Kéziratból szakácskönyv?
Hogyan lesz a kéziratból szakácskönyv? Az ember azt hinné magáról, hogy nyomdakész szöveget tud írni. Persze ezt csak addig hiszi, amíg egy kiadói szerkesztő rá nem mutat arra a kb. 653 db hibára, amelyet a 300 oldalas kézirat elkészítése során az önélégült szerző elkövetett.
Vegyük sorra a lehetséges hibákat és gyengeségeket!
Hol a tartalomjegyzék?
Azt gondoltam, hogy a nyomda állítja elő!
A helyesírási program átszántotta a kéziratot?
Azt gondoltam, hogy a nyomda javítja a hibákat!
Nyelvhelyességi szempontból ki vizsgálta meg a kéziratot?
Azt gondoltam, hogy a nyomda átnézi nyelvhelyességi szempontból is!
A kézirat hosszabb, mint ami a normál A/5 formátumba belefér. Ki rövidít a kéziraton?
Azt gondoltam, hogy a nyomda rövidít a kéziraton!
Ki olvassa meg a nyomdai levonatot?
Azt gondoltam, hogy a nyomda olvassa el, mert azért nyomdai levonat a neve?
Ki ellenőrzi, hogy a nyomdai levonaton levő hibák kijavításra kerültek-e?
Azt gondoltam, hogy a nyomda ellenőrzi a hibák kijavítását is!
Ki illeszti be a helyére meg a lábjegyzeteket?
Azt gondoltam, hogy az a nyomda dolga!
Ki illeszti össze a fényképeket és a fénykép alá kertülő feliratokat!
Azt gondoltam, hogy a nyomda végzi az illesztéseket is!
Ki készíti el a tárgyszavakat?
Azt gondoltam, hogy a tárgyszavakat kiválasztani nem egy művészet, végezze a nyomda!
Ki készíti el a névmutatót?
Azt gondoltam, hogy a névmutatót készíteni nagyon könnyű, így elvégzi a nyomda!
Az önelégülten kéziratot leadó szerző, csak ekkor döbben rá arra, hogy a kézirat megírása az a munka egészének az 50 %-a. Ekkor nagyot sóhajt a megrendült szerző, és neki áll a másik 50 %-ot is elvégezni!