélyen csökkentett (akciós) áron gépjárművekhez hozzájutni egyes politikusoknak vagy hozzátartozóinak.

Pénzügyi előírások

A pályázatban a kiíró egy majdani győztes vállalat pénzügyi-gazdálkodási eredményeivel kapcsolatosan támaszt követelményeket. Például azt írja elő: három lezárt gazdasági évben, az elsőben legyen 1 milliárdos forgalma 50 millió Ft nyereséggel, a második évben legyen 10 milliárdos forgalma 6 millió Ft nyereséggel, a harmadik évben 50 milliós forgalma 1 millió Ft veszteséggel. Érdekes módon utóbb ennek a pénzügyi követelménynek csak egyetlen vállalat tud megfelelni, tehát az megkapja a megrendelést. Miért? Azért, mert pályázati kiírás egy adott cég előző három évi eredményére épült.

Szaktudás előírások

Van egy másik módszer, amely rafinált, előre kimódolt súlyos visszaélés: meghatározzák, hogy milyen szaktudású szervezet pályázhat. Például egy iskolaépítéshez 11 mélyépítő mérnök kell, továbbá legyen 3 vízrendezési mérnökük és egy szingaléz tolmácsuk. Amikor megjelenik a pályázat, hirtelen minden érdekelt cég elkezdené fölvásárolni a piacról az ilyen szaktudású embereket, azonban érdekes módon nem találnak ilyeneket, mert a bennfentes cég már előre felvásárolta a piacról a szükséges szaktudást. A többi cég hoppon marad.

Pontozásos módszer

A pályázat elbírálásának a módja egy pontozásos rendszer: az a cég győz, amelyik a legtöbb pontot kapja a bíráló bizottságtól. A pontok egy részét objektíven mérhető teljesítmények alapján lehet elnyerni: idő, pénz, távolság, stb. Azonban a pontok egy részét a bíráló bizottság szubjektív vagy nem mérhető pályázati elemekre alapítja: lojalitás, hűség, pozitív jövőkép, elkötelezettség, stb. A pontozási szakértők úgy állítják össze az értékelő táblázatot, hogy a szubjektív elemek pontértéke – elfogult értékelő személyek nélkül is – egyik vagy másik cég javára billenthetik a győzelmet.

Érvénytelenített pályázatok

A pályázat kiírója érvénytelennek nyilvánítja a pályázat valamilyen eredményét kimódolt indoklással: pl. nem érkezett be olyan pályázat, amely összességében a legjobbnak volna értékelhető. Az új pályázaton már a megbeszélt cég győzhet.

Kampányfinanszírozás

A közbeszerzésben az érintett cég az ajánlott termék, szolgáltatás árán túl, a választási kampányban adott ingyenes támogatások (helyiségek használata, nyomdaipari termékek, média megjelenések) árát is leszámlázhatja.

Címek és rangok

A közbeszerzésben sikeres cég szívesen emeli futtatott politikusának a fényét más országok intézményeitől vásárolt címekkel és rangokkal.

TAO

A látvány csapatsportok (pl. foci) társasági adókedvezmény rendszere jó példája annak, amikor a jogalkotás egy konkrétan meghatározható politikusi kör kedvéért „törvényes lehetőséget” biztosít a közpénzek magánzsebbe irányítására. A politikusoktól konkrét közbeszerzéseket remélve a TAO-zó vállalt befizeti az adó helyett a focicsapat kasszájába a pénzt. A befizetett összeg csökkeneti a vállalat adóalapját, sőt, még adókedvezményben részesül. A focicsapatoknak nem kell elszámolniuk az adófizetők TAO-sított pénzével.

Nemzetbiztonsági titkos beszerzések

A törvényalkotással való visszaélés ad lehetőséget a titkos közbeszerzésekre. A titkos közbeszerzésben nem kell több ajánlatot kérni, elegendő csak egy baráti vállalattal megbeszélni a szállítási feltételeket. A másik nagy előnye a titkos közbeszerzésnek, hogy gyakorlatilag nincs ellenőrzés sem a műszaki tartalom, sem a pénz mennyiségéről. Nyilvános botránytól nem kell tartani, mert aki kiszivárogtat valamit az államtitokból, azt titkos tárgyaláson börtönbe csukják. Belső botránytól csak akkor kell tartani a titkosoknak, ha ellenérdekű titkosok, titkosszolgálati eszközökkel kiderítik a titkot, és titkos feljelentést tesznek a titokfőnöknél.

 A jelenlegi kormánypártok újabban nagyon szeretik alkalmazni a titkos közbeszerzéseket nem titkos ügyekben is. A választásokra már nagy titkos volt minden, hogy az elkövetett hibák ki ne derülhessenek. A miniszterelnök többször levelezett a néppel, azonban levelezést bonyolító köztisztviselők és a levelezés eredménye is titkosítva lett.

Bennfentes kereskedelem

A bennfentes információk alapján folytatott pénzügyi tevékenység kedvenc módszere egyes országos szintű politikusoknak. Míg az „értékhatár alatti” állami beszerzések a kishalak módszere, a bennfentes kereskedelem a nagyhalaké. Az állam vezető politikusai, akik pontosan előre kiszámítják, hogy egy-egy állami intézkedésnek (betér, kivét, vásárlás, eladás, hatósági ár bevezetése és megszüntetése, stb.) milyen kihatásai vannak a valuta- és devizaárfolyamokra, a kamatokra, a részvényekre és kötvényekre. Így az intézkedéseik megtétele előtt magánpénzeket csoportosítanak a változás előtt álló területre. Majd megteszik az előre eltervezett intézkedést, és meglepetten kiáltanak föl: „Milyen okosak vagyunk!” A kasszánál besöprik a hasznot, amelyet a vagyonbevallás keretében családi támogatásnak minősítenek.

Költségvetési pénzek kamatoztatása

Közismert visszaélési módszer a költségvetési pénzek a betétele magánbankokba és kockázati alapokba. Az elkövető politikusok kétszer szednek sápot: a betét elhelyezésért jutalék jár, továbbá a kifizetett kamat és a magánzsebükbe vándorol. Az államot látszólag nem éri kár, hiszen a költségvetési pénzek önmagukban nem kamatoznak, de az adófizetőket megkárosítják, és a közbizalmat rombolják.

Ki ellenőrzi a kormányt?

Széles a visszaélések, csalások, furfangosságok, csalafintaságok, disznózások, trükközések, fifikásságok, bűncselekmények választéka, amellyel a politikusok élhetnek. A módszereket nagy előszeretettel fejlesztik, hogy a közösség, a szavazók előtt tisztakezűnek tűnjenek fel. Míg a rendszerváltás előtt a kisstílű előnyszerzések, a hiányból származó fogyasztási javak törvénytelen és erkölcstelen megszerzése volt a jellemző, a rendszerváltás után a törvényellenes disznózások terjedtek a kampányfinanszírozás elégtelen volta miatt, jelenleg a hatalommegosztás elvét megtagadó kormánypárt a törvényalkotást használja fel arra, hogy törvényes burokba rejtse a törvénytelent és az erkölcstelent.

2010 óta nincs ellenőrzés a kormány tevékenysége fölött. 80 éve adták ki a jelszót: Minden hatalmat a szovjeteknek! Ilyen korban élünk újra.

  http://nepszava.hu/cikk/1055217-politikusok-es-kozbeszerzesek

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: rendszerváltás közigazgatás kampányfinanszírozás kormánypárt jóállam Népszava Két kor gyermeke Remegő Térdek Órája 2015 Magyarország

2015.04.16.
09:20

Írta: Dr. Tóth Zoltán

A hivatal emlékezete

 

Az oroszok a paksi spájzban, a Fidesz politikusai az iktatóban vannak. A Miniszterelnökségen az ügyintézés olyan gyorsan történik, hogy az ügyfél (Tarsoly Csaba)  levele még be sem érkezik a hivatalhoz, de a hivatalvezető kabinetfőnöke (Nagy János) már előző napon megválaszolja az ügyfél levelét, sőt, tájékoztatta az ügyfelet arról is, hogy a hivatalvezető (Orbán Viktor) tájékoztatta az illetékest (Varga Mihályt), aki a további ügyintézésre (tárgyalásra) jogosult ügyintézőt (Orbán Gábort) jelöl ki még a beadvány megérkezése előtti napon. Sőt, a tárgyalásra kijelölt ügyintéző még a beadvány beérkezése előtti napon valószínűleg jelentkezik az ügyfélnél. A válaszlevél az iktatási rendszer kikerülésével került kézbesítésre a jövőbeni ügyfélnek.

A hivatalvezető kabinetfőnökének gyors válaszát (levelét) a közigazgatásban nevezhetjük „közbenső intézkedésnek”: még nincs érdemi döntés az ügyfél beadványának tartalmáról, de az érdemi döntés előkészítése érdekében kijelölésre került az ügyintéző, aki tárgyalni fog az ügyféllel. A másnap megérkező beadványból megtudjuk, hogy az ügyfél nem maga az ügyfél (Tarsoly Csaba), hanem az ügyfél az az 50 ezer kötvényvásárló, akik fedezetlen kötvénnyel rendelkeznek.

Az 50 000 ügyfél már nyomós indok arra, hogy a hivatalvezető példátlan gyorsasággal intézkedjen, és minden törvénybe foglalt iratkezelési szabályt áthágva foglalkoznak a beadvánnyal.

Vessünk szakmai pillantást az iratra! Hogyan kerülhet egy irat a hivatalvezetőhöz? Erre a kérdésre a hivatalvezető sajtófőnöke azt a választ adta, hogy személyesen hozták be a hivatalba. Még nem merült fel a sajtóban, hogy ki lehet a személyes levélkézbesítő?

Hogyan lehet a hivatalba személyesen behozni egy levelet, amikor szigorú beléptetési szabályok vannak: igazoltatás az épülettől 300 méter távolságra, újabb személyazonosítás az épület kapujában. Ezekre a személyazonosítási cselekményekre csak akkor kerülhet sor, ha az adott személy belépésének jogát a hivatalvezető kabinetfőnöke az őrparancsnoknak engedélyezte. Ha a kabinetfőnök engedélyezte a belépést, akkor a belépés céljával is tisztában kellett hogy legyen. Sőt az engedélyezés tényét, az engedélyező személyét, a belépő személyazonossági adatait, a be – és kilépés időpontját elektronikusan rögzítik, sőt a videofelvétel is visszakereshető.

Ha a személyes kézbesítő a hivatali épülettől távol eső első személyazonosításnál azt válaszolta volna: „levelet hoztam” a hivatalvezetőnek, akkor szigorúan a „Postabontóba” irányítják, amely egy másik utcában van, és akkor valóban csak az iktató pecsétje szerinti napon érkezett volna meg a levél a hivatalvezetőhöz.

Természetesen sokkal egyszerűbb a helyzet, ha a személyes kézbesítőnek belépési engedélye van a hivatalba, mert akkor a kétszeri személyazonosítás egyszerűbb és gyorsabb. Mivel személyi motozásra nem kerülhet sor, így a levél személyes kézbesítése, bár nem szabályos, de megvalósítható anélkül, hogy arról az érintetteken kívül bárki tudomást szerezne. (Jelen írásban a titkosszolgálati eszközök használatát nem tekintjük át.)

A postai úton vagy kézbesítővel a hivatalhoz érkező levelek (csomagok) a postabontóba kerülnek, ahol a beérkezés módját és időpontját rögzítik és a levelet, csomagot továbbítják a címezett szerinti iktatóba.

Minden hivatalnak törvényi kötelezettsége saját iratkezelési szabályzatot készíteni, amelynek kereteit törvény határozza meg. Kötelező a kézbesítés, postabontás, iktatás, ügyintéző kijelölésének módját, a válaszok elkészítésének az adminisztratív folyamatát, majd a kiadmányozás és a kézbesítés szabályait személyre szólóan rögzíteni.

Több miniszterelnökkel és sok miniszterrel volt alkalmam az általuk „fölösleges bürokráciának” nevezett tevékenységről – röviden – szót váltani. A legrövidebb megbeszélésre Orbán Viktorral került sor az iktatás szükségességéről, amikor az 1998. évi országgyűlési választáson elnyert megbízólevelét elvesztette, mielőtt az az Országgyűlés alakuló ülésén a mandátum igazolására sor került volna. A Fidesz pártapparátusa, amely hitelt érdemlően igazolható módon a megbízólevelet átvette, és az Országos Választási Iroda munkatársai között többszöri heveny vitára került, sor, de a kézbesítés, a postabontás, az iktatás, a kézbesítés szabályainak a megtartásáról szóló dokumentáció egyértelműen bizonyította, hogy aki nem tudja bemutatni az országgyűlési képviselő megbízó levelét, az országgyűlési képviselőként nem vehet részt a parlament alakuló ülésén. Érdekes helyzet volna, ha a köztársasági elnök az 1998. évi választások győztesét úgy kéri fel, hogy az érintett nem jöhet be a parlament épületébe.

A közhitelesség bizonyításra csak szigorú, dokumentált, bizonyítható kerülhet sor. A vitatott esetben Orbán Viktor megjelent az Országos Választási Irodában, - Jónapot! - Jónapot! - átvett egy „másodlatot”, amely közhitelesen bizonyította a képviselői státuszát, majd egyenest az Országgyűlés patkójába ment, ahol miniszterelnöki felkérést kapott.

A közigazgatási iktató rendszer a közhitelességet szolgálja.

A politikusok már régen feltalálták és begyakorolták azokat az utakat, hogy egyes levelek, csomagok ne a hivatalos úton jussanak a kezeikhez. Gyakori út a „sofőrök találkozzanak a parkolóban” megoldás, amikor avatatlan szemek számára láthatatlanul ér célba a küldemény. „Nézzél be hozzám egy kávéra, a belépő le lesz adva az őrségre!” vagy az „Igyunk egy sört a szokott helyen!” – szakmailag közismert megoldások.

A manuális iktató és irattári rendszerek kiállták a történelem próbáját. Világháborúkat, forradalmakat és ellenforradalmakat, könyvégetéseket éltek át, majd a maradékokból tájékozódhatnak az egyes emberek a kárpótlásoknál, a családfakutatásoknál, az elveszett gyermekek felkutatásánál, sőt, a gimnáziumi érettségi találkozók megszervezésénél. A politikusok is használják az iktatási és irattári rendszereket: politikai barátokat és ellenségeket keresnek és találnak a hivatal emlékezetében.

A politikusok el akarják kerülni kényes ügyekben a hivatal és a történelem emlékezetét. Dokumentumot akarnak egy problémás, kényes, kellemetlen ügyről, de olyan formában, hogy utóbb a változó céljaikhoz igazíthassák a dokumentum felhasználását.

Új helyzet állt elő az elektronikus levelezés kialakulásával. Miniszterelnökök, miniszterek, államtitkárok az interneten üzengetnek a népnek, üzengetnek egymásnak, blogoznak, twittereznek. Az állami iktató rendszerek nem képesek követni ezt a technikai fejlődést: Miért? mert az állami vezetők azt hiszik, hogy a ezek az internetes felületek „nem iktatnak, nem archiválnak”. Tévednek.

A tisztességtelen politikusok elkerülik a hivatal „hivatalos” emlékezetét: kicselezik a beléptető rendszert, átverik az iktatást, megfosztják az irattárat a dokumentumok egy részétől. A közhitelességet rombolják. Holott ugyanezek a politikusok rendelik meg az informatikai cégeket uraló „baráti cégektől” a milliárdos elektronikus iratkezelő rendszereket.

Vizet prédikálnak és bort isznak.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: közigazgatás pártok kormánypárt jóállam parlamentek épületei választópolgár kérdez 2015 Magyarország

2015.04.14.
11:16

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Rádió Bézs: Jamie Oliver paradicsomsalátája

Rádió Bézs: „Mit főzzünk? Válasszon!” A fakanálnál Tóth Zoltán, ma (2015. április 14.) 13-14 óra között. Ismétlés ma 22-23 óra között.

A Rádió Bézs mai műsorai: http://www.radiobezs.hu/radiobezs/musorrend

A mai műsorban Jamie Oliver idézettel indítunk: „Az emberek képesek leélni életüket unalmas paradicsomsalátákkal! Készítsünk új ízekkel teli parisalit!”

Az én kommentárom: ha megkóstoltuk az új ízeket, akkor térjünk vissza a megbízható paradicsomsalátához!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv 2015 Magyarország Rádió Bézs

2015.04.12.
22:05

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Magyar és magyar-kodó

 

(Válasz a Zsidó Világkongresszus elnökének)

Magyar vagyok reggel, magyar vagyok este. Magyar vagyok nappal és magyar vagyok éjjel. Magyar vagyok Budaörsön és magyar vagyok Bulgáriában. Magyar vagyok Brüsszelben és magyar vagyok Békéscsabán. Magyar vagyok ősszel és magyar vagyok tavasszal. Magyar vagyok télen és magyar vagyok nyáron. Magyar vagyok munkában és magyar vagyok munkanélküliként. Magyar vagyok középosztályban és nyugdíjasként. Magyar vagyok értelmiségiként és szakmunkásként. Magyar vagyok fiatalként és öregként. Magyar vagyok fiúként és férfiként. Magyar vagyok egészségesként és betegként.  Magyar vagyok tanulóként és tanárként. Magyar vagyok optimistaként és pesszimistaként. Magyar vagyok kultúremberként és a kultúrát szerető emberként. Magyar nőt szeretek és magyar a barátom. Magyar vagyok gyerekként és apaként. Magyar vagyok nagyapaként és dédpapaként. Magyarnak születtem és magyarként megyek el.

Azért vagyok magyar, mert véremben szlovák, szerb, magyar, zsidó és francia vér keveredik, magyar földön, magyar kultúrán nőttem fel és magyar az anyanyelvem.

A magyar-kodókról nem írok semmit. Csupán egy politikai dalból idézek nekik a szándékukról:

„Semmik vagyunk, s minden leszünk!”

Mint közismert az általános iskola 3. osztályából: a semmivel való osztás eredménye 0. Magyar 0 a Jobbik.

 

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia kormánypárt Unokáimnak 2015 Magyarország

2015.04.12.
20:59

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Veszprém megyei 3.sz. választókerület

2015. április 12. időközi országgyűlési képviselői választás eredménye:

1. Jobbik,

2. Fidesz,

3. Mszp - DK.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: kampány választás közigazgatás pártok kampányfinanszírozás kormánypárt MSZP jóállam magyar választások története választópolgár kérdez 2015 Magyarország

2015.04.12.
15:26

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Szűzpecsenye baconban, zeller kockákkal

A szűzpecsenyének már a neve is vonzó. A szűzpecsenye zsírban szegény, puha (gyorsan megsül) és ízes hús. Aki a fellelhetőségi helyére is kíváncsi szűzpecsenyének a malacban (mangalicában, disznóban, hivatalos sertésben), az a karaj túlsó oldalán keresse a kb. 5 cm átmérőjű, kör alakú, 20-25 cm hosszúsági húsrészletet[i]. Puhának azért puha, mert a gerinc alatti rész gyakorlatilag mozdulatlan az állat mozgása során, ellentétben a csülökkel, a combbal, amely a malac mozgásának alapja, így a sok sportolás miatt az izmok kemények, több időt igényel a megpuhításuk. (Ugyanezt a húst a marhában vesepecsenyének, bélszínnek nevezik.)

A vásárlásnál az ismerős hentest megkérhetjük, hogy a szűzpecsenye egyik oldalát borító kemény hártyát (inas borítást) metssze le a rózsaszínű húsról (amit persze ki kell fizetni). Ha előre csomagolt húst vásárolunk vagy barátságtalan hentessel hozott össze minket a sors, akkor ennek a hártyának a lehúzására magunknak kell vállalkozni egy éles és hegyes kés segítségével. (Háziasszonyok tehetnek egy bágyadt kísérletet arra, hogy a lakásban tartózkodó nagykorú férfit (?) bevonják a hártyátlanítás folyamatában, de a siker reménye általában hamvába holt[ii]. A hártyátlanítás azért szükséges, mert a hártya összehúzza a húst sütés közben, a hús elveszti kerek formáját.

Fűszerezéssel kezdjük az elkészítést: só, kevés őrölt bors. Fontos döntést kell meghoznunk az elősütés előtt: egészben süssük meg a szűzpecsenyét vagy vékonyabb (érme) vagy vastagabb (medalion) karikára szeleteljük-e? Bármely változatot fogadjuk el, az íze ugyanolyan lesz, de a tálalása egyszerűbb a felkarikázott szeletkéknek. Viszont ha az asztalnál olyan is ül, akit meg akarunk tisztelni az egybesült hús felszeletelésével, akkor feltétlen az egészben sütést válasszuk.

Az elősütés lényege, hogy nagyon forró serpenyőben (250 fok C), nagyon kevés zsíron (olajon) hirtelen megkapatjuk a hús minden oldalát. A magas hő „kifehéríti” a húst egy-két perc alatt, miközben mindent összefröcsköl a zsiradék! Ne aggódjunk különösebben, mert ha égési sérüléseinket Naxol-lal vagy egyszerű tejföllel bekentük, miután abbahagytuk a hideg vízzel való hűtést, akkor a második sütésnél már fedőt fogunk rátenni a forró zsiradékban elsősütött húsra. Az elősütés azért szükséges, hogy a majd később következő párolás alatt a hús finom ízei a húson belül maradjanak. Az elősütéssel az ízeket bezárjuk a húsba.

Az elősütött húst bacon szeletekbe göngyöljük. Bárhogy lehet göngyölni, a lényeg, hogy a befedjük vele az elősütött húst. (A bacont helyettesíthetjük bármilyen szalonnával.) A beburkolt és elősütött húst pár percre visszatesszük a forró zsiradékba, hogy a bacon is egy kicsit megpirulhasson.

A párolás következik: alacsonyabb hőfokon (120 fok C) húslevessel hígítjuk a sütőedényben levő zsiradékot, fokhagymát és kockára vágott zellert adunk az elősütött húshoz. Ízlés szerint szurokfüvet[iii] (oregano) vagy rozmaringot tehetünk még mellé. Az egészet együtt pároljuk 20 percig a sütőben.

Ha még sok lé maradt a serpenyőben, akkor egy kicsit „beforralhatjuk” a lét, de mindenképpen maradjon egy kis szaft a zeller kockák alatt.

Egy személyre kb. fél szűzpecsenyét (kb. 10 cm, 20 dkg) számítsunk. A szűzpecsenye árfolyama 2015 tavaszán kb. 1600 Ft/kg.

Jó étvágyat! 

[i] https://www.google.hu/search?q=sz%C5%B1zpecsenye+neve&biw=1366&bih=643&tbm=isch&imgil=7UMjvaA_n9fwFM%253A%253ByCvyCYX9qA4W0M%253Bhttp%25253A%25252F%25252Frantotthuswokban.bmintbalazs.com%25252Fszilvas-szuzpecsenye%25252Fszilvas_szuzpecsenye_1&source=iu&pf=m&fir=7UMjvaA_n9fwFM%253A%252CyCvyCYX9qA4W0M%252C_&usg=__30Ef_tAc810Rdh0Q2WmIqDF_yeE%3D&ved=0CDEQyjc&ei=Y2UqVYq3BYL1aP-vgdgO#imgrc=Vjr6vpl8pNmQIM%253A%3BPvhS25Mp8GgOYM%3Bhttp%253A%252F%252Fgasztroabc.hu%252Fkepek%252F5kb%252Fsertes-szuzpecsenye.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fgasztroabc.hu%252Flexikon%252Falapanyagok%252Fhus%252F1329_sertes-szuzpecsenye%252F%3B450%3B450

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv 2015 Magyarország Rádió Bézs