2014.12.13.
15:31

Írta: Dr. Tóth Zoltán

17. vízcsőtörés Budaörsön, a Petőfi utcában.

 

A Petőfi utcában immár a 17. alkalommal hömpölygött az ivóvíz az úttesten. A vízművek megerősített rohamcsapata két kisteherautóval érkezett a helyszínre (lásd a fenti fényképet). Az utca lakói – spontán szerveződött konferencia keretében - röviden áttekintették a Petőfi utca vízcsőtöréseinek a történetét, a legrégebbi lakók tájékoztatták a később beköltözőket az előzményekről.

1989-ben a hétvégeken tavasztól őszig nem volt víz napközben, mert mindenki locsolta a kertjét. A korabeli tanácselnök (így hívták akkor a mai polgármestert) – felbátorítva a kerttel nem rendelkező lakosok által – rendszeresen elrendelte a locsolási tilalmat. A tilalom megszegőit szabálysértési bírsággal sújtották. A tanácsházáról valahogy mindig kiszivárgott, hogy ki volt a feljelentő, és a szabálysértési bírság kárvallottjai utóbb feljelentették a feljelentőket, így már mindenki meg lett büntetve, akinek kertje volt a faluban. Lassan kialakult egyfajta egyetértés a szabálysértésben elmarasztalt kerttulajdonosok között, hogy a büntetésekért a tanácselnök a felelős. A szabálysértők véd- és dacszövetségre léptek, amely fontos helyi politikával jelentkezett a rendszerváltás országos felindultságában.

Fontos változás következett be a vízhasználatban, hogy a locsolási tilalom egyes megszegői éjszaka locsoltak, hogy titok maradjon a szabálysértésük. Így a hétvégeken már se nappal, se éjszaka nem volt víz, amely tovább hergelte a Petőfi utca lakóinak indulatait.

A rendszerváltással (1990) és az első önkormányzati és polgármester választással megnyílt a lehetőség a Petőfi utca lakói előtt: bővítik a vízhálózatot! Nagy megelégedettséggel locsolhattak a kerttulajdonosok nappal és éjszaka, már megszűnt a locsolási tilalom!

Budaörs falusi részében – így a Petőfi utcában is - azonban megmaradt a közterületen a régi vízvezeték, amely rendszeresen eltörik, és átmenetileg elönti az ivóvíz az egész utcát.

Nos, ez történt meg a mai napon (2014. december 13-án) is. A Petőfi utca lakói, mint a konferencia résztvevői, tanulságosnak ítélték meg a vízcsőtörések történelmének áttekintését, amelynek egyes elemeit már rögzítettünk a 16. (ünnepi) vízcsőtörés alkalmából.

http://tothzoltan.blog.hu/2014/11/24/unnepi_vizcsotores_budaorson

Midőn a konferencia résztvevői további színes történeteket meséltek egymásnak, addig az illetékes vízmű rohambrigádja elzárta a főcsapot, így megszűnt a lakásokban a víz. A vízszünet azonban már felkészülten érte a Petőfi utca lakosságát. Minden konyhában teli nagylábos és minden WC-ben csurig töltött vödörrel várták a gondos lakók az újabb csőtörést. A fiatal felnőtteknek jó ismerős volt a vízcsőtörés, hiszen egész gyermekkoruk ennek a jelenségnek a jegyében telt el.

A vízművek dolgozói eredményes munkát végeztek, kb. 3 óra (180 perc) alatt kicserélték az eltört csődarabot, és a következő költői kérdéssel zárták munkájukat: „Miért nem zargatják a polgármestert, hogy csináltassa meg az egész Petőfi utcában a közterületi vízcső-cserét?”

A konferencia résztvevői rezignáltan néztek a semmibe és arra gondoltak: „A vízdíjat az illetékes vízműveknek fizetjük. Miért zargassuk a polgármestert?” Majd gyorsan mindenki hazatért, hogy kipróbálja: folyik-e víz a csapból?!

 

Szólj hozzá!

Címkék: rendszerváltás vészhelyzet Budaörs 2014 Magyarország ... és ez nem vicc!

2014.12.09.
20:08

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Remegő térdek órája 5.

 

Remegő térdek órája 5.

A NAV jelenlegi elnöke remegő térdekkel és remegő hangon bűncselekmény miatti feljelentéssel fenyegeti a kitiltását elrendelő USA budapesti diplomatáját. Ugyanakkor nem tesz semmit a remegő térdű NAV elnök. Ugyanúgy nem tesz semmit, mint novemberben, amikor az ügyvédjével közösen azt fontolgatták, hogy kérnek vízumot az USA-ba, azután mégse kértek. A feljelentésre bíztatja a jelenlegi miniszterelnök is: a jóhírnév megsértése miatt tegyen a NAV elnök feljelentést.

Nézzük meg, hogy milyen tartalmú lehet egy ilyen – remegő kézzel írt - feljelentés:

Első változat: „Megsértette az USA diplomatája a jóhírnevemet, mert egy budapesti újság nyilvánosságra hozta a kitiltásom tényét!” A bíróság ítélete (?): „Egy budapesti újság által nyilvánosságra hozott tény miatt az USA diplomatája nem sérthette meg a NAV elnök jóhírnevét!” A bíró a végzés kihirdetésekor – felpillantva az iratokból - megkérdezi a feljelentő NAV elnököt: Ön szerint a kormányhoz közel álló budapesti újság miért hozta nyilvánosságra a kitiltásokat?”

Második változat: „Nem engednek be az USA-ba, és ez megsérti a jóhírnevemet!”. A bíróság ítélete (?): „Vízum kérelem beadása nélkül senkit nem engednek be az USA-ba. A vízumkérelem elutasítása csak akkor lehetséges, ha valaki beadott vízumkérelmet.” A bíró a végzés kihirdetésekor – felpillantva az iratokból - megkérdezi a feljelentő NAV elnököt: „Ön adott be vízumkérelmet?”.

Harmadik változat: „Korrupciós bűncselekmény elkövetésével vádolt meg engem az USA budapesti diplomatája, és ez sérti a jóhírnevemet!” A bíróság ítélete (?): A feljelentésből, a mellékelt nyílt levélből és újságcikkekből nem állapítható meg, hogy Vida Ildikóra, a NAV elnökére személyesen vonatkozik a korrupciós bűncselekmény vádja, vagy az a NAV 23 ezer alkalmazottja közül bárkit is személyesen érintene. A feljelentő önkéntesen vette magára a vádat.” A bíró a végzés kihirdetésekor – felpillantva az iratokból - megkérdezi a feljelentő NAV elnököt: „Ön miért vette magára a nyilvánosság előtt a vádat?”.

Negyedik változat: „A jóhírnevemet sértette meg az USA diplomatája, amikor becsületembe gázolt és rágalmazott!”. A bíróság ítélete (?): „Egy az állam területén jogszerűen tartózkodó diplomata ellen – nemzetközi szerződés alapján – nem indítható sem polgári kereset, sem büntetőeljárás.” A bíró a végzés kihirdetésekor – felpillantva az iratokból - megkérdezi a feljelentő NAV elnököt: „Próbálta már esetleg a polgári per keresetét vagy a büntető feljelentés megtételét személyesen az USA valamelyik városából megtenni?”

A Remegő Térdek Órája (RTO) folytatódik.

 

1 komment

Címkék: demokrácia kormánypárt jóállam 2014 Magyarország Népszava fogyasztó védd magad! Remegő Térdek Órája

2014.12.06.
20:54

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Kocsis Máté megmenti a Fidesz drogosait

Fidesz szavazók gyerekeit és Fidesz politikusokat drogtesztre utasíthatja a Fidesz kommunikációs igazgatója.

A Fidesz frakció hétfőn tárgyalja meg azt a javaslatot, amely a Fidesz szavazók gyermekeit és a Fidesz politikusait is évente drogtesztnek vetné alá. Nagyon egyetérthetünk a Fidesz kommunikációs igazgatójával, - aki másodállásban frakcióvezető-helyettes is - javaslataival, hiszen ő tudhatja a legjobban, hogy Fidesz körökben milyenek a családi és a politikusi szokások.

Az un. kétharmad – a feltehető megmentési javaslat szerint – drogos lehet, mert az ellenzéki „egyharmad” számára nem valószínű, hogy törvényjavaslatot dolgoznának ki.

Valószínűleg a törvény végrehajtása előtt a KDNP maga is vállalkozik családjukhoz tatozó gyermekeik (12-18) éves drogtesztjének kipróbálására, sőt a KDNP párttagjai (32?) önként vetik magukat alá a Fidesz kommunikációs igazgatója és frakcióvezető-helyettese javaslatának a kipróbálására. Az eredményt nyilvánosságra fogják hozni, és erről először Ferenc pápát tájékoztatják.

Valószínűleg a frakció-szövetség azt a titkos javaslatot is megtárgyalja, hogy a feleségeknek kötelező lesz a misszionárius pozíció.

 

 

https://www.facebook.com/kocsismate?fref=ts

 

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia vészhelyzet pártok kormánypárt jóállam 2014 Magyarország

2014.12.06.
15:46

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Chomsky szerint így csináljunk diktatúrát

 

http://konteo.blogrepublik.eu/files/2012/11/MIT.jpg?9d7bd4

 

 

 

 

 

A Chomsky-tízparancsolat

 

http://konteo.blogrepublik.eu/files/2012/11/noam1.jpg?9d7bd4A mai rövidposztban ismertetendő alaptételek egy bizonyos Noam Chomsky nevéhez fűződnek, aki – a 84 éves korához képest elképesztő szellemi frissességről téve tanúbizonyságot – a mai napig a híres MIT (Massachusetts Institute of Technology) nyelvészeti és filozófiai tanszékének rendszeres előadója. Hosszú és tartalmas élete során foglalkozott ő mindennel, ami nyelvészet, filozófia, médiaszociológia, tömeglélektan, de még a számítástechnikai programozás bizonyos területeibe is beleásta magát (ez utóbbit úgy hatvanöt évesen kezdte, tehát senki ne adja fel!).

 

Chomsky soha nem csinált titkot abból, hogy a liberális demokrata eszméket tartja magához a legközelebbieknek, s az anarcho-szindikalizmus egyes alapvetéseit is a magáévá tette (ami egy, a nyolcvanas éveiben járó egyetemi tanár esetében minimum respektet és csettintést érdemel…)

 

No de itt és most nem is az ő élettörténetéről akarok beszámolni, hanem arról a – tíz pontból álló – tételsorról, amit sokan Chomsky tízparancsolatának is neveznek, lévén hogy a Mester ezeken keresztül magyarázza a mindenkori politikai hatalom tömegeket manipuláló mesterkedéseinek természetrajzát. Az ő szavaival: ezek a hatalmi diverzió médiastratégiái.

 

Chomsky barátunk ezeket először úgy 25-30 évvel ezelőtt írta össze, amiből mindenki olyan következtetést von le, amilyet akar. Mindenesetre úgy vélem: ha tudjuk, hogy a Hatalom miben (és hogyan) mesterkedik, védettebbek vagyunk vele szemben. Már ha még tudunk gondolkozni és kételkedni…

 

Lássuk tehát, hogyan próbálja a hatalom maga alá gyűrni (az egyénen keresztül) a társadalmat. Az alábbiak nem szó szerinti idézetek, hanem Chomsky egy-egy tételének kicsit aktualizált verziói.

 

1.) Az emberek agyát és figyelmét le kell foglalni másod- és harmadrangú problémákkal. Ennek érdekében figyelmüket el kell vonni a valós és súlyos szociális gondokról, mégpedig olyan hírekkel, amelyek társadalmi jelentősége kicsi ugyan, de érzelmileg erősen megérintik őket. Támaszkodjunk a bulvársajtóra, amely hű szolgánk lesz.

 

2.) A népnek úgy kell tekintenie politikai vezetőire, mint a nemzet megmentőire. Ennek érdekében (elsősorban a média segítségével) hamis riasztások és nem létező fenyegetések tömkelegét kell rájuk zúdítani, amelyek miatt aggódni, később szorongani kezd. Ha a szorongás elérte a kritikus szintet, lépj közbe és oldd meg a (máskülönben nem létező, illetve általad gerjesztett) problémákat. Hálásak lesznek, s önmaguk fogják kérni szabadságjogaik csorbítását.

 

3.) A nemzetnek mindig készen kell lennie arra, hogy valami rosszabb következik. Ennek sulykolása érdekében használd fel a „fehér” propagandát (vagyis nyíltan a kormány irányítása alatt álló médiumokat), a „szürkét” (azokat a sajtótermékeket, amelyek csak részben állnak kormánybefolyás alatt), s a „feketét” (amelyekről senki sem gondolná, hogy valójában a hatalom szolgálatában állnak). Ezeknek karöltve azon kell munkálkodniuk, hogy egy olyan kormány képét vetítsék a lakosság szeme elé, amely minden erejével azon munkálkodik, hogy a jövő egét beárnyékoló sötét fellegek legalább egy részét elhessentse a nemzet feje felől. A kemény, megszorító intézkedéseket fokozatosan kell bevezetni, mert így az emberek hozzászoknak a rosszhoz, sőt: örülnek, hogy még mindig nem a legrosszabb következett be.

 

4.) A nemzetet meg kell győzni, hogy minden rossz, ami aktuálisan történik, az kizárólag azért van, hogy a szebb jövőt biztosítsuk számára. Vagy ha nem a számára, akkor a gyermekei számára. Az emberek reménytelenül idealisták és hiszékenyek: évszázadokon keresztül hajlandók benyelni és elfogadni ezt az érvet (majd a következő generációknak sokkal jobb lesz, nekünk ezért kell áldozatokat hoznunk).

 

5.) Az embereket le kell szoktatni a gondolkodásról, s arról, hogy a történésekben felfedezzék az ok-okozati kapcsolatokat. Ennek érdekében a politikai vezetőknek egyszerűen kell megfogalmazniuk üzeneteiket, már-már infantilis módon, minimális szókinccsel, rövid mondatokban. A hallgatóság ily módon megszokja a felületességet, naiv lesz és hajlamos az információs beetetések elfogadására.

 

6.) Minden adandó alkalommal az emberek érzelmeire kell hatni, nem a racionális gondolkodásukra. Bátorítani kell mindenféle emocionális megnyilvánulást, mert az érzelmeket sokkal könnyebb manipulálni, mint a rációt.

 

7.) Az embereket a lehető legnagyobb tudatlanságban és műveletlenségben kell tartani, mert így nem lesznek motiváltak magasabb ideálok és összetettebb tervek megvalósításában. Butítsd le az oktatásügyet, tedd korrupttá és hozd a működésképtelenség küszöbére. Egy ilyen iskolarendszer a közvélemény manipulálásának ideális eszköze.

 

8.) A népet el kell zárni az objektív, korrekt és teljes tájékozódás/tájékoztatás minden forrásától. Ennek érdekében pénzügyileg támogatni kell azokat a médiumokat, amelyek butítják és félretájékoztatják az embereket, s gazdaságilag el kell lehetetleníteni azokat, amelyek ennek ellenkezőjét próbálják elérni.  

 

9.) A nyájszellem erősítése prioritás! Az egyénben fel kell ébreszteni a szégyen- és tehetetlenség-érzetet, s választható (pontosabban választandó!) alternatívaként ezzel szembe kell állítani az igazodási, csatlakozási kényszert. Az egyéniségeket nélkülöző nyájat mindig könnyebb irányítani, ellenőrizni és befolyásolni.

 

10.) Mindent meg kell tenni az egyének megismerése érdekében. Ezt elérendő belső (és titkos) nyilvántartásokat kell felfektetni az egyén különféle (ízlésbeli, politikai, ideológiai, viselkedési) preferenciáiról, opcióiról, egyszóval teljes pszichológiájáról. Törekedni kell arra, hogy jobban megismerjük az egyént, mint ahogy ő ismeri önmagát. Fel kell használni a társadalomtudományok (szociológia, lélektan, csoportképzés pszichológiája, stb.) legújabb vívmányait céljaink elérése érdekében, de ezeket a lépéseket a legnagyobb titokban kell tartani.

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia kormánypárt jóállam

2014.12.04.
20:40

Írta: Dr. Tóth Zoltán

30 ezüst Judásnak

Júdáspénz a demokratikus választások szakmai elárulásáért.

A katolikus lexikon ismerteti a júdáspénz fogalmát.

http://lexikon.katolikus.hu/J/j%C3%BAd%C3%A1sp%C3%A9nz.html A honlap egyrészt a júdáspénzt, mint növényt határozza meg (l: a képünkön).

Idézet a katolikus lexikon további meghatározásából: „A szakrális népszokásokban Karióti Júdás attrib-a. - 2. átvitt értelemben árulásért kapott →jutalom, pénz. A kifejezés a 30 ezüstpénzre (egy rabszolga árára) utal, melyet Karióti Júdás a főtanácstól Jézus elárulásáért kapott (vö. Mt 27,3-5). S.J.”

A demokratikus választások szakmai Júdása már megkapta a 30 ezüstpénzt és megbízóival közösen keresztre feszítették a demokratikus választásokat 2014-ben.

A szabad, tisztességes és átlátható választások Júdására még vár a maga utolsó aktusa: visszaadja a megbízóinak a 30 ezüstpénzt, majd önmaga ellen fordul.

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás demokrácia pártok kormánypárt elsőválasztók OVB jóállam 2014 Magyarország Alkotmány Alaptörvény magyar választások története 2014 abécé választásokra választópolgár kérdez 2014 önkormányzati választások Remegő Térdek Órája

2014.12.03.
03:25

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Karinthy: Így írtok ti, a Budaörsi Olvasókörben

 

Olvasókör a Budaörsi Könyvtárban

                                                 2014. december 10-én, szerdán 17,30 órától

A Budaörsi Könyvtárban negyedik alkalommal ülnek össze az Olvasókör tagjai egy beszélgetésre 2014. december 10-én, szerdán 17,30 órától a könyvtár (Budaörs, Károly király út 20.) folyóirat-olvasójában.

Az első beszélgetés Jókai Mór: A kőszívű ember fiai c. regényéről szólt. Az olvasókör tagjai az örök emberi konfliktusokat emlegettek a regény konkrétumain túl: hűség és csalás, eskü és esküszegés, emberiesség és elutasítás, hazaszeretet és idegengyűlölet.

A második beszélgetésen Szabó Magda: Régimódi története kerül szóba. A honnan jöttünk és hová tartunk? általánosan érvényes emberi kérdést járták körbe az Olvasókör tagjai.

Harmadik alkalommal Örkény István: Egy perces novellái kerültek terítékre az Olvasókörben. A terjedelmében nagyon rövid elbeszélések mély tartalmakat hordoznak az életről…és a halálról.

Az Olvasókör ülésén részt vett Filipszky István, a könyvtár igazgatója is, aki kiemelte, hogy folytatni kívánják a sorozatot, mert „ment a könyvek által elébb a világ!”

Az olvasókörben várjuk az új jelentkezőket a http://www.budaorskonyvtar.hu/  honlapon, személyesen a Budaörs, Károly király út 20. sz. alatt

2014. december 10-én, szerdán, 17,30-19,00 között.

A következő beszélgetésen Karinthy Frigyes „Így írtok ti” c. írásáról váltunk szót, amely a könyvtárban mindenki számára hozzáférhető, azonban kattinthat a linkre is:

http://mek.niif.hu/00700/00716/html/

Várjuk 2014. december 10-én, szerdán, a Budaörsi Könyvtárban! Javasolom, hogy töltse ki az alábbi kérdőívet, hogy aktívan részt vehessen a program kialakításában:

A kérdőív letöltésére várni kell 30 másodpercet!

https://onedrive.live.com/redir?page=survey&resid=2A1DBE652A3EC5E1!19006&authkey=!APyVoLYOVVYZDZ8&ithint=file%2c.xlsx

Filipszky István, a könyvtár igazgatója                                                 Tóth Zoltán, az olvasókör vezetője

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: Budaörs filmszínházirodalom 2014 Magyarország olvasókör

2014.11.29.
16:41

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Desszert vagy főétkezés: kókuszgolyók

Kókuszgolyók - olcsó és egyszerű.

Amikor az unokáink kórusban szavalták, hogy „Kókuszgolyót, kókuszgolyót!”, akkor a feleségem vett egy mély lélegzetet és elküldött a boltba darált (őrölt) kekszért. A vásárlási lista szerint kakaóport és rum aromát is kellett venni a desszerthez. Cukor (nyírfacukor, xilit), vaj, ribizli lekvár, meggylé, kávé, fahéj és kókusz reszelék (tavalyról) volt otthon.

A kókuszgolyó előnye az, hogy olcsó és egyszerű elkészíteni, még sütni sem kell, mert hidegen összeállítható. Aki cukorbeteg, annak persze drágább, mert a nyírfacukor, nem olcsó mulatság, de az öreg kecske is megnyalja …az édeset.

A kókuszgolyó előnye, hogy pikáns ízű a meggylétől, a golyók (gombócok) mérete személyre szabható és nem kell hűtőszekrényben tárolni.

A kókuszgolyó hátránya, hogy mindig kevesebb készül, mint amennyit egy ültő helyében a család meg tudna enni.

Bevásárló lista (8 személyre desszert, 2 személyre főétkezés)

 

0, kg darált keksz                                            300 Ft (2014. évi árak)

 

0,15 kg vaj                                                         200

 

0,10 kg kristálycukor                                         50

 

6 evőkanál kakaópor                                     200

 

rum aroma                                                        100

 

meggylé                                                             100

 

eszpresszó kávé                                                50

 

1-2 evőkanál lekvár                                          50

 

0,2 kg kókusz reszelék                                  350

 

fahéj, só                                                                10

 

Összesen:                                                          1.400 Ft kb.

Metódus

Elsőre a száraz összetevőket keverjük össze egy nagy tálban (porcelán, jénai, stb): darált keksz, cukor, kakaópor, fahéj és a fele mennyiségű kókuszreszelék. Utána jöhetnek a nedvesek: rum aroma, ribizli vagy bármilyen pikáns lekvár, egy eszpresszó kávé, majd annyi meggylé apránként, hogy a massza gyúrható legyen és golyókat tudjunk belőle formázni. A golyókat belehempergetjük a megmaradt kókuszreszelékbe. Esetleg diszíthetjük cukor figurákkal (l: fényképen).

Ha túl kemény lett az anyag, akkor meggylével hígítjuk, ha nagyon folyós lett, akkor teszünk hozzá egy kis kókuszt vagy kekszport. Ha már annyi pótlást raktunk bele, hogy nem fér bele az edényünkbe, akkor nagyobb edényt veszünk elő, és a jövő vasárnapra is marad (?) kókuszgolyó.

Jó étvágyat!

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv 2014 Magyarország

2014.11.29.
15:20

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Előrehozott választások 2016-ban?

Előrehozott választások 2016-ban?

A Demokratikus Koalíció (DK) pártja 2014. november 22-én (szombaton) tartotta kongresszusát. Gyurcsány Ferenc pártelnök véleménye szerint 2016-ban előrehozott országgyűlési választásokat kellene tartani, illetőleg kikényszeríteni.

http://nol.hu/belfold/gyurcsany-2016-ban-valasztasokat-akar-1500129

Az „előrehozott választás” egy köznyelvi-politikai kifejezés, amely azt jelenti, hogy az Országgyűlés megbízatásának a lejárta - a ciklus befejeződése - előtt szükséges általános országgyűlési választásokat tartani. Az „időközi választás” fogalma eltér az előrehozott választástól: a ciklus időtartama alatt egy-egy egyéni választókerületi megbízatás megszűnése miatt szükséges választást jelenti.

Az Alaptörvény tartalmaz rendelkezéséket arról, hogy az Országgyűlés megbízatásának lejárta (konkrétan 2018 tavasza) előtt milyen okok miatt, illetőleg feltételek teljesülése esetén ki és mikor jogosult kinyilvánítani az Országgyűlés megbízatásának a megszűntét.

Az Alaptörvény 3. cikk (2) bekezdése az Országgyűlés feloszlásáról rendelkezik. „Az Országgyűlés kimondhatja feloszlását.” Más törvényhelyekkel összevetve ez a szabály azt jelenti, hogy a határozatképes Országgyűlés egyszerű többséggel dönt önmaga feloszlásáról. Nincs szükség kétharmadra. Nincs kötelezettsége az Országgyűlésnek, hogy megindokolja döntését az (ön)feloszlásáról. A köztársasági elnök tűzi a választás időpontját, de úgy, hogy 90 napon belül megválasztásra kerüljön az új Országgyűlés.

Az Alaptörvény 3. cikk (3) bekezdése a köztársasági elnök hatáskörébe adja az Országgyűlés feloszlatásának a jogát. A feloszlatás joga az elnököt két esetben illeti meg: a/ ha a kormány megbízatása megszűnt (pl. lemondott vagy elhunyt a miniszterelnök) és az új miniszterelnökre tett elnöki javaslat alapján az Országgyűlés nem választ miniszterelnököt 40 napon belül b/ ha az Országgyűlés nem fogadja el március 31-ig a tárgyévi központi költségvetést. A köztársasági elnök a feloszlatásról köteles előre kikérni a miniszterelnöknek, az Országgyűlés elnökének és a frakcióvezetőknek a véleményét. A köztársasági elnök a döntéséhez azonban csak véleményt kell kérnie, a döntéshez nem kell miniszteri ellenjegyzést kapnia.

Különleges, de alkotmányjogilag értelmezhetetlen joga a köztársasági elnöknek az Alaptörvény 9. cikk (3) bekezdésének h) pontjában kapott felhatalmazás: „A köztársasági elnök… feloszlathatja az Országgyűlést.” Első gondolatom az volt, hogy fogtam egy sajtóhibát! Gránitszilárdságú alaptörvényben sajtóhiba? Az nem lehetséges?!  Vagy azt kell feltételeznünk, hogy a jogszabály-szerkesztési tudás hiánya miatt, a törvényszerkesztő elfelejtette a 9. cikkre, hogy mit írt be a 3. cikkbe a feloszlatásról?! Ha történelmileg visszatekintünk, akkor volt olyan magyar törvény 200 évvel ezelőtt, amely felhatalmazást adott a királynak, aki többször is feloszlatta a magyar Országgyűlést, mint teljhatalmú uralkodó. Magyarországon még nincs királyság, és teljhatalmú uralkodó! És ekkor gondoltam arra, hogy 9. c. (3) bek. h) lehet egy előretolt ötödik hadosztálya a Fidesznek, amely megágyaz a háttérben egy dinasztikus elnöki rendszernek. Éljen az azeri elnök és annak jogelődje, illetőleg az apukája!

Midőn visszatértem a Való Világba, szemügyre vettem az idősort is, amely elvezethet egy 2016-ra előrehozott országgyűlési választáshoz. Ez a gondolat (javaslat) azt feltételezi, hogy az Országgyűlés legkésőbb 2016 nyarán feloszlatja önmagát. Ez a feltétel akkor teljesíthető, ha minden héten időközi választások sora követi egymást, és minden egyéni választókerületet a parlamenti ellenzék nyeri meg. A jelenlegi köztársasági elnök megbízatása 2017-ig tart. Az Alaptörvény jelenlegi szabálya szerint a köztársasági elnök az országgyűlés összetételétől függetlenül bármely politikusnak felkérést adhat a miniszterelnök tisztségre. Ha az Országgyűlés a javaslattól számított 40 napig nem választ miniszterelnököt, akkor jöhet a 3. cikk (3) bekezdése és feloszlathat…

Másik lehetőség, hogy a jelenlegi köztársasági elnök él a 3. cikkben levő jogkörével, mert a kormány lemond, vagy az Országgyűlés nem fogadja el az éves központi költségvetést, és így jogosult lesz feloszlatni az Országgyűlést, és ezt meg is teszi. Mi kell ahhoz, hogy a Fidesz kormány lemondjon vagy a Fidesz parlamenti többség ne fogadjon el költségvetést? Jelenleg ez nem a jogállami lehetőségeket juttatja eszünkbe…

Harmadik lehetőség, hogy a jelenlegi köztársasági elnök gondol egyet: ok és indoklás nélkül feloszlatja a 9. cikk alapján az Országgyűlést. Miért is?

A politikusok beszédei általában rejtelmesek és kellően homályosak ahhoz, hogy a nép ne értsen meg belőle semmit, de lássák, hogy a politikusok aktívak. Még készen áll egyes politikusok tarsolyában egy javaslat egy országos népszavazás kezdeményezéséről, amelynek tárgya az Országgyűlés feloszlatása. Javasolom szíves figyelmükbe az Alaptörvény 8. cikk (3) bekezdés f) pontját, amely megtiltja országos népszavazás megtartását az Országgyűlés feloszlatásáról.

Politikushoz méltó volna az, hogy egy olyan országos népszavazási tárgykört találjon 2016-ra, amelyet befogad a Nemzeti Választási Bizottság és a Kúria, továbbá jóváhagy az Országgyűlési képviselők egyszerű többsége, majd a népszavazás napján több mint 4 millió választópolgár leadja szavazatát. Ha ez nem sikerül, akkor 2018-ban áprilisban vagy májusban lesznek az országgyűlési választások.

( Megjelent az Élet és Irodalom 2014. november 28-ai számában.)

Szólj hozzá!

Címkék: választás demokrácia elsőválasztók 2014 Magyarország Demokratikus Koalíció Szavazatszámlálók Országgyűlési választás 2018

2014.11.27.
18:54

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Három találkozás a kókusszal

Az 1950-es években nagy csodálattal adózott minden gyermek a déligyümölcsöknek. A csodálat oka a ritkaság volt, mert legfeljebb karácsonykor jutott a gyerekeknek egy-egy szem narancs, mandarin vagy banán. A szüleim egy kis zacskó citrommal ünnepeltek. Édesanyám a citrom fokozatos fogyasztását engedélyezte: elsőre ő reszelte bele a karácsonyi beiglibe a citrom sárga héját, utána apám és keresztapám kaptak citromos teát Portorico rummal, a végén a gyerekek kirághatták a kifacsart citrom héjának belsejét – egy kanál kristálycukorral. December 24-én nem volt munkaszünet, rendes munkanap volt, csak azok a dolgozók kaptak munkaszünetet, akik 24-én a harmadik műszakra (22 órakor kezdődött) voltak beosztva. Így, a karácsony este gyakorlatilag az éjféli misével kezdődött. Mi gyerekek nem mentünk éjféli misére, az a felnőttek dolga volt. Mi gyerekek az ágyban vártuk a Jézuskát, és néhányszor végigkutattuk a szekrények mélyét az ajándék után (eredménytelenül).  Karácsony éjszakáján díszítették a szüleink a fenyőfát, és tették az ajándékot a fenyőfa alá. Természetesen ekkor már régen aludtunk az öcsémmel.

December 25-én reggel kezdődött az ajándékozással a családi ünnep. Az ajándékok a hétköznapi élethez szükséges alsó és felsőruhák és cipők voltak. Édesanyám azonban nekünk – gyerekeknek - mindig tartogatott valamilyen meglepetést: egy gombnyomásra működő vagy lendkerekes bádogautót, egy csomag Fekete Péter kártyát vagy egy doboz dominót, később ping-pong ütőt 3 labdával. A kókuszdió – emlékeim szerint – a 960-as évek közepén jelent meg először. Eredete ismeretlen volt, egyszerre csak volt egy nagy, barna, szőrös golyó a fenyőfa alatt. Apám karácsony délelőttjén tanácstalanul nézegette, forgatta a kezében, kopogtatta, majd előhozott egy kézifűrészt, egy vésőt és egy kalapácsot. (Csak egy év múlva tudtuk meg, hogy a kókuszgolyó megnyitása nagyon egyszerű, csak meg kell a tetején találni a 3 pontot[i]). Sok-sok próbálkozás után kifolyt a kókusz víz (nem is tudtuk, hogy van a golyóban), majd tanácstalanul nézegettük a ripityomra összetört kókuszt, kicsit rágcsáltuk a fehér belét, de nem ízlett. Valószínűleg kidobtuk a szemétbe.

A kókusszal 10 évvel később találkoztam másodszor, immár likőr formájában. Nagy dolognak számított a 70-es évek közepén a külföldi (vagy annak látszó) alkohol. A házibulik nagy sztárja volt a fiúknál a whiskey, lányoknál a kókuszlikőr. Mivel a házibulik normális befejezési időpontjának számított az „Első busszal megyünk haza!”, így könnyen elképzelhető hogy a fiús whiskey és a lányos kókuszlikőr (is) keveredett úgy éjfél után.

Az „Első busz”-nak nagy előnye, hogy az azzal utazó közönség minden tagja aludt. Ki azért, mert korán volt, ki azért, mert későn volt. A buszsofőr minden megállónál háromszor mondta be a megálló nevét. (Volt, aki így is két kört ment, de bérlete volt.) Jó volt a whiskey-vel hígított kókusz likőr (is).

A napokban, a budaörsi Rózsakertben találkoztam a kókuszkrémmel töltött palacsintával. Egyszerű palacsintát sütött a szakács: minden 15 dkg liszt után 1 tojás, só, 4 dl szódavíz (vékony palacsinta; aki vastagot akar sütni, az tegyen a szódavíz helyett tejet és cukrot.) Botmixerrel összekeverjük, pihenni hagyjuk a masszát 20-30 percig. Újra felkeverjük. Egy levesmerő kanállal teszünk egy adagot a palacsintasütőbe, 160 fok C-on sütjük, egyszer megfordítjuk. (Aki dobálni is tudja, az nagy sikert arat az unokái körében). A kókusztölteléket másodjára már mindenki el tudja készíteni: tej, vaj, cukor (xilit): lassan forraljuk. A sűríteni kell a folyadékot. Folyamatosan kavarjuk. (Ha leégett kidobjuk, elölről kezdjük.) Kókuszszirupot adunk a sűrűsödő masszához, majd vaníliás pudingporral tovább sűrítjük a masszánkat. Mielőtt egy kemény masszává összeállna, akkor tesszük bele a kókuszreszeléket. Elkeverjük, félrehúzzuk a tűzhelyről, mert hűlés közben is sűrűsödik a kókusz töltelékünk. A kihűlt kókusz tölteléket egy nagy kanállal a palacsinta szélére tesszük, a tésztából kockát (téglatestet) hajtogatunk. Tálalás előtt mikróban 30’’-ig melegítjük. Édesszájúaknak porcukorral meghintjük. Unokáinktól bezsebeljük a „Jó volt!” mosolyt.

Viszlát Rózsakert!

http://rozsakert-etterem.hu/


 [i] http://www.nosalty.hu/ajanlo/kokuszdio-feltorese-lepesrol-lepesre

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv Budaörs 2014 Magyarország Rózsakert

2014.11.24.
19:39

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Ünnepi vízcsőtörés Budaörsön

img_6041_640x480_2_1416853998.jpg_640x480

Ünnepi megemlékezés Budaörsön.

 Ünnepi megemlékezést tartottak Budaörsön a Petőfi utca lakói. A megemlékezésre az adott alkalmat, hogy a Petőfi utcában (Szabadság út-Baross utca közötti szakaszra) a vízművek gyorsreagálású szerviz-autója (lásd a képet) 16. alkalommal érkezett meg és zárta el a közterületi vízcsővezetéken a kiömlő vizet.

 A Petőfi utcában immár a 16. alkalommal hömpölygött az ivóvíz az úttesten. A Petőfi utca lakói köszöntő tapssal fogadták az illetékes vízművek gyorsreagálású szervizének a kisteherautón érkező munkatársait. A kezdeti időkben – az első csőtöréstől az 5. csőtörésig – nagyon lassú volt a gyorsreagálású munkatársak megjelenése a vízhömpöly elzárására. A kezdeti csőtörés-vizek órákig hömpölyögtek, mire a gyalogsági vízhömpöly elhárítók megérkezetek. A vízszolgáltatás szünetelése 36-48 órát vett igénybe, majd 12 óra volt szükséges a lakásokban a szennyezett víz kifolyatása (fizetősen) a tiszta víz megérkezéséig. Az úttest helyreállítása heteket vett igénybe.

 Az 5-10 vízcsőtörés alkalmával felgyorsultak az események: egyre rövidebb idő alatt tört el ismét a közterületen a vízcső, egyre gyorsabban érkezett meg a gyorsreagálású munkatársak megérkezése, a vízelzárás ideje csökkent, és a lakásokban csökkent a saját pénzen folytatott víztisztítás időtartama is. Az úttest helyreállítása már csak 10-20 napot vett igénybe.

 10-15 vízcsőtörés alkalmából tovább javult a vízművek tevékenysége: autóval érkezetek a gyorsreagálású munkatársak, és csak kétszer kellett újra gépjárműre kapniuk, hogy a telephelyükön felejtett vízelzáró szerszámért visszamenjenek. Rövidült a vízhömpöly, rövidült a saját költségre végezett víztisztítás időtartama.

 Az ünnepi megemlékezés (16.) azért történt a Petőfi utcai lakók részéről, mert az első riasztástól történt 45. perc után megérkezett a gyorsreagálású autó a vízművektől. Az ünnepi megemlékezés fiatal (gyermek) részt vevői elégedetlenségüket fejezték ki a vízhömpöly hirtelen megszüntetése miatt. Az idősebb lakosok ugyanakkor elégedettségükről beszéltek, hogy a vízszünet mindössze 4 órán át tartott, és vízművek dolgozói a lakossági vízszolgáltatás megindítása előtt kitisztították a vízvezetéket. (A Petőfi utca lakosai között azóta is Mars-lakók beépülését vélik a vízvezeték kitisztításának a hátterében.)

 Egyes Lakosok a Petőfi utcából azt állítják egy-egy pohár bor elfogyasztásnak a hatása alatt, hogy a Petőfi utcai vízcsőtörések hátterében a Budaörsi önkormányzat és a vízművek vitája áll: kinek kell finanszíroznia a vízcsővezeték cseréjét a Petőfi utcában? Az önkormányzatnak vagy a vízműveknek?

 A Petőfi utca lakói tájékoztatják az önkormányzatot és a vízműveket, hogy mind a két szervezet és annak alkalmazottai a lakosság pénzén folytatják ezt a vitát!

 Már csak 4 vízvezeték darab vár vízcsőtörésre és a Petőfi utcában végig teljesen felújított (újdonatúj) vízcsőrendszer lesz! Az adófizetők pénzének hatékony felhasználása közérdek.

 A 20. vízcsőtörésre a Petőfi utca lakói meghívják az önkormányzat és a vízművek illetékeseit egy jubileumi vízcsőtörésre!

 

Szólj hozzá!

Címkék: Budaörs 2014 Magyarország fogyasztó védd magad! ... és ez nem vicc! választópolgár kérdez 2014 önkormányzati választások