2016.12.04.
22:26

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Divernyák választási törvények

2016-ban is megválasztották az USA elnökét. A választás eredményének[i] a végső summája itt látható: 

Donald Trump

Republican

61,500,332 szavazat

(46.71%)

306 elektor (57%)

 

 

 

Hillary Clinton

Democratic

62,842,333 szavazat

(47.73%

) 232 elektor (43%)

 

A részvételi arány 55% volt, amely relatíve alacsonynak számít. A demokrata jelölt 62,8 millió szavazatot kapott és vesztett a republikánus jelöltettel szemben, aki 61,5 millió szavazatot gyűjtött össze. Az érthetetlen végeredmény oka a választási rendszerben rejlik: „közvetett/elektori” és „aránytalan többségi” a választási szisztémában.

A közvetett/elektori szavazás azt jelenti, hogy a választópolgárok a szavazólapon a szavazatukkal nem az egyik elnökjelöltre szavaznak, hanem egy közbenső személyre (elektorra), aki azt ígéri, hogy az egyik jelöltre fog szavazni. A választókerületek azonosak az USA tagállamokkal. Azonban a tagállamok elektorainak a száma nem arányos a tagállamok lakosságának a számával. Sőt, a legnagyobb lakosságszámú tagállamoknak, ahol a legtöbb választó él és szavaz, aránytalanul kevesebb elektora van, mint a kisebb tagállamoknak.

Történelmi-politikai okai vannak a közvetett szavazási rendszernek. Az USA kialakulása idején (XVIII. sz vége – XIX. sz.) a közlekedési viszonyok nem tették lehetővé a szavazás napján a polgárok tömeges utazását, sőt még a gazdag embereknek (politikusoknak) is komoly gondot és költséget okozott a közlekedés. Az újságok terjesztése is csak a vasúthálózat fejlődésével vált lehetségessé, így az országos politikát a tagállamok kiküldöttjei (elektorai) alakították ki – Washingtonban. Az elektorok a tagállamokban megválasztott politikusok voltak, akik szükségszerűen Washingtonban laktak megbízatásuk idejére. Hasonlóan a tagállami képviselőkhöz és szenátorokhoz, akikkel együtt alkotják az adott tagállam politikai elitjét. Az USA alkotmány több mint 200 éves stabilitása miatt, a közlekedés fejlődése, a média hálózatok kialakulása ellenére nem változott az elektori/közvetett választási rendszer.

Történelmi -politikai okai[ii] vannak az elektorok száma aránytalanságának is az egyes tagállamok lakosságszámához képest. Angol gyarmati területeken 13 állam hozza létre az Egyesült Államokat. A további tagállamok önkéntes csatlakozás, háború vagy földvásárlás[iii] útján kerültek az USA—hoz. A csatlakozási politikai tárgyalások csúcspontja mindig az elektorok száma volt, vagyis hány politikus képviselheti Washingtonban a tagállamot. Az időben később csatlakozó tagállamok jó érdekérvényesítők voltak, és a lakossá számarányához képest több elektori (+képviselői és szenátori) helyet sikerült kicsikarniuk, mint a már az unión belül levő államoknak volt. Az USA-ban mindenki tisztában van ezzel az igazságtalansággal, de 100 év alatt megtanultak együtt élni ezzel az aránytalansággal, amely egyébként valamelyik nagy pártnak minden választáson kedvező. Most a republikánusok kedvezett az elektori aránytalanság.

A választás eredményét a választási törvény lényegesen befolyásolja: a választókerületek kialakítása, a jelölés szabályai, az aktív, passzív választójog korhatára és cenzusai, a választási matematika (eredmények megállapításának a módja), a kampányszabályok, a közvetett vagy közvetlen szavazási mód, stb.

Hillary Clinton a választás eredményét elfogadta. Most azért kampányol, hogy december elején, amikor az elektorok szavaznak, akkor az elektorok többsége rá szavazzon, és ne Trumpra. Az USA választási törvény nem tiltja, hogy az elektor másik jelöltre szavazzon, mint amit ígért a választópolgároknak….

 


 

 

komment

Címkék: választás demokrácia USA elnök

2016.11.27.
20:28

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Egy mondat a Fészekből

 

„Hol a kabaré lábát megveti,

 

Világodat meg fogja dönteni!”

 

                                               Sas József

 

komment

Címkék: demokrácia filmszínházirodalom 2016 Magyarország

2016.11.24.
13:52

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Klubrádió: Előválasztás

Tóth Zoltán „előválasztási” szakértővel beszélgetett Bolgár György a Klubrádióban. Lehet-e törvényesen az előválasztásokra névjegyzéket készítenie a demokratikus pártoknak? A Fidesz elcsalhatja-e a demokratikus pártok előválasztási eredményét? Ha van 14 perce választ kap a kérdésekre.

Klubrádió Megbeszéljük… Bolgár Györggyel

2016. 11. 23.

http://www.klubradio.hu/index.php?id=33

2. rész 17 perc 40-től végig

3. rész elejétől 1 perc

 

 

 

komment

Címkék: választás demokrácia előválasztás Klubrádió magyar választások története Országgyűlési választás 2018 2016 Magyarország

2016.11.22.
10:03

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Hajléktalanok szavazása az USA-ban

Az USA-ban szavazhatnak-e a hajléktalanok?

A kérdésre válaszol Szimonisz László, USA állampolgár

1. Igen, 'regisztráltathatják magukat, ha szándékuk van azon a területen tartózkodni egy meg nem határozott időre'.

2. Egy címet meg kell adniuk, ahol 'lehajtják a fejüket'.  Ez lehet egy utcasarok kereszteződés, vagy például a '14.-ik utcai híd alatt' is.

3. Ha teljesen vidéki területen lakik, akkor egy falunevet, illetve az országút számát meg kell jelölniük.

4. Lakcím megjelölés tekintetében, meg kell adniuk egy kézbesíthető címet. Ez lehet egy 'menhely', ahol a regisztrációs kártyáját megkaphatja. Nem kell feltétlenül ott laknia.

5. 29 nappal a választási határidő előtt kell magát regisztráltatni.
6. Nem kötelező bizonyos napokon ott tartózkodnia, de október tizedikéig regisztráltatni kell magát.

7. Ha 'elköltözik' a regisztrációs helyéről egy másik választókörzetbe (az államon belül), akkor a következő elnökválasztáson, illetve minden közbeeső választáson szavazhat az eredetileg regisztrált körzetében.

Akkor ha 'elköltözik' más államba harminc napon belül a következő elnökválasztás elött, akkor leadhatja szavazatát a korábbi választókörzetében (Virginia államban), de csak az elnökre, illetve alelnökre szavazhat.

8. A regisztráláshoz fényképes igazolvány bemutatása nem kötelező, de ha van Társadalombiztosi száma, azt meg kell mondja. Ha nincs, akkor is regisztrálhat, de meg kell mondja, hogy nincs.

9. A szavazáshoz személyazonosság bizonyítása szükséges. A következők elfogadhatók: Virginia szavazókártya, TAJ kártya, érvényes Virginia jogosítvány, illetve akármilyen más Virginia állambeli igazolvány, vagy szövetségi fényképes igazolvány, melyet a munkáltatója állít ki. Ha egyiket sem tudja bemutatni, akkor is szavazhat ha aláír egy hitelesítést hogy már korábban regisztráltatta magát. Ebben az esetben feltételes szavazónak számít és csak akkor számolják a szavazatát, ha a Bizottság később hitelesíti az állítás valóságtartalmát.

10.Egy szavazó nevét egy inaktív listára helyezik, ha egy postán elküldött felhívásra harminc napon belül nem válaszol.

-- Ha a szavazó nem vesz részt a négy évenként tartandó elnökválasztáson és nem értesíti a választási bizottságot, akkor a második választás előtt a regisztrációt törlik.  (Ez mindenkire vonatkozik)

11. Ha valaki nem biztos, hogy a neve a listán van-e, bármikor érdeklődhet az illetékeseknél.

 

 

 

 

 

komment

Címkék: választás külföldi választás USA elnök választópolgár kérdez

2016.11.22.
09:35

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Rádió Bézs: Amerikában jártam...

2016 november 25. péntek, 13 óra (ismétlés szombat 13 óra)

Madonna, Bon Jovi, Bruce Springsteen és Beyonce énekel.

Rendhagyó a műsor: az amerikai énekes hírességek dalainak szövegét magyarul is meghallgathatjuk Simon Attila színész, zenész tolmácsolásában. A szövegeket (verseket) az internetről gyűjtöttük, forrás Íbisz és a http://www.magyar-dalszoveg.hu .

Közben természetesen főzünk is: Alaszkában alaszkai tőkehalat, New Yorkban kínai mogyorós csirkét, Texasban Tbon stake-t, Los Angelesben lobstert.

Tóth Zoltán eddigi műsorai a Rádió Bézsben:

http://www.radiobezs.hu/radiobezs/dr-toth-zoltan

 

 

 

komment

Címkék: filmszínházirodalom Rádió Bézs 2016 Magyarország

2016.11.21.
20:26

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Civil Rádió: Misetics Bálint

 

Civil Rádió: Misetics Bálint

 

Polgári engedetlenség. Új fogalom, amellyel ismerkedik a mai magyar politikai rendszer. Emberi jogok védelme – tevőlegesen is. Már egy könyvet is írtak erről a témáról, amely amerikai és indiai példákat is tartalmaz a polgári engedetlenségről és az erőszakmentes ellenállásról, továbbá annak törvényes és annak határán mozgó kormányellenes megmozdulásokról. Jogunk van-e támogatni a kilakoltatás megtagadását? Lehet erről tankönyvet írni?!

 

Szerkesztő-műsorvezető: Tóth Zoltán, a Civil Rádió Olvasókör c. műsorában. A műsort itt hallgathatják az Olvasókör felirat alatt 2x30 percben. http://kronika.civilradio.hu/?page_id=1670

 

komment

Címkék: demokrácia elsőválasztók jóállam Civil Rádió 2016 Magyarország

2016.11.17.
10:10

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Civil Rádió: Bob Dylan

Bob Dylan és Gyárfás Endre a Civil Rádió Olvasókör c. műsorában.

Bob Dylan irodalmi Nobel-díja meglepetést keltett. Gyárfás Endre, író, költő, műfordító szerint Bob megérdemelte a díjat. Gyárfás nem csak szakmabeli, hanem egy verseskötet is összeállított az észak-amerikai népköltészetből, így joggal nevezhetjük a téma szakértőjének is. Gyárfás Endre és a műsorvezető-szerkesztő Tóth Zoltán beszélgetését Bob Dylan muzsikája köríti.

Kiegészítés a műsor elkészülte után, hogy Bob Dylan elfogadta a Nobel-díjat, de ugyanezen időpontra eső USA-beli koncertjei miatt nem tudja személyesen átvenni Stockholmban a díjat.

http://kronika.civilradio.hu/?page_id=1670 A műsort 2x30 percben hallgathatja meg a lap alján az Olvasókörben.

 

komment

Címkék: demokrácia filmszínházirodalom Civil Rádió 2016 Magyarország

2016.11.15.
07:57

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Tapsok és fanyalgások - Rádió Bézs

 

Az irodalmi  Nobel-díjat 2016-ban Bob Dylannak ítélte oda a Svéd Tudományos Akadémia. Az indoklás szerint a dal nyelvezetének a megújításáért kapta az elismerést.  Bob Dylan díja általános meglepetést keltett, de az ocsúdok nagy többsége örült a döntésnek. A fanyalgók mondataiból idézek: „nem is költő”, „a dalszöveg nem vers”. Emlékszem még Romhányi József ugyanilyen (ál)indokok alapján nem kaphatott állami kitüntetést életében Magyarországon, holott maradandót alkotott. Hallgassuk együtt Bob Dylant és Bob Dinnyést a „daltulajdonos”-t.

 

 

 

komment

Címkék: demokrácia filmszínházirodalom Rádió Bézs 2016 Magyarország

2016.11.12.
16:22

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Toldozgatnak-foltozgatnak

 

Új népszavazási törvény kell!

 

Toldozgatni – foltozgatni akarja a népszavazási törvényt a pártkatonaként viselkedő NVB és NVI. Mindent módosítanának, kivéve a lényeget: csak a Fidesz akarhat népszavazást. A Népszava kérdéseire Tóth Zoltán válaszolt.

 

http://nepszava.hu/cikk/1111461-csak-megpiszkalnak-a-referendumot

 

komment

Címkék: választás demokrácia országos népszavazás magyar választások története 2016 Magyarország

2016.11.08.
15:08

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Új időpontban a Mit főzzek? - Válassz!

 

2016. november 11-én, pénteken 13 órakor Dél-Nyugat Franciaországba kirándulunk, Cognac városába és környékére, ahol az „eredeti konyak” készül. Ring Éva egyetemi oktató az idegenvezetőnk, aki franciaországi és magyar egyetemen is tanított, és szabadidejében a francia kulináris érdekességekkel is foglalkozott. Ön tudja, hogy a menüsorban mikor kell felszolgálni a konyakot? A műsorból azt is megtudhatja, hogy - a magyar gyümölcspálinkához hasonlóan - a konyakot is lehet otthon főzni, egyeseknek adómentesen. A francia ételek mellé francia dalokat is szervírozunk.

 

http://www.radiobezs.hu/radiobezs/dr-toth-zoltan

 

komment

Címkék: szakácskönyv Franciaország Rádió Bézs 2016 Magyarország