2014.08.31.
17:45

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Petőfi Sándor: Respublika

petofi_sandor_1409499906.png_160x224

 

RESPUBLIKA

Petőfi Sándor

http://mek.oszk.hu/01000/01006/html/back.gif

 

http://mek.oszk.hu/01000/01006/html/toc.gif

 

Respublika, szabadság gyermeke
S szabadság anyja, világ jótevője,
Ki bujdosol, mint a Rákócziak,
Köszöntelek a távolból előre!

Most hódolok, midőn még messze vagy,
Midőn még rémes átkozott neved van,
Midőn még, aki megfeszíteni
Kész tégedet, azt becsülik legjobban.

Most hódolok, most üdvözöllek én,
Hisz akkor úgyis hódolód elég lesz,
Ha a magasból ellenidre majd
A véres porba diadallal nézesz.

Mert győzni fogsz, dicső respublika,
Bár vessen ég és föld elédbe gátot,
Miként egy új, de szent Napóleon
Elfoglalod majd a kerek világot.

Kit meg nem térít szép szelíd szemed,
Hol a szeretet oltárlángja csillog,
Majd megtéríti azt szilaj kezed,
Melyben halálos vésznek kardja villog.

Te lész a győző, a diadal-ív
Ha elkészűl, a te számodra lészen,
Akár virágos tarka pázsiton,
Akár a vérnek vörös tengerében!

Szeretném tudni, ott leszek-e én
A győzedelmi fényes ünnepélyen?
Vagy akkorára már tán elvisz az
Enyészet s ott lenn tart a sírba' mélyen?

Ha meg nem érem e nagy ünnepet,
Barátim, emlékezzetek meg rólam...
Republikánus vagyok s az leszek
A föld alatt is ott a koporsóban!

Jertek ki hozzám, s ott kiáltsatok
Siromnál éljent a respublikára,
Meghallom én azt, s akkor béke száll
Ez üldözött, e fájó szív porára.

Pest, 1848. augusztus

 

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia Európai Unió filmszínházirodalom 2014 Magyarország

2014.08.30.
15:38

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Friss szilva - nektarin csatniban

img_5143_640x480_1409403019.jpg_640x480

Friss szilva nektarin csatniban – már a desszert neve is a nyárra utal. Szerencsés emberek vagyunk, mert a szobánk ablaka előtt van egy szilvafa, amelyen nagyon finom, nem puhuló és édes-pikáns ízű, nagy szemű szilva terem. Általában augusztus középétől már ehetőre érik (szerintem már július végén is, de a házi gyümölcsérés-ügyi hatóság rendszeresen felülbírálja álláspontomat. Augusztus végén még mindig van a fán friss szilva, de a család már eltelt a friss gyümölccsel, és ekkor új formát adok a friss szilvának: nektarin csatniba teszem egy kistányérban, és máris desszertként adható főétkezés után vagy tízóraira, uzsonnára önállóan is.

A friss szilvához nem kell semmilyen receptet adni, lényeg az, hogy még olyan kemény legyen, hogy rá lehessen harapni.

A csatni[i] elkészítésének a legfőbb feladatai azonban már leírást igényelnek. Miben különbözik a csatni a lekvártól? Döntően a fűszerezéstől és attól, hogy a lekvár hosszabb ideig tárolható, míg a csatni legfeljebb néhány hétig bírja a hűtőszekrényben. Csatni bármilyen gyümölcsből vagy zöldségből készíthető, jelen esetben nektarinból.

Egy lábosra való nektarinra tegyünk szert. Ha megmostuk, akkor már nem kell hámozni vagy egyéb faksznis dolgot csinálni, kimagozzuk és egyharmaddal nagyobb lábosba tesszük, hogy a forralásnál ne fusson ki (mert az nagyon nagytakarítást igényel). A félbevágott nektarinhoz fahéjat, szegfűborsot teszünk, és lassan forraljuk. (Ha teljes erővel forraljuk, akkor gyorsan lekozmál az alja, és akkor nincs mentség: kukába az egésszel, mert a kozma illata mindig ott lesz!) Ha pikánsabban szeretjük, akkor egy-két csili (egy fél cseresznyepaprika) is nagyon jó kiegészítés lehet!

A cukorral mi nagyon csínján bánunk. Egyrészt a nektarin (őszibarack, stb.) önmagában is édes, másrészt ne nyomjuk el a nektarin önmagában is kiváló ízét egy átlagos és szokványos kristálycukorral. Ha a kóstolás után még mindig úgy gondolja, hogy a cukor édessége a nektarin saját napsütéses, pikáns, savanykás-édeskés ízénél jobb, akkor - nosza - elő a kristálycukorral!

A felforrt masszát 3-5 percig forraljuk mindössze. (Ez nem lekvár!) Botmixerrel egyneműre kavarjuk a nektarint, és a még forró masszát valamilyen – kimosott – üvegbe, dobozba, lábosba töltjük. Ha lezárható üvegbe töltöttük, akkor érdemes a feltöltés és lezárás után a tetejére fordítani, mert a forró anyag dezinficiálja a lezáró kupak tetejét, és így tovább tárolható a hűtőben a romlás veszélye nélkül.

Ha már nincs friss gyümölcs a csatnihoz, akkor a kiválasztott lekvárhoz egy kevés vizet töltünk, és lassan forraljuk – a kiválasztott fűszerekkel együtt.

Bevásárló lista

 

3 kg friss szilva                                                                 700 Ft (2014)

 

3 kg friss nektarin                                                           1200

 

1 rudacska fahéj, 10 szem szegfűbors                      100

 

Összesen:                                                                         2000 Ft

 

Jó étvágyat!

 

 

 

 

Szólj hozzá!

2014.08.28.
20:47

Írta: Dr. Tóth Zoltán

A jelenlegi kormánypárt fideszesíti a független jelölteket

 

A választási eredeti szakmai szóhasználata szerint a független jelölt a pártoktól való függetlenséget jelenti. Az új fideszes nyelvhasználat szerint, aki független, az fideszes is. Bolgár György a KLubrádióban Tóth Zoltánt kérdezte erről az ellentmondásról.

 

http://www.klubradio.hu/index.php?id=33%23c

 

2. rész 20 perctől 3. rész 2 percig

 

1 komment

Címkék: választás kormánypárt 2014 Magyarország fogyasztó védd magad! magyar választások története 2014 önkormányzati választások

2014.08.25.
08:09

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Politika és autópálya

logo_1_masolata_1408946983.jpg_227x108

9 km hosszú dugó az autópályán 2014. augusztus 16-án. Az M5 szombat délután (is) járhatatlan volt. 17 órakor érkeztünk Kecskemét felöl Budapest irányában haladva a 44. km lehajtójához, amikor is megláttuk az álló kocsisor végét. Minden autón már villog a vészjelző, de lekanyarodni már nem tudunk, mert túlfutottunk a lehajtón, már mögöttünk is állnak az autók.

 

  1. Máris megfogalmazhatjuk a politika és az autópálya dugójának első fontos ismertetőjelét: nincs semmilyen információ arról, hogy baj van. Nincsen semmilyen figyelmeztető jel, hogy haladás helyett toporgás következik.

  2. A torlódásra (Stau) figyelmeztető tábla a torlódás kezdete után a 6 km-rel található! Ez a második hasonlóság a politika és autópálya között: akkor kapunk figyelmeztetést, amikor már reménytelenül benne vagyunk a slamasztikában. Nem tudunk sem arról, hogy baj következik és arról sincs információnk, hogy meddig tart még a 0-1-2-fék-0-ácsorgás folyamata.

  3. A leálló sávban sárga villogóval halad lassan egy „autópálya-felügyelet” felirattal ellátott teherautó. Információt nem közöl, bár láthatólag van rajta hangszóró. Valószínűleg a sárga hivatali autó és az abban ülők sem tudnak semmit. Olyanok, mint a politikusok.

  4. Rendőrlámpával villogva érkezik hátulról egy Audi – szintén a leállósávban -, de nem rendőrök, hanem civilek. Politikusok. Az immár 30 perce topogó kocsisor felhorkan, de nem történik semmi: politikusok el, információ nincs, a meleg 27 fok C.

  5. A leállósávban megindulnak az „erős emberek”. Hatalmas Mercedesek és Audik, néhány lapos Porsche nagy gázzal húz el az álló forgalom mellett. Agresszív sávváltások a lassan indulók előtt, váratlan kitörések a leállósávba, néhány hangos anyázás, és tovább állunk a dugóban. A csendes többség nem tesz semmit, az erőszak büntetlenül megjelenik és nincs az államnak jelen egyetlen képviselője sem, aki megfékezné a jogtalan előnyökért másokat legázolókat, a közúti bűncselekményeket elkövetőket. Ez a politika és az autópálya 5. hasonlósága. Osztatlan elismerést vált ki az a kamionos, aki lehúzódik a leállósávba, és így megakadályozza az „erős emberek” további grasszálását a leállósávban.

  6. Végre elérkezünk a ténylegesen lezárt sávhoz. Az útjelző szerint 1 km hosszú a külső sáv lezárása. A forgalom kezd felgyorsulni a két sáv autóinak az összefonódása után. Már 10 km-es sebességgel folyamatosan haladunk!

  7. 1 óra és 3 perc kellett, hogy 9 km hosszú dugó után kiszabaduljunk a 35. km-t jelző táblánál. Ekkor döbbenünk rá, hogy a lezárt útszakaszon nem dolgozott egyetlen munkás sem, nem volt ott egyetlen munkagép sem, és még egy munkagödör sem!

Ilyen a munka alapú társadalom? Ilyen az illiberális állam!

(Megjelent az Élet és Irodalom 2014. augusztus 22-ei számában, a Páratlan oldalon)

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia jóállam filmszínházirodalom 2014 Magyarország

2014.08.20.
18:44

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Zebegényi tökmagos krém

img_5107_640x480_1408552923.jpg_640x480

Zebegényben tanultam Evelintől a tökmagos krémet. Amikor megláttam az ételt, meggyőződéssel kérdeztem a háziasszonytól: „Mazsolás krémtúró?” A válasz helyett kaptam egy kistányérnyit, és valóban nagyot tévedtem. Az édes helyett pikáns-sós volt az íze, mazsola helyett héjnélküli tökmag, és édes tokaji helyett egy pohár rozét vonzott maga után.

Ma délben az unokáimnak valamilyen köretet kellett volna a sült csirke mellé kiállítanom, de nem jutott semmi jó eszembe. „Amíg gondolkodok, addig készítek előételnek egy kis tegnap tanult tökmagos krémet!”

Fele-fele arányban kevertem össze egyszerű félzsíros tehéntúrót juhtúróval. Egy kanálnyi tejföllel lazítottam a masszív krémen és beleöntöttem 10% héjnélküli tökmagot (natúr). Egy evőkanál tökmagolajat kevertem hozzá. A tökmagolaj a túró fehérségét szürkíti, de az íze nagyon finom (és drága). A sót fokozatosan tettem bele, mert először készítettem, így óvatosan kell összeállítani a krémet. A krémet lehet azonnal fogyasztani, de a hűtőben 2-3 napig is eláll.

Mihelyt készen voltam a tökmagos krémmel, eszembe jutott, hogy a múlt hétről maradt a zöldségtartóban néhány szem (parázs) krumpli. Az apró krumplikat héjában megsütöttem, és így a tökmagos krém és a sült krumpli már elég is volt a csirke mellé köretnek. (Parázs helyett bármilyen burgonya lehet!)

Kedves Evelin! Köszönöm a receptet, a tökmagos krém önagában is kitűnő étel, de mással kiegészítve is kiváló!

Bevásárló lista (4 személyre)

 

25 dg tehéntúró                                              250 Ft

 

25 dk juhtúró                                                   250

 

5   dk héjnélküli tökmag                                              150

 

1 evőkanál tökmagolaj                                 100

 

só, olaj a burgonya sütéshez                        50

 

12 apró parázs burgonya                             100

 

Összesen:                                                          1000 Ft kb.

Jó étvágyat!

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv 2014 Magyarország

2014.08.15.
16:52

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Svédországban parlamenti választások lesznek

sved_parlament_1408097722.jpg_280x210

A Riksdag, a svéd parlament választására 2014. szeptember 14-én kerül sor. Svédország államformája parlamentáris monarchia. A királynak azonban semmilyen kormányzati hatalma nincs 1974 óta. A választásokra 4 évenként mindig szeptemberben tartják. A parlament egykamarás és 349 tagú. A választás pártlistás, preferenciális szavazással történik. (Minden szavazó befolyásolhatja a képviselő jelöltek sorrendjét a pártlistán). Minden párt annyi képviselői helyet kap a parlamentben, mint az általa elért szavaztok aránya: arányos rendszerben történik és 4%-os a bejutási küszöb. A miniszterelnököt a parlament szóvivője nevezi ki a választáson győztes párt (koalíció) vezetői közül. A minisztereket a miniszterelnök jelöli és a parlamenti többség választja meg.

A politikai intézményben sokpárt-rendszer működik, hagyományosan 3 vezető párttal: szocialisták, konzervatívok és liberálisok.

http://www.riksdagen.se/en/

A fényképen Stockholmban a Riksdagen épülete látható a királyi palota felöl.

Szólj hozzá!

Címkék: választás demokrácia elsőválasztók Európai Unió Svédország külföldi választás parlamentek épületei

2014.08.15.
11:52

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Népszavazás a skót függetlenségről

skocia_1408096230.jpg_450x300

A skót királyság 1707. május 1-jéig független állam volt, ekkor azonban az Acts of Union (az egyesülési törvények) politikai unióba vonta az angol királysággal, és ezzel létrejött Nagy-Britannia. Jelenleg Anglia 50 millió, Skócia 5 millió lakossal rendelkezik.

A függetlenséggel kapcsolatos népszavazás kampánya már évek óta folyik. A népszavazás napja várhatóan 2014. szeptember 18-a.

http://www.hirado.hu/2014/08/06/skociaban-a-fontrol-es-az-unios-tagsagrol-vitaztak/

Egyszerű kérdést kell a választóknak megválaszolniuk: 300 év után elválnak-e Angliától? Igen vagy nem. Ha a népszavazáson a függetlenség pártiak győznek, akkor súlyosabb kérdésekről kell dönteni a skót és az angol parlamenteknek:

kibocsát-e új pénzt Skócia vagy megmarad a font kötelékében?

tagja marad-e Skócia az Európai Uniónak és Schengeni egyezménynek?

milyen határőrséget állítanak fel? stb.

A kérdésekre adott válaszok sürgetőek lesznek, és nagyon komoly anyagi következményekkel járnak.

A függetlenné válás napja várhatóan 2016. március 24. lesz. Ez a dátum jelképes, mert VI. Jakab skót király 1603-ban ezen a napon lépett – öröklés útján – az angol trónra I. Jakab néven.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Sk%C3%B3cia

Jelenleg folyik a kampány. Egyenlőre az egység megőrzői (unionisták) vannak többségben a közvélemény-kutatások szerint.

http://nepszava.hu/cikk/1030280-skocia-a-masodik-tevevitara-keszul

 

Szólj hozzá!

Címkék: kampány választás demokrácia Európai Unió Nagy Britannia külföldi választás

2014.08.15.
10:00

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Törökország is távolodik Európától?!

untitled_1408089500.png_300x168

Törökország köztársasági elnököt választott.

A jelenlegi magyar miniszterelnökhöz politikailag hasonlító Erdogán nyerte az elnökválasztást. Már az első forduló érvényes és eredményes volt. Bővebben a Népszabadságban olvashat róla.

http://nol.hu/kulfold/erdogan-mar-az-elso-forduloban-nyert-1479329

Törökország jelenleg parlamentáris rendszerét „elnöki” rendszerre változtatja az új elnök.

http://hu.euronews.com/2014/08/11/kibovitett-jogkorokkel-lenne-elnok-erdogan/

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás demokrácia rendszerváltás Törökország külföldi választás választópolgár kérdez

2014.08.15.
09:36

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Holnap halnap!

img_5041_640x480_1408088037.jpg_640x480

 Körösi sült halak (Tóth Zoltán készíti, Gyomaendrődön, 2014. 08. 15-én.)

Nagyapám, Tóth István, a Körös partján, Edrődön született, élt, dolgozott, családja volt, itt is nyugszik a köztemetőben. Nyárigyerekként minden szünidőben a nagyszüleimnél nyaraltunk az öcsémmel együtt. A szünidő egyet jelentett a Körössel, a fürdéssel, a Sócó zugi horgászattal. Kora hajnalban, napkeltekor indultunk biciklivel horgászni, és vittünk magunkkal két nagy kast, a halaknak. Reggelre, kora délelőttre megtelt a két kosár, többségében törpeharcsával, kisebbségben keszegekkel és két-három nagyobb hallal. Mire hazaértünk, már várt minket a Nagymamám, Rozika néni és néhány szomszédasszony, mert aznap mindenki halat evett a Ridegvárosi Gábor Áron utcában. A halak pikkelyezése, kibelezése, paprikás lisztbe forgatása és kisütése asszonyi feladat volt. A gyerekek rakták a tüzet, a férfiak félkörben állva beszélgettek valakinek a portája előtt. Mire delet harangoztak, addigra kész volt a sütés, mindenki vihetett haza egy nagy tállal ebédre. Más napokon mások horgásztak és sütöttek halat, és mi kaptunk egy tál sült halat.

Az Endrőd Baráti Kör Egyesület már hagyományosan megrendezi az önkormányzat támogatásával a halfőző versenyt. 2014-ben én is beneveztem az alkalomra – sült hallal. A többiek által főzött halászlé után jól esik egy kis sült hal, friss kenyérrel.

A halsütés a hal kiválasztásával kezdődik: törpeharcsa, keszeg, ponty, harcsa? Bármelyik jó lehet, de másképpen kell vágni, pucolni és sütni a különféle halakat! Egészben, filézve vagy szeletbe? Nagy tűzön vagy lassan, sok olajjal vagy éppencsak, előre besózva vagy utólag fűszerezve, bundában vagy natúr halként? Sok-sok döntésre váró kérdés! Nézzük a ponty patkó sütési módját, ahogy engem arra a Géza barátom tanított meg.

Bevásárló lista (4 személyre)                                     (2014 nyári árakon)

 

1 kg (8 szelet) ponty patkó                                         1800 Ft

 

0,2 l olaj                                                                                 100

 

0,2 kg füstölt szalonna                                                    200

 

1 csomag fűszersó                                                            120

 

0,2 kg kenyérmorzsa                                                       100

 

2 kg friss kovászolt falusi kenyér                                600

 

Összesen:                                                                         3000 Ft kb.

A pontyot lehet egészben is megvásárolni, akkor természetesen olcsóbb. Köretnek sült krumpli és kovászos uborka ajánlott (4 személyre további 700 Ft költség).

Metódus

A pontyszeleteket fűszer sóval (egyszerű sóval) ízesítjük, a sütés megkezdése előtt 1 órával. A lábosba csak annyi olajat öntünk, hogy a halszeletet ne lepje el (max. félig). A ponty patkókat zsemlemorzsában megforgatjuk, majd a 150 fok C-on oldalanként 3-3 percig sütjük. Ne engedjük a zsemlemorzsát (prézlit) barna-feketére megsülni! Olyan legyen a színe, mint a rántott húsnak. A halszeletekkel együtt 2-3 szelet szalonnát (kakastaréjra vágva) együtt sütünk. A hal elkészültét (átsült-e?) úgy állapítjuk meg, hogy villával beleszúrunk a halszeletbe. Ha nem ragad a villa a kihúzáskor, akkor kész van.

Jó étvágyat!             http://tothzoltan.blog.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv életrajz 2014 Magyarország Gyomaendrőd

2014.08.14.
09:15

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Nem szavazhat, de képviselő lehet?!

„Alapos lehet a gyanúnk, ha egy kormány módosít a választási szabályokon!”

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=177848

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás kormánypárt 2014 Magyarország Alkotmány Alaptörvény 2014 abécé választásokra 2014 önkormányzati választások