2014.09.14.
07:10

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Mandátum a Klubrádióban

A 2014. évi önkormányzati választások jegyében a magyar önkormányzati választások történetével foglalkozott Szentpéteri Nagy Richard műsorában Tóth Zoltán és Wiener György.

http://www.klubradio.hu/index.php?id=205%23c

A közel 1 órás műsor az 1848 előtti és utáni történelmi eseményekről, a dualizmus, a két világháború közötti választásokról, valamint a tanácsrendszer kialakulásáról szól. A választástörténet bemutatása folytatódik a következő Mandátum c. műsorban.

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás demokrácia 2014 Magyarország magyar választások története 2014 abécé választásokra 2014 önkormányzati választások

2014.09.09.
21:32

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Fejlődik a magyar foci!

ir_magyar_1410291071.jpg_275x183

 A magyar nemzet fejlődése lemérhető a jelenlegi kormány és kormánypárt tevékenységének az eredményéről: a korábbi 8:1 után, már csak 2:1 lett a magyar válogatott veresége egy foci meccsen.

Hat (6) góllal kaptak kevesebbet a fejlődésben levő magyar fiúk! Ne szégyelljük elmondani, hogy négyszer (400%) kevesebb gól nagyon nagy fejlődés a magyar nép történelmében! A németek nagyon lassan fejlődnek és az angolok is lassúak, különösen a kiugró magyar-székely nemzeti előretöréshez képest.

A magyarok teljesítménye egyenletes: akkor és most is legalább egy góllal tömtük ki az ellenfeleket!

A magyarok szívesen vállalják az orosz labdarúgó vb megrendezését az olimpia előtt!

 

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia kormánypárt Budapest jóállam 2014 Magyarország

2014.09.07.
17:36

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Önkormányzati választás fogalmai

images5qodpm1g_1410104176.jpg_86x70

Önkormányzati választások a Klubrádió Mandátum c. műsorában

http://www.klubradio.hu/index.php?id=205%23c

Műsorvezető: Szentpéteri Nagy Richard, kérdezi Szigeti Pétert és Tóth Zoltánt.

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás demokrácia elsőválasztók 2014 Magyarország magyar választások története választópolgár kérdez 2014 önkormányzati választások

2014.09.07.
17:16

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Máglyarakás

img_5303_640x480_1410102775.jpg_640x480

A desszert elnevezése egy fantázianév, mert bár rakásnak rakás lehet, de máglyának mégse, hacsak nem tekintjük annak a fehér-világosbarna hab (habcsók?) alatt megbúvó piros lekvár-réteget?!

Aki az édességet szereti és nagykanállal is szívesen megeszi, az álljon neki - e recept alapján - ennek a laktató édességnek az elkészítéséhez!

Tojás sárgákat, vaniliáscukorral, továbbá kristálycukorral és citromhéjjal elkeverünk. (Ha sok az időnk és az energiánk, akkor kézi habverővel, ha sietünk vagy túlvagyunk a reggeli tornán, akkor gépesített eszközzel dolgozunk. Ha a családban kérünk meg valakit a kézi habverésre, akkor nagy az esélyünk, hogy ezt a kívánságunkat teljesíti az érintett - utolsóként.) A kavarcsot felengedjük langyos tejjel, tulajdonképpen egy ízesített tejet készítünk. A kristálycukrot kicserélhetjük cukorbetegeknek nyírfa (stb.) cukorra is.

A zsömléket vízszintesen 3 felé szétvágjuk, úgy hogy a tető ne billegjen, amikor letesszük a tepsi aljára (egy kis talpat vágunk rá) és egy nagy tepsiben 120 Fok C melegben kiszárítjuk a zsemléket (max. 5-10 perc).

Az ízesített tejjel meglocsoljuk a szárított zsömle szeleteket. A tocsogóssá tett zsömleszeletek felét egy feleakkora tepsibe tesszük át, mint amiben szárítottuk a zsemléket. Az átázott zsemleszeleteket beborítjuk vékonyra vágott almaszeletekkel, amelyeket erősen fahéjazunk. A maradék ázalékkal az almát beborítjuk. A spájzból lekvárt veszünk elő (kedvünkre valót, de lehet régi is), a lekvárt folyósra hígítjuk főzőrummal vagy más égetett szesszel.

A főzőrum annyiba kerül a boltban önmagában, mint az összes többi hozzávaló. El is hagyhatjuk, vagy rumaromával pótolhatjuk a főzőrumot.

Megkóstoljuk a rumos lekvárt, hogy kellően ízletes-e (na, még egyszer), és elsimítjuk az ázalék zsömlék tetején. A sütőben 140 fok C –on 40 percig sütjük. A sütés után legalább 15 percig pihentetjük (hűtjük) a rumos-almás-tocsogós zsömléket.

Amíg sül és pihen a tészta, addig a tojások fehérjét (sárgája ne legyen benne egy csepp sem, mert nem verődik fel!) újabb adag kristálycukorral kemény habbá verjük. A keménységet úgy állapítjuk meg, hogy a tálat lefelé fordítjuk: ha a hab kiesik a tálból, akkor új tojásokat veszünk elő, ha a hab a tálban marad, akkor jól dolgoztunk!

A habcsókhoz hasonló állagú habot egyenletesen elterítjük a lekvár tetején, és 170 fok C-on 10 percig pirítjuk. A sütőbe többször is betekintünk, hogy nem ég-e meg a habunk! Ha már világos barna, akkor kész! Ha már szürke-fekete foltos, akkor kivesszük a sütőből, a megégett habot a szemétbe kézbesítjük, új tojásfehérjékből új fedőréteget készítünk.

A máglyarakás állaga változatos: a felső habréteg egy kicsit kemény, vizes késsel kell vágni. A zsemlék és az alma rétegegek puhák, de nem folynak szét. Ehetjük villával vagy kanállal is.

Bevásárló lista 4 személyre                                        (2014)

Zsömle 6 db                                                                      120 Ft                                                 

Tojás 3 db                                                                          150

Vaníliacukor 10 gr                                                              50

Kristálycukor 150 gr (2x75 gr)                                    100

Tej 0,5 l                                                                               100

Alma 3 db                                                                          50

Sütőrum 250 ml                                                              600

Lekvár 200 gr                                                                    100

Fahéj 20 gr                                                                          50

Összesen:                                                                         1200 Ft kb.

Jó étvágyat!

(Juhász Jánostól tanultam a „máglyarakás” elkészítését a Dobos. C. József iskolában.)

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv 2014 Magyarország

2014.09.07.
15:52

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Plakátok, szórólapok, röplapok

imageseo9q3b7y_1410097907.jpg_363x139

A Politikatörténeti Intézet és Alapítvány kiállítását Tóth Zoltán nyitotta meg.

http://nepszava.hu/cikk/1032366-valasztasok-emlekezete

„…a választási kampányokban nincs is a pártoknak kihirdetett, nyilvános választási programjuk, hanem egytagú szavakkal, maximum három rövid szóból álló mondattal próbálják rávenni a társadalom tagjait a szavazásra.”

 

Szólj hozzá!

Címkék: kampány választás demokrácia kormánypárt 2014 Magyarország 2014 önkormányzati választások

2014.08.31.
17:45

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Petőfi Sándor: Respublika

petofi_sandor_1409499906.png_160x224

 

RESPUBLIKA

Petőfi Sándor

http://mek.oszk.hu/01000/01006/html/back.gif

 

http://mek.oszk.hu/01000/01006/html/toc.gif

 

Respublika, szabadság gyermeke
S szabadság anyja, világ jótevője,
Ki bujdosol, mint a Rákócziak,
Köszöntelek a távolból előre!

Most hódolok, midőn még messze vagy,
Midőn még rémes átkozott neved van,
Midőn még, aki megfeszíteni
Kész tégedet, azt becsülik legjobban.

Most hódolok, most üdvözöllek én,
Hisz akkor úgyis hódolód elég lesz,
Ha a magasból ellenidre majd
A véres porba diadallal nézesz.

Mert győzni fogsz, dicső respublika,
Bár vessen ég és föld elédbe gátot,
Miként egy új, de szent Napóleon
Elfoglalod majd a kerek világot.

Kit meg nem térít szép szelíd szemed,
Hol a szeretet oltárlángja csillog,
Majd megtéríti azt szilaj kezed,
Melyben halálos vésznek kardja villog.

Te lész a győző, a diadal-ív
Ha elkészűl, a te számodra lészen,
Akár virágos tarka pázsiton,
Akár a vérnek vörös tengerében!

Szeretném tudni, ott leszek-e én
A győzedelmi fényes ünnepélyen?
Vagy akkorára már tán elvisz az
Enyészet s ott lenn tart a sírba' mélyen?

Ha meg nem érem e nagy ünnepet,
Barátim, emlékezzetek meg rólam...
Republikánus vagyok s az leszek
A föld alatt is ott a koporsóban!

Jertek ki hozzám, s ott kiáltsatok
Siromnál éljent a respublikára,
Meghallom én azt, s akkor béke száll
Ez üldözött, e fájó szív porára.

Pest, 1848. augusztus

 

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia Európai Unió filmszínházirodalom 2014 Magyarország

2014.08.30.
15:38

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Friss szilva - nektarin csatniban

img_5143_640x480_1409403019.jpg_640x480

Friss szilva nektarin csatniban – már a desszert neve is a nyárra utal. Szerencsés emberek vagyunk, mert a szobánk ablaka előtt van egy szilvafa, amelyen nagyon finom, nem puhuló és édes-pikáns ízű, nagy szemű szilva terem. Általában augusztus középétől már ehetőre érik (szerintem már július végén is, de a házi gyümölcsérés-ügyi hatóság rendszeresen felülbírálja álláspontomat. Augusztus végén még mindig van a fán friss szilva, de a család már eltelt a friss gyümölccsel, és ekkor új formát adok a friss szilvának: nektarin csatniba teszem egy kistányérban, és máris desszertként adható főétkezés után vagy tízóraira, uzsonnára önállóan is.

A friss szilvához nem kell semmilyen receptet adni, lényeg az, hogy még olyan kemény legyen, hogy rá lehessen harapni.

A csatni[i] elkészítésének a legfőbb feladatai azonban már leírást igényelnek. Miben különbözik a csatni a lekvártól? Döntően a fűszerezéstől és attól, hogy a lekvár hosszabb ideig tárolható, míg a csatni legfeljebb néhány hétig bírja a hűtőszekrényben. Csatni bármilyen gyümölcsből vagy zöldségből készíthető, jelen esetben nektarinból.

Egy lábosra való nektarinra tegyünk szert. Ha megmostuk, akkor már nem kell hámozni vagy egyéb faksznis dolgot csinálni, kimagozzuk és egyharmaddal nagyobb lábosba tesszük, hogy a forralásnál ne fusson ki (mert az nagyon nagytakarítást igényel). A félbevágott nektarinhoz fahéjat, szegfűborsot teszünk, és lassan forraljuk. (Ha teljes erővel forraljuk, akkor gyorsan lekozmál az alja, és akkor nincs mentség: kukába az egésszel, mert a kozma illata mindig ott lesz!) Ha pikánsabban szeretjük, akkor egy-két csili (egy fél cseresznyepaprika) is nagyon jó kiegészítés lehet!

A cukorral mi nagyon csínján bánunk. Egyrészt a nektarin (őszibarack, stb.) önmagában is édes, másrészt ne nyomjuk el a nektarin önmagában is kiváló ízét egy átlagos és szokványos kristálycukorral. Ha a kóstolás után még mindig úgy gondolja, hogy a cukor édessége a nektarin saját napsütéses, pikáns, savanykás-édeskés ízénél jobb, akkor - nosza - elő a kristálycukorral!

A felforrt masszát 3-5 percig forraljuk mindössze. (Ez nem lekvár!) Botmixerrel egyneműre kavarjuk a nektarint, és a még forró masszát valamilyen – kimosott – üvegbe, dobozba, lábosba töltjük. Ha lezárható üvegbe töltöttük, akkor érdemes a feltöltés és lezárás után a tetejére fordítani, mert a forró anyag dezinficiálja a lezáró kupak tetejét, és így tovább tárolható a hűtőben a romlás veszélye nélkül.

Ha már nincs friss gyümölcs a csatnihoz, akkor a kiválasztott lekvárhoz egy kevés vizet töltünk, és lassan forraljuk – a kiválasztott fűszerekkel együtt.

Bevásárló lista

 

3 kg friss szilva                                                                 700 Ft (2014)

 

3 kg friss nektarin                                                           1200

 

1 rudacska fahéj, 10 szem szegfűbors                      100

 

Összesen:                                                                         2000 Ft

 

Jó étvágyat!

 

 

 

 

Szólj hozzá!

2014.08.28.
20:47

Írta: Dr. Tóth Zoltán

A jelenlegi kormánypárt fideszesíti a független jelölteket

 

A választási eredeti szakmai szóhasználata szerint a független jelölt a pártoktól való függetlenséget jelenti. Az új fideszes nyelvhasználat szerint, aki független, az fideszes is. Bolgár György a KLubrádióban Tóth Zoltánt kérdezte erről az ellentmondásról.

 

http://www.klubradio.hu/index.php?id=33%23c

 

2. rész 20 perctől 3. rész 2 percig

 

1 komment

Címkék: választás kormánypárt 2014 Magyarország fogyasztó védd magad! magyar választások története 2014 önkormányzati választások

2014.08.25.
08:09

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Politika és autópálya

logo_1_masolata_1408946983.jpg_227x108

9 km hosszú dugó az autópályán 2014. augusztus 16-án. Az M5 szombat délután (is) járhatatlan volt. 17 órakor érkeztünk Kecskemét felöl Budapest irányában haladva a 44. km lehajtójához, amikor is megláttuk az álló kocsisor végét. Minden autón már villog a vészjelző, de lekanyarodni már nem tudunk, mert túlfutottunk a lehajtón, már mögöttünk is állnak az autók.

 

  1. Máris megfogalmazhatjuk a politika és az autópálya dugójának első fontos ismertetőjelét: nincs semmilyen információ arról, hogy baj van. Nincsen semmilyen figyelmeztető jel, hogy haladás helyett toporgás következik.

  2. A torlódásra (Stau) figyelmeztető tábla a torlódás kezdete után a 6 km-rel található! Ez a második hasonlóság a politika és autópálya között: akkor kapunk figyelmeztetést, amikor már reménytelenül benne vagyunk a slamasztikában. Nem tudunk sem arról, hogy baj következik és arról sincs információnk, hogy meddig tart még a 0-1-2-fék-0-ácsorgás folyamata.

  3. A leálló sávban sárga villogóval halad lassan egy „autópálya-felügyelet” felirattal ellátott teherautó. Információt nem közöl, bár láthatólag van rajta hangszóró. Valószínűleg a sárga hivatali autó és az abban ülők sem tudnak semmit. Olyanok, mint a politikusok.

  4. Rendőrlámpával villogva érkezik hátulról egy Audi – szintén a leállósávban -, de nem rendőrök, hanem civilek. Politikusok. Az immár 30 perce topogó kocsisor felhorkan, de nem történik semmi: politikusok el, információ nincs, a meleg 27 fok C.

  5. A leállósávban megindulnak az „erős emberek”. Hatalmas Mercedesek és Audik, néhány lapos Porsche nagy gázzal húz el az álló forgalom mellett. Agresszív sávváltások a lassan indulók előtt, váratlan kitörések a leállósávba, néhány hangos anyázás, és tovább állunk a dugóban. A csendes többség nem tesz semmit, az erőszak büntetlenül megjelenik és nincs az államnak jelen egyetlen képviselője sem, aki megfékezné a jogtalan előnyökért másokat legázolókat, a közúti bűncselekményeket elkövetőket. Ez a politika és az autópálya 5. hasonlósága. Osztatlan elismerést vált ki az a kamionos, aki lehúzódik a leállósávba, és így megakadályozza az „erős emberek” további grasszálását a leállósávban.

  6. Végre elérkezünk a ténylegesen lezárt sávhoz. Az útjelző szerint 1 km hosszú a külső sáv lezárása. A forgalom kezd felgyorsulni a két sáv autóinak az összefonódása után. Már 10 km-es sebességgel folyamatosan haladunk!

  7. 1 óra és 3 perc kellett, hogy 9 km hosszú dugó után kiszabaduljunk a 35. km-t jelző táblánál. Ekkor döbbenünk rá, hogy a lezárt útszakaszon nem dolgozott egyetlen munkás sem, nem volt ott egyetlen munkagép sem, és még egy munkagödör sem!

Ilyen a munka alapú társadalom? Ilyen az illiberális állam!

(Megjelent az Élet és Irodalom 2014. augusztus 22-ei számában, a Páratlan oldalon)

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia jóállam filmszínházirodalom 2014 Magyarország

2014.08.20.
18:44

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Zebegényi tökmagos krém

img_5107_640x480_1408552923.jpg_640x480

Zebegényben tanultam Evelintől a tökmagos krémet. Amikor megláttam az ételt, meggyőződéssel kérdeztem a háziasszonytól: „Mazsolás krémtúró?” A válasz helyett kaptam egy kistányérnyit, és valóban nagyot tévedtem. Az édes helyett pikáns-sós volt az íze, mazsola helyett héjnélküli tökmag, és édes tokaji helyett egy pohár rozét vonzott maga után.

Ma délben az unokáimnak valamilyen köretet kellett volna a sült csirke mellé kiállítanom, de nem jutott semmi jó eszembe. „Amíg gondolkodok, addig készítek előételnek egy kis tegnap tanult tökmagos krémet!”

Fele-fele arányban kevertem össze egyszerű félzsíros tehéntúrót juhtúróval. Egy kanálnyi tejföllel lazítottam a masszív krémen és beleöntöttem 10% héjnélküli tökmagot (natúr). Egy evőkanál tökmagolajat kevertem hozzá. A tökmagolaj a túró fehérségét szürkíti, de az íze nagyon finom (és drága). A sót fokozatosan tettem bele, mert először készítettem, így óvatosan kell összeállítani a krémet. A krémet lehet azonnal fogyasztani, de a hűtőben 2-3 napig is eláll.

Mihelyt készen voltam a tökmagos krémmel, eszembe jutott, hogy a múlt hétről maradt a zöldségtartóban néhány szem (parázs) krumpli. Az apró krumplikat héjában megsütöttem, és így a tökmagos krém és a sült krumpli már elég is volt a csirke mellé köretnek. (Parázs helyett bármilyen burgonya lehet!)

Kedves Evelin! Köszönöm a receptet, a tökmagos krém önagában is kitűnő étel, de mással kiegészítve is kiváló!

Bevásárló lista (4 személyre)

 

25 dg tehéntúró                                              250 Ft

 

25 dk juhtúró                                                   250

 

5   dk héjnélküli tökmag                                              150

 

1 evőkanál tökmagolaj                                 100

 

só, olaj a burgonya sütéshez                        50

 

12 apró parázs burgonya                             100

 

Összesen:                                                          1000 Ft kb.

Jó étvágyat!

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv 2014 Magyarország