2017.12.04.
21:48

Írta: Dr. Tóth Zoltán

Karácsonyi előkészületek: a bejglin túl

 

Karácsonyi előkészületek: a bejglin túl

 

A világon a legjobb bejglit édesanyám sütötte. A lányom örökölte Tőle a receptet, sőt, még egy bejgli-sütő tanfolyamra is elment (2 szombat), hogy a gyakorlatban is kipróbálhassa az aranysárga-barna csíkos, nem repedezett felületű, hanem ragyogóan fényes, kopogóan kemény külső burkolatú,  belül omlós, de harapható, mákos-mazsolás vagy diós-mazsolás töltelékű, szinte tészta nélküli karácsonyi költeményt. A leányom azt is örökölte az édesanyámtól, hogy 8 rúd bejglit kell készíteni, a család különböző ágainak. Én ebből csak azt örököltem, dióst jobban szeretem, mint mákost, és amikor kiszáradtak a bejgli végek, akkor reggelire – teával – az a legjobb.

 

A jövőben is alanyi jogon igényeljük a mákos/diós – mazsolás bejgli rudakat, de az ünnep utánra már újdonságot is készítek magunknak: spenótos – ricottás/túrós bejglit.

 

A spenótnál (0,50 kg) az az alapvető kérdés, hogy télen milyen spenótot vegyünk a fagyasztóból: darált vagy leveles spenótot. Könnyű felismerni a leveles spenótot, mert kétszer annyiba kerül, mint a másik. Az ízükben nincs különbség, de az állagukban igen: a darált spenót krémes állagú, míg a leveles harapható (al dente) marad a főzés után is.

 

A ricotta és a félzsíros túró (0,50 kg) között az a különbség, hogy a ricottából kipréseltek minden zsírt és levet, ezért teljesen száraz, míg a félzsíros túróban maradt egy kis íz is.

 

Ha döntöttünk a vásárlás során, hogy melyiket vegyük, akkor még döntenünk kell arról is, hogy magunk készítsük a burkoló tésztát, vagy készen vegyünk a boltban. (Én az utóbbit javasolom a karácsonyi őrületben.)

 

Váncsától[i] tudjuk, hogy a tészta minősége döntő az étel szempontjából. Karácsonyra két tészta együttes alkalmazását javasolom: pizza és rétes tészta, (0,20—0,20 Kg) amelyeket félkész (friss) termékként készen vásárolhatunk meg a boltban. 1-1 tasak tartalmát 2 rúd újsüttetű bejgli készítéséhez használhatjuk fel.

 

Egy kis matek a bevásárló listához: összesen fél kiló spenót, fél kiló túró, kb. fél kiló tészta, 0,10 kg vaj, 1 tojás, 5 gerezd foghagyma, só, fehérbors.

 

A hűtött (nem fagyasztott) tésztákat kivesszük a fridzsiderbők fél órával a projekt megkezdése előtt. A fagyasztott tésztákat legalább 2 órával korábban kiengedjük szobahőmérsékleten.

 

A vajat 30” (másodpercre) a mikróba tesszük, és megsózzuk. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, és vajazzuk. A kibontott tésztalapokat elemeire kihajtogatjuk. Minden tésztaréteget vékonyan megkenünk az olvasztott vajjal. Az egymásra helyezett vajas tésztalapokra betöltjük a spenót-ricotta/túró keveréket. Enyhén sózzuk és borsozzuk. A vajas sütőpapír segítségével bejgli formára göngyöljük a tésztát. A 2 hengert bekenjük a maradék olvasztott vaj és a tojás keverékével.

 

200 fok C-on 25 percig sütjük a rudakat. Ha túl gyorsan barnulnak, akkor csökkentjük a hőt. A sütőt kikapcsoljuk és legalább 15 percig a melegben szárítjuk a rétesünket.

 

Juliann-ra rézsutosra vágjuk a rudakat.

 

Ami megmarad (ha marad), akkor hűtőbe tesszük (télen az ablakba, az erkélyre) és mikróban újra melegíthetjük (max. 30”).

 

Mindenképpen ragaszkodjunk a hagyományos bejglihez, de az ünnepek utánra jól jön egy kis lazítás!

 

Jó étvágyat!

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szakácskönyv Ünnepek 2017 Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://tothzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr7913430157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása