2015.04.01.
06:12

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Feloszlás vagy feloszlatás?

 A hét elején egy ellenzéki parlamenti párt országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlés feloszlására. Ugyanennek a pártnak egyik országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón az Országgyűlés feloszlatásáról beszélt. A média egy része is vegyesen használta a két fogalmat. Feloszlás vagy feloszlatás?! Mindössze egy 'a' és egy 't' betű (hang) a különbség a két szó között. Madách Imrének az Ember tragédiájában (és a valóságban is) már egy "i" miatt (homousion vagy homoiusion) tömegesen ölték egymást az emberek az eltérő vallási nézetek miatt.

Mi a feloszlás? Az Alaptörvény 3. cikk (2) bekezdése az Országgyűlés feloszlásáról rendelkezik. „Az Országgyűlés kimondhatja feloszlását.” Más törvényhelyekkel összevetve ez a szabály azt jelenti, hogy a határozatképes Országgyűlés egyszerű többséggel dönt önmaga feloszlásáról. Nincs szükség kétharmadra. Nincs kötelezettsége az Országgyűlésnek, hogy megindokolja döntését az (ön)feloszlásáról. A parlamenti matematika szerint az Országgyűlés határozatképességéhez (legalább) 100 képviselő jelenléte szükséges. A határozat elfogadásához (minimum) 51 - a feloszlást helyeslő – képviselő szavazata kell.

Mi a feloszlatás? Az Alaptörvény 3. cikk (3) bekezdése a köztársasági elnök hatáskörébe adja az Országgyűlés feloszlatásának a jogát. A feloszlatás joga a jelenlegi köztársasági elnököt két esetben illeti meg: a/ ha a kormány megbízatása megszűnt (lemondott vagy elhunyt a miniszterelnök) és az új miniszterelnökre tett elnöki javaslat alapján az Országgyűlés nem választ miniszterelnököt 40 napon belül, b/ ha az Országgyűlés nem fogadja el március 31-ig a tárgyévi központi költségvetést. A köztársasági elnök a feloszlatásról köteles előre kikérni a miniszterelnöknek, az Országgyűlés elnökének és a frakcióvezetőknek a véleményét. A köztársasági elnöknek a döntéséhez azonban csak véleményt kell kérnie, a döntéshez nem kell egy (akármelyik) miniszter vagy miniszterelnöki ellenjegyzést kapnia.

A feloszlás és a feloszlatás különbsége, tehát „ég és föld”. Látható, hogy egyes országgyűlési képviselők nem képesek a két betű (hang) alapján különbséget tenni a gyökeresen eltérő intézmények között. Viszont problémamentesen képesek a parlamenti fizetésüket felvenni.

Mi lehet a minimumot sem elérő, gyenge szellemi teljesítmény és a maximális anyagi előnyök politikusi érvényesítési képessége közötti különbség oka? Nagyon egyszerű a magyarázat: a politikusok (így a parlamenti képviselők) többsége urizálásnak, alanyi jogon járó alapjövedelemnek tekinti a parlamenti fizetést. Az országgyűlési képviselők döntő többsége szívességnek tekinti, hogy dolgoznia kell a képviselői fizetésért, a parlamenti munkát úgy tekinti, hogy az a szakértők dolga. A képviselők döntő többsége beéri a pártutasítások szerinti szavazással, továbbá a szakértők által megírt anyagok – rövidített szövegű – felolvasásával.

A politikusok döntő többsége nem dolgozni akar, hanem urizálni, fogadásokra járni, külföldre utazni. A demokratikus parlamenti ellenzéki képviselők többsége is úszik az árral. Mit jelent két betű különbség egy szóban? Egyes politikusoknak mindegy, hogy hejreigazítást, vagy helyreigazítást kérnek.

http://nepszava.hu/cikk/1052830-feloszlas-vagy-feloszlatas

 

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia Népszava Alkotmány Alaptörvény választópolgár kérdez 2015 Magyarország

2015.03.31.
15:18

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Remegő Térdek Órája 10.

 

A Remegő Térdek Órájának idején Vida Ildikó térdvédőt vásárolt. Már nem remeg a térde, mert a miniszterelnök kérésérének eleget téve pert indított az amerikai ügyvivő ellen, így megúszta a kirúgást. A NAV elnöke lefolytatta maga ellen a vizsgálatot, és megállapította, hogy minden törvényes zajlott/zajlik az irányítása alatt álló NAV-ban.

Vida Ildikó könyökvédőt is vásárolt, mert annyiszor mutatott rá a kirúgott amerikai ügyvivőre, aki minden baj okozója, hogy a könyök-ízülete is gyulladást kapott. Az új könyökvédő arra is alkalmas, hogy nem remegjen a keze, amikor tovább kormányozza a NAV süllyedő hajóját.

A Remegő Térdek Órája új lendületet kapott a Közgépes közbeszerzések és a Fidesz gazdasági királya által emelt kifogások miatt: az elfogadhatatlan köznyelvi (alpári) kifejezéseket a politikai hétköznapi szókészletének részévé tevő Simicska, ráhozta az idegbajt a jelenlegi kormánypárti politikusokra. Sőt, az „ügynök” múlt idézésével olyan szituációt teremtett, amely – emlékezve a Meggyesi Péter bukásáig elvezető folyamatra – a Remegő Térdek Óráját továbbgördítette a jelenlegi kormánypártban. Maga a III/4 osztályának társadalmi ügynöke is átélt néhány percet a Remegő Térdek Órájából.

A Remegő Térdek Órája az egész Fideszre rátelepedett: ki tart Orbánnal és ki tart Simicskával? A térdbeli porcleválás utáni bicegéssel sújtva mindenki igyekezett a felsorakozni valahová a politikai-közjogi és a gazdasági potentátok mögötti sorokba. A Fidesz állami-politikai- gazdasági grémiuma rémülten keresgélte, hogy ő ki mögött áll? Ki volt az ő „gazdája”, gazda-e még a volt gazda?

A Remegő Térdek Órájában egyes médiaügynökök hirtelen rémülten keresték, hogy hol kapják meg azt a pénzt a jövőben is, amelyért eddig csak a nyelvüket kellett használni cikkeik írása során újságírói szakmai tolluk helyett.

A Remegő Térdek Órája ellen megfelelő védelemben részesültek azok tollnyalók, akik átigazoltak az Állami TV biztonságos székeibe, amelynek remegés-mentességét 80 milliárd közpénz stabilizálja.

Hirtelen megnövekedett a sorban állás a térdbeli porcleválást megszüntető műtéteknél. Tekintettel arra, hogy a Fidesz politikusok a 2008. évi népszavazással meggyőzték a népet, hogy ne fizessenek egy orvosi vizitért 300 forintot, ezért maguknak bevezették a VIP orvosi ellátást – paraszolvencia nélkül, ingyenesen maguk és minden családtagjuk számára, ahol azonnal emeltszintű ellátásban részesülnek, és nem remeg a térdük amiatt, hogy a nép sorban állhat hónapokig/egy évig egy térdműtétre - paraszolvencia mellet.

A Remegő Térdek órája – érthetetlenül – tovább terjedt hitel- és pénzügyi szektorra, sőt, a rendőrség – felidézve a 2010. és 2014. évi választási kampány legszebb napjait – bilincsben (a belügyminiszter szavajárása szerint „vasban”) vitték el a bűnösnek tekintett pénzügyi gurukat és a pártfinanszírozás fekete pénzeinek hercegeit.

A miniszterelnök azt nyilatkozza, hogy a minisztériumok pénzét megmentette a veszteségtől. A Remegő Térdek Óráját átterhelik a „keményen dolgozó kisemberekre”, akik retteghetnek, hogy befektetett pénzükből csak a kamatot veszítik-e el, vagy az egész befektetésük odavész?!

A Remegő Térdek Órája tintafoltként terjed tovább. A Nemzeti Választási Bizottság elnöke hosszan tartó – titkos – tanácskozásokat folytat arról, hogy az országos népszavazásra vonatkozó 19 kérdésből lehet-e valamit jóváhagyni vagy mindet a bizottságnak kell-e elutasítania. Az NVB elnöke is kap egy térdvédőt. A Nemzeti Együttműködés Rendszerében másoknak is van feladatuk, akik majd korrigálják az esetleges hibákat. Az Országgyűlésben az egyéni képviselői indítványok a janicsárok éles és hatékony jatagánjai a parlamenti diktatúrának.

http://nepszava.hu/cikk/1052723-remego-terdek-oraja

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia kormánypárt jóállam Népszava választópolgár kérdez Remegő Térdek Órája 2015 Magyarország

2015.03.30.
21:22

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Mandátum a Klubrádióban

A 19 népszavazási kérdésről, Veszprém után Tapolca előtt, továbbá az Előválasztásról beszélget Szentpéteri Nagy Richard, Tóth Zoltán és Wiener György.

http://www.klubradio.hu/index.php?id=205%23c 1. rész 6,40-től végig 2. rész. elejétől végig

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás demokrácia pártok kormánypárt országos népszavazás magyar választások története 2015 Magyarország

2015.03.30.
21:08

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Népszavazás (egyenlőre) 4:2

19 népszavazási kérdésből 4:2

Népszavazási kérdést nyújtott be a civil szervezetek szövetsége. A Fideszes többségű választási bizottság 6 kérdést választott ki a 19-ből, majd 4 kérdést elutasított, 2 kérdést jóváhagyott. Még 19 kérdés vár a Fideszes többségű választási bizottság döntésére.

Tóth Zoltán a Klubrádióban Rózsa Péter kérdésére azt válaszolta: „Abból a kérdésből lehet népszavazás, amelyet a Fidesz frakció támogat.”

http://www.klubradio.hu/index.php?id=28%23c

2015. 03. 26. 5. részben 16 perctől 21,30-ig

riporter: Rózsa Péter

 

 

 

2 komment

Címkék: választás demokrácia OVB országos népszavazás 2015 Magyarország

2015.03.30.
16:11

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Buddháról, a Budaörsi Olvasókörben április 8-án

 

MEGHÍVÓ

a Budaörsi Olvasókör találkozójára

2015. április 8-án (szerdán) 17 órakor nyolcadik ülését tartja a Budaörsi Olvasókör a Városi Könyvtár (Károly király u. 20.) folyóirat-olvasójában.

Jókai Mór, Szabó Magda, Ulickaja, Karinthy és Örkény egy-egy művének elemzése után az Olvasókörben meghallgattuk Bodó Miklós professzornak a kubai beszámolóját, melyhez Ágoston László spanyol operarészleteket énekelt, majd Erdős Virág költő saját verseit mutatta be számunkra. Olvasókörünk tagjainak egyhangú szavazatával

2015. április 8-án, szerdán, 17 órakor

Dr. Ágh Attila professzor Buddha és a buddhizmus

címmel tart előadást Olvasókörünkben. Az előadást vetített képek kísérik egyrészt Buddha vallás- és művészettörténeti szerepéről, továbbá azon országokról, amelyekben ma is él a kultusza.

Buddha bölcsességei[i] közül álljon itt egy, ízelítőül:

„Mindegy, milyen nehéz volt a tegnap, ma mindent újrakezdhetsz.”

A Városi Könyvtárban több könyv is kölcsönözhető Buddha életéről[ii], amelyekből javaslunk egyet elolvasni az előadás előtt. Azonban várjuk Olvasókörünkbe azokat is, akik nincs idejük vagy energiájuk az olvasásra, mert Olvasókörünk más tagjai megosztják velünk olvasmányélményeiket.

Kérjük Olvasókörünkből azokat a tagjainkat, akik május 20-án részt vesznek Sukorón a mozgássérültek Sárkányhajó versenye alkalmából általunk megtartandó Örkény egyperces felolvasáson, hogy beszéljük meg, hogy ki mit fog előadni. Fontos döntés az is, hogy a következő ülésünket megtartsuk-e május 13-án vagy azt tudjuk be a május 20-ai egész napos programunknak?

Júniusi találkozónkra 2015. június 10-én, szerdán, kerül sor.

Várjuk új tagok jelentkezését is az Olvasókörbe.

http://olvasokor-budaors.blogspot.hu/

Filipszky István, könyvtár igazgató                             Tóth Zoltán, olvasókör vezető


 

 

Szólj hozzá!

Címkék: filmszínházirodalom olvasókör Ágh Attila 2015 Magyarország

2015.03.29.
15:49

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Ungváry Rudolf: Hogy jobban megértsük

 „A magyar politikai közéletben végzetes kétoldali általánosítás alakult ki. Az egyik oldala a jobboldalt tekinti antidemokratikusnak, a másik meg a baloldalt. Nem jobbak náluk azok a „civilek” sem, akik számára sem jobb, sem baloldal nem létezik. A kölcsönös kirekesztés hihetetlenül mélyen gyökerező formája uralkodik. Holott az igazi szembeállás nem a jobb- és baloldal, hanem a demokraták és a szélsőbal- és a szélsőjobboldaliság között van. Ma a demokraták és az államot kisajátító orbáni rendszer között van.

Addig valóban nem alakul ki Magyarországon demokrácia, amíg a jobb- és baloldali térfélen nemcsak szavakban - úgy könnyű -, hanem lélekben is el nem ismerik, jobb- és baloldalinak, liberálisnak és konzervatívnak lenni legitim demokratikus magatartás. E kétszer két politikai irányzat elválaszthatatlan a demokráciától.

Ez nem változtat azon, hogy politikailag örökre ellenfelei maradnak egymásnak, de nem ellenségei.”

2015. március 27. Élet ÉS Irodalom, 5. oldal

Ungváry Rudolf cikkét azért idézem a blogomon, hogy párhuzamban állíthassam saját cikkem gondolataival!

http://tothzoltan.blog.hu/2015/03/17/magyarorszag_2015_marcius


Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia Európai Unió választópolgár kérdez 2015 Magyarország

2015.03.29.
11:15

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Húsvéti reggeli a Rádió Bézs étlapjáról

Húsvét péntektől húsvét hétfőig sokféle étkezési szokás szerint ehetünk. A húsmentes ételektől a frissensült bárányig – ahány ház, annyi szokás. A Rádió Bézs étlapjára egy olyan reggelit ajánlok, amely mindenkinek a kedvére lehet.

Tavasszal a tejtermékek közül a friss juhsajt méltán népszerű: enyhe, kissé savanykás íze, lágy-omlós állaga, vakító fehér színe jó benyomást tesz a tányéron és a szánkba érkezve is. A márványos, kék erezetű sajt a megállapodott sajtók közül való, hónapokig érlelődött a sajttárban, intenzív és sós az íze, esetleg egy kis vajjal kikeverve az egész keverék világoskék színűre változik.

Tavasszal a retek piros színe üde folt a tányéron. Az almát nagy karikára vágjuk és a sajtokat ízlésünk szerint ráhalmozzuk.

Egy kis kétszersülttel, pirítóssal egészíthetjük ki a reggelit.

Jó étvágyat!

„Mit főzzek? Válasszon!” A fakanálnál Tóth Zoltán, választási szakértő.

www.radiobezs.hu Minden kedden 13-14 óra között.

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv 2015 Magyarország Rádió Bézs

2015.03.28.
20:22

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Psota Irén születésnapja

Psota Irént a születésnapján köszöntöttük Budapesten, a Csalogány utca - Bem rakpart sarkán. A piros rózsás üdvözletet a művésznő a lakása erkélyéről köszönte meg fehér rózsával. Farkas Gábor Gábriel (Rádió Bézs)  és barátai szerenádot adtak.

"Óh, mennyi minden lehettem volna!" énekli Psota Irén a következő dalban:

https://www.youtube.com/watch?v=CLETEEQBF20&list=PLKvu_kqMZ_2QQm_wyBBao1WDtYa87RigU

 

1 komment

Címkék: filmszínházirodalom olvasókör 2015 Magyarország

2015.03.28.
17:47

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Veszélyes élni Magyarországon!

Soha többé senki ne üljön olyan repülőre, vonatra, autóba, amelynek célállomása egy másik időzónában van! Néhány példa a „másik” időzónára: balti államok, Románia, Ukrajna, Nagy-Britannia, Portugália. Az eltérés Magyarországtól 1 óra. Ugyanannyi, mint az időátállítás az Európai Unióban. Fokozott veszéllyel jár Oroszország, az USA, Kanada. Sőt, Ausztráliába utazni egy életben csak egyszer ajánlott, de akkor örökre. (Megemlítem, hogy az Unióban tilos görbe uborkát termeszteni!)

Az időzónák itt tekinthetőek meg:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Id%C5%91z%C3%B3na#/media/File:Europe_time_zones_map_en.png

A cikk írójának teljesen ellenjavalt a felsorolt országokba utazni, sőt fél éven belül visszatérni Magyarországra, mert akkor újra átesik ezen a traumán.

http://www.origo.hu/egeszseg/20150327-az-oraatallitas-negativ-elettani-hatasai.html

 

1 komment

Címkék: 2015 Magyarország

2015.03.28.
17:11

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Uzsonna az iskolában

Az unokámtól (3. oszt. tan.) kértem kölcsön egy fényképezés erejéig az iskolai uzsonnáját. Részletesen ismertetem az uzsonnát: egy szívós zsemle kettévágva, az egyik fele megvajazva, azon egy szelet sárgarépa, a zsemle másik féle üres.

 

Szólj hozzá!

Címkék: 2015 Magyarország